10 seværdigheder og oplevelser i Kyoto i februar

I februar tager Kyoto afsked med vinteren og byder foråret velkommen på en helt særlig måde, som vil imponere dig med sin unikke skønhed.

Lorena Morales

Lorena Morales

10 minutters læst

10 seværdigheder og oplevelser i Kyoto i februar

Februar i Kyoto | ©Louie Tran

Byen Kyoto, Japans tidligere hovedstad, betragtes nu som landets kulturelle centrum og en af landets vigtigste byer. I februar måned er der mange ting at se og gøre i Kyoto, og mange grunde til at pakke sig ind og tage ud for at opdage alt, hvad denne fascinerende by har at byde på.

Fra farverige og meningsfulde festivaler til blommeblomstrende haver, danse og ritualer for at afværge dæmoner eller endda kuriøse fejringer som den nationale kattedag er februar bestemt et godt tidspunkt at besøge denne by på og se frem til at komme tilbage hvert år.

1. Nyd den smukke blomstring af blommetræerne

Blomme blomstrer| ©Hirotsugu Y
Blomme blomstrer| ©Hirotsugu Y

Kirsebærblomsten er et af de mest utrolige naturscenerier, man kan se i Japan, og det er derfor, så mange mennesker besøger Japan om foråret. Men lidt tidligere på foråret blomstrer blommetræerne i Kyoto, og deres blomstring er lige så smuk som kirsebærtræernes.

Blommetræer, eller ume på japansk, blomstrer i Kyoto i midten af februar, og de er også ventet med spænding af de lokale. Når disse træer blomstrer, er de fyldt med talrige blomster i mange forskellige farver, såsom pink, rød og hvid, som dufter i byens gader. Blommetræerne blomstrer i Setsubun, en periode, der falder sammen med slutningen af vinteren i Japan.

Når blommerne blomstrer, er det et ideelt tidspunkt at besøge Kyotos templer, hvis haver får en helt særlig skønhed. Det gælder Kitano Tenmangū-helligdommen, Zuishin-in-templet, Nijo-slottet og Jōnangū-helligdommen blandt mange andre.

Blommetræer bruges også til at fremstille kulinariske lækkerier som umeboshi, den saltede tørrede frugt, der bruges til at ledsage forskellige retter som ris, og umezuke, som er den utørrede frugt. Hvis du tager et madlavningskursus i Kyoto, vil du sandsynligvis smage ume i mange typiske retter.

Se de bedste templer i Kyoto

2. Deltag i en særlig teceremoni på Baikasai

Udvælgelse af te| ©David Esteban
Udvælgelse af te| ©David Esteban

Hver 25. februar i Kyoto afholdes Baikasai, eller Plum Blossom Festival, ved Kitano Tenmangū-helligdommen. Det er en festival, der fejrer blommeblomsten med en særlig teceremoni, der udføres udendørs af geisha og maiko, deres lærlinge, under blomsternes fortryllelse.

Baikasai er den vigtigste festival i Japan relateret til blommeblomsten. Dens oprindelse går tilbage til en politiker og digter, som skrev et digt, hvor han sagde farvel til blommetræer under sit eksil, hvilket skulle have inspireret mange mennesker til at plante blommetræer ved Kitano Tenmangū-helligdommen, hvilket er grunden til, at der er så mange der.

Festivalen er en fantastisk mulighed for at deltage i denne traditionelle teceremoni og se geishaernes og maikoernes elegance ved en af Kyotos smukkeste helligdomme. At deltage i disse ceremonier eller gå på jagt efter blommeblomster bør bestemt være en del af en af dine Kyoto-ture i februar.

Hvad Kitano Tenmangū angår, er det en af de ældste shinto-helligdomme i byen, og den ligger meget tæt på det uundværlige Golden Pavilion-tempel, som du også kan besøge den dag.

For mere information, besøg

 • Sted: Kitano Tenmangū-templet, Bakurocho, Kamigyo Ward, Kyoto.
 • Dage og tidspunkter: 25. februar fra kl. 10 til ca. 15.
 • Entré: Der er gratisadgang til templet, men det koster omkring 8 EUR at deltage i teceremonien. Billetter begynder at blive solgt en måned før festivalen ved helligdommen.
 • Sådan kommer du derhen: Fra Kyoto Station kan du tage en halv times bustur til Kitano Tenmangū-mae Station.

