10 bedste mad- og vinture i Lucca

En af de store attraktioner i Lucca er gastronomien. Jeg viser dig de bedste ture til at nyde den med alle fem sanser.

Sonsoles Jimenez

Sonsoles Jimenez

11 minutters læst

10 bedste mad- og vinture i Lucca

Spisning i Lucca | Herbert Frank

Toscanas gastronomi er lige så varieret, som den er lækker, og Lucca er det perfekte sted at prøve den, inklusive nogle typiske lokale retter. Pasta, kød, pålæg og oste, ledsaget af en god lokal vin, er hovedpersonerne i autentiske opskrifter og tilberedninger, som du ikke vil kunne modstå.

Du kan prøve disse delikatesser på egen hånd, men en af de bedste ting, du kan gøre i Lucca, er at deltage i en guidet tur i gastronomien. Du vil opdage typiske osteriaer, steder, hvor du kan smage gademad, og vinkældre, hvor du kan deltage i smagninger. Der er mere, jeg vil fortælle dig om det nedenfor.

1. Gastronomisk vandretur i Lucca

Gaderne i Lucca| ©Pug Girl
Gaderne i Lucca| ©Pug Girl

På denne tur kan du fordybe dig i det bedste af Lucca. På den ene side i det charmerende historiske centrum. På den anden side i dens rige gastronomi. En ekspertguide vil ledsage dig på turen, og du vil opdage alle byens hemmeligheder: dem, du kan se, og dem, du kan smage.

Dette er en af de bedste ture i Lucca, fordi du vil kunne smage nogle af de typiske delikatesser i Toscana. For at få en god start på turen starter nogle med en morgenmad, hvor du kan prøve en klassisk espresso eller cappuccino, ledsaget af et stykke wienerbrød eller kage. Hvis du har mulighed for det, så prøv buccellato, et sødt brød, der er typisk for Lucca.

Dernæst kan du gå på opdagelse i Luccas smukke domkirke, kirken San Michele in Foro eller Piazza dell'Anfiteatro, byens sande hjerte og det perfekte sted til en aperitif eller frokost. Hvad må du ikke gå glip af? For eksempel** toskansk kød og ost, især pecorino fra Gargagnana**, som produceres i nærheden af Lucca.

Interessante detaljer

  • Pris: Denne gastronomiske tur koster omkring 70 euro pr. person.
  • Varighed: turen varer normalt omkring to og en halv time.
  • Fordele ved denne mulighed: På turen vil du se de vigtigste seværdigheder i Lucca, og du vil få mulighed for at smage det mest typiske af byens gastronomi.
  • Ulemper ved denne mulighed: På de fleste ture er der ikke tid til at besøge Luccas monumenter.

Køb en guidet tur i Lucca

2. Vintur i de toscanske bakker

Smagning af vin| ©TuscanyEvents
Smagning af vin| ©TuscanyEvents

Hvis der er et typisk landskab i Toscana, så er det de endeløse vinmarker, der dækker bakker, så langt øjet rækker. Du kan tage med på en af udflugterne fra Lucca for at besøge Chianti-vinområdet. Men du behøver ikke at tage langt for at besøge en vingård og smage lækre vine.

På disse ture får du mulighed for at slentre gennem vinmarkerne i nærheden af Lucca og lære om vinfremstillingsprocessen i en lokal vingård. Det er en håndværksmæssig proces, der er blevet udført i dette område i århundreder. En ønolog vil forklare alle hemmelighederne.

Bagefter kan du selvfølgelig deltage i en vinsmagning for at opdage aromaerne og nuancerne i disse vine, der er internationalt kendt for deres kvalitet. Vine, som du kan ledsage med en lille aperitif af koldt kød og oste fra området, som også er lækre.

Detaljer af interesse

  • Pris: Turen koster ca. 92 euro pr. person.
  • Varighed: denne oplevelse varer omkring fem timer.
  • Fordele ved denne mulighed: Du behøver ikke at tage langt væk fra Lucca for at lære hele Toscanas historie og vintradition at kende.
  • Ulemper ved denne mulighed: Det er som regel heldagsture, så hvis du ikke har tid nok til at se hele byen, kan det ikke anbefales.

