Bedste ting at lave i Oviedo

Oviedo har historiske monumenter fra det 15., 18. og 19. århundrede og mange andre overraskelser. Den har også smukke naturlandskaber, som du ikke må gå glip af, hvis du besøger denne charmerende spanske by.

Adrián Carrero

Adrián Carrero

11 minutters læst

Bedste ting at lave i Oviedo

Historisk monument Oviedo | Montvalent

Hvis du besøger Asturiens hovedstad, vil du ikke blive skuffet. Utallige historiske monumenter venter på dig i denne lille by, lige fra arkæologiske steder til præromanske kirker. Samtidig byder Oviedo på en række naturlige seværdigheder i det omkringliggende område, især når du kommer ind i det asturiske landskab.

I denne by finder du også et varieret gastronomisk tilbud med flere lokale restauranter, hvor du kan nyde typisk asturisk mad. Du kan endda smage den typiske asturiske cider, som er af præromansk oprindelse. Her er 15 ting, du kan se og lave i Oviedo.

1. Nyd Camino de Santiago i Oviedo

Pilgrimsruten| ©Les Argonautes
Pilgrimsruten| ©Les Argonautes

Pilgrimsvejen til Santiago er en pilgrimsrejse af religiøs oprindelse, der går fra forskellige steder i Spanien til kirken i Santiago de Compostela. I den forstand er der mange Jakobsveje, da det afhænger af det udgangspunkt, du vælger. Heldigvis er Oviedo hjemsted for en del af den primitive rute i denne europæiske tradition.

Hvis du ikke har lyst til at gå i dagevis, men i stedet vil vandre i et par timer, kan jeg anbefale denne aktivitet. Du skal kun tilbagelægge nogle få kilometer og starte et sted i byen. Et af de steder, hvor du bør gå, er Monte Naranco, som byder på en smuk udsigt over Oviedo.

Efter denne rute anbefaler jeg dig at gå gennem det asturiske landskab, hvor du vil kunne se græs, skove og smukke bakker. Det vil uden tvivl være en oplevelse, du aldrig vil glemme, og en af de bedste aktiviteter, du kan lave, hvis du er i Oviedo i en dag.

Book en udflugt på den primitive Jakobsvej

2. Spadser gennem den gamle bydel i Oviedo

Spadseretur gennem den gamle bydel| ©Héctor Martínez
Spadseretur gennem den gamle bydel| ©Héctor Martínez

Et sted, du skal besøge, er Oviedos historiske centrum, hvor du kan tage nogle episke billeder og lære lidt om byens fortid. Den gamle bydel er stor og har gamle monumenter, der giver mindelser om middelalderen eller tiden for den romerske invasion.

Ligeledes vil byens typiske huse få dig til at rejse tilbage i tiden, så hele oplevelsen er bestemt meget behagelig. Husk, at byen har flere historiske pladser, hvor nogle af de begivenheder, der prægede Oviedos indbyggeres liv, fandt sted.

Du kan gå denne tur om dagen eller om natten. Men hvis du beslutter dig for at gøre det om natten, rummer Oviedo inkvisitionens hemmeligheder og mysterierne om det hellige ligklæde, som du helt sikkert gerne vil vide mere om. På samme måde fandt der grusomme forbrydelser sted på pladsen Plaza de la Constitución, som du bør kende til, hvis du er fan af uhyggelige historier.

Husk på, at en gåtur gennem Oviedos gamle bydel kan tage mellem 1 og 2 timer, så det er helt sikkert en af de bedste Oviedo-ture, du bør tage på.

Book en tur med historier og mysterier i Oviedo

3. Gå en tur i Oviedos vinterpark

Vinterparken| ©Brianna Laugher
Vinterparken| ©Brianna Laugher

En gåtur gennem Oviedos vinterpark, langs en gammel jernbanelinje, giver dig mulighed for at se smukke landskaber i byen. Målet er at komme ud i det asturiske landskab eller endda krydse Nalon-floden, som er den vigtigste flod i den selvstyrende region Asturien.

Undervejs anbefaler jeg, at du læser lidt om Asturiens gastronomi, så du bliver klogere på de gamle lokale restauranter og deres udsøgte retter. I nærheden af parken finder du en afslappende spa, hvor du kan koble af fra omverdenen i flere timer, hvis du ønsker det. Tag et bad i det varme vand, eller gå i sauna efter en tur gennem parken, så kan du fuldende din oplevelse på bedste vis.

Ud over spaen kan du faktisk også nyde en lækker, typisk asturisk menu for at opleve den lokale smag og føle dig som en lokal. Under alle omstændigheder anbefaler jeg, at du laver denne aktivitet, hvis du er i Oviedo om sommeren, for at se, hvordan solen oplyser de asturiske marker og årstidens særegne vegetation.

