Mallorca på 5 dage: alt du behøver at vide

Mallorca på 5 dage er en ganske overkommelig tur. Men det kræver, at du inddeler din tid godt, så du får mest muligt ud af dit besøg på øen.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minutters læst

Mallorca på 5 dage: alt du behøver at vide

Mallorca | ©JamesPDeans

Mallorca er synonymt med strande, afslapning og sommer. Der er dog mange turister, der sætter sig for at lære Mallorca at kende på 5 dage og giver al deres tid til hovedstaden Palma de Mallorca, en by med en enorm kulturarv. Men der er mange andre ting at se og lave på øen.

I denne guide til, hvad man kan se og lave på Mallorca på 5 dage, foreslår jeg derfor en tur til de bedste steder på øen. Du vil kunne se alt fra monumenter til paradisiske strande og passere gennem smukke og charmerende landsbyer.

Dag 1: Palma de Mallorca og gastronomisk rundtur

Mallorcas katedral| ©Secret Pilgrim
Mallorcas katedral| ©Secret Pilgrim

Det første stop på Mallorca, som jeg foreslår, er øens hovedstad, Palma de Mallorca.

På trods af det enorme antal turister, både nationale og udenlandske, som Palma byder velkommen hvert år, har byen stadig bevaret sin baleariske ånd. Det kan ses i den lokale arkitektur med hvidkalkede huse og brostensbelagte gader.

Hvis du vil besøge byen, kan du vælge at leje en af de guidede ture på Mallorca eller gøre det på egen hånd.

Lær katedralen i Palma de Mallorca at kende

Et af de mest bemærkelsesværdige monumenter i byen er katedralen i Palma de Mallorca. Den er blevet erklæret et historisk-kunstnerisk monument, og dens oprindelse går næsten et årtusinde tilbage.

Byggeriet begyndte i 1229, efter at kong James I lovede at hylde den hellige Maria med et tempel. Selvom byggeriet begyndte det år, er sandheden, at det først stod færdigt i 1601.

Siden da har Palmas katedral gennemgået mange ombygninger, hvoraf nogle er udført af store kunstnere, bl.a. Gaudí. En af mine yndlingsting ved dette kristne monument er vægmaleriet, der pryder Sakramentskapellet, skabt af maleren Miquel Barceló.

Og hvis du rejser til Mallorca om sommeren, kan du være heldig at besøge katedralens terrasser, hvorfra der er en magisk udsigt over byen.

Besøg det kongelige palads Almudaina

Almudainas kongelige palads ligger lige ved siden af katedralen, mindre end et minuts gang væk. En anderledes måde at gøre denne tur på er med en af de Segway-ture, der findes på Mallorca.

Dens geografiske placering ved havet er slående. Det er et symbol på alle de civilisationer, der har passeret igennem og bosat sig på øen. Spor fra den talayotiske, romerske og især muslimske periode mødes og danner murene.

Indenfor kan man se de kongelige kamre, den store pejs i Salón Mayor og kongernes private bade. Desuden finder det berømte vagtskifte sted hver lørdag.

En anden af de store attraktioner ved dette nationale kulturarvssted er uden tvivl den udsigt, det tilbyder. Fra paladsets forskellige terrasser er der en drømmeagtig panoramaudsigt over Palmabugten. Almudaina-haverne er også et besøg værd.

Blandt dem alle vil jeg gerne fremhæve middelalderhaven S'Hort del Rei. Når du slentrer gennem stierne, vil du føle det, som om en tidsmaskine har ført dig tilbage til et andet historisk øjeblik, og du kan sagtens forestille dig kongen gå gennem det samme sted.

Oplev Bellver-slottet

Når du har set Palmas to vigtigste monumenter, skal du lidt længere ud af byen for at se et andet af mine yndlingssteder: Bellver Slot, ca. 10 minutters kørsel fra centrum af Palma. Du kan også tage buslinje 4, og det vil i så fald tage dig omkring en halv time. En anden mulighed er at bruge en af Mallorcas turistbusser.

