Edinburgh på 1 dag: en guidebog til at få mest muligt ud af dit besøg

Planlægger du din ferie og undrer dig over, hvad du kan nå at se på bare 24 timer i Edinburgh? Du skal ikke bekymre dig. En god dag i den skotske hovedstad kan være nok til at indsnuse dens keltiske ånd og nyde dens middelalderlige atmosfære.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minutters læst

Edinburgh på 1 dag: en guidebog til at få mest muligt ud af dit besøg

Edinburgh | @Gary Campbell-Hall

Edinburgh betragtes som en af de smukkeste byer i Europa. Selvom den er ret lille, har den så mange unikke seværdigheder, museer og ikonisk arkitektur, at man kan føle, at man løber tør for tid på bare én dag.

Hvis du har drømt om at udforske alle Edinburghs attraktioner og få en smagsprøve på den skotske kultur ... så lad ikke noget stoppe dig! Her er en rejseplan, der fanger essensen af Skotlands hovedstad på bare 24 timer. Vil du med?

Start dagen med et besøg på Edinburgh Castle

Edinburgh Slot| ©Lindsay Holmwood
Edinburgh Slot| ©Lindsay Holmwood

Edinburgh Castle er uden tvivl emblemet og den store hovedperson i Skotlands historie. Denne utrolige fæstning står imponerende i byens skyline på hovedbakken og er et must-see på dit besøg i Edinburgh, og du kan booke din guidede tur på forhånd.

Ud over den betagende udsigt fra toppen er det interessant at lære om historien bag denne struktur og dens særlige funktioner. For eksempel har slottet en kirkegård for kæledyr, hvilket er meget mærkeligt, når man tænker på, at det blev bygget i det 12. århundrede. Jeg anbefaler, at du læser dette særlige indlæg om, hvordan man besøger Edinburgh Castle for at få flere oplysninger.

Interessante fakta

  • Åbningstider: Åbent hver dag året rundt fra 9.30 til 18.00 fra april til september (inklusive) og fra 9.30 til 17.00 resten af året.
  • Billetter: Adgang til slottet koster ca. 23 € i billetkontoret og ca. 21 € online.
  • Turens varighed: Bemærk, at en fuld rundvisning på slottet kan tage op til 2 timer, så stå gerne tidligt op for at tage den med ro.

Book din guidede tur på Edinburgh Castle

Fortsæt dagen med en spadseretur langs Royal Mile

Royal Mile om natten| ©Jorge Franganillo
Royal Mile om natten| ©Jorge Franganillo

Royal Mile er hovedgaden i byens gamle bydel. Den er næsten 2 kilometer lang og forbinder to af byens hovedpunkter: Edinburgh Castle og Holyrood Palace. Holyrood Palace er et andet af byens nøglepunkter og er et besøg værd, så vi anbefaler, at du bestiller billetter til at se det.

I denne gade finder du alle slags butikker med alt, hvad du kan forestille dig, og du kan købe alt fra souvenirs til at drikke den berømte skotske whisky.

Men den største charme ved denne gade er de berømte "closes", der åbner sig mellem historiske bygninger: Det er navnet på de gyder, der starter herfra, og som du let kan genkende takket være de skilte, du ser fordelt over hele gaden.

De fortæller hver især en historie, som får dig til at forstå byens logik, og der er også mange myter og mysterier omkring dem. Du kan læse mere om det i dette indlæg om Ghosts and Mysteries tours.

Mit råd er at lade nysgerrigheden løbe af med dig og gå på opdagelse, for du vil støde på smukke udsigter og skjulte pladser.

Hvis du har kort tid og er nødt til at vælge, anbefaler jeg, at du finder Lady Stair's Close, tæt på slottet. Ud over at være meget malerisk, finder du her også Writers' Museum, som er helt gratis at komme ind på. Og hvis du foretrækker det, kan du tage en tur med spøgelsesbussen for at opleve legenderne og de uhyggelige historier på første hånd.

Book din tur med spøgelsesbussen

Tag billeder på Victoria Street

Victoria Gade| ©Gary Campbell-Hall
Victoria Gade| ©Gary Campbell-Hall

Victoria Street er kendetegnet ved sine farverige facader og uafhængige butikker, og når du står foran den, vil du føle, at du er inde i et maleri. Dens stenbygninger, der er typiske for Edinburghs landskab, er den perfekte baggrund for dit postkort i byen.

