14 ting du kan lave på Mallorca i december

Mallorca i december viser en helt anden side af øen, som normalt er en sommerferiedestination. Der er mange ting at lave på denne tid af året, lige fra vinsmagning til et besøg hos julemanden.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minutters læst

14 ting du kan lave på Mallorca i december

Mallorca i december | ©Travelinho

Mallorca er en ø, der ikke går af vejen for turisme. I månederne juni, juli og august er denne baleariske ø oversvømmet af besøgende, både nationale og udenlandske, hvilket ikke er overraskende på grund af det store antal ting at se og gøre på Mallorca.

Mange tror dog, at øen ophører med at eksistere fra september måned og fremefter. Virkeligheden er, at den generelle opfattelse ikke kunne være mere forkert. Mallorca i december er synonymt med planer, kultur og sjov, med et fritidstilbud, der omfatter planer for enhver smag: vandreruter, observation af nattehimlen eller besøg på vingårde.

1. Lyt til sibyllens sang

Midnatsmesse| ©Kazimierz Gourny
Midnatsmesse| ©Kazimierz Gourny

En af de ældste traditioner på Mallorca i december er Canto de la Sibila, en gregoriansk sang sunget af Sibyllen, en ung kvinde klædt i en hvid tunika til lejligheden. Under sangen går hun rundt i kirken ledsaget af to små børn, alt imens hun holder et sværd.

Denne fejring finder sted den 24. december og kan ses i stort set alle kirker på Mallorca. Siden 2010 har Sybilsangen været erklæret immateriel kulturarv for menneskeheden af UNESCO. Det er en meget interessant begivenhed at se, og du vil kunne teleportere dig selv tilbage til middelalderen, den periode, hvor denne tradition blev født.

Book billetter til Mallorcas katedral

2. Gå en tur gennem Alfabia-haverne

Vinteren på Mallorca er ikke for ekstrem, så en gåtur er altid en god plan. Og hvis rammen er Alfabia-haverne, en af de vigtigste og smukkeste botaniske haver på Mallorca og på UNESCO's verdensarvsliste, er planen perfekt.

Når du bestiller din billet til Alfabia-haverne, kan du besøge både det ydre , som er en oase af fred, skønhed og ro, og det indre af bygningen, som i øvrigt engang var residens for en arabisk guvernør. Derfor vil du finde naturlige motiver, der minder om den andalusiske kultur, men også gotiske og barokke elementer, der blev indarbejdet i den sidste renovering i det 18. århundrede.

Reserver en billet til Alfabia-haverne

3. Oplev Festa d'Estandard (standardfestivalen)

Festa d l'Estandard (standardfestival)| ©ginjol
Festa d l'Estandard (standardfestival)| ©ginjol

En anden meget gammel mallorcinsk tradition er Festa de l'Estandard, som kan dateres tilbage til det 18. århundrede. Denne festival fejrer den dag, hvor kong James I satte en stopper for det muslimske herredømme over øen.

Festivalen begynder på Plaza de Cort, hvor den kongelige standard for erobringen af Mallorca og Cimeraen er placeret. Derefter fortsætter den med en messe i byens katedral. Til sidst vender man tilbage til Plaza de Cort for at læse digtet 'La Colcada'.

Festa d l'Entandard afholdes på årets sidste dag: 31. december. Det er en af de ældste fester i Europa og et must for historieelskere.

Book en guidet tur i Palma de Mallorca

4. Fordyb dig i akvariet i Palma

Rejser du med børn? Med denne plan har du vundet dem over. Hvis ikke, er en billet til Akvariet i Palma en glimrende mulighed for at dykke ned i havets verden, hvis du ikke tør dykke ned i Middelhavet i december.

Akvariet huser mere end 8 forskellige temahabitater, blandt andet Middelhavet, det tropiske, junglen og Medusarium. Hajer, skildpadder, koraller, farverige fisk ... langs denne rute på mere end en kilometer finder du en bred vifte af vandlevende arter, der vil glæde både unge og gamle.

