Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Potsdam dagsture fra Berlin

Hvis du ønsker at komme væk fra hovedstadens travlhed, er Potsdam et godt bud: et smukt slot omgivet af haver. Hvad mere behøver du?

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minutters læst

Potsdam dagsture fra Berlin

Potsdam | ©LoboStudio Hamburg

Berlin er en fantastisk by. Moderne, kreativ, multikulturel... altid fuld af ting at se, og hvor hvert hjørne ånder af kultur og historie. Et anderledes sted, som det er let at blive tiltrukket af, fordi det altid fornyer sig selv og overrasker os med mange nye ting.

Men i udkanten af den tyske hovedstad ligger der en storslået by, som det er værd at forlade Berlin og afsætte en dag på ferien til at besøge. Den repræsenterer den ideelle kombination af natur, historie og kunst og var i mange år hjemsted for det preussiske kongehus - Potsdam, en af de smukkeste byer i Europa!

Hvordan er de bedst organiserede ture til Potsdam fra Berlin?

Udsigt fra St. Nicholas Church| ©A.Savin - Wikipedia
Udsigt fra St. Nicholas Church| ©A.Savin - Wikipedia

Potsdam er kendt som den tidligere residens for den preussiske kongefamilie og de tyske kejsere, og derfor er der så mange statelige paladser og smukke haver.

Dens barokarkitektur og den rolle, den spillede i slutningen af Anden Verdenskrig (med det berømte charter for Potsdamkonferencen), tiltrækker hvert år tusindvis af rejsende.

Denne rundvisning i Potsdam og dets paladser er ideel for rejsende, der besøger Berlin, men ikke har meget tid til en udflugt i udkanten af byen. På kun 3 timer vil du kunne se byens højdepunkter med en professionel guide, som vil fortælle dig historiske anekdoter, kuriositeter og også vise dig detaljer om steder, som måske ikke bliver opdaget, hvis du besøger byen på egen hånd.

Under busturen i Potsdam kan du bruge hovedtelefoner for at sikre dig, at du ikke går glip af guidens forklaringer, og du besøger det nye palads (med renæssancepræg) og de majestætiske paladser Sanssouci (kendt som det tyske Versailles) og Cecilienhof (der ligner et britisk landsted) til fods. Du kan også slentre gennem Potsdams smukke barokke gamle bydel og følge i fodsporene på Frederik II "den Store".

I slutningen af din rundvisning i Potsdam anbefaler jeg, at du tager et kig ind i nogle af byens paladser, for de er fantastiske. Og hvis din tur til Potsdam falder sammen med sommermånederne, er du heldig, for denne aktivitet omfatter en billet til en sightseeingbus med gratis stop, hvor du kan udforske byen komfortabelt siddende med en fantastisk udsigt.

Hvad vil du se?

 • Den gamle bydel i Potsdam
 • Sanssouci-paladset
 • Cecilienhof-slottet
 • Nyt palads

Nyttige oplysninger om Potsdam

 • Varighed: 3 timer
 • Lokal guide på tysk.
 • Audioguide på følgende sprog: engelsk, fransk, tysk, italiensk, russisk, spansk og italiensk.
 • Bustur med stop ved Sanssouci-paladset, Cecilienhof og det nye palads.
 • Billet til en sightseeingbustur i Potsdam i sommermånederne er inkluderet i prisen.
 • Afrejse fra: Babelsberger Str. 16, 14473 Potsdam kl. 11.00.

Anbefales: til dem, der ønsker at nyde denne smukke bys paladsarkitektur og haver, mens de lærer om dens historie og kultur enten til fods eller om sommeren med en sightseeingbus.

Halvdagsudflugter til Potsdam

Templin Lake syd for Potsdam| ©Italiaone - Wikipedia
Templin Lake syd for Potsdam| ©Italiaone - Wikipedia

Hvis du har mere tid til sightseeing under dit ophold i Berlin, er denne halvdags guidede vandretur gennem gaderne i Potsdam, der er på Unesco's verdensarvsliste, det perfekte valg for dig .