Tag med på en af de kulturelle ture i Kyoto

3. Fejr Japans nationale grundlæggelsesdag i Kyoto

Kamigamo-helligdommen| ©Seongwan Hong
Kamigamo-helligdommen| ©Seongwan Hong

I februar fejres en festival af stor betydning for japanerne: National Foundation Day, eller Kenkokukinen No Hi, som afholdes hvert år den 11. februar. Det er en af de få patriotiske fester i landet, hvor man mindes begyndelsen på den kejserlige familie, da den første kejser Jinmu besteg tronen.

På denne særlige dag pynter byen op med arrangementer og aktiviteter for alle borgere og besøgende. Byens parker, helligdomme og templer er dekoreret i nationalflagets farver, og der er dans, fritidsaktiviteter, musik og traditionel japansk mad.

Sammenlignet med andre festligheder i Japan og Kyoto er det en enkel fest, hvor byen er fyldt med japanske flag, og hvor hver borger bærer sit eget. Du kan også se flaghejsningen forskellige steder i byen og se militære opvisninger i det offentlige rum.

Bemærk, at på National Foundation Day vil mange museer og templer i Kyoto være lukket, da det er en helligdag i hele Japan. Det er dog et godt tidspunkt at tage en tur rundt i Kyoto og se, hvordan byen oplever denne fejring.

Tag med på en rundtur i Kyoto

4. Smag den bedste japanske vintermad

Spise shabu shabu.| ©Jean Pierre Candelier
Spise shabu shabu.| ©Jean Pierre Candelier

I februar udnytter japanerne vinteren til at lave de lækreste retter som supper, saucer og varme bouilloner for at lindre kulden. En af de foretrukne gourmetretter er Shabu Shabu.

Det er en særlig ret bestående af rå grøntsager og kød, traditionelt oksekød, men kan også tilberedes med krabbe, kylling, svinekød, and eller hummer. De serveres med en ponzu-sauce, en sauce, der minder meget om vinaigrette, og som er tilberedt med citrussaft, soja og dashi, en fiskebouillon.

Derudover ledsages denne ret normalt af gum dare, som er lavet af sesamfrø og er cremet, eller af dampede ris. Det er kutyme, at japanerne blander risene med en rest af dashi-bouillon. Det er en ret, du helt sikkert vil prøve på en af de bedste madture i Kyoto.

Andre japanske retter til at tage toppen af kulden inkluderer hot pot, en gryderet med en række forskellige ingredienser; Yosenabe, lavet med en tangbaseret bouillon; og mochi, eller japansk riskage. Der er ingen tvivl om, at det at nyde traditionelle japanske varme retter er en af de bedste ting at lave i Kyoto om vinteren.

Tilmeld dig en madtur i Kyoto

5. Oplev Setsubun: forårsaften ved Yasaka-helligdommen

Folk, der fejrer Setsubun| ©Benkyoing
Folk, der fejrer Setsubun| ©Benkyoing

I de første dage af februar, to dage i træk, afholdes Setsubun, en festival, der fejrer vinterens afslutning og forårets ankomst, ved alle helligdommene i byen. Ved denne lejlighed danser maikos og geikos (geisha-lærlinge) og kaster poser med sojabønner ud til publikum for at afværge ulykke og sygdom.

I Kyoto er den mest repræsentative helligdom for Setsubun Yasaka, hvor maikos og geikos fra byens fire distrikter opfører forskellige danse, afhængigt af hvilket distrikt de tilhører. Denne opvisning af danse og smukke kimonoer er et unikt og fortryllende skue og en af de mest interessante kulturelle forestillinger i Kyoto.

Under denne festival kan man købe bønner og lykkeamuletter og spise rød bønnesuppe til samme formål. Der er også en tombola, hvor alle billetter har en præmie.

