10 bedste museer i Porto

Porto, byen, der fødte drinken af samme navn, har meget interessante og forskelligartede museer, som du kan besøge under dit ophold.

Lorena Morales

Lorena Morales

11 minutters læst

10 bedste museer i Porto

Porto | ©Magda Ehlers

En af de bedste ting at lave i Porto er at besøge de fantastiske museer, hvor man kan lære om kultur, historie og skikke.

Nogle af dem er en del af Portugals historiske arv, såsom Casa do Infante Museum, Romantic Museum eller Tramway Museum. Hvis du rejser med børn, vil de elske dukkemuseet og det naturhistoriske museum på universitetet i Porto. Og gå ikke glip af Portvinsmuseet, hvor du kan lære om vinens historie i byen.

1. Portvinsmuseet

Portvinsmuseet| ©Gabriel D
Portvinsmuseet| ©Gabriel D

Portvinsmuseet blev grundlagt i 2004 og har til huse i en gammel bygning fra det 17. århundrede, som tidligere blev brugt til at opbevare vinene fra Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto Douro.

Det udstiller gamle vinflasker og de første maskiner, der blev skabt til at fremstille vin. Det ligger perfekt på bredden af Ribeira, ved siden af Douro-floden, og har en smuk panoramaudsigt.

Fotografierne og genstandene på dette museum fortæller vinens historie, dens kommercielle udvikling og dens kulturelle forbindelse med byen. Her kan du beundre de genstande, der bruges til at opnå den unikke smag af Portugals vinmarker. Dette besøg kan være det perfekte supplement til en af de gastronomiske ture i Porto.

Museet ligger tæt på Crystal Palace Gardens, Romantic Museum og Infante Museum, så du kan benytte lejligheden til at besøge dem, når du er færdig med at se vinmuseet. I denne artikel kan du finde flere ideer til, hvordan du kommer rundt i Porto på to dage.

Nyttige oplysninger

 • Entré: fra 2,5 €.
 • Åbningstider: Tirsdag til søndag fra 11.00 til 19.00. Lukket om mandagen.
 • Adresse: Rua de Monchique, 45-52, Porto
 • Sådan kommer du derhen: Med sporvogn, linje 1 og 22. Med bus, linje 500.

Book dit besøg på en vingård

2. Portos museum for fotografi

Portos museum for fotografi| ©CentroPortu
Portos museum for fotografi| ©CentroPortu

museet for fot ografi finder du en vigtig samling af fotograf ier med relation til Portugals historie, som betragtes som byens kulturarv.

Bygningen var oprindeligt et f ængsel, så det er meget interessant at se. Fængslet blev bygget i 1796 og husede både mænd og kvinder indtil 1974.

Museet, der blev grundlagt i 1997, indeholder en stor samling af gamle og aktuelle fotografier. Det udstiller også billeder af det gamle f ængsel, der fungerede der. Derudover indeholder en af etagerne et stort antal gamle kameraer fra Portugal og andre lande.

En stor del af det fotografiske materiale, der udstilles på museet, stammer fra det forrige århundrede. Men man kan også se aktuelle fotografiske udstillinger fra Portugal og andre steder. En anbefaling er at booke en gratis guidet tur på museet, hvis du kan booke i forvejen.

Nyttige oplysninger

 • Adgang: gratis
 • Åbningstider: Tirsdag til fredag fra kl. 10.00 til 18.00. Lørdage, søndage og helligdage fra kl. 15 til 19. Mandag lukket.
 • Adresse: Largo Amor de Perdicao, 4050 - 008: Largo Amor de Perdicao, 4050 - 008
 • Sådan kommer du derhen: Med metro til Aliados linje D - Trinidad alle linjer - Bolhao alle linjer undtagen den gule linje. Med bus med linjerne 200, 207 og 602. Med tog fra Sao Bento station. I bil: Tag Avenida dos Aliados indtil Ceuta-tunnelen, og kør derefter til Hospital de Sto Antonio på højre hånd. Følg Rua da Restauracao og Campo Mártires da Patria.

3. Soares Dos Reis Nationalmuseum

Soares Dos Reis Nationalmuseum| ©Miguel Caiaus
Soares Dos Reis Nationalmuseum| ©Miguel Caiaus

Et af de ældste museer i Portugal, bygget i 1795, for mere end to århundreder siden. Det blev grundlagt i 1833 af kong Pedro IV. I 1940 blev det flyttet til Palacio dos Carrancas, som på det tidspunkt var en velkendt privat residens for kongelige.

Soares dos Reis-museet indeholder et fascinerende udvalg af skulpturer og graveringer i glas, keramik, granit og porcelæn.

