10 Ting At Lave I Bologna Om Aftenen

Bologna er lige så livlig om natten, som den er om dagen. I en århundredgammel by, men med en ung ånd, er der endeløse sjove planer at nyde. Lad mig fortælle dig om dem.

Sonsoles Jimenez

Sonsoles Jimenez

10 minutters læst

10 Ting At Lave I Bologna Om Aftenen

Bologna om natten | JJ Merelo

Bologna er omsluttet af magi, når mørket falder på. Den oplyste by inviterer dig til at slentre gennem den for at opdage et andet billede af dens arkitektoniske skatte. Bare rolig, du vil ikke være alene på vejen. Denne italienske by er en pulserende by, hvor natten nydes i barer og klubber, men også på terrasserne.

Men der er mange flere ting at lave i Bologna, når mørket falder på. Du vil bemærke, hvordan musikken har en særlig stemning i denne by, fra opera til jazz, country eller rock. Musik, der kan ledsage dig, mens du smager på Bolognese-køkkenets lækkerier i et traditionelt osteria eller på en restaurant.

1. Gå gennem det oplyste centrum

Basilikaen San Petronio,| ©Guillermo Quintanilla
Basilikaen San Petronio,| ©Guillermo Quintanilla

Tidlig aften er et godt tidspunkt til en afslappet spadseretur gennem Bologna. Uden så mange mennesker, der kommer og går, vil du kunne beundre skønheden i byens vigtigste monumenter. Jeg foreslår, at du starter i hjertet af byen, på Piazza Maggiore. Den dæmpede og varme belysning fra bygningerne, der giver den liv, skaber en intim og hyggelig atmosfære.

Tag et kig på den imponerende Basilica di San Petronio, en af de største i verden. Du vil se, hvordan lyset skaber en helt unik effekt på dens halvbeklædte facade. Og når du kigger mod den, må du ikke gå glip af et andet af Bolognas vartegn: Neptuns springvand. Natten er også et godt tidspunkt at slentre rundt i byens søjlegange, som er på verdensarvslisten.

At opdage Bologna, når solen allerede er gået ned, er altid en god idé: til en første kontakt, hvis du lige er ankommet, til at slappe af efter en intens dag med sightseeing eller til at tage de bedste fotografier af dit ophold. Tøv ikke, det er en af de bedste ture i Bologna, som du kan planlægge under dit ophold.

Men hvis du har nydt en intens dag med at gå rundt i byen eller måske besøge de bedste museer i Bologna, har du altid et mere behageligt alternativ: tag en tur med en af turistbusserne.

Book en rundtur i Bologna

2. Gå ikke glip af solnedgangen over Bologna

Solnedgang i Bologna| ©Ferdinando Mastrorilli
Solnedgang i Bologna| ©Ferdinando Mastrorilli

At se solen gå ned over horisonten og plette Bolognas tage med rødlige refleksioner er et syn, man ikke må gå glip af. Det er den bedste måde at begynde at nyde den bolognesiske nat på. Hvis man om dagen har den bedste panoramaudsigt fra Asinelli-tårnet, der er næsten 100 meter højt, skal man lidt længere væk fra centrum for at nyde solnedgangen.

Min anbefaling er at gå op til helligdommen Madonna di San Luca. Dette tempel ligger på toppen af et forbjerg omgivet af skov. Du kan nå det fra det historiske centrum ved at følge et imponerende og stejlt galleri med søjlegange. Det er det længste i verden, fire kilometer langt og med mere end 600 buer.

Du tænker sikkert på, hvor anstrengende det er at gå. Men det er det værd, for helligdommen har en panoramaterrasse, der giver dig en 180º udsigt og et af de bedste billeder af Bologna oplyst. Men hvis du ikke har lyst eller ikke kan blive for træt, kan du altid tage den offentlige transport op og gå ned.

