10 ting at gøre i Edinburgh i februar

Skotlands hovedstad er den næstmest besøgte by i Storbritannien, og det er med god grund. Her er en liste over alle de ting, du kan lave i februar

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minutters læst

10 ting at gøre i Edinburgh i februar

Vinter i Edinburgh | ©Edinburgh

Med sit berømte slot og brostensbelagte gader er Skotlands hovedstad en af de mest besøgte byer på øen, og både byen og dens omgivelser har en betagende natur.

Hvis du beslutter dig for at rejse uden for sæsonen og komme på ferie i februar, er der masser af ting at gøre for at lære Edinburgh bedre at kende. Det kolde vejr i denne måned sænker ikke tempoet: festivaler, turneringer, kinesisk nytår og smukke snelandskaber er bare nogle af de ting, der venter på dig, skal vi begynde?

1. Udnyt mørket til at tage på en spøgelsestur

Roan Lavery| ©Solitario paseo por las calles de Edimburgo
Roan Lavery| ©Solitario paseo por las calles de Edimburgo

Edinburgh er uden tvivl en af de mest legendariske og mystiske byer på kontinentet. Den er blevet kendt som den hjemsøgte by på grund af alle de historier om spøgelser og hekse, der fortælles om dens gader. Hvis du kan lide al denne atmosfære, og du kommer i februar, er du heldig.

I vintermånederne er der en tendens til, at det bliver mørkt meget tidligere om aftenen, og ved 18-tiden er det helt mørkt. Hele atmosfæren indbyder til at tage på en af Edinburghs spøgelses- og mysterieture eller booke Edinburgh Ghost Bus. Du får de mest makabre historier at vide i koldt, mørkt og overskyet vejr.

Uden tvivl det bedste vejr til at komme ind i alle de historier, der vil give dig gåsehud.

Book Edinburgh Ghost Bus

2. Prøv en whiskysmagning for at varme dig op

Whisky-tur| ©Luisa Fernanda Pinto Arce
Whisky-tur| ©Luisa Fernanda Pinto Arce

Jeg vil ikke narre dig. Det kan blive ret køligt i Edinburgh i februar. Men de lokale har et produkt, der hurtigt kan varme dig op: whisky. Denne spiritus stammer oprindeligt fra Skotland og har været standard i generationer, og hvis du besøger hovedstaden i februar, skal du vide, at en af de bedste planer er at booke en guidet tur til The Scotch Whisky Experience.

Med det kolde vejr vil det hurtigt varme dig at prøve forskellige prøver af disse spiritusser, men det giver dig også mulighed for at lære lidt mere om kulturen i dette smukke og bukoliske land. Uanset om det er en whiskytur eller -smagning, en øltur eller en tur til en af landets ikoniske pubber, er det en oplevelse, der helt sikkert vil holde dig underholdt og holde kulden ude.

Book en tur på The Scotch Whisky Experience

3. Søg ly for kulden i en turistbus

Sightseeing-bus i Edinburgh| ©Viator
Sightseeing-bus i Edinburgh| ©Viator

Edinburgh er en by, som man bare ved at gå gennem gaderne og se den spektakulære arkitektur vil forelske sig i og blive imponeret over. Hvis du kommer i et par dage og er godt pakket ind, vil du selvfølgelig gerne kunne komme ind til alle Edinburghs turistattraktioner.

Men hvis du føler, at februar er for kold til at gå rundt udenfor hele dagen, er en af de bedste planer at booke en sightseeing-bustur.

Denne type transport tilpasser sig let til vejret. Om sommeren kan taget tages af for at klare varmen, men i måneder som februar, hvor temperaturen ligger omkring 7-8 grader celsius, er bussen overdækket og bliver til et ly med store vinduer, hvorfra man kan se de vigtigste seværdigheder og stoppe for at tage billeder. Desuden varer disse ture i Edinburgh normalt 24 timer. De har gratis stop, og du kan hoppe på og af, så ofte du vil med din billet.

Book en plads på Edinburgh Sightseeing Bus

4. Udnyt lavsæsonen til at få en god udsigt over Edinburgh Castle

Edinburgh Slot| ©Lindsay Holmwood
Edinburgh Slot| ©Lindsay Holmwood

Hvis du kommer til Edinburgh i februar, vil du straks bemærke, at det ikke er et tidspunkt, hvor mange turister har lyst til at holde ferie. Det er langt fra afskrækkende, men en af Edinburghs store styrker. Du kan undgå kulden ved at tage varmt tøj på, og når dette problem er løst, kan du nyde en by næsten for dig selv.