Under turen vil du se de vigtigste turistattraktioner i Potsdam, som har givet byen international berømmelse, f.eks. haverne og Sanssouci-paladset (med rokoko-udtryk), Frederik Vilhelms II's marmorpalads (sommerresidens for den preussiske monark), slottet Cecilienhof (hvor Potsdam-konferencen fandt sted i slutningen af Anden Verdenskrig) eller slottet Babelsberg (med imponerende udsigt over Havel-floden).

Andre seværdigheder på denne rundtur i Potsdam er det maleriske hollandske kvarter, den populære "Spionernes bro" eller en tur gennem Brandenburger Tor (ældre end den tyske hovedstad).

Inden du vender tilbage til Berlin, har du tid til at spise frokost på egen hånd på en af de lokale restauranter og smage på de lokale specialiteter.

Og hvis du ønsker det, kan du i slutningen af din rundtur i Potsdam tage turen igen på egen hånd og se nærmere på de steder, der har fanget din opmærksomhed, gå ind på et af de paladser, du har set, eller endda blive til middag, for hjemrejsen til Berlin er op til dig, så du bestemmer selv, hvordan du vil bruge din tid.

Hvad vil du se?

 • Haver og Sanssouci-paladset
 • Marmorpaladset af Frederik Vilhelm II
 • Cecilienhof Slot
 • Babelsberg Slot
 • Det hollandske kvarter
 • Spionernes bro
 • Brandenburger Tor

Nyttige oplysninger

 • Varighed: 6 timer
 • Lokal guide
 • Sprog: engelsk.
 • Afrejse fra: Neue Promenade 3, 10178 Berlin kl. 9.30.

Anbefales: til dem, der ønsker at opleve "kejserbyen" i detaljer og få lidt mere at vide om Tysklands historie, kultur og traditioner.


Hvad skal man se i Potsdam

Udsigt over det nye palads| ©Axel Hindemith - Wikipedia
Udsigt over det nye palads| ©Axel Hindemith - Wikipedia

Haver og Sanssouci-paladset

Dette imponerende palads fra det 18. århundrede blev bygget på ordre af den preussiske kong Frederik II "den Store" som hans sommerresidens i nærheden af Berlin og som et mødested for kunstnere, filosoffer, musikere og andre intellektuelle fra den tid, som han delte sine interesser med.

Sanssouci-paladset (der betyder "sorgløs") betragtes som det "tyske Versailles" på grund af sin elegante arkitektur og smagfulde udsmykning, selv om det er en lille bygning i forhold til det franske palads.

Sanssouci Palace er uden tvivl et af de mest interessante steder i Potsdam, og jeg anbefaler en afslappende spadseretur gennem de smukke omkringliggende haver, som er på UNESCO's verdensarvsliste.

Marmorpaladset af Frederik Vilhelm II

Monarken bestilte også marmorpaladset ved Heiliger See-søens bredder som sommerresidens.

Det er bemærkelsesværdigt på grund af det smukke landskab, der omgiver det, og fordi det er det eneste preussiske palads i klassicistisk stil med en kubisk form. Sandheden er, at de preussiske arkitekter var ret originale, når det gjaldt design, og de gjorde sig store anstrengelser for at sikre, at intet palads lignede noget andet.

Cecilienhof-slottet

Dette smukke palads, der er bygget i gotisk-tudor-stil på ordre af kejser Wilhelm II og minder om et stort engelsk landsted, er ikke kun bemærkelsesværdigt på grund af sit udseende, men også fordi et vigtigt kapitel i det 20. århundredes europæiske historie fandt sted her.

Det var stedet, hvor Churchill (Storbritannien), Truman (USA) og Stalin (USSR) mødtes i slutningen af Anden Verdenskrig for at udarbejde Potsdamkonferencens charter, hvor de blev enige om, hvordan Tyskland skulle administreres efter konflikten, og hvordan Europa skulle opdeles i indflydelsesområder.

