10 bedste monumenter i Rom

Rom er en skat! Hvis du planlægger en tur til den italienske hovedstad, skal du notere dig de vigtigste monumenter, du skal se under dit besøg.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

9 minutters læst

10 bedste monumenter i Rom

Besøg på Den Spanske Trappe i Rom | ©Natasa Dav

Rom er en monumental by fuld af historie, hvor det at slentre gennem gaderne føles, som om man er på et frilandsmuseum. Overalt kan du finde noget fantastisk at se og forundres over.

Hvis det er første gang, du rejser til "Den Evige Stad", vil vi i dette indlæg gennemgå de 10 bedste monumenter i Rom, så du kender de mest essentielle, som du ikke må gå glip af på din rute over, hvad du skal se og lave i Rom. Lad os begynde!

1. Det romerske Colosseum

Sidebillede af det romerske Colosseum| ©Den Harrson
Sidebillede af det romerske Colosseum| ©Den Harrson

Colosseum er det vigtigste monument i Rom og et symbol på byen. Det er omkring to årtusinder gammelt (hvilket ikke er længe siden) og er det største amfiteater, der blev bygget under Romerriget. Det havde en kapacitet på 50.000 tilskuere, og ingen anden bygning overgik dette antal før i det 20. århundrede.

Byggeriet begyndte i 72 e.Kr. under kejseren af Rom, da Colosseum blev bygget.I mere end fem århundreder var det vært for de mest forskelligartede fores tillinger, som datidens folk nød: søslag, gladiatorkampe, kampe med vilde dyr og offentlige henrettelser af fanger, blandt andet.

De sidste lege i Colosseum fandt sted i det 6. århundrede e.Kr., og på trods af flere brande, jordskælv og ødelæggelser i middelalderen, er dette ikoniske monument stadig en del af Roms imponerende landskab.

Hvis arkitekturen er imponerende på ydersiden, vil Colosseum ikke efterlade dig ligeglad indeni. Der er ingen tvivl om, at det er et af de bedste monumenter i Rom, og hvis du vil besøge det uden at skulle stå i evig kø ved indgangen, anbefaler jeg, at du læser indlægget om billetter til Colosseum i Rom.

Book et besøg til Colosseum, Forum og Palatinerhøjen

2. Peterskirken

Peterskirken i Vatikanet| ©Carlos Graterol
Peterskirken i Vatikanet| ©Carlos Graterol

Peterskirken er den største kristne kirke i verden og et vigtigt åndeligt symbol for katolikker, da den blev opført over apostlen Peters grav (den første pave i historien), som led martyrdøden i Rom, og hvis jordiske rester nu hviler indeni.

I det 16. århundrede beordrede pave Julius II, at det skulle bygges oven på et tidligere tempel, som kejser Konstantin beordrede opført i det 4. århundrede e.Kr. og som blev stående i over tusind år. Ud over at være et religiøst ikon er Peterskirken også et kunstnerisk mesterværk.

Store kunstnere som Gian Lorenzo Bernini, Michelangelo, Giacomo Della Porta, Donato d'Angelo Bramante eller Carlo Maderno deltog i projektet, og arbejdet varede i næsten to århundreder.

Der er meget at se indeni! For at lære den at kende i dybden og få mest muligt ud af oplevelsen, kan du i indlægget Besøg Peterskirken finde alt, hvad du behøver at vide om dette monument.

Ah! Og glem ikke at bestige Peterskirkens kuppel, for derfra har du en af de bedste udsigter over Rom.

 • Adresse: Piazza San Pietro, 00120. Vatikanstaten.
 • Sådan kommer du derhen: Med metro, linje A, station Ottaviano.

Book billetter til Peterskirken og kuplen

3. Det Sixtinske Kapel

Det Sixtinske Kapel| ©Dennis Jarvis
Det Sixtinske Kapel| ©Dennis Jarvis

Det Sixtinske Kapel er en af Roms største renæssancejuveler og Michelangelos mesterværk på trods af hans manglende erfaring med maleri, da han hævdede at være skulptør og ikke maler.

Bestillingen fra Julius II var en stor udfordring for kunstneren, som brugte ti år af sit liv på at udsmykke hvælvingen og bagvæggen over højalteret, og resultatet er et vidunder. Men andre kunstnere, der også arbejdede i dette rum, var Botticelli, Perugino eller Luca.

Det er ubestrideligt, at dette er et af de vigtigste steder at se i Rom under en rejse! Du finder Det Sixtinske Kapel i nærheden af Peterskirken, når du er på rundtur i Vatikanmuseerne.

Det er et af kapellerne i det apostoliske palads i Vatikanstaten, hvor den hellige fars officielle residens ligger, og det er ikke kun kendt for sin spektakulære udsmykning, men også for at være det sted, hvor paverne vælges.

 • Adresse: Viale Vaticano, 51.
 • Sådan kommer du derhen: Med metro, linje A, station Cipro-Musei Vaticani.

Book billetter til Det Sixtinske Kapel

4. Trevi-fontænen

Trevi-fontænen| ©Michele Bitetto
Trevi-fontænen| ©Michele Bitetto

Trevi-fontænen er et af de bedste monumenter i Rom og derfor et af de mest besøgte steder i byen. Årsagen er enkel: Det er den smukkeste fontæne i verden.

