Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 ting at gøre i Athen i julen

Mange mennesker er tilhængere af idéen om at opleve julen på nye destinationer rundt om i verden på grund af det intime indblik, som en sådan dato giver i det samfund, der besøges. Læs videre for at få en liste over aktiviteter, som jeg har forberedt til dig, hvis du vil besøge Athen næste jul.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

11 minutters læst

10 ting at gøre i Athen i julen

Jul i Athen | ©Meta Lands

De bedste ting at lave i Athen er ofte forskellige alt efter, hvilken tid på året du vælger at besøge denne smukke by. Athen er den tredjemest befolkede hovedstad med det tredjestørste byområde i Den Europæiske Union.

Når det gælder julen, er et besøg i Athen på denne tid af året en glimrende mulighed for at opleve, hvordan den moderne græske kultur er formet. Derfor har jeg samlet nogle aktiviteter og traditioner, som kan være en god måde at tilbringe julen på, når du vælger Athen som din feriedestination.

1. Gør dine juleindkøb i varehuset Attica på Panepistimiou Avenue

Panepistimiou Avenue| ©Lapost
Panepistimiou Avenue| ©Lapost

Panepistimiou-kvarteret strækker sig langs et par gader parallelt med avenuen af samme navn. Det er en vigtig gade, da den adskiller de mere traditionelle og turistede kvarterer i området nær Akropolis i Athen fra de mere elegante og beboelsesmæssige kvarterer nær Lycabettus-bjerget.

I området nær Syntagma-pladsen ligger et meget berømt stormagasin kaldet Attica, og jeg anbefaler, at du tager en tur derned for at købe ind til jul. Det er lige så sjovt som at gå rundt på Fifth Avenue i New York eller Paseo de la Reforma i Mexico City.

Hele dette område, der strækker sig langs begge sider af avenuen, er foret med butikker af lokalt og internationalt renommé, og de fleste af dem har juledekorationer og tøjudstillinger, der er værd at beundre. Så en shoppingtur langs denne del af den græske hovedstad er en af de bedste ting at gøre i Athen i december, især hvis du er i byen i julen.

Avenuen strækker sig gennem et område, der ligger tæt på andre ikoniske steder i byen, som er værd at besøge i juletiden, såsom det nationalhistoriske museum, Kotziá-pladsen, Omonia-pladsen og Athens centrale marked.

Husk dog på, at det er alle steder, der er relativt fyldt med turister i julen, og museet er det eneste sted, der har et lavt antal besøgende, men det holder lukket den 25. og 26. december.

2. Besøg Little Kook café i Psyri-kvarteret

Little Kook's cafe i Psyri-kvarteret| ©Marc Remus
Little Kook's cafe i Psyri-kvarteret| ©Marc Remus

Et af de mest ikoniske julesteder i Athen, som år efter år åbner sine døre med et mere innovativt forslag end det foregående, er Little Kook. Det er en café, der er åbent hele året rundt og kendetegnet ved sin ret ekstravagante indretning, men ved juletid skifter den hele designet ud med en absurd flamboyant stil af juleelementer for at skabe en lille oase af lune midt i det eklektiske og bohemeagtige Psyri-kvarter.

Det ligger på den smalle Karaiskaki-gade, blot et par gader fra Monastiraki-pladsen. Det skyldes blot, at indretningen er så rigelig og iøjnefaldende, at den vælter ud af dørene og fylder gaderne med lys og hængende udstillinger. Dette er et forsøg på at skabe en udsmykket juleby midt i hjertet af det traditionelle Athen.

Jeg råder dig til at besøge stedet om aftenen, så du kan nyde godt af lyset, og hvis du har mulighed for at komme ind på stedet, så gør det uden tøven. Jeg vil dog ikke råde dig til at gøre det, hvis antallet af turister betyder lang ventetid, da gaden allerede er et visuelt spektakel i sig selv. Hvis det lykkes dig at komme ind, må du ikke gå glip af en græsk krydret varm chokolade.

Hele Psyri-området er ret turistet og er faktisk blevet epicenteret for natteliv og kvalitetsunderholdning for voksne i denne del af Athen. Så det er en god idé at tage af sted om aftenen, hvis du besøger byen uden børn, og hvis du tager af sted om dagen, kan jeg ikke anbefale dig nok at benytte Athens Hop on Hop off-busser for at få en audio-guidet sightseeingtur i området.

