10 ting at gøre i Edinburgh i oktober

Oktober i Edinburgh er synonym med filmfester, varm chokolade, græskar og masser af Halloween-dekorationer. Bliv hængende og opdag de bedste ting, du kan lave i denne måned i denne fortryllende by.

Katherine Betances

Katherine Betances

8 minutters læst

10 ting at gøre i Edinburgh i oktober

Arthur's Seat | ©Yves Alarie

Oktober er uden tvivl en af de bedste måneder på året til at nyde Edinburgh; med vinterkulden kun et par uger væk invaderer Halloween-fester og mange andre sjove begivenheder byens rum. Er du nysgerrig efter at vide, hvad du kan forvente af en tur til byen i denne måned? Her er alle de oplysninger, du har brug for at vide!

Men først, hvor mange dage er der på din rejseplan? Uanset hvornår du besøger byen, er der utallige ting at se og lave i Edinburgh. Tag et kig på de følgende rejseplaner, kombiner dem med aktiviteterne nedenfor, og sammensæt den perfekte tur.

1. Deltag i Edinburgh Fright Festival

I Edinburgh Dungeon| ©JJ Davis
I Edinburgh Dungeon| ©JJ Davis

I løbet af de sidste par dage i oktober, som regel fra den 27., finder Edinburgh Horror Festival sted i byen. I løbet af de dage, festivalen varer, kombinerer den flere kunstformer, såsom teaterforestillinger, magi, komedie, visninger af klassiske gyserfilm og meget mere.

Det er en af de mest ventede Halloween-begivenheder i byen, især for det unge publikum, så tøv ikke med at deltage.

Hvor finder det sted?

Forskellige steder, herunder Banshee Labyrinth, Edinburgh Dungeon og meget mere. For flere detaljer om datoerne og det nøjagtige aktivitetsprogram er det bedst at besøge den officielle hjemmeside for Edinburgh Horror Fest, hvor informationerne offentliggøres i god tid.

Sådan køber du billetter

På festivalens officielle hjemmeside finder du alle de oplysninger, du skal bruge for at købe billetter.

Book en rundvisning på Edinburgh Cemetery Tour

2. Deltag i Halloween Horror Tours

Slottet, hvor gyserturen finder sted| ©Stephen Bridger
Slottet, hvor gyserturen finder sted| ©Stephen Bridger

Edinburgh er en by fuld af mysterier, så Halloween er en fest, de tager meget alvorligt. Du kan deltage i festen på mange måder, og en af mine favoritter, bortset fra en spøgelsestur i Edinburgh, er deres sjove og skræmmende ture gennem slotte og hjemsøgte huse.

Tøv ikke med at tage med på en af dem, hvis du befinder dig i byen i dagene op til Halloween.

Halloween Terror Trail

Fra den tredje uge i oktober og frem til selve halloween er Lauriston Castle vært for en selvstyret skræmmesti. Det er en af de sjoveste familieaktiviteter, man kan lave i Edinburgh under Halloween.

  • Beliggenhed og rutevejledning: Lauriston Castle ligger lidt uden for centrum af Edinburgh. Du skal tage bus 43 fra stationen St Andrew's House, og stoppestedet ligger 15 minutters gang fra slottet.
  • Pris: Gratis aktivitet

Hjemsøgt Halloween-sti

På Newhailes kan du nyde en Haunted Halloween Trail, som normalt kun er tilgængelig den 30. og 31. oktober. Den skræmmende tur tager dig gennem skoven, der omgiver det smukke palladianske palæ på Newhailes.

  • Beliggenhed og rutevejledning: Newhailes Estate ligger i udkanten af Edinburgh, og du skal tage bus nummer 30 fra North Bridge Station.
  • Pris: ca. 6 euro pr. deltager.

Book en plads på spøgelsesbussen

3. Oktoberfest fejres også i Edinburgh

Oktoberfest| ©AlanGardner74
Oktoberfest| ©AlanGardner74

Verdens mest populære ølfestival finder også sted i den skotske hovedstad hvert år. Festlighederne er mangfoldige, og selvom programmet ændres hvert år, når nye begivenheder og aktiviteter tilføjes eller fjernes, varer det normalt i gennemsnit to uger.

