Besøg Pompeji fra Sorrento: Bedste ture og dagsture

Vesuvens udbrud begravede den under et lag af sten og aske. Heldigvis bragte det arbejde, der blev påbegyndt i det 18. århundrede, Pompeji tilbage i lyset.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

10 minutters læst

Besøg Pompeji fra Sorrento: Bedste ture og dagsture

Pompeii | ©D Jonez

Der er mange grunde til at bo i Sorrento: det er tæt på Napoli, det er en rolig by med gode forbindelser til de vigtigste attraktioner i området. Blandt de ting at se og gøre i Sorrento kan vi tilføje en udflugt til det arkæologiske område Pompeii.

Det er meget omfattende og ligger kun få kilometer fra Sorrento. Desuden er Pompeji meget besøgt, og det er vigtigt at kende så mange detaljer som muligt, før man bestiller en udflugt.

1. Guidet rundvisning i Pompeii med adgang uden om køen

Ruinerne af Pompeii| ©Hellotickets
Ruinerne af Pompeii| ©Hellotickets

En billet, der gør det muligt at undgå kø ved indgangen, er et incitament for ethvert besøg, og Pompeii er ingen undtagelse. Du vil nyde godt af den bekvemme shuttlebus, som sætter dig af blot få meter fra indgangen. En ekspertguide vil føre dig gennem udgravningerne på hvert eneste sted.

Før Pompeji blev ødelagt af Vesuv-udbruddet var Pompeji et vigtigt landbrugs- og handelscentrum. Den blev grundlagt i det 8. århundrede af Osci, en italisk befolkning, og blev først erobret af grækerne og derefter af etruskerne og samnitterne. Endelig overtog romerne den omkring det 3. århundrede f.Kr.

Tiltrukket af stedets skønhed byggede romerske aristokrater sommerresidenser, hvoraf et af de mest berømte er Faunens hus. Den er enorm, og de bedst bevarede mosaikker er blevet overført til det arkæologiske museum i Napoli. Husk dette, hvis du leder efter ting at se og gøre i Napoli.

Disse ruter omfatter normalt seværdigheder som Macellum (et monumentalt marked, hvor der blev solgt mad), de stabiske bade og Casa del Menandro, en typisk patricierbolig. Dens fresker viser scener fra Iliaden og Odysseen, mens den nederste del af bygningen rummede et privat bad.

For at sikre, at du ikke går glip af noget, omfatter disse udflugter ofte en audioguide, som vil være nyttig, så du ikke går glip af nogen forklaringer.

 • Varighed: ca. 5 timer
 • Pris: fra 70 €. For mere information anbefaler jeg, at du læser indlægget, der forklarer, hvor meget det koster at besøge Pompeji.
 • Anbefales til dem, der ønsker at besøge Pompeii uden besværet og køerne ved indgangen.

2. Eksprestur i Pompeii

Inde i toget til Pompeii| ©VV Nincic
Inde i toget til Pompeii| ©VV Nincic

Hvis du opholder dig to eller tre dage i Sorrento og ikke ønsker at spilde en hel dag, er dette en god mulighed for dig. Du rejser med tog til Pompeii (billet inkluderet) og stiger af i kort afstand fra den arkæologiske park. Undervejs vil du have en guide, som vil forklare dig, hvordan du kommer til indgangen.

Dette er den billigste version, men der findes også en mere omfattende version. I sidstnævnte tilfælde vil guiden ledsage dig mellem Pompejis huse og templer i 2 timer. I begge tilfælde er billetterne billetter til at springe køen over.

 • Varighed: ca. 2 timer
 • Pris: 40 € og 70 €.
 • Anbefales til dem med lidt tid

Bestil en ekspresudflugt til Pompeii med tog fra Sorrento

3. Udflugt til Pompeii og Vesuv

Pompeii med Vesuv i baggrunden| ©Antonio Campoy
Pompeii med Vesuv i baggrunden| ©Antonio Campoy

Denne rute giver dig mulighed for at se to af regionens vartegn: Pompeji-ruinerne, som er på UNESCO's verdensarvsliste og en af de få aktive vulkaner i Europa. En bus henter dig fra dit hotel eller et centralt sted i Sorrento og kører dig til det berømte sted, der ligger begravet under Vesuvens aske.

