Oviedo på 1 dag: alt du behøver at vide

Hvis du er på gennemrejse i Oviedo i en dag, kan du læse denne rejseplan for at få mest muligt ud af dit besøg.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minutters læst

Oviedo på 1 dag: alt du behøver at vide

Asturian Bagpipes | Lucía Garó

Asturiens hovedstad er en smuk by med en unik gastronomi og uforlignelige landskaber. Hvis du er på rundrejse i den nordlige del af halvøen og har planlagt at tilbringe en dag i denne by, så tag et kig på denne rejseplan for at finde ud af de bedste ting at lave i Oviedo under et besøg.

Dette er en meget komplet rejseplan, hvor du kan se de vigtigste turistattraktioner i den asturiske hovedstad.

Lær Plaza og markedet i El Fontán at kende

Fontán-pladsen| ©Antonio Morillas
Fontán-pladsen| ©Antonio Morillas

Din dagstur i Oviedo starter i den gamle del af byen. Her finder du Plaza del Fontán, som er et af de mest ikoniske steder i Oviedo. Denne plads med søjlegange er det perfekte sted at nyde en velserveret cider. Hvis du tager af sted i weekenden, kan du også være heldig at fange en af de folkegrupper, der danser og synger traditionel musik på pladsen.

Meget tæt på pladsen ligger Fontán-markedet, et fødevaremarked, hvor du kan finde alle former for typiske produkter fra den asturiske gastronomi, lige fra fisk til kød, oste og pølser. Hvis du rejser til Oviedo på en torsdag, lørdag eller søndag, vil du blive glad for at vide, at der afholdes et traditionelt gademarked omkring markedet.

Besøg Oviedos rådhus

Oviedo rådhus| ©David Álvarez López
Oviedo rådhus| ©David Álvarez López

Blot et minuts gang fra Fontán-markedet på Plaza de la Constitución finder du Oviedos smukke rådhus.

Denne plads er normalt et meget travlt sted for både turister og lokale. På selve rådhuspladsen finder du turistkontoret, hvor du kan spørge om information, hvis du har brug for det. Rådhuset deler også plads med kirken San Isidro el Real.

Dette er et af de ældste sogne i byen, der går tilbage til år 1200. Kirken lå oprindeligt i kvarteret La Viña, i det, der nu er kendt som Plaza del Paraguas. Den blev dog senere flyttet til stedet, hvor den gamle jesuitterkirke San Matías lå. Det, der tidligere var kirkens facade, kan stadig ses i dag på San Francisco-feltet.

Gå en tur rundt på Trascorrales-pladsen

Trascorrales-pladsen| ©Michel Curi
Trascorrales-pladsen| ©Michel Curi

Ved siden af Toledos rådhus, kun et minuts gang væk, ligger en anden af byens mest berømte og travle pladser. Trascorrales-pladsen giver dig mulighed for at opleve en oplevelse, hvor du kan fordybe dig fuldt ud i den asturiske kultur og se byen ud over turistblikket.

På pladsen finder du en bronzestatue af en mælkepige og hendes æsel, som er en påmindelse om dette arbejdes betydning i den asturiske kultur. Statuen er et værk af Manuel Linares.

Tidligere lå Fontán-markedet på dette torv. I slutningen af det 19. århundrede blev det dog flyttet til sin nuværende placering. Den bygning, der stod tom efter flytningen, er nu et kulturcenter, hvor der afholdes udstillinger og arrangementer.

Oplev museet for de smukke kunstarter

Museet for de skønne kunster i Asturien| ©Jusotil_1943
Museet for de skønne kunster i Asturien| ©Jusotil_1943

3 minutters gang fra Trascorrales-pladsen finder du Asturias' museum for de smukke kunstarter. Det er uden tvivl et must-see på din dagstur til Oviedo. Der er gratis adgang til museet, og det huser nogle af de vigtigste nationale og internationale kunstnere, såsom El Greco, Goya, Picasso, Dalí og Sorolla.

