Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Bedste ting at lave i Pompeji

Byen Vesuv har meget at tilbyde sine besøgende, og dens arkæologiske rester er hovedattraktionen ved besøget. Her er, hvad du ikke må gå glip af på din tur til denne gamle by.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minutters læst

Bedste ting at lave i Pompeji

Panoramaudsigt over det arkæologiske område i Pompeji | Andy Holmes

Pompeji efterlader ingen ligeglade: det er svært at tro, at denne by, der er forstenet af Vesuvs lava, for næsten to tusind år siden var et sted fuld af liv midt i Romerriget. Vulkanens udbrud lammede gadernes og befolkningens daglige liv og efterlod det panorama, vi ser i dag.

Takket være de velbevarede rester og det hårde arbejde, som historikere og arkæologer har udført gennem historien, kan vi i dag rekonstruere, hvordan det sociale liv og skikkene var for Pompejis borgere. Læg mærke til disse must-sees, hvis du planlægger en tur til Pompeji.

1. Gå gennem de brostensbelagte gader for at opdage byen, der blev begravet under lava

Gå gennem gaderne i Pompeji| ©Dave & Margie Hill / Kleerup
Gå gennem gaderne i Pompeji| ©Dave & Margie Hill / Kleerup

Så snart du ankommer, vil du se omfanget af det arkæologiske område, som var det eneste, der var helt forstenet. Før du begynder dit omfattende besøg og dedikerer dig til at opdage hver eneste krog, kan du benytte lejligheden til at gøre dig bekendt med området, nyde panoramaet over gaderne med Vesuv i baggrunden?

Hvis du er ankommet tidligt om morgenen, er der ikke så mange mennesker endnu, og stilheden i de tidlige timer på dagen vil få dig til at rejse tilbage i tiden bare ved at slentre gennem byens gamle gader.

Hvis du planlægger at gøre besøget på egen hånd, uden en guide eller audioguide, er det et godt tidspunkt at gøre dig bekendt med et kort og prøve at finde de vigtigste attraktioner i byen og markere den rute, du vil følge resten af dagen.

Book din billet til Pompeji

2. Forundres over dens amfiteater

Pompejis amfiteater| ©Nigel Swales
Pompejis amfiteater| ©Nigel Swales

Vidste du, at det romerske amfiteater i Pompeji er det ældste overlevende romerske amfiteater i verden? Det berømte Colosseum i Rom blev bygget næsten et århundrede efter det! Alene af den grund er det et eksklusivt besøg værd.

En vigtig del af byens sociale liv og fritidsliv fandt sted her, med shows, lege og selvfølgelig kampe. Dette amfiteater kunne rumme op til 20.000 mennesker blandt publikum. Ved første øjekast er det ikke så stort eller så imponerende som Colosseum i Rom; tribunerne er mindre, og ved foden er der kun græs og sand.

Alligevel kan du komme ind uden problemer, og jeg kan forsikre dig om, at det er det hele værd. Sæt det på din liste over ting, du skal se på din tur til Pompeji.

Book en guidet tur i Pompeji

3. Gå ikke glip af nogen af højdepunkterne

Det store teater i Pompeji| ©Andy / Andrew Fogg
Det store teater i Pompeji| ©Andy / Andrew Fogg

Forummet

Når du slentrer gennem forummet, vil du se resterne af søjler og andre konstruktioner, der blev opført i den mest sociale del af byen. Resterne af søjler, statuer og templer hjælper os med at få en idé om den majestætiske størrelse af nogle af datidens monumenter og bygninger.

Templerne

Religion var grundlæggende for datidens borgere, og de brugte meget af deres fritid på at bede i templer. På turen rundt i Pompeji vil man se resterne af nogle af dem, hvoraf Apollon-templet er det ældste og vigtigste: Det blev bygget mellem det 8. og 7. århundrede f.Kr. og i dag er der ikke meget tilbage af strukturen, men det er et besøg værd.

De termiske bade

Overalt i Pompeji var der flere termiske bade (eller offentlige bade), hvor meget af byens sociale liv også fandt sted. Rester af flere af dem er stadig bevaret, men de bedst bevarede er uden tvivl "Terme Sabiane", så hvis du har tid til at stoppe ved et af dem, så tøv ikke og gør det i disse.

