8 ting du kan lave på Mallorca i januar

De bedste planer for at nyde Mallorca i årets første måned: festivaler, butikker, gastronomiske ruter, museer og meget mere!

Eder Ferreno

Eder Ferreno

10 minutters læst

8 ting du kan lave på Mallorca i januar

Mallorca | ©Inge

Mallorca er en af Europas foretrukne sommerdestinationer, men øen har meget at byde på året rundt, også i januar, hvor der er mindre turisme, men temperaturerne er lige så behagelige.

Fiestas, markeder, gastronomiske ruter, butikker og meget mere. Hvem sagde, at vinteren på Mallorca var kedelig? Tjek de bedste ting at lave på øen for at starte året.

1. Besøg katedralen, Palmas ikon

Mallorcas katedral| ©Cristian Bortes
Mallorcas katedral| ©Cristian Bortes

På et besøg i Palma de Mallorca må du ikke gå glip af et stop ved katedralen. La Seu er et ikon for byen og kan også nydes i januar måned. De, der rejser i juleferien, kan deltage i de forskellige specialmesser, der afholdes der.

Denne emblematiske bygning i Palma de Mallorca stammer fra det 14. århundrede, er gotisk i stilen og er en af de højeste gotiske strukturer i Europa. Vinduerne (der er i alt 61) er en af de mest spektakulære dele af denne katedral. Det centrale rosenvindue er særligt bemærkelsesværdigt, da det får mest muligt ud af sollyset. Jeg anbefaler, at du booker en billet til katedralen på Mallorca for at se nærmere på alle detaljerne.

Besøget i La Seu begynder med museet, hvor du kan se nogle relikvier og lære mere om historien bag denne symbolske bygning, hvordan den har ændret sig gennem tiden, og hvilken betydning den har på Mallorca.

Book din billet til katedralen på Mallorca

2. Lær om Palma de Mallorcas historie på Bellver-slottet

Bellver-slottet| ©Sergei Gussev
Bellver-slottet| ©Sergei Gussev

En anden ideel plan, hvis du besøger Mallorca i januar, er at besøge Bellver-slottet. Dette slot huser i øjeblikket byens historiske museum. Den cirkelformede bygning er et interessant fæstningsværk, usædvanligt i sin type, hvilket gør det et besøg værd.

Ikke kun selve bygningen med dens rum, der fortæller os mere om Palmas historie, er interessant. Fra denne borg har vi nogle af de bedste udsigter over byen. Slottet blev bygget 112 meter over havets overflade, så vi kan nyde Mallorcas hovedstad fra det.

For at nyde udsigten er det bedst at komme på en solskinsdag. Heldigvis er der mange solskinsdage i januar på Mallorca, så tøv ikke, og book din billet til Bellver-slottet så hurtigt som muligt.

3. Oplev akvariet på Mallorca

Hvis du vågner op en dag i januar, hvor vejret spiller dig et puds, er det oplagt at besøge akvariet i Palma. Der vil du opdage en hel undervandsverden, der vil overraske dig, du vil se otte forskellige levesteder og beundre adskillige marine arter som hajer, skildpadder og koraller.

Jeg anbefaler, at du bestiller din billet til Palma Aquarium på forhånd, så du ikke behøver at vente i køen ved billetkontoret, og du kan gå direkte ind.

Og hvis du vil have mest muligt ud af oplevelsen, kan du købe billetter til en 3D-film i Aquadome, hvor du lærer alt om pukkelhvaler.

Book din billet til Palma Aquarium

4. Nyd vinterudsalget: på jagt efter de bedste tilbud

Få mest muligt ud af udsalget| ©Sam Lion
Få mest muligt ud af udsalget| ©Sam Lion

Vinterudsalget starter i begyndelsen af januar på Mallorca og varer hele måneden. Der er udsalg på alle slags produkter som tøj, tilbehør og dekoration.

