Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Sachsenhausen koncentrationslejr ture

Denne rejse ind i fortiden er smertefuld, men nødvendig. Jeg fortæller dig, hvordan du kan besøge den koncentrationslejr, der ligger tættest på hovedstaden.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

5 minutters læst

Sachsenhausen koncentrationslejr ture

Koncentrationslejren Sachsenhausen | ©MandyM - Wikipedia

Under Anden Verdenskrig byggede nazisterne mange interneringscentre over hele Europa, men af dem alle blev Sachsenhausen-koncentrationslejren betragtet som den ideelle prototype på det nationalsocialistiske styres idealer.

Efter de barske begivenheder, der fandt sted i lejren i disse år, blev Sachsenhausen-koncentrationslejren omdannet til et mindesmærke til ære for ofrene for barbariet, så disse frygtelige begivenheder aldrig ville gentage sig. Her kan du se, hvordan du besøger den.

Sådan ser de guidede rundvisninger i koncentrationslejren Sachsenhausen ud

Indgangen til koncentrationslejren| ©Mendeztrives - Wikipedia
Indgangen til koncentrationslejren| ©Mendeztrives - Wikipedia

Koncentrationslejren Sachsenhausen betragtes som en af de vigtigste seværdigheder for besøgende i Berlin. For at se det, er dette den mest komplette og populære mulighed.

Hvad denne tur består af

Det er en 6 timers udflugt til Sachsenhausen, hvor du sammen med en spansktalende guide (akkrediteret af mindesmærket selv) kan lære om stedets historie, den type fanger, der var indlogeret her, og deres barske levevilkår. Den havde omkring 60.000 fanger, hvoraf mere end 12.000 ikke formåede at slippe væk i live.

Desuden vil denne vandretur vise dig de vigtigste steder i lejren, såsom kaserne 38, strafcellerne, den centrale gårdsplads og sygeafdelingen, hvor der blev udført menneskelige eksperimenter på de indsatte.

Under rundvisningen vil du også høre forskellige vidneudsagn fra de overlevende, se nogle billeder af lejren taget af SS'erne samt hemmelige dokumenter, der blev fundet ved krigens afslutning.

Hvorfor tage denne guidede tur?

Jeg vil helt klart anbefale at tage denne tur til Sachsenhausen med en guide i stedet for på egen hånd, primært fordi du ikke behøver at bekymre dig om, hvordan du får dine billetter dertil, og fordi du har en professionel guide til at besvare dine spørgsmål og give historisk baggrund for det, du ser i lejren, hvilket er meget praktisk på et sted som dette.

Nyttige oplysninger

 • Varighed: 6 timer
 • Anbefales, hvis... du gerne vil lære Sachsenhausen at kende, men ikke har meget tid til at planlægge dit eget besøg.

Hvad er og hvad du vil se i koncentrationslejren Sachsenhausen

Området med henrettelsespelotonen| ©Mendeztrives - Wikipedia
Området med henrettelsespelotonen| ©Mendeztrives - Wikipedia

Nazi-Tyskland designede dette sted som den ideelle prototype, hvor det nationalsocialistiske regimes idealer skulle legemliggøres, og det kom til at huse det centrale administrationskontor for de andre koncentrationslejre.

Det begyndte som et interneringscenter og en arbejdslejr for politiske fanger, men nazisterne internerede snart også folk, som de anså for at være mindreværdige på grund af deres race, religion eller andre karakteristika.

I den periode, hvor Sachsenhausen var i drift (1933-1945), blev tusindvis af mennesker udsat for tvangsarbejde, tortur, sult, menneskelige eksperimenter og til sidst udryddelse.

Efter Sovjetunionens befrielse af koncentrationslejren blev Sachsenhausen en særlig lejr for den sovjetiske efterretningstjeneste og endnu et interneringscenter for DDR-fanger. Siden 1993 har det været et mindesmærke for ofrene fra dengang.

Hvad du vil se

Da Sachsenhausen blev næsten helt nedlagt i 1950'erne, er det meste af koncentrationslejren tom, og der er kun lidt tilbage af den oprindelige infrastruktur. Mange dele blev dog rekonstrueret efter de modeller, som nazisterne brugte, og med de samme materialer for at sikre autenticitet og nøjagtighed.

 • Tårn A: det vagttårn, hvorigennem du kommer ind i koncentrationslejren.

 • Barakker 38 og 39: Det var i disse bygninger, at de jødiske fanger blev tilbageholdt. Du kan se de rekonstruktioner af køjer og toiletter, der blev lavet senere i henhold til overlevendes vidneudsagn. I dag er det museet for modstandsbevægelsen.

 • Straffeceller: Dette var lejrens fængsel. Det var her, de vigtigste fanger blev spærret inde, og hvor Gestapo uddelte brutale straffe.

 • Køkken og vaskeri: to barakker med permanente udstillinger om Sachsenhausen.

 • Skydegrav, gaskamre og massegrave: steder, hvor nazisterne myrdede fangerne og senere begravede dem.

 • Sygehus og lighus: stedet, hvor der blev udført menneskelige eksperimenter på de indsatte, og hvor nogle af ligene blev opbevaret.

 • Tårn E: I dette tårn er der en udstilling om forholdet mellem Oranienburg og Sachsenhausen.

 • Den centrale gårdsplads: Dette var det sted, hvor nazisterne tvang fangerne til at træne i lange timer i regn, kulde og varme, eller hvor de gennemførte offentlige henrettelser ved hængning.

