Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Bedste ting at lave i Bayeux

Oplev den charmerende landsby Bayeux, der ligger i Nedre Normandiet, et sted af stor historisk betydning, da det var den første, der blev befriet af de allierede under den berømte D-dag.

Nicolas Reffray

Nicolas Reffray

8 minutters læst

Bedste ting at lave i Bayeux

Bayeux | ©vito vito

Bayeux er en lille normannisk landsby med charme for alle historieelskere, da dens oprindelse går tilbage til intet mindre end det 1. århundrede f.v.t., da Romerriget var på sit højeste. I dag lever de omkring 15.000 indbyggere næsten udelukkende af turisme. Mange besøgende kommer for at se det berømte Queen Matilda Tapestry, som skildrer den normanniske erobring af England i 1066.

Men det er ikke den eneste attraktion i Bayeux, byen rummer al regionens skønhed i sine brostensbelagte gader, barer og restauranter. Mange andre rejsende kommer her for at besøge museerne, der er relateret til Anden Verdenskrig, mere præcist til landgangen i Normandiet, besøge den imponerende katedral, nyde den arkæologiske arv og meget mere. Tag med mig på denne rundtur i smukke Bayeux.

1. Blænd dig selv med Dronning Matildas gobelin

Lær gobelinen at kende| ©boris doesborg
Lær gobelinen at kende| ©boris doesborg

En af de ting, du ikke må gå glip af, når du besøger denne charmerende by, er Dronning Mathildes gobelin, også kendt som Bayeux-tapetet eller erobringens gobelin. Det er en af de ældste og mest værdifulde skatte i Frankrig, da det blev lavet i det 11. århundrede. Gobelinen fortæller historien om normannernes erobring af England i 1066.

Det er et af de mest kendte og værdsatte middelalderlige kunstværker i verden. Det er 70 meter langt og 50 centimeter bredt. Det består af en række broderede scener. Hver skildrer et vigtigt øjeblik i erobringen, fra Vilhelm Erobrerens afrejse fra Normandiet til hans sejr i slaget ved Hastings.

Dronning Mathilde-tapetet er en grundlæggende del af fransk kultur. Det kan ses i katedralen Notre-Dame de Bayeux, hvor det er udstillet i et U-formet rum.

Book en guidet tur i Bayeux

2. Tag på en rundvisning i Bayeux og det bedste af Normandiet

Rouen| ©Marco 44
Rouen| ©Marco 44

Normandiet er meget mere end bare D-dag, for mange er det den region, der repræsenterer den perfekte blanding af charme og historie. På din rejse kan du få mest muligt ud af det smukke franske landskab og kystlinjen ved at tage på en af de bedste ture i Normandiet fra Bayeux.

Du kan besøge drømmende steder som Rouen eller Giverny, beundre de landskaber, der inspirerede Claude Monet, og besøge pladsen, hvor Jeanne d'Arc blev brændt.

I Rouen kan du se det store ur (Gros Horloge) og den gotiske katedral, der har det højeste spir i hele Frankrig. Katedralen i Rouen er blevet malet af mange kunstnere gennem årene takket være dens majestæt. I Giverny, på den anden side, vil du føle, at du er inde i et impressionistisk maleri, omgivet af natur. Det var her, Monet boede med sin familie hele sit liv.

Book en guidet tur i Bayeux

3. Besøg den fantastiske Bayeux-katedral

Bayeux-katedralen| ©robert.and.elizabeth
Bayeux-katedralen| ©robert.and.elizabeth

En af de seværdigheder, man absolut må se i Bayeux, er katedralen. Katedralen Notre Dame de Bayeux (Vor Frue af Bayeux) er et stort eksempel på normannisk gotisk arkitektur. Den har en unik blanding af romanske og gotiske elementer, som vil efterlade dig målløs. Den huser også en imponerende samling af kunstværker og historiske genstande.

Katedralen ligger i hjertet af byen Bayeux og blev bygget i det 11. århundrede. Kirkens ydre er helt betagende med sine høje tårne og stenbuer, og indeni skaber de store farvede glasvinduer en magisk atmosfære. Ud over de kunstneriske detaljer, udskårne søjler og hvælvede lofter huser den en omfattende samling af kunstværker.

Du vil beundre freskoerne, skulpturerne og de mange historiske genstande, som fortæller historien om regionen og om selve katedralen. Den er også hjemsted for biskop Odons grav, bror til kong Vilhelm Erobreren. Den indgår i de bedste ture til Bayeux og er nu et af de mest besøgte steder i regionen.