Book en billet til Aquarium Palma

5. Tag på rundtur i Palma de Mallorca om bord på en turistbus

At booke en plads i enturistbus er altid en god måde at komme til de vigtigste monumenter og turistattraktioner i en by, og hvis du også kan bruge den som transportmiddel til at stige af og på ved et hvilket som helst stoppested for at besøge eller gå rundt i området, er det endnu bedre.

Du vælger selv, om du vil op på bussens første sal eller holde varmen i stueetagen. I begge tilfælde vil lydkommentarerne ombord lære dig alt, hvad du behøver at vide om Mallorcas hovedstad.

Book en plads på en sightseeingbus

6. Se sneen i Tramuntana-bjergene

Tramuntana-bjergene| ©M.G.N. - Marcel ON OF
Tramuntana-bjergene| ©M.G.N. - Marcel ON OF

Få mest muligt ud af din rejse til Mallorca i december og oplev en af de mest typiske vinteraktiviteter. Om sommeren er øen især berømt for sine strande, men i de kolde måneder byder den også på imponerende landskaber.

Selvom der er lejligheder, hvor sneen dækker Pla eller Palma de Mallorca, er det ikke særlig almindeligt. Tramuntana-bjergkæden er dog ret ofte dækket af hvidt.

Jeg råder dig til at medbringe dit kamera og selvfølgelig passende tøj til lejligheden. Derudover er alt, hvad du skal gøre, at se på udsigten og lege med sneen.

Book en udflugt til Sóller, Valldemosa og Tramuntana-bjergene

7. Smag på Mallorcas vintergastronomi

Frito mallorquín| ©Garthof
Frito mallorquín| ©Garthof

Hvis du besøger Mallorca om sommeren, er det ikke sikkert, du bryder dig om at spise for meget. Vinteren er derimod det perfekte tidspunkt at spise sig mæt i solide måltider. Den baleariske gastronomi er fantastisk og byder på retter, der er unikke for området, og som ikke kan ses uden for dets grænser.

Til koldere dage anbefaler jeg følgende retter:

  • La calderera, en hummersuppe, som vil varme dig på den mest lækre måde.
  • Frit, lavet med indmad, som er det navn, man giver visse dele af dyret, f.eks. leveren.
  • Tør suppe, lavet med årstidens grøntsager.

Endelig må du ikke glemme at prøve arroz brut eller beskidte ris.

Selvom du kan prøve øens specialiteter på egen hånd, er det bedste, hvis du vil dykke dybere ned i dens gastronomi, at tage på en gastronomisk tur til Mallorca eller endda lære at lave traditionelle retter selv på et madlavningskursus, hvor du uden tvivl vil få varmen og mundvandet til at løbe!

Book et madlavningskursus på Mallorca

8. Nyd et unikt lysshow

Vintersolhverv| ©Feliu Renom
Vintersolhverv| ©Feliu Renom

Som du måske allerede ved, er december vintersolhverv, en begivenhed, der finder sted på samme tid over hele verden, men afhængigt af halvkuglen vil årstidsskiftet være det ene eller det andet.

Solhvervet i sig selv er en fest omgivet af myter og legender, som ændrer sig afhængigt af by og land.

I Palma de Mallorca byder vintersolhvervet på et unikt lysshow, som samler mange af byens indbyggere. Hvert år venter publikum utålmodigt på, at solens stråler skal passere gennem katedralens rosenvinduer og skabe et farvespektakel.

Book billetter til katedralen på Mallorca

9. Spadseretur rundt i den gamle bydel i Palma de Mallorca

Palmas gader| ©Rolf Schotsch
Palmas gader| ©Rolf Schotsch

Udnyt, at der ikke er mange turister på Mallorca i december, til at slentre gennem gaderne i den gamle bydel. Det historiske centrum af Palma de Mallorca er virkelig smukt.

Selvom det er en by, der er dedikeret til turisme, har den formået at bevare sin essens gennem årene og overføre en balearisk smag, der gør den unik.

