10 Bedste Museer I Beijing

Beijing er den mest traditionelle og kulturelt rige by i Kina, og et besøg på de vigtigste museer er et must. Her fortæller jeg dig, hvilke du ikke må gå glip af

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

9 minutters læst

10 Bedste Museer I Beijing

Beijing | ©Edgard Aguedo

Mange af Kinas gamle traditioner kan findes i Beijings historiske centrum, som består af Den Forbudte By, Den Himmelske Freds Plads, Tempelparken og hutongerne. På denne tur kan du også finde interessante museer, som bevarer den historiske arv i den kinesiske hovedstad.

Det nationale kunstmuseum, udstillingen i Konfucius-templet, udstillingerne i det kinesiske folks modstandskrigsmuseum, de smukke landskaber i det kinesiske havemuseum og hovedstadsmuseet, som er et af de største i landet og også et af de mest komplette, bør ikke mangle på din liste.

1. Museet for det gamle sommerpalads

Sommerpaladset| ©cattan2011
Sommerpaladset| ©cattan2011

Yuanmingyuan-museet, eller i daglig tale kendt som det gamle sommerpalads-museum, ligger på stedet for det gamle sommerpalads, et palads- og havekompleks, der blev ødelagt under den anden opiumskrig i 1860. Museet blev etableret i 1988 og er dedikeret til at bevare historien og kulturen i denne gamle bygning, som var en del af de kejserlige bygninger.

Hvis du booker turen til Sommerpaladset, kan du komme ind på museet, som har en stor samling af historiske og kulturelle genstande fra Qing-dynastiet og frem til i dag, som er relateret til paladskomplekset. De permanente udstillinger omfatter porcelæn, jade, bronze, elfenben, udskåret træ og tekstiler samt et bredt udvalg af malerier og kalligrafi fra Kinas fortid.

Museet indeholder også referencer til nogle af byens historiske paladser og templer og endda bygningen Beijing Silk Market, som alle blev bygget eller modificeret i Qing-dynastiets arkitektoniske stil, et af de mest velstående i landets historie. Omkring museet finder man nogle af de smukkeste haver i byen, og det har også gode forbindelser på grund af sin nærhed til Beijings olympiske landsby.

Interessante detaljer

 • Pris: Indgangsprisen er ca. 5 euro pr. person.
 • Beliggenhed: 28 Qinghua, Haidan, Beijing.
 • Åbningstider**:** dagligt fra 8.30 til 17.00.

Book turen til Sommerpaladset

2. Det kinesiske folks modstandskrigsmuseum

Det kinesiske folks modstandskrigsmuseum| ©Haonan Xu
Det kinesiske folks modstandskrigsmuseum| ©Haonan Xu

Når du har nydt din rundtur i Beijing, anbefaler jeg, at du besøger dette museum, som fokuserer på Anden Verdenskrig og Kinas kamp mod den japanske invasion. Det giver et detaljeret overblik over historien og begivenhederne i den periode og betragtes som et af de vigtigste museer for moderne historie i landet.

Museet er dedikeret til historien om det kinesiske folks modstandskrig, som fandt sted mellem 1937 og 1945 under Anden Verdenskrig. Hovedudstillingen indeholder mere end 2.000 gen stande, herunder fotografier, dokumenter og historiske artefakter, der viser borgernes kamp mod den japanske invasion under krigen.

Den er opdelt i flere sektioner, der hver fokuserer på et tema. Hovedudstillingen omfatter en genopførelse af et slag samt udstillinger om dagliglivet under krigen og kvinders og børns deltagelse i kampene. Derudover er der en sektion om Koreakrigen og Vietnamkrigen og en udstilling om de kinesisk-japanske relationers historie, som afspejler kinesiske idiosynkrasier lige så meget som Den Forbudte By, Klokketårnet eller Den Kinesiske Mur.

Interessante detaljer

 • Pris: Der er gratis adgang.
 • Beliggenhed: 9 Fuxing, Beijing.
 • Åbningstider: dagligt fra kl. 9.00 til 16.30.

