De bedste ting du kan lave på Mallorca

Skal du snart rejse til Mallorca? Se denne guide til alt det, du bør se og gøre for at få en uforglemmelig ferie i Palma.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

13 minutters læst

De bedste ting du kan lave på Mallorca

©Stefan Kunze

Denne paradisiske ø i hjertet af Middelhavet er den perfekte destination for en ferie. Palma de Mallorca har det hele! Drømmestrande, kultur, lækker gastronomi, naturaktiviteter, betagende udsigter og masser af fest.

Dette er de 10 ting, som du ikke må gå glip af på Mallorca, når du rejser. Velkommen til den smukke ø!

1. Tag med på en sejltur rundt på Mallorca

Sejl i Mallorcas farvande| ©Miquel Gelabert
Sejl i Mallorcas farvande| ©Miquel Gelabert

Mallorca er en af de smukkeste øer i Middelhavet, og dens strande er en destination i sig selv for tusindvis af rejsende, som i dens landskaber ser en jordisk repræsentation af paradiset.

Landskaberne kan konkurrere med Caribien takket være de skjulte bugter med krystalklart vand, hvidt sand og frodig vegetation. Drømmesteder, der indbyder til afslapning og til at nyde havbrisen og solen, uanset om du ligger ved kysten eller om bord på en båd, der tager dig med ud på opdagelse langs Mallorcas kystlinje.

Der er ingen tvivl om, at det er en af de ting, man skal gøre på en ferie på Mallorca, at tage på stranden for at slappe af. Men hvis du vil tilbringe en dag udendørs på en anderledes og sjov måde, anbefaler jeg, at du tager med på en udflugt for at udforske kysten med båd og dybhavet, en af de bedste aktiviteter på Mallorca. Min erfaring siger mig, at det er et eventyr og et uforglemmeligt minde!

Der er tid til at solbade, snorkle, beundre udsigten over en drink, udforske naturparker, svømme med fisk i grotter og endda grille i det åbne hav.

Det lyder fantastisk, ikke sandt? Hvis du vil vide mere om bådture på Mallorca, må du ikke gå glip af denne artikel, hvor du kan finde ud af nogle af de mest fremragende muligheder.

Book en bådtur på Mallorca

2. Rundvisning i Almudaina-paladset og katedralmuseet

Almudaina-paladset| ©an Arx
Almudaina-paladset| ©an Arx

Når du forlader Mallorcas katedral, vil du uundgåeligt komme til museet og Almudaina-paladset. For at fuldende det tidligere besøg anbefaler jeg, at du først går ind på museet i Palma Katedral, når du forlader kirken.

Katedralmuseum

Det ligger på Plaça de la Seu og er tilgængeligt via Casa de la Almoina. Hvis du er interesseret i kunst, vil du nyde dette besøg meget, for det indre er dekoreret med vægmalerier fra Mudejar-tiden og rummer meget interessante samlinger af malerier, skulpturer, guld- og sølvsmedearbejder og sumpturkunst, som tilhører kapitelsalonen. Turen er meget behagelig og nem at se, så du kan hurtigt gå videre til den næste turistattraktion, som er Almudaina-paladset.

Almudaina-paladset

Dette er et gammelt islamisk citadel, som kong James I Erobreren ombyggede til et gotisk palads som sin residens på Mallorca. I dag bruges Almudaina-paladset stadig til officielle arrangementer og kan besøges. Den ligger lige over for Mallorcas domkirke.

Bygningen er slående på grund af sin blanding af stilarter, en sammensmeltning af muslimsk og levantinsk gotisk arkitektur, men efter min mening er de eksotiske omgivelser, som den ligger i, også værd at beundre.

Især de middelalderlige haver i S'Hort del Rei, der er inspireret af historicisme og andalusisk inspiration. Det er svært ikke at blive betaget af skønheden i dens springvand, bassiner og appelsintræer. Du bliver ikke træt af at tage billeder!