Da det ligger meget centralt, kan du altid komme tilbage, hvis du ikke kan se det i sin helhed af frygt for, at du ikke har tid til andre ting, hvis du har et par timer til overs, hvis du har et par timer til overs. Museet er åbent fra 10:30 til 14:00 og fra 16:30 til 20:30.

Dette museum har en af de største kunstsamlinger i Spanien med mere end 15.000 værker fra det 14. til det 21. århundrede. Museet ligger i det historiske centrum af Oviedo og indtager i alt tre bygninger af arkitektonisk betydning i den asturiske by: Velarde-paladset, Casa de Oviedo-Portal og Ampliación-bygningen.

Se San Salvador-katedralen

San Salvador-katedralen| © David Álvarez López
San Salvador-katedralen| © David Álvarez López

Museet for de skønne kunster i Asturien ligger ved siden af San Salvador-katedralen. På toppen af katedralpladsen kan du se en statue til ære for Ana Ozores, hovedpersonen i Leopoldo Alas' roman "La Regenta", der foregår i Oviedo.

Oviedo Katedral, også kendt som Sancta Ovetensis, er en af de største gotiske juveler i Fyrstendømmet Asturien. Selv om katedralen efter det oprindelige design skulle have to tårne, har den på grund af manglende budget kun ét tårn.

Dette har en højde på 80 m, fordelt på 5 etager. Desuden har katedralen tre helt uafhængige skibene. Katedralens midterskib har en bredde på 10 m og en længde på næsten 70 m. Inde i katedralen i Oviedo er der det hellige kammer, som er erklæret for verdensarv. Inde i det hellige kammer opbevares store skatte såsom det hellige ligklæde, den hellige ark, agaternes ark eller englenes kors.

Gå en tur gennem torvet Plaza de la Escandalera

Escandalera-pladsen| ©Silvia Alba
Escandalera-pladsen| ©Silvia Alba

Plaza de la Escandalera er et af Oviedos yndlingssteder, hvor man kan sidde og læse noget eller slappe af i solen. Den ligger mindre end fem minutters gang fra katedralen i Oviedo. Denne plads er forbindelsen mellem den gamle del af byen, som er det område, du har besøgt indtil videre, og det kommercielle område i Oviedo.

På pladsen Plaza de la Escandalera finder du nogle af de vigtigste bygninger i byen, f.eks. termometeret, Caja de Asturias og Casas del Conde. Desuden ligger Campoamor-teatret også på denne plads.

På den anden side er nogle af Oviedos mest berømte skulpturer placeret på pladsen, såsom "Maternidad", også kendt som den fede, som er et værk af Botero. Plaza de la Escandalera har ikke altid været kaldt sådan, da den begyndte at få dette navn i slutningen af det 19. århundrede. Oprindelsen af navnet er omdiskuteret, da der ikke er nogen sikkerhed for årsagen til dette navn.

Der er mange legender, der cirkulerer omkring denne plads. Hvis du er en nysgerrig person og kan lide mysterier, anbefaler jeg en tur om dette tema.

Book en tur med legender og mysterier i Oviedo

Lær Campoamor-teatret at kende

Campoamor Teater| ©Acebal
Campoamor Teater| ©Acebal

På Plaza de la Escandalera finder du Campoamor Teateret, byens vigtigste teater. Teatret åbnede sine døre i 1892 og har været vært for mange store kunstnere fra den nationale og internationale scene. Campoamor-teatret er vært for den ældste operasæson i Spanien. Det er her, at prinsesse af Asturien-priserne afholdes, samt andre begivenheder af stor betydning, såsom dansefestivalen eller filmserien.

Teatret blev bygget mellem 1883 og 1892 af arkitekterne López Salaberry og Siro Borrajo Montenegro. Teatret ligger på det sted, hvor Santa Clara-klosteret tidligere lå. Tidligere havde teatrene til huse i Corral de Comedias del Fontán. Med årene blev rummet imidlertid for småt, især for borgerskabet i Oviedo. Derfor blev det nye teater indviet i slutningen af det 19. århundrede.

Denne aktivitet er en af de bedste ting at lave i Oviedo om vinteren, da du kan komme i ly for regn og kulde.

