10 ting du kan lave på Mallorca i november

Mallorca i november er en ideel destination for alle slags aktiviteter, fra luftballonture til gastronomiske messer.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minutters læst

10 ting du kan lave på Mallorca i november

Mallorca | ©Miquel Frontera

Det virker, som om Mallorca lukker sine døre for ferien i slutningen af sommeren. Men virkeligheden er, at øen har en særlig charme om efteråret og vinteren. Mallorca i november har et bredt udvalg af planer og aktiviteter af alle slags, såsom traditionelle messer, bådture eller museumsbesøg.

I november er der, ud over de bedste ting at lave på Mallorca, en række aktiviteter, der vil gøre dit ophold endnu bedre. Hvis du rejser på disse datoer, kan du opdage øens typiske tapas, deltage i en messe eller endda se sneen i Tramuntana-bjergkæden.

1. Oplev traditionen med Nit de les Ànimes (Kalkens nat)

Nit de les Ànimes (de dødes nat) i parken| ©Irene R Aguado
Nit de les Ànimes (de dødes nat) i parken| ©Irene R Aguado

I anledning af Alle Sjæles Dag afholdes Nit de les Ànimes ( De Dødes Nat) i Parc de Sa Riera i Palma by. Denne begivenhed byder på forskellige traditionelle mallorcinske kulturelle aktiviteter.

Tre scener er sat op i parken, hvor forskellige teater- og musikforestillinger finder sted. Der afholdes også forskellige workshops, og de børn, der deltager, kan nyde historiefortællernes arbejde.

For at bevare ånden på denne dag er der opsat en mur i parken, hvor man kan efterlade beskeder til sine kære, der er gået bort, da de troendes dag i den kristne tradition er dedikeret til at mindes dem, der ikke længere er blandt os.

På Mallorca får denne dag endnu større betydning. Ifølge en gammel legende er det på allehelgensdag, at kong Jaume I forlader sin grav, som ligger i katedralen (du har måske set den, hvis du har været på rundvisning på Mallorca), for at ride øen rundt på hesteryg.

På denne festlige dag benytter de pårørende lejligheden til at besøge deres kæres grave og overrække dem blomster.

2. Gå til Dijous Bo

Dijous Bo| ©Silvina A
Dijous Bo| ©Silvina A

Ved denne lejlighed foreslår jeg en aktivitet i Inca, den tredjestørste by på øen og beliggende i den nordlige del af øen. Det er her, det største marked på Mallorca afholdes: Dijous Bo.

Det, der startede som et kvægmarked, er i dag et mødested, der fremhæver øens traditioner.

Under messen afholdes der alle mulige aktiviteter, fra rallyløb til skakkonkurrencer. Man kan også købe typiske mallorcinske gastronomiske produkter, håndlavede lædervarer og håndlavede smykker. Denne enorme messe byder normalt omkring 20.000 besøgende fra hele Balearerne velkommen.

Det er uden tvivl en ideel plan for børnefamilier, da der er mange aktiviteter designet til de yngste medlemmer af familien. Hvis det er tilfældet, bør du også tage et kig på denne liste over de bedste ting at lave med børn på Mallorca.

Praktiske oplysninger

  • Hvor: over hele byen Inca
  • Hvornår: midt i november
  • Pris: afhænger af de aktiviteter, du ønsker at deltage i.

3. Ud at lede efter boletus

picornell| ©Andreas Kunze
picornell| ©Andreas Kunze

Sæsonen for boletus eller champignon begynder om efteråret. En meget typisk tradition på øen er at tage på svampejagt i landskabet. Det er en meget sjov plan, der giver dig mulighed for at opdage Mallorcas smukke landskaber.

Blandt de mest almindelige svampe på øen er blava, picornell, farinera, esclata-sang og peu de rata.

Efter turen er det tid til at tilberede svampene og bruge dem til at lave lækre baleariske retter, såsom søde ris med sclata-sangs eller fyldte travere.

