Avignon på 3 dage: alt du skal vide

Avignon udstråler stadig atmosfæren fra sin mest glorværdige periode i middelalderen. Der er så meget at se i byen, at jeg vil fortælle dig, hvordan du får mest muligt ud af tre dage i Avignon.

Sonsoles Jimenez

Sonsoles Jimenez

10 minutters læst

Avignon på 3 dage: alt du skal vide

Det pavelige palads | ©Hans

Avignon er en af de smukkeste og mest interessante byer i Frankrig, men tre dage er nok til at nyde den og dens omgivelser i ro og mag. Mit råd er at bruge de første to dage på at udforske byen og så lade en af de mange interessante udflugter, man kan vælge imellem, ligge til den tredje dag.

Dag 1: Pont de Bénézet, Palais des Papes, voldene og øen Barthelasse

Avignon-broen| ©Francesco Arecco
Avignon-broen| ©Francesco Arecco

Den første dag i Avignon bør bruges på at besøge byens store arkitektoniske juveler, dem, der har gjort byen til verdensarv, og nogle andre, som også er en del af dens essens. Alene et besøg i pavepaladset, bispekomplekset, bymuren og den berømte bro vil tage en god del af dagen.

Men der vil også være tid til afslapning, da Avignon har idylliske haver og grønne områder. De er perfekte til at hvile og genoplade batterierne, for der er stadig meget at se i byen. Dette er mit forslag til din første dag.

Saint Bénézet-broen

Dagen begynder ved Saint Bénézet-broen, et af byens symboler. Den blev bygget i det 12. århundrede, og dengang var det et utroligt stykke ingeniørarbejde. Du kan ikke se den i dag, men den var 900 meter lang og havde 22 buer.

Tid, forsømmelse og flodens oversvømmelser ødelagde næsten broen. Faktisk er der kun fire af disse buer tilbage. Men de er nok til, at du kan forestille dig omfanget og skønheden af denne infrastruktur i dens storhedstid.

Og hvis du undrer dig, så ja, det er den bro, der inspirerede til sangen Sur Le Pont d'Avignon, som du sikkert har hørt før. Så meget desto mere grund er der til at købe billetter til Pont d'Avignon, som også omfatter Pavepaladset.

Køb billetter til Pavepaladset og Pont d'Avignon-broen

Pavernes palads

Fra broen, over murene, kommer du til det største gotiske palads i verden. Det blev bygget på kun 20 år og er et af de mest besøgte monumenter i Frankrig. Det er derfor værd at bruge en god del af formiddagen på at gå rundt i de imponerende rum i Pavepaladset.

Kapellerne, de pavelige lejligheder og terrasserne er alle imponerende. Men besøget vil ikke kun afsløre en storslået bygning. Du vil også lære, hvorfor der var ni paver, der ikke havde deres sæde i Rom. Mit råd: Køb dine billetter til Pavepaladset i forvejen for at undgå ventetid.

Book billetter til Palais des Papes i Avignon

Notre-Dame des Doms

Den står ved siden af Palais des Papes og er den eneste bygning i Avignon, der tør overskygge det: det er basilikaen Notre-Dame des Doms. Selvom det måske ikke ser sådan ud, når man kigger på den, begyndte byggeriet i det 12. århundrede. Den bygning, du vil se, er resultatet af utallige ændringer.

Før du går ind, skal du kigge op og se den imponerende figur af Jomfru Maria, der kroner klokketårnet. Den er lavet af forgyldt bly og måler seks meter. Når man er indenfor, kan man beundre det gotiske mausoleum for pave Johannes XXII, koret eller opstandelseskapellet - de er storslåede.

En fantastisk mulighed for ikke at gå glip af noget er at booke en tur til Avignon med et guidet besøg i pavepaladset.

