Firenze madture

Italien og Firenze er synonymt med god gastronomi, og derfor deler jeg med dig de bedste gastronomiske ture, du kan tage på i og omkring den florentinske by.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

9 minutters læst

Firenze madture

Udsigt over Firenze | ©Pixabay

Firenzes kunst og charme rækker langt ud over museer og monumenter. Det afspejler sig også i gastronomien. Italiensk mad er verdenskendt og er meget mere komplet end de berømte pasta- og pizza-kombinationer. Firenze er også en af de bedste byer, hvor man kan nyde denne italienske gave i form af mad.

Beliggenheden i hjertet af Toscana gør det til en favoritdestination for elskere af gastro-turisme. I Firenzes gader kan vi smage de mest traditionelle retter som pasta, pizza og gelato, mindre kendte retter som Ribollita, prøve gadekøkkenet eller nyde at spise, mens vi smager på en god vin i Toscana. Uanset hvad du har lyst til, er der en mulighed for dig, og i dette indlæg vil jeg vise dig de bedste gastronomiske ture i Firenze.

1. Lær at lave pizza og gelato som en rigtig italiensk kok

Spise pizza| ©Cats Coming
Spise pizza| ©Cats Coming

Hvis der er én ting, som italienske kokke er kendt for, er det at lave de bedste pizzaer og is i hele verden. Heldigvis deler nogle af dem deres viden og giver kurser, så de besøgende kan lære hemmelighederne i det italienske køkken at lave de bedste pizzaer og is.

Der er mange restauranter og spisesteder i byens centrum, der tilbyder disse organiserede kurser, hvor en kok forklarer alt, hvad du skal vide for at lave en god pizza og gelato, giver dig de bedste ingredienser, og så kan du smage dine egne kreationer med drikkevarer inkluderet. Mange af dem vil også give dig et certifikat, så ingen vil være i tvivl om de færdigheder, du har lært.

  • Pris: ca. 50 euro.
  • Det får du at smage: Du lærer at lave den bedste pizzadej, de bedste kombinationer af ingredienser og saucer, bagetider og hemmeligheder og de bedste teknikker til at lave is.
  • Anbefales hvis: Ud over at smage det bedste fra Italien vil du også gerne have viden med hjem, så du kan lave det derhjemme.

Book et madlavningskursus i pizza og is

2. Vinsmagning og typiske toscanske retter i Chianti

Chianti, Toscana| ©Greg_FOT
Chianti, Toscana| ©Greg_FOT

Firenzes gastronomi går ud over gaderne. Byen ligger i hjertet af Toscana, faktisk er den regionens hovedstad, og byder på uendelige muligheder for udflugter til de typiske vinmarker i området.

Du kan besøge dem ikke kun for at smage vinen, men også for at ledsage den med et godt typisk toscansk måltid med vinmarkerne som postkort i baggrunden. Den bedste region til dette er Chianti, som ligger meget tæt på Firenze. Guidede ture til denne region omfatter transport til og fra byen samt et besøg og en smagning på en Chianti-vingård. Hvis du vil vide, hvilke vingårde der er bedst at besøge, kan du gøre det ved at klikke på dette link.

  • Pris: Turene starter ved 30 euro.
  • Hvad du vil smage: Traditionelle toscanske retter ledsaget af de bedste vine fra regionen.
  • Anbefales hvis: Du ønsker at opleve den mest autentiske toscanske gastronomiske oplevelse.

Book en vinsmagningstur i Chianti

3. Gastronomi og kunst i det historiske centrum af Firenze

Ydersiden af kuplen| ©Vicente Camarasa
Ydersiden af kuplen| ©Vicente Camarasa

Alle, der besøger Firenze, gør det på grund af den historiske og kunstneriske arv. Ligesom du ikke må gå glip af museer og monumenter, må og bør du heller ikke gå glip af muligheden for at prøve gastronomien. Der findes guidede ture, som kombinerer begge dele, så du kan nyde den og dens turistattraktioner på samme tid.

Disse ture omfatter normalt indgangen til Duomo, indgangen til Accademia-galleriet og indgangen til Uffizi-galleriet samt steder som Ponte vecchio med en smagsprøve på typiske produkter som f.eks. pålæg, pasta og slik på et typisk trattoria i centrum af Firenze.

  • Pris: All-inclusive, normalt fra 80 euro.
  • Hvad du vil smage: Typisk toscansk syltet kød, toscanske oste, pasta, slik og vine fra den toscanske region.
  • Anbefales hvis: Du er på udkig efter den mest behagelige måde at kombinere turisme og gastronomi på den samme dag.

4. Gastronomisk rundvisning i San Lorenzo-kvarteret

Rundtur i San Lorenzo| ©Richard Chester
Rundtur i San Lorenzo| ©Richard Chester

Hvis vi ønsker en gastronomisk rundtur, er de bedste normalt i San Lorenzo-kvarteret. Dette kvarter er fyldt med restauranter, iskiosker og alle slags madbutikker. Men den største attraktion i denne henseende er det centrale marked eller San Lorenzo.