Book en vandretur med spa og typisk asturisk mad

4. Flygt til Avilés, Cudillero og Luarca fra Oviedo

Fyrtårnet i Luarca| ©José M. Alarcón
Fyrtårnet i Luarca| ©José M. Alarcón

Fra Oviedo kan du tage til Avilés, en af de mest emblematiske byer ved Det Cantabriske Hav, fuld af smukke udsigter og nogle historiske monumenter. Der kan du nyde Niemeyer-centret, et sted for teater, musik, dans og andre kunstarter.

Kun 57 km fra Oviedo ligger Cudillero, en anden af de byer, som jeg anbefaler dig at besøge for at smage dens udsøgte gastronomi fuld af lokale restauranter, der glæder ganen hos enhver besøgende.

Endelig inviterer jeg dig til at besøge Luarca, en by på den asturiske kyst, der byder på mange landskaber takket være kombinationen af bjerge og hav. Nogle af de steder, du vil se her, er Plaza Miares og eremitagen La Regalina. Det er uden tvivl en af de bedste udflugter fra Oviedo, som jeg har været på, så jeg er sikker på, at du vil elske den.

Book en tur rundt i Avilés, Cudillero og Luarca

5. Lær Covadonga-søerne og Cangas de Onis at kende

Broen i Cangas de Onís| ©jonatanpablos
Broen i Cangas de Onís| ©jonatanpablos

Fra Oviedo er der ikke langt til Covadonga-søerne, nærmere bestemt 93 km eller 1,5 time, hvis man kører i bil. Disse søer hedder Ercina og Enol, og i det omkringliggende område kan du udforske mange grønne områder, tage utrolige billeder eller endda tage en pause og betragte naturen.

Et sted, du kan besøge her, er basilikaen i Covadonga, som blev bygget med sten fra Covadonga-bjerget. Du kan også beundre Jomfru Covadongas hule, en helligdom, som sognebørnene ofte besøger, for hvis du ikke vidste det, så er Jesu Moder asturianernes skytshelgen.

På den anden side vil jeg gerne informere dig om, at 22 km fra Covadonga-søerne ligger Cangas de Onís, en landsby, du bør besøge, før du vender tilbage til Asturiens hovedstad. I Cangas de On ís er der et bredt udvalg af restauranter, der serverer typisk asturisk mad, og du kan faktisk spise en lækker frokost der.

Book en tur til Covadonga-søerne og Cangas Onís

6. Slap af i San Francisco Park

San Francisco-marken| ©Jusotil_1943
San Francisco-marken| ©Jusotil_1943

Dette sted er også kendt som Campo San Francisco og ligger i centrum af Oviedo. Vandfontænerne, græsplænerne og træerne får dig til at koble fra og slappe af, så det er et sted, du kan besøge efter en intens aktivitet.

Du skal også vide, at der er en statue af Mafalda, en tegneseriefigur, der oprindeligt blev skabt af den argentinske kunstner Joaquín Salvador Lavado. Du kan sidde ved siden af Mafalda og tage selfies, hvilket vil være meget sjovere, hvis du besøger Oviedo med børn.

7. Udforsk det arkæologiske museum i Asturien

Asturiens arkæologiske museum| ©Viator Imperi
Asturiens arkæologiske museum| ©Viator Imperi

Hvis du besøger Oviedo i 4 dage, har du masser af tid til at udforske Asturiens Arkæologiske Museum. Dette museum byder på arkæologiske opdagelser som Bodocena-stelen fra det 1. århundrede.

Det har også interaktive udstillinger og ressourcer, hvilket gør det ideelt til at tilbringe lidt kvalitetstid med hele familien. Derudover kan børnene også lege sjove lege, hvor de kan lære om historiske og arkæologiske aspekter.

Da det er et sted, der er tilpasset alle besøgende, har blinde ingen problemer, da hvert udstillet værk eller relikvie har en historisk tekst i punktskrift. På samme måde vil folk med høreproblemer også kunne nyde undervisningsvideoerne, da de alle er undertekstet.

8. Glæd dig selv med en cachopo i Oviedo

Cachopo med kartofler| ©Jorge Corcuera
Cachopo med kartofler| ©Jorge Corcuera

En af mine yndlingsretter, når jeg er i Oviedo, er cachopo, en asturisk opskrift, som er en fryd for ganen, hvis man kan lide kød. Men det kan være svært at vælge et godt sted at spise cachopo, så jeg anbefaler den asturiske gastronomirestaurant La Corte de Pelayo.

Menuen på denne restaurant byder på forskellige lokale delikatesser, men den ret, du skal prøve, er cachopo pelayo, som var vinderen af det 1. asturiske mesterskab. Den koster ca. 30 €, men det er det værd for at nyde en typisk frokost i Oviedo.