Lupanar

Nu har du nok indset, at fritid og socialt liv optog en stor del af tiden for borgerne i det antikke Rom, og det samme var selvfølgelig tilfældet i Pompeji. I deres daglige liv deltog borgerne i shows, møder, religiøse fester osv., hvor de mødtes med andre borgere (altid opdelt efter sociale klasser), og dette sted er et bevis på det.

Lupanar er et gammelt bordel, hvor borgerne plejede at gå ofte. I dag er det ganske velbevaret, og man kan gå indenfor. Bemærk, at nogle mosaikker og sengene (nu forstenede, selvfølgelig) stadig er bevaret. Utroligt, men sandt!

Teatrene (Teatro Grande og Teatro Piccolo)

Begge er stadig meget velbevarede. De blev engang brugt til teaterforestillinger, og i dag er Teatro Grande stadig vært for live-events. Kan du forestille dig at overvære en lille koncert eller et teaterstykke i et teater med to århundreders historie?

Lad dig ikke narre af navnet, for selvom det hedder Teatro Grande, er der kun plads til 5.000 mennesker, og når der er en begivenhed, er atmosfæren meget intim og speciel. Tjek teatrets officielle hjemmeside for programmet, hvis du er så heldig at se en forestilling under dit besøg i Pompeji.

Mosaikkerne og detaljerne i Faunens Hus

Som et af de mest majestætiske huse, der er bevaret i byen, er et besøg i Faunens Hus et must. Det anslås at være bygget i det 2. århundrede f.v.t. Det var engang en af de rigeste og mest luksuriøse villaer i byen, og dets indre rummede ægte kunstværker, der stadig er bevaret i dag. Nogle af dem er blevet flyttet til Napolis arkæologiske museum, men indenfor kan man stadig se statuer og mosaikker, som er et besøg værd.

Book din billet til Pompeji

4. Forundres over de menneskelige rester, der er forstenet af lava

Rester af en forstenet indbygger i Pompeji| ©Andy / Mario Sánchez Prada
Rester af en forstenet indbygger i Pompeji| ©Andy / Mario Sánchez Prada

Et af de steder, der tiltrækker sig mest opmærksomhed fra besøgende i Pompeji, er Orto dei Fuggiaschi (eller "de flygtedes have" på engelsk). Her kan man se de forstenede lig af 13 mennesker (voksne og børn), som forsøgte at flygte fra Vesuvs lava under udbruddet.

Hvis du er bekymret for, at disse figurer kan støde dine følelser, er sandheden, at selvom du kan se figurernes kroppe perfekt, reducerer det faktum, at de er dækket af sten, detaljerne i billedet, så det burde ikke være et problem.

5. Nyd den lækre gastronomi i området

Nyd den rige gastronomi i området.| ©Danielle MacInnes
Nyd den rige gastronomi i området.| ©Danielle MacInnes

Det er et faktum, at Italien er et godt sted at spise, men hvis du tager til Napoli-området, er maden endnu bedre. Køkkenet i pizzaens fødested er en fryd, og du kan ikke forlade Pompeji uden at nyde et godt typisk måltid.

Men som mange andre steder, hvor der kommer mange turister, er der også mange fastfoodsteder eller alt for dyre restauranter, som ikke tilbyder tilstrækkelig kvalitet. Derfor har jeg sammensat en liste over de bedste spisesteder i Pompeji, som man ikke må gå glip af.

Hvis du besøger byen på egen hånd eller på en nonfood-tur, så tag et kig på listen og bestil bord på forhånd, så du er sikker på at få et bord på de bedste steder og forlade Pompeji med en god smag i munden. Du finder masser af pasta og pizza, men også middelhavskøkken, blandede retter og et bredt udvalg af is, slik og desserter, hvis du foretrækker en snack eller en eftermiddagssnack til at genopbygge din energi efter dit besøg.

Book en gastronomisk tur i Napoli

6. Få mest muligt ud af dit besøg med børn

Børn på besøg i Pompeji| ©Mike Steele
Børn på besøg i Pompeji| ©Mike Steele

Det er en god idé at besøge Pompeji med børn, men som alt andet har det også sine udfordringer. I vil være udendørs stort set hele dagen, så I skal beskytte jeres små mod både kulde og varme. Behagelige sko vil være din bedste allierede, og at have nogle snacks med i rygsækken er en livredder, der varmt kan anbefales.

Ud over alt dette anbefaler jeg, at du fortæller dem noget om Pompejis historie før besøget, så de ved, hvad de kommer til at se (vulkaners historie fascinerer normalt børn), og det vil holde dem underholdt.