Rundvisninger i dette kvarter går altid gennem markedet og byder på smagsprøver af traditionel florentinsk mad med produkter af højeste kvalitet og mulighed for at se, hvordan de fremstilles på første hånd. Dette gælder også for is, da der findes isbarer med demonstrationer af håndværksmæssig isfremstilling, som ofte er et stop på disse ture.

  • Pris: Inklusive besøg på markedet, smagning og demonstration af forarbejdninger, vinsmagning og besøg på en håndværksmæssig isbar fra 90 euro.
  • Hvad du vil smage: Typiske retter som Bruschetta, Bistecca alla fiorentina, Lampredotto, Panino eller schiacciata ledsaget af toscanske vine og håndværksmæssig gelato.
  • Anbefales hvis: Du ønsker at smage retter med produkter af højeste kvalitet og lære at tilberede dem.

5. Smagning af typiske florentinske retter

Smagning af italiensk kaffe| ©Salomé Chaussure
Smagning af italiensk kaffe| ©Salomé Chaussure

Hvis du ikke ønsker at gå udenom og gerne vil vide direkte, hvilke retter der er de bedste i Firenze, er der ture, der viser dig fra morgenmad til middag i hjertet af Firenzes historiske centrum.

Disse ture starter i en typisk florentinsk kaffebar, hvor du kan smage den bedste italienske kaffe, hvorefter du besøger en bar eller i nogle tilfælde San Lorenzo-markedet for at smage en række typiske produkter som f.eks. trøfler, pålæg eller ost. Dessert er også inkluderet, og du må ikke gå glip af en smagsprøve på søde sager som den berømte cantucci og hjemmelavet is.

  • Pris: Fra 30 euro.
  • Hvad du vil smage: Italiensk kaffe, tilberedninger med pålæg, oste, trøfler osv. Vin og drikkevarer, slik og hjemmelavede is.
  • Anbefales hvis: Du vil gå lige til sagen og prøve de enkleste og mest typiske retter uden at gå uden om snakken.

6. Tur for søde elskere.

Cantucci,| ©Miles Heller
Cantucci,| ©Miles Heller

Måske er du en indædt slikmund, og for dig er måltider en ren formalitet, indtil du når til desserten. Hvis det er dit tilfælde, er der ture, der er designet til dig. De tager dig med på en kort rundvisning i nogle af de historiske konditorier og iskiosker i Firenzes centrum.

Her kan du smage de mest typiske florentinske slik, såsom Cantucci, tørre kiks fyldt med tørret frugt, eller Schiacciata alla fiorentina, slik dækket af flormelis, som er typisk for karnevaler, selv om de kan nydes hele året rundt. Selvfølgelig spiller hjemmelavet is også en hovedrolle.

  • Pris: Fra ca. 20 euro.
  • Hvad skal man prøve: Typiske søde sager som Cantucci eller Schiacciata alla fiorentina og hjemmelavede is.
  • Anbefales hvis: Du har en sød tand.

7. Gastronomisk udflugt til San Gimignano

Luftfoto af San Gimignano| ©Stefano Costantini
Luftfoto af San Gimignano| ©Stefano Costantini

Der er hundredvis af udflugter og madture i Toscana, men San Gimignano fortjener en særlig omtale. Denne smukke middelalderby er et af Toscanas mest berømte postkort og en meget anbefalelsesværdig gastronomisk destination. Det traditionelle køkken fra de italienske mammas er hovedpersonen i de gamle trattorier i landsbyens centrum.

Ture til San Gimignano er meget populære og omfatter transport til og fra Firenzes centrum samt en guide, der ikke blot viser dig byen og dens historie, men også rådgiver dig om gastronomiske spørgsmål. Som et ekstra tilbud kan vi også afslutte besøget med en vinsmagning i en vinkælder i landsbyen.

  • Pris: En dagstur til San Gimignano med gastronomisk besøg koster omkring 100 euro.
  • Hvad du vil smage: Traditionelle toscanske kødretter og hjemmelavede retter.
  • Anbefales hvis: Du ønsker at besøge en af de smukkeste landsbyer i Toscana og runde dit besøg af med en god gastronomisk oplevelse.

Andre gastronomiske oplevelser

Inde i Heladeria La Carraia| ©Nathalie K
Inde i Heladeria La Carraia| ©Nathalie K

Ud over disse ture tilbyder Firenze også andre gastronomiske muligheder, som du kan gøre på egen hånd, hvis du vil nyde det lokale og italienske køkken:

Rundvisning i nogle af de bedste trattorier i Firenze

Trattorierneer en type italiensk restaurant, hvor hjemmelavet mad er fremherskende. Faktisk kommer ordet trattoria fra "trattore", der betyder "tilberede" og har sin oprindelse i italienske mamaer og deres hjemmelavede retter. Firenzes centrum er fyldt med sådanne restauranter, og du kan tage på en organiseret tur eller gå på egen hånd for at prøve dem.