Der er mange ture rundt om på Mallorca, som omfatter dette og andre monumenter. Jeg anbefaler, at du bestiller en af dem, så du kan udforske byen og få en ekspertguide til at fortælle om alle dens seværdigheder. Her er et udvalg af de bedste ture og udflugter på Mallorca.

Bestil en rundtur på Mallorca

3. Lær Lonja de Mallorca at kende

Inde i Lonja de Mallorca| ©Sandra Vallaure
Inde i Lonja de Mallorca| ©Sandra Vallaure

Ved siden af Almudaina-paladset, på Passeig de Sagrera, ligger Lonja de Mallorca. Den blev bygget i det 15. århundrede og er et eksempel på den mallorcinske gotiske arkitektur og er en af de smukkeste bygninger, man kan se på Mallorca.

Det ydre er enkelt, men fuld af detaljer som religiøse billeder, kampesten, gargoyler og buer dekoreret med filigransten i flamboyante gotiske stil.

Efter min mening er det dog Lonja's indre, som er bygningens virkelige skat. Et gennemsigtigt rum, der er designet til at være hovedkvarter for byens handel, hvor følelsen af tomhed er imponerende og stærk.

Man skal sætte sig ned for at beundre vinduerne og de snoede søjler, der springer ud fra gulvet og slutter sig til ribberne i de ribbeformede hvælvinger.

Jeg anbefaler en cykeltur rundt om Lonja, som også fører dig til andre seværdigheder på Mallorca, såsom katedralen og Bellver-slottet. Det er en sjov, sund og miljøvenlig måde at komme rundt på. Her er vores indlæg om de bedste cykelture på Mallorca. Du har også en anden om Segway-ture rundt i byen.

Book en cykeltur på Mallorca

4. Gå på tapas i kvarteret La Lonja

Smag de velsmagende tapas i La Lonja-kvarteret| ©Marco Verch
Smag de velsmagende tapas i La Lonja-kvarteret| ©Marco Verch

La Lonja-kvarteret er et af de mest livligekvarterer i Palma, så det er perfekt til en spadseretur gennem gaderne, der er fulde af restauranter, kunstgallerier og butikker af alle slags.

Efter at have besøgt La Lonja-bygningen kan du nyde en kaffe og en typisk mallorcinsk ensaimada på en lille terrasse og nyde solen og udsigten over dette kvarter, hvis bygninger er en unik blanding af gotisk, renæssance og modernistisk stil.

Hvis du foretrækker vin og tapas, kan jeg anbefale dig at besøge en af de barer, der ligger omkring Apuntadores-gaden og Drassana-pladsen, hvor du kan prøve øens traditionelle gastronomi og andre innovative forslag. Der er noget for enhver smag! Du kan også benytte dig af muligheden for at tage på en af de bedste gastronomiske ture i dette kvarter og andre kvarterer i byen.

Når du er færdig, kan du ikke forlade La Lonja-kvarteret uden at gå ind i en af butikkerne, hvor du kan købe en god souvenir fra din rejse til Mallorca. Fra parfume og bøger til tøj i Ibizastil.

5. Tag et glas cava på Plaza Mayor-pladsen

Mallorcas vigtigste torv| ©Sergei Gussev
Mallorcas vigtigste torv| ©Sergei Gussev

Det er værd at fortsætte ruten gennem den gamle bydel for at komme til Plaza Mayor, et andet af de vigtigste steder at se på Mallorca og et af de mest charmerende steder, da det er omgivet af meget interessante historiske monumenter såsom San Miguel-kirken (det ældste kristne tempel i Palma) eller flere små paladser og gårde, som er fantastiske eksempler på byens civile arkitektur fra det 15. til det 17. århundrede.

Jeg anbefaler et besøg på Plaza Mayor, byens største torv, ikke kun på grund af turistattraktionerne, men også for at nyde den livlige atmosfære her. Her kan du tage pulsen på byen og lære dens mest autentiske side at kende, da det er et yndet mødested for de lokale, hvor de kan snakke og slappe af.