Dens historie går tilbage til kejser Augustus' tid, hvor den var den sidste del af Aqua Virgo-akvædukten, som blev bygget i det 1. århundrede f.v.t. Den nuværende fontæne stammer dog fra det 17. århundrede og blev bestilt af pave Clemens XII til arkitekten Nicola Salvi, som overraskede alle med denne allegori over havet, som guden Neptun står i spidsen for.

Og det er noget, der sker i generationer, for når man ser Trevi-fontænen forfra, bliver man imponeret over kontrasten mellem den lille plads, den står på, og selve fontænens monumentalitet.

Hvis du vil se den i al sin pragt og undgå menneskemængderne, anbefaler jeg, at du tager af sted på et andet tidspunkt end midt på dagen eller sidst på dagen, da du højst sandsynligt vil støde på en flok turister.

Glem ikke at følge traditionen med at kaste en mønt i vandet for at bringe lykken tilbage til Rom.

 • Adresse: Piazza di Trevi. 00187, Rom.
 • Sådan kommer du derhen: Med metro, linje A, Barberini station.

Book en tur til fontæner og pladser i Rom

5. Agrippas Pantheon

Det berømte Pantheon i Rom| ©Ana Rey
Det berømte Pantheon i Rom| ©Ana Rey

Agrippas Pantheon er et af de bedste monumenter i Rom at besøge, da det er den bedst bevarede bygning fra det antikke Rom. Det var muligt, fordi pave Bonifacius IV i begyndelsen af det 7. århundrede omdannede det til en kirke dedikeret til de kristne, der led martyrdøden under forfølgelserne.

Denne bygning stammer fra det 2. århundrede e.Kr. og er et af de største værker inden for romersk arkitektur. De mest fremragende træk ved Agrippas Pantheon er præcisionen og harmonien i konstruktionen og kuplens centrale oculus, som sollyset trænger igennem og giver templet en unik atmosfære.

Dette monument er et besøg værd på alle tider af året, men jeg anbefaler, at du især besøger det den 21. juni (under sommersolhverv) for at se sollyset passere vinkelret gennem oculus eller pinsesøndag, hvor der efter messen kl. 10.30 kastes en byge af røde kronblade gennem oculus til minde om Helligåndens nedstigning over apostlene. Det er et smukt syn!

Udover at være en kirke er Agrippas Pantheon også et kongeligt pantheon, da det indeholder gravene for Vittorio Emanuele II, Umberto I og Margherita af Savoyen og endda graven for renæssancemaleren Raphael.

 • Adresse: Piazza della Rotonda.
 • Sådan kommer du derhen: Med metro, linje A, Barberini station.

Book en guidet tur i Pantheon

6. Lateranbasilikaen Skt. Johannes

Johannesbasilikaen i Rom ved nattetide| ©Mark CjC
Johannesbasilikaen i Rom ved nattetide| ©Mark CjC

Lateranbasilikaen er et andet af de bedste monumenter at besøge i Rom, da det er et meget specielt tempel. Vidste du, at det var den første kirke, der blev bygget i byen tilbage i det 4. århundrede e.v.t.?

Af de fire store basilikaer, der findes i "Den Evige Stad", er Sankt Johannes Lateran den vigtigste af dem alle. Ikke kun på grund af dens historiske betydning som Roms katedral og det sted, hvor alle paverne blev udråbt indtil for ikke så længe siden, men også på grund af basilikaens smukke indre: Alt i den er overdådigt dekoreret, fra loft til gulv!

Jeg anbefaler dig at besøge den på din rejse til byen, hvis du er interesseret i historie, arkitektur og religiøs kunst. Dens størrelse vil forbløffe dig, og det samme vil elegancen i dens kapeller, den kosmateske korsgang og alteret under en gotisk baldakin. Derudover vil du se overraskende steder som helligdommen for den hellige trappe, Sancta Sanctorum-kapellet** eller Lateranpaladset, som har en meget interessant historie inden for kristendommen.

 • Adresse: Piazza di San Giovanni in Laterano, 4.
 • Sådan kommer du derhen: Med metro, linje A, station San Giovanni.

Book en tur til de kristne basilikaer

7. Det romerske forum

Udsigt over Colosseum og Forum fra Campidoglio| ©Unsplash
Udsigt over Colosseum og Forum fra Campidoglio| ©Unsplash

Ved siden af Colosseum finder du Forum Romanum, endnu et eksempel på Roms fineste monumenter, som vil fuldende din vision af det antikke Rom sammen med andre af datidens turistattraktioner som Agrippas Pantheon, Caracallas bade eller selve det flaviske amfiteater.

Forum Romanum var epicentret for det offentlige liv under republikken og kejserriget. Det er et af de mest interessante steder i byen, da det er fyldt med templer, paladser, buer og andre konstruktioner, der generelt er i god stand. Når man går langs Via Sacra, kan man faktisk forestille sig, hvordan Rom så ud i sin storhedstid for mere end 2.000 år siden - det er fantastisk! Der er så meget at udforske her, at man kan bruge flere timer uden at kede sig.