Men det særlige ved denne gade er, at den har to niveauer. Ja, du læste rigtigt. På det øverste niveau finder du rigtig gode restauranter, og på det nederste niveau finder du de små huse, vi talte om før, og butikker og værtshuse for enhver smag.

Et farverigt faktum: J. K. Rowling siges at være blevet inspireret af denne lille gade til at skabe Harry Potters Diagon Alley. Test din fantasi og se selv.

Book en guidet tur i Edinburgh

Besøg Greyfiars Cemetery og hør historien om "Bobby"

Greyfiars Kirkegård| ©Jorge Franganillo
Greyfiars Kirkegård| ©Jorge Franganillo

Du undrer dig måske over, hvorfor jeg har valgt at inkludere et besøg på en kirkegård, når der er så meget at se på. Denne kirkegård er langt fra et dystert og trist sted, den har en stor skønhed og en masse natur omkring sig.

Men dens berømmelse og popularitet skyldes en lille og loyal ven kaldet "Bobby". Legenden siger, at denne hund (ja, han er en hundeven) ledsagede sin ejer til hans grav i 14 år. Til sidst endte Bobby med at blive begravet ved siden af kirkegårdsmuren, så han kunne blive ved sin ejers side, som han ville have ønsket.

Loven forbyder at begrave en hund på et helligt sted, men han fortjente ikke at blive adskilt efter at have udvist en sådan loyalitet. Det er derfor, du finder et mindesmærke for Bobby som en hyldest til denne rørende historie.

Book en guidet tur i Edinburgh

Tag en pause i Elefanthuset

Uden for Elefanthuset| ©HarshLight
Uden for Elefanthuset| ©HarshLight

Et godt sted at tage en pause ved te-tid er det sted, hvor J.K. Rowling skrev de første kapitler i Harry Potter-sagaen. Edinburgh er fuld af repræsentative og afgørende steder for skabelsen af denne fantasifigur og hans eventyr, og jeg synes, det har fortjent en plads blandt byens must-see turistattraktioner.

Ja, det er et meget turistet sted, men jeg synes, at det gastronomiske tilbud er rimeligt prissat, selv hvis du vil gå hen og prøve deres retter.

Hvis besøget i The Elephant House har givet dig lyst til at vide mere om Harry Potter-kredsløbet, vil jeg lade dig læse dette indlæg om Harry Potter-turen og lade din fantasi få frit løb.

Book en Harry Potter-tur i Edinburgh

Gå ikke glip af St.Giles Cathedral

St Giles Katedral| ©Gary Campbell-Hall
St Giles Katedral| ©Gary Campbell-Hall

Dette utrolige arkitektoniske mesterværk fra det 12. århundrede er den vigtigste kirke at besøge i Edinburgh. Dens skønhed vil tryllebinde dig både indvendigt og udvendigt. Dens kuppel i form af en kongekrone tiltrækker blikket fra alle, der passerer gennem området, men de, der ikke tør gå ind, går glip af de mangefarvede lofter og storslåede glasmalerier, som kun St Giles kan tilbyde.

Tag et kig op i højden og nyd synet af det store orgel og Thistle Chapel, hvor du finder det berømte billede af englen, der spiller sækkepibe.

Sidst, men ikke mindst, hvis du kigger lige foran katedralen, vil du finde et granithjerte. Det berømte "Heart of Midlothian", som angiver det sted, hvor byens gamle fængsel lå.

Interessante fakta

  • Besøgstider: Mandag til fredag fra 9.00 til 19.00, lørdag fra 9.00 til 17.00 og søndag fra 13.00 til 17.00, fra maj til september. I resten af månederne fra: mandag til lørdag fra 9 til 17 timer og søndage fra 13 til 17 timer.
  • Adgang: gratis

Holyrood Palads

Holyrood Palads| ©Doug Burns
Holyrood Palads| ©Doug Burns

For enden af denne drømmende tur på Royal Mile kommer du til Holyrood Palace, hvortil der kan bestilles billetter. Denne infrastruktur fra det 12. århundrede er den officielle residens for den engelske dronning, når hun besøger Skotland.

Denne barokke bygning har også et underjordisk netværk, som du kan besøge, men stjernen i showet er ruinerne af Holyrood Abbey, stedet, hvor konger blev kronet i oldtiden, og en af de smukkeste ting at se på dit besøg i Edinburgh.