Book turen til Avignon med guidet besøg i Pavepaladset

Jardin des Doms

Doms-haverne| ©Sorin Popovich
Doms-haverne| ©Sorin Popovich

Ved siden af Notre-Dame des Doms venter en lille oase på dig. Jardin des Doms ligger i den højeste del af Avignon, hvor byen blev født. I dag er det en charmerende park. Men hvis den er et besøg værd, er det ikke kun af denne grund, men også fordi du herfra har en storslået udsigt over Avignon.

Et stop for at smage på Avignons gastronomi

I Frankrig spiser man tidligt, mellem kl. 12.00 og 13.00. I området omkring Palais des Papes finder du en række steder, hvor du kan genoplade dine batterier. Arlequin, La Cuisine de Papa eller La Sou'pape, hvis du vil have en hurtig bid mad, er nogle af mulighederne.

Hvad kan man spise? Bouillabaisse er en meget typisk suppe, og det samme er ratatouille. Og hvis vi taler om søde sager, kan du prøve papalines d'Avignon, som er en underlig lyserød chokolade med et mørkt chokoladehjerte.

Muren i Avignon

For at få mest muligt ud af eftermiddagen vil jeg råde dig til at udforske en af byens store skatte. Tilbage i romertiden var Avignon omgivet af en mur. Men den, du skal til at se, er meget senere og stammer fra middelalderen.

Den er lidt over 4 kilometer lang og omfavner den gamle bydel. Men dens funktion var ikke kun at beskytte den mod fjender, men også mod Rhônes oversvømmelser, de samme oversvømmelser, som fejede Saint Bénézet-broen væk.

Hvis det er en god dag, og du har lyst til at gå, kan du tage en rolig tur rundt om den og opdage dens 7 hovedporte og dens 39 tårne (36 firkantede og 3 cirkulære). Ellers kan du bare beundre den fra flodbredden.

Og glem ikke, at hvis du bestiller en tur til Avignon, kommer du gennem voldene og kan nyde den vidunderlige udsigt.

Book en rundtur i Avignon

Øen Barthelasse

Fra den del af voldene, der har udsigt over floden, foreslår jeg, at du krydser floden og går en tur rundt om Ile de la Barthelasse. Det er ikke en hvilken som helst ø, det er den største flodø i Europa og et fantastisk sted at få den bedste udsigt over byen med den berømte bro i forgrunden.

Hvis du stadig har energi tilbage, kan du leje en cykel og cykle rundt om den. Det er en af de bedste udflugter i Avignon. Hvis ikke, kan du bare køre en tur. I øvrigt kan du komme dertil ved at krydse Daladier-broen, som ikke ligger langt fra Palais des Papes. Du kan også tage færgen over floden, det er gratis.

Avignon om natten

Tilbage i byen, og som afslutning på dagen, anbefaler jeg, at du går en kort tur gennem byens centrum for at se den oplyst. I øvrigt kan du spise middag på en af barerne med terrasse, hvis vejret er varmt nok. Og hvis du bare vil have en drink, er La Place Pie i hjertet af bymidten det perfekte sted.

Book en rundtur i Avignon med et guidet besøg i pavepaladset

Dag 2: Rundtur i det historiske centrum, museer og en gåtur langs Rhône

Place de l'Horloge| ©Elliott Brown
Place de l'Horloge| ©Elliott Brown

Den anden dag i Avignon er afsat til at slentre gennem det historiske centrum. Om eftermiddagen vil jeg give dig to alternativer: besøg et af byens museer eller tag en sejltur på Rhône.

Place de l'Horloge

Denne altid livlige plads er hjertet af Avignon og et perfekt sted at starte din anden dag i byen. Den ligger oven på det gamle romerske forum og er fuld af barer og terrasser. Du vil også kunne beundre to storslåede bygninger: Rådhuset og Avignons store opera fra det 19. århundrede.

Men hvorfor hedder den Place de l'Horloge eller Urpladsen og ikke noget andet? Hvis du ser på rådhuset, stikker et gammelt klokketårn ud fra det. Dets ur, hvor du kan se to enorme figurer, er det, der har givet navn til Place de l'Horloge.

