13 ting at gøre i Edinburgh i julen

Hvis du besøger Edinburgh i slutningen af året, kommer du ikke til at mangle ting at lave - her er alle de muligheder, du har!

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minutters læst

13 ting at gøre i Edinburgh i julen

Edinburgh i julen | ©Mark Harkin

Edinburgh er kendt som en by med et livligt kulturliv, der altid er fuld af begivenheder og festivaler året rundt. Julen er ingen undtagelse. På denne tid af året, som andre steder i Europa, finder der spændende begivenheder sted.

Hvis du planlægger at besøge den skotske hovedstad i julen, vil du blive forkælet for valg. Musik, fyrværkeri, skotsk folklore, sk øjteløb og meget mere. Jeg har samlet de bedste ting, du kan lave for at få mest muligt ud af denne livlige tid på året. De supplerer selvfølgelig alle listen over, hvad man kan se og lave i Edinburgh på alle tider af året.

1. Oplev julens og Hogwarts' magi på samme tid

Hogwarts-slottet|©Francisco María Martín Martínez
Hogwarts-slottet|©Francisco María Martín Martínez

Vidste du, at Edinburgh spiller en vigtig rolle i Harry Potter-sagaen? Det var i den skotske hovedstad, at J.K. Rowling begyndte at skrive sin bog, og hvor hun fandt stor inspiration til sit landskab, især på steder som caféen The Elephant House.

Hvis du rejser til byen med børn eller er fan af sagaen, er en Harry Potter-tur en god måde ikke bare at finde ud af, hvor Rowling skrev, og hvad der inspirerede hende, men også at få en smagsprøve på Edinburgh.

Og ved juletid er byen fyldt med lys og smukke dekorationer, så denne tur vil ikke kun tilføje en særlig Hogwarts-værdig magi, men det er også en original måde at udforske Skotlands gader på.

Book en Harry Potter-tur i Edinburgh

2. Oplev Skotlands julemysterier

Camera Obscura-haven, Dumfries,|©DM PHOTOGRAPHY
Camera Obscura-haven, Dumfries,|©DM PHOTOGRAPHY

Hvis du troede, at julen var en tid med lys, ro og glæde, tog du delvist fejl. Når natten falder på i Edinburgh, begynder mange mysterieture at afdække byens mest uhyggelige myter og legender, både i julen og på alle andre tidspunkter af året.

Vidste du for eksempel, at navnet Ebenezer Scrooge, hovedpersonen i Charles Dickens' A Christmas Carol, blev valgt af forfatteren, da han så ham på en gravsten på Edinburghs Canongate-kirkegård? Hvem ville den mand virkelig være?

Hvis du vil have mest muligt ud af de mørke timer, er der ikke noget bedre end en spøgelsestur i Edinburgh. Den skotske by er en af Europas hovedstæder for mystik, hvor legender florerer på hvert et hjørne og i hver en bygning.

Book en spøgelsestur i Edinburgh

3. Fejr nytårsaften med Midnight Moment

Nytårsaften i Edinburgh| ©*Debs*
Nytårsaften i Edinburgh| ©*Debs*

Starten på det nye år i Edinburgh fejres med stil med fyrværkeri, der kan ses fra forskellige steder i byen, men det bedste er Edinburgh Castle og Calton Hill.

Selvom hovedbegivenheden finder sted ved midnat (det såkaldte Midnight Moment), er der fyrværkerishows forinden, som du kan nyde fra kl. 22.00. Alt i alt en ideel plan at nyde med hele familien og helt gratis.

Forresten, hvis du tager derhen og er imponeret over slottet, kan du ikke gå glip af en mere detaljeret udforskning af dette imponerende monument. Her kan du finde ud af alle detaljer om at besøge Edinburgh Castle.

Book en guidet tur på Edinburgh Castle

4. Tag en slentretur rundt på julemarkederne

Edinburgh julemarked| ©Steve
Edinburgh julemarked| ©Steve

Få ting bringer mere stemning i gaderne i julen end julemarkeder. Edinburgh er ingen undtagelse; faktisk er byen kendt for sine interessante julemarkeder. Du finder dem rundt omkring i byens centrum, men de vigtigste er som følger:

 • East Princes East Gardens
 • Omkring Scott-monumentet
 • St Andrew Swuare
 • Det skotske marked

Du finder alle de sædvanlige ting, du forventer at finde på et marked af denne art: lokale produkter, juleslik, mad, drikke og traditionelt håndværk. Børnenes marked på St Andrew Square fortjener en særlig omtale. Det er det perfekte sted at slentre rundt mellem boder fyldt med børnelegetøj. Og hvis du har lyst til at lære byen at kende, men ikke vil bruge al din energi på at nyde markederne, kan du tage på en sightseeing-bustur i Edinburgh.