4. Hav det sjovt i TaPalma

TaPalma| ©J. Fernández Ortega
TaPalma| ©J. Fernández Ortega

Denne plan er ideel for elskere af gastronomi og god mad. TaPalma er navnet på Mallorcas tapasmesse. Den afholdes i november måned, som regel i den næstsidste eller sidste weekend i måneden.

Messen finder sted i forskellige områder af Palma, og mere end tredive barer og restauranter i Palma de Mallorca deltager. De kæmper alle om guldmedaljen i konkurrencen hvert år.

Dette er uden tvivl den perfekte mulighed for at lære den baleariske gastronomi at kende. Det er også en god undskyldning for at gå på opdagelse i Palmas gader, hvor du kan finde skjulte skatte. Hvis du kan lide gastronomi, kan du også tage på en af de bedste kulinariske ture på Mallorca.

Praktiske oplysninger

  • Hvor: Ud over Palmas konferencecenter afholdes messen på forskellige restauranter og barer rundt omkring i byen.
  • Hvornår: Normalt den sidste weekend i november.
  • Pris: Det hele afhænger af, hvor mange tapas du vil smage.

5. Se sneen i Tramuntana-bjergene

Tramuntana-bjergene| ©M.G.N. - Marcel ON OF
Tramuntana-bjergene| ©M.G.N. - Marcel ON OF

Endnu en perfekt plan for at fortabe sig i den mallorcinske natur og koble af fra byens larm. Hvis du tager til Mallorca i november, kan du være heldig at se Sierra de Tramuntana-bjergene dækket af sne, afhængigt af nedbørsmængden og temperaturen. Det er et spektakulært billede, som du helt sikkert vil tage mere end ét billede af for at huske det.

Denne type planer er ideelle for dig, hvis du er på udkig efter en rejse, hvor du lærer Mallorca at kende i dybden. Du vil se øen ud over turistens overfladiske glimt og lære den at kende i al dens pragt.

6. Oplev Mallorcas bedst bevarede hemmeligheder på Openhouse Palma

Bellver-slottet| ©Sergei Gussev
Bellver-slottet| ©Sergei Gussev

Palma de Mallorca er en kulturelt rig by. Ud over de mest berømte, såsom La Seu, Bellver-slottet og det kongelige palads La Almudaina, har Palma også andre monumenter af kunstnerisk interesse. Mange af dem er dog lukkede for offentligheden, så det er ikke muligt at besøge dem.

Men hvis du tager til Mallorca i november, har du mulighed for at besøge mange af disse steder. Det er muligt takket være Openhouse Palma, en arkitekturfestival, der har til formål at fremhæve byens kulturarv.

Institutionen bag festivalen er Asociación Cultural Open House Palma, som åbner dørene til byens bedste skjulte skatte. Besøgene er guidet af kyndige frivillige, som fortæller de besøgende de mest interessante fakta om de forskellige monumenter.

Blandt de bygninger, der er åbne for offentligheden, er Círculo Mallorquín, Portopí-fyrtårnet, Ses Cent Caes, Son Espases-hospitalet og Oceanogràfic de Balears-centret. Ud over besøgene arrangeres der forskellige aktiviteter, såsom cykelruter, fotokonkurrencer, konferencer og børneworkshops.

7. Smag på den baleariske efterårsgastronomi

Svampekage| ©Bruno O
Svampekage| ©Bruno O

Efteråret bringer en særlig farve og et særligt lys til Mallorca, og det afspejler sig i gastronomien. Uanset årstiden skiller det baleariske køkken sig ud med sine lækre opskrifter. Men ud over sobrasada og cocas er der et univers af efterårsopskrifter, som du skal prøve på din rejse i november.

En af mine favoritter er svampetærten, som du selv kan lave med de svampe, du plukker. Der er også mange retter med sød kartoffel, som er et af de vigtigste produkter i det mallorcinske køkken.

Prøv også kastanjerne, der tilberedes over åben ild, den ristede mallorcinske pølse og arrós brut.

