Edinburgh om 3 dage: tips, hvad man skal se og meget mere

Her er en praktisk guide til Edinburgh på 3 dage, et perfekt tidspunkt til at opdage byen og dens charmerende omgivelser.

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minutters læst

Edinburgh om 3 dage: tips, hvad man skal se og meget mere

Victor Street, Edinburgh | ©Ralf Steinberger

Hvis du planlægger en 3-dages tur til Edinburgh, giver de 72 timer dig masser af tid til at få det vigtigste med, plus en tur til nogle af de vidunderlige steder omkring byen, såsom Loch Ness. Og hvis du er så heldig at kunne udforske Skotland i ro og mag, giver denne rejseplan dig de bedste tips til, hvad du kan se og lave i Edinburgh.

Dag 1: Oplev den gamle bydel og Calton Hill

Solnedgang på Calton Hill| ©Akulatraxas
Solnedgang på Calton Hill| ©Akulatraxas

På rejsens første dag tager vi på rundtur i den historiske bymidte, også kendt som Old Town. Dette område er meget malerisk, og vi får mulighed for at se de vigtigste seværdigheder i byen Edinburgh.

Start dagen på Edinburgh Castle

Atbooke en tur til Edinburgh Castle er den første must-do aktivitet på din tur. Vi starter dagen tidligt om morgenen med at besøge dets indre og nyde udsigten fra bakken, hvor det står.

Hvis du foretrækker det, kan du også nøjes med at booke indgangene, men gør det på forhånd, så du ikke går glip af chancen for at besøge Edinburgh Castle.

  • Åbningstider: 9.30-18.00 fra april til september; 9.30-17.00 resten af året. Hver dag.
  • Billetter: fra €21 online.
  • Turens varighed: ca. 2 timer.

Book en tur til Edinburgh Castle

Fortsæt din gåtur gennem den historiske bymidte

Victoria Street| ©Gary Campbell-Hall
Victoria Street| ©Gary Campbell-Hall

Victoria Street er den første gade ned fra slottet og den mest karakteristiske gade i Edinburgh. Du vil blive mødt af farverige huse med farverige facader og perfekt dekorerede butikker. Du kan gøre et teknisk hvil på Grassmarket, et torv med pubber og barer.

På dette tidspunkt er vi kun få meter fra Greyfiars Cemetery og statuen af "Bobby". Legenden siger, at denne hund fulgte sin ejers grav i 14 år, indtil han endelig blev begravet inden for kirkegårdens mure. Til minde om denne historie er der blevet rejst en statue i hans navn.

Vi vil derefter opdage mere af Royal Mile, hovedgaden i den gamle bydel. Det er her, de største butikker og de vigtigste restauranter er koncentreret. Den gemmer også på små gyder, kaldet closes, som fører dig til forskellige små gader og pladser med bygninger fulde af historie og unik arkitektonisk stil.

Oplev Mary King's Close og St. Giles Cathedral

St Giles-katedralen| ©Gary Campbell-Hall
St Giles-katedralen| ©Gary Campbell-Hall

Af alle gyderne på Royal Mile vil jeg anbefale Mary King's Close, da den har et netværk af underjordiske gyder, hvor du kan tage en tur og lære om byens historie under pesten, der ramte landet i flere århundreder.

Lige overfor finder du St Giles Cathedral, den vigtigste kirke at besøge i Edinburgh. Dens gotiske facade vil efterlade dig med åben mund. Men nøjes ikke med det ydre, for indenfor kan du nyde de farvede glasvinduer, det store orgel og de berømte freskomalerier.

Besøg Holyrood Palace

For enden af vores gåtur langs Royal Mile anbefaler jeg, at du bestiller billetter til Palace of Holyroodhouse, som ligger for enden af gaden.

Det er den kongelige residens, hvor Englands kongelige bor, når de besøger Edinburgh, og det er meget populært på grund af ruinerne af Holyrood Abbey, et grønt og gammelt område, som alle gerne vil fotografere, og hvorfor ikke sidde på en af bænkene og betragte stilheden.

Book billetter til Palace of Holyroodhouse

Nyd solnedgangen på Calton Hill

Der er kun få timer tilbage af vores anden dags rejseplan, og hvilken bedre måde at afslutte dagen på end at se solnedgangen på et af de bedste steder i Edinburgh**, Calton Hill**, mens man nyder en panoramaudsigt over hele byen. Gå ikke glip af det!

Book en guidet tur i Edinburgh

Dag 2: Besøg New Town og National Museum of Scotland

Inde i National Museum of Scotland| ©Fil.Al
Inde i National Museum of Scotland| ©Fil.Al

I slutningen af det 18. århundrede havde indbyggerne brug for mere plads, og byen forsøgte at udvide. Den nye del af byen blev skabt : New Town. I dag er det hovedsageligt et boligområde, men det har nogle attraktioner, som du ikke bør gå glip af.

Jeg har også inkluderet et besøg på National Museum of Scotland, så du kan lære alt om landets historie og afslutte dagen ved et andet af byens udsigtspunkter

Oplev de mest populære gader i New Town

Atmosfæren i New Towns smalle gader er charmerende, og de elegante neoklassiske og georgianske bygninger, kendt som terrasser, er et besøg værd. George Street er den mest prestigefyldte og blev opkaldt efter den regerende monark på det tidspunkt, George III.