Besøg en vingård i Lucca

3. Få en aperitif som en lokal

Crostini| ©Nathalie
Crostini| ©Nathalie

Du kan ikke besøge Lucca og tage derfra uden at have oplevet en af de mest rodfæstede italienske traditioner: aperitivo. Hvis du vil fordybe dig i byens atmosfære og føle dig som en lokal, er denne oplevelse perfekt for dig.

Du kan se Lucca på en dag og derefter nyde en aperitivo. Tidspunktet er et af de særlige kendetegn ved denne skik. Aperitiffen indtages om eftermiddagen, når solen begynder at gå ned. Det er nu, gaderne og barerne fyldes med liv og livlige forsamlinger.

Ikke kun i byen, men man kan også tage en aperitif på en bodega i udkanten af byen, mens man ser solen gå ned over horisonten. Det er en perfekt plan, hvis du foretrækker at komme væk fra travlheden i det historiske centrum.

Hvad vil du prøve? Først og fremmest de traditionelle crostini, som er forretter, der serveres på en skive ristet brød. Du kan også prøve den traditionelle salami fra området eller pecorino-osten, som er typisk for Toscana. Alt sammen selvfølgelig ledsaget af en god vin, der produceres i Luccas kældre.

Interessante detaljer

  • Pris: denne oplevelse koster omkring 57 euro per person.
  • Varighed: cirka to timer.
  • Fordele ved denne mulighed: Det er en af de sjoveste aktiviteter til at lære om byens dybt rodfæstede traditioner.
  • Ulemper ved denne mulighed: Du kommer ikke til at smage de mest typiske retter fra Lucca, det er kun en tilnærmelse til områdets gastronomi.

Book en nat-tur

4. Pastafremstillingskursus med smagning

Fremstilling af pasta| ©joeymanley
Fremstilling af pasta| ©joeymanley

Pasta er næsten en kunst i Italien. Hvis du kan lide at lave mad, vil du helt sikkert nyde at lære at lave det på den traditionelle måde, som mammas har gjort det i århundreder. Du vil lære alle hemmelighederne bag det typiske køkken, så resultatet bliver den pasta, som alle elsker.

I denne oplevelse vil du lære at tilberede mindst tre autentiske opskrifterforskellige typer pasta i Lucca-stil. Og det bedste er, at du kan gøre det hjemme hos en lokal, så oplevelsen bliver meget mere autentisk.

Belønningen er ikke kun, at du får disse opskrifter med hjem, så du kan tilberede dem og overraske dine gæster. Du kommer også til at spise de retter, du har tilberedt derhjemme, sammen med din familie og lære en masse om madlavning, traditioner og andre interessante fakta.

Interessante detaljer

  • Pris: Kurset og smagningen koster omkring 150 euro pr. person.
  • Varighed: denne oplevelse varer omkring tre timer.
  • Fordele ved denne mulighed: ud over at smage nogle af de typiske toscanske retter, lærer du også, hvordan man tilbereder dem.
  • Ulemper ved denne mulighed: hele oplevelsen finder sted i et lukket område og inkluderer ikke en rundvisning i Lucca.

5. Besøg på det lokale marked og madlavningskursus

Tordelli i Lucca| ©My Travel in Tuscany
Tordelli i Lucca| ©My Travel in Tuscany

En af de bedste måder at fordybe sig i den lokale gastronomi på er at besøge markederne. Ledsaget af en lokal vil du lære de mest typiske produkter fra Luccas køkken at kende: grøntsager, pålæg, oste, kød og selvfølgelig pasta.

Du vil også nyde den livlige atmosfære på markederne og opdage den lokale måde at shoppe på. Efter shopping inkluderer denne aktivitet et madlavningskursus hjemme hos værten for oplevelsen. Du vil lære at lave nogle af Luccas mest lækre retter.

Hvad kan du lære at lave? Det afhænger af din smag, men blandt mulighederne er Lucca tordelli, en halvmåneformet pasta fyldt med kød, grøntsager eller koldt kød; eller matuffi lucchesi, en ret, hvor lag af polenta og ragout af forskelligt kød veksler.

Der er ingen mangel på søde sager. Ud over den traditionelle tiramisu kan du lære at lave bucellato, et traditionelt sødt brød, samt desserter, hvis hovedingrediens er kastanjer, som er meget værdsatte i Lucca.