8. Oplev centrum af Palma de Mallorca uden menneskemængder

I palmetræet| ©EdgarJa
I palmetræet| ©EdgarJa

November er uden tvivl den perfekte måned at besøge Palma de Mallorcas centrum i, for så slipper du for varmen og turisterne.

Mallorca er, ud over sine fantastiske strande, berømt for sin kulturelle rigdom. Den gamle bydel i Palma de Mallorca er værd at se, da den har bevaret den typiske essens af De Baleariske Øer.

Der er mange monumenter, som gør Palma til en by med en unik kunstnerisk arv. Derfor anbefaler jeg, at du dedikerer en del af din ferie til at nyde denne fantastiske by. Fortab dig i de brostensbelagte gader, enten til fods, på cykel eller på en Segway, og lær de lokale butikker at kende, og besøg de vigtigste monumenter.

Book en Segway-tur gennem centrum af Palma de Mallorca

9. Tag en bådtur fra Port de Soller til Sa Calobra

Soller Havn| ©SheffieldRambler
Soller Havn| ©SheffieldRambler

En sejltur rundt på Mallorca er uden tvivl noget af det bedste, du kan foretage dig på øen. Denne aktivitet giver dig mulighed for at lære øens kystlinje at kende, som gemmer på nogle drømmebugter. Langt de fleste selskaber, der arrangerer bådture, indstiller dog deres aktiviteter fra oktober og frem.

Der findes dog en bådtur, som man kan tage på i november måned. Den afgår fra Port Soller og har destination i Sa Calobra, en bugt, der ligger under Tramuntana-bjergkæden. Ideelt set bør du tage på denne udflugt på en solskinsdag for at få mest muligt ud af turen.

Udflugten varer en time og går langs øens nordkyst. Man kan også køre til Sa Calobra i bus eller bil, men sandheden er, at vejen er noget ukomfortabel på grund af kurverne, især for dem, der let bliver svimle. På den anden side, hvis du ankommer med båd, vil du nyde en privilegeret udsigt og undgå denne ulejlighed.

Hvordan er sejlturen til Sa Calobra?

Under turen vil du se de smukke hvide huse, der tårner sig op over bugten, samt bådene, der sejler gennem vandet. Ud over øens kystlinje ser du også bjergkæden Sierra de Tramuntana, hvilket skaber en kontrast mellem hav og bjerge, som du helt sikkert vil forevige på mere end ét billede.

Når du er ankommet til Sa Calobra, kan du tage til Kieselstein-bugten og Paradiskløften, som er en af de mest imponerende naturformationer på Mallorca.

Man kan også vandre op til landsbyen Sa Calobra fra bugten, men ruten kræver gode vandresko. Hvis du vil gennemføre udflugten på denne måde, er du dog nødt til at ankomme til Sa Calobra tidligt, så jeg anbefaler, at du booker dagens første udflugt.

Book en bådtur på Mallorca

10. Besøg landsbyerne på Mallorca i november

Valldemosa| ©Mia & Steve Mestdagh
Valldemosa| ©Mia & Steve Mestdagh

Hvis du tilbringer flere dage på Mallorca i november, anbefaler jeg, at du udforsker så meget af øen som muligt. Den har charmerende landsbyer, som du vil elske at fortabe dig i.

Derfor er en af de bedste planer, du kan lægge, at leje en bil og køre rundt på øen. Afhængigt af årstiden er nogle landsbyer mere anbefalelsesværdige end andre. I november måned må du ikke gå glip af Valldemossa, Sóller og Esporles.

Valldemossa

Valldemossa er en smuk landsby beliggende i Tramuntana-bjergkæden, som har en særlig glød i november. Den ligger meget tæt på Palma, kun 20 kilometer væk, og den er omgivet af en utrolig vegetation, hvor oliventræer og cypresser er hovedpersonerne.

