10 ting du kan lave på Mallorca i julen

Julen er en tid, der fortjener at blive nydt med stil, uanset hvor du befinder dig i verden. Hvis du har det privilegium at tilbringe dem på Mallorca, er det vigtigt, at du kender de underholdningsanbefalinger, som jeg giver dig i denne publikation.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

9 minutters læst

10 ting du kan lave på Mallorca i julen

Jul på Mallorca | ©Dirk Vorderstraße

De bedste ting at se og lave på Mallorca har altid noget at gøre med øens naturlige skønhed og befolkningens varme og venlighed. Julen er en meget speciel tid at besøge dette samfund, og derfor giver jeg dig et par planer, der kan hjælpe dig med at få mest muligt ud af julefrokosterne, mens du oplever den mest befolkede ø på Balearerne på dine egne betingelser.

Traditioner, begivenheder, attraktioner og meget mere. Dette er blot nogle af de aktiviteter, som du kan foretage dig, hvis du følger denne liste over seværdigheder og aktiviteter, som jeg har udarbejdet til dig, så du kan vende hjem med følelsen af at være en ægte borger fra Balearerne.

1. Fejr festdagen for den ubesmittede undfangelse

Santa María-katedralen| ©Juanma Hernandez
Santa María-katedralen| ©Juanma Hernandez

I mange dele af Spanien begynder julen traditionelt med fejringen af den ubesmittede undfangelsesdag, som falder den 8. december og fejres med stil på Balearerne. Især i Palma de Mallorca er der flere aktiviteter, der er værd at besøge som turist i byen, da katolsk tilbedelse og ritualer er et af de mest interessante kulturelle aspekter i mange byer i regionen.

Hvis du er på øen på denne dato, kan du deltage i den messe, der fejres hvert år i Mallorcas katedral. Det er en fremragende idé, fordi du også får mulighed for at gå gennem gaderne i byens historiske centrum på et tidspunkt, hvor hundredvis af sognebørn er på en slags pilgrimsrejse for deres tro og overbevisning.

Hvis du alligevel ikke ønsker at deltage i messen, kan du stadig nyde den kommercielle scene på datoen, da alle gaderne i nærheden af katedralen og det kongelige palads Almudiana også har restauranter, der tilbyder dig det bedste af det bedste, de har at tilbyde for at fejre begyndelsen af julen uden at skulle inddrage al den katolske mystik på datoen.

At være i dette område på denne dato er en af de bedste ting at lave på Mallorca i december af den grund og også fordi det er et godt tidspunkt at nyde Parque del Mar på et tidspunkt, hvor der vil være fyldt med mennesker, der fejrer ligesom juleaften eller nytårsaften.

2. Følg vejen til fødselsscenerne i Palma de Mallorca

Fødselsscener på Mallorca| ©Neville
Fødselsscener på Mallorca| ©Neville

En anden mallorcinsk tradition, der fejres hver jul, er at lave julekrybber. Det er modeller i skala, der forestiller den landsby, hvor Jesus Kristus blev født juleaften, og af en eller anden kulturel grund er det i Palma de Mallorca blevet kutyme at besøge de vigtigste julekrybber i byen. Og der er et par institutioner og kommercielle virksomheder, der år efter år lever op til denne smukke tradition ved at skabe ægte kunstværker, der forsøger at overgå den foregående jules indsats.

Fødselsscenen i Cort er en af de mest ikoniske i byen, da den finder sted på Palma Rådhus. El Corte Inglés-krybben, Sant Roc-kirken, Santa Catalina-markedet og La Misericordia-kulturcentret er andre af de mest kendte. I hvert fald blandt dem, der hvert år indgår i ruten med disse allegoriske fremstillinger, som fans af denne særlige tradition bør besøge.

Husk, at det er en glimrende måde at følge denne rute på, når man rejser rundt i Palma de Mallorca under julefrokosterne, da det er en af de mest elskede attraktioner blandt lokalbefolkningen i juletiden. En god måde at bevæge sig fra det ene punkt til det andet i byen den dag, du beslutter dig for at besøge disse julekrybber, er med Hop on Hop off-busserne på Mallorca, da de også tilbyder dig en audioguide i bussen, som vil hjælpe dig med at forstå mange historiske detaljer om hovedstaden på denne smukke ø.

Køb billetter til de bedste Hop on Hop off-busser på Mallorca

3. Nyd en julemesse i øens landsbyer

Julemarked på Mallorca| ©Ostaleri
Julemarked på Mallorca| ©Ostaleri

Lige på Mallorca genopfinder landmænd og lokale producenter sig selv i løbet af sæsonen og lader julestilen og æstetikken stå i centrum ved de arrangementer, som de traditionelt bruger til at sælge deres håndlavede produkter. Så ved at besøge nogle af dem får du adgang til de bedste elementer af den lokale gastronomi, men nu under den juleidentitet, som du er så interesseret i at opleve.