Hvis du kan lide kunst, vil du elske de mere end 13.000 kunstværker derinde. En af de mest berømte skulpturer er af billedhuggeren Antonio Soares Dos Reis. En stor del af samlingerne er hans, hvilket er grunden til, at museet er opkaldt efter ham.

I rummene kan du også se dekorativ kunst, der er typisk for kongelige, og smykker samt den udstillede møbelkunst. Hvis du kun tilbringer et par dage i byen, er dette et af de mest anbefalelsesværdige besøg, og du bør ikke gå glip af de smukke haver.

Nyttige oplysninger

 • Entré: Tirsdag til lørdag fra 5 euro og gratis om søndagen.
 • Åbningstider: Onsdag til søndag fra kl. 10.30 til 17.30. Tirsdage fra 14.00 til 18.00. Lukket om mandagen.
 • Adresse: Rua de Dom. Manuel II 44, 4050-522 Porto, Portugal.
 • Sådan kommer du derhen: Bus 3, 6, 20, 35, 36, 37, 41, 44, 50 og 52.

Book en guidet tur i Porto

4. Serralves-museet, Serralves-huset og dets haver

Serralves museum for moderne kunst| ©Mark Busse
Serralves museum for moderne kunst| ©Mark Busse

At besøge Serralves Museum for Samtidskunst er en af de bedste ting, man kan gøre i Porto. Det blev grundlagt i 1999 og er et af de vigtigste museer i Portugal.

Serralves Foundation er hovedkvarter for museet, som også huser Casa Serralves, Casa do Cinema Manoel de Oliveira og spektakulære haver.

Bygningen har flere etager og rum og er et varmt hjem for moderne kunst, især avantgardekunst. Den er vært for udstillinger af kendte portugisiske og udenlandske kunstnere. Det har 14 rum, hvor man kan se midlertidige udstillinger, et bibliotek og et auditorium.

Der er en smuk udsigt over haven fra belvedere, som du kan gå op i under dit besøg. Der er også en bar og en restaurant med udsigt over haven.

Casa Serralves var tidligere residens for greven af Vizela og er en af de store eksponenter for art deco-stilen. Det blev grundlagt i 1940 og er nu af offentlig interesse.

Serralves' haver

Man må ikke gå glip af et besøg i Serralves-haverne, som omgiver Serralves-huset og -museet, og som er enorme og dækker mere end 18 hektar. Her kan man se vandfald, stier, huler, skove, skulpturer og beundre deres utrolige design.

Museet, huset og haverne er kendetegnet ved deres art deco-stil, en populær designbevægelse, der opstod i 1920'erne og kom til udtryk i arkitektur, design og billedkunst.

Nyttige oplysninger

 • Entré: omkring 5 euro. Inkluderer et besøg i haverne. Der er gratis adgang om søndagen fra kl. 10 til 14.
 • Åbningstider: Tirsdag til fredag fra kl. 10-17. Lørdage og søndage fra kl. 10-20 om sommeren og til kl. 19 om vinteren. Lukket om mandagen.
 • Adresse: Rua de Serralves 210, 4150 Porto.
 • Sådan kommer du derhen: Med buslinje 3, 19, 21, 30, 35 og 78.

5. Sporvejsmuseet

Sporvejsmuseet| ©Geral H
Sporvejsmuseet| ©Geral H

Museo do Carro Eléctrico, også kendt som Sporvejsmuseet, huser mange elektriske biler og sporvogne fra alle tider. Du kan endda se en hestetrukken sporvogn, som blev bygget i 1872. Museet ligger i et tidligere termoelektrisk kraftværk ved siden af Douro-floden i Massarelos og blev grundlagt i 1992.

Derudover kan man på dette museum se fotoudstillinger, der fortæller historien om sporvognene, deres chauffører og udviklingen inden for offentlig transport. Mange rekonstruktioner og reparationer af portugisiske vogne er blevet udført til udstilling og er en del af Portugals historiske arv.

Museet tilbyder også undervisningsprogrammer, information om samlingerne og mulighed for at konsultere dets dokumentationscenter.

Porto har historisk set været kendetegnet ved sine originale sporvogne. I dag er der kun nogle få i omløb til turistformål. Byen har tre elegante sporvogne, der kører til museet, og som giver rabat på indgangsbilletten.

Med din billet kan du også rejse gratis med offentlig transport op til 4 timer senere. Hvis du leder efter ting at lave i Porto ved juletid, er en tur gennem de oplyste gader som denne en god idé.

