10 ting at lave i Napoli i julen

Byen ved foden af Vesuv er en turistdestination på vej frem. Det er et besøg værd i juletiden for at nyde både traditionerne og den lokale gastronomi.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

8 minutters læst

10 ting at lave i Napoli i julen

Julelys i Napoli | ©Christine Ho

Har du købt en billet til december måned og spekulerer på, hvad du skal se og lave i Napoli? Godt valgt! Campaniens hovedstad fyldes med lys og går på gaderne med de traditionelle julekrybber.

Vores top 10 starter med ikonet for de napolitanske festligheder: de traditionelle julekrybber. Der er dog meget mere at hente i Napoli...

1. Beundre julekrybberne på Via San Gregorio Armeno

Maradona figurer| ©Esquiu
Maradona figurer| ©Esquiu

I Napoli er julekrybberne ikke blot en fremstilling af Jesu fødsel, men et kulturelt fænomen, der blander religion, historie og aktuelle begivenheder. I juletiden er Via San Gregorio Armeno fuld af krybber fremstillet af de gamle håndværksbutikker.

Du kan købe alt fra hele julekrybber til enkelte figurer samt detaljer som hytter og keramikdyr. For at hjælpe dig med denne vanskelige opgave har vi samlet en kort liste over de mest typiske souvenirs:

 • Maradona figurer. Det er ingen hemmelighed, at neapolitanerne er vilde med fodbold, og argentineren er langt den mest elskede spiller. El Pibe de Oro førte SSC Napoli til to mesterskaber i slutningen af firserne og er stadig meget elsket. San Gregorio Armeno-figurerne omfatter berømte personligheder, og Maradona var ikke til at overse.
 • Scio Scio, en figur, der holder det onde øje væk. Han er repræsenteret med den typiske buatta, en røgelsesbrænder, der blev brugt til at sprede aromaer.
 • Corno Rosso, et knaldrødt lykkehorn. Ifølge den lokale tradition skal den altid gives som gave, du behøver ikke at købe den til dig selv!
 • La Bella "Mbriana, en god, men lunefuld ånd. Hun bor i huse og foretrækker kun folk, hun kan lide. Hun er traditionelt portrætteret som en smuk kvinde iført en lang hvid kjole.
 • Pulcinella, den neapolitanske figur fra Commedia dell'arte. Hun er iført en bred hvid tunika med et sort bælte omkranset af et sort bælte. Hatten er også hvid og står i kontrast til den sorte maske, der dækker hendes ansigt. Hans vigtigste kendetegn er den ironi, han bruger til at gøre nar af de magtfulde.

Mens du beslutter dig for, hvad du skal købe, kan du forkæle dig selv med en calzone napoletano, en pizza fyldt med ricotta, tomat, mozzarella og salami. Den kan bages eller steges og er en klassisk julemad på gaden. Efter gåturen kan du besøge et andet vartegn i kvarteret, den slørklædte Kristus af Napoli.

2. Skøjteløb i Edenlandia

Skøjteløb i Napoli| ©Manuel R
Skøjteløb i Napoli| ©Manuel R

Edenlandia er en forlystelsespark i Fuorigrotta-distriktet. Der er lidt af det hele: Autovogne, pariserhjul, escape room, rutsjebaner og meget mere. Der er også en stor skøjtebane kaldet "Regno di Ghiaccio".

Som sædvanlig koster en billet omkring 5 € for både voksne og børn. Edenlandia har åbent fra mandag til fredag fra 15:00 til 21:00 og fra 10:00 til 24:00 på lørdage, søndage og helligdage.

Det er ret nemt at komme dertil, da det ligger meget tæt på metrostationen Cavalleggeri Aosta (linje 2). Hvis du er interesseret i andre aktiviteter med børnene, kan jeg anbefale dig at læse indlægget om at besøge Pompeii med børn.

3. Gå en tur under træet på Piazza del Plebiscito

Træ på Piazza del Plebiscito| ©William Verguet
Træ på Piazza del Plebiscito| ©William Verguet

Napolis mest majestætiske torv ligger halvvejs mellem promenaden og den centrale Via Toledo. I juletiden bør du ikke gå glip af en tur rundt i området.

Dens opbygning er ret unik: den består af to kroppe, den ene halvcirkelformet og den anden rektangulær. Basilikaen San Francesco di Paola og det kongelige palads ligger på hvert sit hjørne.

