Bedste Pintxos i San Sebastian

Hvis du tager til San Sebastian, er det et must, at du går ud og spiser pintxos i byen. Her er de bedste pintxos i Donostia og de barer, hvor du kan finde dem.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minutters læst

Bedste Pintxos i San Sebastian

Mesa de Pintxos | ©Ulrike Parnow

En af de bedste ting at lave i San Sebastian er at smage på den lækre gastronomi. I Donostia er pintxo-kulturen meget typisk, som ikke er andet end typiske tapas fra Baskerlandet.

For at du ikke forlader San Sebastian uden at have prøvet de bedste af dem, er her en liste over de bedste pintxos i San Sebastian. Du finder alt fra typiske spanske opskrifter, såsom tortilla de patatas (kartoffelomelet), til specifikke lokale kreationer, såsom txalupa.

1. Risotto fra Borda-Berri

Risotto på en hvid tallerken| ©Marika Sartori
Risotto på en hvid tallerken| ©Marika Sartori

En af de bedste pintxos i San Sebastian er risottoen på baren Borda Berri. Denne lille pintxo-bar ligger på Fermin Calbeton Kalea 12 i centrum af San Sebastian. Dens stjernepintxos er risotto, ører og svineribs.

Hvad angår risotto, skifter opskriften alt efter årstiden, men de mest kendte versioner er opskrifterne med svampe og Idiazabal. Førstnævnte er den mest almindelige risotto-opskrift, men sidstnævnte har en helt særlig smag, der helt sikkert vil overraske dig. Blæksprutte med kvædegelé er også berømt.

Hvis du vil prøve de bedste pintxos i San Sebastian og suge den gastronomiske kultur i Donostia til dig, anbefaler jeg, at du tager på en gastronomisk rundtur. Der er nogle, der har specialiseret sig netop i pintxos, og der findes både dag- og natture, selv om den bedste for mig er en gastronomisk tur for små grupper i San Sebastians gamle bydel om natten.

Disse ture har en særlig charme, de går gennem de bedste taverner i San Sebastians historiske centrum, og takket være gruppens størrelse giver de mulighed for personlig behandling. Desuden omfatter de normalt en vinsmagning på de forskellige etablissementer, som du besøger.

Book en pintxo-tur om natten i San Sebastiáns centrum

2. Komplet minitur på La Bodega Donostiarra

Donastierra-vinhuset| ©Patrick and MJ
Donastierra-vinhuset| ©Patrick and MJ

La Bodega Donostiarra er en restaurant beliggende i gaden Peña y Goñi, på nummer 13, i San Sebastians centrum. Restaurantens køkken fokuserer på den baskiske gastronomi, hvor sandwiches, brochetter og risbaserede retter skiller sig ud. Af alle disse pintxos skiller mini completo, der er baseret på tun på dåse, sig ud.

Jeg anbefaler også Indurain, en af de mest typiske pintxos i Donostia. Den består af et stykke tun, en ansjosfilet, en fyldte oliven og et par chilipebreve. Det er en kold pintxo, meget nærende og med en helt særlig blanding af smagsstoffer.

Ud over ovenstående anbefaler jeg, hvis du har mulighed for det, også at du prøver de saltede ansjoser, den marinerede laks, blæksprutten i vinaigrette og den hjemmelavede kulmulepostej. Hvis du vil prøve de mest typiske pintxos i San Sebastian, foreslår jeg, at du tager på en pintxos-tur.

En af dem er pintxos-turen med et besøg på San Sebastians marked. Du vil gå gennem den "gamle del" af San Sebastian, skænke cider i den reneste baskiske stil og drikke den bedste lokale vin. Med denne tur kan du prøve op til fire pintxos på forskellige barer rundt om i byen.

Book denne pintxos-tur og marked i San Sebastian

3. Hvidløgskartofler på baren Ciaboga

Hvidløgskartofler| ©Kike on tour
Hvidløgskartofler| ©Kike on tour

Jeg tager til centrum af San Sebastian for at tage dig med til en af de mest typiske pintxo-barer i byen. Baren Ciaboga ligger på Easo-gaden nummer 9 og er berømt i hele Donostia for sine hvidløgskartofler.

