Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Lissabon på 5 dage: tips, hvad du skal se og meget mere

Hvis du har 5 dage til at besøge Lissabon, deler jeg denne rejseplan med dig med alt, hvad du bør se og vide om den portugisiske hovedstad på den tid.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

7 minutters læst

Lissabon på 5 dage: tips, hvad du skal se og meget mere

Lissabon luftfoto | ©Andreas Brücker

Hvis du er så heldig at tilbringe 5 dage i Lissabon, får du mulighed for at lære byen at kende i dybden. Og det kan du gøre i ro og mag, med masser af tid til at se og nyde byens monumenter og med mulighed for at tage på udflugter til de mest interessante steder i omegnen.

Du kan se alle seværdighederne i centrum, i Belém-kvarteret og i den nordlige del. Derefter kan du benytte lejligheden til at besøge Sintra og Cascais, to byer i nærheden af Lissabon, hvor der er meget at se og lære om. Jeg deler denne rejseplan med dig, som er designet til at få mest muligt ud af en 5-dages tur til Lissabon.

Dag 1: Historisk centrum: Alfama-, Baixa- og Chiado-kvartererne

Alfama-kvarteret| ©Louis Droege
Alfama-kvarteret| ©Louis Droege

Jeg anbefaler altid, at man starter sit besøg i Lissabon med det historiske centrum. Det er hjemsted for mange af de vigtigste monumenter og indeholder den sande essens af Portugals hovedstad. Centrum består af kvartererne Alfama, Baixa og Chiado samt det øvre kvarter, som ligger lige ved siden af hinanden og nemt kan besøges på en dag, hvor man kan se dem i ro og mag.

Alfama-kvarteret

Der er meget at se og lave i Alfama. De stejle gader kan køres med sporvogn og repræsenterer essensen af byen. De monumenter, vi kan se i Alfama, er: George's Castle, Lissabon-katedralen, udsigtspunkterne Portas do Sol og Santa Lucia og National Pantheon.

Den mest "typiske" måde at komme rundt i Alfama på er med sporvogn 28, som er blevet mere en turistattraktion end et transportmiddel. Jeg anbefaler, at du også tager dig tid til at vandre rundt og opdage dens hjørner, dens arkitektur og dens gastronomi.

Book en guidet tur i Alfama

Baixa og Chiado

Under Alfama-bakken ligger disse centrale kvarterer. Her finder du nogle emblematiske gader og de vigtigste pladser i byen, Pedro IV-pladsen og Commerce Square. Ud over Santa Justa-elevatoren, som vi skal tage for at besøge klosteret do Carmo.

Dette område er ideelt til at slentre rundt og beundre charmen, til at nyde gastronomien på de mange restauranter eller til at shoppe i butikkerne i Rua Augusta.

Alle disse kvarterer kan besøges i løbet af de første 24 timer, uden at man behøver at skynde sig. Men du bliver nødt til at stå tidligt op for at få mest muligt ud af din tid.

Dag 2: Lær Belém-kvarteret at kende i dybden

Jerónimos-klosteret| ©Minh TRAN
Jerónimos-klosteret| ©Minh TRAN

På den anden dag af denne rejseplan vil vi kun lære ét kvarter at kende. Men det er mere end rigeligt, når man tænker på de mange monumenter, der findes der. Det er Belem-distriktet. Et område, der engang var en landsby adskilt fra Lissabon, men som hovedstaden til sidst absorberede.

Som en konsekvens af de opdagelsesrejsendes tid, der prægede Portugals historie, blev mange af de bygninger, der nu er emblematiske for Lissabon og nogle af de vigtigste i landet, bygget i Belém. De vigtigste af dem er:

Jerónimos-klosteret

Jeg vil gå så langt som til at sige, at Jerónimos-klosteret er det vigtigste historiske sted i Lissabon. Men det er også det mest besøgte i hovedstaden og er anerkendt som verdensarv. Alt dette takket være et kunstnerisk og arkitektonisk ensemble med klosteret og kirken i spidsen.