 • Mindesmærker: I lejren er der flere mindesmærker dedikeret til ofrene, f.eks. det sovjetiske mindesmærke, det i den centrale gård, tavlerne dedikeret til de spanske fanger eller monumentet ved siden af det forsvundne gaskammer for alle dem, der blev myrdet i Sachsenhausen.

Hvorfor Sachsenhausen-koncentrationslejren er et besøg værd

Billedtekst på porten: Arbejdet vil gøre dig fri| ©Mendeztrives - Wikipedia
Billedtekst på porten: Arbejdet vil gøre dig fri| ©Mendeztrives - Wikipedia

På grund af nærheden til Berlin vil en tur til Sachsenhausen give dig mulighed for at dykke ned i en tragisk episode i Europas historie, føle med i mange menneskers lidelser og reflektere over, hvad der skete her, så det aldrig vil ske igen. Og hvis du kan lide historie, kan du desuden se et af de vigtigste steder i udviklingen af Anden Verdenskrig.

Du skal dog huske på, at det er et meget hårdt besøg. Inden du tager med på denne tur, bør du forberede dig på, hvad du vil se og høre her. Der vil være tidspunkter, hvor du vil få en klump i halsen og gåsehud, når du går gennem dette sted og forestiller dig de fejltagelser, der blev begået her.

Så vær opmærksom på, at rundvisningen i koncentrationslejren Sachsenhausen måske ikke er egnet, hvis du er meget følsom. Faktisk anbefales det ikke til børn under 12 år på grund af de grove udstillinger.

Planlæg dit besøg i Sachsenhausen-koncentrationslejren

Krematoriumsovne| ©Mendeztrives - Wikipedia
Krematoriumsovne| ©Mendeztrives - Wikipedia

Hvor er lejren?

Straße der Nationen 22, 16515 Oranienburg

Sådan kommer du dertil

Disse udflugter omfatter ikke en rejse til Sachsenhausen på grund af lejrens nærhed til Berlin, så du er helt fri til at tage af sted på egen hånd. Det er de transportmidler, du kan tage:

 • Med tog fra Berlin: Tag S1-linjen (S-bahn Wannsee mod Oranienburg) fra Berlin Friedrichstraße station og stå af ved Oranienburg station, som er det sidste stop. For at rejse skal du have en billet, der er gyldig til ABC-zoner. Togene kører hvert 20. minut, og turen tager ca. 45 minutter.

 • Til Sachsenhausen fra Oranienburg togstation: Du kan gå 20 minutter til koncentrationslejren (bare rolig, vejen er godt skiltet) eller tage bus 804 (retning Malz) og 821 (retning Tiergarten) til mindesmærket uden for stationen.

 • I bil fra Berlin: Tag motorvej A111 til Hamborg. Når du ankommer til Oranienburger Kreuz, skal du tage A10 mod Prenzlau og køre fra ved Birkenwalder. Derefter kører du ad B96 mod Oranienburg og følger skiltene "Gedenkstätte" til Sachsenhausen. Turen tager ca. 50 minutter.

Åbningstider

Åbent hver dag:

 • Fra 15. marts til 14. oktober: 8.30-18.00.
 • Fra den 15. oktober til den 14. marts: 8:30 til 16:30 om morgenen.

Museerne er lukket om mandagen.

Hvad skal jeg tage med mig til koncentrationslejren Sachsenhausen?

 • Stedet er stort, og du skal gå lidt mellem de forskellige seværdigheder, så jeg anbefaler, at du har behagelige sko på. Hvad angår påklædning, anbefaler jeg, at du af respekt bærer formelt tøj, da det er et besøg på et mindesmærke.

 • Du kan tage billeder i koncentrationslejren, så det er fint at medbringe dit kamera, men husk, at Sachsenhausen er et mindesmærke for nazismens ofre, så prøv at være hensynsfuld, når du tager billeder.

 • På vejen tilbage til Berlin anbefaler jeg, at du medbringer en flaske vand og en snack, hvis du får appetit.

6. Andre udflugter, som du måske vil tage på

Hvis du gerne vil tage på flere udflugter på din rejse til Berlin end denne, kan du tage et kig på De bedste ture og udflugter fra Berlin, hvor du vil finde flere idéer til at få mest muligt ud af din rejse.

Ofte stillede spørgsmål

 • Hvilke dele af koncentrationslejren vil jeg kunne besøge på denne rundvisning?

  Du vil genopleve lejrens historie ved at besøge laboratoriet, sygeafdelingen, fængslerne og barakkerne samt strafcellerne og krematoriet på en omfattende vandretur rundt på stedet, mens du lytter til en ekspertguides bevægende fortælling.

 • Hvad omfatter et besøg i en koncentrationslejr?

  Alle ture omfatter en lokal ekspertguide og et kort over byen, og de private ture omfatter normalt afhentning på hotellet.

 • Er der noget, jeg bør vide, før jeg besøger Sachsenhausen?

  Du spekulerer sikkert på, om det er tilladt at tage billeder, og selv om det er tilladt, er det meget nemt at tage et billede, der ikke er helt passende på disse steder, så vi anbefaler, at du tænker dig om, før du tager et billede. I den forbindelse skal du tænke grundigt over det tøj, du vil bære, for at undgå at bære ubehagelige slogans eller slogans.