Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

13 ting at gøre i Athen i julen

Hvis du beslutter dig for at besøge den græske hovedstad i juleferien, skal du tage følgende liste i betragtning for at komme ind i den athenske kultur som en lokal.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

11 minutters læst

13 ting at gøre i Athen i julen

Jul i Athen | ©Meta Lands

Afhængigt af hvornår på året du besøger Athen, anbefales forskellige aktiviteter. Julen er en fremragende mulighed for at opdage både traditionel og moderne græsk kultur.

Tjek følgende liste over aktiviteter og traditioner i juleferien, og nyd denne turistdestination til fulde.

1. Oplev en teaterforestilling

Hvilken bedre måde at nyde den gamle græske kunst på end ved at bestille en billet til et Koilon-teatershow.

Det varer ca. 70 minutter, og der er garanti for latter og sjov med denne aktivitet. Desuden er julen et ideelt tidspunkt, fordi der altid vil være en overraskelse eller to, der går ud over det oprindelige manuskript og er relateret til højtiden.

En ideel måde at fordybe sig i klassisk historie og myterne om græsk kultur i et teater under Akropolis med optræden af forskellige skuespillere, der vil portrættere klassiske græske figurer som Odysseus, Medea og mange andre. Og alt dette, mens du nyder et glas vin.

Book din billet til en Koilon-teaterforestilling

2. Flygt fra kulden på et af Athens museer

Som i mange andre byer er der én ting, der kendetegner julen i Athen, og det er, at temperaturerne er koldere, og der kan være en enkelt dag, hvor det regner. Hvis det er tilfældet, skal du ikke tøve med at planlægge en museumsdag.

Athen har en lang liste af vigtige museer, som du ikke bør gå glip af på din liste over aktiviteter på noget tidspunkt af året. Her er nogle af mine favoritter:

3. Tag en tur til Meteora

Og på din julerejse til Athen skal du booke en tur til Meteora og gå på opdagelse i det græske landskab. En naturskøn perle, der vil blænde dig. Det er et område, hvor klimaet er moderat på denne tid af året, så der er intet, der forhindrer dig i at nyde denne aktivitet på denne tid af året.

Sørg dog for at hvile så meget som muligt på forhånd, for denne oplevelse varer cirka 14 en halv time. Alligevel vil denne tid være meget kort, fordi du vil være i stand til at nyde en bred vifte af aktiviteter. Ud over at besøge Meteora vil du besøge seks græsk-ortodokse klostre med en lokal ekspertguide, som vil fortælle dig alt, hvad du behøver at vide om arkitekturen og historien på disse steder: Store Meteora, Varlaam, Roussanou, Hellig Treenighed, Sankt Stefan og Sankt Nikolaus.

Hvad angår påklædning, kræves der passende tøj for at komme ind i klostrene. Kvinder bør bære lange nederdele og langærmede bluser, mens mænd bør bære lange bukser og langærmede skjorter.

Book en udflugt til Meteora

4. Gør dine juleindkøb i stormagasinet Attica på Panepistimiou Avenue

Panepistimiou Avenue| ©Lapost
Panepistimiou Avenue| ©Lapost

Panepistimiou-kvarteret løber over et par gader parallelt med Panepistimiou Avenue. Det er en vigtig gennemfartsvej, da den adskiller de mere traditionelle og turistede kvarterer i afsnittet nær Athens Akropolis fra de mere elegante og beboede kvarterer nær Lycabettus-bjerget. Hvis du booker en guidet tur i Athen, vil du få alle detaljerne om dette område.

Nær Syntagma-pladsen finder du en meget berømt butik, Attica. Jeg råder dig til at gå en tur rundt om den og dens omgivelser for at gøre dine juleindkøb. Hele området, der strækker sig langs begge sider af gaden, er fyldt med butikker af lokalt og internationalt ry, og de fleste af dem har juleudsmykninger, der er værd at beundre. Så en shoppingtur gennem denne del af den græske hovedstad er en af de bedste ting at lave i Athen i december.

Avenuen strækker sig gennem et område, der ligger tæt på andre ikoniske steder i byen, som er værd at besøge i julen, såsom National History Museum, Kotziá Square og Omonia Square og det centrale marked i Athen.