Nogle af de mest kendte trattorier i Firenze er Trattoria Mario i San Lorenzo, Trattoria Giovanni i Santo Spirito, Trattoria dall Oste i centrum af Firenze eller Trattoria da Ruggero nær Porto Romana.

  • Pris: Trattorier koster i gennemsnit mellem 20 og 30 euro pr. person.
  • Hvad skal man prøve: De mest kendte hjemmelavede italienske retter som f.eks. bistec alla fiorentina, pasta af alle slags, Ribollita-suppe osv.
  • Anbefalet ja: For at tage på egen hånd og prøve de bedste hjemmelavede italienske retter.

Smag de bedste gelaterier i byen.

Uanset hvor meget du spiser, er der altid plads til en god is, og hvis den er italiensk, er den endnu bedre. Hvis du er vild med den typiske dessert i Firenze og i hele landet, kan og bør du tage en tur rundt til de bedste isbarer i byen.

Der er hundredvis af dem, men de mest kendte er: Grom-isbaren, en franchise, der allerede er konsolideret og spredt over hele verden, den håndværksmæssige isbar Perche no, Vivoli, en af de ældste i Firenze, og Dei Neri-isbaren nær Palazzo Vecchio.

  • Pris: Priserne varierer meget, men du kan smage god gelato fra lidt over 2 euro.
  • Hvad du vil smage: Den bedste gelato i verden.
  • Anbefalet ja: Svaret er nemt. Hvis du kan lide is.

Byen med gademad.

Street food spiller en vigtig rolle i Firenzes gastronomi, og ikke kun på grund af pizzaskiverne. I den florentinske hovedstad hersker snacks kendt som Lampredotto. Det er sandwiches, der ligner hamburgere, men som er fyldt med ko-tarm. Paninos eller schiacciata er også typiske sandwiches, men de er meget mere varierede, og der findes tusindvis af kombinationer.

For et godt, hurtigt og billigt måltid er denne type mad den bedste løsning, og i byens centrum er der hundredvis af steder, der serverer denne type mad, hvilket gør byen til hovedstaden for Street Food i Italien.

  • Pris: Der er muligheder med en drink fra ca. 5 euro.
  • Det skal du prøve: Italiens bedste gadekøkkener.
  • Anbefales hvis: Du ønsker at spise godt uden at tage for mange pauser på din rejse og også billigt.

Bestil et bord på Hard Rock Cafe i Firenze

Hvis du har lyst til at være på den sikre side, eller hvis du er fan af amerikansk mad, kan du reservere en menu på Hard Rock Cafe i Firenze og nyde forskellige typer af menuer med grillet kød, laks eller burgere omgivet af rockklassikere.

  • Pris: 23 euro
  • Hvad du skal prøve: To eller tre retter med grillet kød, kylling, salat eller burgere.
  • Anbefales hvis: Du foretrækker amerikansk mad på et legendarisk sted.

Tips til en gastronomisk rundtur i Firenze

Indgangen til Le Carceri| ©Maurizio Lovato
Indgangen til Le Carceri| ©Maurizio Lovato

Uanset om du bestiller en gastronomisk rundvisning eller besøger Firenzes barer og restauranter på egen hånd, er der en række ting, du bør vide, så intet kan ødelægge dit måltid:

  • I de fleste barer og restauranter betales tapas efter antallet af pladser ved bordet. Regningen er mærket "coperta ", og prisen er normalt mellem 1 og 2 euro. I de mere turistede områder er dette tillæg dog normalt højere.
  • Det bliver mere og mere almindeligt, at restauranter i Firenze opkræver et servicegebyr på 10-15 % af regningen. Der opkræves et separat gebyr for drikkepenge.
  • Der findes ingen skriftlig lov om drikkepenge. Italienerne er ikke vant til at give drikkepenge, og det er fint nok, men i turistområder som Firenze er det mere almindeligt, at turister giver drikkepenge. De vil ikke se dig skævt til, hvis du ikke gør det, men det er tilrådeligt at efterlade et par mønter, højst 1 eller 2 euro, hvis du var glad for servicen.
  • Måltiderne svarer til dem i Spanien, og der spises lidt senere end normalt i Europa. Frokost er normalt mellem 13:00 og 15:00 og middag fra kl. 20:00 og fremefter. Restauranterne i Firenze er dog normalt meget fleksible i denne henseende.
  • Da middagstidspunktet i Firenze er forholdsvis sent, har florentinere den skik at tage en slags før-middag drink med vin og en lille tapa på byens barer.
  • Italiensk kaffe har sine egne love. Efter kl. 11 er det næsten forbudt at tilsætte mælk til kaffen. Mælkekaffe er mere til morgenmad, og fra det tidspunkt er det meget sjældent, at italienerne drikker kaffe med mælk. Der er undtagelser for espresso macchiato, en kaffe med mælkeskum, men den ubestridte konge om eftermiddagen er espresso.
  • Endelig er den mest almindelige måde at drikke kaffe på at bestille den og drikke den i baren. Hvis du drikker den på en terrasse eller ved et bord, er det meget sandsynligt, at du skal betale en lille ekstra afgift.