En anden mulighed er udsigtspunktet San Michele in Bosco. Dette monumentale kompleks står også på en bakke, men det ligger ved siden af det historiske centrum. Man kan komme dertil med bus, men mit råd er at gå for at nyde den smukke park, der omgiver det. Når du står på terrassen, har du byens tage for dine fødder, og du kan se på nært hold, hvordan de skifter farve, når solen går ned.

Book en tur på scooter

3. Indsnus atmosfæren i Quadrilatero

Quadrilatero-kvarteret| ©sn@d
Quadrilatero-kvarteret| ©sn@d

Vil du føle dig som en ægte bolognese? Så skal du starte din aften i Quadrilatero. Dette middelalderkvarter med de smalle gader er et mødested og et sted, hvor man kan få en stille drink, inden man går ud og spiser eller fortsætter festen på et af byens underholdningssteder.

Hvad er det, der er så specielt ved Quadrilatero? Du finder et stort antal traditionelle taverner og terrasser, hvor du kan nyde en god lokal vin med en aperitif. Det er faktisk en af de mest rodfæstede traditioner i byen. Til maden kan man nyde prosecco, en mousserende rødvin, eller en spritz, en cocktail lavet på tør hvidvin og danskvand eller tonic.

Du kan også gå ind på Mercato di Mezzo. I århundreder har dette været det vigtigste shoppingområde i Bologna. På dette marked kan du få en drink eller et måltid i et af de etablissementer, der tilbyder autentiske delikatesser, og som lukker ved midnat. Hvis du vil nyde en af Bolognas mest specielle gastronomiske ture, er det her, du skal være.

Du må ikke gå glip af Quadrilatero, et livligt kvarter i hjertet af byen. Gågaderne strækker sig fra Piazza Maggiore til Asinelli- og Garisenda-tårnene. Mercato di Mezzo ligger kun et stenkast fra San Petronio-basilikaen.

Book en madtur i Bologna

4. Far vild i universitetskvarteret

Bologna Pub| ©Sharon’s place
Bologna Pub| ©Sharon’s place

Det livligste område i Bolognas natteliv er uden tvivl der, hvor de studerende samles. Universitetskvarteret er fuld af liv om dagen, men især når mørket falder på. Hvis du vil have det sjovt uden at bruge for mange penge, er det her, du skal være.

Langs via del Pratello, via Belle Arti og et par andre kan du hygge dig på små pubber med en ungdommelig og alternativ atmosfære, men også på typiske irske pubber og håndværksbryggerier. Men hvis der er et mødested, er det Piazza Verdi for enden af via Zamboni, hvor det er almindeligt at se studerende tage en drink på gaden. Hvis vejret ikke er godt, er der mange steder omkring pladsen, hvor man kan søge tilflugt.

Det, der adskiller universitetskvarteret fra andre fritidsområder, er ikke kun de studerendes glæde, men også den multikulturelle atmosfære, som man kan mærke her dag og nat. Man må ikke glemme, at Bologna er en af de vigtigste destinationer for studerende på Erasmus-programmet.

Her kommer en kort forklaring på universitetsatmosfæren. Hvis du ikke vidste det, er universitetet i Bologna det ældste universitet i den vestlige verden, grundlagt tilbage i 1088. Mere end tusind års historie.

5. Fest i de mest trendy klubber

Fest| ©Wolfgang
Fest| ©Wolfgang

Kan du lide at danse, eller foretrækker du at tage en mere afslappet drink i en lounge? Uanset hvad du er i humør til, kan du helt sikkert finde det. Bologna er en by, hvor du kan gå ud om aftenen hver dag året rundt og finde den bedste atmosfære, du kan forestille dig.

Det bedste er, at du ikke behøver at gå langt for at komme fra et sted til et andet. Det historiske centrum er hjertet af Bolognese Walk. Faktisk finder du omkring Via dell'Indipendenza, byens hovedgade, nogle af de mest fashionable natklubber og diskoteker i Bologna i årevis, såsom det berømte QUBO'Disco.

