San Sebastian på 2 dage: alt du behøver at vide

To dage virker måske ikke længe nok til at lære San Sebastian, en af de mest berømte byer i Baskerlandet, at kende, men med den rigtige rejseplan kan du opleve de vigtigste seværdigheder.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

8 minutters læst

San Sebastian på 2 dage: alt du behøver at vide

Playa en san sebastian | ©Reyes Del campo

San Sebastian er den mest kendte by i Biscayabugten og også en af de vigtigste byer i Baskerlandet. Med sine bjerge, sine strande ved Biscayabugten og sine smukke gader, der kombinerer et historisk kvarter med mere moderne områder, har Donostia mange attraktioner at byde på, så hvis du vil se de vigtigste steder på bare to dage, skal du skynde dig.

Nogle af de bedste ting at se og lave i San Sebastian er at besøge Igueldo-bjerget og dets svævebane, gå en tur gennem Gros-kvarteret, besøge den gamle by del og nyde det baskiske køkken og nogle af byens bedste gastronomiske ture.

Dag 1: Besøg Parte Vieja, gå rundt i Gros-kvarteret, spis frokost på en pintxo-bar, og gå rundt på Monte Ulía

Kursaal-broen| ©Aurélien ANNE
Kursaal-broen| ©Aurélien ANNE

San Sebastian er en by, der er bygget på bredden af Det Cantabriske Hav, så den gamle bydel ligger i et kystområde tæt på La Concha-bugten.

På den første dag foreslår jeg en tur til det historiske kvarter Donostia og også til Gros og Monte Ulía, hvorfra du vil kunne se en af de bedste solnedgange i Baskerlandet.

Besøg den gamle del af San Sebastian

Den gamle bydel er det mest emblematiske område i San Sebastian, og den bedste mulighed er at gå rundt om morgenen. Her kan du se basilikaen Nuestra Señora del Coro, hvis smukke facade er en blanding af barok og gotisk stil, rådhuset i Donostia, Bretxa-markedet og Plaza de la Constitución, som er en af de mest berømte pladser i San Sebastian.

Hvis du vil lære den gamle bydels grønne lunge at kende, kan du fortabe dig i Alderdi Eder-parken, som ligger meget tæt på Concha-stranden, og derefter vende tilbage til Calle Mayor for at besøge San Vicente-kirken og San Telmo-museet, hvor du, hvis du er interesseret, kan komme ind og lære om baskisk historie og kultur.

I Parte Vieja finder du også nogle af de bedste pintxo-boder i Donostia.

I den gamle bydel anbefaler jeg, at du besøger havnen i San Sebastian, som er en af de mest kendte på den baskiske kyst, og hvorfra du vil kunne betragte en åben udsigt over La Concha-bugten, især hvis du besøger byen om sommeren, og dagen er klar.

I havnen kan du også vælge at tage en bådtur rundt i San Sebastian, selvom jeg ikke vil anbefale denne mulighed på et 2-dages besøg, da du vil gå glip af andre muligheder.

Book en gastronomisk tur i den gamle bydel

Gå en tur gennem Gros-kvarteret

Gros-kvarteret ligger overfor den gamle bydel, adskilt af Kursaal-broen, og er et af de mest maleriske i San Sebastian. Det står i kontrast til den gamle bydel med sin ungdommelige atmosfære, som gør det til et af de foretrukne områder blandt surfere, da det er hjemsted for Zurriola Beach, som er ideel til surfing.

I Gros kan du gå langs Alameda del Boulevard og promenaden, som er et af de mest attraktive steder i San Sebastian, og hvor du finder de fleste restauranter og butikker i kvarteret. Du kan også tage en pause på Plaza Cataluña, som er omgivet af barer og pintxo-boder.

Fredsduen er en anden af hovedattraktionerne i Gros, da det er en skulptur, der repræsenterer forståelse i Baskerlandet. Den er placeret på Sagüés-esplanaden for enden af Zurriola-promenaden.

Du kan også vælge at cykle rundt i Gros, enten på en guidet tur eller på egen hånd, eller bruge hop-on-hop-off-turistbussen, som stopper i kvarteret.

Book en tur med turistbussen i San Sebastian

Frokost på en pintxo-bar

Baskisk gastronomi er en af de mest udsøgte i Spanien og også en af grundene til, at turisterne strømmer til Baskerlandet. Det er ingen undtagelse i San Sebastian, og på vej tilbage til Parte Vieja, på den anden side af Kursaal-broen, kan du spise frokost på din første dag i nogle af byens bedste barer.