Princes Street er en af de mest kendte gader i byen, da den er centrum for shopping i Edinburgh. Et pudsigt faktum er, at denne gade er opkaldt efter kongens børn, som begge var sønner, og derfor staves med kun et "s" til sidst.

Endelig er der to gader, som refererer til skotske vartegn: Thistle Street og Rose Street. Thistle Street betyder "gaden med tidslen", Skotlands blomst, og Rose Street er gaden med rosen, Englands blomst. Rose Street er også en gågade med pubber og restauranter, ideel for dem, der gerne vil hygge sig.

Nyd udsigten fra Princes Street Gardens

Princes Street Gardens er det vigtigste grønne område i centrum af Edinburgh. De repræsenterer skellet mellem den gamle bydel og den nye bydel og er berømte for deres blomsterur og victorianske jernfontæne. Der er også en smuk udsigt over den gamle bydel fra toppen.

Lær om Skotland på National Gallery of Scotland

Kun 5 minutter fra haverne finder du National Gallery of Scotland, hvor der er gratis adgang, og som huser verdenskendte værker af El Greco, Van Gogh, Velázquez, Rembrandt, Rubens og mange flere.

Træd ind i Dean Village, en landsby som taget direkte ud af et eventyr

Besøg i Dean Village| ©cattan2011
Besøg i Dean Village| ©cattan2011

Vores tur fortsætter til Dean Village, et charmerende sted, der er værd at tage med i din rejseplan, da det kun ligger 15 minutters gang fra vores sidste stop.

Den ligger lige ved siden af floden, hvilket skaber et virkelig filmlignende landskab. Du vil nyde stenhusene og broerne omgivet af frodigt grønt.

Nationalmuseet i Skotland

Jeg anbefaler en rundvisning på National Museum of Scotland, hvis du er interesseret i skotsk historie og andre interessante udstillinger. Der er gratis adgang.

Scott Monument, dagens sidste destination

Dagens sidste anstrengelse er at bestige de 287 trin til Scott-monumentet. Det ser måske ud af meget, men jeg kan forsikre dig om, at det er en let tur. Denne storslåede bystruktur er et 61 meter højt gotisk spir, hvor du finder de 68 statuer, der forestiller personer fra Walter Scotts romaner.

Det er en stor attraktion i Edinburgh, som også giver dig mulighed for at nyde panoramaudsigten ved solnedgang, lige midt i hele byen.

Book en guidet tur i Edinburgh

Dag 3: Lær Edinburghs omgivelser at kende

Det smukke landskab ved Loch Ness| ©Dave Conner
Det smukke landskab ved Loch Ness| ©Dave Conner

På denne tredje dag i byen foreslår jeg, at du går ud over byens grænser og tager på sightseeing, så du kan se andre attraktioner uden for byens centrum. Hvis du vil have et mere komplet og anderledes billede af, hvad Edinburgh har at byde på, kan du læse min artikel om de bedste ture og udflugter fra Edinburgh.

Første valg: Loch Ness

Det første forslag er at booke en tur til Loch Ness, der ligger i det skotske højland, kendt som The Highlands.

Du har sikkert hørt legenden om monsteret Nessie. Det er et ukendt væsen, som mange mennesker ser hvert år, men det er faktisk ikke blevet bevist, at det eksisterer. Jeg anbefaler en tur rundt om søen for at se, om du kan få øje på ham.

Du kan også lære meget mere om ham ved at besøge Loch Ness Exhibition Centre i Drumnadrochit, hvor historien fortælles, og hvor du kan købe en souvenir af Nessie i souvenirbutikken. Her er min artikel om, hvordan man kommer fra Edinburgh til Loch N ess, så du har alle de oplysninger, du har brug for til dette besøg.

Book en tur til Loch Ness

Anden mulighed: Outlander-steder

Det andet forslag er rettet mod et særligt publikum, men nu om dage er der mange af dem. Outlander er en tv-serie baseret på Diana Gabaldons romansaga, og mange af scenerne blev filmet i Skotland.

Tusindvis af turister tager hvert år ud for at booke en Outlander-tur rundt til Outlander-lokationerne. Selv hvis du ikke er fan af serien, er de steder, du besøger, faktisk nogle af de mest berømte, ikoniske og smukke i Skotland, så husk at have det i tankerne.

Book en Outlander-tur

Tredje valg: Glasgow

Edinburgh er stjernen, og dens charme er unik, men Glasgow er Skotlands næststørste by og har nogle meget interessante steder at byde på:

  • St Mungo's Cathedral: den eneste middelalderlige katedral i Skotland, der stadig står. Det er gratis at besøge den, og du kan nyde interiøret i gotisk stil med imponerende farvede glasvinduer.
  • Nekropolis ved siden af katedralen.
  • Det historiske centrum, meget hyggeligt og malerisk, med George Square som den største turistattraktion.
  • Kelvingrove Museum: Det har omkring 30 udstillinger, herunder nogle om det gamle Egypten, og en misundelsesværdig arkitektur.

Du kan nemt komme til Glasgow fra Waverley togstation, men du kan også tage en bus fra Edinburgh Bus Station. Det er ligegyldigt, hvilket transportmiddel du vælger, da rejsetiden er omkring halvanden time. Den største fordel er, at du bliver sat af i centrum af Glasgow.