Jeg anbefaler, at du tager en god frakke og behagelige sko på og slentrer gennem Mallorcas snoede gader. I december har gaderne desuden en særlig charme takket være julelysene.

Katedralen og det kongelige palads Almudaina

Af de mange monumenter, som Palma de Mallorca har, er den vigtigste katedralen, også kendt som La Seu. Denne konstruktion stammer fra **James I'**s regeringstid, som efter at have overlevet et skibsforlis lovede at bygge et tempel til ære for den hellige Maria.

Byggeriet af katedralen på Mallorca begyndte i 1229, men den stod først helt færdig i 1601. Disse næsten 400 års sved og slid resulterede i et kunstværk, som nu er blevet erklæret for et historisk-kunstnerisk monument.

Ved siden af katedralen ligger Almudainas kongelige palads, som afspejler Mallorcas historie med rester af de forskellige civilisationer, der har bosat sig på øen. Desuden er paladsets indre trofast bevaret og indeholder kuriøse genstande og steder, såsom de kongelige kamre eller kongernes private bade.

Book en guidet tur i Palma de Mallorca

10. Lær Bellver-slottet at kende uden menneskemængden

Bellver-slottet| ©Sergei Gussev
Bellver-slottet| ©Sergei Gussev

På toppen af den bakke, der engang hed Puig Mezquita, ligger Bellver-slottet. Det er utvivlsomt en af øens store attraktioner, men om sommeren er det som regel fyldt med turister. Hvis du vil se det i fred og ro, er det bedst at gøre det meste ud af dit ophold i december.

Midt i en fyrreskov og med havet for sine fødder ligger Bellver-slottet, som er et af de mest drømmeagtige steder på Mallorca. Byggeriet går tilbage til det 18. århundrede under Jaime III. I dag tilhører det Palma de Mallorcas rådhus.

Slottets største skatte

Ud over den imponerende udsigt og de drømmeagtige omgivelser er slottet også et besøg værd på grund af sit indre.

Et af mine yndlingsområder i hele fæstningen er paradepladsen, hvor du finder en gravsten til ære for Alexandre Jaume i Rosello, som var den stedfortræder, der fik slottet til at blive en del af den kommunale arv i Palma de Mallorca.

Du kan gå rundt på slottet på egen hånd eller leje en sightseeingtur. Måske er den anden mulighed den mest anbefalelsesværdige, da du vil opdage alle mulige nysgerrige detaljer om fæstningen.

11. Besøg de bedste julemarkeder

Julemarked på Mallorca| ©Ostaleri
Julemarked på Mallorca| ©Ostaleri

Få mest muligt ud af dit besøg på Mallorca i december og nyd den julemagi, der fylder øen på denne tid af året. En af de bedste ting, man kan lave på Mallorca i denne måned, er at besøge de julemarkeder, der er spredt ud over hele øen. Denne aktivitet er en af de bedste ting, du kan lave på din vinterrejse til Mallorca.

På disse markeder finder du alle mulige ting, lige fra originale dekorationer til juletræet til usædvanlige gaver til dine kære. Af alle begivenheder af denne art er min favorit Feria de Nadal i Reis de Palma.

Det er en samling af mere end hundrede boder spredt ud over byens hovedgader og pladser. Boderne har en bred vifte af temaer, fra julekrybber til typiske søde sager på denne tid af året på øen.

Andre julemarkeder på Mallorca

Et andet af de bedste julemarkeder er Rata Market, som afholdes i en gammel brandstation i industriområdet Son Castelló. Hovedvægten på dette marked ligger på kunsthåndværk, men der er også et gastronomisk område.

Hvis du er på udkig efter noget anderledes, kan jeg anbefale Pueblo Español-julemarkedet. Denne fest består af en repræsentation af landets mest karakteristiske monumenter. Der er også aktiviteter for de yngste medlemmer af familien, såsom håndværksworkshops og besøg hos julemanden.