Andre muligheder for at købe de bedste tilbud er:

  • Shoppingcentret Mallorca Fashion Outlet, som ligger kun 15 minutter fra Palma de Mallorca. Det er åbent alle ugens dage.
  • Fan Mallorca og Porto Pi Center er to andre populære outlets at overveje.
  • Du kan selvfølgelig også slentre rundt i Palma, gå på opdagelse i butiksvinduerne og finde de bedste udsalg i januar måned. Gaderne Sant Miquel, Jaime Tercero og Sindicato er de mest kendte i Palma. Her finder du mange butikker med gode rabatter.
  • Hvis du kan lide gademarkeder, har du en aftale i landsbyen Consell. Hver søndag morgen er der loppemarked med hundredvis af boder med et stort udvalg af brugte varer, antikviteter og mallorcinsk kunsthåndværk. Hvis du vil finde de bedste produkter, anbefaler vi, at du går tidligt. Der er færre mennesker, og du kan se alle boderne i ro og mag. Det starter kl. 9, så du skal stå tidligt op.

5. Flygt fra regnen og besøg et museum: de bedste museer på Mallorca

Rafael Nadal-museet| ©Kazimierz Gourny
Rafael Nadal-museet| ©Kazimierz Gourny

Mallorca byder på en bred vifte af museer og gallerier, som er en god mulighed, hvis du står over for en af de få regnvejrsdage i januar. Der er flere museer, som ikke bør mangle på din liste:

  • Es Baluard: Det ligger i Palma de Mallorca og er muligvis det mest fremragende eller vigtige. Dette museum for moderne kunst har en omfattende samling af værker af Picasso, Calatrava og Miquel Barceló. Der arrangeres midlertidige udstillinger hele året. Entréen koster 6 €, men hvis du kommer en fredag, kan du give så meget, du vil.
  • Pilar and Joan Miró Foundation er et andet must-see på dit besøg på Mallorca i januar.
  • Hvis du er sportsfan, kan du også besøge Nadal-museet og få mere at vide om hans karriere eller hans akademi.
  • Joan Miró er et navn, der er tæt forbundet med øen, og på dette museum er der mere end 6.000 værker til rådighed, hvoraf en stor del er udstillet. Samlingen består af malerier, skulpturer, tegninger, skitser og dokumenter. Desuden kan man besøge Joan Mirós atelier. Det er næsten ikke blevet ændret siden malerens død, så man kan se, hvordan han arbejdede. I januar måned er der åbent fra tirsdag til lørdag, og du kan tjekke åbningstiderne her.
  • Fundación Juan March er et andet interessant museum at besøge. Den permanente samling omfatter værker af anerkendte kunstnere som Miró, Dalí og Juan Gris. Det arrangerer også forskellige udstillinger af forskellige stilarter og kunstneriske bevægelser, så der er altid noget nyt at nyde. Du kan også vælge at få en guidet tur på dette museum.

6. For gourmeter: vinruten og de gastronomiske ruter

Smagning| ©jarikir
Smagning| ©jarikir

Mallorca er en ideel destination for vinelskere. Noget, som mange ikke ved, er, at der er 70 vingårde spredt ud over øen, så du har et godt udvalg af lokale vine at opdage under dit besøg. Det er en rute, der er sponsoreret af oprindelsesbetegnelsen Binissalem.

Der er en liste over vingårde, der er en del af denne mallorcinske vinrute (14 i alt), samt en liste over den rute, du kan følge under dit besøg. Også hvis du vil vide mere om de forskellige vine, Mallorca har at byde på, eller de landsbyer, hvor de forskellige vingårde ligger.

Ud over vin er Mallorca et paradis for elskere af god mad. Der er mange måder at nyde den bedste mad på øen. Fra restauranter, der laver den bedste mad på øen, til markeder og delikatesseforretninger. Der findes gastronomiske ture, som giver dig mulighed for at opdage Mallorcas traditionelle køkken. På nogle af dem kan du endda lave mad selv, eller du kan købe de bedste ingredienser direkte fra øens landmænd.