I Palma de Mallorca finder du flere julemarkeder hver weekend i sæsonen, og dem på Plaça de Cort og Plaça del Mercat er nogle af de mest kendte og centrale i hele byen. Men andre byer på øen vil også have disse maleriske arrangementer i løbet af sæsonen, så det er en god idé at tjekke dem ud.

For eksempel er den i Puerto Portals, uden at gå for langt fra hovedstaden, en af de bedste på øen for sin kombination af tysk æstetik med de bedste juletraditioner fra Middelhavet. De kan også være den perfekte undskyldning for en kort, men underholdende køretur ud af Palma de Mallorca.

Husk, at en tur i privatbil på øen er en af de bedste ting at se eller lave på Mallorca om vinteren, da der altid er overnatningsmuligheder i den by, du vælger at overnatte i, da der er lavt turisttilstrømning i denne sæson.

4. Tag dine børn med til Ajuntament de Mallorca for at aflevere deres breve til de tre vise mænd

Mallorca rådhus| ©Jon Connell
Mallorca rådhus| ©Jon Connell

Palma de Mallorcas rådhus er en bygning, der er et besøg værd på alle tider af året på grund af sin privilegerede beliggenhed, sin smukke og typiske mallorcanske arkitektur og sin historiske og kulturelle betydning for dette samfund. Julen bliver dog en endnu mere speciel tid at besøge, da der hvert år oprettes et hjørne til at modtage de læs, som øens børn ønsker at sende til Los Reyes Magos sammen med deres liste over gaver.

Det kan være en god aktivitet, hvis du tilbringer ferien på øen og ønsker at få dit barn til at føle, at der ikke er nogen risiko for, at kongerne ikke ved, hvor de skal tage gaverne hen, mens de stadig er på Mallorca. Faktisk er det en god idé at starte dagen, hvis du planlægger en af de små dagsture til Mallorca med børn, da det forbereder dem på en god indstilling fra morgenstunden.

Husk, at postkassen på rådhuset også er tilgængelig for de børn, der vælger at tro, at julemanden er gavegiveren den 25. december i stedet for den 6. januar. Sandheden er, at uanset hvad du tror på i din familie, vil du ved et besøg her finde et hjørne dekoreret i den bedste juleæstetik, og det kan være meget specielt og fascinerende for de yngste medlemmer af husstanden.

5. Deltag i en Sibyllesang

Midnatsmesse| ©Kazimierz Gourny
Midnatsmesse| ©Kazimierz Gourny

Canto de la Sibila er en af de vigtigste traditioner i hele den spanske kultur, og den finder især sted på Mallorca i julen. Det er et liturgisk drama, der har middelalderlig oprindelse og har at gøre med den endelige dom i den kristne fantasi lige før Guds søns ankomst til menneskeskikkelsen. Mallorca er et af kun to steder i verden, hvor denne tradition er blevet fejret uafbrudt fra middelalderen og frem til i dag. Derfor er den erklæret som immateriel kulturarv af Unesco.

Hvis du ønsker at opleve denne vigtige begivenhed, kan du deltage i midnatsmessen, der fejres juleaften både i Mallorcas katedral og i Lluc-helligdommen. Begge er meget vigtige kultsteder set ud fra et arkitektonisk og historisk perspektiv. Man skal dog huske på, at Lluc-helligdommen er et pilgrimscenter, hvor man skal booke overnatning, hvis man ønsker at opleve denne tradition for katolicisme med middelalderlig oprindelse fuldt ud.

Denne begivenhed er så vigtig, at begge messer transmitteres af lokale og nationale tv-kanaler. Faktisk er det et af de vigtigste punkter på rejseplanen for mange rejsende, der har et 4-dages besøg på Mallorca lige før jul.

6. Overvære korets koncert i Teatro Principal

Principal Theatre| ©Cati Mr
Principal Theatre| ©Cati Mr

En anden juletradition, der gentages hvert år i Palma de Mallorca, og som er et besøg værd, er koncerten med byens kor i Teatro Principal. Det musikalske repertoire består af en blanding af traditionelle spanske sange, andre strengt juleprægede stykker og hvert år opfører koret sin egen version af Canto de la Sibila (Sybilsangen). Det gør denne plan endnu mere interessant, hvis du ikke har mulighed for at tage til Misa de Gallo for at nyde den anden begivenhed.

Datoen skifter hvert år, og ved nogle lejligheder har der været to på hinanden følgende forestillinger i den samme weekend. Den mest almindelige er, at den falder fredag og lørdag før den 24. december. Billetpriserne er uoverskuelige, da de ændrer sig hvert år, og det hele afhænger af den valgte plads og antallet af lokale kor, der inviteres til koncerten.