Hvis du er stærk nok til at holde ud til de tidlige morgentimer, ikke har noget imod at bevæge dig væk fra centrum og ønsker at nyde meget forskellige alternativer, er du også forkælet for valg. Hvis du kan lide rock- eller indiemusik, kan du slå et smut forbi Kovo Club, Lokomotiv eller Estragón. Og hvis du vil se store DJ's optræde, må du ikke gå glip af ExForno Mambo.

6. Nyd Bolognas gastronomi

Tagliatelle al ragù| ©WordRidden
Tagliatelle al ragù| ©WordRidden

Har du brug for at få styrken tilbage til en aften i byen? Udnyt middagen til at prøve nogle af Bolognese-køkkenets lækkerier. Overalt i byen er der masser af restauranter og taverner, hvor du kan spise i fred og ro og prøve nogle af de typiske retter.

Hvad kan man ønske sig? Hvis du er i Bologna, skal du prøve tagliatelle al ragù, dvs. pasta ledsaget af den velkendte og autentiske Bolognese-sauce. Flere ideer til middagen: risotto med rødvin, tortellini in brodo, dvs. i fjerkræbouillon, eller passatelli, som også er en suppe, men med tykke nudler lavet med æg.

Hvis du synes, at disse retter er for mættende til en middag, har du altid mulighed for at få noget hurtigere på en taverna. I Bologna er aperitivo desuden en dybt rodfæstet tradition. Så hvis du gerne vil integreres i byens daglige liv for en stund, må du ikke gå glip af den. Den finder sted omkring klokken syv.

Ved du ikke, hvad du skal bestille? Den mest typiske ret er crescentine. De er egentlig en forret, men kan serveres som en aperitif eller snack. Det er små boller med salami, ost og lokalt tørret kød. Hvis du ikke er alt for sulten, kan de sagtens fungere som aftensmad.

Book en gastronomisk tur

7. Oplev Bolognas mysterier og legender

Palazzo del Podestà.| ©Micheal Straus
Palazzo del Podestà.| ©Micheal Straus

Hvis du elsker mysterier, mørke legender og kuriositeter, kan du bruge nogle meget underholdende timer på at forsøge at opklare dem. Det første stop kunne være Villa Clara.

De mest uhyggelige historier fortæller, at en af de tidligere ejere besluttede at låse sin steddatter inde i huset af frygt for pigens clairvoyante evner. Nogle siger, at hendes spøgelse stadig hjemsøger huset.

Bolognas syv hemmeligheder

Natten er også et godt tidspunkt at opdage nogle af Bolognas hemmeligheder. Ifølge traditionen er der syv. Jeg vil kun afsløre én. Når du går gennem Piazza Maggiore, skal du gå en lille omvej for at komme til portikerne i Palazzo del Podestà.

Du vil se, at der på en af buerne er en statue af Sankt Domenico på den ene side og en statue af Sankt Petronilo på den anden. Hvis du vil tilstå noget til din partner, uden at nogen finder ud af det, er dette det perfekte sted. De kalder det hviskernes bue.

Hvis du taler stille og kigger mod væggen under en af statuerne, vil den anden person høre dig perfekt fra den anden base af buen. Det er en af de små kuriositeter, der normalt tiltrækker turister. Derfor er natten det bedste tidspunkt at tjekke, om det er sandt eller ej.

Hvis du stadig er i humør til en af de andre hemmeligheder, er her bare et par tips: led efter djævlen i paladset på Piazza Santo Estefano, find Canale di Reno eller find ud af, hvad der er så specielt ved den ikoniske statue af Neptun.

8. Gå i operaen eller til ballet

Ballet i Bologna| ©Ross Housewright
Ballet i Bologna| ©Ross Housewright

Selvom det ikke er et af byens mest kendte aspekter, er Bologna tæt forbundet med klassisk musik. Og det har den været i århundreder. For at give dig en idé, så studerede selveste Mozart her, og Gioachino Rossini boede her. Byen er også hjemsted for et velkendt børnekor, Piccolo Coro dell' Antoniano.