Udgravningerne i Pompeii er det tredje mest besøgte museum i Italien. Den er så stor, at en dag ikke er nok til at opdage alle dens hemmeligheder; guiden vil fokusere på de mest berømte monumenter, såsom Forum og Jupitertemplet.

Uden for det arkæologiske område kan du også se Madonna del Rosario-helligdommen, en majestætisk basilika, der blev indviet i 1901.

Efter at have besøgt Pompeji kører bussen dig til foden af Vesuv. Vulkanen er omgivet af en nationalpark med et netværk af stier. En ekspertguide vil ledsage dig til et sikkert sted nær krateret. Herfra kan du nyde en betagende udsigt over Napoli og bugten.

 • Varighed: 8 timer eller mere
 • Pris: ca. 100 €.
 • Anbefales til dem, der ønsker at opleve det vigtigste af to ikoniske steder.

4. Pompeii og Vesuv med båd

Vesuv med båd| ©Paco Álvarez Bonilla
Vesuv med båd| ©Paco Álvarez Bonilla

Det ligner meget den foregående mulighed, men det foregår med båd. Det kan varmt anbefales, og ikke kun på grund af oplevelsen og landskabet. Det er uden tvivl en oplevelse, der kan rangeres blandt de bedste bådture fra Sorrento.

Hvis du bor på et hotel i nærheden af Sorrento, kan du også anmode om afhentningsservice i Massa Lubrense, Sant'Agnello, Piano di Sorrento og Meta. Jeg anbefaler, at du tjekker detaljerne om udflugten.

I sejler fra Piano di Sorrento til Castellammare di Stabia med båd og tager derefter en bus til den arkæologiske park. Efter besøget er der en overraskelse: frokost på en lokal vinkælder. Vulkanudbrud har efterladt en ideel jord til vindruedyrkning, og her produceres flasker af Falanghina, Aglianico og andre udsøgte sorter.

Efter frokost (som er inkluderet) er det tid til at bestige vulkanen. Når du er kommet nedad, vender du tilbage til Castellammare di Stabia og tager båden til Sorrento.

 • Varighed: ca. 10 timer
 • Pris: ca. 160 €.
 • Anbefales til dem, der ønsker en hurtig, men komplet rundvisning.

Book en bådtur fra Sorrento

5. Dagstur til Pompeii og Positano

Positano, Amalfikysten| ©pululante
Positano, Amalfikysten| ©pululante

Takket være sin privilegerede beliggenhed er Sorrento det perfekte udgangspunkt for adskillige udflugter. En varevogn henter dig fra dit hotel eller din bolig, og på knap en time er du ved porten til Pompeji.

Rundvisningen på det arkæologiske område tager normalt 2 timer eller lidt mere. Den er ikke særlig omfattende, men den vil give dig mulighed for at opleve denne gamle bys historie. Da romerne erobrede byen, blev den hurtigt et handelscentrum af stor betydning.

Vin og olivenolie var drivkraften bag Pompeiis vækst. Varer, der blev høstet ved Vesuvens fod, nåede regelmæssigt til Sydfrankrig, Spanien og også til Mellemøsten. Desværre fik velstanden en brat ende i 79 e.Kr., da vulkanen begravede byen under et tykt lag aske.

Efter en rute mellem huse og offentlige rum, der er udsmykket med statuer og malerier, vil minibussen køre dig til den historiske by Positano. Du vil have tid til at slentre gennem den gamle bys gader og langs promenaden, der forbinder strandene Spiaggia Grande og Fornillo.

Det er en meget spændende tur, der går forbi saracenertårnene, som er vagttårne, der blev bygget for at forsvare sig mod piratangreb. Det er ikke overraskende, at Positano er en del af mange udflugter til Amalfikysten fra Sorrento.

Hvis du vil have traditionelle retter uden at skulle bruge for meget, kan du prøve La Tagliata (Via Tagliata 32B), Da Vincenzo (Viale Pasitea 172) eller Da Costantino (Via Corvo 95).

Hvis du ønsker at tage hjem med en souvenir, har du masser af muligheder at vælge imellem. Positano er kendt for sine håndlavede sandaler, og den bedste butik er Safari (Via della Tartana 2). Hvis du vil vende hjem med en flaske limoncello eller et udvalg af lokale delikatesser, anbefaler jeg, at du tager til Valenti (Via Guglielmo Marconi 142).