Det er Napoli's hal, og hvert år i december er den vært for et gigantisk juletræ. Det kan være et grantræ eller en kunstig kegle, men resultatet er lige så charmerende. På grund af pladsens store størrelse suppleres den ofte med en julemand med lys eller andre dekorationer.

Bestil din turistbus i Napoli

4. Besøg fiskemarkedet i Porta Nolana

Porta Nolana| ©Sergioizzo
Porta Nolana| ©Sergioizzo

Natten mellem den 23. og 24. december har neapolitanerne kun ét mål: at købe den friskeste fisk. Det gør de som regel på fiskemarkedet Porta Nolana, der i folkemunde er kendt som "mercato ncopp'e mura". Det er et besøg værd, bare for at se de lokale folk trænge sig på boderne for at købe hummere, rejer, muslinger og "capitone", den voksne hunål, der bruges i en typisk juleopskrift.

I mellemtiden kan du sætte lidt liv i gåturen ved at prøve "pizza a portafoglio", en lille pizza, der er pakket ind og lukket som en tegnebog. Det er et ikon for neapolitansk gadekøkken, og hvis du har lyst til at gentage det, kan jeg anbefale kreationerne fra Antica Pizzeria Port'Alba (Via Port'Alba 18) og Pizzeria Fortuna (Via Mancini 8).

Hvis du vil have mere information om dette emne, anbefaler jeg at læse indlægget om de bedste madture i Napoli.

Bestil en gastronomisk rundvisning i Napoli

5. Mød julemanden

Julemanden| ©Efecto Glum
Julemanden| ©Efecto Glum

I december ankommer julemanden til Vesuvens fod. Du finder ham i Parco Robinson, et grønt område med både middelhavs- og tropiske træer og planter. Det ligger i udkanten af Mostra d'Oltremare, den største messeplads i Syditalien.

Julebyen er et must at se, hvis du rejser med børn. Ud over julemanden kan de små pynte et træ og peberkagemænd, skrive et brev til julemanden, lytte til historier og nyde julecirkus.

Prisen er normalt omkring 13 € for voksne og 10 € for børn. Du kan købe billetter hos Ticketone eller på billetkontoret.

6. Find en souvenir på loppemarkedet i Vomero

Napoli Marked| ©Guillerme
Napoli Marked| ©Guillerme

Ligesom andre byer rundt om i verden har Napoli også nogle julemarkeder, når højtiderne kommer. Det er noget, som både voksne og børn nyder at gå rundt i dem og shoppe. I dette tilfælde anbefaler jeg, at du besøger den, der ligger i Il Vomero.

Il Vomero er et kvarter på toppen af en bakke med udsigt over det historiske centrum. I det 17. århundrede flyttede aristokratiske familier til bakken for at undslippe de pestepidemier, der plagede byen. Kvarteret har bevaret sin essens og er fyldt med træbeklædte alléer, belvederes og art nouveau-bygninger, der huser luksusbutikker.

Hvert år i december er kvarteret vært for et julemarked med typiske træhuse. Du kan finde kunsthåndværk, julekrybber, dekorationer til hjemmet, malerier og meget mere.

Der er boder på Via Luca Giordano, Via Enrico Alvino og Via Merliani, på Piazza Muzii, i Mascagna-parken og over for det overdækkede marked på Via Kerbaker.

Du kan nemt komme dertil med metrolinje 1 (stoppestederne Quattro giornate og Vanvitelli).

Bestil en guidet rundvisning i Napoli

7. Snup en aperitif i Chiaia

Piazza dei Martiri| ©Mister No
Piazza dei Martiri| ©Mister No

Inden man sætter sig til bords til juleaftensmiddagen, er det tradition at tage en drink i Chiaiaia-kvarteret. Epicentret for det napolitanske natteliv er koncentreret omkring et torv og tre gader: Piazza dei Martiri, Via San Pasquale, Via dei Mille og Via Gaetano Filangieri.

Dette område ligger i gåafstand fra havnefronten og har et bredt udvalg af barer. Her er mine yndlingssteder at besøge:

 • Barril, en loungebar med en smuk have. Her kan du nyde et glas vin eller en original cocktail, mens du lytter til jazz og bossa nova. Napolitanerne hævder, at de laver den bedste mojito i byen (Via Fiorelli 11).
 • Chandelier Cafè, hvor hver drink er et kunstværk. Den 24. december arrangerer de ofte en meget eftertragtet brunch (Vico Belledonne a Chiaia 34/35).
 • Birdy's Bakery, det amerikanske bageri i hjertet af Napoli. Det var så vellykket, at de åbnede en anden filial i Portici, et rådhus i bybæltet (Vico Belledonne a Chiaia 14).