Nyttige oplysninger:

  • Beliggenhed: Rue du Bienvenu, 14400, Bayeux.
  • Pris: gratis adgang.
  • Åbningstider: 1. januar til 31. marts, kl. 9-17. Fra 1. april til 30. juni fra 8.30 til 18.00. Fra 1. juli til 30. september fra 9.00 til 19.00. Fra 1. oktober til 31. december fra 9.00 til 18.00.

Book en guidet tur i Bayeux

4. Udforsk den rige arkæologiske arv i Bayeux

Klosteret i Jumièges| ©V come Viaggiare
Klosteret i Jumièges| ©V come Viaggiare

Hvis du er historieinteresseret, så gør dig klar, for du er kommet til det rette sted. Ud over sine maleriske gader har Bayeux en enorm arkæologisk arv, som omfatter både rester fra romertiden og spor fra vikingetiden. Husk på, at byen blev grundlagt i det 1. århundrede f.Kr, så den har været vidne til mange af de forandringer, som regionen har gennemgået.

Du kan besøge steder som Abbey of Jumièges, et benediktinerkloster, der blev grundlagt i det 6. århundrede og var et af de største og mest magtfulde klostre i Frankrig i middelalderen; katedralen i Bayeux, bygget i det 11. århundrede, som vi allerede har nævnt; Battle of Normandy Memorial Museum, som er et museum dedikeret til Anden Verdenskrig og slaget på D-dag, en af de vigtigste begivenheder i krigen.

Bayeux har alt, hvad man skal bruge for at få mest muligt ud af en tur i fortiden. De fredelige små stengader fulde af charme gemmer på århundreders historie.

Book en selvguidet cykeltur fra Bayeux

5. Cykl gennem de charmerende brostensbelagte gader i Bayeux, og oplev byens kulturelle liv

Gaderne i Bayeux| ©ho visto nina volare
Gaderne i Bayeux| ©ho visto nina volare

Men ud over den historiske skønhed ved dette sted, der synes at stå stille i tiden, er Bayeux en by, der virkelig charmerer med en indbydende atmosfære og et pulserende kulturliv. Du er på det perfekte sted til at opleve fransk kultur på første hånd, og en af de mest populære måder at gøre det på er gennem byens barer og bistroer. Prøv den lækre normanniske øl, som er blevet berømt over hele verden.

Selvom Bayeux er en lille by, har den en livlig kunstscene. Her er mange kunstgallerier og museer. Selvom Bayeuxs kulturliv også kan opleves gennem byens festivaler, fra den berømte Bayeux Fair til byens egen Cirkusfestival, er der et bredt udvalg af begivenheder at vælge imellem hele året.

Book en selvguidet cykeltur fra Bayeux

6. Udforsk D-dagens slagmarker fra Bayeux

D-dags-monument| ©Jacob Johan
D-dags-monument| ©Jacob Johan

Bayeux har en luksuriøs plads i Anden Verdenskrigs historie som en af de første byer, der blev befriet af de allierede styrker, og er hjemsted for det museum, der fortæller historien om slaget om Normandiet. At besøge landingsstrandene er et eventyr og en dybt bevægende oplevelse.

Den første og fjerneste af disse strande er Utah Beach. Så er der Omaha Beach (den mest berømte af dem alle), Juno Beach, Gold Beach (sidstnævnte er hjemsted for Landing Museum) og endelig Sword Beach. Når du besøger disse steder, får du mulighed for at lære lidt mere om ikke bare regionen, men også verdenshistorien.

Der er forskellige typer af temature, hvor du kan besøge de vigtigste steder fra et amerikansk, canadisk eller britisk perspektiv, hver med deres egen fascinerende historie bag sig. Uanset hvilken tur du vælger, vil din guide fortælle dig alt om, hvad der skete i de mørke dage, da krigen nærmede sig sin afslutning.

Book en tur til Normandiets landgangsstrande

7. Nyd den lokale gastronomi i Bayeux

Livarot| ©eateng
Livarot| ©eateng

Normandiet er en af de mest frugtbare regioner, når det gælder gastronomi. Dens oste er blandt de mest berømte i verden. Blandt dem er Camembert, Livarot eller Pont l'Evêque samt Neufchâtel ægte delikatesser, der er værd at smage.

Men ikke al dens gastronomiske charme er begrænset til mejeriprodukter. Da det også er en region med ikke mindre end 600 kilometer havkyst, har dens fisk og skaldyr været i stand til at skille sig ud. Østers er meget eftertragtede, og det samme er kammuslinger og havsnegle. Det normandiske køkken inkluderer dem i mange af sine retter.

Takket være den store æbleproduktion er Bayeux desuden kendt for sin cider, som er en af de fineste i verden. Af alle disse grunde må du ikke gå glip af gastronomien i denne franske region, og jeg kan forsikre dig om, at du ikke vil fortryde det.

