Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 ting at gøre i Athen i januar

Året begynder, og januar er fuld af aktiviteter og traditioner, som vil hjælpe dig med at få mest muligt ud af dit ophold i den græske hovedstad. Gå ikke glip af dette indlæg, hvor jeg fortæller dig alle detaljerne.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

9 minutters læst

10 ting at gøre i Athen i januar

Athen | ©David Tip

De bedste ting at se og gøre i Athen er de ting, der har at gøre med dette smukke steds kulturelle identitet og ikke så meget med den turistmæssige og kommercielle tilgang, som mange etablissementer og attraktioner har tendens til at tage.

For at hjælpe dig med at lære det bedste af denne 3.000 år gamle metropol at kende har jeg sammensat en rejseplan, der vil holde dig beskæftiget under hele dit besøg og også give dig lyst til at komme tilbage efter mere, næste gang du får chancen.

1. Start året med at følge Protohronias traditioner

Morgenmad med en bougatsa| ©Daniel Canarias
Morgenmad med en bougatsa| ©Daniel Canarias

Protohronia er fortsættelsen af festen for Sankt Basil, den græsk-ortodokse kirkes julemand. Traditionen er, at den første person, der går ind i en anden persons hus, knuser et granatæble eller en frugt på døren hos den, der inviterer dem ind, og jo flere kerner de formår at sprede, jo mere held skænker de den inviterende familie.

Så hvis du er i byen den første dag i januar, og nogen inviterer dig til at tilbringe dagen i deres hus, kan du tage del i denne tradition kaldet Protohronia. Men hvis du ikke har mulighed for det, kan du følge den græske tradition ved at spise en traditionel morgenmad med bougatsa , tilberedt med semulje, vaniljecreme og ost eller, endnu bedre, ved at booke en gastronomisk tur i Athen- den perfekte plan for madelskere!

Book en madtur i Athen

2. Bestil en vasilopita med dine ledsagere, og få årets held!

Vasilopita| ©Christina Milion
Vasilopita| ©Christina Milion

Vasilopita er en kage, eller rettere en kage, som deles mellem hele familien eller alle gæsterne for at deltage i en sjov traditionel leg. Det minder om "roscón de reyes", for inde i kagen er der en mønt eller et lignende dekorativt stykke, og den, der serverer den på sin tallerken, vinder heldet i begyndelsen af året.

Det kan være en god måde at assimilere sig selv i kulturen på det sted, man besøger, og lære nye traditioner. Du kan også, hvis du vil, købe en til den 1. januar og en til den 6. På den måde kan du prøve begge versioner af opskriften, den, der er et brød, og den, der er en sødere og luftigere kage.

De fleste bagerier i byen sælger disse vasilopitas, men det er også meget sandsynligt, at de bliver tilbudt til morgenmaden på dit hotel, hvis du spørger efter dem på forhånd.

Book en madtur i Athen

3. Fortsæt festlighederne med Theophania

Kristi dåb i Jordanflodens vand| ©Angel D
Kristi dåb i Jordanflodens vand| ©Angel D

Denne tradition fejres over hele Grækenland, og hvis du rejser til Athen den 6. januar, må du ikke gå glip af den. Den består i at mindes Kristi dåb i Jordanflodens vand, og derfor tager alle deltagere til de nærmeste kyster for at deltage i dette ritual i den græsk-ortodokse kirke.

Fra Athen kan man tage til havnen i Piræus eller til Kallithea og Moschato, hvor folk samles for at vente på, at en præst fra den nærmeste kirke slipper en hvid due løs og kaster et kors i vandet med den hensigt at velsigne vandet og alle svømmere, der springer i.

En anden mulighed er at booke en bådtur til Agistri, Aegina og Moni fra Athen og nyde festlighederne, der finder sted, når ceremonien er overstået.

Book en bådtur til Agistri, Aegina og Moni fra Athen

4. Gå på Bairaktarys og bestil en autentisk græsk gyros

Græsk gyro| ©Olecorre
Græsk gyro| ©Olecorre

For mange athenske foodies er restauranten Bairaktarys i Monastiraki-kvarteret et must, hvis man er på udkig efter en af byens bedste gyros - den græske version af kebab eller shawarma.

Det er en god idé at besøge restauranten i januar, for så er der større chance for at få et bord, og man behøver ikke at vente i timevis på de mange turister, der gerne vil smage den angiveligt bedste gyros i hele Athen.