8. Sid på salene i San Carlo Teatret

San Carlo Teater| ©Udine2812
San Carlo Teater| ©Udine2812

Vidste du, at Napoli er hjemsted for det ældste operahus i Europa? Det blev indviet i 1737, 39 år før Teatro alla Scala i Milano! Kong Karl III af Bourbon gav Giovanni Antonio Amadeo, en af de førende arkitekter fra renæssancen, opgaven. Bygningen ligger i hjertet af byen, et stenkast fra slottet og det kongelige palads.

I december er Teatro San Carlo vært for festlige shows som den berømte napolitanske komedie "Natale in casa Cupiello", julekoncerter, jazz jam sessions, Tjajkovskijs "Nøddeknækkeren" og andre udstillinger.

Juleprogrammet starter normalt i slutningen af november og slutter i begyndelsen af januar. For yderligere oplysninger anbefaler jeg, at du tjekker den officielle hjemmeside.

9. Smag på juleslik

Struffoli| ©Clarita82
Struffoli| ©Clarita82

Napoli er kendt for pizza, men gastronomien går langt videre end det og omfatter også desserter med en lang historie. Den første på listen stammer fra Magna Graecia, et udtryk for de områder i Syditalien, der blev koloniseret af de græske bystater:

 • Struffoli, dumplings lavet af en blanding af æg, mel, sukker, smør og limoncello, anis eller hvid rom efter eget valg. Når de er stegt, pyntes de med cedertræstykker, kandiseret frugt og farvede sukkermandler. For at få de bedste anbefaler de lokale et besøg på det tidligere konditori Giovanni Scaturchio
 • Divino Amore, blødt bagværk med mandler, sukker og kandiseret frugt. Du kan genkende dem på den typiske lyserøde glasur, men der findes også moderne versioner med mørk chokolade overtrukket med mørk chokolade. De blev opfundet som en hyldest til Beatrice af Provence, mor til kong Karl II af Anjou.
 • Raffiuoli, svampede kager med abrikosmarmelade og mandelmasse eller med ricotta dolce (sød ricotta) creme og chokoladebønner. Ifølge folklore blev de opfundet i det 18. århundrede af benediktinernonnerne i San Gregorio Armeno. Mange hævder, at de bedste findes hos Pasticceria Capparelli (Via Dei Tribunali 327).
 • Zeppole di Natale, velsmagende beignetter lavet af kogte kartofler, æg, mel og smør. Når de er stegt, drysses de med vaniljesukker og kanel. Du kan finde den ægte vare hos Pasticceria Ranaldi i kvarteret Quartieri Spagnoli (Vico Lungo Gelso 97).

10. Besøg Nationalmuseet i Capodimonte

Nationalmuseet i Capodimonte| ©Mentnafunangann
Nationalmuseet i Capodimonte| ©Mentnafunangann

I juletiden er kulturinstitutionen normalt åben om aftenen. Det er den ideelle lejlighed til at slentre rundt blandt europæiske kunstværker fra de sidste syv århundreder.

Det kongelige sted "Capo di Monte" blev grundlagt i det 18. århundrede som et jagtreservat af Karl af Bourbon og er omgivet af en stor park. For flere oplysninger om hvordan du kommer dertil, åbningstider og entrépriser, anbefaler jeg, at du tager et kig på den officielle hjemmeside.

Hvad er temperaturen i Napoli i julemåneden?

Fra toppen af Vesuv| ©Kārlis Dambrāns
Fra toppen af Vesuv| ©Kārlis Dambrāns

I den sidste måned af året er vejret generelt mildt. For at sige det lige ud, svinger temperaturen mellem mindst 5° og højst 15°. Med et gennemsnit på 120 mm nedbør er december den tredje mest regnfulde måned på året, mens snefald er meget sjældne og hovedsagelig koncentreret på Vesuv-toppen.

Hvis du er heldig nok til at se dette smukke landskab live, anbefaler jeg, at du besøger Vesuv med en organiseret tur. Du vil se et atypisk landskab, hvor de åbne overflader står i kontrast til det blå Middelhav og øerne Ischia og Procida i baggrunden.

Bestil din Vesuv-tur fra Napoli