10 seværdigheder og oplevelser i Kyoto om vinteren

Hvis du tager til Kyoto i vintermånederne, skal du sørge for ikke at spilde et minut og få mest muligt ud af alle de oplevelser, der er tilgængelige på denne årstid - her er must-sees!

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minutters læst

10 seværdigheder og oplevelser i Kyoto om vinteren

Vinter i Kyoto | ©Takeshi Kuboki

Kyoto er kendetegnet ved en meget kold, regnfuld og endda snedækket vinter. Disse vejrskift er dog ikke en hindring for at få mest muligt ud af de store kulturelle og rekreative tilbud, der normalt er tilgængelige i disse måneder. Der er masser af ting at lave i byen, lige fra festivaler til varme kilder og ekstremsport.

Blandt de bedste ting, man kan lave i Kyoto i de kolde måneder, er for eksempel at se byen Arashiyama fra en anden vinkel, når den er oplyst af hundredvis af lanterner om vinteren. Du kan også jage ånderne væk med sojabønner i Gion-kvarteret, tage fantastiske billeder ved templer og helligdomme, drage fordel af årstidens nostalgiske scene blandt andre aktiviteter, som jeg vil fortælle dig om om et øjeblik.

1. Spis noget nabe og nyd den mest populære vintermad i Kyoto

At spise nabe| ©naotin
At spise nabe| ©naotin

At gå gennem Kyotos gader om vinteren og se grupper af mennesker dele nabe, også kendt som hot pot, er et almindeligt syn for de lokale. Gå til en lokal traditionel restaurant eller Nishiki Market og prøv denne populære sæsonbestemte ret.

Dette måltid skal tilberedes af dig selv ved bordet sammen med de mennesker, der ledsager dig. En af dem vil være ansvarlig for at tilberede og tilføje ingredienserne til gryden: svampe, tofu, kål, kød, grønne løg, alt efter gæsternes smag. Bagefter serverer alle gryderetten i deres egen skål, ledsaget af ris.

Men hvis du ud over at prøve nabe også gerne vil udforske japansk madkultur, kan du overveje at tage på en madtur i Kyoto. Du kan også deltage i et af de bedste madlavningskurser i Kyoto for at lære at lave andre søde og salte retter.

Book en madtur i Kyoto

2. Deltag i en teceremoni i Kyoto, og nyd varmen fra denne gamle drik

At nyde te| ©Leif Jakobsen
At nyde te| ©Leif Jakobsen

At deltage i en teceremoni under dit 2-dages ophold i Kyoto eller længere er en populær aktivitet om vinteren. Du kan være i et rum med aircondition og nyde varmen fra en matcha (grøn te) -drik. Alt dette, mens du lærer om denne gamle kunstform.

Du vil blive guidet af en geisha (værtinde). Hun vil undervise dig i sado, eller måden at lave te på, som består af ro, respekt, harmoni og renhed, med det formål at værdsætte skønheden i de enkle ting i livet, som dikteret af wabi sabi-filosofien.

Under Kyoto-teceremonien vil du have mulighed for at bære en kimono. Foran dig vil du se tilberedningen af matcha-te, som omfatter en række ritualer, buer og fagter fra værtindens side. Bagefter smager du på drikken og en kyogashi, en håndlavet søde, der bruges i ceremonier.

Deltag i en te-ceremoni i Kyoto

3. Tag på en fototur i Kyoto om vinteren og få et anderledes perspektiv på byen

Vinter i Kyoto| ©D Lumenta
Vinter i Kyoto| ©D Lumenta

En god idé om vinteren er at gribe dit kamera og tage en tur rundt i byen Kyoto. Du vil få et andet perspektiv på gaderne og de historiske bygninger takket være årstidens nostalgiske atmosfære.

Du kan besøge Kinkaku-ji eller Den Gyldne Pavillon, Ginkaku-ji templet og andre lokale helligdomme og templer. Du vil se, hvordan disse helligdomme ændrer udseende, især i februar måned i Kyoto, som er den mest snefyldte periode.

Dette er en aktivitet, du kan gøre på egen hånd eller deltage i en privat tur i Kyoto. Uanset hvad får du et magisk sceneri: frosne damme, omgivet af snedækkede haver, samt tagene på deres respektive templer, helligdomme og pagoder. Alt dette under en overskyet himmel, som giver dig blødt naturligt lys og en række skygger, som du kan drage fordel af til vidunderlige fotografier.

Book en privat tur i Kyoto

4. Tag del i Arashiyama Hanatoro eller lysfestivalen i Kyoto

Arashiyama Hanatoro| ©ranggapb
Arashiyama Hanatoro| ©ranggapb

Den årlige Arashiyama Hanatoro Winter Festival afholdes i byen Kyoto i december. I 10 dage kan du nyde en drømmeagtig atmosfære i denne by, hvor gader og stræder er omkranset af blomster og traditionelle lanterner.

For at nyde dette skue skal du tage til Arashiyama, cirka 30 minutter i bil fra Kyotos centrum. Der kan man efter solnedgang se mere end 2.500 lanterner blive tændt på jorden langs en ca. 5 km lang rute.