Nyt palads

I nærheden af Sanssouci ligger det nye palads, det største af alle paladserne i Potsdam, som også blev opført af kong Frederik II i det 18. århundrede.

Det er bemærkelsesværdigt for sin renæssancestil og sit sobre ydre, men hvis du har tid, er det værd at besøge det indre efter rundvisningen, for det er et sandt syn at se. Du vil få mulighed for at se de overdådige receptionslokaler, marmorgalleriet og de luksuriøse paladsværelser, blandt andre rum.

Vær opmærksom på det marine galleri! Dens vægge er dekoreret med ædelsten, marmor og skaller.

Babelsberg Slot

Dette er endnu et af Potsdams mest charmerende slotte. Det stammer fra det 19. århundrede og har en fantastisk udsigt over Havel-floden - vær advaret, du vil ikke kunne stoppe med at tage billeder!

Det hollandske kvarter

Dette er et af de mest ejendommelige steder i Potsdam. I det 18. århundrede bosatte mange hollandske arbejdere og håndværkere, der kom for at arbejde i byen på opfordring fra kong Frederik Vilhelm I, sig her.

Byen er kærligt kendt som "Little Amsterdam", fordi dens rødlige murstensbygninger minder meget om bygningerne i den hollandske hovedstad. Faktisk følte hollænderne sig selv hjemme her, og hvis du har besøgt Amsterdam, vil du helt sikkert kunne forstå dem.

Spionernes bro

Denne bro har en fantastisk historie. Beliggende over Have-floden blev den under den kolde krig en slags grænse for Sovjetunionen og USA, hvor de foretog deres respektive udvekslinger af fanger og spioner, der var taget til fange af modstanderne. Er det ikke mærkeligt? Det er derfra, den har sit mærkelige navn, og også fra de mange film om spioner, der er blevet optaget her.

Brandenburger Tor

Selv om den mest berømte Brandenburger Tor ligger i den tyske hovedstad, ligger den ældste faktisk i Potsdam. Den stammer fra det 18. århundrede og blev bygget i det historiske centrum (ved siden af Ludwigplatz), inspireret af Konstantinbue i Rom.

Den gamle bydel i Potsdam

Under turen vil du have mulighed for at slentre gennem den smukke gamle bydel i Potsdam. Selv om det blev bombet flere gange under Anden Verdenskrig, blev det senere restaureret til sin tidligere storhed.

Benyt lejligheden til at besøge den gamle bys hovedindkøbsgade Brandenburger Strasse og købe nogle souvenirs fra dit besøg - der er nogle gode lokale butikker!

Hvorfor er Potsdam et besøg værd?

Brandenburger Tor i Potsdam| ©User Bruhaha - Wikipedia
Brandenburger Tor i Potsdam| ©User Bruhaha - Wikipedia

På grund af Potsdams nærhed til Berlin (kun 25 km sydvest for den tyske hovedstad) er det en god idé at afsætte en dag på ferien til at tage en tur til denne tidligere residens for de preussiske konger og tyske kejsere og lære Berlins omgivelser lidt bedre at kende.

Som tidligere "kejserby" har den bevaret et meget velholdt og smukt historisk centrum. Kong Frederik II "den Store" havde en svaghed for denne by, så han brugte mange kræfter på at forskønne den og gøre den til et sted, der var værd at beundre, ved at bygge et væld af paladser og haver.

Man siger faktisk, at Potsdam er den ideelle sammensmeltning af natur, historie og kunst, og det er der efter min mening noget sandt i, for alle, der nogensinde har besøgt Potsdam, ved, at det er en perle.

En anden grund til at tage en tur til Potsdam fra Berlin er at lære mere om Europas nyere historie. Her blev Potsdamkonferencen afholdt, hvor sejrherrerne fra Anden Verdenskrig delte Tyskland og andre indflydelsesområder op.

