Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Zürich om 3 dage: en guidebog til at få mest muligt ud af dit besøg

Tre dage i Zürich er nok til at lære alt det at kende, som byen har at byde på, og endda til at tage på et par udflugter i det omkringliggende område.

Carla Yaquer

Carla Yaquer

9 minutters læst

Zürich om 3 dage: en guidebog til at få mest muligt ud af dit besøg

Fraumünster Kirke fra floden | ©Jörg Vieli

Zürich står som regel øverst på enhver rejseplan i Schweiz. Som det lille alpelands finansielle hovedstad, dets største by og et af de højeste punkter i Europa er invitationen til at fordybe sig i vinterlandskabet.

Uanset om du er naturelsker, fan af naturskønne tog, interesseret i schweizisk historie eller en eventyrlysten globetrotter, finder du i dette indlæg en 3-dages rejseplan med de bedste ting at se og gøre i og omkring Zürich, der passer til enhver smag.

Dag 1: Rundtur i den gamle bydel

Zürichs gamle bydel| ©Dennis Jarvis
Zürichs gamle bydel| ©Dennis Jarvis

På den første dag i Zürich er det en god idé at se området omkring Zürich-søen og Limmat-floden. Der er mange attraktioner at se, men jeg anbefaler, at du starter med monumenterne, museerne og de historiske steder i den gamle bydel.

Den tur rundt i Zürich, som jeg foreslår, kan gøres med offentlig transport, tuk-tuk, turistbus eller til fods, enten på egen hånd eller med en organiseret tur rundt i Zürich.

Jeg anbefaler, at du gør det til fods, da du på bare 4 kilometer vil finde et stort antal interessante steder at besøge. Hvis du går med en guide, vil han eller hun forklare, hvad du ser. Hvis du vælger at gå på egen hånd, råder jeg dig til at finde ud af mere på forhånd for at få mest muligt ud af turen.

Book en guidet tur i Zürich

Fraumünster-kirken

Grundlagt i 853 af kong Ludwig den Germanske og efter at have fået økonomisk kontrol over Zürich i 1045, blev det et emblem for byen.

I dag taler man mindre om klosteret på grund af dets økonomiske betydning, men det er de farvede glasvinduer designet af Marc Chagall og Auguste Giacometti, der stjæler rampelyset for besøgende i Fraumünster.

 • Adresse: Münsterhof 2, 8001 Zürich.

Peterskirken

Denne kirke markerer den officielle tid i Schweiz. Den var et romansk kirkekapel omkring år 1000 og blev renoveret år senere, da tårnet og uret blev tilføjet til den største kirke i Europa.

I 1522, da præster tæt på Ulrich Zwingli styrede Peterskirken, blev den endnu et must-see i byen takket være dens rolle under den schweiziske protestantiske reformation.

 • Adresse: St.-Peter-Hofstatt 1, 8001 Zürich.

WOW-museet Hall of Illusion

Dette er det perfekte stop for familier, der rejser til Zürich med børn. I et par timer kan du flygte fra den traditionelle alpe-metropol og fordybe dig i umulige mønstre, skøre refleksioner, optiske illusioner overalt, utrolige landskaber og interaktive spil i hvert hjørne (bogstaveligt talt er selv det at gå på toilettet en illusion). Det er simpelthen WOW!

Pak din rygsæk med en stor dosis nysgerrighed og opfindsomhed, en opladet mobiltelefon, let tøj, og du er klar til sjov.

 • Adresse: Werdmühlestrasse 10, 8001 Zürich.

Nationalmuseet i Zürich

Ved siden af Zürich HB togstation finder du dette historiske museum, der går tilbage til 1898. Det er et af de steder, man bare må se i det lille alpeland, fordi den slanke bygning viser Schweiz' historie blandt samlinger af kunst, skulpturer, malerier og manuskripter. Og for at komme dertil kan du vælge den guidede bustur i Zürich.

Når du forlader Nationalmuseet i Zürich, kan du spise frokost på restaurant Spitz, som ligger lige over for, eller hvis du foretrækker det, kan du vente, til du krydser Walchebrücke-broen og spise frokost på en af bistroerne omkring dit næste stop.

 • Adresse: Museumstrasse 2, 8001 Zürich.

Book en guidet bustur i Zürich

Kunsthaus Museum

Et ideelt sted for kunstelskere. Det udstiller værker fra middelalderen til eksponenter for moderne kunst.

Kunsthaus blev åbnet i 1910, og siden da har Claude Monet, Pablo Picasso, Henri Matisse, Vincent van Gogh, Niki de Saint Phalle og hundredvis af andre berømte kunstnere sat deres præg på dette museum.

 • Adresse: Heimplatz, 8001 Zürich.

Grossmünster-katedralen

Grossmünster-katedralen| ©Allie_Caulfield
Grossmünster-katedralen| ©Allie_Caulfield

Legenden siger, at da frankernes konge, Karl den Store, opdagede gravene for byens mæcener, byggede han en kirke oven på dem, og Grossmünster-katedralen, vuggen for den kirkelige reformation i Zürich, blev grundlagt på disse fundamenter.