Book dine billetter til Athens Hop on Hop off-busser

3. Du bør også tage en drink med julemanden i Noel Bar

Noel Bar| ©Trip477333
Noel Bar| ©Trip477333

Men hvis du er i humør til en anden restaurant, der følger ideen om at bruge de mest kunstfærdige dekorationer til jul, må du ikke gå glip af Noel baren, en af de mest berømte i hele Athen. Ligesom Little Cook er det en bar og restaurant med flere afdelinger, som hver især er indrettet på en unik og iøjnefaldende måde.

Den skiller sig ud som et sted, hvor du kan gå til brunch med julemanden, da der år efter år er en underholder, der er klædt ud som Nordpolens herre. Det er på trods af, at Sankt Basilius er den græske ortodokse kirkes egentlige julefigur i Athen.

Det er et ret interessant sted, da æstetikken er neo-vintage, og det gastronomiske tilbud forsøger at fokusere på det klassiske græske og middelhavskøkken, men med en moderne genopfindelse. Så hvis du ønsker at besøge stedet, kan jeg fortælle dig, at julen er det bedste tidspunkt at gøre det på.

Jeg kan også anbefale, at du reserverer bord på forhånd, da der er tendens til at blive fyldt op på grund af den interesse, som turisterne har for et sted, der er så berømt som dette blandt Athenes barkultur. Sandheden er, at du sandsynligvis vil besøge dette område, hvis du har et 7-dages besøg i Athen, så det er en god idé at reservere det til en eftermiddag, når du tager rundt i byens centrum.

4. Se den athenske version af Santa Run

Santa Run| ©Eleanna Kounoupa
Santa Run| ©Eleanna Kounoupa

Løb eller maratonløb med folk klædt ud som julemænd er blevet en af de mest interessante internationale traditioner i den seneste tid. New York har nogle, Paris har nogle, London har sin egen version, og Athen er ikke langt bagefter. Det er logisk, når man ved, at dette er en af de mest kosmopolitiske hovedstæder i verden.

Dette løb finder normalt sted omkring Athens centrum. Den går gennem kvarterer som Plaka, den historiske trekant, Monasteraki, Kolonaki og endda Omonia.

Syntagma-kvarteret og især pladsen er normalt ankomststed for hundredvis eller endda tusindvis af deltagere. Så det kan være ganske underholdende at være der på løbsdagen, hvis du er interesseret i tanken om at se hundredvis af julemænd løbe gennem Athens gamle og ejendommelige gader.

Jeg kan ikke give dig en specifik dato for dette løb, fordi det skifter hvert år. Men den mest almindelige er den anden eller tredje lørdag i december, afhængigt af hvilken ugedag i ugen der er den dag i ugen, hvor julen er velkommen.

Hvis du ønsker at nyde din tur til den græske hovedstad i julen på en mere aktiv måde, kan jeg råde dig til at tage på flere cykelture rundt i Athen, da det er en god måde at dyrke motion på og samtidig se byen på samme dag.

Køb de bedste cykelture i Athen

5. Tag de små med til The Christmas Factory i Technopolis

Julefabrikken i Technopolis| ©Clare Angelo
Julefabrikken i Technopolis| ©Clare Angelo

Technopolis er et af de mest nysgerrige og vigtige steder i Athen, da det er et tidligere gasbehandlingsanlæg og i dag er et multikulturelt kompleks, der strækker sig over 32.000 kvadratmeter. Her afholdes koncerter, seminarer, kulturfora, et industrimuseum og lige i juletiden The Christmas Factory.

At forsøge at forklare, hvad The Christmas Factory er, er lige så kompliceret som at definere, hvad Technopolis er. Denne begivenhed med juletema er en slags festival, der fungerer som en midlertidig temapark med aktiviteter, shows, pædagogiske workshops og julemarkeder, der kan være en uforglemmelig oplevelse for familiens yngste medlemmer.

Beliggenheden af denne julefestival er også et andet positivt aspekt, der overbeviser mig om at medtage den på denne liste over ting at lave i Athen i julen. Det ligger i Gazi-kvarteret og er også meget tæt på Keramikos- og Thesio-kvartererne. Det er tre områder, som du skal besøge, når du er i byen på grund af deres arkitektoniske skønhed eller deres interessante kulturelle identitet.