Hvis du kan lide historie, og især denne periode, kan du kombinere et besøg i Berlin og Potsdam med et besøg i koncentrationslejren Sachsenhausen, som også ligger meget tæt på den tyske hovedstad. Jeg fortæller mere om det i indlægget Besøg i koncentrationslejren Sachsenhausen.

Sådan kommer du til Potsdam

Glienicke-broen| ©Lienhard Schulz - Wikipedia
Glienicke-broen| ©Lienhard Schulz - Wikipedia

Når du booker en af disse ture til Potsdam fra Berlin online, skal du være opmærksom på, at de ikke omfatter en returtransport. Med andre ord er transporten på egen regning. Den nemmeste og hurtigste måde at komme til Potsdam fra Berlin er med tog.

I Berlin kører S-Bahn-togene direkte fra Hackescher Markt til Potsdam Hovedbanegård, og turen tager ca. 45 minutter. En heldagsbillet til ABC-området koster 7,70 €, men du kan også købe en totimersbillet til ABC-området for 3,40 €.

Den gode nyhed er, at du kan bruge det samme rejsekort, som du bruger i Berlin, til offentlig transport i Potsdam, så længe det er gyldigt for ABC-områderne.

Nyttige oplysninger om besøg i Potsdam

Fortune Gate og Sankt Nikolajs kirke| ©Andreas Fränzel (AndiF) - Wikipedia
Fortune Gate og Sankt Nikolajs kirke| ©Andreas Fränzel (AndiF) - Wikipedia

Hvor meget koster billetterne?

Jeg anbefaler dig at tage et kig på Hellotickets for billetter til Potsdam fra Berlin, fordi der er flere muligheder, og priserne er ganske rimelige. Her kan du sammenligne billetter, priser, tidsplaner og guidede ture.

Hvornår er det bedste tidspunkt at tage til Potsdam?

Det bedste tidspunkt at besøge Potsdam fra Berlin er om sommeren. Byen er dog stadig lige så smuk på andre årstider, men vejret bliver koldere, og der er større risiko for regn. Mit råd er at planlægge din rejse i juli, august og september.

Hvordan booker man?

Hvis du planlægger en rejse til Potsdam fra Berlin om sommeren, dvs. i højsæsonen, anbefaler jeg, at du booker online så tidligt som muligt.

Det er meget nemt at booke en plads på turen. Det eneste, du skal gøre, er at vælge den dato, du ønsker at gennemføre aktiviteten, og vælge antallet af deltagere. For at sikre din plads i gruppen skal du betale på reservationstidspunktet.

Hvis du nød denne rundvisning, vil du måske også være interesseret i...

Berlin er en livlig by i konstant forandring, hvor der altid er nye steder at se og ting at lave. Det er også en af Europas mest historiske byer med en stærk personlighed.

Hvis du ønsker at opdage alle hemmelighederne i Berlin på din ferie, kan du tage et kig på artiklen De bedste ture og udflugter fra Berlin, hvor du finder et udvalg af meget interessante ture, så du får mest muligt ud af din rejse.

Ofte stillede spørgsmål

 • Hvor langt er der fra Potsdam til Berlin?

  Potsdam ligger 31 kilometer fra Berlin, og det tager 45 minutter at køre dertil, så det er perfekt til en dagstur.

 • Hvad kan du lave i Potsdam på en dag?

  På én dag kan du nå de fleste af seværdighederne i denne by, der engang var hjemsted for kongelige, med seværdigheder som Cecilienhof-paladset, det hollandske kvarter, kong Frederik Vilhelm II's marmorpalads og det UNESCO-beskyttede Sanssouci-palads og -haver.

 • Hvad er Potsdam berømt for?

  Potsdam er en by, der er berømt for sine slotte og sin rige historie, og den vil tage dig tilbage til gamle dage med sit hollandske kvarter, det russiske kvarter og de mange UNESCO-værdighede steder.