Nyttige oplysninger

 • Billetpris: omkring 4 €.
 • Åbningstider: Tirsdag til fredag fra kl. 10.00 til 13.00 og fra kl. 14.00 til 18.00. Lørdage, søndage og mandage fra kl. 14 til 18.
 • Sted: Alameda de Basílio Teles 51, 4050-127 Porto, Portugal
 • Sådan kommer du derhen: Du kan komme derhen med metro, bus eller bil, men den bedste måde at komme derhen på er at tage en af sporvognene, der kører til museet og tilbyder rabatbilletter.

6. Det romantiske museum i Porto

Portos romantiske museum| ©Cigala
Portos romantiske museum| ©Cigala

Dette er en gammel residens fra det 19. århundrede, hvor kong Charles Albert af Sardinien døde i 1843. Senere, i 1972, blev det omdannet til et museum. Værelserne blev repareret, og hele huset blev genopbygget, så det er muligt at besøge det. Det ligger i Crystal Palace Gardens.

Det interessante ved dette museum er at se mængden af tidstypiske genstande og møbler og forestille sig, hvordan en kongelig familie levede i det forrige århundrede. Nogle af de mest fantastiske rum er hovedsalen, rummet, hvor kongen døde, balsalen og kapellet. Du kan komme ind i alle rummene.

Der er også et billardrum og et børneværelse med antikke dukker og legetøj. Museet er omgivet af den romantiske Crystal Palace Garden, som har en smuk udsigt over Douro-floden, Atlanterhavet og byen.

Nyttige oplysninger om museet

 • Entré: fra 2,5 €. Gratis på lørdage og søndage
 • Åbningstider: Tirsdag til lørdag fra kl. 10.00 til 17.30. Søndage fra kl. 10.00 til 12.30. Lukket om søndagen.
 • Adresse: Rua de Entre Quintas 220, 4050- 240, Porto, Portugal
 • Sådan kommer du derhen: Med buslinjerne 3, 20, 35, 37, 52 og 78, men du kan også tage en af Portos turistbusser.

7. Museum for transport og kommunikation

Museum for transport og kommunikation| ©Gusty
Museum for transport og kommunikation| ©Gusty

Hvis du skal vælge en af de bedste ting at lave i Porto om sommeren, er en af dem at besøge Museum of Automobiles and Communications, hvor du kan gå langs havnefronten og nyde den smukke udsigt på samme tid.

Det har til huse i en historisk bygning i toldhuset ved Douro og blev grundlagt i 1992. På grund af beliggenheden er det meget sandsynligt, at du vil se det, hvis du beslutter dig for at tage på flodkrydstogt i Porto.

En af hovedattraktionerne er udstillingen Biler i historien, som viser Portos biler fra deres oprindelse til i dag. En anden er The Engine of the Republic: The Cars of the Presidents, hvor man kan se alt fra kareter, der har tilhørt monarkiet, til en Mercedes, der sidst blev brugt i 2013.

Udstillingerne er opdelt efter tema, og en af dem er for eksempel byens skik og brugshistorie. En af de mest interessante permanente udstillinger er Communicar, som fylder omkring 2000 kvadratmeter, hvor man kan beundre udstillingerne om radio og tv.

Nyttige oplysninger

 • Entré: omkring 3 euro.
 • Åbningstider: Tirsdag til fredag fra kl. 10 til 13 og fra kl. 14 til 18. Lørdage og søndage fra 15.00 til 19.00. Lukket om mandagen.
 • Adresse: Rua Nova da Alfândega 59, 4050-387 Porto, Portugal.
 • Sådan kommer du derhen: med buslinje 3, 20, 35, 37 og 78.

Book et krydstogt på Douro

8. Naturhistorisk museum på universitetet i Porto

Naturhistorisk museum på universitetet i Porto| ©Ana Reis
Naturhistorisk museum på universitetet i Porto| ©Ana Reis

Det naturhistoriske museum på universitetet i Porto er et af de mest interessante museer i byen.

Det er et stort, moderne museum, der ligger i universitetets naturvidenskabelige fakultet. Dets vigtigste rum er mineralogi, palæontologi og arkæologi og forhistorie.

At besøge dette museum er en af de 10 bedste ting at lave med børn i Porto, da det både er lærerigt og sjovt for dem. De små vil elske at lære om dyr, og de forhistoriske, zoologiske og arkæologiske rum er gode til en spadseretur. Museet tilbyder også grupperabatter til familier.

Bygningens skønhed kan ses fra indgangen, hvor der er trapper dekoreret med store hvide granitskulpturer. Bygningen er også lavet af hvid granit, og interiøret er bemærkelsesværdigt med sine halvcirkelformede søjler.

