De 10 bedste slotte i nærheden af Edinburgh

Du har sikkert set så mange billeder af slotte i Skotland, at det er svært at vælge, hvilke du skal besøge på din rejse til Edinburgh. Bare rolig, her er en liste over de bedste slotte, så du kan planlægge din rejse uden besvær.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minutters læst

De 10 bedste slotte i nærheden af Edinburgh

Edinburgh Slot | ©Jörg Angeli

Skotland er hjemsted for nogle af de mest ikoniske middelalderlige filmlokationer takket være sine unikke og smukke slotte. Hvis du planlægger en ferie til Skotland, må du ikke gå glip af de bedste af dem. Nogle slotte ejes stadig af rige skotske familier, mens andre er blevet omdannet til hoteller og museer og er let tilgængelige. Hvis du spekulerer på, hvad du skal se og lave i Edinburgh, er her de bedste slotte i nærheden af byen. Er du med?

1. Edinburgh Castle, det ikoniske vartegn par excellence

Edinburgh Slot| ©Lindsay Holmwood
Edinburgh Slot| ©Lindsay Holmwood

Dette slot har den øverste plads på podiet over landets mest besøgte attraktioner, hvilket virkelig ikke er nogen ringe præstation. Det er sjældent, at man besøger Edinburgh uden at blive fristet til at bestige bakken og gå ind i dette næsten 1000 år gamle stykke infrastruktur.

Edinburgh Castle står på en stor vulkansk klippe og dominerer byens skyline. Men ud over udsigten er der også mange bygninger og store attraktioner inde i slottet. Når du ved alt om at besøge Edinburgh Castle, skal du ikke tøve med at booke din guidede tur på forhånd for at sikre dit besøg.

Nyttige fakta

 • Beliggenhed: Edinburgh Castle, Castlehill, Edinburgh, EH1 2N
 • Pris: Voksne omkring £40
 • Åbningstider: April til september 9.30-18.00. Oktober til marts kl. 10-16.

Book din guidede tur på Edinburgh Castle

2. Stirling Castle, en perfekt beliggenhed

Indgang til Stirling Castle| ©dun_deagh
Indgang til Stirling Castle| ©dun_deagh

Som nummer to på listen over de mest besøgte slotte er dette enorme slot omgivet af betagende klipper. Mindre end en times togtur fra Edinburgh ændrer landskabet sig fuldstændigt, og du støder på den perfekt bevarede fæstning Stirling Castle.

Hvis du er lidt bekendt med billedet og ikke ved, hvor det er fra, så er mysteriet løst. Filmen Braveheart, med Mel Gilbson i hovedrollen, fortæller historien om den skotske befrier William Wallace, som også har et imponerende monument i sit navn på dette sted: et enormt 67 meter højt tårn!

Hvis du allerede har besluttet dig for at inkludere det i din rejse, kan du bestille en udflugt til Stirling, Loch Lomond og Kelpies fra Edinburgh. Husk at besøge Argyll and Sutherland Highlanders Regiment Prison and Museum, hvor du kan se den største middelalderlige bankettsal i Skotland.

Fakta af interesse

 • Beliggenhed: Stirling Castle, Castle Esplanade, Stirling, FK8 1EJ
 • Pris: Voksne omkring £60
 • Åbningstider: 27. december til 4. januar, kl. 10-16. 5. januar til 31. marts og 1. oktober til 24. december, kl. 9.30 til 17.00. Fra 1. april til 30. september, fra 9.30 til 18.00.

Bestil en tur til Stirling, Loch Lomond og Kelpies

3. Eilean Donan Castle, som alle gerne vil fotografere.

Eilean Donan-slottet| ©TravelEsco
Eilean Donan-slottet| ©TravelEsco

På en lille ø, der er forbundet med fastlandet med en beskeden bro, ligger et af de smukkeste slotte i nærheden af Edinburgh, Eilean Donan Castle. Så meget, at mange instruktører har valgt at flytte hertil for at filme scener til deres film. The Immortals, Braveheart, The World Is Never Enough og My Girlfriend's Wedding er blot nogle få af de mange hits.