8. Tag en tur fra Bayeux til Mont Saint Michel

Mont Saint Michel| ©visol
Mont Saint Michel| ©visol

Uden tvivl et af de mest charmerende steder i Frankrig og en af de bedste dagsture fra Bayeux. Mont Saint Michel ligner et eventyr. Den lille landsby ligger på en lille klippeø, der hører til Couesnon-flodens udmunding, og den kan udforskes med alle sanser. Små stengader med restauranter og souvenirbutikker fører op til toppen, hvor klosteret Mont Saint-Michel ligger.

Man kommer hertil via en lang gangbro, som, når havet stiger, er helt nedsænket, hvilket giver Mont Saint-Michel et unikt udseende. De fotografier, man kan tage her, er helt magiske.

At besøge klosteret på toppen er en rejse tilbage i tiden, med sine stenkorridorer og vinduer, smukke arkitektur og panoramaudsigt, det har det hele. Der er udflugter fra Paris, men Bayeux ligger meget tæt på, så det er den bedste mulighed, hvis du gerne vil se denne perle.

Book en dagstur til Mont Saint-Michel fra Bayeux

9. Tag på tur i Bayeux og omegn på en elcykel

En dag på cykel| ©Butterfield & Robinson 1966
En dag på cykel| ©Butterfield & Robinson 1966

Der er ikke noget mere behageligt end at træde i pedalerne gennem grønne marker og nyde en majestætisk udsigt. Denne gang foreslår jeg, at du udforsker den charmerende by Bayeux og dens omgivelser på en cykel.

Det er en aktivitet, som du kan gøre på en traditionel cykel eller vælge en elcykel og spare lidt energi, mens du tager rundt i byen. Denne mulighed gør det til en aktivitet, der passer til alle typer mennesker, uanset deres fysiske tilstand.

Cykl rundt til de smukkeste og vigtigste steder i Bayeux og omegn, og hvis du har mod på det, kan du fortsætte til landingsstrandene. Du kan leje en cykel udstyret med GPS og hjelm. Det er en unik og anderledes oplevelse at nyde nogle af de smukkeste normanniske landskaber i det fri og få lidt motion.

Book en selvguidet cykeltur fra Bayeux

10. Besøg den fantastiske botaniske have i Bayeux

Bayeuxs botaniske have| ©Beth
Bayeuxs botaniske have| ©Beth

Hvis du befinder dig i Bayeux, er en af de ting, du ikke må gå glip af, den utroligt smukkebotaniske have. Denne gratis offentlige park er opført som et historisk monument og er en af de smukkeste normanniske haver. Den blev anlagt i det 19. århundrede af brødrene Bühler, og de mere end 2,6 hektar er hjemsted for adskillige botaniske arter, herunder den berømte grædebøg.

Botanisk Have i Bayeux er ideel til en fredelig og afslappet spadseretur og et must-see. På din tur vil du støde på detaljer og historier fra byens fortid.

Nyttige oplysninger:

  • Sted: 55 route de Port-en-Bessin, 14400 Bayeux.
  • Pris: gratis adgang.
  • Åbningstider: 1. april til 30. september, kl. 9-20. Fra 1. oktober til 31. oktober fra kl. 9 til 19. Fra 1. november til 28. februar fra kl. 9 til 17. Fra 1. til 31. marts fra 9.00 til 19.00.

11. Nyd kunst og historie på Baron Gerard Museum

Baron Gerard-museet| ©JR P
Baron Gerard-museet| ©JR P

Baron Gerard Museum i Bayeux åbnede i 1874 og er et museum, der kombinerer kunst og historie. Det har en omfattende samling af historiske genstande og kunstværker, der spænder fra forhistorisk tid til det 20. århundrede. Værd at bemærke er de smukke middelalderlige gobeliner.

Derudover huser museet en vigtig samling af gallo-romerske genstande og en interessant samling af malerier og skulpturer fra det 19. og 20. århundrede. Baron Gerard-museet er et must for dem, der er interesserede i Normandiets historie og kunst.

Nyttige oplysninger:

  • Beliggenhed: 37 rue du Bienvenu, 14400 Bayeux.
  • Pris: fra 7,50 euro pr. person. Børn under 10 år er gratis.
  • Åbningstider: 1. februar til 30. april fra kl. 10.00 til 12.30 og fra kl. 14.00 til 18.00. Fra 1. maj til 30. september fra 9:30 til 18:30. Fra 1. oktober til 31. december fra kl. 10.00 til 12.30 og fra kl. 14.00 til 18.00.