Sachsenhausen koncentrationslejr ture

Denne rejse ind i fortiden er smertefuld, men nødvendig. Jeg vil fortælle dig, hvordan du besøger den koncentrationslejr, der ligger tættest på hovedstaden.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minutters læst

Sachsenhausen koncentrationslejr ture

Koncentrationslejren Sachsenhausen | ©MandyM - Wikipedia

Under Anden Verdenskrig byggede nazisterne mange interneringscentre i Europa, men af dem alle var koncentrationslejren Sachsenhausen den, der blev betragtet som den ideelle prototype for det nationalsocialistiske regimes ide aler.

Efter de barske begivenheder, der fandt sted i lejren i disse år, blev koncentrationslejren Sachsenhausen omdannet til et mindesmærke til ære for ofrene for barbari, så disse forfærdelige begivenheder aldrig ville blive gentaget. Jeg vil fortælle dig, hvordan du besøger den.

Den mest komplette løsning

Sachsenhausen koncentrationslejr dagstur fra Berlin

Besøg Sachsenhausen, et Holocaust-mindesmærke

Denne tur inkluderer adgang til Sachsenhausen Memorial and Museum og en lokal guide, der vil fortælle dig detaljeret om historien om dette forfærdelige sted.

På denne tur til koncentrationslejren Sachsenhausen, som starter i Berlin, vil du og din guide rejse til koncentrationslejren Sachsenhausen med offentlig transport. Din guide vil fortælle dig om nazisternes koncentrationslejrsystem og give dig alle detaljerne om dette forfærdelige og mørke steds historie.

I Sachsenhausen besøger du appellplatz, barakkerne, patologiafdelingen, Zeilenbau (Gestapo-fængslet), udryddelsescentret og krematoriet under en rundvisning, hvor guiden fortæller historier om fangernes daglige liv, tortur og afstraffelse. Du vil også lære om koncentrationslejrens sidste dage og sovjetternes brug af den efter Anden Verdenskrig.

Anbefales, hvis... du gerne vil besøge Sachsenhausen, men ikke har meget tid til at planlægge dit eget besøg.

Hvordan er de guidede ture i koncentrationslejren Sachsenhausen?

Indgang til koncentrationslejren| ©Mendeztrives - Wikipedia
Indgang til koncentrationslejren| ©Mendeztrives - Wikipedia

Koncentrationslejren Sachsenhausen anses for at være et must for besøgende i Berlin. For at se den, er dette den mest komplette og populære mulighed.

Hvad denne tur består af

Dette er en 6-timers udflugt til Sachsenhausen, hvor man sammen med en spansktalende guide (akkrediteret af mindesmærket selv) lærer om stedets historie, den type fanger, der boede der, og deres barske levevilkår. Der var omkring 60.000 fanger, hvoraf mere end 12.000 ikke formåede at flygte i live.

Derudover vil denne vandretur vise dig de vigtigste steder i lejren, såsom Barak 38, straffecellerne, den centrale gårdhave og sygeafdelingen, hvor der blev udført menneskelige eksperimenter på de indsatte.

Under turen vil du også høre forskellige vidnesbyrd fra overlevende, se nogle billeder af lejren taget af SS samt hemmelig dokumentation fundet i slutningen af krigen.

Hvorfor tage denne guidede tur?

Jeg vil helt klart anbefale at tage denne tur til Sachsenhausen med en guide i stedet for på egen hånd, primært fordi du ikke behøver at bekymre dig om, hvordan du får dine billetter derhen, og fordi du vil have fortællingen fra en professionel guide, der vil besvare dine spørgsmål og give historisk kontekst til det, du ser i lejren, hvilket er ret praktisk på et sted som dette.

Book en tur til Sachsenhausen

Historien om koncentrationslejren Sachsenhausen

Skydebane| ©Mendeztrives - Wikipedia
Skydebane| ©Mendeztrives - Wikipedia

Nazityskland designede dette sted som den ideelle prototype for det nationalsocialistiske regimes idealer, og det kom til at huse det centrale administrationskontor for de andre koncentrationslejre. Det begyndte som et interneringscenter og en arbejdslejr for politiske fanger, men snart internerede nazisterne også mennesker, som de anså for mindreværdige på grund af deres race, religion eller andre egenskaber.

I løbet af den tid, Sachsenhausen var i drift (1933-1945), blev tusindvis af mennesker udsat for tvangsarbejde, tortur, sult, menneskelige eksperimenter og til sidst udryddelse.

Efter Sovjetunionens befrielse af koncentrationslejren blev Sachsenhausen en speciallejr for den sovjetiske efterretningstjeneste og endnu et interneringscenter for DDR-fanger. Siden 1993 har det været et mindesmærke for ofrene fra dengang.

Book en udflugt til Sachsenhausen

Hvad du vil se i koncentrationslejren Sachsenhausen

Barakker fra lejren| ©Dineshraj Gooman
Barakker fra lejren| ©Dineshraj Gooman

Da Sachsenhausen blev næsten helt afviklet i 1950'erne, står det meste af koncentrationslejren tom, og der er ikke meget af den oprindelige infrastruktur tilbage. Mange dele er dog blevet rekonstrueret efter de modeller, nazisterne brugte, og med de samme materialer for at sikre autenticitet og nøjagtighed.