Dette vartegn for det berømte skotske højland (som du nemt kan besøge på en dagstur fra Edinburgh) har en spektakulær udsigt, men det indre er også et besøg værd. Faktisk er det i dag den officielle residens for klanen McRae. De er heldige, er de ikke?

Interessante fakta

 • Beliggenhed: Dornie, Kyle of Lochalsh IV40 8DX, Storbritannien
 • Pris: Voksne omkring £12 og børn £6.
 • Åbningstider: Slottet er lukket for besøgende fra 22. december til 1. marts. 2. marts til 26. marts, kl. 10-16. Fra 27. marts til 30. juni, kl. 10-18. Fra 1. juli til 31. august fra kl. 9.00 til 18.00 og i september fra kl. 9.30 til 18.00.

Book din tur til højlandet fra Edinburgh

4. Dunnottar Slot og klipper

Dunnottar Slot| ©Neil Williamson
Dunnottar Slot| ©Neil Williamson

Der er kun ruiner tilbage af selve slottet. Men det bemærkelsesværdige ved Dunnottar Castle er dets dramatiske og helt igennem strategiske beliggenhed og alle de udsigtspunkter, man kan udforske omkring det.

Det står lige på kanten af nogle enorme klipper- lidt af en filmkulisse. Hvis du tør, kan du faktisk gå ned til stranden og se det fra et andet perspektiv. Med fuld udsigt over Nordsøen fungerede det som et kontrolpunkt for søfarten tilbage i det 15. århundrede, for mange, mange år siden.

Interessante fakta

 • Beliggenhed: Dunnottar Castle Stonehaven AB39 2TL
 • Entré: Voksne ca. £10, børn £5
 • Åbningstider: 1. april til 30. september, kl. 9-18. Fra 1. oktober til 30. oktober, kl. 10-17. Fra 31. oktober til 29. januar fra kl. 10 til 15. Fra den 30. januar til den 26. februar, fra 10hs til 16hs. Og fra den 27. februar til den 31. marts fra kl. 10 til 17.

Book en tur til søer og slotte i det skotske højland

5. Urquhart Slot og Loch Ness

Ruinerne af Urquhart Castle| ©BIG ALBERT
Ruinerne af Urquhart Castle| ©BIG ALBERT

Urquhart Castle er en del af Scottish National Heritage og er det tredje mest besøgte slot i Skotland. Det blev bygget i det 13. århundrede, og på grund af dets høje alder er der mest ruiner tilbage, men du vil ikke have svært ved at forestille dig, hvilken spektakulær fæstning det var i sine glansår. Faktisk var det englænderne, der ødelagde den for at forhindre jakobitterne i at invadere, ellers ville den nok stadig have stået der.

Ved foden ligger den berømte Loch Ness, og en af de ture, du måske bør booke, er denne, der forbinder Loch Ness og højlandet. Når du står foran en af de mest berømte søer i verden, med den karakteristiske lyd af sækkepiber og det gamle slot foran øjnene, vil det uden tvivl være et af dine bedste minder fra din tid i Skotland.

Og hvem ved ... hvis du er heldig, ser du måske endda Nessie komme for at sige hej. Her er et indlæg om, hvordan man kommer til Loch Ness fra Edinburgh, så du har alle de oplysninger, du har brug for.

Interessante fakta

 • Sted: Urquhart Castle ved Drumnadrochi nær Inverness IV63 6XJ
 • Billetter: Voksne omkring £12 og børn £7
 • Åbningstider: 1. april til 30. september, kl. 9.30-18.00. 1. oktober til 31. oktober, kl. 9.30-17.00. Fra 1. november til 24. december og fra 5. januar til 31. marts fra kl. 9.30 til 16.30. Og fra den 27. december til den 4. januar fra kl. 10 til 16.