Babyblæksprutte, rejer, tempura, koteletter, mørbradbøf, røget ål og torsk i alle afskygninger er nogle af mulighederne for tapas i San Sebastian.

Du kan opdage disse retter i La Cuchara de San Telmo, i Bar Txepetxa, i Gandarias, en af de klassiske barer i Donostia, i Borda Berri eller i La Viña, som er de mest traditionelle barer, men hele byen har fremragende steder at opdage smagene.

I La Viña kan du også prøve desserterne, herunder cheesecaken, som er en af de bedste i verden, og som nogle lande, såsom Japan og Tyrkiet, forsøger at efterligne ved at følge den originale opskrift.

Du kan også opdage de bedste pintxo-barer i San Sebastian på en gastronomisk tur og derefter fortsætte din tur rundt i byen ved at besøge barer på egen hånd, så du selv kan disponere over din tid.

Book en pintxo-bar-tur med en lokal ekspertguide

Gå rundt på Monte Ulía

Bjerget Ulía| ©Kent Wang
Bjerget Ulía| ©Kent Wang

Efter frokost foreslår jeg, at du går en tur på Monte Ul ía, som er det sted, hvorfra hvaler blev set i middelalderen, og som nu er et af byens vigtigste udsigtspunkter.

Fra det gamle kvarter kan du komme dertil med buslinjerne 13, 14 og 29, og når du er der, kan du følge en 6,5 kilometer lang vandrerute til toppen.

På det højeste punkt i Ulía kan du komme op til udsigtspunktet og betragte strandene og klipperne i Biscayabugten fra det 235 meter høje bjerg. I den østlige ende kan du se, hvordan Ulía smelter sammen med bjerget og skaber en af de mest spektakulære optiske illusioner i San Sebastian.

Hvis du vil, kan du blive på toppen af Ulía indtil sol nedgang og se en af de smukkeste solnedgange på den baskiske kyst.

En anden mulighed for at se solnedgangen den første dag er at bruge mindre tid på Ulía og vælge en sejltur for at se solnedgangen fra Det Cantabriske Hav, men du skal huske på, at turene inkluderer en gåtur langs kysten, så det kan tage noget af din tid.

Book en sejltur ved solnedgang

Afslut din første dag på en bar i San Sebastian

Du kan fejre den intense rejse på din første dag i San Sebastian ved at spise og drikke på nogle af byens barer. Du kan besøge La Gintonería Donostiarra, Whisky Museum eller La Cepa, hvor du kan prøve nogle af de bedste Rioja-vine.

Hvis du er en af dem, der ud over at nyde en god drink gerne vil fortsætte natten, kan du gå på diskotek på Calle Reyes Católicos, i den gamle bydel i området nær havnen, eller besøge Casino Kursaal, nær San Sebastians rådhus, og prøve lykken.

En anden plan for at runde din første aften af er at gå langs stranden, se byens lys fra nogle af San Sebastians høje punkter og slentre langs promenaden i La Concha-bugten.

Book en pintxo-tur i San Sebastian

Dag 2: Gå langs Concha-bugten, besøg San Martin-markedet, besøg Igueldo-bjerget og nyd den baskiske gastronomi

Concha-bugten| ©Philippe BOISSEL
Concha-bugten| ©Philippe BOISSEL

Til den anden og sidste dag foreslår jeg en tur til to af San Sebastians vigtigste steder: La Concha-bugten og La Concha-stranden.

Du kan også besøge San Martín-markedet, som har været åbent siden det 19. århundrede, og besøge Igueldo-bjerget, som har en svævebane og endda en forlystelsespark på toppen.

Besøg La Concha-bugten

La Concha-bugten er et af de mest berømte steder på den baskiske kyst og er hjemsted for Ondarreta Beach og La Concha Beach, som anses for at være en af de smukkeste bystrande i verden med sit hvide sand og krystalklare vand. Her kan du gå langs kysten eller slentre langs promenaden, hvor du finder strandbarer og andre kommercielle etablissementer.

La Concha-bugten er også kendt for øen Santa Clara i midten, som er berømt for sit næsten 800 år gamle kapel og fyrtårnet, der kendetegner den. Santa Clara er praktisk talt forbundet med en stenmole, der aldrig blev færdiggjort, fra øens havn til skulpturen Peine del Viento i Ondarreta. Man kan også tage nogle af San Sebastians bedste bådture rundt i bugten Bådture i San Sebastian

På strækningen mellem Ondarreta og Playa de la Concha kan man også besøge Miramar-paladset, som var et af den spanske kongefamilies sommerresorts, og som nu er en del af byrådet og har værelser til udlejning. Paladset og dets haver er åbne for offentligheden.

