10 ting at lave i Oviedo i december

December er her, og det betyder, at det er tid til at begynde at planlægge din ferie. Skal du til Oviedo, og ved du ikke, hvad du skal lave? Her er de bedste idéer.

Carla Yaquer

Carla Yaquer

9 minutters læst

10 ting at lave i Oviedo i december

Julebelysning i Oviedo | David Álvarez Lopez

Byen Oviedo tilbyder sine indbyggere og besøgende en række muligheder for at nyde de kommende festligheder. Fra musik, danseshows, traditionelle festivaler, skiløb og gadeunderholdning til de fantastiske juledekorationer, der pryder mere end tre hundrede gader i den asturiske hovedstad, er det en af de bedste ting at lave i Ov iedo i december, og der er mange måder at få mest muligt ud af denne festlige sæson.

I dette indlæg finder du en top 10 over ting at se og lave i Oviedo i december, så du kan få mest muligt ud af dit besøg.

1. Tag på tur med julens legender og mysterier i Oviedo

Juletraditioner i byen| © Mourad Saadi
Juletraditioner i byen| © Mourad Saadi

Året rundt kan du tage på en tur med legender og mysterier, men i december har denne tur til Oviedos skjulte side et særligt twist: Oviedos julehistorier.

Årets sidste måned bringer magi til Oviedo, en by kendt for sin rige historie, kultur og charme. Det er en meget kulturel by, så det er ikke underligt, at den er berømt for sine utrolige juletraditioner.

Ved at deltage i den mystiske juletur vil du lære om nogle af de mirakuløse julelegender, der skete i Oviedo, besværgelserne, anekdoterne og historierne, der fandt sted for hundreder af år siden, og som fortæller historien om Oviedos juletradition.

Book din tur med mysterier og legender i Oviedo

2. Besøg Cangas de Onís og Covadonga-søerne i sneen

Sneklædte Picos de Europa| ©pacorhvirtual
Sneklædte Picos de Europa| ©pacorhvirtual

Hvis du kan lide snedækkede landskaber, nyder god asturisk gastronomi og leder efter en sjov måde at nyde naturen og tilbringe december måned på, er en udflugt til Cangas de Onís og Covadonga-søerne det helt rigtige valg.

En udflugt i området vil tage dig til søerne Ercina og Enol, Covadonga-søerne samt til Jomfru Covadongas hule "La Cuevona", hvor du finder La Santina, skytshelgen for alle asturiere. Derefter går turen videre til eventyret i Cangas de Onís.

Det ligger i hjertet af Picos de Europa, og i december giver de lave temperaturer dig mulighed for at nyde det snedækkede landskab og sætte pris på den asturiske charme i al sin pragt.

Med en spektakulær romersk bro, spektakulær natur, lækker mad og snedækkede bjerge er denne asturiske kommune et ideelt sted at tilbringe et par dage i december omgivet af natur og kultur.

Book din udflugt til Covadonga-søerne og Cangas de Onís

3. Nyd julebelysningen

Juleudsmykning i Oviedo| © David Álvarez Lopez
Juleudsmykning i Oviedo| © David Álvarez Lopez

I december klæder Oviedo sig ud og lyser sine gader op for at vække byens julestemning. Den innovative belysning er blevet en af hovedattraktionerne i dette asturiske land, og du må ikke gå glip af det!

Belysningen består af festlige figurer som den enorme lysende bjørn og det store juletræ, der er blevet installeret på rådhuspladsen. Besøgende kan også nyde de kugler, der er placeret på Plaza de Porlier, så alle kan få taget et billede ved siden af. Den spektakulære lystunnel i Calle Pelayo og de nu klassiske englekors i Calle Uría er ægte selfie-spots og ser næsten ud til at være designet til de bedste fotos i området!

Gå gennem Oviedos 320 gader, der er oplyst i hele byen og i kommunens landområder, og tag din fotografiske souvenir med hjem.

4. Fortab dig blandt julemarkederne

Julemarked i Oviedo| ©Jusotil_1943
Julemarked i Oviedo| ©Jusotil_1943

Det er en årstidsbestemt tradition, og i Oviedo finder du en række interessante markeder. I Calle Mendizábal er der normalt julemarked fra kl. 9.00 til 14.00 i hele december måned. I Calle Eusebio González Abascal er der normalt også et julemarked.

Et andet sted, man ikke må gå glip af i byen, er på Plaza La Escandalera, hvor det traditionelle julemarked er organiseret med mindst tredive butikker og håndværksboder, der tilbyder en række forskellige produkter, alle med en fællesnævner: at købe julegaver.

Endelig ville denne liste ikke være komplet uden det traditionelle marked på Plaza de la Catedral, hvor et program med særlige aktiviteter for børn og voksne fuldender shoppingoplevelsen.

