Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Edinburgh på 1 dag: en guidebog til at få mest muligt ud af dit besøg

Planlægger du din ferie og spekulerer på, hvad du kan se på bare 24 timer i Edinburgh? Du skal ikke være bekymret. En dag i den skotske hovedstad kan være nok til at indsnuse den keltiske ånd og nyde den middelalderlige atmosfære.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minutters læst

Edinburgh på 1 dag: en guidebog til at få mest muligt ud af dit besøg

Edinburgh | @Gary Campbell-Hall

Edinburgh anses for at være en af de smukkeste byer i Europa. Selv om byen er ret lille, har den så mange unikke seværdigheder, museer og ikonisk arkitektur, at du måske føler, at du løber tør for tid på bare én dag.

Hvis du har drømt om at udforske alle Edinburghs seværdigheder og få en smagsprøve på skotsk kultur... så lad dig ikke stoppe af noget! Her er en rejseplan, der på kun 24 timer kan indfange essensen af Skotlands hovedstad. Vil du med?

1. Start dagen med et besøg på Edinburgh Castle

Edinburgh Castle| ©Lindsay Holmwood
Edinburgh Castle| ©Lindsay Holmwood

Edinburgh Castle er uden tvivl det ikoniske vartegn for Skotlands historie. Denne utrolige fæstning står imponerende i byens skyline på den største bakke og er et must-see på dit besøg i Edinburgh.

Ud over den betagende udsigt fra toppen er det også interessant at lære mere om bygningens historie og dens særlige kendetegn. Slottet har f.eks. en kæledyrskirkegård, hvilket er meget mærkeligt, da slottet er bygget i det 12. århundrede. Jeg anbefaler, at du læser dette særlige indlæg om, hvordan du besøger Edinburgh Castle for at få flere oplysninger.

Interessante fakta

  • Åbningstider: åbent alle dage året rundt fra 9.30 til 18.00 fra april til september (inklusive) og fra 9.30 til 17.00 resten af året.
  • Billetter: Adgang til slottet koster ca. 23 € ved billetkontoret og ca. 21 € online.
  • Turens varighed: Bemærk venligst, at en komplet rundvisning på slottet kan tage op til 2 timer, så tøv ikke med at stå tidligt op for at tage det roligt.

Bestil billetter til Edinburgh Castle

2. Fortsæt dagen med en spadseretur langs Royal Mile

Royal Mile om natten| ©Jorge Franganillo
Royal Mile om natten| ©Jorge Franganillo

Royal Mile er hovedgaden i byens gamle bydel. Den er næsten 2 km lang og forbinder to af byens vigtigste punkter: Edinburgh Castle og Holyrood Palace. Du vil se alle mulige butikker, der sælger alt, hvad du kan forestille dig, og du kan købe alt fra souvenirs til den berømte skotske whisky.

Men den største charme ved denne allé er de berømte "lukninger", der åbner sig mellem de historiske bygninger: det er navnet på de gyder, der starter herfra, og som du nemt kan genkende takket være de skilte, der er placeret langs gaden.

De fortæller hver især en anden historie, som får dig til at forstå byens logik, og de har også mange myter og mysterier, der er skabt omkring dem. Du kan læse mere om det i dette indlæg om Ghosts and Mysteries-ture.

Mit råd er at lade din nysgerrighed få overtaget og gå på opdagelse, for du vil støde på smukke seværdigheder og skjulte pladser.

Anas rejsetips

Hvis du ikke har så meget tid og ikke har så mange valgmuligheder, kan jeg anbefale at finde Lady Stair's Close tæt på slottet. Ud over at være meget malerisk, finder du her også Writers' Museum, som er helt gratis at komme ind på.

3. Tag billeder på Victoria Street

Victoria Street| ©Gary Campbell-Hall
Victoria Street| ©Gary Campbell-Hall

Victoria Street er kendetegnet ved sine farverige facader og uafhængige butikker, og når du står foran den, vil du føle dig som om du er inde i et maleri. Dens stenbygninger, der er typiske for Edinburghs landskab, er den perfekte baggrund for dit postkort i byen.

Men det særlige ved denne gade er, at den har to niveauer. Ja, du læste rigtigt. På det øverste niveau finder du meget gode restauranter, og på det nederste niveau finder du de små huse, som vi talte om før, og butikker og taverner for enhver smag.