Der er endda bådture, hvor du kan nyde maden med lokale og traditionelle mallorcinske råvarer.

7. Vandreture på Mallorca i januar: den bedste måned

Vandreture på Mallorca| ©Kristoffer Trolle
Vandreture på Mallorca| ©Kristoffer Trolle

Januar er en ideel måned til vandreture på øen Mallorca. Vejret er behageligt, relativt tørt og med temperaturer, der på mange dage kan overstige 15ºC. Det lave antal turister betyder, at mange af disse ruter kan gennemføres komfortabelt. Der er et varieret program med flere klubber, der tilbyder ruter rundt om på øen. For dem, der er interesserede i stavgang, som bliver mere og mere populært på Mallorca, er der også ruter, der er specielt designet til denne form for vandring.

Derudover er den nyligt indviede Via Verde (fra Manacor til Artà) blevet en populær vandrerute og er en god måde at se øen på. Det er en rute på 29 kilometer, som dem, der vandrer regelmæssigt, ikke vil have noget problem med.

Tag dine vandrestøvler ud af garderoben, og oplev øen som de lokale. Tag varmt tøj på (det kan være ret blæsende i nogle områder), en rygsæk med masser af vand, solbriller, og så er du klar til at nyde din vandredag på øen.

8. Oplev festlighederne på Mallorca

Sant Antoni-festivalen| ©Angel Sion
Sant Antoni-festivalen| ©Angel Sion

Hvis der er én ting, der får Mallorca til at skille sig ud, så er det festerne. Både Palma de Mallorca og mange byer på øen har messer og markeder i januar måned, hvor du kan opdage lokale produkter, mad og håndværk. Her er de vigtigste begivenheder, du kan nyde i januar:

Sant Antoni-festivalen

Sant Antoni-festivalen (Sankt Antonius) fejres natten mellem den 16. og 17. januar og er et must for alle, der besøger øen Mallorca. Mange landsbyer på øen afholder fester, optog eller markeder i anledning af Sant Antoni-dagen, så der er masser at tage sig til på disse datoer.

I landsbyerne er der bål forskellige steder. Folk klæder sig ud som djævle og danser og synger omkring bålet hele natten. Landsbyer som Arta, Sa Pobla og Manacor er værter for de mest spektakulære festligheder på denne dag. Du kan nyde synet af ild og djævle på byens torv.

Sant Sebastià: Festlighederne for Palmas skytshelgen

Sant Sebastià er skytshelgen for Palma de Mallorca og fejres den 20. januar med arrangementer dagene før og efter. Der arrangeres koncerter af alle slags, med muligheder for alle målgrupper. Dagen før Sant Sebastià begynder byen den store festival: De storhovedede figurer invaderer Palmas gader, og det store bål tændes på Plaza Mayor-pladsen. Efter flere dage med koncerter og aktiviteter kommer klimakset med fejringen af den traditionelle correfoc.

Correfoc, som kan oversættes til ildløb, er en festival, hvor folk paraderer gennem gaderne klædt ud som dæmoner og spytter ild. De danser i takt til deres trommer og affyrer fyrværkeri. De, der tør, kan løbe ind i ildtunnelerne med lange ærmer og hætter for at beskytte sig mod eventuelle forbrændinger.

Denne festival betragtes som den farligste og mest frygtede i Palma de Mallorca, men den er et must-see, hvis du er på Mallorca i januar. Du vil opleve en af øens vigtigste traditioner på første hånd. Hvis du har mod på det, kan du her få en idé om, hvordan denne festival er.

Stor grillfest: Festes de Sant Julià (Sant Julià-festivalen)

En anden enestående festival i anden halvdel af januar på Mallorca er Festes de Sant Julià, som afholdes i byen Campos på den sydvestlige del af øen. Det er en religiøs fest til ære for Campos' skytshelgen, og der afholdes en messe i byens kirke. Men højdepunktet finder sted bagefter, når der arrangeres en stor grillfest i centrum af landsbyen.