Selv om det kan virke som en simpel ret, er der ingen, der har formået at efterligne den lækre sauce, der dækker kartoflerne, og som er lavet af persille, hvidløg, olivenolie og cayennepeber, perfekt. Denne uimodståelige ret er en af mine yndlingspintxos i San Sebastian, men Ciaboga baren har også andre lækre retter, såsom blæksprutte brochette, kartoffelomelet eller fyldte svampe.

4. Pastrami-sandwiches på baren El Bombín

Pastrami Sanduiche| ©Marie Marie Bakery
Pastrami Sanduiche| ©Marie Marie Bakery

Hvis du er på udkig efter de bedste pintxos i San Sebastian, må du ikke gå glip af baren El Bombín. Baren ligger i Gros-kvarteret på Zabaleta-gade nummer 53. Den har en behagelig udendørs terrasse, der er ideel på de få solskinsdage i byen.

Hvis du er ølelsker, anbefaler jeg, at du ledsager din pintxo med en af de mange øl, der er tilgængelige i baren. Som tapa skal du prøve den meget berømte corned beef pastrami sandwich. Hvis du kan lide japansk mad, vil du blive glad for at vide, at der er en sushi-menu.

5. La Txalupa i Bergara bar

Pintxos på bordet| ©Jaliker
Pintxos på bordet| ©Jaliker

I det berømte Gros-kvarter i San Sebastian, på Calle del General Artetxe nummer 8, finder du baren Bergara. Det er en af de mest berømte barer i byen takket være dens pintxos, både varme og kolde, og dens hjemmelavede desserter.

Af det store udvalg af pintxos kan jeg anbefale Txalupa. Denne pintxo er en typisk kreation fra Bergara-køkkenet, og navnet henviser til en bådtype, der er meget almindelig i området. Txalupa er en lille båd med svampe og rejer med fløde og gratineret ost. Jeg kan forsikre jer om, at kombinationen af smagsoplevelser er spektakulær, for ikke at nævne den bløde konsistens.

Ud over denne pintxo anbefaler jeg også torsken ajoarriero, den gratinerede kammusling, de gratinerede andedelikatesser og Itxaso, som ikke er andet end en medaljon af havtaske ledsaget af en skaldyrscreme.

6. Nestors kartoffelomelet

Kartoffelomelet| © blackieshoot
Kartoffelomelet| © blackieshoot

I San Sebastians gamle bydel, på gaden Arrandegi nr. 11, ligger en lille bar, der er berømt for sin pintxo de tortilla de patatas (kartoffelomelet). Og når jeg siger berømt, mener jeg ikke kun i San Sebastian.

Tortilla de patatas på baren Néstor er berømt i hele Spanien, hvilket er en af grundene til de lange ventelister. Så hvis du vil smage en af de bedste tortilla de patatas ifølge ranglisterne, skal du gå tidligt, så du ikke går glip af noget.

Husk, at de laver to omeletter hele dagen, en kl. 13.00 og en kl. 20.00. Der er kun 16 portioner af hver omelet, så sørg for at være der først. Ud over tortilla de patata er Bar Néstor også berømt for sine chuletones (bøffer) og pimientos fritos (stegte peberfrugter).

7. Foie del Sport

Foie på en hvid tallerken| ©Martin P. Szymczak
Foie på en hvid tallerken| ©Martin P. Szymczak

Jeg bevæger mig til den gamle del af San Sebastian for at vise dig en af de bedste foie pintxos, du vil prøve i San Sebastian. Baren Sport ligger på gaden Fermin Calbeton 10. Den har specialiseret sig i både varme og kolde pintxos. En af de mest fremragende er foie pintxos, husets specialitet.

Jeg anbefaler også, at du prøver de forskellige sandwiches på menuen samt txangurro (edderkoppekrabbe), blæksprutte og den lækre blæksprutte. Som om det ikke var nok, er priserne meget gode, og man får rigtig meget for pengene.

8. Rejespidserne på baren Goiz-Argi

Rejespyd med vinaigrette| ©Marta Carnero
Rejespyd med vinaigrette| ©Marta Carnero

Dette er en meget enkel pintxo, selv om den skiller sig ud ved sin hemmelige sauce. Resten af opskriften har ikke mere mystik: en skive brød med et spyd af grillede rejer. Baren Goiz-Argi ligger på Fermin Calbeton Kalea 4 i San Sebastians gamle bydel.