Book en guidet tur i Athen

5. Nyd en elegant julemiddag på Grande Bretagne Hotel

Hotel Grande Bretagne| ©Salonica84
Hotel Grande Bretagne| ©Salonica84

Hotel Grande Bretagne kan være et godt sted at fejre højtiden. Det ligger på nordsiden af Syntagma-pladsen og er et af de ældste og mest berømte hoteller i Athen.

Arkitektonisk er det noget af et skue, men julens højdepunkt er operaaftenerne, som afholdes i hotellets restaurant, Winter Garden Lounge. Det er en række middage, der giver dig mulighed for at se en fuld græsk operakoncert, mens du nyder en elegant middag med autentisk græsk mad genopfundet til Michelin-stjerne kulinariske standarder.

Husk på, at dette er et af de mest elegante steder i Athens kulinariske verden, og disse middage har en påklædningsstandard, der kræver en vis grad af tilstedeværelse. Det kan være en god idé, hvis du er på udkig efter en luksuriøs aktivitet for at opleve julen som en privilegeret athener. Men du skal også huske på, at du kan komme til at bruge op til 100 euro pr. person, afhængigt af hvad du beslutter dig for at spise. Hvis du på den anden side har et mere stramt budget, skal du sørge for at booke en gastronomisk tur i Athen, som passer til alle budgetter.

Book en madtur i Athen

6. Besøg Little Kook's café i Psyri-kvarteret

Little Kooks café i Psyri-kvarteret| ©Marc Remus
Little Kooks café i Psyri-kvarteret| ©Marc Remus

Et af de mest ikoniske julesteder i Athen, som år efter år åbner dørene med et mere innovativt forslag end det foregående, er Little Kook. Det er en café, der året rundt er kendetegnet ved sin ekstravagante indretning, men ved juletid erstatter den hele sit design med en iøjnefaldende stil af juleelementer for at skabe en lille oase af fantasi midt i det eklektiske og bohemeagtige Psyri-kvarter.

Den ligger på den smalle Karaiskaki-gade, et par gader væk fra Monastiraki-pladsen. Jeg råder dig til at tage derhen om aftenen, så du kan se lysene, og hvis du har mulighed for at gå ind, så tøv ikke. Men gør det ikke, hvis antallet af turister betyder lang ventetid, da gaden allerede er et visuelt spektakel. Hvis det lykkes dig at komme ind, må du ikke gå glip af en græsk krydret varm chokolade.

Hele området Psyri er ret turistet og er faktisk blevet et epicenter for natteliv og voksenunderholdning af høj kvalitet. Så det er en god idé at tage derhen om aftenen, hvis du besøger byen uden børn, og hvis du tager derhen om dagen, anbefaler jeg, at du bestiller en af Athens sightseeingbusser for at komme derhen. Læs det følgende indlæg om de vigtigste busruter for at få alle detaljerne.

Book din sightseeingbus til Athen

7. Se den athenske version af Santa Run

Santa Run| ©Eleanna Kounoupa
Santa Run| ©Eleanna Kounoupa

Løb eller maratonløb med folk klædt ud som julemænd er blevet en af de mest interessante internationale traditioner i nyere tid. New York har nogle, Paris har nogle, London har sin egen version, og Athen er ikke langt bagefter. Hvilket er logisk, når man ved, at dette er en af de mest kosmopolitiske hovedstæder i verden.

Dette løb finder normalt sted omkring Athens centrum. Det går gennem kvarterer som Plaka, den historiske trekant, Monasteraki, Kolonaki og endda Omonia. Syntagma-distriktet og især pladsen er normalt ankomstdestinationen for hundredvis eller endda tusindvis af deltagere. Derfor kan det være ganske underholdende at være her på løbsdagen, hvis man er interesseret i tanken om at se hundredvis af julemænd løbe gennem Athens gamle og særegne gader.

Det finder som regel sted den anden eller tredje lørdag i december. Og hvis du er i humør til en løbetur eller en mere aktiv aktivitet, så book en cykeltur i Athen. I den følgende artikel vil jeg fortælle dig om nogle af cykelturene i Athen.

Book en cykeltur i Athen

8. Fest til en autentisk sangaften i en Bouzoukia

I en Bouzoukia| ©nikana
I en Bouzoukia| ©nikana

Bazoukiaer er typiske græske etablissementer, hvor folk samles for at spise specielt traditionelle græske retter, mens de lytter til græsk musik. I de mere turistede kvarterer i Athen kan de findes på næsten hvert gadehjørne, men jeg kan på det kraftigste anbefale, at du besøger dem, der ligger i Koukaki, Psyri, Monastiraki og Syntagma.

