Potsdam dagsture fra Berlin

Hvis du ønsker at komme væk fra hovedstadens travlhed, er Potsdam et godt bud: et smukt slot omgivet af haver. Hvad mere behøver du?

Isabel Catalán

Isabel Catalán

9 minutters læst

Potsdam dagsture fra Berlin

Potsdam | ©LoboStudio Hamburg

Berlin er en fantastisk by. Moderne, kreativ, multikulturel... altid fuld af ting at se, og hvor hvert hjørne ånder af kultur og historie. Et anderledes sted, som det er let at blive fanget af, da det altid fornyes og overrasker os med mange nye ting.

I udkanten af den tyske hovedstad ligger imidlertid en storslået by, som det er værd at forlade Berlin og afsætte en dag på ferien til at besøge. Den repræsenterer den ideelle kombination af natur, historie og kunst og var i mange år hjemsted for det preussiske kongehus - Potsdam, en af de smukkeste byer i Europa!

Hvordan er de bedst organiserede udflugter til Potsdam fra Berlin?

Udsigt fra Sankt Nikolaj kirke| ©A.Savin - Wikipedia
Udsigt fra Sankt Nikolaj kirke| ©A.Savin - Wikipedia

Potsdam er kendt for at være den tidligere residens for den preussiske kongefamilie og de tyske kaisere, og derfor bugner det med statelige paladser og smukke haver.

Dens barokarkitektur og den rolle, som byen spillede i slutningen af Anden Verdenskrig (med det berømte Potsdam-konferencescharter), er grunden til, at den tiltrækker tusindvis af rejsende hvert år.

Denne rundvisning i Potsdam og dens paladser er ideel for rejsende, der besøger Berlin, men ikke har meget tid i kalenderen til en udflugt til udkanten. På kun 3 timer kan du se byens højdepunkter med en professionel guide, der vil fortælle dig historiske anekdoter, kuriositeter og også vise dig detaljer om steder, der måske går ubemærket hen, hvis du besøger byen på egen hånd.

Under busturen i Potsdam kan du bruge hovedtelefoner for at sikre dig, at du ikke går glip af guidens forklaringer, og du besøger det nye palads (med renæssancepræg) og de majestætiske paladser Sanssouci (kendt som det tyske Versailles) og Cecilienhof (der ligner et britisk landsted) til fods. Du vil også slentre gennem den smukke barokke gamle bydel i Potsdam og følge i fodsporene på Frederik II "den Store".

I slutningen af jeres rundtur i Potsdam anbefaler jeg, at I tager et kig ind i nogle af byens paladser, for de er fantastiske. Og hvis din udflugt til Potsdam falder sammen med sommermånederne, er du heldig! For denne aktivitet omfatter en sightseeingbusbillet med gratis stop, så du kan udforske byen komfortabelt siddende med fantastisk udsigt.

Hvad vil du se?

 • Den gamle bydel i Potsdam
 • Sanssouci-paladset
 • Cecilienhof-slottet
 • Det nye slot

Nyttige oplysninger

 • Varighed: 3 timer
 • Lokalguide på tysk.
 • Audioguide sprog: engelsk, fransk, tysk, italiensk, russisk, spansk, italiensk, spansk.
 • Bustur med stop ved Sanssouci-paladset, Cecilienhof og det nye palads.
 • Billet inkluderet til en sightseeingbustur i Potsdam i sommermånederne.
 • Afgang fra: Babelsberger Str. 16, 14473 Potsdam kl. 11.00.

Anbefales: til dem, der ønsker at nyde paladsarkitekturen og haverne i denne smukke by, mens de lærer om dens historie og kultur både til fods og om bord på en sightseeingbus om sommeren.

Halvdagsudflugter til Potsdam

Templin-søen syd for Potsdam| ©Italiaone - Wikipedia
Templin-søen syd for Potsdam| ©Italiaone - Wikipedia

Hvis du har mere tid til sightseeing under dit ophold i Berlin, er denne halvdags guidede vandretur i Potsdam den perfekte tur for dig, hvor du udforsker gaderne i denne by på Unesco's verdensarvsliste til fods i 6 spændende timer.