Nyttige oplysninger

 • Entré: fra 2 €.
 • Åbningstider: Tirsdag til søndag fra kl. 10-13 og fra kl. 14-18. Lukket om mandagen.
 • Adresse: Campo dos Mártires da Pátria 81, 4050-368 Porto, Portugal
 • Sådan kommer du dertil: med bus på linje 3, 19, 21, 30, 35, 37 og 78. Du kan også komme dertil med metro eller bil.

9. Portos marionetmuseum

Portos marionetmuseum| ©RuiF7
Portos marionetmuseum| ©RuiF7

Marionetmuseet i Porto er også ideelt at besøge med børn, da de kan se dukker, marionetter og dukker, som har været en del af Marionetas do Portos teaterselskab i de sidste 25 år.

De vil også kunne se fremvisninger af skuespil og dokumentarfilm, som de vil elske.

Derudover kan hele familien nyde de forskellige scenografier til skuespil. Det er fantastisk for børn at se dukkerne og fotoudstillingerne, der giver deres fantasi frit løb.

Desuden er der også dukke- og marionetværksteder, hvor man kan lære mere om denne særlige kunst.

Nyttige oplysninger

 • Entré: ca. 2,5 € for børn og 3,5 € for voksne.
 • Åbningstider: Onsdag til fredag fra 14.00 til 18.00. Lørdage og søndage fra kl. 11 til 13 og fra kl. 14 til 18. Lukket på mandage og tirsdage.
 • Beliggenhed: R. de Belomonte 61, 4050-097 Porto, Portugal
 • Sådan kommer du derhen: med bus 3, 6, 20, 35, 36, 37, 41, 44, 50 og 52 eller i bil.

10. Casa Infante Museum

Casa Infante Museum| ©Buffon8
Casa Infante Museum| ©Buffon8

Dette museum har til huse i en meget gammel bygning, som blev bygget i 1325. Det var fødestedet for navigatøren Infante Henry, kongesøn og hertug af Viseu i Portugal, som det skylder sit navn. I begyndelsen var dette hus byens toldhus og et sted, hvor vigtige kongelige besøg blev modtaget.

Blandt de relevante værker i Casa do Infante-museet er en romersk mosaik og resterne af et romersk palads.

Der blev foretaget arkæologiske udgravninger, da stedet blev genopbygget, og der blev også fundet utrolige modeller, såsom den berømte model af byen Porto.

Museet ligger ved siden af Portos kommunale arkiv, som du også kan besøge. Her kan du lære alt om deres valuta, hvordan de vejede deres varer og meget mere.

Nyttige oplysninger

 • Entré: Omkring 15 € for voksne og 9 € for børn fra 4 til 12 år. Børn under 3 år er gratis.
 • Åbningstider: Tirsdag til søndag fra kl. 10.30 til 17.30. Lukket om mandagen.
 • Sted: Rua da Alfândega 10, 4050-029 Porto, Portugal
 • Sådan kommer du derhen: Med metro: fra Sao Bento station, linje D. Med

med bus på linjerne 500, 900, 901, 906, ZM og ZR.

11. World of Discoveries Museum og forlystelsespark

I Opdagelsernes verden| ©Greysimer
I Opdagelsernes verden| ©Greysimer

Museet og temaparken World of Discoveries genskaber historien om berømte portugisiske navigatører som Vasco da Gama, Ferdinand Magellan og Bartolomeu Diaz, blandt andre, som sejlede deres skibe til forskellige dele af verden i oldtiden.

Her finder du interaktive udstillinger, kreative simuleringer og rum, der er dedikeret til udviklingen af gamle fartøjer, fra robåde til karaveller. Du kan også se genskabelser af, hvordan livet var på disse skibe og gamle navigationsinstrumenter.

Det er et museum, som børn elsker, især på grund af sejlturen til sidst, som genskaber nogle af disse navigatørers sørejser.

Det ligger også på bredden af Douro-floden i Miragaia-distriktet, et sted, der er værd at besøge. På grund af populariteten anbefaler jeg, at du køber dine World of Discoveries-billetter i forvejen.

Nyttige oplysninger

 • Billetpris: fra €2,5 fra tirsdag til fredag. Der er gratis adgang på lørdage og søndage.
 • Åbningstider: Tirsdag til fredag fra kl. 10.00 til 18.00. Lørdage, søndage og helligdage fra kl. 10 til 19. Mandag lukket.
 • Sted: Rua de Miragaia 106, 4050-387 Porto, Portugal
 • Sådan kommer du derhen: Du kan komme derhen med bus på linje 500, 403, 601, 901 og 906 eller med metro på linje D.