Bedste ting at gøre i Porto

Porto er perfekt at besøge på en forlænget weekend; facaderne, kaklerne og udsigten over floden behøver ikke mere for at tryllebinde den rejsende.

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minutters læst

Bedste ting at gøre i Porto

Panoramaudsigt over Porto | ©Daniel Sessler

Du skal huske på, at Porto er en by, der skal opleves: et måltid ved floden eller et glas vin på en af byens terrasser er et must. Dette er de 10 ting, du ikke må gå glip af at se og gøre under dit besøg i Porto.

1. Oplev Portos centrum på en guidet tur

Spadser gennem Portos maleriske gader| ©Rubén Marcos
Spadser gennem Portos maleriske gader| ©Rubén Marcos

En slentretur gennem byen på egen hånd vil uden tvivl være en af de bedste oplevelser under dit besøg, men sæt tid af til at tage på den samme sightseeingtur i Porto med en lokal guide.

Byens størrelse gør det måske lettere for dig at opdage dens hjørner på egen hånd, men det vil være en, der kender byen, som kan afsløre dens hemmeligheder, dens historie og dens måde at leve på. Hvis jeg kun kunne anbefale én aktivitet i løbet af din rejse, ville det være en guidet tur i byens centrum.

Book en guidet tur i Porto

2. Besøg omgivelserne omkring Porto

Santa Barbaras have, Braga| ©Pedro
Santa Barbaras have, Braga| ©Pedro

En anden god ting ved byen Porto er dens beliggenhed. Derfra kan du udforske andre dele af Portugal på praktiske dagsture og vende tilbage fra din rejse med et mere komplet billede af landet.

Du kan gøre det ved at leje en bil, men en mere bekvem måde er at leje organiserede udflugter fra Porto, hvor du vil blive ledsaget af en ekspertguide. Der er udflugter til Guimaraes og Braga, til Aveiro eller de populære ture i Duoro-dalen.

Mange af dem inkluderer også oplevelser som et krydstogt, en typisk portugisisk frokost, en vinsmagning osv. Du kan booke alle disse muligheder online. Her er min liste over favoritter: Bedste ture og dagsture fra Porto.

Book en udflugt fra Porto

3. Tag på krydstogt på Douro-floden

Stopover på krydstogt på Douro-floden| ©Gerry Labrijn
Stopover på krydstogt på Douro-floden| ©Gerry Labrijn

At sejle på floden, der løber gennem en by, er altid en anderledes måde at opleve byen på; en måde at undslippe stress og menneskemængder og bare nyde byen på en afslappet og rolig måde. Hvis du vil sejle på Douro under din rejse til Porto, har du to muligheder: Du kan gøre det på den del af floden, der løber gennem byen, eller tage på en udflugt til udkanten af Porto og sejle langs floden derfra.

Book et krydstogt på Douro

4. Nyd en sightseeing-bustur

Sightseeingbus gennem Portos gader| ©Alquiler de Coches
Sightseeingbus gennem Portos gader| ©Alquiler de Coches

Selvom turistbussen lader til at være en mulighed, som mange rejsende overser, fordi den er "for turistet", synes jeg personligt, at det er en behagelig måde at gå rundt i byen på, så man undgår vandreture og høje temperaturer.

Hvis du har mod på det, anbefaler jeg, at du bestiller en billet til sightseeingbussen, som også inkluderer et flodkrydstogt og en valgfri vinsmagning. Med et 24- eller 48-timers pas kan du tage bussen så mange gange og fra så mange stoppesteder, du vil.

5. Smag på portugisisk gastronomi

Typisk francesinha| ©Filipe Fortes
Typisk francesinha| ©Filipe Fortes

Personligt har jeg aldrig (så vidt jeg kan huske) besøgt et sted, hvor jeg ikke har været interesseret i dets gastronomi og typiske retter. Ikke alene var Porto ingen undtagelse, men ved denne lejlighed behøvede jeg heller ikke at lede længe, for jeg kunne prøve alle de typiske retter på en af byens gastronomiske ture. Nogle af de retter, der vil ringe en klokke, og som du kan prøve på mange af restauranterne i Porto, er:

  • Francesinha: en sandwich med bechamelsauce, som jeg anbefaler, at du deler med nogen, hvis du vil have plads til resten af dagens måltider.
  • Torsk: I Portugal kan du prøve den i alle dens former.
  • Natas: Lissabons berømte Belem-kager, i Oporto-versionen.
  • Bifanas: en karakteristisk sandwich med marineret svinekød.
  • Supper: Bestil husets suppe og lad dig overraske.