5. Fejr festivalen "Amagüestu"

Ristede kastanjer til Amagüestu| ©Wirestock
Ristede kastanjer til Amagüestu| ©Wirestock

Dette er en af de ting, man kan lave om vinteren i Oviedo, og med et besøg i december vil du ikke gå glip af denne sæsonbestemte begivenhed.

"Amagüestu" er en traditionel asturisk festival, der finder sted i Oviedo, som er blevet fejret i århundreder og er en af de vigtigste festivaler i Asturien. Gader, skoler og pladser er pyntet op til den traditionelle "amagüestu", hvor kastanjer og sød cider uddeles i en fest med musik og traditionelle lege på Plaza de la Catedral eller på den nærliggende Plaza de Porlier.

Selve bymidten deltager også i festlighederne, f.eks. i "Oviedo redondo" på Plaza Daoíz y Velarde. Find ud af mere om det årlige program for Amagüestu-aktiviteter, og tag del i denne keltiske tradition.

6. Rundvisning i Oviedos krybbespil

Julekrybbe i Oviedo| © David Álvarez López
Julekrybbe i Oviedo| © David Álvarez López

Udstillingen af julekrybber i Oviedo er en begivenhed, man ikke må gå glip af i december. Det er en mulighed for at se byen på en anden måde og lære den bedre at kende. På Plaza de la Catedral er der for eksempel en statelig julekrybbe, hvor de store figurer er placeret i en asturisk Quintana.

En anden populær julekrybbe finder man i Oviedos historiske centrum, hvor værket er i napolitansk stil og samler 240 figurer for at genskabe området. Du kan se fra Plaza de la Constitución, gennem Plaza del Paraguas til Plaza Corrada del Obispo i miniature. Det er uden tvivl den mest spektakulære julekrybbe af alle. Og Asociación Belenista de Oviedos arbejde slutter ikke her, på Plaza Trascorrales er søfartsbyen også repræsenteret med stor opmærksomhed på perspektiv og design.

For at nyde disse håndlavede værker skal du bare tage til den gamle bydel i Oviedo fra den 3. december og fremefter. Besøgstiderne er normalt fra 11:00 - 14:30 og 16:00 - 21:00.

7. Slut dig til indbyggerne i Oviedo på Santa Bárbaras fest!

Príncipe Felipe auditorium og konferencecenter| ©Visitoviedo.info
Príncipe Felipe auditorium og konferencecenter| ©Visitoviedo.info

Som Spaniens førende mineby kunne Oviedo ikke undvære disse arbejderes skytshelgen: Santa Bárbara.

Denne skytshelgenfest for Oviedos indbyggere begynder hver 4. december og varer en uge med æresbevisninger, gastronomiske smagsprøver, dans, sportsbegivenheder, optog, konferencer og meget mere. Det er en stor begivenhed, hvor kulbyerne og byens centrum fejrer Santa Bárbara.

Hvordan kan man deltage i begivenheden? Du kan deltage i det multikulturelle program i Príncipe Felipe Auditorium, Santa Bárbara-proklamationen i teltet i Jovellanos Park, ofringerne i Mieres og Turón, deltage i Santa Bárbara-festivalen i Llanares eller med studentergrupperne, der endda har lavet en "flashmob" for skytshelgenen.

8. Glæd dig over Oviedos gastronomi

Asturisk fabada| ©Freepik
Asturisk fabada| ©Freepik

Hvis du besøger Oviedo i december, vil du se, at det er et ideelt tidspunkt at nyde nogle af byens specialiteter. Den kolde årstid er perfekt til ske-retter, og december er det perfekte tidspunkt at prøve dem. Hvad er disse retter? Det er grundlæggende ske-retter - såsom **supper, cremer og korn -**som er nogle af de store specialiteter i Oviedos gastronomi.

Kålgryde, en god asturisk bønnegryde eller kastanjegryde er meget trøstende og mættende måltider på denne tid af året. Og til dessert kan du slentre rundt i de emblematiske konditorier i den asturiske hovedstad, såsom Confitería Rialto eller Casa Lupe, og prøve nogle casadielles eller hjemmelavet risengrød, den perfekte afslutning!

9. Gå til koncerter og musikalske shows

Strygeinstrumenter i auditoriet| © Nicole Sandoval
Strygeinstrumenter i auditoriet| © Nicole Sandoval

Oviedo er et ideelt sted at overvære koncerter og musikforestillinger.

Byens gader er oplyst i julen, og kor går på gaden. Overalt kan man høre julesange, og teatrene, såsom musikskolen og de kommunale rondeller i Príncipe Felipe Auditorium, præsenterer et omfattende aktivitetsprogram.

Samme sted opfører koret fra Prinsessen af Asturiens Stiftelse og musikerne fra OSPA(Fyrstendømmet Asturiens Symfoniorkester) deres årlige opførelse af Händels oratorium "Messias" i deres traditionelle koncertprogram kaldet "Europa synger julen ind".

