Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 ting at gøre i Athen i januar

Året begynder, og med en ny cyklus begynder du også din rejse til den græske hovedstad. For at hjælpe dig med at få mest muligt ud af dit besøg har jeg samlet nogle af de aktiviteter og traditioner, der kendetegner denne vigtige måned.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

10 minutters læst

10 ting at gøre i Athen i januar

Athen | ©David Tip

De bedste ting at se og lave i Athen er dem, der har at gøre med dette smukke steds kulturelle identitet og ikke så meget med den turist- og kommercielle tilgang, som mange institutioner og attraktioner har tendens til at have.

For at hjælpe dig med at lære det bedste af denne 3.000 år gamle metropol at kende, har jeg sammensat en rejseplan, der vil holde dig beskæftiget under hele dit besøg og give dig lyst til at komme tilbage efter mere næste gang, du får chancen.

1. Start året efter Protohronias traditioner

Morgenmad med en bougatsa| ©Daniel Canarias
Morgenmad med en bougatsa| ©Daniel Canarias

Hvert land og lokalsamfund bestemmer selv, hvordan man fejrer nytår, og den græske version er en af de mest fascinerende i Europa. Det skyldes ikke kun, at det er så innovativt, men også at det kan være sjovt for dig som turist.

Basalt set er det en fortsættelse af festen for Sankt Basilius, som er den græske kulturs julefrokost i henhold til den græsk-ortodokse kirkes dybt rodfæstede traditioner. Det interessante ved det er, at den første person, der kommer ind i en anden persons hus, knuser et granatæble eller en frugt på døren til den person, der inviterer ham eller hende ind.

Jo flere frø disse mennesker formår at sprede, jo mere held bliver den inviterende familie tildelt, hvilket er meget nødvendigt for det nye år.

Så hvis du er i byen den første januar, og nogen inviterer dig til at tilbringe dagen i deres hus, kan du deltage i denne tradition, der kaldes Protohronia.

Hvis du ikke har mulighed for at blive inviteret til et opholdssted, kan du stadig få en bougatsa til morgenmad. Det er et måltid, der tilberedes med gryn, creme fraiche og en ost med samme navn som retten. Heldigvis for dig vil det stadig være en almindelig tilberedning på caféer og restauranter om morgenen resten af måneden.

2. Bestil en vasilopita med dine ledsagere og fejr årets held

Vasilopita| ©Christina Milion
Vasilopita| ©Christina Milion

Vasilopita er en kage, eller rettere et bagværk, som deles mellem hele familien eller alle gæsterne for at deltage i en sjov traditionel leg. Det er ligesom roscón de reyes, for inde i kagen er der en mønt eller et lignende dekorativt stykke, og den, der serverer den på sin tallerken, vinder heldet i begyndelsen af året.

Det kan være en god måde at assimilere dig selv i kulturen på det sted, du besøger, og at lære nye traditioner at kende. Du kan også købe en til den 1. januar og en anden til den 6. januar, så du kan prøve begge versioner af opskriften, den ene er et brød og den anden er en mere sød og luftig kage.

De fleste bagerier i byen sælger disse vasilopitas, men de vil sandsynligvis også blive tilbudt til morgenmaden på dit hotel, hvis du spørger efter dem på forhånd.

3. Fortsæt festlighederne med Theophania

Kristi dåb i vandet i Jordanfloden| ©Angel D
Kristi dåb i vandet i Jordanfloden| ©Angel D

Denne tradition fejres i hele Grækenland, og hvis du rejser til Athen den 6. januar, må du ikke gå glip af den. Det er minde om Kristi dåb i Jordanflodens vand, og derfor tager alle deltagere til de nærmeste kyster for at lade sig rive med af dette ritual i den græsk-ortodokse kirke.

Da du er i Athen, kan du tage til havnen i Piræus, hvor Athens krydstogtskibe sejler i sommersæsonen. Eller du kan tage til Kallithea og Moschato, hvor folk samles for at vente på, at en præst fra den nærmeste kirke slipper en hvid due løs og kaster et kors i vandet med den hensigt at velsigne vandet og alle de badende, der dykker i det.