Peterskirken

Når du følger Rue Favart, kommer du snart til Peterskirken. Det er en smuk gotisk kirke, der blev bygget i det 14. århundrede.

Gå ikke glip af detaljerne på facaden, såsom de to tårne eller de monumentale døre, der er fulde af detaljer. Indenfor kan du beundre seks smukke kapeller og en fantastisk altertavle i træ.

Book en guidet tur i Avignon

Les Halles-markedet

Les Halles-markedet i Avignon| ©Jamie Barras
Les Halles-markedet i Avignon| ©Jamie Barras

Fra basilikaen behøver man kun at krydse den lange Place Jérusalem for at komme til Les Halles-markedet. Det er umiskendeligt på grund af den lodrette have, der dækker facaden. Men det bedste er indenfor.

Markedet er hjemsted for omkring 40 butikker, hvor du kan finde nogle af de typiske delikatesser fra Provence, herunder saltet kød, ost, konserves, slik og selvfølgelig vin.

Rue des Teinturiers

Fra markedet anbefaler jeg en afslappet spadseretur gennem Avignons centrum ad Rue de la Bonneterie, indtil man kommer til Rue des Teinturiers, eller farvernes gade. Det er en af de smukkeste gader i Avignon.

Gaden følger en gammel kanal, hvor møllehjulene stadig er bevaret. Det var her, vævene til vævning af klæde og silke var placeret, og hvor farverne malede og vaskede dem. Faktisk var dette en af de mest blomstrende virksomheder i Avignon i det 18. århundrede.

En frokostpause

Hvis du vil have en hurtig bid mad, inden du fortsætter dit besøg, er mit råd at gå tilbage til Les Halles-markedet. Hvis du foretrækker noget mere stille, kan du gå tilbage til Place de l'Horloge. Der finder du en række restauranter, hvor du kan spise og derefter fortsætte med at opdage Avignons skatte.

Herfra foreslår jeg to forskellige planer for eftermiddagen. Om du vælger den ene eller den anden, afhænger af dine interesser eller simpelthen af, hvad du har lyst til at lave på det tidspunkt.

Første valg til eftermiddagen: museer i Avignon

Hvis du kan lide kunst, er der en række museer i Avignon, som måske vil interessere dig. Den første mulighed, jeg tilbyder dig for at afslutte dagen, er at besøge et af dem. Her er en kort liste over de mest fremragende:

  • Petit Palais Museum: Det ligger ved siden af Pavepaladset, i den tidligere ærkebiskops residens. Det udstiller en stor samling af værker, især af italienske renæssancemestre og Avignon-skolen. Der er gratis adgang.
  • Lambert Collection: Hvis du foretrækker samtidskunst, må du ikke gå glip af dette museum. Det udstiller et stort antal værker fra midten af det 20. århundrede og frem, ejet af kunsthandleren Yvon Lambert. Almindelig entré koster omkring 10 euro.
  • Calvet Museum: Dette er museet for finere kunst og arkæologi. Her kan du se malerier og skulpturer fra forskellige perioder, møbler, gobeliner, historiske genstande og en samling af egyptiske mønter blandt andre skatte. Besøget er gratis.
  • Musée Angladon: huser Jacques Doucet-samlingen. Her kan du beundre værker af bl.a. Degas, Manet, Picasso, Cèzanne og Van Gogh. Almindelig entré koster omkring 8 euro.
  • Louis Vouland Museum: Det er et gammelt adelspalæ, der er omdannet til et museum for dekorativ kunst. Generel adgang koster ca. 6 euro.

Book en guidet tur i Avignon

Anden mulighed for eftermiddagen: krydstogt på Rhône-floden

Hvis du foretrækker at tilbringe eftermiddagen på en anden måde, f.eks. hvis du rejser med børn, er en af de mest underholdende aktiviteter i Avignon at stige ombord på en lille båd og sejle en tur på Rhône. Fra flodens vande får man et helt andet syn på byen og dens store arkitektoniske skatte.