Jeg kan dog understrege, at der er tale om en elegant begivenhed, som kræver en vis grad af anstændighed af deltagerne. Jeg råder dig derfor til kun at deltage, hvis du har noget aftenklædning med i bagagen eller i det mindste har noget tøj, der gør dig passende til en sådan aften.

7. Deltag i juleaktiviteterne i Pueblo Español

Spansk landsby| ©Nata Golend
Spansk landsby| ©Nata Golend

Pueblo Español på Mallorca er et ret besynderligt sted, da det er en kopi af en typisk landsby på den iberiske halvø, som modtager besøgende hele året rundt, og hvor der afholdes alle mulige arrangementer. Julen er et glimrende tidspunkt at besøge dette sted på grund af det faktum, at der i hele måneden er en kulturel dagsorden, der søger at fremme oplevelsen af en iberisk jul. Dette er blandt det store antal udenlandske turister, der kommer til denne lille forlystelsespark.

Para ti kan skille sig ud som et interessant sted, fordi der hver weekend siden begyndelsen af julesæsonen er nogle meget specielle kunsthåndværkermarkeder. Sandheden er, at det ikke er en dyr eller kompliceret aktivitet, da det vil tage halvdelen af din formiddag eller eftermiddag, og adgangen koster normalt omkring 10 euro pr. voksen og omkring 5 euro pr. barn i hele julesæsonen.

For mange lokale er det en af de bedste ting at lave på Mallorca hele året rundt. Men sandheden er, at dens relevans øges i juletiden på grund af den lave turisttilstrømning sammenlignet med sommeren og de dekorationer, der er udviklet overalt for at skabe stemningen på de nævnte weekendmarkeder, som jeg har nævnt.

8. Besøg juleudsmykningerne på Plaza de España og La Rambla

Plaça d'Espanya| ©Adele Chrestien
Plaça d'Espanya| ©Adele Chrestien

De enkle, gratis aktiviteter er også et besøg værd, når man tilbringer julen på Mallorca, og derfor kan jeg ikke anbefale dig nok at afsætte en af dine nætter på øen til at besøge de områder, der år efter år er dekoreret med allegoriske belysninger fra Palmas rådhus. Plaza de España er en af de smukkeste pladser i øens hovedstad, og dens kommercielle tilbud kan gøre et hurtigt besøg for at beundre julepynten til en god beslutning for både humøret og appetitten.

La Rambla er et andet af byens kulturelle epicentre, og mange af de bedste ting at se eller gøre på Mallorca om natten er direkte forbundet med de lokale i området. Hele gaden er også oplyst med smukke juledekorationer, så det er endnu en god plan, hvis du vil beundre den genopbygning af byens skønhed, der finder sted i forbindelse med festlighederne i slutningen af året.

9. Køb juleartikler hos Rialto Living

Rialto Living| ©Francesco Montanari
Rialto Living| ©Francesco Montanari

En af de første livsstilsbutikker på Mallorca var Rialto Living, og i dag har den etableret sig som en sand institution, når det gælder elegance. Den ligger meget tæt på Paseo del Borne.

Den samme historie om lokale fremskridt og den æstetiske sans, som har kendetegnet butikken siden starten, har gjort det til en sand tradition at købe juledekorationer i denne butik. I hvert fald blandt dem, der gerne vil have lidt luksus i deres mallorcanske jul.

Du skal huske på, at Rialto Living ligger i et dyrt og ret berømt shoppingområde i Palma de Mallorca. Så det er en god idé at besøge butikken blot for at beundre skønheden i deres festlige varer og ikke have høje forventninger om at få noget til en god pris. Det vil du næppe gøre, hvis du føler, at der er alvorlige budgetmæssige begrænsninger for at deltage i denne lokale tradition.

10. Spis en julemiddag på balearisk vis

Fisk og skaldyr i fad| ©Scott Henderson
Fisk og skaldyr i fad| ©Scott Henderson

Den baleariske gastronomi er en af de mest interessante i hele Spanien, og det er virkelig en prioritet, at du får en familiemæssig julemiddag, hvis du beslutter dig for at tilbringe juletiden på den smukke ø Mallorca. Huevo Hilado, panerede skaldyr, fyldte galets, som faktisk er en slags julesuppe, kalkun sammen med spædgris og de berømte mallorcinske turrones er blot nogle af de retter, der bør være på bordet i aften.

På den anden side er det sandt, at du på grund af dine indkvarteringsforhold ikke har det sidste ord om, hvad der skal tilberedes til julemiddagen, for det afhænger af kokken i dit hotels restaurant.

Derfor er det også en god idé at sikre sig selv muligheden for at smage disse retter ved at deltage i nogle af de bedste gastronomiske ture på Mallorca. Især dem, der udnytter julen til at fokusere fuldt ud på de kulinariske forberedelser, der definerer sæsonen.

Book de bedste gastronomiske ture på Mallorca