Når korset allerede er i vandet, forsøger de yngste, eller de, der risikerer at hoppe i vandet i vintertemperaturer, at fange korset. Den, der tager den med hjem, er også den, der får lov til at beholde heldet resten af året, ligesom i traditionen med Vasilopata-kagen.

Der er alle mulige festligheder, når denne ceremoni er overstået, og det er en glimrende idé at blive og gå rundt i gaderne i disse havnebyer, da de alle tre er ret smukke. Faktisk indfanger de perfekt skønheden i en autentisk græsk by ved det Ægæiske Havs bredder.

Køb billetter til de bedste krydstogter fra Athen

4. Tag til Bairaktarys og bestil en autentisk græsk gyro

Græsk gyro| ©Olecorre
Græsk gyro| ©Olecorre

For mange Athenere er Bairaktarys-restauranten i Monastiraki-kvarteret et must at besøge, hvis du er på udkig efter en af byens bedste gyrosretter. Hvis du ikke ved, hvad denne mad handler om, skal du blot forstå, at det er en græsk version af kebab eller shawarma, to grundvarer fra Mellemøsten, der blev bragt til Balkanhalvøen som følge af den byzantinske besættelse af græsk territorium i over et århundrede.

Denne autentiske græske taverna har en utrolig gunstig beliggenhed, da den ligger lige på hjørnet af Monasteraki Square, en af de smukkeste pladser i byen. Det ligger også i centrum af dette kvarter, som er kendetegnet ved sin byzantinske æstetik og sit store udvalg af butikker med græsk kunsthåndværk.

Det er en glimrende idé at besøge denne restaurant i januar måned, fordi du så har større chance for at få et bord uden at skulle vente i timevis på de mange turister, der ønsker at prøve Athens angiveligt bedste Gyro.

Desuden giver nærheden til Hadrians Bibliotek og Athens Agora dig mulighed for at passe andre aktiviteter ind i frokostpausen på din dag. Hvis du vil have din frokost ned på en sjov måde, kan du også deltage i nogle af Athens cykelture, som helt sikkert vil føre dig rundt i dette smukke område af byen på to hjul.

Eller prøv de krydrede tærter på Ariston Bakery

Ariston Bakery er et andet af de mest ikoniske steder, når det kommer til græsk mad, og det har fået en fast plads på Athens gadekøkkener. Det ligger på Voullis Street i Syntagma-kvarteret, blot et par meter fra Syntagma-pladsen.

Hvis du besøger byen, skal du prøve de krydrede tærter, da især fetaost- og spinattærter har en ubestridt plads blandt de bedste retter, der findes i de traditionelle gadekøkkener i hovedstaden.

Januar er helt klart et godt tidspunkt at besøge disse steder på, fordi du er garanteret et stykke tærte uden at skulle stå i kø i evigheder for at komme ind. Det er faktisk en meget beskeden og lille bygning trods sin berømmelse, som kan overraske dig, hvis du ikke er klar over dens arkitektoniske enkelhed.

5. Gå på shopping i Ermou Street

Ermou-gade| ©Dimorsitanos
Ermou-gade| ©Dimorsitanos

Ermou-gaden er en smal gade, der løber gennem den centrale del af Athen fra Syntagma-pladsen til det arkæologiske område med keramikerne fra det antikke Athen. De gågader, der er gågade, og især den del, der ligger tættest på Syntagmapladsen, er foret med alle slags butikker. De kan tilbyde dig en sjov shopping-session.

Januar er et rigtig godt tidspunkt at besøge byen på, da du kan drage fordel af de sæsonbestemte rabatter på de fleste internationalt kendte tøjmærker.

Desuden løber den halvanden kilometer lange strækning gennem interessante dele af Monastiraki-, Psyri- og Thiseo-kvartererne. Alt sammen noget, som man ikke bør gå glip af, selv om det bare er en dagstur til Athen.