Book Den Kinesiske Mur og Tiananmen-turen

3. Kinesisk havemuseum

Det kinesiske havemuseum| ©shankar s
Det kinesiske havemuseum| ©shankar s

Sammen med turen til Pandahaven er det kinesiske havemuseum, også kendt som Zhang Family Garden, et must-see. Det er et frilandsmuseum, der viser historien og udviklingen af landets haver på et 12 hektar stort område, og du kan besøge det på egen hånd eller med hjælp fra en lokal guide.

Det har en stor samling af klassiske kinesiske haver, der repræsenterer forskellige stilarter og historiske perioder. Du kan udforske museet på en tur, der omfatter i alt seks haver, hver med en række forskellige funktioner og designelementer, der afspejler traditionel kinesisk kultur og æstetik.

Udstillingen omfatter også historiske genstande og kunstværker relateret til kinesisk kultur. Derudover er der workshops og interaktive aktiviteter, hvor de besøgende kan deltage og lære mere om de kinesiske havers kultur og historie. Det er en af de bedste ting at lave i Beijing i marts eller i forårsmånederne.

Detaljer af interesse

 • Pris: Indgangsbilletten er ca. €7 pr. person.
 • Sted: 25 Xiangshan Nan, Haidan, Beijing.
 • Åbningstider**:** dagligt fra kl. 9 til 17.

Book turen til pandahaven

4. Hovedstadens Museum

Hovedstadens Museum| ©JoeInBC
Hovedstadens Museum| ©JoeInBC

Når du har booket din Beijing-tur, vil jeg opfordre dig til at dykke ned i Beijings historie på Capital Museum, en udstilling, der er dedikeret til at bevare byens historie og kultur fra grundlæggelsen til i dag, samt dens forhold til den nationale regering og resten af de omkringliggende byer. Museet har til huse i en historisk bygning fra Qing-dynastiet, som tidligere var sæde for Beijings højesteret, og du vil ikke kun opleve et af Beijings fineste museer, men også den uberørte arkitektur fra Kinas kejserlige fortid.

Museet er inddelt i flere sektioner, som hver især præsenterer forskellige aspekter af Beijings historie og kultur. De permanente udstillinger omfatter gamle kort over byen, genstande fra Ming-dynastiet, traditionel kunst og kunsthåndværk fra regionen samt en lang række fotografier og historiske dokumenter, der skildrer dagliglivet i fortiden.

Ud over de permanente udstillinger har museet også midlertidige udstillinger, der behandler specifikke temaer i Beijings historie og kultur, såsom tekultur, traditionel arkitektur og borgernes rutiner, især i tider med krig eller konflikt.

Interessante detaljer

 • Pris: Der er gratis adgang.
 • Sted: 20 Dazhalan Xijie, Xicheng, Beijing.
 • Åbningstider**:** dagligt fra kl. 9 til 17.

Book en rundtur i Beijing

5. Konfucius-templet i Beijing

Konfucius-templet| ©David Stanley
Konfucius-templet| ©David Stanley

Konfucius-tempelmuseet i Beijing ligger på stedet for det gamle Konfucius-tempel i Guozijian og blev bygget i 1302 under Yuan-dynastiet. Det blev brugt som uddannelsescenter indtil begyndelsen af 1900-tallet og er et eksempel på gammel kinesisk arkitektur og en del af den historiske arv, så det er ofte inkluderet i de bedste ture i Beijing.

Dette museum huser en stor samling af genstande relateret til Konfucius' liv og arv, herunder historiske relikvier, steler, malerier og skulpturer. Det har også en række temaudstillinger, der viser Konfucius' indflydelse på kinesisk kultur, tænkning og filosofi.

Museet er opdelt i flere sektioner, såsom litteraturhallen, musikhallen, dansehallen og kunsthallen. Der er også et rum dedikeret til de kejserlige eksamener, som var en integreret del af uddannelsessystemet i Kina i århundreder og afspejler de høje standarder, landet fremmede i uddannelsen af børn. Hvis du vil besøge et af Beijings fineste templer, er dette museum ideelt.