Denne grillfest er en god mulighed for at nyde alle former for kød og lokale produkter, samt at møde folk fra landsbyen og dens omgivelser. En tradition, der stadig lever i bedste velgående i landsbyen, og som man ikke må gå glip af, hvis man rejser i januar.

Fiesta del Quarteró: fejring af høstens afslutning

Det er en festival, der afholdes den sidste søndag i januar, men i mange år blev den ikke fejret. Heldigvis begyndte man at fejre den igen for omkring 20 år siden, og det er endnu en interessant festival og tradition, som er typisk for øen. Den afholdes i byen Bunyola for at fejre afslutningen på høsten.

Navnet henviser til den mængde vin, som arbejderne fik, når høsten var slut. Der arrangeres en traditionel frokost, en god mulighed for at smage lokale specialiteter, ledsaget af dans og musik. Der er også kulturelle aktiviteter og en rute, der viser landsbyen og dens højdepunkter.

Priser på Mallorca i januar

Penge i euro| ©Pixabay
Penge i euro| ©Pixabay

Antallet af turister på øen er meget lavere i januar sammenlignet med sommersæsonen. Især i de sidste to uger af måneden, når juleferien er overstået, er antallet af turister normalt ret lavt. Det betyder, at du kan besøge øen uden at være overrendt af mennesker. Det giver dig også mulighed for at opdage den mere autentiske side af Mallorca.

Det faktum, at der er færre turister, kan mærkes på priserne. Januar er generelt en overkommelig måned på Mallorca. Mange flyselskaber tilbyder særlige priser for at flyve til Mallorca i denne måned, så du kan spare penge. Også hoteller og andre overnatningssteder, som f.eks. lejligheder, har lavere priser i denne måned. Det er lavsæson, så der er meget at vælge imellem, og priserne er meget mere venlige end om sommeren.

Book en guidet tur i Palma de Mallorca

Vejret i Mallorca i januar

Mallorca| ©Paul
Mallorca| ©Paul

Januar er årets koldeste måned på Mallorca, men den er relativt tør. Temperaturen ligger i gennemsnit på 15º C om dagen, hvilket er en behagelig temperatur til udendørs aktiviteter som vandreture eller slentreture rundt i byen og landsbyerne. Temperaturen falder sjældent til under 11 grader, hvilket også er med til at gøre udendørsaktiviteter i januar på Mallorca så behagelige.

På de varmeste dage kan du endda tage en dukkert i vandet. Vandtemperaturen falder betydeligt i januar, men på de dage, hvor det er varmere, kan man få våde fødder, og de modigste kan tage en dukkert. Det skal dog være på de dage, hvor temperaturen er over 18ºC, hvilket sker ved nogle lejligheder.

Der er omkring otte dage med regn i gennemsnit i januar, hvilket ikke er en meget regnfuld måned for øen. Det kan regne en dag under dit besøg, men det vil ikke være for meget, og den næste dag vil solen sandsynligvis skinne igen.

Book en segway-tur på Mallorca

Hvad skal du pakke for at besøge Mallorca i januar?

Pak din bagage| ©Oliur
Pak din bagage| ©Oliur

Mallorca har som sagt et ret tørt og behageligt klima i januar, som vi lige har nævnt. Hvis du vil besøge øen i denne måned, behøver du ikke at bekymre dig for meget om alt for lave temperaturer. Med et gennemsnit på 15 ºC om dagen er forårstøj perfekt til dit ophold på øen.

Flere lange bukser, tynde jakker eller trøjer (hvis du er en af dem, der fryser meget, nogle lidt tykkere), nogle skjorter og en regntæt jakke (hvis du har en af de otte regnvejrsdage i måneden). Hvis du skal på vandretur, er passende fodtøj et must.

I januar kan du også tage et par shorts med, hvis du har lyst, for der er dage, hvor temperaturen når op på behagelige 18ºC på øen, så det føles, som om foråret lige er begyndt.

Book en guidet tur på Mallorca