Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 ting at lave i Toledo i julen

Hvis du rejser til Toledo i julen, så læs disse 10 ting, du kan lave i La Manchas hovedstad på denne tid af året.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minutters læst

10 ting at lave i Toledo i julen

Navidad en Toledo |©Estefanía Ávila

Toledo er en smuk by, uanset hvordan man ser på den, på alle tider af døgnet og på alle tider af året. Men det er sandt, at byen med de tre kulturer er mere charmerende end nogensinde i julen.

Hvis du skal til provinsen i julen, og du ikke ved, hvad der er de bedste ting at lave i Toledo, så læs dette forslag til juleplaner, som jeg efterlader dig nedenfor.

1. Besøg Toledos julekrybber

Julekrybberne|©Dani Martín
Julekrybberne|©Dani Martín

Som i alle spanske byer er Toledo klædt i julekrybber i juletiden. Du kan finde forskellige julekrybber i forskellige dele af byen, som varierer fra år til år. Normalt arrangerer Toledos byråd en julekrybbe-konkurrence, hvor forskellige institutioner og virksomheder deltager og dekorerer deres facader med smukke julekrybber.

En af de mest typiske er den i haven ved Caja Rurals hovedkvarter, som ligger på Avenida de la Reconquista. Det mærkelige ved denne julekrybbe, og det, der gør den så speciel, er, at den har levende dyr.

Generelt offentliggør Toledos byråd selv en rute med krybbespil, som kan starte fra krybbespillet på Plaza de Zocodover, der anses for at være Toledos hovedtorv og Toledo-befolkningens nervecenter. Andre år er der blevet arrangeret koncerter og forskellige aktiviteter samme sted i juletiden. Rådhuset selv har selvfølgelig også en julekrybbe, som normalt er en af de smukkeste.

Ligeledes deltager de forskellige museer og kulturcentre også i dette initiativ. Og de katolske bygninger har selvfølgelig også deres egne krybbespil. Min anbefaling er at tage på en privat byvandring.

Book en privat byvandring i Toledo

2. Se julelysene

Jul i Toledo|©JESÚS GÓMEZ-PORTILLO MONTORO
Jul i Toledo|©JESÚS GÓMEZ-PORTILLO MONTORO

Toledo er en af de byer, der får en særlig magi i juletiden, især takket være belysningen af gaderne. Normalt planlægger byrådet tændingen til den 26. november, men det afhænger af året. Det er uden tvivl den ideelle lejlighed til at slentre gennem de forskellige gader i den gamle del af byen om aftenen.

På denne tid af året er Toledos største monumenter oplyst med smukke og farverige LED-lys. Min anbefaling er at tage en tur rundt blandt julelysene. Et godt udgangspunkt er Bisagra-porten, som er en af de vigtigste indgange til byen.

Herfra kan du gå til Plaza de Zocodover, hvor du finder en oplyst bue. Fortsæt din rute langs Calle Comercio, som normalt er dækket af markiser med LED-lys. Bagefter kan du gå til rådhuspladsen, hvor du finder julemarkedet.

Book en natvandring i Toledo

3. Gå til julemarkedet

Udsigt over bygningen med lys|©Bernard Blanc
Udsigt over bygningen med lys|©Bernard Blanc

Selvfølgelig må du ikke gå glip af Toledos julemarked. Det afholdes på rådhuspladsen fra slutningen af november til begyndelsen af januar. På disse datoer er pladsen fuld af boder med kunsthåndværk, hvor man kan købe alt fra smykker til tøj og dekorationer til hjemmet.

Toledos julemarked har også madboder, hvor du kan smage typiske lokale søde sager og lokale produkter. Naturligvis er der også forskellige underholdningsaktiviteter for familier samt børneworkshops.

Hvis du leder efter ting at lave med børn i Toledo, er dette et af de bedste, da det også har en karrusel, hvor de små vil have det sjovt.

Ud over julemarkedet finder du på rådhuspladsen også det berømte "Heart of Christmas", en klassisk karrusel, der altid pynter på pladsen på denne tid af året.

4. Skøjteløb

Person på skøjter|©Pavel Danilyuk
Person på skøjter|©Pavel Danilyuk

Hvis der er en typisk juleaktivitet om vinteren, så er det skøjteløb. Hver vinter opretter byrådet i Toledo en skøjtebane til lokalbefolkningen og turisterne. Den ligger som regel på markedspladsen La Peraleda, men der har også været år, hvor den har ligget på rådhuspladsen, afhængigt af året.

Man kan leje skøjter på skøjtebanen, hvis man ikke har sine egne. Stedet har også en skøjteklub, der sørger for de besøgendes sikkerhed.

Ud over skøjtebanen på rådhuset er en anden af de mest typiske skøjtebaner i Toledo den i La Vega Park. La Vega Park er en af byens to store grønne lunger sammen med De Tre Kulturers Park.

Denne park ligger mellem den berømte Puerta de Bisagra og Hospital de Tavera og er en oase af ro. Skøjtebanen er normalt åben fra 11.00 til 14.30 og fra 16.00 til 20.00.

5. Fejr nytåret på Zocodover-pladsen

bygninger med julelys|©leytol
bygninger med julelys|©leytol

Plaza de Zocodover er mødestedet for Toledos indbyggere. Hvis du tager på sightseeing i Toledo, vil du støde på denne plads mere end én gang uden at ville det, da det er stedet, hvor mange vigtige gader i byen mødes.