Du kan udforske La Concha-bugten, strandene og promenaden på cykel eller på en gåtur på cirka 2 kilometer, og øen Santa Clara kan besøges på en bådtur, selvom du fra Miramar-paladset vil have en af de bedste udsigter over øens område.

Book en bådtur i San Sebastian

Besøg San Martín-markedet

San Martín-markedet| ©Errasti
San Martín-markedet| ©Errasti

Donostia har to madmarkeder, La Bretxa og San Martín, men det sidste er det mest repræsentative af de to. San Martín-markedet ligger i den gamle bydel og har et bredt udvalg af grøntsager, fisk, slagtere og pølser og er et referencepunkt for de lokale.

San Martín-markedet kan du fortabe dig blandt de friske madboder og også spise frokost i nogle af de gastronomiske etablissementer. Blandt dem anbefaler jeg, at du besøger Maribel, som specialiserer sig i pølser og skiller sig ud med sin chistorra-pølse, som anses for at være en af de bedste i Spanien.

San Martín-markedet ligger i det gamle kvarter, to gader fra Den Gode Hyrdes Katedral i San Sebastian, så du kan gå dertil fra La Concha-stranden. Der er gratis adgang til markedet.

Måske er to dage ikke nok til at besøge de andre markeder i byen, men hvis du planlægger et længere ophold i Donostia, kan du også besøge La Bretxa-markedet. Hvis du planlægger at tilbringe flere dage i byen, er her en liste, som du måske vil finde nyttig til at opdage San Sebastian på 4 dage.

Interessante detaljer

  • Pris... Indgangen til markedet er gratis.
  • Placering... Urbieta Kalea 9, San Sebastian.
  • Åbningstider... Hver dag fra 7.30 til 23.00.
  • Sådan kommer du derhen... Bus 13, 14, 29 og C1.

Besøg Igueldo-bjerget

Igueldo-bjerget er endnu et af San Sebastians berømte udsigtspunkter og ligger vest for La Concha-bugten. Fra markedet kan du komme dertil med buslinjerne 5, 16, 25, 33 og 45, og det er ideelt at besøge stedet efter frokost, da der er en kabelbane, som tager dig op til toppen, men den åbner først kl . 11.00.

På toppen af Igueldo-bjerget kan man se nogle af de bedste panoramaudsigter over byen, tage de flotteste billeder af San Sebastian, få en drink i baren og også besøge forlystelsesparken, som primært er præget af børnelege, så det er et godt sted at overveje, hvis man planlægger at besøge Donostia med børn.

Det bedste alternativ er at gå ned fra Monte Igueldo. På den måde kan du besøge skulpturen Peine del Viento, det centrale fyrtårn på bjerget, og fortsætte med at nyde den åbne udsigt over byen.

Hvis du foretrækker det, kan du også vente på sol nedgangen fra toppen for at se solnedgangen over Det Cantabriske Hav igen, men fra et andet sted.

Interessante detaljer

  • Pris for svævebanen... Prisen for en tur/retur med svævebanen er ca. 4 euro.
  • Placering af kabelbanen... Funikular Plaza 4, San Sebastian.
  • Svævebanensåbningstider... Hver dag fra kl. 11.00 til 19.00.
  • Sådan kommer du til kabel banen... Med bus på linjerne 5, 16, 25, 33 og 45.

Sig farvel til San Sebastian og nyd baskisk gastronomi...

Den bedste måde at afrunde din intensive tur til San Sebastian på er at nyde baskisk gastronomi. Når du har besøgt La Concha-bugten, den gamle bydel, Gros og bjergene, kan du slappe af og spise havbras, kulmule, paella eller bagt txangurro, Donostias specialiteter, som især er kendt for deres friske fisk.

Du kan vælge restauranterne i det historiske kvarter eller i Gros-distriktet, men også tascas i andre dele af byen, da det gastronomiske udbud i San Sebastian er meget bredt og af god kvalitet alle steder.

Jeg anbefaler, at du ledsager dine retter med Rioja-vin, som er en af de mest berømte vine i Spanien og skiller sig ud med sin friskhed, aromatiske smag og de mange forskellige druesorter, den byder på. Udflugten til Rioja-vinruten er også en af de bedste ture, man kan tage på fra San Sebastian.

Book en dagstur til Rioja fra San Sebastian