Hvis din rejse falder sammen med weekenden, er det derfor en god idé at tage til Plaza Mayor og sætte sig på terrassen på en af de livlige barer og se de musikalske optrædener, der finder sted her, mens du drikker et glas mallorcinsk cava og smager på de lokale specialiteter.

Om morgenen er der desuden markeder, hvor du kan kigge rundt og købe souvenirs fra boderne. Der er boder, der sælger alt fra kunsthåndværk og tøj til delikatesser.

6. Nyd udsigten til Bellver Slot

Bellver Slot| ©Cristian Bortes www.eyeem.com/bortescristian
Bellver Slot| ©Cristian Bortes www.eyeem.com/bortescristian

Et besøg på Bellver-slottet er et must på din rute rundt i Palma. Først og fremmest på grund af dens enestående karakter, da det er en befæstning med en cirkulær base, som er unik i Spanien, der stammer fra det 14. århundrede og er et mesterværk i gotisk-levantinsk arkitektur.

Tidligere var det en kongelig residens, men i dag huser det Palma de Mallorcas historiske museum, så du kan benytte lejligheden til at se både monumentet og dets samlinger.

For det andet fordi der fra dens beliggenhed på toppen af en bakke i vest og omgivet af frodig vegetation er en fantastisk panoramaudsigt over Palma by og dens bugt, Mallorcas slette og Tramuntana-bjergkæden. Faktisk kommer navnet Bellver Slot fra det gamle catalanske "bell veure", som betyder "smuk udsigt", hvilket gør det til et utroligt fotogenisk sted.

Hvis du kan lide gamle slotte, historie eller at fotografere smukke landskaber, tror jeg, at du vil elske et besøg på Bellver Slot i Palma, fordi det ikke lader nogen ligeglade.

Desuden arrangerer de normalt en række friluftskoncerter om sommeren på den imponerende runde paradeplads. Så musik er en anden grund til at besøge denne fæstning.

7. Se fænomenet vintersolhverv i Es Baluard

Es Baluards| ©Gordon Wrigley
Es Baluards| ©Gordon Wrigley

Når vi nu taler om fæstninger og museer, ligger der tæt på Lonja en anden fæstning fra det 16. århundrede, som er blevet genoprettet til kultur og turisme.

Her finder vi Es Baluard, museet for moderne og moderne kunst i Palma. Hvis du er kunstinteresseret, er dette endnu et vigtigt besøg på Mallorca på grund af samlingerne, selv om jeg må indrømme, at dette sted er specielt for mig af en anden grund, nemlig fordi det er et strategisk punkt, hvor man kan betragte fænomenet "vintersolhverv".

Både herfra og fra museets indre terrasse kan man se, hvordan sollyset passerer gennem det centrale skib i Mallorcas katedral og projiceres på hovedfacadens rosetvindue, som forvandles til et kæmpe kalejdoskop mellem den 18. og 24. december, med den 21. december som den vigtigste dag.

8. Dyk ned i de arabiske bade på Mallorca

Arabiske bade i Palma| ©Wikipedia - José Luis Filpo Cabana
Arabiske bade i Palma| ©Wikipedia - José Luis Filpo Cabana

Almudaina-paladset er ikke det eneste levn fra den islamiske tilstedeværelse på Mallorca. I den gamle bydel, kun få skridt fra katedralen, er der en anden meget interessant bygning, som øen har bevaret: de arabiske bade i Palma.

De stammer fra det 11. århundrede, og i denne kultur var hammam-ritualet en form for dampbad, som de gamle muslimer brugte til at rense krop og ånd. Badene var også et vigtigt centrum for sociale sammenkomster i den middelalderlige islamiske verden, fra øst til Al-Andalus.

Hvad vil du se under dit besøg?

De blev bygget efter romersk forbillede (kolde, varme og varme områder), men de rester, der er bevaret til i dag, stammer fra det varme rum. Mallorcas arabiske bade ligger på Calle Serra 7 og koster kun 2 euro, så jeg anbefaler, at du går indenfor for at se et ægte stykke af Spaniens middelalderlige historie. De er det bedst bevarede byggeri fra den islamiske æra på øen.