Smag på Pasteles de Belém

Af alle de ting, man kan lave i Belém-kvarteret, er det vigtigste at prøve de traditionelle kager. De kan smages over hele Lissabon, men Belém er den oprindelige fabrik, hvor de blev lavet af munkene i Jerónimos-ordenen i dens begyndelse, og det er det bedste sted at prøve disse søde sager.

Book billetter til Jerónimos-klosteret

Belém-tårnet

Lissabons mest ikoniske vartegn er dette lille fort med udsigt over Tejo, som skiller sig ud med sin unikke arkitektur, der sjældent ses i lignende konstruktioner. Belém-tårnet ligger kun få minutter fra Jeronimos-klosteret og kan besøges indefra, og fra terrassen er der udsigt over Tejo-floden.

Book billetter til Belém-tårnet

Monument for opdagelserne

Næsten alle, hvis ikke alle, Beléms monumenter blev bygget takket være det overskud, som conquistadorerne bragte med sig, da de drog ud fra Lissabons farvande mod nye destinationer. Som en hyldest til dem alle og de opdagelser, de gjorde, blev der bygget et enormt monument på mere end 50 meters højde på flodbredden, kendt som Monumentet for Opdagelserne. Det er et af de mest fotograferede steder i byen.

Book en guidet tur i Belem

Dag 3: Nationernes Park, Eduardo VII-parken og Avenida Liberdade og krydstogt på Tejo-floden

Pedro IV-pladsen i Lissabon| ©Thomas
Pedro IV-pladsen i Lissabon| ©Thomas

Efter at have set de vigtigste seværdigheder i Lissabon på tredjedagen er det tid til at hvile og tage den med ro. Men det betyder ikke, at der ikke er flere steder at besøge. På en mere afslappet dag kan vi benytte lejligheden til at besøge to af de vigtigste og smukkeste parker samt en af hovedgaderne i Lissabon.

Nationernes park

Parque das Nações ligger i den nordlige del af byen og blevbygget til at huse verdensudstillingen, som Lissabon var vært for i 1998. Det er et sted med en meget moderne arkitektur, som er værd at se. Oceanariet, det største akvarium i Europa, og svævebanen er de to mest anbefalede aktiviteter i Nationernes Park.

Edward VII Park

En central bypark, der er populær blandt både lokale og turister på grund af udsigten over byens centrum og den berømte botaniske have. Haverne ligger på en skråning og løber fra Marques de Pombal-pladsen og videre til Avenida Liberdade. Den er ikke opkaldt efter nogen portugisisk konge, men efter besøget af den britiske monark Edward VII i 1902.

Avenida Liberdade

Denne brede avenue er en af Lissabons hovedfærdselsårer og forbinder Restauradores- og Marquês de Pombal-pladserne. Den er fuld af butikker og smukke bygninger og krydses af en boulevard med mange træer, springvand og statuer. En meget behagelig og anbefalelsesværdig gåtur, hvor man kan nyde en del af Lissabon.

Tag et krydstogt på Tejo

Du kan også udnytte denne fredelige dag til at tage på et af de bedste krydstogter for at lære Lissabon at kende. Der findes et bredt udvalg af bådture, lige fra sejlbåde til traditionelle både, katamaraner eller endda yachter. Her er et udvalg af de bedste:

Dag 4: Udflugt til Sintra

Pena-paladset| ©laredawg
Pena-paladset| ©laredawg

Denne landsbyligger ca. 30 km fra Lissabon midt i en beskyttet naturpark og er kendt for sine paladser og haver. Sintra har været en del af Lissabons verdensarv siden 1995 og kan besøges fra Lissabon med bil, bus, tog eller organiseret tur. Disse inkluderer transport til og fra centrum af Lissabon. Højdepunkterne i Sintra er:

Pena-paladset

Da Pena-paladset er det første, du bør besøge i Sintra. Det er byens hovedattraktion og en af Portugals mest kendte turistattraktioner. Det er slående på grund af sine farver og sin blanding af arkitektoniske stilarter. Det indre af paladset og de omkringliggende haver er også en vigtig del af besøget. For at besøge det giver jeg dig dette link med alle oplysninger om en af de bedste udflugter, du kan tage på fra Lissabon: besøg Sintra.