Interessante detaljer

 • Pris: Indgangsprisen er ca. €5 pr. person.
 • Beliggenhed: 13 Guozijian, Dongcheng, Beijing.
 • Åbningstider**:** dagligt fra 8.30 til 18.00.

6. Beijings naturhistoriske museum

Beijings naturhistoriske museum| ©Leon Zhang
Beijings naturhistoriske museum| ©Leon Zhang

Dette er et af Kinas førende naturvidenskabelige museer. Det ligger i Xicheng-distriktet, tæt på Peking University og Sommerpaladset, hvilket gør det ideelt at besøge, selv hvis du planlægger et kort ophold i Beijing.

Det naturhistoriske museum blev grundlagt i 1951 og er i årenes løb blevet udvidet til at omfatte mere end 200.000 eksemplarer i sin samling, som dækker fauna, flora, geologi, palæontologi og antropologi. Museet er opdelt i flere sektioner, som hver især har temaudstillinger inden for forskellige naturvidenskabelige områder.

Museets fauna-sektion er særligt imponerende med et bredt udvalg af udstoppede dyr, fra fugle og pattedyr til krybdyr og fisk. Palæontologiafdelingen er også meget interessant med fossiler og dinosaurrester, der går millioner af år tilbage i tiden, og som sporer Jordens historie fra dens begyndelse. Der er også en række interaktive og multimedieudstillinger, som gør besøget mere attraktivt for besøgende, især børn.

Interessante detaljer

 • Pris: Indgangsbilletten koster ca. 5 euro pr. person.
 • Beliggenhed: 126 Tianqiao, Xicheng, Beijing.
 • Åbningstider**:** dagligt fra kl. 9 til 17.

7. Det nationale kunstmuseum i Kina

Inde i det nationale kunstmuseum i Kina| ©Tim Hulsen
Inde i det nationale kunstmuseum i Kina| ©Tim Hulsen

Hvis du vil besøge en af de vigtigste kunstudstillinger i Kina, må du ikke gå glip af National Art Museum, som blev grundlagt i 1963 som en del af den historiske rekonstruktion af landets kulturelle arv under maoismen, så det har ikke kun haft en kunstnerisk indflydelse, men også en politisk gennem hele sin historie.

Museet huser en omfattende samling af mere end 100.000 moderne og nutidige kinesiske kunstværker, der stammer fra det 20. århundrede og frem til i dag. Samlingen omfatter malerier, skulpturer, tryk, fotografier og andre former for kunstneriske præstationer, der ikke kun er skabt af kunstnere i byerne, men også af bønder. Blandt de mest fremragende værker er:

 • En nøjagtig kopi af skulpturen Tænkeren af Auguste Rodin, som er udstillet ved indgangen til museet.
 • Mesterværket Four Seasons af kunstneren Xu Beihong, som skildrer fire forskellige scener af livet i Kina i løbet af året.

Museet præsenterer også midlertidige udstillinger og kulturelle aktiviteter hele året rundt, hvilket gør det til et ideelt sted at besøge med børn. Selve bygningen er en attraktion i sig selv med et elegant, moderne design, der kombinerer traditionelle og moderne elementer af kinesisk arkitektur. Selvom det ligger lidt langt fra Beijings centrum, kan man komme dertil med hop-on-hop-off-bussen.

Interessante detaljer

 • Pris: Der er gratis adgang.
 • Beliggenhed: 1 Wusi Dajie, Beijing.
 • Åbningstider**:** dagligt fra 9.00 til 17.00.

8. Kinesisk luftfartsmuseum

Det kinesiske luftfartsmuseum| ©Grant Robinson
Det kinesiske luftfartsmuseum| ©Grant Robinson

Det kinesiske luftfart smuseum er et af de mest eklektiske museer i Beijing med en samling på over 200 fly, herunder militærfly, helikoptere og raketter, fra 1910'erne til i dag, men også udstillinger af våben og andre militære genstande.