Interessante detaljer

  • Pris: Oplevelsen koster omkring 190 euro pr. person.
  • Varighed: cirka fire og en halv time.
  • Fordele ved denne mulighed: Det er en helt fordybende oplevelse, der giver dig mulighed for ikke kun at lære om opskrifterne, men også om ingrediensernes oprindelse og kvalitet.
  • Ulemper ved denne mulighed: Du skal bruge en halv dag, så hvis du kun skal være i Lucca i kort tid, kan det begrænse resten af besøget betydeligt.

6. Oplevelse med vinsmagning

Dag med vinsmagning| ©Anastasia Fuller
Dag med vinsmagning| ©Anastasia Fuller

Hvis du kan lide alt, hvad der har med ønologi at gøre, kan du i Lucca lære en masse om fremstillingen af toscanske vine. Ledsaget af en ekspert lærer du at skelne nuancerne i de forskellige vine i området: hvide, røde, rosé og prosecco, en mousserende vin, der bruges til at lave en meget typisk cocktail: spritz.

Du kan smage disse vine på en kort rundtur i byen med et stop på en typisk bar i det historiske centrum. Det ideelle er en guidet tur, da kun en ekspert kan tage dig med til de bedste etablissementer, rådgive dig om de mest værdsatte lokale vine og vise dig, hvorfor de er specielle.

Interessante detaljer

  • Pris: Oplevelsen koster omkring 15 euro pr. person.
  • Varighed: omkring halvanden time.
  • Fordele ved denne mulighed: Dette er en uundværlig oplevelse for vinentusiaster.
  • Ulemper ved denne mulighed: Det er en grundlæggende og hurtig tur, og du vil kun lære nogle af områdets vine at kende.

7. En tur for at opdage gademaden i Lucca

Focaccia| ©stu_spivack
Focaccia| ©stu_spivack

Hvis du vil lære Luccas gastronomi at kende, bør du ikke kun prøve de typiske retter, men også gademaden. Du vil blive overrasket over variationen og kvaliteten. I hele det historiske centrum er der et stort antal steder, hvor du kan smage det og føle dig som en lokal.

Hvis du vælger en guidet tur, vil du også lære et væld af interessante fakta. En ekspertguide vil forklare de mest traditionelle retter, og hvordan de bliver lavet. Han eller hun vil også fortælle dig om de steder, du kommer forbi.

Du kan prøve autentiske paninis og focaccias. Jeg anbefaler også, at du prøver de typiske Lucca-pølser, såsom biroldo, som er en slags sort budding. Og hvis du har en sød tand, må du ikke gå glip af necci, en slags kastanjemelspandekager fyldt med virolo eller ricotta.

Interessante detaljer

  • Pris: denne tur starter ved omkring 90 euro pr. person.
  • Varighed: cirka tre timer.
  • Fordele ved denne mulighed: På turen vil du smage forskellige retter, både søde og salte, som repræsenterer smagene i Luccas køkken godt.
  • Ulemper ved denne mulighed: Oplevelsen kan være trættende.

8. Trøffeljagt med frokost

Trøfler i Lucca| ©jennconspiracy
Trøfler i Lucca| ©jennconspiracy

I nærheden af Lucca, i San Miniato, blev verdens største hvide trøffel fundet for næsten halvfjerds år siden. Den vejede ikke mindre end 2.520 kilo. Du kan prøve lykken og gå på jagt efter denne delikatesse, når du udforsker skovene i området.

Du vil blive ledsaget af en ekspert og specialtrænede hunde til at finde disse trøfler, som giver en særlig smag til retterne. Retter, som du i øvrigt også vil kunne smage, da dette også er en gastronomisk oplevelse. Faktisk tilbyder de som regel en gourmetfrokost ledsaget af en god lokal vin.

Interessante detaljer

  • Pris: denne oplevelse koster omkring 170 euro per person.
  • Varighed: cirka tre timer.
  • Fordele ved denne mulighed: Det er en oplevelse, der ikke kun giver dig mulighed for at nyde udsøgte smagsoplevelser, men også at slentre gennem smukke naturområder.
  • Ulemper ved denne mulighed: Det afhænger af vejret, men hvis vejret forhindrer dig i at gøre det, kan du ændre datoen eller bede om en refusion.