En farverig kendsgerning: J. K. Rowling siges at være blevet inspireret af denne lille gade til at skabe Harry Potters Diagon Alley. Test din fantasi og se selv.

Book en guidet tur i Edinburgh

4. Gør et teknisk stop på Grassmarket

Rundvisning på Grassmarket| ©Lukas Koster
Rundvisning på Grassmarket| ©Lukas Koster

Dette berømte torv er det perfekte sted at gøre holdt på en travl dag med sightseeing. Grassmarket er hjemsted for barer og pubber, der er perfekte til den øl, du har ventet på.

Men dette er ikke et almindeligt torv. Hvis du kigger dig omkring, finder du en hævet cirkulær platform. Det var her, de offentlige henrettelser fandt sted, lige midt på det marked, der tidligere blev afholdt her.

Heldigvis findes disse skikke og sædvaner ikke længere. Men det, der stadig står tilbage, er baren "Den sidste dråbe", hvis navn kommer af, at de dødsdømte her tog deres "sidste drink" før deres død. Har du forestillet dig det?

Anas rejsetips

Når du er færdig med dit besøg, må du ikke glemme at tage til udsigtspunktet The Vennel. Det vil ikke tage lang tid. Du skal kun gå op ad et par enkle trapper, men udsigten over slottet vil tage vejret fra dig.

5. Besøg Greyfiars kirkegård, og få historien om "Bobby" at vide

Greyfiars kirkegård| ©Jorge Franganillo
Greyfiars kirkegård| ©Jorge Franganillo

Du undrer dig måske over, hvorfor jeg har besluttet at medtage et besøg på en kirkegård, når du har så meget at se på. Denne kirkegård er langt fra at være et dystert og mørkt sted, den er meget smuk og har masser af natur omkring sig.

Men dens berømmelse og popularitet skyldes en lille og loyal ven ved navn "Bobby". Legenden fortæller, at denne hund (ja, det er en hundeven) ledsagede sin ejer til graven i 14 år. Til sidst endte det med, at Bobby blev begravet ved siden af kirkegårdens mure, så han fortsat kunne være ved sin ejers side, som han ville have ønsket det.

Loven forbyder at begrave en hund på et helligt sted, men den fortjente ikke at blive skilt efter at have vist så stor loyalitet. Det er derfor, du finder et mindesmærke for Bobby som en hyldest til denne rørende historie.

Book en guidet tur i Edinburgh

6. Tag en pause i "Elefanthuset"

Det ydre af Elefanthuset| ©HarshLight
Det ydre af Elefanthuset| ©HarshLight

Ved tetid er det et godt sted at benytte sig af dette sted, hvor J.K. Rowling skrev de første kapitler af Harry Potter-sagaen. Edinburgh er fuld af steder, der er repræsentative og afgørende for skabelsen af denne fantasifigur og hans eventyr, og jeg synes, at det har fortjent en plads blandt byens turistmust-sees.

Ja, det er et meget turistet sted, men jeg synes, at maden er rimeligt prissat, selv hvis man ønsker at gå ud og prøve retterne.

Hvis besøget i Elephant House har givet dig lyst til at vide mere om Harry Potter-kredsløbet, kan du læse dette indlæg om Harry Potter-turen og lade din fantasi få frit løb.

Book en Harry Potter-tur i Edinburgh

7. Gå ikke glip af St Giles' Cathedral

St.Giles-katedralen| ©Gary Campbell-Hall
St.Giles-katedralen| ©Gary Campbell-Hall

Dette utrolige arkitektoniske mesterværk fra det 12. århundrede er den vigtigste kirke, man kan besøge i Edinburgh. Dens skønhed vil betage dig både inde og ude. Kuplen i form af en kongelig krone tiltrækker øjnene fra alle, der passerer gennem området, men de, der ikke tør gå ind, går glip af de mangefarvede lofter og de storslåede glasmalerier, som kun St.

Tag et kig op og se det store orgel og Thistle Chapel, hvor du finder det berømte billede af englen, der spiller sækkepibe.

Sidst men ikke mindst, hvis du kigger lige foran katedralen, vil du finde et granithjerte. Det berømte "Heart of Midlothian", som markerer det sted, hvor det gamle byfængsel engang lå.