På ruten vil du se de vigtigste turistattraktioner i Potsdam, som har givet byen international berømmelse, f.eks. haverne og Sanssouci-paladset (med rokoko-lugt), Frederik Vilhelms II's marmorpalads (sommerresidens for den preussiske monark), slottet Cecilienhof (stedet for Potsdamkonferencen i slutningen af Anden Verdenskrig) eller slottet Babelsberg (med en imponerende udsigt over Havel-floden).

Andre seværdigheder på denne rundtur i Potsdam omfatter det maleriske hollandske kvarter, krydsning af den populære "Spionernes bro" eller en gåtur gennem Brandenburger Tor (ældre end den tyske hovedstad).

Inden du vender tilbage til Berlin, har du tid til at spise frokost på egen hånd på en af de lokale restauranter og smage på lokale specialiteter.

Og hvis du ønsker det, kan du ved afslutningen af din rundtur i Potsdam gå ruten igen på egen hånd og se nærmere på de steder, der har fanget din opmærksomhed, gå ind i et af de paladser, du har set, eller endda blive til middag, for hjemrejsen til Berlin er op til dig, så du bestemmer selv, hvordan du forvalter din tid.

Hvad vil du se?

 • Haverne og Sanssouci-paladset
 • Marmorpaladset af Frederik Vilhelm II
 • slottet Cecilienhof
 • Babelsberg Slot
 • Det hollandske kvarter
 • Spionernes bro
 • Brandenburger Tor

Nyttige oplysninger

 • Varighed: 6 timer
 • Lokal guide
 • Sprog: Engelsk.
 • Afgang fra: Neue Promenade 3, 10178 Berlin kl. 9:30.

Anbefales: til dem, der ønsker at opleve "kejserbyen" i detaljer og lære mere om Tysklands historie, kultur og traditioner.


Hvad skal man se i Potsdam?

Udsigt over det nye palads| ©Axel Hindemith - Wikipedia
Udsigt over det nye palads| ©Axel Hindemith - Wikipedia

Haver og Sanssouci Palace

Dette imponerende palads fra det 18. århundrede blev bygget på ordre af den preussiske kong Frederik II "den Store" som hans sommerresidens nær Berlin og som et mødested for kunstnere, filosoffer, musikere og andre intellektuelle fra den tid, som han delte sine bekymringer med.

Sanssouci-paladset (der betyder "sorgløs") betragtes som det "tyske Versailles" på grund af sin elegante arkitektur og smagfulde udsmykning, selv om det er en lille bygning i forhold til det franske palads.

Sanssouci-paladset er uden tvivl et af de mest interessante steder i Potsdam, og jeg anbefaler, at du nyder en afslappende spadseretur i de smukke omkringliggende haver, som er på UNESCO's verdensarvsliste.

Friedrich Wilhelm II's marmorpalads

Monarken bestilte også Marmorpaladset ved Heiliger See-søens bredder som sin sommerresidens.

Det er bemærkelsesværdigt på grund af det smukke landskab, der omgiver det, og fordi det er det eneste preussiske palads i klassicistisk stil med en kubisk form. Sandheden er, at de preussiske arkitekter var ret originale, når det gjaldt design, og de gjorde sig store anstrengelser for at sikre, at intet palads lignede noget andet.

Slot Cecilienhof

Dette smukke palads, der er bygget i gotisk-tudorstil på ordre fra kejser Wilhelm II og minder om et stort engelsk landsted, er slående ikke kun på grund af sit udseende, men også fordi et vigtigt kapitel i det 20. århundredes europæiske historie fandt sted her.

Her mødtes Churchill (Storbritannien), Truman (USA) og Stalin (Sovjetunionen) i slutningen af Anden Verdenskrig for at udarbejde Potsdamkonferencens charter, hvor de blev enige om, hvordan Tyskland skulle administreres efter konflikten, og hvordan Europa skulle opdeles i indflydelsesområder.