Selv om stjernepintxo'en er rejespidserne, har denne lille bar, der er dekoreret med akvarelfarver, også andre specialiteter. Jeg anbefaler, at du prøver Marijuli, en af barens mest typiske opskrifter, som ikke er andet end røget laks med grøn peber og saltede ansjoser.

Du kan også prøve txangurro (edderkoppekrabbe), de stegte piparras (stegte peberfrugter), pitufos (smølfer), txipirones (babyblæksprutter) eller de fyldte champis (fyldte svampe). Uanset hvad du bestiller, er du sikker på at elske det.

9. La Gavilla på baren San Marcial

Gavilla i aluminiumsfolie| ©Nerkinet
Gavilla i aluminiumsfolie| ©Nerkinet

Gavilla er en slags kroket, bortset fra at den er fyldt med saltet skinke og ost, et lag bechamelsauce og til sidst brødkrummer. Det er en meget typisk opskrift i San Sebastian, og du vil se den på mange barer.

Gavillaen par excellence er dog den fra baren San Marcial, der ligger på Calle San Marcial nummer 50. Denne bar ligger kun 50 meter fra La Concha-stranden og har i mere end 30 år gjort de lokales liv lykkeligt med sin vidunderlige Gavilla.

10. Glæden ved La Espiga

Bar fuld af pintxos| ©Kent Wang
Bar fuld af pintxos| ©Kent Wang

Jeg fortsætter i San Sebastians centrum for at vise dig en bar med en særlig charme, der ligger i gaden San Martzial. Det er en meget moderne bar med en meget slående udsmykning baseret på vægmalerier. La Espiga serverer både pintxos og raciones, og retterne er specialiseret i det baskiske og spanske køkken.

Blandt alle pintxos er en af de lokale folks favoritter "Delicia". Det er et stykke brød med saltede ansjoser, vinaigrette, hårdkogt æg, mayonnaise og Worcestersauce. Andre delikatesser er bl.a. fyldte peberfrugter, milanesa, ropa vieja de bonito og morro en salsa.

Der er naturligvis også mere almindelige spanske tapas, f.eks. albondigas (kødboller) eller croquetas de jamón (skinkekroketter). Min anbefaling er dog at prøve de pintxos, der er typiske for det baskiske køkken.

11. Zeruko-bålet

Zeruko Bar| ©Krista
Zeruko Bar| ©Krista

I Parte Vieja finder du mange af de bedste barer og restauranter i San Sebastian. En af dem er Zeruko, der ligger på nummer 1 i Pescadería-gaden. Det er et simpelt etablissement med et bredt udvalg af pintxos, både varme og kolde.

Dens stjernepintxo er "la hoguera". Den består af et stykke torsk, som er placeret på et gitter på en lerkrukke. På denne måde bestemmer man selv, hvor varmt man vil tilberede fisken.

12. Russisk salat fra baren Ezkurra

Russisk salat| ©Jorge Gutiérrez
Russisk salat| ©Jorge Gutiérrez

I kvarteret Gros, på Mirakruz-gade nummer 17, finder du en anden af de bedste barer for pintxos i San Sebastian. Baren Ezkurra er et familieforetagende, der i generationer har gjort sig fortjent til en plads på Donostias kulinariske scene takket være sin ensaladilla rusa (russisk salat).

Det er ikke en salat, der adskiller sig fra den traditionelle salat, hvad angår opskriften, da den indeholder de typiske ingredienser for denne ret: kartofler, æg, tun og mayonnaise. Men de lokale ved, at hvis de vil have en god pintxo med ensaladilla rusa, så er det her, de skal henvende sig. Faktisk kan man endda bestille den til at tage med på madpakke. Hvis du tager på en gastronomisk pintxo-tur i San Sebastian, er du nødt til at prøve denne tapa.

13. La Mejillonera's patatas bravas (stegte kartofler i krydret sauce)

Patatas bravas| ©Erik Rasmussen
Patatas bravas| ©Erik Rasmussen

Denne ølbar er en klassiker i San Sebastian. Den ligger i byens centrum på Calle del Puerto nr. 15. Selv om navnet måske får dig til at tro, at dens stjernepintxo er muslinger, er sandheden, at guldmedaljen går til patatas bravas.

Med det krydrede touch tiltrækker opskriften på patatas bravas på La Mejillonera mange lokale hver dag, især i weekenderne. Ledsag denne pintxo med en god lokal håndværksøl.