Man kan se Togetsukyo-broen over Katsura-floden fra et andet perspektiv, oplyst af lyseblå lanterner. Arashiyama Bamboo Forest-området vil i mellemtiden forbløffe dig med sin nattescene: skygger og gløder produceret af lysene, der passerer gennem de hundredvis af moso-bambusstængler på denne sti.

Faktisk kan du opgradere denne oplevelse og tage på en madtur i Kyoto Arashiyama og Sagano Bamboo Forest. Du kan nyde lysene, mens du smager på årstidens søde og salte retter fra madboderne i dette naturområde.

5. Udnyt de kolde temperaturer i vintersæsonen i Kyoto og slap af i en onsen

Bad i varm kilde| ©Han Si
Bad i varm kilde| ©Han Si

Under dit ophold på mindst 3 dage i Kyoto kan du besøge en onsen eller en varm kilde for at slappe af. Udnyt de kolde temperaturer i vintersæsonen og nyd det varme vand i disse bassiner.

Dette er en populær attraktion for både lokale og turister. Du finder onsen i byens centrum og andre i et par nærliggende distrikter inden for rækkevidde. I alle onsen har du mulighed for at bade både indendørs og udendørs, så du kan være i kontakt med naturen. Det hele afhænger af dine præferencer.

Nogle af de onsen, du kan besøge, er for eksempel følgende:

  • Kurama Eleven, med svovlvand under åben himmel og en betagende udsigt over bjergene. Den ligger på Kurama Mountain, ca. 26 minutters kørsel fra centrum af Kyoto.
  • Funaoka Onsen, som ligger ca. 11 minutter fra centrum i bil og 30 minutter med offentlig transport. Denne varme kilde daterer sig tilbage til 1923 og betragtes som en håndgribelig kulturel ejendom.
  • Goko-yu Onsen, dette er et offentligt bad i onsen-stil, som du kan besøge ca. 15 minutter med offentlig transport fra byens centrum.

6. Nyd Ume Matsuri eller blommetræsfestivalen i Kyoto, og se blommetræerne blomstre

Blomme blomstrer| ©Hirotsugu Y
Blomme blomstrer| ©Hirotsugu Y

En af de ting, man kan se og gøre i Kyoto om vinteren, er Ume Matsuri eller blommetræsfestivalen. Hvert år strømmer lokale og turister til nogle templer i januar og februar for at nyde dette naturlige skue. Vær en del af denne fest og se blommetræerne blomstre.

Du kan besøge Kitano Tenmangu Shinto Shrine, som er hjemsted for omkring 2.000 blommetræer. I det buddhistiske Kaju-ji tempel, hvis historie går mere end 1.000 år tilbage og betragtes som et af de fineste templer i Kyoto, vil du også få mulighed for at se forfædrenes blommetræ, der er transplanteret fra kejserpaladset.

Under denne oplevelse vil du se de levende farver (pink og hvid) af blommer, der passer ind i den nostalgiske atmosfære i vintersæsonen. Du vil også nyde den søde duft af blomsten.

7. Se, hvordan man kaster sojabønner mod onde ånder i Yasaka-helligdommen i Kyoto

Yasaka-helligdommen| ©Sakak_Flickr
Yasaka-helligdommen| ©Sakak_Flickr

At afværge onde ånder ved at kaste mame (sojabønner) efter dem er en traditionel aktivitet i Kyoto. Du kan observere dette ritual, som går tilbage til Muromachi-perioden (midten af det 14. århundrede), i de første dage af februar i Gion-kvarteret.

Setsubun (adskillelse af årstiderne), som denne gamle fest kaldes, afholdes i Yasaka-helligdommen. Her jager geishaer og maikoer ånderne væk , repræsenteret af folk i traditionelle krigerkostumer og djævlemasker.

Sammen med mame-kastene hører man sætningen "oni wa soto! fuku wa uchi!", som kan oversættes til "Ud med dæmonerne! Lad heldet komme ind! ". Alt dette foregår i en livlig og malerisk atmosfære.

Bagefter fortsætter ritualet med at spise nogle frø. Det vil gøre dit liv langt. Faktisk siges det, at jo mere mame du spiser, jo længere vil din livslinje være. Ligeledes spiser de lokale normalt maki sushi på denne dag for at tiltrække held.

8. Tag til et skisportssted i Kyoto og nyd denne vintersport

Hirogawara Resort,| ©mega_midget_racer
Hirogawara Resort,| ©mega_midget_racer

Kyoto er omgivet af bjerge, og mange af dem er normalt dækket af sne i december, januar og februar. Hvis du er vintersportsentusiast og tilfældigvis er i byen i denne sæson, bør du udnytte vejret til at stå på ski eller snowboard.