Interessante detaljer:

  • Priser: Billetter koster normalt 5 euro pr. person, men giver kun adgang til faciliteterne, og ethvert forbrug på festivalen er ikke inkluderet i dette gebyr.
  • Varighed: Du kan nemt bruge 5-6 timer på dette sted, men det afhænger af, hvor entusiastiske dine børn er, og hvor mange mennesker der er der. Husk, at den vil være åben i hele december måned.

6. Få en elegant julemiddag på Hotel Grande Bretagne

Hotel Grande Bretagne| ©Salonica84
Hotel Grande Bretagne| ©Salonica84

Når du tilbringer julen i Athen, vil du bemærke, at det virkelig er en by, der fejrer julen, men den er heller ikke byens kulturlivets epicenter som i andre hjørner af Europa. Det giver dig mulighed for at nyde sæsonen på din egen måde, og Hotel Grande Bretagne kan være en fremragende måde at fejre sæsonen på.

Dette vigtige hotel, der ligger på den nordlige side af Syntagma-pladsen, er et af de ældste og mest berømte hoteller i Athen. Arkitektonisk set er det noget af et skuespil, men højdepunktet i julen er operaaftenerne, som afholdes i hotellets restaurant Winter Garden Lounge.

Dette er en række middage, hvor du får mulighed for at se en komplet græsk operakoncert, mens du nyder en elegant middag med autentiske græske retter, der er genopfundet efter kulinariske kriterier, der er en Michelin-stjerne værdig. Husk, at dette er et af de mest elegante steder i Athens kulinariske verden, og at disse middage har en standard for påklædning, der kræver en vis grad af tilstedeværelse.

Det kan være en god idé, hvis du er på udkig efter en relativt luksuriøs aktivitet for at opleve julen som en privilegeret athener. Men du skal også huske, at du kan bruge op til 100 euro pr. person, alt efter hvad du vælger at spise.

7. Se juleudsmykningen på Syntagma-pladsen

Syntagma-pladsen ved juletid| ©Guido Casati
Syntagma-pladsen ved juletid| ©Guido Casati

En helt gratis aktivitet er planen om at tage til Syntagma-pladsen for at beundre de smukke juledekorationer, der år efter år bliver sat op i denne del af byen.

Det mærkelige ved denne plan er, at den klart anbefales for en kort del af aftenen. Du har sikkert allerede været her på et andet tidspunkt på din rejse, og det særlige ved denne anbefaling er, at du kan nyde belysningen, der om aftenen overtager det vigtigste torv i hele Athen.

Dekorationen skifter hvert år, og det er aldrig helt sikkert, hvad Athenerne finder på dette smukke torv. Nogle gange har de bygget juletræer, der er op til 20 meter høje, andre gange har de udviklet et lysshow, der fokuserer på den græske parlamentsbygning, og andre gange har de oversvømmet hele denne del af byen med skulpturer, der refererer til julens æstetik.

Som sagt er dette en lille gratis underholdningsaktivitet, som du ikke må gå glip af på din rejse, men det betyder ikke, at det kommer til at tage en stor del af din dag. Derfor vil jeg råde dig til at gemme en stor del af de bedste ting at lave i Plaka-kvarteret til den dag, hvor du tager på en natlig rundtur på pladsen. Det skyldes, at dette traditionelle område ligger meget tæt på Syntagma, og begge aktiviteter kan kombineres.

8. Gå ikke glip af et besøg i en græsk-ortodoks kirke

Den ortodokse kirke St. Catharina| ©maria luisa novela
Den ortodokse kirke St. Catharina| ©maria luisa novela

Der er masser afgræsk-ortodokse kirker i alle hjørner af Athen, og julen er et ideelt tidspunkt at besøge dem på, da mange af dem er udsmykket efter de æstetiske standarder for denne interessante kristne tradition.

Hvis du besøger dem, vil du få mulighed for at opleve en af de mest interessante arkitektoniske stilarter på planeten, da de fleste af dem er dekoreret ned til det mindste hjørne med byzantinske kristne standarder. De er meget slående og overbelastede i forhold til andre stilarter som f.eks. den romanske eller gotiske stil i den vesteuropæiske kristendom.

Nikolaus Rangavas-kirken er den ældste kirke i Athen og er derfor et interessant stop, hvis du befinder dig i Plaka. Men i virkeligheden vil enhver anden kirke i byen give dig et mere præcist billede af, hvordan de græsk-ortodokse kirker ser ud i dag.