Denne mallorcinske landsby begyndte at blive en turistattraktion i det 19. århundrede. På det tidspunkt var det et tilflugtssted for internationalt kendte kunstnere som Frédèrich Chopin. I dag tiltrækker Valldemossa stadig store berømtheder som skuespilleren Michael Douglas, der har en ejendom inden for landsbyens kommunegrænse.

Sóller

Sóller har også været tilholdssted for historisk vigtige personer, såsom ærkehertug Ludwig Salvator. Byen ligger i en dal med appelsintræer og har stor kunstnerisk betydning takket være den arkitektoniske arv, som Rubió i Bellver, en arkitekt, der var elev af Gaudí, efterlod.

Jeg anbefaler, at du slentrer gennem gaderne, hvor du vil opdage en cocktail af arkitektoniske indflydelser fra forskellige perioder, såsom typiske franske paladser og modernistiske bygninger. Af alle de steder, du skal se, anbefaler jeg San Bartolomé-kirken, Banco de Sóller og Plaza de la Constitución.

Esporles

Den sidste landsby, jeg anbefaler, er Esporles, en kommune, der ligger i Tramuntana-bjergkæden. Den ligger meget tæt på øens hovedstad, kun 12 kilometer væk.

Du vil elske dens stenhuse og snoede gader. Under dit besøg kan det varmt anbefales, at du besøger Granja de Esporles, et gammelt palæ, der i dag fungerer som museum. Hvis du er vinelsker, vil du også gerne besøge vingården Es Verger, som fokuserer på produktion af økologisk vin.

11. Se efterårssolopgangen fra en varmluftsballon

Solnedgang og ballonflyvning| ©james_duncan
Solnedgang og ballonflyvning| ©james_duncan

Den næste aktivitet, jeg foreslår, er fantastisk til jubilæer og fødselsdage og uden tvivl en af de bedste aktiviteter, du kan lave på Mallorca.

Afhængigt af hvilket selskab, du hyrer, vil turen afgå fra et eller andet sted, selvom et af de mest almindelige startsteder er Cala Millor. Oplevelsen inkluderer en flyvetur over øen, hvor du kan se alt fra den vidunderlige kystlinje til de utrolige bjerge. Til sidst kan du fejre den berømte luftdåb og få et flycertifikat, som du aldrig glemmer.

Ud over ovenstående kan du også inkludere en morgenmadsbuffet i din booking samt transfer fra hotellet. Disse ekstraydelser er dog ofte ikke tilgængelige fra november og frem, afhængigt af hvilket selskab du vælger at rejse med.

Ud over ovenstående er det muligt at tage en ballontur ved solopgang eller solnedgang.

Book en ballontur på Mallorca

12. Dyk ned i havets dyb på Palma Aquarium

Akvariet i Palma| ©Carmen Juan
Akvariet i Palma| ©Carmen Juan

Selvom vejret på Mallorca i november normalt giver mulighed for mange udendørs aktiviteter, er det altid muligt, at der kommer en regnvejrsdag. I så fald er et af de steder, du kan besøge, Palma Aquarium, et akvarium, der ligger i Palma.

Det består af forskellige områder, der alle er designet til at give de besøgende en dybdegående viden om havets univers. Turen begynder med Middelhavet, et område hvor man kan se forskellige typer koraller, anemoner, søstjerner og søpindsvin.

Turen fortsætter med en sektor dedikeret til tropiske have, hvor du kan se nysgerrige fisk tæt på, såsom kirurgfisken.

Endelig har Palma Aquarium et udendørs område, hvor du finder underholdningspersonale til de små. I denne del kan du også se en dam med karper, havskildpadder og rokker. Der er også en restaurant, hvor man kan få en drink efter besøget.

Praktiske oplysninger

  • Hvor: Carrer de Manuela de los Herreros, 21,
  • Åbningstider: 9.30-18.00, alle ugens dage.
  • Pris: Billetter til voksne koster omkring 28 euro, mens børn betaler omkring 17 euro.

Køb din billet til Palma Aquarium