Hvis du vil have en idé, skal du vide, at cachopo består af 2 kødfileter fyldt med skinke, ost og andre ingredienser i henhold til restaurantens opskrift. Derudover paneres alt dette med mel, æg og rasp, før det steges. Du skal også vide, at cachopo kan serveres med svineskulder, peberfrugter, asparges, kartofler osv.

9. Besøg torvene i Oviedo

Fontán-pladsen| ©Antonio Morillas
Fontán-pladsen| ©Antonio Morillas

I Oviedo kan du finde flere pladser, som alle har en historie at fortælle. Dette er mine yndlingspladser, hvor man kan beundre deres design og tage billeder.

Forfatningspladsen

Denne plads ligger i byens historiske centrum, og her kan du finde Oviedos rådhus og San Isidoro El Real-kirken. Pladsen blev bygget i 1659, og dens design er af Marcos de Velasco Agüero. Hvis du foretrækker det, kan du komme dertil med toget på linjen "El Entrego-Avilés".

Alfonso II El Casto-pladsen

Dette er utvivlsomt en af de mest besøgte pladser i Oviedo, da den er omgivet af San Salvador-katedralen og Caudillos-kongernes have. Du kan også se Valdecarzana y Heredia-paladset, som blev bygget i 1627. Bag katedralen finder du også Casa de la Rúa, en civil konstruktion fra det 15. århundrede.

Fontán-pladsen

Plaza del Fontán blev designet af arkitekten Francisco Pruneda og blev først bygget i 1790'erne. Den blev dog genopbygget mellem 1997 og 1999. Der er ingen trafik på pladsen, så det er et meget sikkert sted at gå rundt med børn. Du skal også vide, at der normalt er nogle lokale markeder der.

10. Se samlingen på Fernando Alonso Museum og Circuit

Fernando Alonso Museum og Circuit| ©museoycircuitofernandoalonso.com
Fernando Alonso Museum og Circuit| ©museoycircuitofernandoalonso.com

Fernando Alonso Museum and Circuit byder på mere end 350 stykker motorsport. Det har også en bane til forskellige årlige løb eller turneringer. Hvis du virkelig kan lide Formel 1, vil dette sted være som at komme ind i paradiset for dig. Men alle kan nyde de imponerende racerbiler, der er udstillet permanent.

Fernando Alonso vandt verdensmesterskabet i Formel 1 to gange (2005 og 2006), så han er en meget vigtig person for motorsportens historie i Oviedo.

På den anden side vil jeg gerne informere dig om, at der er karting-klasser, hvis du gerne vil være Formel 1-kører eller bare vil køre for sjov. Det er en meget sjov aktivitet, som du kan lave hele året rundt, selv hvis du er i Oviedo i december.

11. Smag de bedste cidere i Gascona Street

Cider Boulevard| © Michel Curi
Cider Boulevard| © Michel Curi

Du må ikke gå glip af at smage de bedste cidere i den populære Gascona-gade og endnu mere, hvis du besøger et af mine fire yndlingssteder at gøre det.

  • Sidrería Tierra Astur Gascona: Maden der er lækker, ikke kun cideren. Du finder et bredt udvalg af retter, og udsmykningen af ciderhuset er meget slående ved første øjekast. Besøg deres officielle hjemmeside for mere information.
  • Sidrería Tierra Astur Parrilla: Ud over den lokale cider byder denne restaurant på grillet fisk og kød, oste og koldt kød. Dette sted er en videreudvikling af den restaurant, jeg nævnte før, men med en grillmenu.
  • Sidrería La Pumarada Gascona: Den har et bredt udvalg af cider og retter, inklusive desserter. Denne restaurant venter på, at du får en god gastronomisk oplevelse med klassisk cider.
  • La Finca Sidrería Agrobar: Med en varieret menu af produkter fra den asturiske frugtplantage er dette sted kendetegnet ved at fusionere det innovative med det typiske. Besøg La Finca Cider House for at få en god oplevelse i Oviedo.

12. Besøg de præromanske kirker i Oviedo.

San Julián de los Prados| ©David Álvarez López
San Julián de los Prados| ©David Álvarez López

I Oviedo er der flere præromanske kirker, som du skal besøge, så gør dit kamera klar til at tage billeder af deres fantastiske gamle design.

Kirken San Miguel de Lillo

Kirken San Miguel de L illo blev bygget af kong Ramiro I i det 9. århundrede, og i 1985 erklærede UNESCO den for et verdensarvssted. Det er et tempel dedikeret til ærkeenglen Sankt Mikael, og det er bemærkelsesværdigt for sin skulpturelle udsmykning på kapitæler, baser og karmsten.