14. Gamba a la gabardina fra baren Paco Bueno

Gambas a la gabardina| ©Víctor Villamarín
Gambas a la gabardina| ©Víctor Villamarín

I Calle Mayor nummer 6 i den gamle del af San Sebastian ligger der en lille taverna med et enkelt og ydmygt udseende. Baren Paco Bueno er et uhøjtideligt etablissement, men med dens gambas a la gabardina behøver du ikke andet.

Hver dag, ved hamaiketako-tid, strømmer de lokale til Paco Bueno for at nyde denne lækre pintxo. Hvis du ikke har prøvet gambas a la gabardina før, er det en reje, der er pakket ind i en mel- og maizena-dej og stegt i masser af olivenolie.

Hvis du vil prøve denne og andre berømte pintxos i San Sebastian, anbefaler jeg, at du tager på en tapas-pintxo-tur med en lokal ekspert.

15. Atari's skinkekroketter

Skinkekroketter| ©Cocinero Medida
Skinkekroketter| ©Cocinero Medida

Baren Atari ligger på nummer 18, Calle Mayor, overfor Basilica of Nuestra Señora del Coro. Det er et etablissement, der forsøger at kombinere traditionelt og avantgarde-køkken, hvilket giver et unikt præg. En af de store fordele ved Atari er, at den har en terrasse, hvilket er dejligt, hvis man er heldig nok til at gå derhen på en solskinsdag.

En af de bedste pintxos på Atari er en af stjerneopskrifterne i det spanske køkken: kroketter. Skinkekroketterne på denne bar i Donostia ville slå enhver af pinden. Hvis du stadig har plads, kan du prøve den røde oksefilet i rødvinssauce med årstidens garniture.

16. Baren Txuleta's bøfkroketter

T-bone steak-kroketter| ©encantadíssim
T-bone steak-kroketter| ©encantadíssim

Restauranten Txuleta tilbereder, som navnet antyder, en lang række retter på menukortet med det lækre kød fra T-bone steak. Det er sådan deres spektakulære bøfkroketter er opstået, utroligt velsmagende, med en blød konsistens og et sprødt ydre.

Denne bar ligger i den gamle del af San Sebastian, på Plaza de la Trinidad, meget tæt på basilikaen Nuestra Señora del Coro. Den har en overdækket terrasse, perfekt til regnvejrsdage, som ikke er sjældne i San Sebastian.

17. Torreznos på restauranten Narru

Bacon| ©Rosa G.
Bacon| ©Rosa G.

Narru-restauranten er et sofistikeret etablissement med moderne smagsoplevelser. Retterne er meget gennemarbejdede, selv om de aldrig bevæger sig for langt væk fra det baskiske køkkens rødder. Restauranten ligger på San Martín 22, ved siden af Buen Pastor-katedralen i San Sebastián.

Der er mange pintxos, både varme og kolde, som gør Narru-restauranten til et kendt sted i Donostia. Min yndlingspintxo er dog torreznos, som er lavet helt rigtigt, så de er sprøde, men saftige.

18. Chistorra-blæretærte på Ganbara-restauranten

Chistorra butterdej| ©un melón en la cocina
Chistorra butterdej| ©un melón en la cocina

Restauranten Ganbara har i mere end 25 år fået munden til at løbe i vand hos San Sebastians indbyggere. Den er et af de store vartegn i den gamle del af San Sebastian og ligger på Calle de San Jerónimo 21, meget tæt på Plaza de la Constitución.

Dens pintxos og vinkort er udsøgte. Af alle retterne skiller den berømte chistorra-blæretærte sig ud. Andre specialiteter på denne restaurant i Donostia er bl.a. panerede asparges og krabbetarteletter.

19. La Viña cheesecake

Ostetærte| © mahyar mirghasemi
Ostetærte| © mahyar mirghasemi

Til sidst vil jeg foreslå, at du giver denne liste over de bedste pintxos i San Sebastian et sødt touch med La Viñas lækre cheesecake. Denne cheesecake er ikke kun berømt i San Sebastian, men også internationalt. Faktisk forsøger man selv i Tyrkiet og Japan at efterligne opskriften på denne cheesecake.

La Viña er en uformel bar, der ligger på gaden 31 de Agosto ved siden af basilikaen Nuestra Señora del Coro. Dens vine er også berømte.