Book din tur til Loch Ness og højlandet

6. Craigievar Castle og dets lyserøde facade

Craigievar Slot| ©Neil Williamson
Craigievar Slot| ©Neil Williamson

Craigievar Castles karakteristiske farve og elegante udseende gør det til et af de bedst bevarede slotte i Skotland - det ligner noget fra et eventyr! Og mange brude vælger at få taget deres bryllupsbilleder med denne middelalderlige fæstning som baggrund.

Dette stykke skotsk herregårdsarkitektur har to særegenheder, som tiltrækker besøgende. Den første er en pibefigur med en gargoyle, hvis udtryk viser, at hun er træt af at høre det, og den anden er det storslåede interiør. Bevaringstilstanden er virkelig utrolig, og bare ved at gå ind i salene bliver du transporteret tilbage i tiden. Møbler, malerier og hverdagsgenstande fra århundreder tilbage er en del af en perfekt scenografi.

På dette besøg kan du blive ledsaget af en ekspertguide, som vil fortælle dig om slottets historie, detaljer om perioden og genstandene i rummene. En af dem er Craigievar Table, et bord, som lordene brugte til at spille kort på. Kan varmt anbefales.

Interessante fakta

 • Beliggenhed: Craigievar Castle. Alford. Aberdeenshire AB33 8JF
 • Billetter: omkring 18 pund
 • Åbningstider: Slottet er lukket fra 27. september til 31. marts. 1. april til 31. maj, fredag til mandag, kl. 10.30-16.00. Fra 1. juni til 31. august, hver dag fra kl. 10.30 til 16.00 og fra 1. september til 26. september, fredag til mandag, fra kl. 10.30 til 16.00.

Book en tur til søer og slotte i det skotske højland

7. Inveraray Castle, det gotiske slot

Inveraray Slot| ©Gianni Sarti
Inveraray Slot| ©Gianni Sarti

Her er et slot i gotisk stil, hvor du kan nyde en anderledes, men lige så utrolig arkitektur. Denne fæstning er ikke det slot, den oprindeligt var, men den er lige så spektakulær. I dag er Inveraray Castle residens for en hertug, men der er guidede ture, så alle kan nyde det lige så meget som ham og hans familie.

Hvis du er serieelsker og kender Downton Abbey, kan du sikkert huske Inveraray Castle, da det har været brugt som filmset i nogle afsnit. Kan du huske det?

Det mest besynderlige, jeg har læst om det, er, at ikke en eneste mursten er blevet flyttet, siden det blev bygget. I stedet er hele landsbyen flyttet for at give slottet det privatliv og den afsondrethed, det fortjener. Utroligt, ikke sandt?

Interessante fakta

 • Beliggenhed: Inveraray Castle, Inveraray PA32 8XE, Storbritannien
 • Entré: Voksne ca. 18 £ og børn 13 £.
 • Åbningstider: 1. april til 31. oktober, kl. 10-17

Book en tur til søer og slotte i det skotske højland

8. Blackness Castle, et komplet vidunder

Blackness Slot| ©Angie C
Blackness Slot| ©Angie C

Byen Blackness ligger lige uden for Edinburgh, og her kan du nyde det fuldt rekonstruerede Blackness Castle. Her har du ikke længere brug for din fantasi, for når du træder ind i slottet, føler du dig automatisk hensat til middelalderen.

Denne fæstning blev bygget for at forsvare datidens vigtigste havn, og dens silhuet vil minde dig om et meget stort skib. Det er derfor, den er kendt som "skibet, der aldrig sejlede". Nord- og sydtårnet kaldes normalt stævnen og agterstavnen, og det midterste tårn kaldes den store mast.

Selvom rummene er tomme, er strukturen imponerende, og det samme er udsigten. Og for Outlander-fans vil det være muligt at genkende stedet fra den første sæson. Jeg anbefaler dig at leje en Outlanders-tur, hvis du er fan af sagaen.

