Bedste Bilmuseer I Bologna

Bologna er et symbol på historie, men også på modernitet. Det er en af motorsportens vugger og en must-see destination for motorentusiaster. Jeg skal fortælle dig hvorfor.

Sonsoles Jimenez

Sonsoles Jimenez

9 minutters læst

Bedste Bilmuseer I Bologna

Lamborghini | ©Maurizio Cefariello

Bologna er uden tvivl en af de store skatte i Norditalien. Men dens imponerende monumentale arv og gastronomi er ikke dens eneste attraktioner. Hvis du er fan af motorløb og fart, finder du her nogle af de bedste bilmuseer i Europa.

Har du nogensinde hørt om Italiens Motordal? At besøge den er en af de bedste måder at nyde Bologna på, fordi du ikke kun kan besøge museer, men også fabrikkerne for nogle af de mest historiske mærker i bilverdenen. Vil du gerne vide, hvilke de er? Hvis ja, så læs videre, og lad os komme i gang!

1. Ferruccio Lamborghini Museum

Lamborghini Museum| ©Mike Turner
Lamborghini Museum| ©Mike Turner

Hvis du er vild med superluksusbiler, kan du på Ferruccio Lamborghini Museum finde ud af meget mere om mærket og frem for alt dets grundlægger. Museet udstiller alt fra den traktormodel, han grundlagde sit første firma med, til nogle af firmaets mest ikoniske sportsvogne.

Men museet har også nogle andre attraktioner, såsom en helikopterprototype eller rekonstruktionen af Ferruccio Lamborghinis første kontor og nogle personlige genstande, der giver dig mulighed for at komme meget tættere på figuren af grundlæggeren af mærket.

Nyttige oplysninger

 • Adresse: Provincial Road 4, Galliera n. 319.
 • Åbningstider: Tirsdag til fredag fra 10:00 til 13:00 og fra 14:00 til 18:00. Lørdage fra 10:00 til 13:00 og fra 14:00 til 18:30. Lukket mandage, søndage og jul. Det er altid en god idé at tjekke, om der er ændringer, før man besøger museet.
 • Pris: ca. 10 € for reduceret entré og ca. 15 € for almindelig entré.

2. Ferrari Museum

Ferrari-museet| ©Davor Kuhelj
Ferrari-museet| ©Davor Kuhelj

Mærket Prancing Horse er et af de mest ikoniske i bilverdenen, så hvis du er bilentusiast, kan du ikke forlade Bologna uden at besøge Ferrari-museet i Manarello. Det byder på en fabelagtig rejse gennem mærkets fortid, nutid og fremtid.

I rummene kan du se helt specielle modeller, klassikere, der har skrevet historie, eller køretøjer, der har vundet verdensmesterskaber i Formel 1. Der er endda udstillet prototyper, som man får lyst til at sætte sig bag rattet i. Og det bedste af det hele? På dette museum kan du næsten få din drøm til at gå i opfyldelse. Jeg siger næsten, fordi du ikke vil kunne køre en rigtig bil, men du vil kunne køre en simulator.

Og hvis du har lyst og stadig har tid, kan du få det meste ud af det og forlænge dit besøg. Som på andre bilmuseer i Motor Valley kan du tage på en panoramatur rundt i de faciliteter, hvor bilerne bliver lavet.

Jeg anbefaler også et besøg på Enzo Ferrari-museet i Modena, hvor du kan lære meget mere om grundlæggeren af mærket. Begge museer ligger selvfølgelig kun et par kilometer fra Bologna.

Nyttige oplysninger

 • Adresse: Via Alfredo Dino Ferrari, 43, Maranello.
 • Pris: ca. 22 € for museet alene. Med fabriksbesøg og simulator stiger prisen til ca. 65 €. Der er rabat for studerende og personer over 65 år, mens børn under 5 år og handicappede er gratis. Der findes et adgangskort til Ferrari-museet i Manarello og Enzo Ferrari-museet i Modena til ca. 25 €.
 • Åbningstider: Begge museer er normalt åbne mandag til søndag fra 9.30 til 19.00 fra april til oktober. Fra november til marts er lukketiden en time tidligere. Museerne er lukket den 25. december og 1. januar.