Prikken over i'et er julemarkedet i Puerto Portal, som er blevet kåret til et af de 5 bedste julemarkeder i Europa.

Book en guidet tur i Palma de Mallorca

12. Tag på vandretur uden at få det for varmt

Vandreture på Mallorca| ©Kristoffer Trolle
Vandreture på Mallorca| ©Kristoffer Trolle

Om sommeren gør varmen og fugtigheden det umuligt overhovedet at tænke på at tage på vandretur på Mallorca, men om vinteren er det en af de bedste planer, jeg kan foreslå.

Udflugter på denne tid af året tiltrækker ikke så mange turister, så du kan komme i kontakt med naturen i fuldstændig fred og ro. Og som om det ikke var nok, så viser december øens bedste side frem.

Der er mange muligheder for vandreruter på Mallorca på denne tid af året, både for begyndere og eksperter, og for dem, der foretrækker bjergene og dem, der foretrækker stranden.

De bedste vandreruter på Mallorca

En af de mest berømte er udflugten til Cabrera. Den arrangeres i weekenderne, men der skal være et minimum af tilmeldte for at den kan finde sted. Turen starter i Colonia de Sant Jordi, og det tager cirka 40 minutter at nå Cabrera. Da man ikke kan bade på stranden i december, anbefaler jeg, at man går op til slottet, når man når frem til øen, for at nyde udsigten.

En anden nem og utrolig smuk rute er Manacor-Artá Greenway, som følger den gamle jernbanelinje.

Den er ideel til at lære Mallorcas naturarv at kende, fra johannesbrødtræplantagerne til rosmarinskovene. Ruten går gennem kommunerne Manacor, Sant Llorenç des Cardassar, Son Servera og Artà.

Book en udflugt til Sóller, Valldemosa og Tramuntana-bjergkæden

13. Lær på Planetarium og Astronomisk Observatorium på Mallorca

Mallorca Planetarium| ©Menchu D
Mallorca Planetarium| ©Menchu D

Hvad kunne være bedre end at søge ly for kulden og opdage den mere skøre side af øen på din rejse til Mallorca i december?

Det er uden tvivl en plan, der normalt går ubemærket hen hos dem, der besøger Mallorca. Men om vinteren har du ikke mulighed for at lægge de mest karakteristiske planer for øen, som kræver sol og varme.

Derfor er en rejse til Mallorca i december den perfekte undskyldning for at besøge Mallorcas Planetarium og Astronomiske Observatorium.

Lær Planetariet på Mallorca at kende i dybden

Det er ligegyldigt, om det er en klar dag. Hvis den ikke er det, vil du ikke gå glip af at se de utrolige skatte, der flyver over himlen. Ved disse lejligheder finder besøgene sted i planetariet, som har fulldome-teknologi til at muliggøre observation.

Hvis du derimod er så heldig at komme på en klar dag, kan du selv kigge i et af de teleskoper, der er til rådighed for de besøgende.

På den anden side er denne oplevelse også god for dem, der rejser til Mallorca som familie og leder efter ting at lave med børn på øen. Ved at tage til Planetarium og Astronomisk Observatorium på Mallorca vil de små lære gennem sjov og nysgerrighed.

14. Skøjteløb

Isparken| ©Sébastien Bury
Isparken| ©Sébastien Bury

Hvad kunne være mere julet end at stå på skøjter? Din rejse til Mallorca i december er den perfekte mulighed for at føle dig som en rigtig stjerne i en amerikansk film. Selvom Mallorca ikke har mange skøjtebaner, er én nok for dig. Især hvis det er Ice Park.

Ice Park ligger i Palma, i Parc de Ses Estacions. Den åbner i november og har mere end 400 kvadratmeter is. Faciliteterne har udstyr til alle aldre, så du kan lave denne aktivitet, hvis du rejser med børn.

Ud over Ice Park har nogle julemarkeder på Mallorca også skøjtebaner, så jeg anbefaler, at du tjekker kalenderne og aktiviteterne på alle dem, der interesserer dig.