Under mit besøg blev jeg slået af, hvor velbevarede de er, når man tænker på, hvor gamle de er. Dets hesteskobuede døråbning fører til et kvadratisk interiørrum, hvis tolv søjler støtter den halvkugleformede kuppel med flere ovenlysvinduer, der lod naturligt lys passere igennem og skabte en meget behagelig og intim atmosfære.

Ved siden af dette rum er der et andet rum, som menes at være det varme rum for de arabiske bade. Her vises en forklarende video af et par minutters varighed om oprindelsen af dette hammam på Mallorca, som hjælper os med at forestille os bedre, hvordan dette sted var i sin pragtfulde tid.

Oplev hammam-ritualet i Palma

Hvorfor nøjes med at forestille sig, hvordan hammam-ritualet var i de arabiske bade på Mallorca, når du selv kan opleve det på din ferie?

Hvis du er nysgerrig efter dit besøg, anbefaler jeg, at du bruger en eftermiddag i en af de nuværende spaer i byen, hvilket er en af de ting at gøre på Mallorca, som jeg elsker!

Når du træder ind, vil du se, at dette ikke er en typisk spa, men at værelserne er kendetegnet ved deres andalusiske indretning, og der hersker stilhed i dem, kun afbrudt af vandets susen i de termiske pools.

I denne rolige atmosfære får den duftende luft, det dæmpede stearinlys og den andalusiske musik dig til at føle dig som en sultaninde og for et øjeblik at føle dig hensat til den gyldne tidsalder i det gamle Al-Andalus.

9. Fest i Santa Catalina

Nyd Palmas natteliv og særlige atmosfære| ©Long Truong
Nyd Palmas natteliv og særlige atmosfære| ©Long Truong

Mallorca er berømt for sine paradisiske bugter med hvidt sand og turkisblåt vand, hvor du kan slappe af og solbade i løbet af dagen. Men den er også berømt for sin festsjæl. Tusindvis af turister fra alle verdenshjørner rejser til øen for at opleve det mallorcinske natteliv fuldt ud.

Der er et stort udvalg af natteliv i Palma, men Santa Catalina-kvarteret vest for den gamle bydel er et af mine yndlingssteder, som jeg vil anbefale dig at besøge. Det er et af byens nye kvarterer, hvor mange udlændinge har åbnet deres forretninger, hvilket giver det en eklektisk og kosmopolitisk stemning, der blander sig med de modernistiske huse, de små pladser og den mere traditionelle side af Mallorca.

Hvor kan man feste i Palma?

  • Hvis du er på udkig efter en cocktailbar med en behagelig og eksotisk atmosfære, kan du starte aftenen på Chakra (Calle de Sant Magí, 40), hvor du kan nyde nogle lækre drinks og indiske tapas til Bollywood-musik.

  • Hvis du har lyst til at se et live-show, kan du fortsætte på samme gade til LAB Cocktail Bar (Carrer de Sant Magí, 22), hvor du kan få signaturcocktails i en vintage-atmosfære med et internationalt klientel.

  • Et af de steder, jeg bedst kan lide i Santa Catalina, er Patrón Lunares ( Carrer de la Fàbrica, 30), som er ideelt til en snack og aftenens første omgang. Der er en kreativ menu og nogle meget originale cocktails. Baren har også en meget interessant historie, som afspejles i lokalernes æstetik.

  • I nærheden ligger det symbolske Hotel Hostal Cuba (Carrer de Sant Magí, 1), en bygning i kolonial stil med en terrasse med smuk udsigt over havnen og katedralen. Det er også en gastrobar og natklub, så du kan danse der, til du ikke kan holde det ud.

  • Hvis du kan holde ud til næste morgen, kan du i Santa Catalina spise fransk morgenmad på konditoriet La Madeleine de Proust ( Anníbal, 17) eller svensk morgenmad på El Perrito (Anníbal, 20).