En anden grund til, at et besøg i disse kirker er en fremragende idé i juletiden, er muligheden for at nyde de typiske græske julesange, Kalandas. De vil helt sikkert blive sunget af børnekorene hver aften omkring den 24. og 25. december.

9. Stå på ski på Mount Parnassus, hvis du ønsker en lille juleflugt fra byen

Ski på Parnassus-bjerget| ©Elpexa
Ski på Parnassus-bjerget| ©Elpexa

Parnassus er et bjerg et par kilometer nord for Athen, der er kendt for sin skønhed og for at være omgivet af flere olivenlunde.

Det er et yndet rejsemål for Athenere i vintersæsonen, da der er en række skisportssteder inden for dens kilometerlange område, og jeg vil derfor anbefale dig at besøge det i juletiden, hvis du har tid til en kort ferie fra den græske hovedstad.

Samtidig bliver det i juletiden endnu mere relevant for alle grækere og udenlandske turister, der besøger Athen. En tur til dette snedækkede bjerg er en måde at fejre højtiden på ved at kombinere vestlige aspekter som skiløb og bjergbestigning med græske og middelhavsgastronomiske traditioner.

Faktisk er det en fremragende plan for hele året rundt og er en del af en af de bedste dagsture fra Athen. Det skyldes simpelthen, at det er et meget vigtigt sted i den græske mytologi, da det anses for at være musernes bolig og det symbolske hjemland for digterne i det antikke Grækenland.

10. Fest dig til en autentisk sangtime i en Bouzoukia

I en Bouzoukia| ©nikana
I en Bouzoukia| ©nikana

Bazoukias er typiske græske etablissementer, hvor folk samles for at spise det traditionelle græske køkken, mens de lytter til græsk musik. I de mere turistede kvarterer i Athen kan du finde dem på næsten hvert gadehjørne, men jeg kan på det kraftigste anbefale dig at besøge dem i Koukaki, Psyri, Monastiraki og Syntagma.December er en endnu mere gunstig tid på året, fordi disse musikalske taverner har et repertoire af typiske athenske julesange. Desuden er det en kendsgerning, at dette er en favoritaktivitet blandt grækerne på denne tid af året, fordi det giver en flugt fra de kolde temperaturer, der slet ikke ligner det vejr, man har resten af året.

Dette er en af de bedste aktiviteter, man kan lave om aftenen i Athen, fordi det er en meget typisk underholdning i denne region. Her har du mulighed for at drikke honningvin eller en kretensisk raki, mens du lytter til den musik, der har præget dette lokalsamfunds historie.

Temperaturer i Athen i julen

Vinter i Athen| ©Sotirios Dimakis
Vinter i Athen| ©Sotirios Dimakis

December er en forholdsvis kold måned i Athen, men de laveste temperaturer i vintersæsonen er endnu ikke nået.

Du kan forvente fald på op til 2 grader celsius, og gennemsnitstemperaturen vil ligge på mellem 8 og 10 grader celsius i hele juletiden. Du kan også forvente høje temperaturer på op til 15 grader Celsius på en solrig eftermiddag.

Athens turistmængder ved juletid

December i Athen| ©Kostas Kaisidis
December i Athen| ©Kostas Kaisidis

I ugen fra jul til nytår er der en betydelig stigning i antallet af besøgende i Athens gader. Man skal dog være opmærksom på, at disse benchmarks altid vil være lavere end det uholdbare antal turister, der strømmer til den græske hovedstad i sommermånederne.

Priser i Athen i julen

Penge i dollars| ©Karolina Grabowska
Penge i dollars| ©Karolina Grabowska

Julen er en dyr sæson overalt i verden, og Athen er ingen undtagelse. Det er klart, at alle dine udgifter vil være lidt dyrere end dem, du ville betale i januar eller november, men de er stadig mere fordelagtige end turistudgifterne ved at besøge Grækenland om sommeren.

Hvad skal man pakke for at besøge Athen i julen?

Bagage| ©Anete Lūsiņa
Bagage| ©Anete Lūsiņa

Medbring varmt tøj, og vær forberedt på at have flere lag tøj på, når du er ude i byens gader. Det er dog vigtigt, at du har behageligt tøj på, som gør det muligt for dig at forblive mobil. Fodtøj skal også være behageligt til lange byvandringer.