Nyt palads

I nærheden af Sanssouci ligger Det Nye Palads, det største af alle paladserne i Potsdam, som også blev opført af kong Frederik II i det 18. århundrede.

Det er bemærkelsesværdigt for sin renæssancestil og sit nøgterne udseende udvendigt, men hvis du har tid, er det værd at besøge det indvendige efter rundvisningen, for det er et sandt syn at se. Du vil få mulighed for at se de overdådige receptionslokaler, marmorgalleriet og de luksuriøse paladsværelser, blandt andre rum.

Vær opmærksom på havegalleriet! Dets vægge er dekoreret med ædelsten, marmor og skaller.

Slottet Babelsberg

Dette er et andet af Potsdams mest charmerende slotte. Det stammer fra det 19. århundrede og har en spektakulær udsigt over Havel-floden - vær advaret, du vil ikke kunne stoppe med at tage billeder!

Det hollandske kvarter

Dette er et af de mest unikke steder i Potsdam. I det 18. århundrede bosatte mange hollandske arbejdere og håndværkere, der kom for at arbejde i byen på opfordring fra kong Frederik Vilhelm I, sig her.

Det er kærligt kendt som "Lille Amsterdam", fordi de rødlige murstensbygninger minder meget om dem i Hollands hovedstad. Faktisk er det hollænderne selv, der føler sig hjemme her, og hvis du har besøgt Amsterdam, vil du helt sikkert kunne forstå dem.

Spionernes bro

Denne bro har en fantastisk historie. Den ligger over vandet i floden Have og blev under den kolde krig en slags grænse for Sovjetunionen og USA, hvor de gennemførte deres respektive udvekslinger af fanger og spioner, der blev taget til fange af modstanderen. Mærkeligt, ikke sandt? Det er derfra, at den har fået sit mærkelige navn, og også fra de mange film om spioner, der er blevet optaget her.

Brandenburger Tor

Selv om den mest berømte Brandenburger Tor ligger i den tyske hovedstad, ligger den ældste faktisk i Potsdam. Den stammer fra det 18. århundrede og blev bygget i det historiske centrum (ved siden af Ludwigplatz), inspireret af Konstantinbue i Rom.

Den gamle bydel i Potsdam

Under turen har du mulighed for at slentre gennem den smukke gamle bydel i Potsdam. På trods af at den har været udsat for flere bombardementer under Anden Verdenskrig, blev den senere restaureret til sin tidligere storhed.

Benyt lejligheden til at besøge den vigtigste butiksgade i den gamle bydel kendt som Brandenburger Strasse og køb nogle souvenirs fra dit besøg - der er nogle gode lokale butikker!

Hvorfor er Potsdam et besøg værd?

Brandenburger Tor i Potsdam| ©User Bruhaha - Wikipedia
Brandenburger Tor i Potsdam| ©User Bruhaha - Wikipedia

I betragtning af Potsdams nærhed til Berlin (byen ligger kun 25 kilometer sydvest for den tyske hovedstad) er det en god idé at afsætte en dag på din ferie til at tage en tur til denne tidligere residens for de preussiske konger og tyske kejsere og lære Berlins omgivelser lidt bedre at kende.

Som tidligere "kejserby" har den bevaret et meget velholdt og smukt historisk centrum. Kong Frederik II "den Store" havde en svaghed for denne by, så han brugte mange kræfter på at forskønne den og gøre den til et sted at beundre ved at bygge mange paladser og haver.

Det siges faktisk, at Potsdam repræsenterer den ideelle sammensmeltning af natur, historie og kunst, og efter min mening er der en vis sandhed i dette, da alle, der nogensinde har besøgt Potsdam, ved, at det er en perle.

En anden grund til at tage en tur til Potsdam fra Berlin er at lære mere om Europas nyere historie. Det er stedet for Potsdamkonferencen, hvor sejrherrerne fra Anden Verdenskrig delte Tyskland og andre indflydelsesområder op.