Hvad angår Yasaka, er det en shinto-helligdom fra det 7. århundrede, hvor Gion Matsuri, den vigtigste i byen, afholdes. Det er et must-see-tempel, som normalt er inkluderet i enhver 2-dages Kyoto-rute. At deltage i denne festival er en fantastisk mulighed for at lære dette tempel og Gion-distriktet, kendt som geisha-kvarteret, at kende.

Mere information om festivalen

 • Sted: Yasaka Shrine, 625 Gionmachi Kitagawa, Higashiyama Ward, Kyoto.
 • Dage og tidspunkter: 2. og 3. februar fra kl. 11 til ca. 16.
 • Entré: gratis.
 • Sådan kommer du derhen: Fra Kyoto Station kan du tage en bus til stoppestedet Gion, eller du kan tage et tog, der kører 600 meter fra templet.

Oplev Gion og de vigtigste templer i Kyoto

6. Snesport i Kyoto-området

Hirogawara Station,| ©mega_midget_racer
Hirogawara Station,| ©mega_midget_racer

I februar er Kyoto by dækket af sne, og vejret er ideelt til vintersport og -aktiviteter. Der er flere ski- og snowboardsteder i nærheden af byen, f.eks. Hirogawara, hvor man kan kælke, hvilket er en af de sjoveste aktiviteter. At besøge Hirogawara, som ligger omkring en times kørsel fra byen, er en af de bedste ting at gøre fra Kyoto.

På Hirogawara kan du leje en kælk og lave denne sjove aktivitet med din familie eller venner. Børn kan også lege i sneen eller stå på ski, da der er skiundervisning for børn og voksne, der lige er begyndt. At nyde sneen er uden tvivl en af de bedste ting, man kan lave i Kyoto med børn i februar.

Der er også en hytte på feriestedet, som tilbyder mad og drikke, så man kan hvile sig et par timer, inden man tager tilbage til byen. Før du tager til skisportsstedet, bør du tjekke hjemmesiden for status på pisterne og ruten for at sikre dig, at den er åben, og at du kan komme frem til din destination.

Mere information om feriestedet

 • Beliggenhed: 286 Hirogawaraobanacho, Sakyo Ward, Kyoto.
 • Dage og åbningstider: Normalt åbentlørdage og søndage fra kl. 10 til 16, men på grund af snefald kan åbningstiderne ændre sig pludseligt.
 • Entré: voksne €8 og børn under 12 €4.
 • Sådan kommer du derhen: Fra Kyoto terminal kan du komme derhen på ca. 2 timer med offentlig transport.

Tag med på en dagstur fra Kyoto

7. Bliv forbløffet over Agon No Hoshi Matsuri eller Fire Rites Festival

Festival for ildritualer| ©Patrick Vierthaler
Festival for ildritualer| ©Patrick Vierthaler

Agon No Hoshi Matsuri er en festival, der afholdes hvert år den 11. februar i Yamashina-distriktet, som ligger øst for Kyoto. Det er en fest, der er indviet til skæbnestjernerne honmyojo og tonenzokusho for at bede om lykke og verdensfred.

Under denne festival afholdes der store processioner, buddhistiske relikvier og statuer udstilles, og man kan deltage i forskellige aktiviteter som f.eks. spådomskunst. Men den mest imponerende del af festivalen er uden tvivl afbrændingen af tusindvis af gamle bedestokke på to kæmpe bål for at afværge uheld.

Afbrændingen af stokkene ledsages af musik, trommespil og originale danse, som man kan se fra tribunerne et stykke væk. Det er en lidet kendt festival, men det er uden tvivl en af de bedste kulturelle aktiviteter i Kyoto, hvor man kan komme i kontakt med den mest oprindelige del af denne kultur.

Læs mere om festivalen

 • Dage og tidspunkter: 24. februar fra kl. 9.30 til ca. 15.30.
 • Entré: gratis.
 • Sådan kommer du derhen: Fra Kyoto station kan du komme til Yamashina distriktsstation på 15 minutter.

Tjek de bedste kulturelle aktiviteter i Kyoto

8. Forkæl katte på deres nationaldag

Kat| ©taniuniyana
Kat| ©taniuniyana

Den 22. februar hvert år fejrer Japan den nationale kattedag, eller Neko no Hi. Lyden af denne dato, som er 22/02, lyder tilsyneladende meget som kattenes miaven (nyan nyan nyan nyan), så de besluttede at indføre fejringen på denne dato for et par årtier siden.