I vintersæsonen er mange museer og vartegn næsten tomme, og du kan nyde dem uden køer. Det er en sand fornøjelse at kunne besøge Edinburgh Castle uden menneskemængder og på en årstid, der får det til at se endnu mere uhyggeligt ud.

Desuden er mange af museerne i centrum gratis, f.eks. nationalmuseet, så der er ingen undskyldning for et kultur- og historiemaraton.

Book en guidet tur på Edinburgh Castle

5. Tag en vandretur for at se det vinterlige landskab

Det smukke landskab ved Loch Ness| ©Dave Conner
Det smukke landskab ved Loch Ness| ©Dave Conner

Hvis der er noget, Skotland har, så er det en uovertruffen natur. De store grønne heder og dale har gjort landet til en filmkulisse i årtier. Og fra Edinburgh er der kun en dagsrejse frem og tilbage.

Man kan booke en tur til for eksempelhøjlandet eller Loch Ness hele året rundt, men jeg kan forsikre dig om, at du vil blive blæst bagover i februar. At se de sneklædte landskaber med egne øjne vil få dig til at føle, at du er på en anden planet. Nogle af destinationerne er helt dækket af et tæppe af sne, der vil transportere dig til en Game of Thrones eller Outlander location

Der er adskillige ture, der tager dig rundt i disse spektakulære landskaber på en dag, såsom Outlander location tour. De har også en lokal guide og et køretøj, der kan krydse de iskolde overflader og bringe dig til de bedste steder, hvor du kan forelske dig i dette lands charme.

Book din Loch Ness- og Highlands-tur

6. Fejr en romantisk valentinsdag

Solnedgang på Calton Hill| ©Akulatraxas
Solnedgang på Calton Hill| ©Akulatraxas

Man må ikke glemme, at februar er kærlighedens måned, og som i mange andre dele af verden fejres den med stil i Edinburgh. Hvis du er kommet for at tilbringe et par dage i februar med din partner i denne smukke by, bør du få mest muligt ud af det og lægge nogle af de mest romantiske planer.

Ud over at købe blomster og give lykønskningskort har Edinburgh flere ting, du kan gøre for at få din partner til at forelske sig i dig:

  • Sesolnedgangen fra et af udsigtspunkterne: Edinburgh har noget af den mest slående arkitektur i hele landet. Mange rejser hertil bare for at kunne slentre gennem gaderne og føle, at de er i en anden tid. Hvad kunne være mere romantisk end at klatre op i højderne og se det hele fra oven? Byen har to smukke udsigtspunkter, Calton Hill og Arthur's Seat, som begge er lettilgængelige og vil give en uforglemmelig date.
  • Tag en intim spadseretur: Edinburghs landskaber og omgivelser har inspireret mange forfattere til at skrive fantastiske og romantiske værker. Den grønne og grønne natur er ideel, hvis du vil have en særlig date med din partner. Derfor er en af de bedste ting at gøre på Valentinsdag at komme væk fra byens stress og jag og en intim tur i forstæderne, i områder som den smukke Dr Neil's Garden Park i Duddingston eller Water of Leith-stien.
  • Nyd en romantisk middag: Der er ikke noget mere romantisk end en middag på en god restaurant. Edinburgh har en række steder til lejligheden, og den 14. februar kan du finde særlige menuer for par, der gør aftenen til en perfekt afslutning. En af de bedste restauranter i byen er The Witchery by The Castle, som har en spektakulær indretning og tilbyder god mad. Et andet sted, hvor du kan booke, er Hard Rock Cafe i Edinburgh. Den ligger meget tæt på Princess Street.

7. Deltag i Edinburgh Mountain Film Festival

Indgang til George Square Lecture Theatre.| ©M J Richardson
Indgang til George Square Lecture Theatre.| ©M J Richardson

Er du en natur- og bjergentusiast? Hvis du kommer til Edinburgh i februar, er det nok for koldt til at tage på vandretur i det fantastiske landskab. Men der er en mulighed, som omfavner kunst og friluftsliv, og som vil holde dig under tag i et par timer: Edinburgh Mountain Film Festival.

Hvert år i de første dage af februar afholdes denne festival for at belønne og fremvise alle dokumentarfilm med et bjerg-, natur- og friluftstema. Nogle gange kan du finde fiktionsfilm og andre gange ægte dokumentarfilm om at overvinde udfordringer og anstrengelser.

