Porto om 3 dage: en guidebog til at få mest muligt ud af dit besøg

Hvis du planlægger at tilbringe en lang weekend i Porto, er dette en god plan. Du vil kunne nyde byen i fulde drag uden at gå glip af nogen af hovedattraktionerne.

Camilla Graciano

Camilla Graciano

11 minutters læst

Porto om 3 dage: en guidebog til at få mest muligt ud af dit besøg

Porto | ©Magda Ehlers

I Porto finder du en by med en stor historisk arv og masser at se og lave. Fra en spadseretur med den bedste udsigt over floden til at nyde portugisisk gastronomi og gå på opdagelse i de smalle brostensbelagte gader i Ribeira, det historiske centrum, som blev erklæret for verdensarv af UNESCO i 1996.

tre dage kan du lære nok at kende til at få det bedste med fra byen og nyde de mest varierede planer. Tag udgangspunkt i denne guide til at lære byen at kende

Dag 1: En gåtur gennem centrum af Porto

Bolhao-markedet| ©Pietro Faccioli
Bolhao-markedet| ©Pietro Faccioli

Den bedste måde at starte sin rejse til Porto på er ved at besøge nogle af de mest emblematiske og populære steder. Så din første dag kommer til at handle om historie, kultur, betagende udsigter og nogle vingårde, så du får det bedste førstehåndsindtryk af byen. Du vil besøge det mytiske Bolhao-marked, den populære Sé-katedral, børspaladset, San Francisco-kirken, få en bid mad på Cais da Ribeira, krydse Don Luis I-broen og nyde den bedste udsigt fra Serra do Pilar.

Slentre rundt på Bolhao-markedet

Dit første stop er Bolhao-markedettidligt om morgenen. Dette symbolske marked i Porto åbner dørene tidligt, så allerede fra kl. 7 om morgenen kan du komme ind, og det er et besøg værd. Dets konstruktion er meget karakteristisk, typisk for neoklassisk arkitektur, og sælgerne er fordelt på to etager.

På dette marked finder du alle former for friske råvarer som kød, fisk og skaldyr, frugt og grønt, restauranter, blomster- og plantebutikker og bagerier, hvor du kan spise morgenmad eller tage en kop kaffe og noget at spise, mens du fortsætter din tur rundt i byen.

Besøg i Sé-katedralen og dens kloster

Denne katedral og dens kloster er to must-see steder i Porto og ligger ca. 10 minutters gang fra Bolhao-markedet.

Konstruktionen af den mytiske Sé-katedralgår tilbage til det 12. århundrede, selvom den blev renoveret flere gange senere og huser en blanding af forskellige stilarter: barok, romansk og gotisk. Klosteret blev bygget i det 4. århundrede, dets fliseudsmykning fortæller nogle religiøse scener fra historien, og du kan få adgang til det direkte inde fra katedralen.

En anden grund til, at du ikke må gå glip af dette historiske sted, er, at Sé-katedralen blev erklæret for et nationalt monument, og du vil forstå hvorfor. Du kan besøge katedralen fra kl. 9.00 til 12.30 og fra 14.30 til 19.00, og der er gratis adgang, undtagen til klosteret, som koster ca. 3 euro pr. person.

Besøg i Palacio de la Bolsa

Palacio de la Bolsa, som var et tidligere San Francisco-kloster indtil midten af 1800-tallet, er i dag en af de vigtigste og mest besøgte arkitektoniske skønheder i byen, og det er klassificeret som et nationalt monument. Det ligger 5 minutters gang fra Sé-katedralen.

Du kan tage en guidet tur for at lære det at kende i dybden og få adgang til Nationernes gård, det arabiske rum, biblioteket, som huser mere end 10.000 kopier, og det præsidentielle rum. Du skal booke på forhånd på denne attraktions officielle hjemmeside.

Beundre den unikke stil i San Francisco-kirken

San Francisco-kirken| ©Georges Jansoone
San Francisco-kirken| ©Georges Jansoone

Ved siden af Palacio de la Bolsa, som engang var San Franciscos kloster, står San Franciscos kirke stadig. Det er et af de mest berømte religiøse monumenter og blev bygget i begyndelsen af det 14. århundrede. Den har romanske og gotiske elementer samt et interiør i barokstil, hvor det siges, at der blev brugt mere end 300 kilo guldstøv.