Julen er etperfekt tidspunkt, fordi disse musikalske taverner vil have et repertoire af typiske athenske julesange. Desuden er det en flugt fra de kolde temperaturer, der ikke har noget at gøre med vejret resten af året.

Det er en af de bedste aktiviteter, man kan lave om aftenen i Athen, fordi det er en typisk underholdning i denne region. Det giver dig mulighed for at drikke honningvin eller en kretensisk raki, mens du lytter til den musik, der har præget dette samfunds historie.

9. Tag en drink med julemanden i Noel-baren

Noel Bar| ©Trip477333
Noel Bar| ©Trip477333

Hvis du er i humør til en anden restaurant, der følger ideen om at bruge de mest detaljerede dekorationer til jul, så må du ikke gå glip af Noel Bar, en af de mest berømte i Athen. Det er en bar og restaurant med flere sektioner, som hver især har deres egen unikke og iøjnefaldende indretning.

Den skiller sig ud ved at være et sted, hvor man kan spise brunch med julemanden, da der år efter år er en entertainer, der klæder sig ud som Nordpolens herre. Det er på trods af, at Saint Basil er den græsk-ortodokse kirkes egentlige julefigur i Athen.

Det er et ret interessant sted, da æstetikken er neo-vintage, og det gastronomiske forslag forsøger at fokusere på klassisk græsk og middelhavskøkken, men under en moderne genopfindelse. Så hvis du ønsker at besøge stedet, kan jeg fortælle dig, at julen er det bedste tidspunkt at gøre det på. Jeg anbefaler, at du booker i forvejen, da der er en tendens til at blive fyldt op.

10. Tag de små med til The Christmas Factory i Technopolis

Julefabrikken i Technopolis| ©Clare Angelo
Julefabrikken i Technopolis| ©Clare Angelo

Technopolis er et af de mest kuriøse og vigtige steder i Athen, da det er et tidligere gasforarbejdningsanlæg og nu er et multikulturelt kompleks spredt over 32.000 kvadratmeter. Her afholdes koncerter, seminarer, kulturfora, et industrimuseum og ved juletid The Christmas Factory.

At forklare, hvad The Christmas Factory er, er lige så kompliceret som at definere, hvad Technopolis er. Denne julebegivenhed er en slags festival, der fungerer som en midlertidig temapark med aktiviteter, shows, pædagogiske workshops og julemarkeder, der kan være en uforglemmelig oplevelse for de yngste medlemmer af familien.

Beliggenheden er et andet gunstigt aspekt, fordi det ligger i Gazi-distriktet og også meget tæt på Keramikos og Thesio, tre områder, som du skal besøge, når du er i byen for deres arkitektoniske skønhed eller for deres interessante kulturelle identitet.

Detaljer af interesse:

  • Priser: Billetter koster normalt 5 euro pr. person, men giver kun adgang til faciliteterne og eventuelt forbrug i festivaldelen.
  • Varighed: Du kan nemt bruge 5-6 timer derinde, men det afhænger af, hvor entusiastiske dine børn er til at blive, og hvor mange mennesker der er.

11. Beundre juleudsmykningen på Syntagma-pladsen

Syntagma-pladsen ved juletid| ©Guido Casati
Syntagma-pladsen ved juletid| ©Guido Casati

Det kan varmt anbefales at tage til Syntagma-pladsen om aftenen for at beundre den smukke jule udsmykning, fordi man kan nyde belysningen. Udsmykningen skifter hvert år, og den er uforudsigelig.

Ved nogle lejligheder har de bygget juletræer, der er op til 20 meter høje, ved andre har de organiseret et lysshow på det græske parlament, og derudover er der skabt skulpturer, der refererer til julens æstetik.

Det er en lille gratis underholdningsaktivitet, som du ikke må gå glip af på din rejse, men det vil ikke tage meget tid. Derfor råder jeg dig til at gemme en stor del af de bedste ting, du kan lave i Plaka-kvarteret, til den dag, hvor du skal på nattevandring på pladsen. Dette traditionelle område ligger meget tæt på Syntagma, og begge aktiviteter kan kombineres.