6. Udnyt snefaldet og tag til Panathinaiko Stadion

Panathinaiko Stadion| ©Elpexa
Panathinaiko Stadion| ©Elpexa

Panathinaiko-stadionet er stedet for de første olympiske lege i den moderne tidsalder og er interessant nok bygget af resterne af det stadion, hvor disse sportskonkurrencer blev afholdt i det antikke Grækenland.

Det ligger i den sydlige ende af Athens nationalhave, på den anden side af Via Ardittou og lige ved siden af Pangrati-kvarteret. Den er kendt for sit gastronomiske tilbud og for at være et andet område tæt på Athens første kirkegård.

Det kan anbefales at besøge denne del af byen i januar måned, for hvis den dag, du bestiller at tage til dette stadion, er den samme dag, hvor der er snefald, vil du nyde et smukt syn. Manglen på turister er en anden overbevisende grund til at tage af sted, hvis du leder efter hurtige og underholdende planer i denne del af byen i januar måned.

Husk på, at dette er det eneste stadion af betydning i dag, der er bygget udelukkende af hvid marmor. Især denne bygning har et enkelt design, der gør den til en sand juvel af arkitektur fra det 19. århundrede.

7. Lær om græsk keramik i Kerameikos

Græsk keramik i Kerameikos| ©Marsyas
Græsk keramik i Kerameikos| ©Marsyas

De fleste af keramikværkstederne i det antikke Athen lå i Kerameikos-distriktet. Samtidig blev dette rum omdannet til en nekropol, der i dag fungerer som et museum dedikeret til oldgræsk keramik og den måde at leve på, som de mennesker, der helligede sig denne kunstform, levede på.

Det er meget mere gunstigt at besøge dette sted i januar måned end resten af året på grund af vejrforholdene, der gør det muligt at nyde turen uden at svede under den brændende athenske sol, og også på grund af manglen på turister.

Desuden gør nærheden til Gazi-kvarteret det til en god idé at tage et par drinks i dette kvarter, der er centreret omkring nattelivet og Athens mest moderne og konceptuelle kunstscene.

8. Undgå vinterkulden på nogle af caféerne i Thiseio

Caféer i Thiseio-kvarteret| ©Manos Κ.
Caféer i Thiseio-kvarteret| ©Manos Κ.

Thiseio er endnu et af de mange kvarterer, der omgiver bakken, hvor Athens Akropolis og andre vigtige steder som den antikke Agora ligger. Det er karakteriseret som et af de mest unikke områder i byen og har en kulturel identitet, der er tæt forbundet med det antikke Athens historie. Gaderne er omkranset af caféer med en neoklassisk æstetik, og det er derfor et fremragende sted at besøge i januar måned af flere grunde.

Den første har at gøre med komfort, da disse lukkede og airconditionerede miljøer giver dig en sikker flugt fra januars kulde i denne måned, som er den koldeste på året. Den anden grund er af logistisk art, da den ligger midtvejs mellem kvartererne Karameikos, Gazi og resten af byens centrum.

Så det er en god idé at stoppe op med at gå et øjeblik og nyde den lave turisttrafik, som januar byder på ved at være i Thisio-kvarteret, hvis du kan lide at drikke kaffe og sætte dig ned i et hyggeligt forretningssted.

9. Gå rundt i Kolonaki-kvarteret omgivet af lokale borgere

Kolonaki-kvarteret| ©Mauricio Bodillo
Kolonaki-kvarteret| ©Mauricio Bodillo

Kolonaki er et af de mest eksklusive kvarterer i Athen, og gaderne er foret med græske og internationale designerbutikker samt alle slags kunstgallerier, caféer og trendy restauranter i det athenske samfund.

Jeg anbefaler, at du besøger byen under dit ophold i Athen i januar, fordi det er en glimrende mulighed for at se, hvordan livet er i byen uden for de typiske turistområder. Også fordi sightseeing og shopping i området ville være meget billigere på denne årstid end om sommeren.