Under gulvet i denne kirke ligger nogle af franciskanermunkene og medlemmer af byens adelige familier begravet. Dit besøg inkluderer også en rundvisning i disse katakomber og deres museum.

Stop ved Cais da Ribeira for at få lidt at spise.

Efter denne historiske rundtur i byen, og før du krydser broen for at fortsætte din første dag i Porto, anbefaler jeg, at du tager noget at spise i Cais da Ribeira, det mest turistede og maleriske område i Porto, for at genoplade batterierne.

Her finder du et stort gastronomisk udbud, men personligt anbefaler jeg disse to restauranter, som jeg bedst kunne lide: Escondidinho do Barredo, en lille familierestaurant med typisk portugisisk mad, som du vil elske, og Taberna Dos Mercadores, en anden portugisisk restaurant med et stort udvalg af retter.

Mad er noget meget karakteristisk for Porto, og det er derfor, jeg giver dig denne guide, så du kan lære de bedste gastronomiske ture i byen at kende og inkludere nogle af dem i din rejseplan.

Krydsning af Don Luis I-broen

Når du har ladet batterierne op, fortsætter den første dag med at gå over broen, der krydser Douro-flodens vand og forbinder Porto med Vila Nova de Gaia. Don Luis I-broen blev bygget i 1886, hvilket gør den til et af byens mest emblematiske steder. Dens historie går tilbage til det 19. århundrede, hvor der var en stor kommerciel vækst i Porto, og forbindelserne mellem Miragaia, et fiskerkvarter ved Portos bredder, og Vila Nova da Gaia på den anden side af Douro-floden skulle forstærkes.

Broen har en imponerende jernbue, som der blev brugt mange tons materiale til, og to etager, en hvor Portos metro kører igennem, og en nedenunder, hvor bilerne kører igennem. Broen er 400 meter lang og er blevet et symbol på Porto, og udsigten er storslået, så du får det bedste udgangspunkt for at se Ribeira fra en anden vinkel.

Du kan krydse den til fods eller sejle over Douro-flodens vande på en krydstogttur.

Book en togtur med krydstogt på Douro-floden

Nyd god vin på en vingård i Vila Nova de Gaia.

Det ville være synd at forlade Porto uden at besøge en af de karakteristiske vingårde, og på Gaia-siden har du masser at vælge imellem. Personligt anbefaler jeg Cálem eller Sandeman.

Her kan man få en guidet tur, hvor man lærer om vingårdens historie og om vinproduktionsprocessen, og man kan få en vinsmagning.

Nyd den bedste udsigt over Porto fra Jardím do Morro og udsigtspunktet Serra do Pilar

Jardím do Morro er det højeste punkt i Gaia, og jeg anbefaler, at du tager derop for at beundre den bedste udsigt. Der er også en sø og en bred vifte af lokalt dyreliv.

Du kan komme dertil med svævebane fra Super Bock-pladsen i Cais de Gaia, og det ligger tæt på Serra do Pilar, som huser et udsigtspunkt med den bedste udsigt over Portos historiske centrum. Jeg vil helt klart anbefale dig at gå op til udsigtspunktet og tage dit kamera med for at få de bedste billeder.

Afslut dagen med at spise middag på Ribeira de Gaia

Når du kommer ned fra udsigtspunktet, anbefaler jeg, at du afslutter din første dag med at nyde god portugisisk mad i Ribeira de Gaia. Bemærk, at taberninha do Manel er en rigtig god mulighed for at prøve typisk portugisisk mad i en hyggelig restaurant.

Dag 2: Se de mest emblematiske monumenter i Porto og smag på portugisisk mad.

Boghandlen Lello.| ©Wells T
Boghandlen Lello.| ©Wells T

På din anden dag i Porto vil du fortsætte med at se nogle af de mest emblematiske bygninger, smage typisk portugisisk mad og tage billeder af byens bedste landskaber. Du vil besøge den mytiske Livraria Lello, Carmen-kirken, det berømte Clérigos-tårn, smage typisk portugisisk mad, Praça da Liberdade, São Bento-stationen, slentre langs rua Santa Catarina og besøge Café Majestic.

Besøg et af de mest emblematiske steder i Porto: Livraria Lello.

Din anden dag starter i byens historiske centrum, hvor du besøger et af de mest essentielle steder i Porto, boghandlen L ello, som anses for at være en af de smukkeste boghandler i verden. Desuden er det den boghandel, der inspirerede forfatteren til Harry Potter.