Om eftermiddagen vil minibussen køre dig tilbage til Sorrento. Husk, at dette er en lang tur, og det er bedst at have behageligt fodtøj på. Hvis du rejser om sommeren, må du heller ikke glemme din hat. Der findes også en version med billet til at springe køen over.

 • Varighed: ca. 9 timer
 • Pris: mellem 90 € og 100 €.
 • Anbefales til dem, der er interesseret i en rute, der kombinerer historie med et besøg i en typisk middelhavsby.

Bestil en tur til Amalfikysten fra Sorrento

6. Udflugt til Pompeii og Herculaneum

Besøg Herculaneum| ©Pablo Cabezos
Besøg Herculaneum| ©Pablo Cabezos

Pompeii og Herculaneum ligger ca. 15 kilometer fra hinanden. Begge ligger ved foden af Vesuv, og alligevel kunne de ikke være mere forskellige. Pompeii var en økonomisk vigtig by inde i landet, mens Herculaneum var en lille landsby med udsigt over havet.

Da udbruddet rystede området omkring vulkanen, blev Pompeii begravet af ca. 8 meter sten og aske, mens det gik værre for Herculaneum. Lavaskylder af mudder og lava skjulte den ca. 25 meter under overfladen. Udgravningerne er derfor mindre: 4 hektar i stedet for 45 hektar.

I Herculaneum er det mest iøjnefaldende træk det perfekt bevarede bymønster. Fra indgangen er der en meget imponerende panoramaudsigt. Pompeji's boliger og offentlige bygninger er dog mere elegante. Faunens hus, Apollontemplet og de stabianske bade har ingen modstykker i Herculaneum.

Disse ture udgår fra Sorrento om morgenen - normalt omkring kl. 9.00 - og omfatter en ekspertguide, en billet til at springe køen over og en let frokost.

Du vender tilbage til Sorrento omkring kl. 17.30, og hvis du stadig har energi tilbage, kan du tage en drink på panoramabar La Villa (Piazza Francesco Saverio Gargiulo).

 • Varighed: ca. 8 timer
 • Pris: ca. 150 €.
 • Anbefales til dem, der ønsker at se begge byer blive ødelagt af vulkanens raseri.

Hvad må jeg ikke gå glip af i Pompeii?

Amfiteater i Pompeii| ©Nigel Swales
Amfiteater i Pompeii| ©Nigel Swales

Det arkæologiske område er meget stort, og det er vigtigt at være opmærksom på de vigtigste monumenter. Nedenstående liste indeholder de mest berømte af dem:

 • Faunens hus, en enorm bolig, der tilhørte en fremtrædende person. Det er et af de bedst bevarede boliger og har sit navn efter en statue af en dansende faun.
 • Orto dei fuggiaschi, en række af gipsafstøbninger, der troværdigt forestiller ofrene for udbruddet. Før vulkanens raseri lå her en vingård.
 • Amfiteateret, den ældste bygning, der nogensinde er fundet. Man mener, at der har eksisteret mere end 10 gladiatorskoler i Pompeii.
 • Apollontemplet, dedikeret til den mest tilbedte guddom i det antikke Pompeii. En bronzestatue forestiller ham som bueskytte. Den rummede et stort antal statuer, som er blevet overført til det arkæologiske museum i Napoli.
 • Lupanare, det gamle bordel i byen. På væggene kan du se de skrifter, som de prostituerede og deres kunder har efterladt på væggene.
 • Jupiter-templet, et sted for tilbedelse på Forum, hovedtorvet. Det var den vigtigste i byen

For at uddybe din viden anbefaler jeg, at du læser artiklen, der forklarer, hvad du kan se og gøre i Pompeii.

Hvad skal jeg medbringe?

Komfortable sko| ©Bran Sodre
Komfortable sko| ©Bran Sodre

Det arkæologiske område i Pompeii dækker 66 hektar. Der er meget at gå, og det er bedst at have behageligt fodtøj på.

Hvis du rejser om sommeren, skal du sørge for at medbringe en hat, vand (jeg anbefaler en termisk vandflaske) og solcreme. Der er træer og endda en vinmark, men mange overflader får direkte sollys i lange timer af dagen.