Hvis du vil holde dig opdateret med kalenderen, anbefaler jeg, at du holder øje med Edinburg Oktoberfests officielle hjemmeside, hvor du kan se kalenderen for de begivenheder, der finder sted i byen.

Hvor finder den sted?

Historisk set er begivenheden blevet afholdt forskellige steder: Murrayfield Stadium; Lane 7 bowlingbane og bar i St James Quarter; Princes Street Gardens og flere andre.

Sådan køber du billetter

Afhængigt af stedet og aktiviteterne kan der være gratis adgang til arrangementet eller et gebyr på højst £10 pr. person. Mindreårige må ikke deltage.

Book Edinburgh Beer Tour

4. Varm op med et glas whisky

Et glas whisky| ©Joshua Rappeneker
Et glas whisky| ©Joshua Rappeneker

Hvis du kan lide denne drik og rejser til Edinburgh i en af de koldere måneder, må du ikke gå glip af muligheden for at varme dig, mens du nyder Scotch Whisky Experience.

Byen arrangerer en række ture, hvor man besøger nogle af de bedste destillerier og smager på produktet, mens man lærer om de unikke aspekter af fremstillingen, historien og traditionen bag den berømte skotske whisky.

I oktober måned får oplevelsen en anden nuance, da varmen fra en god whisky er den perfekte kontrast til kulden i gaderne, som fra midten af måneden bliver mere og mere intens.

Book en guidet tur på The Scotch Whisky Experience

5. Beundre efterårets vedbend på Edinburghs vartegn

Carlowrie-slottet| ©david.england18
Carlowrie-slottet| ©david.england18

En af de absolut bedste ting, man kan lave i Edinburgh, og som man kun kan gøre på denne årstid, er at se byens historiske bygninger og bygninger dækket af efterårsfarver.

Selvom efterårssæsonen starter i september, er oktober langt den bedste måned til at nyde efterårsfarverne.

Carlowrie Slot

Når man skal nyde Edinburghs røde vedbend, er Carlowrie Castle et must-see. Selvom det ligger i udkanten af byen (meget tæt på lufthavnen, hvis du vil stoppe på vej ind til byen), er det absolut et besøg værd. Bygningen er et helt spektakulært palæ fra det 19. århundrede.

Liberton Kirke

Liberton Church er et andet smukt sted at fotografere dækket af rød vedbend om efteråret, og dens beliggenhed er meget mere tilgængelig. Fra Edinburghs centrum kan du komme dertil ved at tage bus 7 fra stoppestedet Elm Row; det er en dejlig tur på ca. 25 minutter.

Rothesay Terrasse

I West End, nærmere bestemt på hjørnet af Terrace Rothesay, ligger der en smuk vedbendbeklædt fireetagers beboelsesejendom, som hvert år om efteråret skifter til en lys og smuk rød farve.

Book en plads på tourbussen

6. Tag til Princes Street Gardens for at fotografere efteråret i Edinburgh

Princes Street Have| ©Mari Smith
Princes Street Have| ©Mari Smith

Den smukke og rummelige Princes Street Gardens er uden tvivl det bedste sted i hele det centrale Edinburgh at nyde det grønne og de smukke efterårsfarver.

Ud over muligheden for at nyde det grønne er parken hjemsted for attraktioner som Scott Monument, Gardener's Hut og Floral Clock, som bliver særligt smukt på denne tid af året.

Hvis du vil tage en række efterårsbilleder i Edinburgh, er dette det perfekte sted. Træerne langs Princes Street får den karakteristiske rød-orange farve, som skaber smukke baggrunde for billeder af Edinburgh Castle.

Husk at besøge det berømte "ensomme røde træ" lige under slottet på Castell Hill nær West End.

Book en guidet tur til Edinburgh Castle

7. Oplev efterårsaftener i Five Sisters Zoo

Efterårsnætter i Five Sisters Zoo| ©Sean M
Efterårsnætter i Five Sisters Zoo| ©Sean M

I de sidste dage af oktober, normalt fra den 22., afholder den lokale zoologiske have Five Sisters Zoo sine efterårsaftener. Hvis du besøger Edinburgh med børn, vil du ikke gå glip af denne smukke fest.

Den involverer en forvandling af den zoologiske haves faciliteter til en gigantisk park af lys. Store områder af parken er udsmykket med farvede lys, der suppleres af vandeffekter og musik. Dyrenes indhegninger er blødt og diskret oplyst for ikke at forstyrre dyrene, men for at give de besøgende mulighed for at observere dem.