Under dit besøg i denne kirke vil du også bemærke den vægudsmykning, der stadig er bevaret, hovedsageligt af den menneskelige figur.

Santa María del Naranco

Denne kirke dateres tilbage til 842 og ligger 4 km fra Oviedo, nærmere bestemt syd for Monte Naranco. Og som et kuriosum var det ikke oprindeligt en kirke, men en Aula Regia, som kong Ramiro I beordrede bygget, men på grund af et kollaps blev chevet omdannet til Santa María del Naranco-kirken.

Hvad angår den skulpturelle udsmykning, kan du se dyrene i de 32 medaljoner, som er placeret i buernes spandrels. Du kan også nyde riddere i kampstilling, fugle, firbenede dyr og heste.

San Julián de los Prados

Basilikaen San Julián de los Prados blev erklæret for et historisk-kunstnerisk monument og "verdensarv". Selvom man ikke kender den nøjagtige dato for opførelsen, ved man, at den blev bygget i begyndelsen af det 9. århundrede, og at Alfonso II af Asturien var ansvarlig for ordenen.

Inde i San Julián de los Prados-kirken kan man også se de marmorkapitæler, som de halvrunde buer hviler på. Der er også 2 marmorplader udskåret med geometriske og florale figurer.

San Tirso-kirken

Den ligger på Plaza de Alfonso II el Casto, få meter fra katedralen. Den blev grundlagt i det 9. århundrede, men har undergået ændringer gennem årene. Indvendigt har den en rektangulær grundplan og tre skibe opdelt af søjler, der støtter de halvrunde buer.

San Tirso-kirken er et sted, du ikke bør gå glip af, hvis du er i Oviedo om vinteren, da sneen giver et unikt præg til omgivelserne og selvfølgelig også til selve kirken.

El Salvadors metropolitanske katedral i Oviedo

Selvom metropolitankatedralen El Salvador de Ov iedo ikke er en præromansk kirke, er det den vigtigste i Oviedo og en af mine favoritter, så jeg anbefaler også, at du ser den personligt. Dens arkitektoniske stil er gotisk, og byggeriet begyndte i 1382 under ledelse af biskop Gutierre de Toledo.

Det hellige kammer i Oviedo-katedralen anses dog for at være et præromansk element. Du skal også vide, at katedralens indre er spektakulært, og at midterskibet er det største med sine 10 m i bredden, 20 m i højden og 67 m i længden.

13. Smag den lokale gastronomi i La Panoya

Blæksprutte på galicisk manér| ©freepik
Blæksprutte på galicisk manér| ©freepik

Efter en lang gåtur rundt i Oviedo bliver man helt sikkert sulten. Derfor anbefaler jeg at spise på restaurant La Panoya, som åbnede dørene i 1972. Pudsigt nok betyder navnet majskolber på asturisk.

På denne lokale restaurant finder du en varieret menu som blæksprutte a la gallega, muslinger a la marinera eller krydrede, travere med rejer, grillede lammekoteletter, kulmule, grillet eller romaine og sort rapito a la espalda de gabon.

Hvis du er i Oviedo i 2 dage eller mere, skal du afsætte lidt tid til at nyde denne lokale restaurant.

14. Se et stykke i Campoamor-teatret

Campoamor-teatret| ©Vicen Miranda
Campoamor-teatret| ©Vicen Miranda

Campoamor-teatret blev indviet i 1892 og er det vigtigste sted for teaterforestillinger og det bedste inden for opera. Hvis du kan lide kunst, er det derfor et sted, du skal besøge. Rostropovich, Victoria de los Ángeles, Rubinstein, Mario del Mónaco, Bartok, Ravel, Yehudi Menuhin, blandt andre kunstnere, har optrådt her.

Desuden har Kiev-balletten "Svanesøen" og Kiev-balletten "Nøddeknækkeren" optrådt her. Interessant, ikke sandt?

15. Beundre arkitekturen i Oviedos udstillings- og konferencecenter

Príncipe Felipe auditorium og konferencecenter| ©Visitoviedo.info
Príncipe Felipe auditorium og konferencecenter| ©Visitoviedo.info

Se en af de mest emblematiske bygninger i byen Oviedo, Palacio de Exposiciones y Congresos, som er tegnet af arkitekten Santiago Calatrava. Paladset har 3 etager, og stueetagen har et areal på 2.300 m².

Denne bygning har et samlet areal på 15.640 kvadratmeter og et imponerende design, som er værd at se i virkeligheden for at tage et par souvenirbilleder. Det er også værd at bemærke, at dette palads blev indviet i maj 2011, flere år efter at det gamle fodboldstadion Carlos Tartiere i Buenavista blev revet ned.