Sørg for at klatre op i toppen af Grossmünster-tårnet for at få en af de bedste udsigter over byen.

 • Adresse: Grossmünsterplatz, 8001 Zürich.

Münsterbrücke

For at vende tilbage til dit udgangspunkt kan du nyde en postkortagtig solnedgang, når du krydser Münsterbrücke over Limmat-floden. Denne bro, også kendt som Helmhausbrücke, blev bygget af natursten mellem 1836 og 1838. Takket være dens originale bevarelse er den et kulturelt aktiv af national betydning.

Der er naturligvis mange andre smukke steder at besøge i byen. Alle de nævnte hører til det mest overfyldte 1. arrondissement, og enhver rute gennem byen bør omfatte de fleste, hvis ikke alle, af disse kulturelle steder.

Som afslutning på dagen kan du nyde en snack med chokolade. Dieter Meier Oro de Cacao og ViCAFE Münsterhof er nogle af de mest populære caféer i nærheden af broen.

Book en rundtur i Zürichs gamle bydel

Dag 2: Til de største vandfald i Europa!

Rhinens vandfald| ©Roland zh
Rhinens vandfald| ©Roland zh

Når du har lagt museer og kirker bag dig, er det tid til at gå videre til en anden slags sightseeing: Europas største vandfald, Rhinfaldene.

Derefter tager du på vandretur på plateauerne i det schweiziske Albis, og som afslutning på dagen kører du rundt i byen med tuk tuk.

Morgen

Efter morgenmaden på dit hotel eller på en af de nærliggende restauranter er det tid til at tage på udflugt til Rhinfaldene. Her er der et par alternativer.

 • Den første er at gøre det på egen hånd. For at gøre det skal du tage til Sihlquai station ved Zürich HB og tage en bus til Schaffhausen. Derfra tager du et naturskønt tog til Neuhausen Rheinfall, som ligger 200 meter fra vandfaldet. Den samlede tur tager mellem 55 og 70 minutter.
 • Det andet alternativ er at tage med på en udflugt til Rhinfaldene fra Zürich. I min artikel om, hvordan manbesøger Rhinfaldene fra Zürich, fortæller jeg dig om alle de destinationer, du kan kombinere med Europas største vandfald.

Hvis du vælger den organiserede tur, skal du huske på, at de normalt tilbyder en halvdagstur gennem steder som Titisee-Neustadt - hvor du finder de rigtige producenter af gøgeure og sort skov-kage - den maleriske landsby Schaffhausen og Lenzkirch.

Uanset hvad du vælger, må du ikke gå glip af en bådtur over vandfaldene eller en tur op til platformene, især til klippen, det centrale røde punkt, hvorfra du har en 360° udsigt, hvis du er rejst til Zürich om sommeren. Bagefter kan du gå op ad den runde sti langs slottet Laufen eller slentre gennem den middelalderlige landsby i området.

Book din tur til Rhinens vandfald

Eftermiddag

Om eftermiddagen er det et godt tidspunkt at få rørt kroppen. Efter frokost kan du tage til Uetliberg-bjerget, en af Zürichs mest berømte vandrestier.

Det er et fantastisk sted at gå eller cykle og nyde den fantastiske panoramaudsigt over Zürichsøen og Alperne.

Hvordan kommer man til Uetliberg? Fra Zürich HB - hvor dit tog eller din tur sætter dig af - kan du tage S10-toget til Uetliberg. Det er en gåtur på 30 minutter. Bjerget ligger 500 meter fra stoppestedet.

Når du er der, må du ikke gå glip af chancen for at se byen fra observationsdækket i Uetliberg-tårnet, som giver den bedste udsigt over landskabet.

Nat

Schweizisk fondue| ©t-mizo
Schweizisk fondue| ©t-mizo

Som afslutning på dagen kan du forkæle dig selv med en tur rundt i Zürich om bord på en Tuk Tuk, mens du spiser vin og schweizisk ostefondue.

Disse ture varer normalt mellem 90-120 minutter og tager dig gennem hjertet af byen, hvor du blandt andet kommer forbi Grossmünsterplatz, Schauspielhaus, Sechseläuten, Bellevue, Wasserkirche, Grossmünster og Münsterhof. Omkring Europaallee 8 finder du nogle af de virksomheder, der tilbyder disse ture.

Book en tuk tuk-tur i Zürich

Dag 3: Europa fra oven: De schweiziske alper, Grindelwald, Jungfraujoch og Lauterbrunnen

Jungfraujoch| ©Richard Mortel
Jungfraujoch| ©Richard Mortel

På tredjedagen, efter at have nydt de bedste ting at se og gøre i Zürich, anbefaler jeg, at du tager op i højderne i de schweiziske alper. Ruten tager dig gennem den charmerende landsby Interlaken, efterfulgt af Berner Oberland, svævebanen Eiger Express, op til Jungfrau Peak, en af de højeste toppe i Schweiz.