9. Oplevelse med oliesmagning

Smagning af olie| ©Ryan O'Connell
Smagning af olie| ©Ryan O'Connell

Et af de mest berømte produkter fra Toscana, bortset fra vin, er olie. Dette flydende guld er hovedpersonen i mange af de traditionelle opskrifter i regionens køkken. I området omkring Lucca er der også olivenlunde og olivenoliemøller, hvor olien produceres på traditionel vis.

En måde at fordybe sig i denne tradition på er at besøge en af disse gårde. Men uden at forlade Luccas historiske centrum har du mulighed for at lære den at kende på en anden måde: ved at smage på den. Du vil lære at skelne mellem alle nuancerne og sætte pris på forskellene mellem nogle olier og andre.

I nogle tilfælde er disse oplevelser også kombineret med en smagning af nogle af de lokale vine. På den måde vil du lære alle hemmelighederne bag disse to produkter, vin og olie, som er uundværlige på ethvert bord i Lucca.

Interessante detaljer

  • Pris: ca. 100 euro pr. person.
  • Varighed: cirka to timer
  • Fordele ved denne mulighed: Du vil lære at skelne mellem oliens aromaer og smag fra en professionel.
  • Ulemper ved denne mulighed: Der bliver ikke smagt på de store toscanske retter.

10. Kursus i is

Is i Lucca| ©Nancy
Is i Lucca| ©Nancy

Italiensk gelato er anderledes. På en spadseretur gennem Lucca kan du spise dem i en af de traditionelle gelato-butikker. Du vil sætte pris på den særlige smag og frem for alt den konsistens, der gør dem unikke, men ved du, hvordan du får de egenskaber, der gør dem uimodståelige?

En af de sødeste oplevelser, du kan få i Lucca, er at lære, hvordan disse gelatoer laves på traditionel vis. Og du kan gøre det sammen med en mester-gelato-mager, som vil lære dig at skelne den autentiske italienske gelato fra kopier og fra de andre, der er industrielle.

Interessante detaljer

  • Pris: omkring 60 euro pr. person.
  • Varighed: omkring 45 minutter.
  • Fordele ved denne mulighed: Det er en kort oplevelse, perfekt hvis du ikke skal være i Lucca i lang tid.
  • **Ulemper ved denne mulighed: Du vil kun lære hemmelighederne bag en dessert, ikke om andre søde sager eller typiske retter.

Tips til en gastronomisk tur i Lucca

Panzanella| ©Mel Hill Photography
Panzanella| ©Mel Hill Photography

Det første tip er ikke at opgive at nyde Luccas smagsoplevelser. Hvis du ikke skal være i byen længe, har du altid mulighed for at tage på korte ture, hvor du kan prøve nogle typiske retter, såsom aperitiffer eller gademad.

Hvis du bliver i mere end en dag, skal du vælge en længere tur. Nogle vil give dig mulighed for at lære byen at kende, mens du opdager dens gastronomi. Andre tager dig med til de fantastiske toscanske landskaber, som også omgiver Lucca og er spektakulære.

Især i højsæsonen er det vigtigt at booke i god tid. På den måde er du sikker på at få en plads på den tur, du har valgt, og du kan planlægge dit ophold i byen meget bedre, så du ikke går glip af noget af dens charme.

Uanset om du skal på en gastronomisk tur gennem Luccas gader eller besøge en vingård, må du ikke glemme at tage behagelige sko på. I det historiske centrum er nogle af gaderne brostensbelagte og nogle gange svære at gå på.

Hvad er fordelene ved at tage på en guidet madtur i Lucca i forhold til at gøre det på egen hånd?

Fødevarevirksomhed i Lucca| ©Jimmy Pierce
Fødevarevirksomhed i Lucca| ©Jimmy Pierce

Du kan arrangere din egen madtur i Lucca, men det er meget nemt at overse nogle af de bedste steder at smage på den lokale mad og vin. Husk på, at det mest turistede ikke altid er det mest autentiske.

På en guidet tur vil du altid blive ført til de steder, hvor du kan smage Luccas autentiske køkken og de bedste vine. Og alt dette er ledsaget af forklaringer og kommentarer fra ekspertguider, der hjælper dig med bedre at værdsætte alle smagene og aromaerne. Og så lærer du i øvrigt også byen bedre at kende.

Og ud over alt dette er der nogle gastronomiske oplevelser, som du ikke kan booke på privat basis, men som kun er mulige som en del af en guidet tur.

Besøg en vingård i Lucca