3. Lamborghini Museum MUDETEC

Lamborghini MUDETEC Museum| ©Andrew Bone
Lamborghini MUDETEC Museum| ©Andrew Bone

Ud over det i Bologna har Lamborghini endnu et museum uden for byen, men i Motor Valley. Og det er værd at tage en tur for at se det. På Lamborghini MUDETEC Museum kan du se modeller, der vil gøre dig dødmisundelig. Modeller som den historiske Miura, Aventador og Urus. Biler, der kun er tilgængelige for nogle få heldige.

Og så er der en ekstra attraktion, for det er også et museum for teknologi. Hvad betyder det? Du vil kunne opdage alle (eller næsten alle) hemmelighederne om, hvordan disse biler bliver lavet på deres produktionslinjer.

Og ikke nok med det, hvis du er nysgerrig efter at vide, hvordan det er at køre en af dem, kan du opdage det i en køresimulator.

Forresten, under dit besøg vil du helt sikkert opdage en af mærkets kuriositeter: grunden til, at det blev skabt. Dens oprindelse er ingen ringere end rivaliseringen mellem Ferruccio Lamborghini og Enzo Ferrari. Historien er meget interessant, men jeg vil ikke afsløre den for dig for at tilføje lidt mere spænding til et af de mest interessante museer i Bologna.

Interessant information

 • Adresse: Via Modena 12, Sant'Agata Bolognese.
 • Åbningstider: normalt fra mandag til søndag fra 9:30 til 18:00, undtagen på særlige lukkedage.
 • Pris: ca. 15 € for almindelig adgang, med fabriksrundvisning og simulator stiger prisen til ca. 75 €. Studerende, seniorer og handicappede har særlige rabatter.

4. Ducati Museum

Ducati Museum| ©Agu V
Ducati Museum| ©Agu V

Hvis du ud over biler kan lide motorcykler, skal du sætte lidt tid af til et afslappet besøg på Ducati Museum. I museets lokaler kan du udforske mærkets historie fra dets begyndelse til i dag gennem fire udstillingsruter: Ducati Moments, Origins, History og History in competitions.

Selvfølgelig vil du også se nogle af mærkets mest ikoniske modeller udstillet. Gå ikke glip af Siluro 100, som slog 46 hastighedsrekorder på Monza-banen, og tag et kig på 750 GT, som var Ducatis første Superbike; eller 500 Pantah, den første med en stålgitterramme.

Det bedste er, at udstillingsruten ikke kun viser motorcykler, der har skrevet historie. Ducati-museet udstiller også specielle modeller af andre grunde. En særlig symbolsk model er Ducati Desmosedici, som Casey Stoner vandt mærkets første Moto GP-mesterskab på.

Er det ikke nok? Der er meget mere. Hvis du vil have en komplet oplevelse, kan du også besøge fabrikken. En guidet tur vil vise dig en del af faciliteterne, og du vil se helt tæt på, hvordan mærkets motorcykler bliver designet og samlet. Uden tvivl en af de mest interessante souvenirs, du vil tage med dig fra dit besøg i Bologna.

Nyttige oplysninger

 • Adresse: Via Antonio Cavalieri Ducati, 3, Bologna.
 • ÅbningstiderNormaltåbent fra mandag til søndag fra 9:00 til 18:00. Lukket om onsdagen. Det anbefales altid at tjekke, at der ikke er ændringer, før man besøger museet.
 • Pris: fra 12 € kun museum. Med rundvisning på fabrikken, fra 22 €. Børn under 11 år og handicappede har gratis adgang.