Book en udflugt til Sintra

Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleira-paladset er berømt for sin indvielsesbrønd og gemmer på mange hemmeligheder relateret til frimureri. Derudover er haven og selve paladset værd at bruge tid på. Det er et sted, der er værd at besøge med en guide.

Det nationale palads i Sintra

De to imponerende skorstene tiltrækker sig opmærksomhed fra alle besøgende i Sintra. De skiller sig ud fra resten af byen Sintra og tiltrækker de besøgendes opmærksomhed, fordi de ligger i centrum af byen og er synlige fra næsten alle steder. Nationalpaladset er også på UNESCOs verdensarvsliste.

Paladset i Monserrate

Monserrate-paladset forener så forskellige stilarter som gotisk og arabisk arkitektur. Denne særlige blanding, sammen med den imponerende botaniske have, gør det til et must-see i Sintra.

Andre steder af interesse i Sintra

Hvis du efter at have besøgt disse fire steder får lyst til at besøge mere af Sintra, hvilket er meget sandsynligt, har du stadig mange muligheder. De andre paladser og steder, der er værd at besøge i byen , er Castelo dos Mouros, Convento dos Capuchos eller Grevindens hytte og have.

Book en udflugt til Sintra

Dag 5: Udflugt til Cascais og Bairro Alto

Cascais| ©Luiz Pantoja
Cascais| ©Luiz Pantoja

På den sidste dag af denne 5-dages rejse til Lissabon kan vi tage en tur til den smukke landsby Cascais og slutte turen af med at nyde atmosfæren i Bairro Alto. Begge steder er ideelle til en mere afslappet dag, hvor man fokuserer på at nyde kulturen og gastronomien uden at skulle besøge så mange monumenter som de foregående dage.

Cascais

Denne smukke kystby ligger kun 30 kilometer fra Lissabon. Du vil se, at dens gader og huse har en meget statelig og overdådig atmosfære, og det skyldes, at det engang var det portugisiske aristokratis foretrukne rejsemål. Det afspejles tydeligt i byens villaer og palæer.

I dag er det en meget behagelig by at besøge på grund af dens varierede atmosfære. Der er en stærk fiskeritradition, og fiskerne tilbyder deres fangster på byens torv, ligesom der er tøjmarkeder og live fado-shows. Du kan også besøge nogle af de vigtigste seværdigheder i Cascais, såsom citadellet eller museet for greverne af Castro Guimarães.

Selvom Cascais er mere overfyldt om sommeren, er det et godt rejsemål for en dagstur takket være strandene. Og det kan stadig anbefales hele året rundt at flygte fra Lissabons turisttravlhed med sine terrasser, caféer og restauranter.

Book en rejse til Sintra og Cascais

Bairro Alto

Cascais kan besøges og nydes på en formiddag, og de sidste par timer i Lissabon kan tilbringes i Alto-kvarteret. Dette centrale kvarter er Lissabons nattelivsdistrikt par excellence. Her er en avantgardistisk og moderne atmosfære side om side med traditionen for fado og gamle pladser og bygninger.

Det er denne mangfoldighed, der er charmen, og der findes ingen bedre måde at sige farvel til Lissabon på end at gøre det i gaderne. Vi kan spise på en af restauranterne, mens vi nyder et fado-show, og derefter nyde nattelivet på de mange pubber.

Hvis vi vælger en mere turistpræget tilgang i Alto-kvarteret, har vi udsigtspunktet San Pedro de Alcántara, hvorfra du kan få en fantastisk udsigt over Alfama, Glória-liften til at gå op ad de stejle gader eller udsigtspunktet Santa Catalina og dens statue af den mytologiske havgigant Adamastor.

Book en fado-tur