Så hvis du er musikelsker, så tjek byens kulturkalender. Det er meget sandsynligt, at du vil kunne nyde en begivenhed eller koncert af interesse for dig. Og husk ét navn: Teatro Comunale. Det er byens klassiske operahus. Indenfor vil du blive overrasket over udsmykningen, men frem for alt over den storslåede akustik. Operaer og balletter er blevet opført på scenen, såvel som berømte musicals.

Hvis du er heldig, og dit besøg i Bologna falder sammen med en af de koncerter, der afholdes i Teatro Comunale, skal du ikke blive derinde alene. Fra terrassen kan du beundre omgivelserne på Piazza Giuseppe Verdi. Ja, den samme, hvor studerende samles for at hygge sig, når mørket falder på.

Book en musikalsk tur

9. Nyd den nyeste livemusik

Musikalsk optræden| ©Rockon.it
Musikalsk optræden| ©Rockon.it

Ikke kun klassisk musik, men også moderne musik har sin plads i Bologna. Faktisk er Bologna fødestedet for kunstnere som Lucio Dalla. Hvis du kan lide andre musikstilarter, er der masser af steder i Bologna, hvor du kan nyde den bedste livemusik. Nogle af dem er ægte institutioner i byen, såsom Kinki Club, hvor Jimi Hendrix' koncert i 1968 stadig huskes.

Etandet kultsted er Cantina Bentivoglio. Den anses for at være en af de vigtigste jazzklubber i verden. Uanset hvornår du besøger Bologna, byder scenen på levende musik seks ud af ugens syv aftener.

Mange andre mindre, mindre kendte vingårde og restauranter tilbyder også interessante musikaftener. Det er en god plan, hvis du vil nyde god musik sammen med den bedste Bolognese-mad.

10. Gå ikke glip af stemningen på markederne

Mercato di Mezzo| ©Emirza Adi Syailendra
Mercato di Mezzo| ©Emirza Adi Syailendra

Markeder er en del af essensen af Bologna. Det er værd at slentre rundt i løbet af dagen og nyde den livlige atmosfære. Men man kan også hygge sig der, når mørket falder på. De, der har et restaurantområde, lukker ikke før midnat og er et fast mødested for lokale og turister.

Hvis du har lyst til denne plan, er der to kendte markeder. På den ene side Mercato delle Erbe. På den anden side Mercato di Mezzo. Begge ligger i centrum, og du kan tanke op på et af deres spisesteder.

God mad, god atmosfære og interessante aktiviteter, da de også er vært for arrangementer som konferencer og vinsmagninger. Hvis datoerne for dit ophold i byen falder sammen, er dette en af de ting, du skal lave i Bologna i julen. Atmosfæren er uovertruffen.

Praktiske tips til at besøge Bologna om natten

Bologna om natten| ©Kosala Bandara
Bologna om natten| ©Kosala Bandara

Bolognas natteliv er meget intenst, og du er sikker på at nyde hvert sekund af det. Men det skader aldrig at huske på nogle anbefalinger:

  • Det er vigtigt at være opmærksom på temperaturerne i Bologna. Hvis du planlægger at nyde Bologna om efteråret eller vinteren, skal du huske på, at kulden er ledsaget af fugtighed. Glem ikke termotøj.

  • Selvom Bologna har et livligt natteliv året rundt, må du ikke glemme, at det er en universitetsby. Det betyder, at atmosfæren har en tendens til at aftage i skoleferierne. Alligevel er nattelivet stadig en af de bedste ting at lave i Bologna om sommeren.

  • Vær opmærksom på, at åbningstiderne på barer og natklubber kan variere meget. Nogle har åbent hver dag, andre kun fra torsdag til søndag. Det samme gælder for lukketiderne. For at undgå overraskelser er det bedst at tjekke, før du tager af sted.

  • Du kan komme rundt i Bologna til fods uden problemer. Men hvis du ikke har lyst til at gå, er der flere buslinjer, der kører om natten: 14N, 20N, 25N, 61 og 62.