Interessante fakta

  • Besøgstider: hver dag fra 9.30 til 18.00 fra april til oktober; resten af året lukker kl. 16.00.
  • Billetter: Jeg anbefaler at booke i forvejen, og du kan endda få rabat ved at booke online.

Book dine billetter til Holyrood Palace

Nyd solnedgangen fra Calton Hill

Solnedgang fra Calton Hill| ©Akulatraxas
Solnedgang fra Calton Hill| ©Akulatraxas

På dette tidspunkt af dagen må du være træt, og intet kan sammenlignes med at tage til det bedste sted i byen for at se solen gå ned med en fantastisk udsigt over Edinburgh. Det klassiske postkort af byen, du har i tankerne, er taget fra Calton Hill, en lille bakke for enden af Princes Street.

Du skal ikke bekymre dig om stigningen, for der er trapper, og den er perfekt indrettet til alle. Og belønningen lever helt op til dine forventninger. Hvis du er opmærksom, vil du kunne se Dugald Stewart Memorial i forgrunden og bag det den gamle bydel og Edinburgh Castle.

Hvis du stadig har lidt energi tilbage, foreslår jeg, at du går rundt om bakken for at se alle vinklerne på denne smukke by og Nationalmonumentet, en kopi af Parthenon.

Køb din billet til sightseeingbussen og spar tid på transport

Sightseeingbus til Edinburgh| ©Viator
Sightseeingbus til Edinburgh| ©Viator

Hvis du gerne vil se endnu mere af byen, men ikke vil spilde tiden, så anbefaler jeg, at du køber en billet til byens sightseeingbus.

Du kan bruge den ubegrænset under hele din dagstur til Edinburgh, og den forbinder perfekt alle de mest populære seværdigheder. Derudover kan du skræddersy din rejseplan, så den passer til dig, og styre din egen tid, bustiderne er helt praktiske og designet til at få mest muligt ud af dit besøg i den skotske by.

På den anden side kan du også få en pakke, der inkluderer de største attraktioner som Edinburgh Castle og Holyrood Palace i din billet, hvilket sparer dig penge.

Hvis du har brug for mere information, anbefaler jeg dig dette indlæg om den bedste sightseeingbus i Edinburgh

Book en sightseeingbus i Edinburgh

Gør et teknisk stop ved Grassmarket

En tur rundt på Grassmarket| ©Lukas Koster
En tur rundt på Grassmarket| ©Lukas Koster

Denne berømte plads er det perfekte sted at stoppe på en travl dag med sightseeing. Grassmarket er hjemsted for barer og pubber, der er perfekte til den øl, du har ventet på.

Men det er ikke nogen almindelig plads. Hvis du kigger dig omkring, vil du finde en hævet, cirkulær platform. Lige her foregik de offentlige henrettelser, midt i det marked, der fandt sted på netop dette sted.

Heldigvis eksisterer disse skikke og traditioner ikke længere. Men det, der er tilbage, er baren "The last drop", hvis navn kommer af, at de dødsdømte her tog deres "sidste drink" før deres død. Forestillede du dig det?

Ana's Traveller Tip

Når du er færdig med dit besøg, så glem ikke at gå til udsigtspunktet "The Vennel". Det vil ikke tage dig lang tid. Du skal kun op ad et par enkle trapper, men udsigten over slottet vil tage pusten fra dig.

Mary King's Close

Mary King's Close| ©Jayne W
Mary King's Close| ©Jayne W

Denne gyde fortjener en særlig omtale, da den er porten til en helt vidunderlig verden, en rejse tilbage i tiden, som du ikke kan undgå at opleve. I det 17. århundrede hærgede pesten byen. Under udbruddene låste de smittede sig inde og viste deres status ved at vise et lille hvidt flag ud af vinduet.

Mary King's Close består af et netværk af underjordiske gyder, der fortæller deres egen historie om, hvordan folk levede og døde i denne forfærdelige tid for Skotland. Du kan se alt fra gamle indkøbsgader til at besøge ofrenes soveværelser. Det er simpelthen noget, man kun kan opleve i Edinburgh, og som man ikke må gå glip af.

Fakta og tal

  • Åbningstider: Søndag til torsdag fra kl. 10 til 17; fredag og lørdag fra kl. 10 til 21.
  • Billetter: Jeg anbefaler, at du bestiller i god tid, da det er en af de mest populære aktiviteter i byen.