Slentretur gennem Campo San Francisco

San Francisco Field| ©Jusotil_1943
San Francisco Field| ©Jusotil_1943

Oviedos Campo San Francisco er en smuk park, hvor byens familier slentrer hver dag. Den ligger mindre end fem minutters gang fra Campoamor-teatret. Det er en af de bedste ting at lave med børn i Oviedo og er byens store grønne lunge. Den har et areal på 90.000 m2, hvoraf mere end 50.000 er grønne områder.

Parkens oprindelse går helt tilbage til det 13. århundrede. I begyndelsen var Campo San Francisco de Oviedo den frugtplantage, der svarede til franciskanerklosteret, en bygning, der nu er indrettet til generalforsamlingen for Fyrstendømmet Asturien. Fra begyndelsen og frem til i dag har parken således ændret en del i sin form. Allerede i det 16. århundrede blev denne frugtplantage et offentligt tilgængeligt område.

Ud over at man kan slentre gennem parken, tilbyder dette smukke sted fuld af vegetation en lang række aktiviteter. Du kan gå ud og se ænder og svaner i dammen, besøge ruinerne af den romanske San Isidoro-kirke, spise en chokolade con churros til en snack eller møde egern og påfugle.

Parken har også en blomsterkalender, der opdateres dagligt. Det er meget almindeligt, at turisterne får taget et billede med datoen, så hav kameraet ved hånden. Du kan også finde en Mafalda, der sidder på en bænk, som er en af de vigtigste skulpturer i parken.

Tag til Monte Naranco

Monte Naranco| ©manuel m. v.
Monte Naranco| ©manuel m. v.

Monte Naranco er et must-see på din tur til Toledo. Det ligger på en bakke i 636 meters højde, mindre end 15 minutters kørsel fra Campoamor Teater. Herfra kan du se den bedste udsigt over byen, og det er et yndet sted for de lokale at nyde naturen og sportsaktiviteter.

Bjerget har vandrestier, ciderhuse, rekreative områder og endda rideklubber. På det højeste punkt er der et rekreativt område med picnicområder og gynger.

Ovennævnte er dog ikke det vigtigste ved dette bjerg. Det, der gør et besøg på Mount Naranco til et must på din dagstur til Toledo, er monumenterne på bjergets skråninger samt Cristo Redentor (Kristus Genløser).

Et af de vigtigste er Santa María del Naranco, et af de vigtigste symboler på førromansk kunst. Dette monument er blevet erklæret for et nationalt monument og et verdensarvsområde af UNESCO. Dets oprindelse går tilbage til det 9. århundrede under kong Ramiro I's mandat. Ud over Santa María del Naranco kan du på bjergets skråninger også finde San Miguel de Lillo, en kirke fra den førromerske periode.

Smag på en cider i Gascona Street

Gascona Street| ©Michel Curi
Gascona Street| ©Michel Curi

Gascona Street ligger ca. 10 minutters kørsel fra Monte Naranco. Hvis du ønsker at gå derhen til fods, vil gåturen tage dig ca. 45 minutter. Grunden til, at jeg tager dig med til denne gade, er, at det er den gade, hvor der er flest ciderbarer i Oviedo.

På den måde kan du afslutte din dag i byen med stil ved at drikke en god cider og ledsage den med lækre tapas. En af de bedste ciderbarer på denne gade er Villaviciosa, som tilbyder en daglig menu og et udvalg af gryderetter.

Du kan også prøve La Pumarada ciderhus, som har specialiseret sig i fisk og skaldyr og traditionel gastronomi. Det er også et billigt etablissement med en stor gastronomisk kvalitet. Hvis du ikke kan finde et sted i de foregående muligheder, kan du også vælge El Ovetense, der ligger mellem Gascona-gaden og katedralen.

Som du kan se, er der mange ting at lave i Oviedo på 1 dag. Det eneste, du skal huske, er at organisere din tid godt og kende åbningstiderne for de forskellige attraktioner. Hvis du har mere tid i byen, vil jeg også råde dig til at tage et kig på de bedste ture i Oviedo.