Beliggenheden er også meget fordelagtig, da den ligger lige på hjørnet af Monasteraki-pladsen, en af de smukkeste pladser i byen, og meget tæt på Hadrians Bibliotek og Agoraen i Athen, hvilket giver dig mulighed for at inkludere andre aktiviteter såsom at tage din mad ned på en sjov måde ved at leje en cykeltur i Athen på cykel og tage rundt i dette smukke område af byen på to hjul.

Du kan også prøve de salte tærter på Ariston Bakery

Ariston Bakery er et af de mest ikoniske steder, når det gælder græsk mad, og det har fået en fast plads på Athens street food-scene. Det ligger på Voullis Street i Syntagma-kvarteret, kun et par meter fra Syntagma-pladsen.

Hvis du besøger stedet, skal du prøve de salte tærter, især tærterne med fetaost og spinat, som har en ubestridt plads blandt de bedste retter, man kan finde på de traditionelle gadekøkkener i hovedstaden.

Book en cykeltur i Athen

5. Tag på shopping på Ermou Street

Ermou-gaden| ©Dimorsitanos
Ermou-gaden| ©Dimorsitanos

Ermou Street er en smal gade, der løber gennem den centrale del af Athen fra Syntagma-pladsen til det arkæologiske sted for pottemagerne i det antikke Athen. De dele af gaden, der er gågader, og især den, der ligger tættest på Syntagma-pladsen, er fyldt med alle mulige slags butikker.

Januar er et rigtig godt tidspunkt at besøge gaden på, da man kan udnytte sæsonrabatterne på de fleste af de internationalt kendte tøjmærker.

Derudover løber den kilometerlange strækning gennem interessante dele af Monastiraki, Psyri og Thiseo-kvartererne, som du kan udforske komfortabelt og i ly for kulden ved at booke et sæde på Athens Sightseeing Bus.

Book en plads på Athens Sightseeing Bus

6. Flygt fra vinterkulden på nogle af caféerne i Thiseio-kvarteret

Caféer i Thiseio-kvarteret| ©Manos Κ.
Caféer i Thiseio-kvarteret| ©Manos Κ.

Thiseio er et af de mange kvarterer, der omgiver bakken, som Athens Akropolis ligger på, og andre vigtige steder som den antikke Agora, som du også kommer igennem, hvis du booker plads på Athens turistbus.

Det er kendetegnet ved at være et af de mest specielle områder i byen og ved at have en kulturel identitet, der er tæt forbundet med historien om det antikke Athen. Gaderne er fulde af caféer med en neoklassisk æstetik, og derfor er det fremragende at besøge nogle af dem i januar måned af forskellige grunde.

Den første har at gøre med komfort, da disse lukkede og airconditionerede miljøer tilbyder dig en sikker flugt fra kulden i januar i denne måned, der er kendetegnet ved at være den koldeste på året. Den anden grund er logistisk, da det er et midtpunkt mellem bydelene Karameikos, Gazi og resten af byens centrum.

Book en plads på Athens sightseeingbus

7. Besøg Akropolis og benyt lejligheden til at besøge dets museum

Akropolis| ©Mauricio Muñoz
Akropolis| ©Mauricio Muñoz

Akropolis er et must-see på dit besøg i Athen, uanset hvornår på året du rejser til den græske hovedstad. Det er byens vigtigste se værdighed, og dette 2500 år gamle arkitektoniske kompleks er hjemsted for flere templer, der er blevet stående den dag i dag.

Januar er den bedste tid på året at besøge af flere grunde:

  • Vinterkulden er mere behagelig end den stærke athenske sommersol, når man går rundt i dette monument, som er helt utildækket.

  • I januar er de fleste af de turister, der kom i juleferien, rejst hjem, og der er også et betydeligt lavere antal besøgende end i forårs- og sommermånederne.

At tage på en guidet tur til Akropolis i Athen er den bedste måde at besøge og lære det at kende på, hvis du ikke vil gå glip af nogen historisk detalje i et af de vigtigste bygningsværker i menneskehedens historie, selvom du også kan købe dine billetter til Akropolis i Athen og besøge det på egen hånd.

Book billetter til Akropolis i Athen

8. Udnyt snefaldet og tag til Panathinaiko Stadion

Panathinaiko Stadion| ©Elpexa
Panathinaiko Stadion| ©Elpexa

Panathinaiko Stadion er stedet for de første olympiske lege i moderne tid og er interessant nok bygget af resterne af det stadion, hvor disse sportskonkurrencer blev afholdt i det antikke Grækenland.