Du kan også tage ned til Villeneuve-lès-Avignon. Det er en middelalderby, som du vil elske. Gå ikke glip af et besøg i Fort-Saint André. Derefter kan du gå ombord igen for at vende tilbage til Avignon.

Kulturelle begivenheder

Hvis du har lyst, er en god måde at afrunde din anden dag i byen på at deltage i en kulturel begivenhed. Avignons kalender er som regel spækket med forestillinger af alle slags, især teaterforestillinger.

Dag 3: Udflugter rundt i Avignon

Provence| ©Riccardo
Provence| ©Riccardo

Avignonligger kun et stenkast fra byen, og der er masser af skønne steder at besøge. Så mit råd er at afsætte den sidste dag til at opdage nogle af dem. Du kan vælge mellem heldagsudflugter fra Avignon eller kombinere to halvdagsture. Det hele afhænger af, hvad du har lyst til at se, og der er masser at vælge imellem.

Udflugt til hjertet af Provence

Hvis dubestiller en tur til Provence fra Avignon, får du mulighed for at besøge nogle af skattene i denne smukke franske region. Du vil se charmerende landsbyer som Roussillon eller Gordes. Turene inkluderer ofte det ikoniske kloster Notre-Dame de Sénanque og Sault, der er kendt som lavendelens hovedstad. Du kan også vælge mellem forskellige ture til Provence fra Bordeaux.

Book en rundrejse i Provence fra Avignon

Tur til de romerske steder

Der er masser af levn fra den romerske fortid i Provence, og ved at booke en tur til det romerske Provence fra Avignon kan du besøge nogle af de mest interessante steder.

Turene inkluderer et besøg i Nîmes med det fantastiske amfiteater eller Maison Carée, et gammelt romersk tempel, som stadig er intakt.

Ture til romerske steder fra Avignon inkluderer ofte et besøg i Pont du Gard, en imponerende akvædukt med 2.000 års historie, og det romerske teater i Orange.

Book en tur til det romerske Provence fra Avignon

Vintur i Rhônedalen

Rhônedalen er bl.a. kendt for kvaliteten af de vine, der produceres her. Hvis du kan lide ønologiens verden, er dette en udflugt, du sent vil glemme. Turene finder som regel sted i byen Chateauneuf-du-Pape.

På vinturen i Chateauneuf-du-Pape rejser du gennem enorme vinmarker og lærer alt om regionens vine af en ekspert. Du vil også besøge en vingård og deltage i vinsmagninger.

Book en vintur i Catheauneuf du Pape

Udflugt for at opdage Van Goghs spor i Provence

Vincent Van Gogh tilbragte lang tid i Provence. Han boede i Arles, hvor han malede omkring 300 af sine værker. Han tilbragte også tid på et psykiatrisk hospital i St-Rémy de Provence.

Atbooke en Van Gogh-tur fra Avignon er en aktivitet, man ikke må gå glip af, hvis man er kunstelsker. Van Gogh-vandreture i Provence vil give dig et indblik i nogle af de mest interessante episoder i malerens liv.

Book en Van Gogh-tur fra Avignon

Udflugt i Luberon

Luberon| ©madras91
Luberon| ©madras91

Luberon-massivet er et bjergrigt område, der gemmer på spektakulære landskaber og nogle af de smukkeste landsbyer i Frankrig. Det er middelalderlandsbyer med en autentisk smag, som du vil elske, såsom Gordes, Vaucluse eller Roussillon.

Book en rejse fra Avignon

Andre alternative udflugter

Avignon har en privilegeret beliggenhed. Så afhængigt af dine interesser og præferencer kan du også bruge denne tredje dag til at besøge andre steder af stor interesse.

At booke en udflugt til Saint Rémy, Pont du Gard og Les Baux på en 5-timers udflugt, hvor du kan dykke ned i historien om dette hjørne af Frankrig med en ekspertguide, er en fremragende måde at afrunde din rejse på.

Book en tur til Saint Rémy, Pont du Gard og Les Baux