Det er et af de steder, man ikke må gå glip af i Rom, og da det er så populært et sted, anbefaler jeg, at du køber dine billetter på forhånd, så du undgår de lange køer af turister, der dannes ved indgangene. I indlægget om billetter til Forum Romanum kan du se, hvordan du får fat i dem, så du ikke går glip af noget.

 • Adresse: Via della Salara Vecchia, 5/6, 00186 Rom.
 • Sådan kommer du derhen: Med metro, linje B, Colosseo station.

Book et besøg i Colosseum, Forum og Palatinerhøjen

8. Sant'Angelo-slottet

Sant'Angelo-slottet| ©David Edkins
Sant'Angelo-slottet| ©David Edkins

På Tiber-flodens højre bred, i kort afstand fra Vatikanet, finder du Castel Sant'Angelo. En fæstning fra det 2. århundrede e.Kr., som kejser Hadrian designede som sit familiemausoleum, men som endte med at blive en militærbygning og en pavelig residens, der blev brugt i urolige tider. Man sagde engang, at ingen kunne hævde at være Roms erobrer, før Castel Sant'Angelo blev overgivet.

I dag huser monumentet Museo Nazionale di Castel Sant'Angelo med en meget interessant samling af malerier, skulpturer, keramik og våben fra perioden.

Jeg anbefaler dig at købe billetter til Castel Sant Angelore, ikke kun på grund af dets historiske betydning og værdien af genstandene på museet, men også fordi du fra fæstningens terrasse vil have en af de smukkeste udsigter over byen med Tiberen, Peterskirken og Sant'Angelo-broen (en af de smukkeste broer i Rom) i horisonten.

 • Adresse: Lungotevere Castello, 50.
 • Sådan kommer du derhen: Med bus, linje 23, 34, 49, 49, 64, 87, 280, 492, 926 og 990.

Køb billetter til Castel Sant Angelo

9. Katakomberne i Rom

Katakomberne i St. Callixtus-passagen| ©Steve Collis
Katakomberne i St. Callixtus-passagen| ©Steve Collis

Der er mere end 60 katakomber i Rom, som består af flere hundrede kilometer underjordiske gange med tusindvis af grave. I den folkelige fantasi var katakomberne det skjulested, hvor de første kristne søgte tilflugt på flugt fra kejserlig forfølgelse, men i virkeligheden var de kirkegårde, hvor kristne begravede deres døde, og kun i meget usædvanlige tilfælde fungerede de som et lejlighedsvist tilflugtssted for fejring af eukaristien.

Af alle katakomberne i Rom er det kun nogle få, der kan besøges, især dem med størst historisk interesse, såsom Sankt Callixtus', Sankt Sebastians eller Domitillas (på Appia-vejen) eller Sankt Agnes ' eller Sankt Priscillas (i den nordlige del af byen).

Man kan kun besøge Roms katakomber på en organiseret guidet tur, da man bevæger sig ned i jordens dyb, og tunnelerne er noget smalle og mørke. Hvis man ikke er klaustrofobisk, er det et af de bedste monumenter i Rom at besøge.

Hvis det at udforske katakomberne i "Den Evige Stad" er en af de aktiviteter, du helt sikkert vil gøre på din rejse, så anbefaler jeg, at du læser indlægget om billetter til Roms katakomber for at finde ud af, hvordan du får fat i dem, og glem ikke Vatikanets katakomber1.

 • Adresse: Forskellige steder
 • Sådan kommer du derhen: For at komme til Sankt Callixtus' katakomber på Via Appia kan du tage bus 118 fra metrostationen Colosseo (linje B).

Book en guidet tur i Roms katakomber

10. Monumentet for Vittorio Emanuele II

Piazza Venezia med Vittoriano-monumentet| ©Renata Rodrigues
Piazza Venezia med Vittoriano-monumentet| ©Renata Rodrigues

Monumentet for kong Vittorio Emanuele II er populært kendt som "Vittoriale" og er en kolossal hvid marmorkonstruktion, der blev rejst for at ære nationen og monarken efter Italiens genforening.

Pudsigt nok var monumentet oprindeligt ugleset af romerne, fordi de mente, at dets størrelse og stil ikke passede ind i omgivelserne på Piazza Venezia. I dag er det imidlertid et af Roms mest populære monumenter blandt besøgende.

Det huser Centralmuseet for Risorgimento, Instituttet for det italienske Risorgimentos historie og Den ukendte soldats grav, hvor den evige flamme skinner som en hyldest til dem, der er faldet for fædrelandet.

Men en af hovedattraktionerne ved dette monument for turister, bortset fra dets majestætiske æstetik, er panoramaudsigten fra den øverste terrasse (på højde med quadrigas) over Colosseum, de kejserlige fora, Forum Romanum, Via del Corso eller Trajan-søjlen. Du vil ikke kunne lade være med at tage billeder!

 • Adresse: Piazza Venezia
 • Sådan kommer du derhen: Med bus, linje 30, 51, 83, 87, 160 og 170.