Hvis du kan lide historie, og især denne periode, kan du kombinere et besøg i Berlin og Potsdam med et besøg i koncentrationslejren Sachsenhausen, som også ligger meget tæt på den tyske hovedstad. Jeg fortæller dig mere om det i indlægget Besøg i koncentrationslejren Sachsenhausen.

Hvordan kommer man til Potsdam?

Glienicke-broen| ©Lienhard Schulz - Wikipedia
Glienicke-broen| ©Lienhard Schulz - Wikipedia

Når du booker online en af disse udflugter til Potsdam fra Berlin, skal du være opmærksom på, at de ikke inkluderer transfer til og fra Potsdam. Med andre ord er du selv ansvarlig for din egen transport. Den nemmeste og hurtigste måde at komme til Potsdam fra Berlin er med tog.

I Berlin kører S-Bahn-togene direkte fra Hackescher Markt til Potsdam Hovedbanegård, og turen tager ca. 45 minutter. En heldagsbillet til ABC-zonen koster 7,70 euro, men du kan også købe en billet til 3,40 euro til ABC-zonen, som er gyldig i to timer.

Den gode nyhed er, at du kan bruge dit Berlin-rejsekort til offentlig transport i Potsdam, så længe det er gyldigt til ABC-zonerne.

Nyttige oplysninger om at komme til Potsdam

Fortune Gate og Sankt Nikolaus-kirken| ©Andreas Fränzel (AndiF) - Wikipedia
Fortune Gate og Sankt Nikolaus-kirken| ©Andreas Fränzel (AndiF) - Wikipedia

Hvor meget koster billetter?

Jeg anbefaler dig at tage et kig på Hellotickets for billetter til Potsdam fra Berlin, fordi der normalt er flere muligheder, og priserne er ganske fornuftige. Her kan du sammenligne billettilgængelighed, priser, tidsplaner og guidede ture. Der er i øjeblikket ingen ture til Potsdam tilgængelige, men se resten af de aktiviteter, du kan lave i Berlin.

Hvornår er det bedste tidspunkt at tage til Potsdam?

Det bedste tidspunkt at tage en tur til Potsdam fra Berlin er om sommeren. Byen er dog stadig lige så smuk på andre årstider, men vejret bliver koldere, og der er større risiko for regn. Mit råd er at planlægge din rejse i juli, august og september.

Hvordan booker man?

Hvis du planlægger en rejse til Potsdam fra Berlin om sommeren, dvs. i højsæsonen, anbefaler jeg, at du booker online så tidligt som muligt.

Det er meget nemt at booke din plads på turen. Det eneste, du skal gøre, er at vælge den dato, du ønsker at gennemføre aktiviteten, og vælge antallet af deltagere. For at sikre din plads i gruppen skal du betale på reservationstidspunktet.

Hvis du nød denne tur, er du måske også interesseret i...

Berlin er en livlig by i konstant forandring, hvor der altid er nye steder at se og ting at lave. Det er også en af de europæiske byer med mest historie og personlighed.

Hvis du ønsker at opdage alle hemmelighederne i Berlin på din ferie, kan du tage et kig på artiklen De bedste ture og udflugter fra Berlin, hvor du finder et udvalg af meget interessante ture, så du får mest muligt ud af din rejse.

Book en guidet tur i Berlin

Ofte stillede spørgsmål

 • Hvor langt er der fra Potsdam til Berlin?

  Potsdam ligger 31 kilometer fra Berlin, og det tager 45 minutter at køre dertil, hvilket gør det perfekt til en dagstur.

 • Hvad kan du lave i Potsdam på en dag?

  På én dag kan du nå de fleste af seværdighederne i denne by, der engang var hjemsted for kongelige, med seværdigheder som Cecilienhof-paladset, det hollandske kvarter, kong Frederik Vilhelm II's marmorpalads og det UNESCO-beskyttede Sanssouci-palads og -haver.

 • Hvad er Potsdam berømt for?

  Potsdam er en by, der er berømt for sine slotte og sin rige historie, og den vil tage dig tilbage til gamle dage med sit hollandske kvarter, det russiske kvarter og de mange UNESCO-værdighede steder.