Find ud af mere

 • Dato: Markederne starter i slutningen af november og løber gennem hele december og slutter i begyndelsen af januar.
 • Åbningstider: 10:00 til 20:00 dagligt.
 • Pris: Gratis bortset fra det, du køber eller spiser.
 • Sted: i det historiske område af byen.

Book en sightseeing-bustur i Edinburgh

5. Besøg højlandet i julen? Absolut!

At se Edinburgh centrum ved juletid er et must, men der er så meget mere end bare markeder, lys, dekorationer og fyrværkeri på denne tid af året. Det er også et godt tidspunkt at tage en tur til højlandet fra Edinburgh af to grunde: Det er lavsæson, og bjergene er dækket af sne.

Højlandet er en bjergrig region i det nordlige Skotland fuld af bakker, grønne områder, vandfald, slotte og legender. Kort sagt et helt magisk sted, der bedst nydes, når der ikke er store menneskemængder.

Hvis du vil opleve en typisk, men anderledes jul, må du ikke gå glip af højlandet på din rejseplan.

Book en rejse til højlandet

6. Skøjteløb

Skøjteløb på George Street| ©GR
Skøjteløb på George Street| ©GR

Du må ikke gå glip af skøjtebanen på St Andrews Square, fordi den anses for at være en af de største skøjtebaner i Europa. Den er meget interessant, fordi skøjtebanen er cirkelformet og snor sig rundt om selve pladsen som en ring.

Derudover er det et område, der fra anden halvdel af december og frem har en utrolig atmosfære: julelys, musik og mad- og drikkeboder, hvor man kan nyde en god gløgg.

Det er også en aktivitet af stor arkitektonisk interesse, da St Andrews Square er omgivet af helt fantastiske bygninger fra det 18. og 19. århundrede. Billetter fås fra 9 euro for voksne og 7 euro for børn.

7. Nyd en julekoncert i katedralen

Saint Giles-katedralen ved juletid| ©Nathalie L
Saint Giles-katedralen ved juletid| ©Nathalie L

Saint Giles Cathedral er, trods navnet, ikke en rigtig katedral, da den er protestantisk og derfor ikke er sæde for en biskop. Men dens udseende er lige så monumentalt som de smukkeste katedraler.

En god måde at lære den at kende indefra er ved at deltage i en af de julekoncerter, der finder sted derinde. Omgivet af musikken fra det berømte kor og orglet med 4.000 piber kan man nyde de farvede glasvinduer og skønheden i Thistle Chapel.

Mere information

om koncerterne

 • Dato: I hele december, men hyppigheden stiger fra anden halvdel af måneden.
 • Tidspunkt: kan variere, men det hyppigste tidspunkt er normalt kl. 18.30.
 • Pris: afhænger af typen af koncert, men varierer fra €10 til €20.
 • For mere information... Her kan du se Saint Giles' koncertprogram.

8. Nyd den gigantiske adventskalender

Hjem med den gigantiske adventskalender| ©Flavio Vallenari
Hjem med den gigantiske adventskalender| ©Flavio Vallenari

Hvis du ankommer til Edinburgh et par dage før den 25. december, vil du kunne se den fantastiske Giant Advent Calendar. Det er en udsmykning på facaden af General Register House, en smuk nyklassicistisk bygning fra det 18. århundrede, som er optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

Det er meget interessant, især fordi vi i sydeuropæiske lande som Spanien ikke er så vant til den betydning, som de nordlige lande tillægger adventskalenderen. Faktisk er det også en meget vigtig tradition i lande som Tyskland.

Frem til den 24. december er facaden oplyst med spektakulære billeder af fortidens jul, dag for dag, mens nedtællingen til jul begynder. Dette spektakel af lys og farver finder sted hver dag fra kl. 17 til 22. Det er selvfølgelig helt gratis.

9. En plan med børn: Edinburgh Christmas Fair

Edinburgh julemarked| ©Antonio R
Edinburgh julemarked| ©Antonio R

Edinburgh Christmas Fair finder sted fra midten af november til begyndelsen af januar. En mulighed for hele familien til at nyde attraktionerne på nogle af de mest betydningsfulde steder i byen. Og alt sammen med en julestemning fuld af lys. De steder, hvor du finder attraktionerne, er:

 • George Street
 • Princes Street Gardens
 • St Andrew Square

Billetpriserne varierer fra 1 € til 6 €. Der er et bredt udvalg af forlystelser og attraktioner lige fra det legendariske Edinburgh Wheel til forlystelser som Starflyer, en ikonisk attraktion, der består af højtflyvende hængestole.