Museets udstilling er opdelt i flere sektioner, der hver især er dedikeret til en bestemt periode i flyvningens historie. Højdepunkterne omfatter jagerfly fra Anden Verdenskrig, såsom det berømte japanske Zero-jagerfly, samt kinesiske militærfly, såsom Chengdu J-7-jagerflyet og J-20 femtegenerationsjagerflyet, som var et kraftværk i sin tid.

Det har også en sektion dedikeret til den civile lufttransports historie i Kina, herunder kommercielle fly og udstillinger om tidlige kinesiske flyvninger og piloter, og om den indflydelse luftfarten havde på at forene et land, der indtil 1970'erne hovedsageligt var landligt. Derudover har museet flysimulatorer og andet interaktivt udstyr, der giver dig mulighed for at opleve fornemmelsen af at flyve et fly.

Interessante detaljer

 • Pris: Der er gratis adgang.
 • Sted: 15 Airport Avenue, Chaoyang, Beijing.
 • Åbningstider**:** dagligt fra kl. 9 til 16.

9. Museum for det centrale akademi for de skønne kunster i Kina

Inde i Museum of the Central Academy of Fine Arts of China| ©Evan Chakroff
Inde i Museum of the Central Academy of Fine Arts of China| ©Evan Chakroff

Museum of the Central Academy of Fine Arts, der blev grundlagt i 1986, er en af de vigtigste kunstinstitutioner i Kina og har en samling på mere end 13.000 kunstværker, herunder malerier, skulpturer, kalligrafi og moderne kunst. De fleste af værkerne er af kinesiske kunstnere, men der er også nogle værker af internationale kunstnere.

Museets fireetagers bygning er desuden et perfekt eksempel på moderne kinesisk arkitektur med en facade af glas og stål. Indenfor er der kunstgallerier, men også et bibliotek, et konferencelokale og et kongrescenter, hvor du, hvis du rejser til Beijing om sommeren, kan opleve nogle af de bedste interaktive workshops.

Museet har også været vært for adskillige kunstudstillinger, både nationale og internationale, og er hjemsted for nogle af Kinas vigtigste kunstsamlinger, herunder Wang Xizhi-kalligrafisamlingen og samlingen af værker af Qi Baishi, en berømt asiatisk kunstner.

Detaljer af interesse

 • Pris: Indgangsbilletten er ca. 4 euro pr. person.
 • Sted: 8 Huajiadi Nan, Chaoyang, Beijing.
 • Åbningstider: 9.00-17.00 dagligt.

10. Ullens Museum for Samtidskunst

Inde i Ullens Museum for Samtidskunst| ©Matthew Stinson
Inde i Ullens Museum for Samtidskunst| ©Matthew Stinson

Ullens Museum of Contemporary Art er det mest vestlige af Beijings kunstmuseer, ikke kun hvad angår udstillingernes stil og bygningens arkitektur, men også hvad angår udstillingernes layout, der er arrangeret som MoMA i New York eller Reina Sofia Museum i Madrid, i forskellige tematiske rum, der blander midlertidige og permanente udstillinger.

Dette museum blev grundlagt af de belgiske samlere Guy og Myriam Ullens i 2007 og er en af de bedste ting at lave i Beijing. Museet har til huse i en bygning, der tidligere var en militærfabrik fra den kolde krig, og udstillingerne dækker en bred vifte af discipliner fra maleri og skulptur til film, fotografi og installation. Det har præsenteret udstillinger af nogle af verdens førende samtidskunstnere, herunder Ai Weiwei, Xu Bing og Cai Guo-Qiang.

Ud over udstillinger arrangerer museet også uddannelsesprogrammer for studerende og besøgende i alle aldre. Programmerne omfatter workshops, guidede ture, forelæsninger og præsentationer. Bygningen huser et kunstbibliotek, som indeholder en bred vifte af publikationer relateret til samtidskunst.

Detaljer af interesse

 • Pris: Entréen er ca. 12 euro pr. person.
 • Sted: 798 Art District, 4 Jiuxianqiao, Chaoyang, Beijing.
 • Åbningstider: Tirsdag til søndag fra kl. 10 til 17.