Bedste madture i Barcelona

Vælg en rute, og oplev regionens kulinariske tradition. Catalonien har et af de bedst kendte og mest velsmagende køkkener i Spanien.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

6 minutters læst

Bedste madture i Barcelona

Gastronomi i Barcelona | ©Jocelyn Kinghorn

Barcelona har udsigt over Middelhavet, mens dens rødder går dybt ned i bjergene og det indre af landet. Takket være sin privilegerede position og sin kontakt med andre kulturer kan Barcelona prale af en rig gastronomi, der omfatter både hav- og landbaserede opskrifter.

Intet besøg i Barcelona er komplet uden at smage på byens retter. Kort sagt, at spise ude er en af de 10 ting, man skal se og gøre i Gaudís by. Denne artikel vil introducere dig til de vigtigste gastronomiske ruter.

Tapas-smagning med vinsmagning

Pa amb tomaquet| ©Jennifer Woodard
Pa amb tomaquet| ©Jennifer Woodard

Disse byruter løber som regel mellem Born og det gotiske kvarter. Her finder du traditionelle restauranter og bodegaer, der er kendt for deres tapas og vine. Selvom den catalanske hovedstad har en anden tapaskultur end resten af Spanien, er nogle retter meget typiske:

  • Pa amb tomàquet, en skive brød smurt med tomat, hvidløg og olivenolie. Godt, hyggeligt og billigt
  • Bomba, en rund kroket fyldt med hakket kød og dækket med kartoffel og lidt alioli. Den siges at være født i La Cova Fumada, en bar i Barceloneta.
  • Cap i pota, en gryderet af kalvehoved, -ben og -tripper med kikærter. En stærkt anbefalet ret, hvis du besøger byen om vinteren.
  • Butifarra sort og hvidpølse
  • Esqueixada, en kold salat med afsaltet torsk, tomater, peberfrugter og oliven.

Der er også muligheder som patatas bravas, padrón-peberfrugter, oliven, salmorejo og meget mere. Som sædvanlig inkluderer disse oplevelser entré med smagsprøver på tre eller fire restauranter. Du kan vælge mellem to muligheder: ved middagstid eller efter kl. 18.00.

  • Varighed: mere eller mindre 3 timer
  • Pris: mellem 70 € og 80 €.

Book en gastronomisk tur i Barcelona

Privat gastronomisk tur

Casa Bruno Cuadros| ©Fred Romero
Casa Bruno Cuadros| ©Fred Romero

Denne private gastronomiske tur i Barcelona kombinerer det bedste fra to verdener: gastronomiske smagsprøver og et besøg på must-see monumenter og attraktioner, som nogle gange går ubemærket hen.

En af de sidstnævnte kunne være Casa Bruno Cuadros. Det er en bygning i hjertet af Ramblaen, som skiller sig ud med sin orientalske indretning. Du kan genkende den på paraplyerne og en smuk drage, der stikker ud fra væggene.

Efter forklaringer fra en erfaren guide begynder turen med et par søde muligheder. Det første stop er som regel Carrer Petritxol, chokoladegaden. Det er en lillebitte gade, der løber parallelt med Ramblaen, og på trods af dens korte længde er den hjemsted for nogle berømte chokoladebutikker som Xocoa og Granja Dulcinea.

Efter at have nydt noget sødt, går de sædvanlige ruter til Mercat de la Boqueria, Carrer del Comte Borrell, Mercat de Sant Antoni og Carrer de Blai. I mellemtiden vil du se emblematiske bygninger som for eksempel basilikaen Santa Maria del Pi, Plaça de Sant Felip Neri eller Palau de la Generalitat de Catalunya.

Generelt omfatter disse ruter 10 smagsprøver og foregår i små grupper.

  • Varighed: omkring 3 timer
  • Pris: mellem 80 € og 90 €.

Book en gastronomisk tur i Barcelona

Tapas- og vinsmagning med en ekspert

Sant Antoni-markedet| ©Daniel Lobo
Sant Antoni-markedet| ©Daniel Lobo

Disse oplevelser minder meget om dem i det foregående punkt, men der er en forskel: Du vil hele tiden være ledsaget af en ekspert i den lokale gastronomi. Den private tapas- og vinsmagningstur omfatter normalt tre barer med snacks på hvert trin. Disse byture finder normalt sted i Sant Antoni og Poble Sec, to kvarterer ved foden af Montjuïc.

Denne del af byen er meget fashionabel og huser en række barer og restauranter. Nogle mulige stop kunne være følgende:

  • Mercat de Sant Antoni, en metalstruktur designet af arkitekten Antoni Rovira i Trias, som huser butikker og taverner. Om søndagen er der loppemarked for samlerobjekter.
  • Avinguda del Paral-lel og dens omgivelser
  • Dona pescadora, en skulptur nær Plaça Catalunya. Ruten slutter ved en bar i nærheden

Disse ture giver dig mulighed for at smage lokale og sæsonbestemte specialiteter. Hvis du f.eks. besøger Barcelona om foråret, er det sæson for hestebønner, som i Catalonien tilberedes med bacon, løg, krydderier og olivenolie.