Interessante fakta

 • Beliggenhed: Blackness, Linlithgow, West Lothian, EH49 7NH
 • Billetter: Voksne ca. £8, børn £5
 • Åbningstider: 1. april til 23. december og 29. og 30. december, dagligt undtagen fredage, kl. 10-16. Fra 5. januar til 31. marts, hver dag fra kl. 10-16.

Book en Outlanders-tur fra Edinburgh

9. Glamis Castle, hovedperson i Macbeth

Glamis Castle| ©Nick Bramhall
Glamis Castle| ©Nick Bramhall

Denne fæstning blev bygget i det 10. århundrede og er en af de mest kendte i Skotland. Både for at være tæt knyttet til den britiske familie (det var dronning Elizabeths, mor til den berømte Elizabeth II's, pigebolig) og for at blive brugt af Shakespeare i et af hans mest berømte stykker: Macbeth

Men hvis vi taler om selve Glamis Castle, kan du besøge et gammelt tårnhus, hvor du kan se tårne og brystværn i forskellige højder med smuk udsigt over omgivelserne. Men det, alle gerne vil se, er Duncan's Hall, hvor Macbeth siges at have dræbt kong Duncan. Jeg er ked af at indrømme, at dette er en komplet løgn, men berømmelsen er forblevet intakt.

Interessante fakta

 • Sted: Glamis Castle Angus Skotland DD8 1RJ
 • Billetter: Voksne omkring £19, børn £12
 • Åbningstider: Fra 18. januar til 28. marts og kun i weekenden kan man besøge haven fra kl. 10 til 17. Fra 28. marts til 31. oktober kan du også besøge det indre af slottet i de samme tidsrum.

Book en tur til søer og slotte i det skotske højland

10. Cawdor Slot og Have

Cawdor Castle| ©János Korom
Cawdor Castle| ©János Korom

Efter Macbeth og den litterære forbindelse er det sidste sted på listen Cawdor Castle. Hvis du tænker på bogen, må jeg indrømme, at alle de begivenheder, som historien er baseret på, oprindeligt fandt sted mange år før denne fæstning blev bygget.

Du kan besøge slottet og nyde synet af den imponerende stue. Hvorfor er den så slående? På væggen kan du se alle portrætterne af generationer af Campbell-familien, den familie, der boede der i det 15. århundrede.

De perfekt bevarede gobeliner i soveværelserne er også meget populære, og køkkenet er fyldt med antikke ting, næsten som om tiden slet ikke er gået. Og for naturelskere er haven meget omfattende og åben for offentligheden, og bestemt en attraktion i sig selv.

Interessante fakta

 • Beliggenhed: Cawdor Castle, Nairn IV12 5RD, Storbritannien
 • Entré: Voksne omkring £19 og børn £12
 • Åbningstider: Åbent dagligt, kl. 10-17.30, 1. maj til 1. oktober.

Book en tur til søer og slotte i det skotske højland

Få dit Explorer Pass og spar penge

Besøg på Midhope Castle| ©Lannette C
Besøg på Midhope Castle| ©Lannette C

Der er slotte for enhver smag i Skotland. Hvis du planlægger at besøge mere end et af dem, inklusive Edinburgh Castle eller Stirling Castle, bør du købe et Explorer Pass.

Ud over at hvert slot har sin egen billet og pris, inkluderer Explorer Pass 78 af Skotlands største kulturarvsattraktioner for et enkelt beløb. Bemærk, at der er nogle slotte, som er privatdrevne, og hvor Explorer Pass ikke vil fungere for dig, f.eks. Eilean Donan Castle eller Dunnottar Castle.

Jeg synes, at Explorer Pass er en ideel mulighed, hvis du, som mange turister, vil besøge mere end én by og besøge forskellige attraktioner. Det giver dig også mulighed for at springe kø en over ved hver attraktion, så du sparer også tid, en værdifuld ressource på din ferie.