Det er en arkitektonisk juvel, der ligner noget fra et eventyr. Den ligger på toppen af en bakke, der engang hed Puig de la Mezquita. Med mere end 100 meter over Palmas niveau og grønne fyrretræer, der giver skygge, er Bellver-slottet et must på dit besøg på Mallorca på 5 dage.

Af alle de områder, der udgør slottet, er paradepladsen særlig bemærkelsesværdig. Her finder du en gravsten, der hylder Alexandre Jaume i Rosello, den deputerede, der sikrede, at slottet blev kommunal ejendom, og takket være hvem vi alle kan besøge det.

Ud over paradepladsen er San Marcos-kapellet, slottets skytshelgen, også et besøg værd. På dette sted, hvor der stadig holdes bryllupper i dag, kan man se elementer af den oprindelige arkitektur, som f.eks. majolica-fliserne i præstegården, der stammer fra det 14. århundrede, eller silke-, sølv- og guldfronten fra det 16. århundrede.

Tag på en gastronomisk rundtur på Mallorca

Jeg vil gerne afslutte den første dag med stil ved at hylde Mallorcas gastronomi. Øen udmærker sig ikke kun ved sin natur- og kulturarv, men også ved sin kulinariske rigdom. Der er mange mallorcinske retter, der vil vinde din gane.

Derfor anbefaler jeg, at du tager på en af de bedste gastronomiske ture på Mallorca. For at få mundvandet til at løbe, vil jeg fortælle dig om sobrasada, coca de Trampó eller stegt pattegris på mallorcinsk manér.

Mit råd er at undgå den typiske junkfood, som man normalt spiser på rejser. Gå på typiske mallorcinske barer og restauranter og prøv typiske mallorcinske retter: byer og kulturer kendes og forstås gennem maven.

Dag 2: Drach-hulerne og Manacor

Drach-grotterne i Porto Cristo| ©Norman G
Drach-grotterne i Porto Cristo| ©Norman G

Efter et besøg ved de vigtigste monumentale seværdigheder vil jeg gerne vise dig en anden af Mallorcas store skatte.

Denne gang er det naturen selv, der er kunstneren bag dette sted. Drach-grotterne ligger i Manacor, en fiskerlandsby, der skiller sig ud på øen med sin store skønhed.

Du kan komme til Manacor enten med privatbil eller offentlig transport, men den mest bekvemme måde er måske at leje en dagstur på Mallorca, der inkluderer grotterne.

Overrask dig selv med grotterne i Drach

Grotterne i Drach har en rute på hverken mere eller mindre end 1000 meter. Når du træder ind på dette sted, kan du lade fantasien få frit løb og finde mening i de forskellige naturformationer, du støder på undervejs.

Når du kigger op, vil du se, hvordan stalaktitterne og stalagmitterne ser ud til at falde ned på dig, som om de var forstenet regn. Mellem de forskellige huler og deres rum strømmer vand gennem hulerne og danner forskellige søer, som giver stedet en mere magisk følelse.

En af dem er Lake Martel, som er en af de længste underjordiske søer i verden, 100 meter lang og 27 meter dyb. Der afholdes koncerter med klassisk musik ved Martelsøen, hvor musikerne sejler over vandet i små træbåde.

For at få den fulde oplevelse anbefaler jeg, at du lejer en guidet tur i Drach-grotterne, hvor du får forklaret hver eneste interessante detalje i grotterne.

Besøg i Drach-hulerne med Porto Cristo og Pearl Shop Mallorca

Besøg Manacor

Det tager kun ca. 20 minutter i bil at komme fra Cuevas del Drach til Manacor. Der er også forskellige busruter, som kombinerer linje 424 og 401.

Manacors betydning afspejles, om ikke mere, i dens størrelse: Det er den næststørste by på Mallorca, kun overgået af Palma. Manacor har en utrolig turistattraktion på grund af sin kulturarv.

Derfor anbefaler jeg, at du udnytter en af dagene på din rejse til at fare vild i byens gader og falde over dens forskellige skatte, mens du går. Der er dog nogle få monumenter, som jeg gerne vil fremhæve, da de er de vigtigste.

For det første må du ikke gå glip af sognekirken Mare de Déu dels Dolors de Manacor, en nygotisk katedral fra det 19. århundrede.