 • Tårn A: Vagttårnet, hvorfra der var adgang til koncentrationslejren.
 • Barak 38 og 39: Det var de bygninger, hvor de jødiske fanger blev holdt fanget. Man kan se rekonstruktionerne af køjerne og toiletterne, som blev lavet senere på baggrund af vidnesbyrd fra overlevende. I dag er det modstandsbevægelsens museum.
 • Straffeceller: Dette var lejrens fængsel. Det var her, de vigtigste fanger blev låst inde, og hvor Gestapo uddelte brutale straffe.
 • Køkken og vaskeri: to barakker med permanente udstillinger om Sachsenhausen.
 • Skydegrav**, gaskamre og massegrav**: steder, hvor nazisterne myrdede fangerne og senere begravede dem.
 • Sygeafdelingog lighus: Det var her, der blev udført eksperimenter på de indsatte, og hvor nogle af ligene blev opbevaret.
 • Tårn E: Dette tårn viser en udstilling om forholdet mellem Oranienburg og Sachsenhausen.
 • Dencentrale gårdhave: Det var her, nazisterne tvang fangerne til at træne i mange timer i regn, kulde og varme, eller hvor de udførte offentlige henrettelser ved hængning.
 • Mindesmærker: I lejren er der flere mindesmærker dedikeret til ofrene, såsom det sovjetiske mindesmærke, det i den centrale gård, mindepladerne dedikeret til de spanske fanger eller mindesmærket ved siden af det forsvundne gaskammer for alle dem, der blev myrdet i Sachsenhausen.

Book en udflugt til Sachsenhausen

Hvorfor et besøg i koncentrationslejren Sachsenhausen er umagen værd

Billedtekst på porten: Arbejde vil sætte dig fri| ©Mendeztrives - Wikipedia
Billedtekst på porten: Arbejde vil sætte dig fri| ©Mendeztrives - Wikipedia

Med sin nærhed til Berlin giver en tur til Sachsenhausen dig mulighed for at dykke ned i en tragisk episode i europæisk historie, leve dig ind i mange menneskers lidelser og reflektere over, hvad der skete her, så det aldrig sker igen. Og hvis du kan lide historie, vil du personligt se **et af de vigtigste steder i udviklingen af Anden Verdenskrig.

Men for at gøre det, skal du tage højde for, at det er et meget hårdt besøg. Før du deltager i denne tur, bør du forberede dig på, hvad du vil se og høre her. Der vil være tidspunkter, hvor du vil få en klump i halsen og gåsehud, når du går gennem dette sted og forestiller dig de afvigelser, der blev begået her.

Så vær advaret om, at turen til koncentrationslejren Sachsenhausen måske ikke er egnet, hvis du er en meget følsom person. Faktisk anbefales det ikke til børn under 12 år på grund af udstillingernes grovhed.

Book en rundvisning i Sachsenhausen

Planlæg dit besøg i koncentrationslejren Sachsenhausen

Krematoriets ovne| ©Mendeztrives - Wikipedia
Krematoriets ovne| ©Mendeztrives - Wikipedia

Hvor er det placeret?

Straße der Nationen 22, 16515, Oranienburg,

Sådan kommer du dertil

Disse ture inkluderer ikke rejser til Sachsenhausen på grund af lejrens nærhed til Berlin, så du er helt fri til at tage af sted på egen hånd. Dette er de transportmidler, du kan tage:

 • Med tog fra Berlin: Tag S1-linjen (S-bahn Wannsee mod Oranienburg) fra Berlin Friedrichstraße station og stå af på Oranienburg station, som er det sidste stop. For at rejse skal du bruge en billet, der er gyldig til ABC-zoner. Togene kører hvert 20. minut, og rejsen tager ca. 45 minutter.
 • **Til Sachsenhausen fra Oranienburg togstation: Du kan gå 20 minutter til koncentrationslejren (bare rolig, vejen er godt skiltet) eller tage bus 804 (retning Malz) og 821 (retning Tiergarten) til mindesmærket uden for stationen.
 • I bil fra Berlin: Tag motorvej A111 til Hamborg. Når du ankommer til Oranienburger Kreuz, skal du tage A10 mod Prenzlau og tage afkørslen ved Birkenwalder. Tag derefter B96 mod Oranienburg, og følg skiltene mod "Gedenkstätte" til Sachsenhausen. Turen tager ca. 50 minutter.

Åbningstider

Åbent hver dag:

 • 15. marts til 14. oktober: 8.30 til 6.00 om morgenen.
 • Fra 15. oktober til 14. marts: kl. 8.30 til 4.30.

Museerne er lukket om mandagen.

Hvad skal jeg tage med mig til koncentrationslejren Sachsenhausen?

Behagelige sko| ©Alexandra Tran
Behagelige sko| ©Alexandra Tran
 • Stedet er stort, og du kommer til at gå en del mellem de forskellige seværdigheder, så jeg råder dig til at tage behagelige sko på. Med hensyn til påklædning anbefaler jeg, at du har formelt tøj på af respekt, da dette er et besøg til et mindesmærke.
 • Du kan tage billeder i koncentrationslejren, så det er ikke noget problem at medbringe dit kamera, men husk, at Sachsenhausen er et mindesmærke for ofrene for nazismen, så prøv at vise hensyn, når du tager billeder.
 • På vej tilbage til Berlin anbefaler jeg, at du medbringer en flaske vand og en snack, hvis du skulle få appetit.

Book en udflugt til Sachsenhausen

Andre udflugter, du måske kan lide

Berlin| ©Nicholas
Berlin| ©Nicholas

Hvis du på din rejse til Berlin gerne vil på flere udflugter end denne, så tag et kig på de bedste ture og udflugter fra Berlin, hvor du finder flere ideer til at få mest muligt ud af din rejse. Du kan bl.a. tage en tur til Potsdam fra Berlin. Og hvis du vil dykke dybere ned i historien, kan du tage en tur tilBerlins jødiske kvarter.

Book en tur til Sachsenhausen