Hvis du tillader det, vil jeg give dig et tip. Det er et af de mest besøgte steder i byen, så jeg anbefaler, at du tager derhen tidligt om morgenen, så du kan komme ind uden problemer og besøge den i dit eget tempo. Boghandlen er åben hver dag fra kl. 9 til 19, og entréen koster ca. 5 euro, som du kan købe på den officielle hjemmeside.

Oplev den imponerende karmeliterkirke

Kun få minutters gang fra Livraria Lello kommer du til Carmen-kirken, som er en af de smukkeste kirker i Porto med en udpræget rokokostil og blev bygget i granit i 1762.

Dens ydre er smukt, dækket af de typiske fliser, der klæder hele byen, og som i dette tilfælde repræsenterer pålæggelsen af skulderbladet på Karmelbjerget. Du kan besøge denne kirke hver dag mellem kl. 7.30 om morgenen og kl. 19 om aftenen.

Denne anden dag starter meget tidligt, så jeg anbefaler, at du tager på en typisk Porto-kaffebar, der ligger få meter fra kirken, Leitaria da Quinta do Paço. Der kan du få en kop kaffe og prøve den klassiske éclair, som er tynde, aflange boller, der bages, indtil de er sprøde og hule, og derefter fyldes, du har forskellige varianter og smage at vælge imellem. Du vil takke mig!

Den bedste udsigt over byen fra tårnet i kirken Los Clérigos

Clérigos-kirken blev bygget i 1748, og sammen med tårnet udgør den et meget genkendeligt arkitektonisk ensemble i byen Porto. Den er uden tvivl et besøg værd.

Clérigos-tårnet er det højeste i Portugal med sine 76 meter, og for at komme derop skal man forcere mere end 200 trin. Derfra har man en af de bedste panoramaudsigter over Porto.

Bemærk, at indgangen til kirken er gratis, men for at få adgang til tårnet og det museum, det huser, et af de bedste museer i Porto, skal man betale en entré på ca. 5 euro.

Prøv en typisk francesinha på en portugisisk restaurant.

Francesinha| ©Jayphen
Francesinha| ©Jayphen

Efter at have gået op og ned ad trapperne i Clérigos-tårnet er det et godt tidspunkt at genoplade batterierne og derefter fortsætte med alt det, der er tilbage på din anden dag i Porto. Til det anbefaler jeg et af de typiske portugisiske måltider: en francesinha.

I området har du et bredt udvalg af steder at vælge imellem, hvis jeg må anbefale Brasão Aliados, som er en af de mest berømte restauranter, eller Francesinhas Al Forno da Baixa, som også har et meget godt omdømme.

Slentretur rundt på Praça da Liberdade

Når du har ladet batterierne op, er du nødt til at gå lidt mere rundt i området, og næste stop er: Praça da Liberdade. Den ligger få meter fra Clérigos-tårnet, og det er den vigtigste plads i Porto, som forbinder den gamle og den moderne del af byen.

I midten af denne plads vil du blive overrasket over et imponerende monument på omkring 10 meter i højden, som er statuen af kong Pedro IV, lavet af bronze i år 1862. Hvis du kigger godt efter, vil du se, at monarken holder forfatningscharteret i hånden.

Lær São Bento togstation at kende

São Bento-stationen er et emblem for byen og ligger kun få skridt fra Praça da Liberdade. Det virkelig fascinerende ved denne station er dens vægge, der er fyldt med mere end tusindvis af fliser, som genskaber scener fra slag og transporthistorie. Fliser er en klassiker i Porto, men dette er et kunstværk.

Tag på shoppingtur langs Rua Santa Catarina

Rua Santa Catarina er en gågade og Portos mest kommercielle gade, der strækker sig fra den højeste del af byen ved Batalha-pladsen til Marques de Pombal-pladsen. Når du går langs den, kan du gå ind i butikkerne og gøre alle slags indkøb i butikker eller fra gadesælgere. Du kan også slentre gennem shoppingcentret Via Catarina.

Hvis du ikke er til shopping, er denne tur også noget for dig, for her finder du de mest maleriske facader, som f.eks. det lille sjælekapel, der er dækket af de typiske blå fliser fra Porto. Derudover er der restauranter og kaffebarer, hvor du kan tage et hvil.