På den anden side må du ikke gå glip af Calenda, en middelalderlig tradition, hvor "Las Pelayas" opfører en gregoriansk sang for at annoncere Jesu fødsel iSan Pelay-klosteret den24. december.

10. Nyd balletten på Oviedos scener

Kiev Nationale Balletkompagni| ©Jean-louis Zimmermann
Kiev Nationale Balletkompagni| ©Jean-louis Zimmermann

At gå i teatret og nyde ballet på scenen er en af traditionerne i december, og i Oviedo byder denne juleforkælelse også på sæsonklassikere som Nøddeknækkeren, Svanesøen eller Snedronningen, der ofte opføres af internationale stjerner som Kiev-balletten.

Du vil blive tryllebundet af disse danseres skønhed og ynde, når de fastholder essensen af juletiden med en fest for sanserne gennem koreografiens nøgternhed, perfektionen af hver eneste af deres replikker, solisternes virtuositet og kulissernes storhed.

Se tidsplanen for de forestillinger, der er planlagt af byrådet, og køb dine billetter.

11. Glid rundt på skøjtebanen i Campo San Francisco

Skøjter til skøjteløb| ©Susan Weber
Skøjter til skøjteløb| ©Susan Weber

Paseo del Bombé i Campo San Francisco byder julen velkommen med en 300 kvadratmeter stor sk øjtebane i umiddelbar nærhed af det imponerende telt fyldt med børneattraktioner. Det bliver ikke bedre end det.

Skøjtebanen er normalt tilgængelig fra den første uge i december til den anden uge i januar. Adgangen til faciliteterne er som regel billig, fra 6 euro i timen, og grupper får ofte rabat.

Bombés skøjtebane handler ikke kun om sjov og ballade. Der er også et væld af aktiviteter for hele familien: børneshows, film, monologer og musicals. Der vil også være et juletog, som kører rundt på Campo San Francisco til glæde for de små.

Temperaturen i Oviedo i december

Vinterfodtøj| ©Emma Dau
Vinterfodtøj| ©Emma Dau

Vinteren i Oviedo er lang, med høj luftfugtighed og vind. Den daglige gennemsnitstemperatur ligger mellem 10°C og 12°C med et minimum på 6°C.

Heldigvis falder temperaturen sjældent under 1°C, og det er det perfekte klima til at nyde landskabet, mens man nyder årstidens kastanjer.

Oviedos turiststrøm i december

Jul i Oviedo| © Jusotil_1943
Jul i Oviedo| © Jusotil_1943

Den sidste måned af året er lavsæson i Oviedo. Denne asturiske by er kendt for sine planer om at flygte fra Spaniens travle centrum, og i denne måned tilbyder den ikoniske naturlige oase ro til både besøgende og lokale.

Benyt lejligheden til at slentre rundt i byen, besøg byerne og landsbyerne ved Det Cantabriske Hav med en tur til Luarca, Cudillero og Avilés, eller spis frokost og slap af i en spa fra det 18. århundrede i rolige omgivelser, der er ideelle til at forny din energi.

Priser i Oviedo i december

Julemiddag| ©KrakenImages
Julemiddag| ©KrakenImages

Da det er lavsæson, er priserne billige. Du kan finde hoteller fra 30 €, du kan fejre nytårsaften med en treretters middag og drinks fra 35 €, og du kan endda finde sæsonbestemte tilbud på gademarkederne.

Sørg for at markere Oviedo i din decemberkalender, hvis du vil nyde naturen og juletraditionerne til den bedste pris.

Hvad skal man pakke for at besøge Oviedo i december?

Skitøj klar til afgang| ©David Becker
Skitøj klar til afgang| ©David Becker

Selvom gennemsnitstemperaturen er 12°C, er vindafkølingen meget lavere på grund af blæst og regn, så vær forberedt på at holde varmen.

Pak: uldsokker, termoundertøj (især hvis du planlægger at stå på ski i Picos de Europa), rullekraver, en god varm frakke, der kan modstå lave temperaturer, gummistøvler (det regner konstant i december), tykke sokker, halstørklæde, bukser og et par vandtætte støvler.

Alternativ plan for at komme i ly for kulden i december i Oviedo

Asturiens museum for finere kunst| ©Jusotil_1943
Asturiens museum for finere kunst| ©Jusotil_1943

Det er altid en god idé at søge ly på museer. En af måderne at værdsætte lokal kunst og kultur på er at vandre rundt i de vigtigste gallerier og udstillinger.

  • Museo de Bellas Artes de Asturias, hvor omkring 15.000 værker fortæller historien om regionen fra det 14. århundrede og frem til i dag. Det ligger på Calle Santa Ana, 1-3.
  • Asturiens Arkæologiske Museum, et nationalt monument siden 1934. Historien indeni er et levn. Du kan finde det i Calle San Vicente, 3.
  • KirkemuseumBareved at besøge det vil du være i hjertet af symbolet på Asturiens hovedstad. Du kan finde det i Metropolitan Cathedral of El Salvador i Oviedo.