6. Smag den lokale vin

Nyd portvin| ©Bonnie
Nyd portvin| ©Bonnie

Hvis Portugals gastronomi er vigtig, er landets vintradition det i endnu højere grad. Især portvin er verdensberømt, så det ville være en synd at besøge byen uden at prøve den på en af de mange barer. Jeg anbefaler, at du lader dig anbefale af tjenerne og prøver de forskellige sorter, men pas på den grønne vin, som kan være forræderisk.

Hvis du ikke kun er tiltrukket af tanken om at sidde på en terrasse med udsigt over floden og drikke et glas vin, men også vil vide mere om denne tradition, anbefaler jeg en vinsmagning i kældrene i Porto og omegn.

Book dit besøg på en vingård

7. Besøg boghandlen Lello

Lello Boghandel| ©A wandering minstrel
Lello Boghandel| ©A wandering minstrel

Hvis du er fan af Harry Potter-bøgerne, behøver du ikke at læse videre, for du kender allerede denne boghandel, som inspirerede forfatteren.

Uanset om du kan lide historierne om den mest berømte troldmand nogensinde eller ej, er J.K. Rowlings historie fascinerende; hvis du besøger boghandlen under en guidet tur, så spørg din guide om det.

Et besøg i Lello-boghandlen er et must for alle bogelskere i Porto. Og en god idé, hvis du rejser til Porto med børn.

8. Klatre op i Clérigos-tårnet

Clérigos-tårnet| ©Edgar Jiménez
Clérigos-tårnet| ©Edgar Jiménez

I enhver by er der et privilegeret sted, hvor man kan betragte den fra toppen, forsøge at finde dens vigtigste monumenter og tage tusindvis af billeder for at indse, at ingen af dem kan matche den direkte udsigt over landskabet. I Porto er det bedste sted til dette Clérigos-tårnet.

Det kræver måske lidt anstrengelse at bestige de 200 trin, men jeg kan forsikre dig om, at du sent vil glemme den mosaik af Portos hustage, som du kan se fra toppen. Entréen på 5 euro er det hele værd.

9. Oplev det lokale liv på Bolhao-markedet

Bolhao-markedet| ©Matt Kieffer
Bolhao-markedet| ©Matt Kieffer

Hvis du leder efter et marked for turister, skal du udelukke dette besøg. Bolhao Market er et autentisk portugisisk marked, og det, du får, er et nærbillede af det daglige liv i byen. Det ser måske dekadent ud ved første øjekast, men du finder autentiske lokale produkter og smukke blomster i gaderne. Hav ikke travlt med at blive færdig med at gå rundt, og stop op for at nyde detaljerne.

10. Gå rundt i Ribeira-kvarteret

Ribeira-kvarteret| ©Fred Bigio
Ribeira-kvarteret| ©Fred Bigio

Til sidst vil jeg anbefale, at du går en tur rundt om det sted, der står mejslet i dit hoved flere måneder efter din rejse til Porto: Ribeira-kvarteret. Du kommer sikkert forbi på et eller andet tidspunkt under din rejse, men mit råd er igen at sætte mindst et par timer af til en afslappet spadseretur langs flodbredden, hvor du beundrer de farverige huse og selvfølgelig får en drink på en af de udendørs terrasser.

Af alle steder i Porto er dette mit yndlingssted, og selv om hver rejsende har forskellige præferencer, tvivler jeg på, at det vil efterlade dig ligeglad, uanset din smag.

Desuden er der i dette område normalt nogle improviserede Fado-shows, en anden af de væsentlige planer i byen Porto.

Tips til en perfekt tur til Porto

Som en første anbefaling og for at undgå at spilde tid ved ankomsten til Porto, råder jeg dig til at tjekke de forskellige transfermuligheder fra lufthavnen, da der er flere måder at komme til centrum af den portugisiske by på.

På den anden side, for at hjælpe dig med organiseringen af din rejse til Porto, er her en liste over de bedste ting at lave i den vidunderlige portugisiske by afhængigt af den dato, du har planlagt din rejse:

For at få mest muligt ud af den tid, du tilbringer i Porto, er her nogle guider, der vil hjælpe dig med at planlægge din rejse i forhold til de dage, du skal tilbringe i byen:

Endelig anbefaler jeg, at hvis du rejser med børn, skal du være opmærksom på de bedste ting at lave med dem. En af de bedste ting at gøre i denne by er at reservere en dag til at besøge World of Discoveries, et af de bedste museer i Porto, men som også har en fantastisk forlystelsespark, hvor du kan tilbringe en uforglemmelig dag. Her er en artikel med alle oplysninger om, hvordan man får billetter til World of Discoveries.