10. Nyd julelysene i Edinburghs botaniske have

Jul i den botaniske have| ©Mad AB
Jul i den botaniske have| ©Mad AB

Ved juletid er hele Edinburgh pyntet op med farverige lys, og Botanisk Have er nok et af de mest spektakulære steder at se dem. Træernes kor og ildhaven skiller sig ud med deres smukke lys (nogle gange ledsaget af musik).

De victorianske drivhuse er også meget interessante på grund af deres fantasifulde belysning.

Der er indgang fra kl. 16.30, og skiftene er normalt på 15 minutter. Sidste indgang er kl. 20.00, selvom selve den botaniske have lukker kl. 22.00. Billetter koster fra 15 euro, men børn op til 3 år er gratis.

11. Bliv blændet af det gigantiske lanterneshow i Edinburgh Zoo

Kæmpe lanterneshow i Edinburgh Zoo| ©Loic M
Kæmpe lanterneshow i Edinburgh Zoo| ©Loic M

En god plan, hvis du rejser til Edinburgh med børn, er at tage til Giant Lanterns. Det finder sted i Edinburgh Zoo og består af en festival af kinesiske lanterner. Mange af lanternerne har form som dyr og skinner deres lys langs den kilometerlange rute, der udgør Giant Lanterns.

Bare fordi de er kinesiske lanterner, betyder det ikke, at de er små, tværtimod. Der er reproduktioner af dyr, som er ret store. De vil helt sikkert begejstre de små.

Jeg råder dig til at klæde dig varmt på, da showet, for at være mere spektakulært, finder sted, når der ikke er sollys. Det vil derfor være koldere. Bemærk også, at selv om du er i zoologisk have, kan du kun se dette show. At se levende dyr er ikke inkluderet i Giant Lanterns.

Mere information om Giant Lanterns

 • Varighed: Du kan nå igennem showet på ca. halvanden time.
 • Tidsplan: Showet starter kl. 16.45 og slutter kl. 21.00, men sidste indgang er kl. 19.45.
 • Pris: fra €16 for voksne og fra €10 for børn.

12. Oplev den gæliske nytårsaften med fakkeltoget

Fakkeloptog| ©Ryan T
Fakkeloptog| ©Ryan T

Som du vil have set, er skotterne altid stolte af deres oprindelse. Derfor har de formået at kombinere deres hedenske gæliske tradition med senere tiders skikke. Frugten af denne fusion er Hogmanay, fejringen af det gæliske vintersolhverv, som i Edinburgh begynder lidt tidligere med masser af fest. Den mest farverige begivenhed er uden tvivl fakkeltoget.

Denne begivenhed finder sted den 30. december og består af en masseparade, hvor hver deltager bærer en fakkel. Ruten går langs Royal Mile til Holyrood Park, hvor afslutningsceremonien finder sted. Alt i alt en fantastisk atmosfære, masser af sækkepiber og trommer og frem for alt masser af sjov.

Hvis du er interesseret i denne begivenhed, men din rejse til Edinburgh ikke kan være i julen, skal du ikke bekymre dig - der er en meget lignende fejring på Shetlandsøerne, en god tilføjelse til din liste over ting at lave i Edinburgh i marts.

13. Køb dine julegaver på Boxing Day

George Street:| ©byronv2
George Street:| ©byronv2

Boxing Day finder sted den 26. december og er startskuddet til det britiske udsalg. Denne dato har sin oprindelse i den århundredgamle skik med at give ting væk i kasser til medarbejderne. I dag er det den perfekte undskyldning for at shoppe og drage fordel af lavere priser.

Der er mange steder at gøre det i Edinburgh. Jeg kan anbefale følgende:

 • Princess Street: en gade, der er en del af byens UNESCO-verdensarv. Det er også her, du finder de største modebrands som Zara og Primark. Det er også her, det berømte shoppingcenter Waverley Mall ligger.
 • George Street: det mest velegnede sted til den mest eksklusive mode og tilbehør. Det er her, de største luksusmærker i Edinburgh er koncentreret.
 • Grass Market: det bedste sted at finde det nyeste og bedste inden for retro- og vintagemode.