Hvis du besøger byen på en mandag, har du mulighed for at kigge på gademarkedet, der afholdes uden for katedralen. På den anden side er et andet must-see i Manacor Museu D'historia, som er blevet erklæret et monument. Bygningen, som museet ligger i, stammer helt tilbage fra den arabiske periode, hvilket tydeligt kan ses på arkitekturen.

Gå på opdagelse i Museo de Nadal

I Manacor kan du også besøge Nadal-museet, hvor du finder en udstilling med alle de trofæer, som tennisspilleren har modtaget i løbet af sin sportskarriere.

Som om det ikke var nok, giver museet dig mulighed for at konkurrere virtuelt med store internationale sportsfolk, ligesom du kan have det sjovt med interaktive spil.

Dag 3: Rundtur i Mallorcas smukkeste landsbyer (Valldemossa og Pollença)

Valldemossa| ©Mia & Steve Mestdagh
Valldemossa| ©Mia & Steve Mestdagh

Som du har set, er Mallorcas skønhed på ingen måde begrænset til Palma. Derfor er min anbefaling, at du tilbringer en dag i øens hovedstad og bruger resten af din rejse på at opdage de skatte, der er spredt ud over hele Mallorca.

Da det er umuligt at se hele Mallorca på 5 dage, vil jeg fremhæve to af de smukkeste landsbyer: Valldemossa og Pollença.

Valldemossa

Valldemossa ligger cirka en times kørsel fra Manacor. Landsbyen ligger i Tramuntana-bjergkæden og udmærker sig både ved sin vidunderlige geografiske beliggenhed og ved den kulturelle rigdom i det historiske centrum.

Blandt de bedste steder i kommunen er havnen i Sa Marina, hvor man kan tage en dukkert, betragte bådene i havnen eller spise på Es Port, en af de bedste restauranter på øen.

Det kan også anbefales at benytte besøget i Valldemossa til at besøge Real Cartuja (det kongelige charterhus), som ligger i centrum af kommunen.

Pollença

Fra Alcudia til denne kommune er der cirka 20 minutter i bil. Der er også gode busforbindelser.

Desuden ligger Pollença meget tæt på Alcudia, så man kan besøge begge på samme dag.

Da Pollença engang var den romerske hovedstad på Balearerne, har byen mange arkæologiske levn, som f.eks. den romerske bro. Der er også mange andre monumenter i kommunen. Af dem alle anbefaler jeg El Calvario, selvom du skal op ad 365 trin for at nå det.

Nyd en unik solnedgang ved Kap Formentor

I Pollença finder du Formentor-odden, som er et af de smukkeste steder på hele Mallorca. Det er hjemsted for fyrtårnet Faro de Formentor, som står i 200 meters højde.

Naturligvis må du ikke gå glip af stranden i området med krystalklart vand og fint sand. Du vil elske at se solnedgangen på denne del af øen.

Middag i Sa Pobla

Endelig kan du afslutte dagen med en middag i balearisk stil i Sa Pobla. Denne kommune ligger 18 minutters kørsel fra Pollença.

Hvis du foretrækker at bruge offentlig transport, kan du også tage bussen fra den ene by til den anden, hvilket ikke tager mere end en halv time. Hvad angår de mest anbefalede restauranter i Sa Pobla, er der Menestralia og Mare Nostrum.

Dag 4: Alcudia og S'Albufera Park

S'Albufera-parken| ©Heather Cowper
S'Albufera-parken| ©Heather Cowper

Alcudia er en anden af de smukkeste landsbyer på Mallorca og ligger kun 10 minutters kørsel fra Polleça. Naturparken S'Alb ufera hører til Alcudia-bugten, som jeg nævnte i det foregående punkt.

Det er det største vådområde på De Baleariske Øer med et samlet areal på 1.650 hektar. Naturparken S'Albufera løber gennem kommunerne Sa Pobla og Muro og betragtes som et vådområde af international betydning.

Alcudia

Dit første stop er Alcudia. Uanset om du kommer fra Manacor eller Palma, vil det tage dig omkring 50 minutter i bil. Hvad Alcudia angår, er denne by kendt på hele øen for sine vidunderlige strande. Den ligger på den nordlige del af Mallorca og byder på en rejse tilbage i tiden takket være dens middelalderlige aroma.