Husk, at det er en god idé at gå på nogle af barerne i området, hvis du leder efter ting at lave i Athen om aftenen, så du kan opleve byen som en autentisk græsk borger, der bor i Østeuropas mest folkerige hovedstad.

10. Besøg Akropolis og benyt lejligheden til at besøge dens museum

Akropolis| ©Mauricio Muñoz
Akropolis| ©Mauricio Muñoz

Akropolis er et must at se på dit besøg i Athen, uanset hvilken tid på året du rejser til den græske hovedstad. Det er byens vigtigste attraktion, og dette 2.500 år gamle arkitektoniske kompleks er hjemsted for adskillige templer, der er blevet stående den dag i dag.

Januar er det bedste tidspunkt på året at besøge byen af flere grunde. Den første har at gøre med det gode vejr, da vinterkulden vil være meget behagelig, når man tænker på, at man skal gå rundt i den stærke athenske sol helt uden at være dækket af solen for at gå rundt på de forskellige områder af stedet.

Den anden grund har at gøre med tilstrømningen af turister, da de fleste af de turister, der kom i juleferien, er rejst i januar. Derfor er antallet af besøgende klart lavere end i forårs- og sommermånederne.

Guidede ture på Akropolis i Athen er en af de bedste måder at lære den at kende på, hvis du ikke vil gå glip af nogen af de historiske detaljer i et af de vigtigste bygningsværker i menneskehedens historie.

Husk, at der også er et museum i Makrygianni-kvarteret, som udelukkende er dedikeret til dette sted, og et besøg er et must, hvis du planlægger at besøge Akropolis i Athen. De fleste private udflugter inkluderer også dette i deres rejseplan.

Interessante detaljer

  • Priser: Guidede ture koster normalt omkring 85 euro, men husk, at denne pris omfatter betaling for den engelsktalende guide, transport til og fra hotellet og fortrinsadgang til Akropolis-museet uden køer eller ventetid.
  • Varighed: En guidet rundvisning på Akropolis i Athen varer normalt ca. 5 timer. Det er logisk, da du også skal besøge Akropolis-museet.

Book de bedste guidede ture til Akropolis i Athen

Temperaturer i Athen i januar

Vinter i Athen| ©Sotirios Dimakis
Vinter i Athen| ©Sotirios Dimakis

Januar er en meget kold måned sammenlignet med det vejr, der præger Grækenland resten af året. I løbet af denne måned kan du forvente højder på op til 15 grader Celsius, men der kan også forekomme dyk ned til 5 grader Celsius og endda under frysepunktet, hvilket kan medføre nogle få korte snefald om morgenen.

Turistmængder i januar i Athen

Cykling i Athen| ©UrbanCyclist
Cykling i Athen| ©UrbanCyclist

I januar vil du ikke møde så mange turister som i december, og der er bestemt ikke så mange besøgende som i august og juli, som er de bedste måneder i sommersæsonen for Athenes turisme. Det gør det nemmere for dig at udforske byen på dine egne betingelser, i dit eget tempo og uden at du behøver at skulle gå rundt med albuerne for at købe noget eller komme et sted hen.

Priser i Athen i januar

Penge i dollars| ©Karolina Grabowska
Penge i dollars| ©Karolina Grabowska

Januar er en billigere måned end sommeren, og du kan spare op til 50 % af det, du ville bruge ved at besøge Athen i højsæsonen. Det gælder især, når det drejer sig om indkvartering, spisesteder og adgang til turistattraktioner.

Hvad skal man pakke for at besøge Athen i januar?

Bagage| ©Anete Lūsiņa
Bagage| ©Anete Lūsiņa

Tag varmt tøj med, som også gør det muligt at gå behageligt. Byen er indrettet til at blive gennemgået fra ende til anden af de besøgende. Tag sko på, der er egnet til disse ture, og glem ikke at medbringe solcreme. Husk, at vinteren ikke er ensbetydende med, at solen forsvinder, og at solskinsforekomsten i Athen er betydeligt højere end i andre europæiske hovedstæder som Paris eller Stockholm.