På denne dag er slik dekoreret med katteansigter, og restauranter og caféer tilbyder mad og former dekoreret med dette specielle tema. Butikker tilbyder også produkter, der er inspireret af de små kattedyr, såsom krammedyr eller puder, og giver rabat på disse produkter.

Det er en dag, hvor japanerne forkæler deres kæledyr og poster billeder af deres katte i kostumer, især kimonoer, på de sociale medier. Mange reserverer bord flere dage i forvejen på en af Kyotos kattecaféer, såsom Neko Café Time, hvor killingerne er de virkelige herrer på stedet. Det er bestemt et godt tidspunkt at købe nogle katteformede kager og nyde de muntre dekorationer i butikker og restauranter.

9. Oplev valentinsdag på den japanske måde i Kyoto

Chokolade i Japan| ©Loanne ou Lolo
Chokolade i Japan| ©Loanne ou Lolo

Japan, som er et kosmopolitisk land, har indarbejdet fejringen af Valentinsdag som så mange andre lande rundt om i verden. Men denne fest, som blev etableret af konfekturefirmaet Morozoff i 1958, er smeltet sammen med japansk kultur og har fået sit eget særpræg.

På Valentinsdag i Japan er det almindeligt at give chokolade som gave, men ikke kun til din partner, men også til venner og familie. Derudover er det kun kvinder, der giver dem til mænd, da det er deres tur i marts, på "White Day". Af denne grund vil du se, at butikkerne er dekoreret på en særlig måde.

Chokoladerne, afhængigt af typen, har forskellige budskaber til deres modtagere, såsom honmei choko, som gives til den person, du er forelsket i, giri choko, som gives som en høflighed, eller tomo choko, som gives til venner. Men hvis du ikke er så vild med at købe chokolade, kan du udnytte denne dato til at tage til Kiyomizudera-templet og tjekke dit held i kærlighed.

Når du ankommer, finder du de velkendte "kærlighedssten" der. Traditionen siger, at man skal røre ved den ene og derefter gå med lukkede øjne hen til den anden, som ligger i den anden ende. Hvis det lykkes, betyder det, at du snart vil finde kærligheden, eller at du har fundet dit livs kærlighed.

10. Rejs til Tokyo for at fejre kejserens dag

I Tokyo| ©Hugo Cesar Punx
I Tokyo| ©Hugo Cesar Punx

Kejser Naruhitos fødselsdag fejres i Tokyo hver 23. februar, efter at hans fødselsdato (23. februar 1960) blev fastlagt. Tidligere blev den fejret den 23. december, dagen for hans forgænger Akihitos fødsel.

Det er en stor fest, kendt som Tenno Tanjobi, og den afholdes på kejserpaladset i Tokyo, kejserens residens. For at komme til Tokyo kan du tage lyntoget, som tager ca. 2,5 time, og benytte dig af nogle af de bedste ture i Tokyo.

Normalt koster det penge at komme ind i kejserpaladset, men på denne helligdag er det gratis for alle. Det er også det eneste tidspunkt på året, hvor man kan komme ind i haverne. Under fejringen gør kejseren honnør fra balkonen, og borgerne vifter med deres flag som en hilsen. Andre medlemmer af den kejserlige familie ses også ofte på balkonen.

Hvis du ønsker at deltage i denne fest, er det vigtigt, at du kun medbringer en håndtaske, da tasker og rygsække fra folk, der går ind i paladshaven, normalt bliver kontrolleret for at beskytte kejserens liv.

For mere information

 • Sted: 1-1 Chiyoda, Chiyoda City, Tokyo.
 • Dage og tidspunkter: 23. februar.
 • Entré: gratis.
 • Sådan kommer du derhen: Fra Kyoto City kan du komme derhen på ca. 5 timer i bil via Shin-Tomei Expressway/Second Tokai Expressway. Lyntoget er det hurtigste transportmiddel (ca. 2,5 timer) for at komme til Tokyo.

Tag på en af de bedste ture i Tokyo