  • Varighed: mellem 2 og 3 timer
  • Pris: mellem 60 € og 80 €.

Book en vinsmagning i Barcelona

Ebike-tur med tapas og vinsmagning

Cykling i Barcelona| ©Oh-Barcelona.com
Cykling i Barcelona| ©Oh-Barcelona.com

Den bedste måde at kombinere en cykeltur gennem den gamle bydel med en smagning af lokale produkter. Inden du sætter dig til bords, forbrænder du et par kalorier ved at cykle gennem det gotiske kvarter, Born og Eixample. Bagefter kan du nyde tre eller fire typiske tapas ledsaget af en øl eller et glas vin.

  • Varighed: mellem 3 og 4 timer
  • Pris: mellem 50 € og 70 €.

Book en gastronomisk tur i Barcelona

Madlavningskursus og shopping på Boqueria-markedet

La Boqueria-markedet| ©Domenico Convertini
La Boqueria-markedet| ©Domenico Convertini

Vil du lære klassikerne i den spanske opskriftsbog eller forbedre dine madlavningsevner? Et paella-madlavningskursus giver dig chancen for at gøre netop det, efter råd fra en erfaren kok. Før du går i gang, skal du købe ingredienserne, og de friskeste kan du finde på byens markeder.

Kurset starter normalt på Mercat de la Boqueria, et must på enhver rejse til Barcelona, da det ligger midt på Las Ramblas. Andre oplevelser starter på steder i byen som Mercat Santa Caterina (Avinguda de Francesc Cambó 16) eller Mercat de Sant Antoni (Carrer del Comte d'Urgell 1).

Generelt fokuserer disse ekspreskurser på de mest berømte retter i spansk gastronomi: kroketter, tortilla og patatas bravas. Disse opskrifter serveres normalt som en appetitvækker før hovedretten: paella.

Dette er den længste og mest komplicerede kulinariske kreation, men bare rolig, takket være kokkens råd bliver alt lettere.

  • Varighed: mellem 4 og 5 timer
  • Omkostninger: omkring 100 €.

Book et paella-madlavningskursus og besøg på Boqueria-markedet.

Vegansk gastronomisk tur

Musol| ©Joselu Blanco
Musol| ©Joselu Blanco

Barcelona er en kosmopolitisk by, og du kan finde alle slags restauranter. Desuden er Catalonien hjemsted for fremragende landbrugsprodukter, og regionens mest berømte produkt - calçot, et hvidt løg med en sød smag og mør konsistens - beviser teorien.

Sæsonen starter i øvrigt i november, og hvis du vil prøve dem, kan jeg anbefale Mussol (der har fem restauranter i byen) og Bodega Joan (Carrer del Rosselló 164).

Turene starter som regel fra et centralt sted i Barcelona, såsom Born eller det gotiske kvarter.

Turen går til traditionelle og moderne steder, der specialiserer sig i veganske opskrifter. Generelt stopper ruterne ved fire eller fem restauranter, og en af disse kunne være Vegan Junk Food, den første veganske fastfoodrestaurant i Spanien.

  • Varighed: mellem 3 og 4 timer
  • Omkostninger: omkring 80 euro

Book en madtur i Barcelona

Hvad er de typiske opskrifter i regionen?

Botifarra med mongetes| ©Ines Yeh
Botifarra med mongetes| ©Ines Yeh

Den catalanske gastronomi nyder godt af de friske fisk fra Middelhavet og det kød og de landbrugsprodukter, der høstes inde i landet.

Resultatet er en komplet gastronomi, der er i stand til at tilfredsstille alle ganer. Hvis du har booket et par dage i Barcelona, anbefaler jeg, at du prøver følgende opskrifter:

  • Botifarra amb mongetes, dvs. botifarra med hvide bønner. Det er en af de mest populære retter i regionen.
  • Suquet de Peix, en ydmyg, men meget velsmagende opskrift. Den begyndte som en gryderet med fisk og skaldyr, hvor man brugte usolgte fisk. I dag er den noget mere raffineret og er en klassiker i den lokale gastronomi.
  • Escalivada, ristede grøntsager (peberfrugt, aubergine og tomat) ledsaget af en toast.
  • Fricandó, en gryderet med kalvekød og årstidens svampe.
  • Esqueixada, en sommerret baseret på torsk, tomat, løg, sorte oliven og ekstra jomfruolivenolie.
  • Calçots, en række lange forårsløg tilberedt på grillen og serveret med den typiske romescosauce.

Hvornår er en gastronomisk tur i Barcelona anbefalelsesværdig?

Tapas| ©Jocelyn Kinghorn
Tapas| ©Jocelyn Kinghorn

Disse ture finder normalt sted på forskellige tidspunkter: fra kl. 10.00 til kl. 18.00. Husk, at frokosten i Barcelona normalt serveres mellem kl. 14.00 og 15.00; derfor er det bedst at være lidt i forvejen (eller udskyde det) for at undgå de travleste timer.

En anden mulighed for at få en smagsprøve den catalanske gastronomiske verden er at reservere bord med en menu på Hard Rock Cafe i Barcelona- du bliver ikke skuffet!