Nogle af de populære skisportssteder i Kyoto er som følger:

  • Hirogawara Resort. I udkanten af Kyoto finder du dette bjerg med en maksimal højde på 635 meter, som er velegnet til amatørskiløbere.
  • Swiss Ski Village i Ine, Kyoto-præfekturet. Dette cirka 683 meter høje bjerg er ideelt til snowboardere og begyndere.
  • Oeyama Ski Resort, et 480 meter højt bjerg i Miyazu, Kyoto-præfekturet.

9. Deltag i Hatsumode-traditionen i Kyoto, og byd det nye år velkommen

Hatsumode| ©RudyMareelPhotography
Hatsumode| ©RudyMareelPhotography

At byde det nye år velkommen er en af de største festligheder i Kyoto og Japan. Deltag i denne tradition kaldet Hatsumode eller første tempelbesøg, og oplev noget anderledes: ritualer, sæsonbestemt mad, farverige forestillinger og meget mere.

Du kan tage til et af byens templer nytårsaften den 31. december for at deltage i Joya no Kane (klokkeringningsceremoni). Det vil fjerne dårlig karma og starte året med held og lykke. I Chion-in-templet kan du se 17 munke ringe med den legendariske klokke, der anses for at være den største i Kyoto.

I den første uge af januar har du også mulighed for at nyde feststemningen i de forskellige buddhistiske og shinto-templer. For eksempel Heian Jingu-templet, Kitano Tenmangu-templet, blandt andre. Der kan du hente en omikuji, som er en papirstrimmel med skrift på, og finde ud af, hvordan det vil gå dig i det kommende år.

10. Deltag i Musha Jinji i Kyoto: det militære bueskydningsritual, der skal fjerne uheld

Kamigamo-helligdommen| ©Seongwan Hong
Kamigamo-helligdommen| ©Seongwan Hong

Kyoto er fuld af fantastiske fester, og en af dem er Musha Jinji. Det er et militært bueskydningsritual, som afholdes hvert år i midten af januar med det formål at fordrive uheld. Overvær dette skue, der holder arven fra den sidste periode i Japans klassiske æra, Heian, i live .

Denne aktivitet finder sted ved Kamigamo-helligdommen. Du bør ankomme før kl. 11.00 for at få en god plads til at nyde dette kulturelle skue i Kyoto.

Under ceremonien vil du være vidne til affyringen af fløjtende og rensende pile. De bliver alle skudt mod objekter, der er identificeret med ordet oni, som betyder dæmon. De mere end 2.000 bueskytter er klædt i kariginu, Heian-hofets dragter.

Temperaturer i Kyoto om vinteren

En dag med sne i Kyoto| ©Kirt Cathey
En dag med sne i Kyoto| ©Kirt Cathey

Gennemsnitstemperaturen i Kyoto i vintermånederne, som løber fra midten af december til midten af marts, ligger normalt mellem 7ºC og 5ºC. Sjældent vil du se termometeret falde til omkring -3ºC eller stige til 9ºC. Grundlæggende er vinteren i Kyoto mild sammenlignet med regioner som Hokkaidō, hvor dagstemperaturen er 0°C.

Under hele dit ophold i Kyoto i vinterperioden vil du opleve tørt og koldt vejr. Du vil også bemærke en delvis overskyet himmel og kortere dage. I disse måneder er der ofte perioder med regn, snestorm, snefald og nattefrost.

Tips til at holde kulden ude i Kyoto om vinteren

Pak dig godt ind i Kyoto| ©manginwu
Pak dig godt ind i Kyoto| ©manginwu

Hvis din rejse til Kyoto falder sammen med vinteren, skal du være opmærksom på, at byens vejr på denne årstid er koldt med nogle regnfulde dage og nogle dage med sne. Derfor bør du tage dine forholdsregler med hensyn til tøj og mad, så du ikke får nogen gener.

Nogle tips, du kan overveje, er følgende:

  • Klæd dig i lag, så du kan tilpasse dig temperaturændringer i løbet af dagen. Husk, at selv om det kan være koldt udenfor, er butikker, tog og busser opvarmede, så du kan tage noget af tøjet af, hvis det er nødvendigt.
  • Tag en flaske varmt vand med dig, så du ikke bliver kold og holder dig hydreret.
  • Spis varme måltider som nabe eller ramen, især om aftenen, hvor temperaturen har tendens til at falde mest. Det hjælper med at holde kroppen varm.
  • Glem ikke din mackintosh eller paraply, da regn ofte er uventet.

Turistmængden i Kyoto om vinteren

Mennesker i Kyoto| ©Scott Mattoon
Mennesker i Kyoto| ©Scott Mattoon

December er en overgang speriode mellem efterår og vinter, så det er normalt med et stort antal besøgende i anden halvdel af december, hvor temperaturen stadig ligger mellem 7 og 9 grader. Men i januar og februar ændrer billedet sig markant. Turisternes efterspørgsel falder, og der registreres et lavt antal mennesker.

Generelt set er antallet af turister i Kyoto om vinteren lavt sammenlignet med andre tider på året. Byen har dog en bred vifte af kultur- og fritidsaktiviteter i de kolde måneder, som kombineret med lave priser på flybilletter og indkvartering er attraktive for besøgende.