Det ligger i den sydlige ende af Athens nationalhave, på den anden side af Via Ardittou og lige ved siden af Pangrati-kvarteret. Det er bemærkelsesværdigt for sit gastronomiske udbud og også for at være et andet område tæt på Athens første kirkegård.

Det kan anbefales at besøge denne del af byen i januar måned, især hvis det sner, og man har mulighed for at nyde dette smukke syn. Manglen på turister er en anden overbevisende grund til at besøge denne del af byen, hvis du er på udkig efter hurtige og underholdende planer i januar.

9. Lær om græsk keramik i Kerameikos

Græsk keramik i Kerameikos| ©Marsyas
Græsk keramik i Kerameikos| ©Marsyas

De fleste af keramikværkstederne i det antikke Athen lå i Kerameikos-kvarteret. På samme tid blev dette område omdannet til en nekropolis, som i dag fungerer som et museum dedikeret til antikkens græske keramik og livsstilen for de mennesker, der arbejdede med denne kunstform.

At besøge dette sted i januar måned er meget mere fordelagtigt end resten af året på grund af vejrforholdene, der giver dig mulighed for at nyde turen uden at svede under den brændende athenske sol, og også på grund af manglen på turister, der vil være der.

Desuden gør nærheden til Gazi-kvarteret det til en god idé at tage en drink i dette samfund, der drejer sig om nattelivet og den mest moderne og konceptuelle kunstscene i Athen.

10. Gå rundt i Kolonaki-kvarteret omgivet af lokale

Kolonaki-kvarteret| ©Mauricio Bodillo
Kolonaki-kvarteret| ©Mauricio Bodillo

Kolonaki er et af de mest eksklusive kvarterer i hele Athen, og gaderne er fyldt med græske og internationale designerbutikker sammen med alle mulige kunstgallerier, caféer og trendy restauranter i Athen.

Jeg anbefaler, at du besøger det under dit ophold i Athen i januar, da det er en fremragende mulighed for at se, hvordan livet er i byen uden for de typiske turistområder. Også fordi sightseeing og shopping i området vil være meget billigere på denne tid af året end om sommeren.

Husk, at det er en god idé at gå på nogle af barerne i området, hvis du leder efter ting at lave i Athen om aftenen, der giver dig mulighed for at opleve byen som en autentisk græsk borger, der bor i den mest befolkede hovedstad i Østeuropa.

Temperaturer i Athen i januar

Vinter i Athen| ©Sotirios Dimakis
Vinter i Athen| ©Sotirios Dimakis

Januar er en meget kold måned sammenlignet med det vejr, der præger Grækenland resten af året. I løbet af denne måned kan du forvente temperaturer på op til 15 grader celsius, men der kan også være fald ned til 5 grader celsius og endda under frysepunktet, hvilket giver nogle korte snefald om morgenen.

Book en plads på Athens sightseeingbus

Turistmængder i Athen i januar

Cykling rundt i byen| ©UrbanCyclist
Cykling rundt i byen| ©UrbanCyclist

I januar vil du ikke møde så mange turister som i juletiden, og der er bestemt ikke så mange besøgende som i august eller juli, sommermånedernes højsæson for turisme i Athen. Det giver dig mulighed for at opleve byen på dine egne betingelser, i dit eget tempo og uden at skulle albue dig frem for at købe noget eller komme et sted hen.

Book billetter til Akropolis i Athen

Priser i Athen i januar

Penge i dollars| ©Karolina Grabowska
Penge i dollars| ©Karolina Grabowska

Januar er en billigere måned end sommeren, og du kan spare op til 50% af, hvad du ville bruge på at besøge Athen i højsæsonen. Det gælder især, når det drejer sig om indkvartering, spisning og adgang til turistattraktioner.

Hvad skal man pakke til et besøg i Athen i januar?

Bagage| ©Anete Lūsiņa
Bagage| ©Anete Lūsiņa

Pak varmt tøj, så du også kan gå komfortabelt. Byen er indrettet til at blive gået igennem fra ende til anden af de besøgende, så tag sko på, der passer til disse gåture, og glem ikke at pakke solcreme. Husk, at vinteren ikke betyder, at solen forsvinder, og at solskinnet i Athen er betydeligt mere udbredt end i andre europæiske hovedstæder som Paris eller Stockholm.

Book en guidet tur i Athen