5. Andre bilmuseer i nærheden af Bologna

Horacio Pagani Museum| ©Mike Turner
Horacio Pagani Museum| ©Mike Turner

Bologna er et perfekt udgangspunkt for at opdage alle skattene i Motordalen, begyndende med de to museer nævnt ovenfor, men fortsættende med andre, der ligger meget tæt på denne by og ikke har noget at misunde dem.

Maserati-fabrikken

Selvom Maserati-fabrikken ikke ligger i byen, blev mærket skabt i Bologna. Og det var her, at alle bilerne blev bygget i de tidlige år. Faktisk er selve mærkets logo en påmindelse om Neptuns trefork. Hvad har det med byen at gøre? Springvandet, der repræsenterer denne guddom, er et af de mest berømte monumenter i Bologna.

Hvorfor taler jeg om en fabrik og ikke et museum? Fordi fabrikken kan besøges, men delene af det, der engang var brandets museum, er ikke at finde her. Under alle omstændigheder er rundvisningen på fabrikken meget interessant. Du vil opdage en fabrik, der er udstyret med den nyeste teknologi. Man kan bl.a. besøge laboratoriet, samlebåndet og lakeringsværkstedet.

Under alle omstændigheder skal du ikke tro, at du ikke får lyst til at se nogle af Maseratis modeller. Du kan altid kigge forbi showroomet og drømme om at nyde nogle af de biler, du vil kunne se og røre ved. Og hvis du vil beundre historiske genstande, skal du besøge Umberto Panini Collection, som erhvervede genstandene fra det gamle museum, før de blev bortauktioneret.

Nyttige oplysninger:

 • Adresse: Via Divisione Acqui 17, Modena.
 • Pris: ca. 50 €. Seniorer over 65 år, børn under 17 år og studerende får rabat. Børn under 6 år er gratis.
 • Åbningstider: Mandag til fredag fra 9:00 til 15:30, undtagen særlige lukkedage.

Horacio Pagani Museum

Horacio Pagani var passioneret omkring bilverdenen og arbejdede i årevis for Lamborghini. I begyndelsen af 1990'erne besluttede han sig for at producere sine egne designs. Hvis du har set billeder af hans modeller: Zonda, Huayra eller Codalunga, ved du allerede, at de er køretøjer med elegante og ultramoderne linjer.

Horacio Pagani Museum kan du beundre nogle af mærkets mest repræsentative modeller helt tæt på. Og som med deres storebrødre kan du også besøge fabrikken for at se, hvordan disse eksklusive køretøjer bliver designet og samlet.

Under besøget vil du for eksempel opdage, hvordan nogle elementer er lavet næsten i hånden, som det er tilfældet med polstringen. Kort sagt, selvom det ikke er et af de mest kendte bilmuseer i Bologna og omegn, er det et besøg værd.

Nyttige oplysninger:

 • Adresse: Via dell'Industria 26; San Cesario Sul Panaro.
 • Åbningstider: Mandag til fredag fra 9.30 til 17.00 og lørdag fra 9.30 til 12.30 (kun museum).
 • Pris: ca. 18 € kun for museet og ca. 55 €, hvis man inkluderer en guidet tur på museet og fabrikken. Seniorer over 65 år og under 18 år har særlige priser. Børn under 12 år er gratis.

Andre museer og private samlinger at besøge i nærheden af Bologna

Hvis du er en ægte bilentusiast, vil jeg råde dig til at arrangere en tur på flere dage til Bologna. Ellers kommer du til at mangle meget mere. Årsagen? Alle de museer og fabrikker, jeg har nævnt, er kun et lille udpluk af, hvad du kan besøge. Byen ligger i hjertet af Motordalen, og du kan planlægge flere dagsture fra Bologna for at opdage dem.

Hvilke andre museer og samlinger kan du besøge? Nigelli Collection, en af de mest interessante samlinger af vintagemotorcykler i Italien, eller Mauro Pascoli Vespa Collection i det nærliggende Ravenna. Andre muligheder: Saussolo Collection of Vintage Cars and Motorcycles eller National Motorcycling Museum, blandt andre.