Du må ikke gå glip af den gamle bydel, som strækker sig gennem snoede brostensbelagte gader. Her kan du se de gamle bymure og de vigtigste monumenter.

Pollentia, en gammel romersk by og et arkæologisk område, er også interessant.

Fortab dig i naturen i S'Albufera-parken

Fra Alcudia til S'Albufera-parken tager det kun 15 minutter i bil. Hvis du ikke har et privat køretøj, kan du tage bussen. I sidstnævnte tilfælde tager rejsen cirka 25 minutter.

For at få adgang til parken skal man registrere sig som besøgende i receptionen ved ankomsten. Her vil du få udleveret en række regler for pleje og bevarelse af dette naturområde.

Du kan også bede om information om de forskellige ruter, der er tilgængelige i området. I øjeblikket er der fire ruter:

  • Route des Colombars
  • Sa Roca-ruten
  • Enmig - Ses Puntes-ruten
  • Cibolllar-ruten

Afhængigt af den tid, du vil afsætte til dit besøg, bliver du nødt til at vælge den ene eller den anden rute. De har alle deres egen charme, men nogle er kortere end andre. For eksempel er ruten d'Enmig - Ses Puntes den længste af dem alle og vil tage dig en formiddag.

Middag ved S'Albufera-parken

Slut dagen af med stil med en middag ved siden af S'Albufera-parken på en af restauranterne i området.

Min anbefaling er Figueret Restaurant, som specialiserer sig i middelhavskøkken. Hvis du er mere til det moderne køkken, kan du vælge Fusion19, et af de bedste sushi-steder på øen.

Dag 5: Cabrera og Mallorcas bedste strande

S'Amarador-stranden| ©Marcelo
S'Amarador-stranden| ©Marcelo

Et andet af Mallorcas bedste naturområder er nationalparken Cabrera, som ligger på den sydlige del af øen. Det er en øgruppe, der består af i alt tre øer og femten holme, hvoraf øen Cabrera skiller sig ud.

Hele øgruppen har fået tildelt titlen nationalpark på grund af dens rige økosystemer, og fordi den har en af de bedst bevarede havbunde i hele Middelhavet.

Besøg nationalparken Cabrera

For at komme til Cabrera skal du leje en af de bedste bådture på Mallorca, som normalt tager lidt over en halv time.

Afhængigt af hvor meget tid du har afsat til parken i din rejseplan, kan du enten se slottet og gå rundt om det eller tage en tur rundt på øen og lære den at kende i dybden.

Min anbefaling er at vælge den anden mulighed, som vil tage dig en formiddag. Faktum er, at Cabrera har meget at byde på, fra museer til kirkegårde og arkæologiske steder.

Du finder også en bar, hvor du kan hvile dig og få en drink i havnen Es Port. Hvad angår slottet, så stammer denne fæstning fra det 14. århundrede og var engang af stor strategisk betydning.

På grund af sin funktionalitet er slottet blevet ødelagt ved flere lejligheder, så det, du kan se af det i dag, er kun ruinerne. Men hvis du klatrer op på den højeste del af slottet, vil du blive forbløffet over udsigten over øen.

Fortab dig i øens strande og bugter

Blandt alle strande og bugter på Mallorca er der nogle, der skiller sig ud med deres betagende skønhed. Da du er i Colonia de Sant Jordi, udgangspunktet og destinationen for din udflugt til Cabrera, vil jeg især fremhæve to strande: S'Amarador og d'es Trenc. Førstnævnte ligger en halv times kørsel fra Sant Jordi, og sidstnævnte er mindre end 15 minutter væk.

S'Amarador er en bugt, der hører til naturparken Mondragó. Hvis du rejser med hele familien til øen og leder efter ting at lave med børn på Mallorca, er dette en af de bedste.

Bugten udmærker sig ved den ro, den tilbyder, og har en bred strand, hvor de små kan lege i fuld sikkerhed. Hvis du stadig har tid og lyst, kan du tage til stranden Es Trenc, en idyllisk strand, der hører til naturområdet Es Salobrar.