12. Gå ikke glip af et besøg i en græsk-ortodoks kirke

Sankt Katarinas ortodokse kirke| ©maria luisa novela
Sankt Katarinas ortodokse kirke| ©maria luisa novela

Der ergræsk-ortodokse kirker overalt i Athen, og julen er et ideelt tidspunkt at besøge dem på, da mange af dem er dekoreret i overensstemmelse med de æstetiske standarder for denne interessante kristne tradition.

Hvis du besøger dem, får du mulighed for at opleve en af de mest interessante arkitektoniske stilarter på planeten, da de fleste af dem er dekoreret ned til det mindste hjørne med meget slående og overlæssede byzantinske kristne standarder. Nicholas Rangavas er den ældste kirke i hele Athen og et interessant stop, hvis du befinder dig i Plaka. Selvom enhver anden kirke vil give dig et mere nøjagtigt billede af, hvordan græsk-ortodokse kirker virkelig ser ud i dag.

En anden grund til, at et besøg i disse kirker er en fremragende idé i juletiden, er muligheden for at nyde de typiske græske julesange, Kalandas. De vil helt sikkert blive sunget af børnekorene hver aften omkring den 24. og 25. december.

13. Skiløb på Parnassus-bjerget

Skiløb på Parnassus-bjerget| ©Elpexa
Skiløb på Parnassus-bjerget| ©Elpexa

Mount Parnassus er et bjerg, der ligger et par kilometer nord for Athen og er kendt for sin skønhed og for at være omgivet af adskillige olivenlunde. Det er et yndet udflugtsmål for athenere i vinterhalvåret, fordi der ligger en række skisportssteder, så jeg vil råde dig til at besøge det i julen, hvis du har tid til en kort tur fra den græske hovedstad.

Samtidig bliver det ved juletid mere relevant for alle grækere og udenlandske turister, der besøger Athen. For en tur til dette snedækkede bjerg er en måde at fejre højtiden på ved at kombinere vestlige aspekter som skiløb og bjergbestigning med græske og mediterrane gastronomiske traditioner.

Faktisk er det en god plan hele året rundt og en del af en af de bedste dagsture fra Athen. Det skyldes den simple kendsgerning, at det er et meget vigtigt sted i den græske mytologi, da det menes at være musernes bolig og det symbolske hjemland for digterne i det antikke Grækenland.

Temperaturer i Athen i julen

Vinter i Athen| ©Sotirios Dimakis
Vinter i Athen| ©Sotirios Dimakis

Julen er en relativt kold tid i Athen, men vintersæsonens laveste temperaturer er endnu ikke nået.

Du kan forvente et fald på op til 2 grader celsius, og gennemsnitstemperaturen vil ligge mellem 8 og 10 grader celsius i hele juletiden. Du kan også forvente temperaturer på op til 15 grader celsius på en fin solrig eftermiddag.

Book en guidet tur i Athen

Julens turistmængder i Athen

December i Athen| ©Kostas Kaisidis
December i Athen| ©Kostas Kaisidis

I ugen mellem jul og nytår er der en markant stigning i antallet af besøgende i Athens gader. Man skal dog være opmærksom på, at antallet altid vil være lavere end det uholdbare antal turister, der kommer til den græske hovedstad i sommermånederne.

Book din sightseeingbus til Athen

Julepriser i Athen

Penge i dollars| ©Karolina Grabowska
Penge i dollars| ©Karolina Grabowska

Julen er en dyr tid overalt i verden, og Athen er ingen undtagelse. Det er klart, at alle dine udgifter vil være lidt dyrere, end hvad du ville betale i januar eller november, men de er stadig mere fordelagtige end turistomkostningerne ved at besøge Grækenland om sommeren.

Book en madtur i Athen

Hvad skal du pakke til dit julebesøg i Athen?

Bagage| ©Anete Lūsiņa
Bagage| ©Anete Lūsiņa

Det er vigtigt at medbringe varmt tøj og være parat til at tage flere lag tøj på for at udforske byens gader og nyde de bedste ting at lave i Athen.

Men husk, at det er vigtigt at have behageligt tøj på, så du kan bevæge dig. Fodtøjet skal også være behageligt til lange byvandringer.

Book en cykeltur i Athen