Hvis du besøger Bologna, så prøv at køre på en racerbane

Autodromo di Modena.| ©Giulio mori
Autodromo di Modena.| ©Giulio mori

Det gode ved at besøge en region, hvor motoren i økonomien netop er bilindustrien, er, at du har uendelige planer at nyde. Hvis du, ud over at se bil- og motorcykelmuseer eller besøge fabrikker, gerne vil have lidt adrenalin, foreslår jeg en plan: Sæt dig ind i en sportsvogn og kør et par omgange på en racerbane.

Det kan du gøre på Autodromo di Modena. Der kan du køre en sportsvogn og opleve på egen krop, hvordan det er at træde på speederen og næsten, næsten flyve. Hvis du for eksempel besøger Ferrari-museet, kan du købe en kombineret billet til museet og banen, så oplevelsen bliver komplet.

Hvad skal du ellers overveje, når du besøger Bolognas bilmuseer?

Bologna-bussen| ©Robert Bartkowiak
Bologna-bussen| ©Robert Bartkowiak

Uanset om du beslutter dig for at besøge et, to eller flere af bilmuseerne i og omkring Bologna, er der nogle vigtige ting, du skal huske på for at få mest muligt ud af dit besøg:

 • På mange af dem skal besøgene, især hvis de inkluderer en rundvisning på fabrikken, bookes på forhånd. Så jeg anbefaler, at du booker i forvejen for at undgå at løbe tør for billetter.
 • Glem ikke, at besøget på hvert museum alene kan tage dig mindst to til tre timer. Hvis du også er interesseret i en rundvisning på fabrikkerne, skal du bruge en hel formiddag eller eftermiddag.
 • Generelt er museerne åbne hele ugen, men lukkedagene er ikke altid sammenfaldende. I nogle tilfælde er de kun lukket i juleferien, men i andre er der nogle ekstra dage. Det er bedst at tjekke på hjemmesiden.
 • Bologna er et vigtigt transportknudepunkt i regionen, så du vil ikke have problemer med at komme til museerne med offentlig transport, både tog og bus. Du skal dog være opmærksom på, at du i nogle tilfælde skal skifte tog, og det kan tage noget tid.
 • For at besøge flest mulige museer og samlinger på en behagelig måde, er det bedst at vælge guidede ture. De mest populære er dem, der inkluderer Ferrari Museum og Lamborghini Museum.

Hvornår er det bedst at besøge Bolognas bilmuseer?

Motor Valley Fest| ©sergio barbieri
Motor Valley Fest| ©sergio barbieri

Som jeg sagde før, har museerne meget lange åbningstider, og de lukker kun meget få dage. Det er derfor, du kan inkludere dem blandt de ting, du kan lave i Bologna om sommeren, foråret eller endda i vinterferien. Desuden er det en god plan at lave med børn, fordi et besøg på et af museerne vil være et eventyr for dem.

Der er dog nogle datoer, hvor du især kan nyde alt, hvad der har med motor at gøre i Bologna og i de andre byer, der udgør Motordalen. Årsagen til dette er, at det er vært for et væld af aktiviteter og begivenheder for motorentusiaster.

Den vigtigste af disse er Motor Valley Fest, som på få år er blevet en uundgåelig begivenhed for alle, der elsker alt, hvad der har med motorer at gøre. Hvad venter dig der? Naturligvis udstillinger af de seneste nyheder fra de vigtigste mærker i dalen. Der er også konferencer, konkurrencer og konkurrencer. Datoerne varierer selvfølgelig fra den ene udgave til den anden, så du er nødt til at holde øje.

Der er andre interessante begivenheder, såsom Italian Speed Festival, Campioni in Piazza eller Modena Cento Ore. Enhver af dem er en perfekt undskyldning for at rejse til Bologna og fordybe dig i den spændende verden af motorløb.

Book de bedste ture i Bologna