Ud over disse tips til at besøge Pompeji med børn, vil jeg også anbefale dig at læse min artikel med de bedste tips til at besøge Pompeji og få mest muligt ud af din tur til Vesuvs ruiner.

Book din billet til Pompeji

7. Bestig Vesuvs krater

Vesuvs krater| ©Piotr Rokita
Vesuvs krater| ©Piotr Rokita

Grunden til, at millioner af mennesker stadig besøger Pompeji i dag, er uden tvivl Vesuv, som da den gik i udbrud for næsten to tusind år siden lammede byens liv og efterlod dens bygninger og indbyggere begravet under lavaen.

Lidt over 20 kilometer fra Pompeji ligger nationalparken Vesuvius, som er åben for besøgende, der kan vandre op ad Vesuvius for at få den bedste udsigt over området og en betagende udsigt over vulkanen.

Der er nogle udflugter fra Napoli til Pompeji og fra Rom, som ud over at besøge ruinerne inkluderer en tur op ad Vesuv, og de kan anbefales 100%. Rejsende, der besøger området på egen hånd, kan også komme dertil med bus, privatbil eller endda taxa for at klatre op til toppen. Hvis du er på udkig efter noget lidt anderledes, er der endda nogle meget interessante rideaktiviteter på Vesuv. Som du kan se, er der mange måder at se denne utrolige vulkan på.

Book din rejse til Vesuv

8. Fordyb dig i kulturen i Pompeji med en guidet tur.

Guidet tur i Pompeji| ©Nick Hubbard
Guidet tur i Pompeji| ©Nick Hubbard

Hvis du tøver mellem at besøge et monument eller en attraktion på egen hånd eller med en ekspertguide, er der for mig ingen sammenligning: Oplevelsen er meget bedre, når de fortæller dig og forklarer, hvad du ser, giver dig detaljer om stedets kontekst og historie og fordyber dig i dets kultur.

I Pompeji, en by med en så tragisk historie bag sig og en kultur så relevant og tydelig som Romerrigets, er det et must at tage en guidet tur eller en audioguide.

Heldigvis er efterspørgslen på at besøge Pompeji så stor, at der er mange muligheder for at deltage i en organiseret udflugt til Pompeji fra Rom eller en all-inclusive-udflugt til Pompeji fra Napoli. Hvis du planlægger at tage dertil egen hånd, skal du, når du køber billetter til Pompeji, finde ud af, om der er mulighed for at betale ekstra og få en specialiseret guide eller tage den audioguide, der tilbydes ved indgangen.

Book en guidet tur i Pompeji

9. Besøg nabolandet Napoli

Udsigt over Napoli med Vesuv i baggrunden| ©Danilo D'Agostino
Udsigt over Napoli med Vesuv i baggrunden| ©Danilo D'Agostino

Napoli er en af de mest besøgte byer i Italien. Dens spektakulære gader og pladser, dens autentiske kvarterer som Quartiere Spagnolo, dens havudsigt og dens enestående køkken gør den til et turist-hotspot, som kun få rejsende ønsker at gå glip af.

Den ligger lidt over en halv time fra Pompeji og kan nås med fly, tog eller bil, så der er ingen undskyldning for ikke at tage den med på rejsen.

I nærheden af Napoli ligger eventyrlige øparadiser som Ischia, Procida og Capri, og den maleriske Amalfikyst med sine endeløse klipper og farverige huse, der vil stjæle dit hjerte. Selv byerne Salerno og Sorrento, hvorfra der også afgår udflugter til Pompeji.

Besøg Pompeji fra Salerno

10. Fuldend turen med et besøg i Herculaneum

Besøg Herculaneum| ©Pablo Cabezos
Besøg Herculaneum| ©Pablo Cabezos

Herculaneum er en anden af de historiske byer, der blev offer for Vesuvs udbrud. Lige ved foden af vulkanen lå denne rige og velstående by, der havde bedre konstruktioner og bygninger end selve Pompeji. Alt blev ødelagt og forstenet under lavaen, men i dag er det også muligt at besøge de arkæologiske rester, som er meget velbevarede.

Hvis du planlægger at bestige Vesuv, bliver du nødt til at følge vejen, der går gennem Herculaneum, så det er den perfekte undskyldning for at tage en pause og nyde en spadseretur gennem denne by, der også blev frosset fast i tiden i 79 e.Kr.

Book din billet til Pompeji