10. Besøg Mallorcas katedral

Mallorca katedral| ©David Vives
Mallorca katedral| ©David Vives

Dette er det første sted, man skal se på Mallorca. Katedralen Santa Maria, der er kendt som La Seu, er et af de mest fantastiske gotiske templer i verden og symbolet på Palma by. Du har sikkert set den på mange billeder, men det er noget af en oplevelse at se den i virkeligheden.

Af den majestætiske facade skiller de enorme søjler på hoveddøren og den fine udsmykning af Mirador-døren sig ud, selv om den mest fotogene side af Mallorcas katedral findes i Parque del Mar, et område med en stor sø, der minder om tidligere tider, hvor havet badede i byens mure.

Maleren Santiago Rusiñol var forelsket i La Seu, og i sin bog "La isla de la calma" (1912) dedikerede han et kapitel til den, hvori han opfordrede besøgende til at gå ind i katedralen for at nyde den i al sin pragt. Han plejede at sige, at "udenfor ser man rustningen, men indenfor ser man sjælen!" og hans ord er lige så sande i går som i dag.

Når man træder ind i katedralen, er rummeligheden imponerende, og det smukke lys- og farvespil, der skabes af de farvede glasvinduer i Palma Katedral, vækker ånden til live. Her finder man det berømte "gotiske øje"!Det største rosenvindue i nogen gotisk katedral på planeten.

Under rundvisningen lærer du meget og kan se det præg, som kunstnere som Miquel Barceló har sat på den i kapellet for det hellige sakramente eller Salvador Gaudí, der var ansvarlig for reformen af komplekset og anvendte modernistiske farver, der har givet den dette unikke udseende.

Kravl op på La Seu's terrasser, og nyd udsigten.

Vidste du, at du om sommeren kan gå op på terrasserne i Mallorcas katedral? Hvis du har mulighed for det, anbefaler jeg, at du bestiller din plads på den officielle hjemmeside, for det er en uforglemmelig oplevelse at se Palma by, Middelhavet og selve tempelarkitekturen deroppe fra.

Jeg overdriver ikke! Mallorcas katedral er en af de højeste i Europa, og for at give dig en idé, er den højere end Kølns enorme katedral, så udsigten er fantastisk.

Vælg den rigtige dato for din rejse til Mallorca

Mallorca| ©Paul
Mallorca| ©Paul

Alle tider af året er et godt tidspunkt at besøge Mallorcas hovedstad på. De smukke strande gør øen til et unikt sted for en sommerferie, men jeg forsikrer dig om, at Mallorca ikke vil skuffe dig, uanset hvornår du tager af sted, da øen har alle mulige planer for enhver date. Et bevis herpå er denne liste med artikler, som jeg efterlader dig nedenfor, så du kan lære alle mulighederne at kende efter årets måneder:

Eller måske foretrækker du at vide, før du beslutter datoen for din rejse, hvilke 10 ting du skal se og gøre på Mallorca om sommeren, om vinteren, eller hvis du rejser med børn til øen, vil du være interesseret i at kende de bedste juleplaner på Mallorca.

For at hjælpe dig med at tilrettelægge din rejse anbefaler jeg, at du konsulterer vores guider afhængigt af den tid, du har til at nyde Mallorca:

Andre tips

Et af de tips, jeg plejer at give for at optimere en rejse, er at planlægge på forhånd eller i det mindste at undersøge på forhånd, hvordan du kommer fra lufthavnen til byens centrum. Her kan du finde oplysninger om transfer mellem lufthavnen og Mallorca.

Jeg anbefaler også, at du tager et kig på turistbusserne på Mallorca, som er en meget nyttig måde at besøge byen på, mens de fortæller dig om detaljerne og historien om dens monumenter. Og for dem, der søger komfort på rejsen, må du naturligvis ikke glemme at bestille de bedste udflugter på Mallorca og i omegnen. Du skal bare pakke din kuffert og nyde det!