Filmene er på engelsk, men hvis du ikke taler engelsk, skal du ikke bekymre dig! Det mest imponerende er det, du ser på skærmen. Det er helt sikkert en ideel plan, hvis du vil se nærmere på Skotlands smukke naturlige miljø fra lænestolens komfort. Bare tjek datoerne hvert år, og køb billetter til omkring 15 euro for den dag, du vil deltage. Den afholdes normalt hvert år på George Square Lecture Theatre.

8. Oplev den skotske vintergækfestival, den tidlige forårsbebuder

Skotsk vintergækfestival| ©Lili T
Skotsk vintergækfestival| ©Lili T

Februar er et af de mest ventede øjeblikke i naturen for alle skotter. I løbet af denne måned begynder de første stængler af vintergækker at spire, smukke og sarte hvide blomster, der varsler forårets komme, da de er de første, der vokser i sæsonen.

Hvis du kommer til Edinburgh i februar, kan du ikke gå glip af dette naturskue ved at tage en tur gennem Botanisk Have. I hele måneden og en del af marts, hvor der er flest blåklokker, er der programmerede t ure på omkring 3 timer rundt i haven, hvor man får forklaret blomstens egenskaber og kan se de store plantager på tæt hold.

Takket være en specialiseret guide vil du desuden kunne opdage de forskellige arter og de strategiske punkter på stedet, hvor du kan finde dem. Hvis du vil tilmelde dig denne type show, kan du gøre det hver morgen for ca. 10 euro.

9. Forkæl dig selv med et hyggeligt måltid

Skotsk bouillon| ©Joe katrencik
Skotsk bouillon| ©Joe katrencik

Det skotske køkken kan prale af at have noget af det mest mættende og hyggelige mad i hele øgruppen. Selv om det har mange overlapninger med engelsk mad, kan Skotland ikke lide at gå sulten, og det kan ses på retterne. De fleste stjerneopskrifter har at gøre med vildt, marineret fisk og alle slags gryderetter, der holder dig varm.

Jeg kan ikke komme i tanke om en bedre plan for en kold dag under dit besøg i Edinburgh i februar end at smutte ind på en af de lokale pubber og prøve nogle af de mest karakteristiske retter.

Der er noget for enhver smag, men nogle af dem, du måske vil finde mest behagelige under dit februarbesøg, er:

  • Haggis: en traditionel ret baseret på vildtindvolde og vildtkød.
  • Scotch broth: en lammesuppe med årstidens grøntsager.
  • Partan bree: en velsmagende gryderet med fisk og skaldyr.
  • Cullen Skink: en kraftig, røget fiskegryde med løg og kartofler.
  • Haddock: en kulmule-ret.

10. Fejr det kinesiske nytår

Kinesisk nytår| ©Carlos Barrie
Kinesisk nytår| ©Carlos Barrie

Den 1. januar fejrer Edinburgh ankomsten af det nye år med en spektakulær fest, ligesom alle andre lande på kontinentet. Men i februar er der en anden fest, som du vil kunne opleve, hvis du kommer i denne måned: den kinesiske nytårsfest.

Hele byen klæder sig ud fra slutningen af januar til slutningen af februar for at byde det nye orientalske år velkommen, og der arrangeres mange aktiviteter, parader, udstillinger og begivenheder.

En af de vigtigste finder uden tvivl sted på Edinburgh Castle Square, som klæder sig i rødt for at være vidne til en af festens største parader med drager, originale kostumer og masser af musik. Du kan også høre Edinburgh Symphony Orchestra selv optræde live i selskab med orientalske artister. Bare hold øje med datoen for det kinesiske nytår, næste gang du er i Edinburgh i februar for at nyde denne opvisning i magi og tradition.

Vejret i Edinburgh i februar

Vinter i Edinburgh| ©Colour Of Your Smile
Vinter i Edinburgh| ©Colour Of Your Smile

Edinburgh har masser at se og lave, men som du måske har gættet, er det på grund af sin beliggenhed en by, hvor vinteren rammer hårdt. Mens sommertemperaturerne kan nå op på 20 grader celsius, er det om vinteren normalt mellem 2 og 5 grader celsius hele dagen. Det er en af grundene til, at mange mennesker beslutter sig for ikke at rejse i denne måned for at se byen.

Men enhver sky har en bagside, og med varmt tøj og vandtæt fodtøj kan du nyde den smukke vinteratmosfære og en by, der er meget mindre overfyldt end i de "varmere" måneder.

Book sightseeingbussen til Edinburgh