Koncerter, gademarkeder, håndværksmesser og andre begivenheder i De Tre Kulturers By afholdes på denne plads. Det er netop på Plaza de Zocodover, at nytåret bliver fejret.

Generelt arrangeres der en verbena den 31. december for at byde det nye år velkommen. Normalt byder denne verbena på orkestre af typiske Toledo-musikgrupper samt fyrværkeri, der affyres fra Alcázar.

6. Smag på marcipanerne fra Toledo

inde i Toledo Mazapanes|©sveiks
inde i Toledo Mazapanes|©sveiks

Hvis der er én ting, der virkelig får julen til at smage af jul, så er det juleslik. Ud over de klassiske mantecados og den udsøgte turrón er marcipan en af de mest typiske julesmåkager i Spanien.

Selv om det nu nydes i stort set alle Spaniens selvstyrende regioner, er sandheden, at marcipan stammer fra Toledo. Legenden siger, at det var nonnerne i San Clemente-klosteret, der under en hungersnød i byen opfandt en ret med de eneste ingredienser, de havde: sukker og mandler.

Så hvis du tager til Toledo i julen, skal du prøve provinsens marcipan. Der er mange steder, hvor man kan finde denne søde sag, men som med alt andet er nogle bedre end andre. For det første sælger alle byens klostre marcipan på denne tid af året, såsom San Clemente, Comendadoras de Santiago og San Antonio de Padua.

Ud over klostrene er der også typiske konditorier og bagerier i byen, som er berømte for deres marcipan. Disse omfatter Santo Tomé-bageriet, Mazapán San Telesforo-konditoriet og Mazapanes Conde.

7. Hav det sjovt i paraden

De tre kongers parade|©Santa Ana de Pusa Ayuntamiento
De tre kongers parade|©Santa Ana de Pusa Ayuntamiento

En af de sjoveste planer for børn og familier er Tre Kongers Parade. Denne tradition fejres i alle Spaniens byer og har sin oprindelse i det 19. århundrede i Fargue-kvarteret i Granada. Toledo har selvfølgelig også sin egen parade med de tre vise mænd.

Som i resten af byerne afholdes det den 5. januar og starter om eftermiddagen. Hvert år afgår de tre vise mænd fra Buenavista Civic Centre, som kun ligger et par minutters gang fra sognekirken Santa Teresa.

Herfra kører vognene langs Avenida de Portugal og videre langs Avenida de Barber. Ruten fortsætter ad Avenida de la Reconquista, passerer gennem Puerta de Bisagra og ender på Plaza de Zocodover.

Hvis du tager til Toledo med børn i julen, kan du ikke gå glip af paraden. Husk at tage passende sko med til lejligheden og en pose til at opbevare de søde sager i.

8. Smag på julens migas

Traditionel julemigas i Toledo|©Emiliano García-Page Sánchez
Traditionel julemigas i Toledo|©Emiliano García-Page Sánchez

Migas er en typisk ret lavet med gammelt brød, hvidløg og forskelligt kød og grøntsager, f.eks. bacon og peberfrugt. De er typiske for Extremadura, Andalusien, Castilla-La Mancha og Aragonien. Faktisk siges det, at det var i Aragonien, at denne opskrift blev født. Afhængigt af stedet varierer retten en smule i det tilbehør, den serveres med.

I Toledo er migas navideñas meget typiske. De spises om morgenen og eftermiddagen den 24. og 31. december. I løbet af disse dage tilbereder mange af barerne i Toledos historiske centrum og kvarterer deres egen opskrift på migas, som de lokale kan nyde på gaden sammen med deres venner.

På den måde fyldes Toledos gader med mennesker, der mødes for at skyde julen i gang med denne lækre ret. Det sker i de fleste områder af byen, men et af de mest typiske er Santa Teresa-kvarteret.

9. Deltag i den søde messe

Søde sager på billedet|©hello_halohalo2
Søde sager på billedet|©hello_halohalo2

I løbet af december måned afholder Toledo Feria del Dulce (slikmessen). Denne velsmagende og sjove begivenhed har været afholdt i byen siden 2017.

Den finder sted i Centro Cultural de San Marcos, en bygning fra det 13. århundrede, som blev forladt efter at være blevet ødelagt under den spanske borgerkrig. For at give den en ny anvendelse, bruges den i dag til udstillinger og events.

En af disse er slikmessen, hvor man kan smage de mest typiske søde sager fra byen og Castilla-La Mancha-regionen. Under messen er San Marcos-kulturcentret fyldt med boder, hvor 7 klostre og 10 bagerier fra Toledo deltager og sælger juleslik, som de selv har lavet.

10. Oplev San Silvestre Toledana

folk i løbet|©Alegría-Dulantzi
folk i løbet|©Alegría-Dulantzi

San Silvestre-løbet er et atletisk løb, der afholdes i de fleste byer rundt om i verden den 31. december. Navnet på denne sportsbegivenhed skyldes pave Sylvester fra den katolske kirke, som døde den 31. december 335.

Dette løb opstod i Sao Paulo i 1925 og var en idé fra journalisten og direktøren for avisen La Gaceta, Cásper Líbero. Det første løb var 6,2 kilometer langt, men i dag er distancen 15 kilometer. Løbet afholdes i de tidlige morgentimer den 1. januar og starter lige før midnat.

Toledo fejrer også San Silvestre. Hvert år tager omkring 5.000 af byens indbyggere afsted fra Calle Cardenal Talavera, overfor Bisagra-porten, for at deltage i denne sportsbegivenhed. Målstregen er det samme sted, hvor familie, venner og tilskuere venter på at klappe af deltagerne.