Interessante fakta

  • Besøgstid: mandag til fredag fra 9 til 19, lørdag fra 9 til 17 og søndag fra 13 til 17 fra maj til september. I resten af månederne fra: mandag til lørdag fra 9hs til 17hs og søndag fra 13hs til 17hs.
  • Adgang: gratis

8. Mary King's Close

Mary King's Close| ©Jayne W
Mary King's Close| ©Jayne W

Denne gyde fortjener en særlig omtale, da den er porten til en helt vidunderlig verden, en rejse tilbage i tiden, som du ikke kan undgå at opleve. I det 17. århundrede hærgede pesten byen. Under udbrud låste de smittede mennesker sig inde i deres hjem og viste deres status ved at vise et lille hvidt flag ud af vinduet.

Mary King's Close består af et netværk af underjordiske gyder, der fortæller deres egen historie om, hvordan folk levede og døde i denne forfærdelige tid for Skotland. Du kan se alt fra gamle handelsgader til besøg i ofrenes værelser. Det er noget, man kun kan opleve i Edinburgh, og det må man ikke gå glip af.

Fakta af interesse

  • Besøgstid: søndag til torsdag fra kl. 10 til 17, fredag og lørdag fra kl. 10 til 21.
  • Billetter: Jeg anbefaler, at du bestiller i god tid i forvejen, da det er en af de mest populære aktiviteter i byen.

9. Holyrood Palace

Holyrood Palace| ©Doug Burns
Holyrood Palace| ©Doug Burns

I slutningen af denne drømtur langs Royal Mile kommer du til Holyrood Palace. Denne infrastruktur fra det 12. århundrede er den officielle residens for den engelske dronning, når hun besøger Skotland.

Denne barokke bygning har også et underjordisk netværk, som du kan besøge, men stjernen i showet er ruinerne af Holyrood Abbey, hvor konger blev kronet i gamle dage, og som er noget af det smukkeste, du kan se på dit besøg i Edinburgh.

Fakta af interesse

  • Besøgstid: hver dag fra 9.30 til 18.00 fra april til oktober; resten af månederne lukker den kl. 16.00.
  • Billetter: Jeg anbefaler, at du booker på forhånd, og du kan endda få rabat ved at booke online.

Book en guidet tur i Edinburgh

10. Se solnedgangen fra Calton Hill

Solnedgang på Calton Hill| ©Akulatraxas
Solnedgang på Calton Hill| ©Akulatraxas

På dette tidspunkt af dagen må du være træt, og intet kan sammenlignes med at tage til det bedste sted i byen for at se solen gå ned med en fantastisk udsigt over Edinburgh. Det klassiske postkort af byen, som du har i tankerne, er taget fra Calton Hill, en lille bakke for enden af Princes Street.

Du skal ikke bekymre dig om stigningen, da der er trapper, og det er perfekt indrettet til alle. Og belønningen er helt i overensstemmelse med dine forventninger. Hvis du er opmærksom, kan du se Dugald Stewart-monumentet i forgrunden og bagved det den gamle bydel og Edinburgh Castle.

Hvis du stadig har lidt energi tilbage, foreslår jeg, at du går en tur rundt om bakken for at se alle vinklerne af denne smukke by og nationalmonumentet, en kopi af Parthenon.

Få en billet til sightseeingbussen, og spar tid på overførsler

Turistbus til Edinburgh| ©Viator
Turistbus til Edinburgh| ©Viator

Hvis du vil se endnu mere af byen, men ikke vil spilde tid, kan jeg anbefale dig at købe en billet til byens sightseeingbus.

Du kan bruge den ubegrænset i hele din dagstur til Edinburgh, og den forbinder alle de mest populære seværdigheder perfekt. Du vil desuden kunne tilpasse din rejseplan som du ønsker det og selv styre din tid, da busplanerne er helt praktiske og designet til at få mest muligt ud af dit besøg i den skotske by.

På den anden side kan du også få en pakke, der inkluderer de vigtigste attraktioner som Edinburgh Castle og Holyrood Palace i din billet, hvilket sparer dig penge.

Hvis du har brug for mere information, kan jeg anbefale dette indlæg om den bedste bus til sightseeing i Edinburgh.