Hvis du planlægger at besøge byen om efteråret eller vinteren, er det bedst at tage en paraply med eller endnu bedre, en mackintosh.

Januar er normalt den koldeste måned, men minimumstemperaturen falder sjældent under 6 grader Celsius. For at undgå det uventede er det bedst at tage en hat og et tørklæde med.

Er det værd at tage til Pompeii med børn?

Pompeii Street| ©a rancid amoeba
Pompeii Street| ©a rancid amoeba

Ja, hvis du er gammel nok, vil du sandsynligvis sætte pris på en gammel by med en så unik historie. Seværdigheder som Orto dei Fuggiaschi, amfiteatret med gladiatorernes gymnasium eller Thermopolium - en slags fastfood-restaurant fra dengang - vil helt sikkert vække deres opmærksomhed. For mere information anbefaler jeg, at du læser indlægget, der forklarer, hvordan man besøger Pompeji med børn.

Er det værd at spise på restauranten i Pompeii?

Beundre de velbevarede ruiner af Pompeii| ©Pedro
Beundre de velbevarede ruiner af Pompeii| ©Pedro

Der er kun én bar/restaurant i det arkæologiske område. Det ligger i nærheden af Jupitertemplet og drives af Autogrill, en virksomhed, der har specialiseret sig i catering til rejsende. Der findes forretninger ved motorveje, jernbanestationer og lufthavne i hele landet.

Som du kan forestille dig, er det en restaurantkæde, og hvis du ikke er for kræsen, kan du spise uden at bruge for meget. Men da det er den eneste mulighed, er der ofte køer, især hvis du besøger det arkæologiske område om foråret eller sommeren.

Du kan få flere idéer i indlægget om, hvor du kan spise på en tur til Pompeii.

Hvad er det bedste tidspunkt at tage til Pompeii på?

Solnedgang i Pompeii| ©canmandawe
Solnedgang i Pompeii| ©canmandawe

Forår og efterår er de bedste årstider at besøge Pompeii på. Du undgår menneskemængderne og de høje temperaturer om sommeren. Vinteren er normalt ikke særlig travl og kan være ideel til et afslappet besøg på det arkæologiske område.

For mere information anbefaler jeg, at du læser indlægget, der i detaljer forklarer, hvad der er det bedste tidspunkt at besøge Pompeji på.

Kan jeg rejse fra Sorrento til Pompeii på egen hånd?

Nyd Pompeii med færre turister| ©Nick Hubbard
Nyd Pompeii med færre turister| ©Nick Hubbard

Ja, du skal bare tage Circumvesuviana-jernbanen. Stationen ligger på Piazza Giovanni Battista de Curtis i hjertet af Sorrento. Stå af ved stoppestedet Pompei - Villa dei Misteri. Hovedindgangen ligger på Piazza Esedra, ca. fem minutters gang derfra.

Det er billigere, men mindre bekvemt og afhænger af køreplanerne for offentlig transport. Bemærk, at der normalt er meget travlt på denne linje, da den forbinder Sorrento med Napoli. Om morgenen og efter kl. 18.00 er togene overfyldte.

Hvilke landsbyer skal man se i nærheden af Pompeii?

Castellammare Di Stabia| ©PurePalmeto
Castellammare Di Stabia| ©PurePalmeto

De mest berømte byer og landsbyer er allerede nævnt i artiklen. Der er dog også andre "mindre" destinationer, der er værd at opleve:

 • Castellammare di Stabia. Med så mange smukke naboer bliver den ofte overset. Byen har en smuk strandpromenade og en gammel bydel, der minder om Napolis centrum. På højderne dominerer et middelalderslot Castellammare. Den ligger praktisk talt ved siden af Pompeii.
 • Gragnano, byen med pasta. Her produceres spaghetti, fusilli, maccheroni og de andre varianter af det enslydende mærke. Hvis du har lyst, kan du besøge museet gratis. Du skal blot sende en e-mail på forhånd for at reservere din plads. Du kan finde adressen på det officielle websted
 • Vico Equense, porten til Sorrento-halvøen. Dens ikon er den gotiske/barokke kirke Santa Maria Annunziata, der er bygget på en spids med udsigt over havet.
 • Corbara, en landsby på højderne, der er kendt for corbarino, en tomat, der har form som en lille lampe.