Du kan foretage rejsen på egen hånd ved at tage en bus fra Sihlquai Central Station til Interlaken Station, hvor du skal hoppe på et af de bedste naturskønne tog fra Zürich.

Afhængigt af hvad du vil se, kan du tage forskellige busser for at se Grindelwald-landskabet og Eiger-gletsjerstationen.

Alternativt kan du for nemheds skyld tage en dagstur til de schweiziske alper fra Zürich.

I begge tilfælde er udgangspunktet det samme, men forskellen er, at du ikke behøver at holde styr på tog-, bus- og forbindelsestider. Og så kan du lytte til guidernes kommentarer og anekdoter.

Interlaken

Interlaken er en smuk by, der ligger mellem to smaragdgrønne søer, Thun og Brienz. Når du tager på udflugt til Interlaken fra Zürich, vil du befinde dig midt i en panoramaudsigt over snedækkede bjerge og hyttebyer.

Når du ankommer til Interlaken, kan du udforske det omkringliggende område. Du kan f.eks:

 • Gå ombord et krydstogt på de to søer. Med afgang fra Thun, Interlaken West, Interlaken East eller Brienz tager turen dig til St. Beatus-hulerne,Giessbach-vandfaldet, Oberhofen-slottet - det mest fotograferede på Instagram, Hunegg-slottet- en fransk signaturkonstruktion, der ikke går ubemærket hen, det fabelagtige Thun-slot og mange flere.
 • Kryds Sigriswil Panorama Bridge. Det er en af de tre hængebroer på den populære panoramiske rundsti ved Thun-søen, der forbinder bjerg- og søbredsstierne. Hvis udsigten fra dalen er storslået, så forestil dig, hvordan byen ser ud 182 meter over havets overflade (se videoenaf Sigriswil Panoramabrücke).
 • Gå rundt om Brienz-søen. At vandre i bjergene i Berner Oberland og det alpine miljø får de besøgende til at slappe af.
 • Nyd den bedste udsigt over dalen fra kabelbanen Harder Kulm.
 • Gå en tur gennemHarder Alpine Wildlife Park for at se murmeldyr og alpine stenbukke.

Der er masser af interessante ting at lave i Interlaken, og man kan sagtens bruge en hel dag. Sammenlignet med andre byer i Schweiz behøver du heller ikke at bruge mange penge her.

Book en udflugt til Interlaken

Grindelwald

Grindelwald svævebane| © allPhoto Bangkok
Grindelwald svævebane| © allPhoto Bangkok

Dette er endnu en landsby, der fortryller med sine typiske træhuse, men det er ikke den eneste attraktion her. På din tur til Grindelwald kan du tage svævebanen Eiger ExpressV-kabelbanen og nå Mount First (2.200 m) eller Männlichen (2.100 m) på rekordtid.

Der findes også oplevelsespakker, hvor man kan vælge mellem fire aktiviteter:

 • First Flyer. Rejsende, der ønsker at opleve den alpine brise på første hånd, har mulighed for at bevæge sig på en 800 m lang zip-line med 84 km/t, siddende i en stol kun omgivet af et landskab på 10. Denne aktivitet er tilgængelig om sommeren og vinteren. Alle personer med en vægt mellem 35 og 125 kg og adrenalinelskere er velkomne.
 • Første svævefly. Denne aktivitet fortjener at blive omdøbt til ørneflyvning, da du klatrer op ad en svævebane for at flyve i en svæveflyver med 83 km/t sammen med 3 andre vovehalse. Du skal være 10 år eller ældre for at deltage i denne aktivitet, minimum 1,3 m høj og må maksimalt veje 125 kg.
 • Mountain Cart. Alpine Mountain Go-kart, en af de bedste ting at lave i Zürich om vinteren. Alt, hvad du behøver, er passion på hjul og en højde på 1,3 m.
 • Trottibike løbehjul. En kombination af scooter og cykel er ankommet til de schweiziske alper og hedder Trottibike. Kørslen er behagelig, selv på ujævne overflader, takket være dens stødabsorbering og dæk. Trottibike har en voksenversion og en børneversion, som er perfekt til familieture. Alle, der er højere end 1,25 m, er velkomne til at nyde denne aktivitet.

Book en tur til Grindelwald

Jungfraujoch

Midt i frodige landskaber med gletsjere, floder, dale og vandfald når du Jungfraujoch, en af de højeste toppe i Europa med en højde på 3.454 meter.

Du kan nå dette sted med den samme svævebane, som du tog i Grindelwald, eller med tog, hvis du beslutter dig for at tage direkte fra Interlaken.

I Jungfrau-bjergregionen er der snefald 365 dage om året. Her finder du det berømte Sfinx-observatorium, hvor udsigten over Alperne er betagende. Som afrunding på din tur har du højdepunktet i vente, Ispaladset, et fascinerende museum, hvor kunst er skåret ud af frossent vand. Book en udflugt til Jungfraujoch og nyd det med stil.

Book en tur til Jungfraujoch