Ud over alt det sjove er der bål, hvor man kan nyde ristede skumfiduser, boder, hvor man kan købe varme drikke og andre snacks.

Hvor finder det sted?

Lysparken er åben for offentligheden torsdag til søndag indtil midten af november. Five Sister Zoo ligger i udkanten af byen, og den bedste måde at komme dertil på er at tage Scotrail-toget fra Edinburgh centrum og stå af på West Calder station. Herfra tager du bus 276 LothianCountry, som sætter dig af kun 5 minutters gang fra indgangen til zoo.

Sådan køber du billetter

Billetter kan købes direkte fra Five Sister Zoos hjemmeside fra begyndelsen af oktober.

8. Samhuinn Fire Festival - ild- og akrobatshow

Mennesker på Samhuinn Fire Festival| ©Ben Mosely
Mennesker på Samhuinn Fire Festival| ©Ben Mosely

Samhuinn Fire Festival er en udendørs, paradeagtig kunstfestival, der afholdes hvert år på Halloween-aftenen i Calton Hill. Du kan opleve talentfulde artister og akrobater udføre imponerende kunststykker og ilddanse til trommerytmer og i imponerende kostumer.

Arrangementet er organiseret af Beltane Fire Society som en måde at markere årstidsskiftet på og videregive den keltiske nytårsfest til et yngre publikum. Hvis du er i Edinburgh til Halloween, må du ikke gå glip af det.

Hvor finder det sted?

Arrangementet finder sted på toppen af Calton Hill. Den ligger lige ved siden af den gamle bydel, så det er meget nemt at komme til dette område af byen. Der er to busstoppesteder kun 5 minutter væk: Leopold Place og St Andrew's House.

Sådan køber du billetter

Festlighederne starter efter kl. 19. Billetprisen for en voksenbillet er ca. 10 pund, men billetter kan købes online på forhånd til en billigere pris. Du kan finde flere oplysninger på den officielle hjemmeside.

9. Deltag i den internationale historiefortællingsfestival

På den internationale festival for historiefortælling| ©Kevin D
På den internationale festival for historiefortælling| ©Kevin D

I midten til slutningen af oktober finder der en flerdages begivenhed sted i Edinburgh med fokus på den traditionelle historiefortælling. Ud over at underholde er målet at bevare traditionen for historiefortælling og give den videre til yngre generationer.

Derfor samler arrangementet talentfulde indfødte historiefortællere fra Skotland og resten af verden og ledsages ofte af levende musikere og endda tegnsprogsoversættere, hvilket giver en mere intim og inkluderende atmosfære.

Det er en af de mest ventede fester for de lokale, så både børn og voksne har det sjovt under Storytellers Festival.

Hvor finder den sted?

Denne begivenhed er en traditionel festival, der går tilbage til 1939, og siden 2006 er den blevet afholdt hvert år i Scottish Storytelling Centre på High Street, ikke langt fra Edinburgh Castle.

Sådan køber du billetter

Billetter til forestillingerne koster omkring 20 pund for en voksen og kan købes direkte på den officielle SISF-hjemmeside (Scottish International Storytelling Festival). Det er klogt at tjekke hjemmesiden før din rejse for at finde ud af programmet for begivenheder, datoer og optrædende.

10. Mød Craige Farms smukke græskarhave

Craige græskarfarm| ©Tom D
Craige græskarfarm| ©Tom D

Med ankomsten af efteråret i Edinburgh begynder græskarsæsonen, og Craige Farm tilbyder et fredeligt og sjovt sted at nyde denne sunde familieaktivitet.

Plukkesæsonen starter i midten af september og slutter officielt på Halloween, så du har masser af tid til at nyde oplevelsen.

På stedet finder du et dejligt marked med økologiske og håndværksmæssige produkter, hvoraf mange stammer fra gården selv og andre lokale producenter.

Hvor finder det sted?

Du skal finde vej til gården i udkanten af byen. Hvis du tager bus 43 fra stationen St Andrew's House i Edinburghs centrum, er det nærmeste stoppested ca. 15 minutters gang væk.

Sådan køber du billetter

Bookinger kan foretages direkte via den officielle Craigie'sFarm-hjemmeside.