Du bør helt sikkert stoppe ved Café Majestic, som er et symbol på byen, for at føle dig som en del af Portos historie. Det er en elegant café fra 1920'erne, der blev indviet i 1921 som Café Élite og blev et mødested for datidens berømte personligheder og et inspirationssted for forfattere og kunstnere. Caféen blev erklæret for kulturarv i 1983.

Slut dagen af på en af byens klassiske restauranter

Som afslutning på den anden dag i Porto anbefaler jeg en af byens klassikere: Casa Guedes og dens typiske sandwich med svineben og ost. Et must. Det er et af de travleste og mest populære steder i byen, så prøv at komme tidligt eller bestil bord i forvejen, så du ikke skal vente så længe.

Under alle omstændigheder er her en guide til de bedste gastronomiske ture i Porto, som også kan være en god plan for at afslutte din anden dag i byen.

Dag 3: Lidt mere kultur og en guidet udflugt til udkanten af Porto.

Hævet bro ved Serralves-stiftelsen| ©Angel D
Hævet bro ved Serralves-stiftelsen| ©Angel D

På din tredje dag i Porto får du lidt af det hele, lidt mere kultur og historie i centrum og en tur for at nyde omgivelserne. Du skal besøge den legendariske Serralves Foundation, museet for moderne kunst og Casa da Música.

Nyd Serralves Foundation og museet for samtidskunst.

Din tredje og sidste dag starter på Serralves Foundation, et af de mest besøgte museer i Porto og Portugal. Her finder du Serralves House og Serralves Museum of Contemporary Art. Det er en god plan at suge stedets kunst og kultur til sig og slentre gennem de træomkransede haver.

Bemærk, at billetpriserne varierer mellem 12 og 20 euro, afhængigt af hvad du vil se, og hvilke steder du har inkluderet i hvert pass.

Besøg Casa da Música

Fra Serralves Foundation kan du tage bussen for at komme hurtigt og direkte til Casa da Música, som uden tvivl er et arkitektonisk og kunstnerisk kunstværk. Det er en koncertsal i Porto, som huser tre orkestre: Orquestra Nacional do Porto, Orquestra Barroca og Remix Ensemble. Hvis du vil se den i dybden, anbefaler jeg, at du besøger den som en del af ruten på en af turene til Porto.

Bemærk, at du kan besøge Casa de Música de Porto hver dag mellem kl. 9.30 og 18.00.

Tag på en guidet tur i udkanten af Porto

Man kan sige, at du nu allerede kender det grundlæggende om Porto, og som afslutning på din 3-dages rejse i Porto anbefaler jeg, at du tager på en guidet tur i udkanten af byen, så du kan nyde de smukke omgivelser.

Her er en guide over de bedste ture fra Porto, hvor du har nogle muligheder for at vælge den, du foretrækker. For mit eget vedkommende anbefaler jeg:

  • En guidet tur i Aveiro: Aveiro er kendt som Portugals Venedig og ligger 45 minutter væk fra Porto ad landevejen. Turen tager ca. 4 timer i alt, og jeg anbefaler den især på grund af nærheden, da du vil have tid nok til at gøre det.
  • En guidet tur i Minho: Regionen Minho er en gammel provins i Portugal og ligger omkring 90 kilometer fra Porto. Med denne tur får du mulighed for at besøge to byer i området på 9 timer fra Porto og lære de bedste natur- og landskabslandskaber at kende.

Book en tur fra Porto

En fantastisk mulighed: Portos turistbus

Sightseeingbus gennem Portos gader| ©Alquiler de Coches
Sightseeingbus gennem Portos gader| ©Alquiler de Coches

Porto Sightseeing Bus vil være din bedste allierede på din 3-dages tur rundt i byen, da de fleste af de aktiviteter og attraktioner, jeg har nævnt i dette indlæg, er inkluderet i dens rute.

Det bedste af det hele er, at denne bus har gratis stoppesteder, så du kan bruge den som det perfekte transportmiddel til at komme rundt i byen uden at bruge ekstra penge på transport og spare tid.

Jeg råder dig til at lave en liste over de attraktioner, du vil besøge, og tjekke, om de er inkluderet i busruten, så du kan organisere din rejse på den bedste måde og få mest muligt ud af dine 3 dage i Porto uden at skulle bekymre dig om noget.