Bedste panoramatog fra Zürich

Skønheden i Schweiz' bjerge og dale er en af Europas mest eftertragtede turistattraktioner. En af de bedste måder at opleve den på er med tog.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minutters læst

Bedste panoramatog fra Zürich

Damptog i den øvre Rhônedal | © Erich Westendarp

Zürich er en by fuld af aktiviteter og turistattraktioner. Dens beliggenhed gør den også til den perfekte destination, hvorfra man kan komme til andre byer, takket være den fremragende og moderne schweiziske jernbanetjeneste.

Derfor anbefaler jeg, at du overvejer at tage en tur med et naturskønt tog for at beundre skønheden i denne region. Takket være disse ruter vil du kunne nyde det smukke bjerglandskab, der omgiver denne schweiziske by.

1. Rack railway-udflugt gennem Berns landsbyer

Eiger-stien i Alperne| ©Julita
Eiger-stien i Alperne| ©Julita

Denne tur giver dig mulighed for nemt at forbinde byen Zürich og det Berner Oberland. Det er den mest komfortable måde at opleve et naturskønt tog på, hvis du bor i den schweiziske hovedstad.

Denne tur starter med en bus, der kører dig fra parkeringspladsen ved Sihlquai busterminal. Bussen sætter dig af ved Interlarken station, hvor dit togeventyr gennem de episke schweiziske bjerge begynder.

Et af vidundere ved denne tur er, at du vil være i stand til at værdsætte den højde, som disse tog når, mens du beundrer det smukke landskab i Eiger-, Monch- og Jungfrau-bjergkæderne.

En bonus ved denne tur er, at du vil blive ledsaget af en guide, der vil forklare eventuelle spørgsmål, du måtte have om geografien, togets historie og al den skønhed, du ser under turen.

Nyttige fakta

  • Varighed: Turen har en samlet varighed på 12 timer
  • Pris: Ca. 296 euro

2. Gletsjerekspressen

Glacier Express| ©BazzaBoy
Glacier Express| ©BazzaBoy

Glacier Express betragtes som en af de smukkeste togture i verden. Det blev indviet i 1930 og har base i to skisportssteder, Sankt Moritz og Zermatt, og kører gennem centrum og dalene i de schweiziske alper og passerer gennem store skisportssteder som Chur, Distentis, Andermatt og Oberwald.

Selvom ruten er 291 km lang, tager Glacier Express cirka 8 timer at gennemføre. Det er derfor, det ofte omtales som "verdens langsomste eksprestog".

Toget er et godt eksempel på, at der er ting i livet, der er bedst at nyde i et langsommere tempo, da dets hastighed giver dig mulighed for at hvile og beundre landskabet.

Hvis 8 timer i et tog virker som lang tid, kan du vælge at tage mellemrejser. Hvis du kigger på køreplanerne for de forskellige tog, kan du vælge den korteste mulighed for at rejse med dette tog. På den måde kan du skræddersy den naturskønne togtur, så den passer til din tidsplan

En af hovedattraktionerne ved denne rejse er, hvordan toget snor sig gennem Alpernes komplicerede geografi. Glacier Express kører over næsten 300 broer, hvorfra man kan nyde skønheden i de schweiziske bjerge og dale.

Du kan også se tekniske bedrifter som de 91 tunneler, der går på kryds og tværs af bjergene. Den vigtigste af disse er Furka, som er mere end 15 kilometer lang.

Komfort

Toget har store vinduer, komfortable sæder og en omfattende menu med lækre schweiziske retter. Hvis du ønsker det, kan du desuden lytte til audioguides på mere end 6 sprog, herunder spansk, med hovedtelefoner under hele rejsen. Dette vil hjælpe dig med at lære interessante fakta om de steder, du besøger, samt historien om toget og hver landsby, du besøger.

På grund af rejsens længde er der kun 4 daglige afgange, hvoraf kun 2 tager hele rejsen. Derfor anbefaler jeg, at du tager højde for dette, når du booker toget. Husk, at ud over din billet kræver dette tog, at du reserverer din plads, og det kan gøres op til 90 dage i forvejen.

Hvad du kommer til at se på toget

En af de mest interessante seværdigheder er, hvordan de schweiziske jernbanebygere formåede at lave store tunneler, der passerer gennem Alperne. Den mest berømte er Furkapasset, der blev bygget i 1982, og som gør det muligt for toget at køre 365 dage om året. Tidligere forhindrede sne denne strækning i at køre om vinteren.

Den mest berømte er Landwasser-viadukten, som spænder over Landwasser-floden. Når du krydser floden, giver viaduktens krumning dig mulighed for at se toget i hele dets længde. Jeg anbefaler, at du finder en plads for enden af toget for bedre at kunne nyde dette.

Hvis du beslutter dig for at tage hele turen, kan du se skønheden ved Matterhorn i Zermatt, som du nemt kan identificere, da det har en form, der ligner en hajfinne.

Sådan kommer du dertil fra Zürich

Selvom Glacier Express' nærmeste mulighed i forhold til Zürich er togstationen i Chur, anbefaler jeg, at man tager hele turen mellem Zermatt og St. Moritz for at nyde den unikke natur. Moritz. For at gøre dette bør du ideelt set tage til en af hovedstationerne for at begynde din rejse.

Selvom der er ture, der tilbyder denne mulighed, er den mest anbefalede måde at komme til en af Glacier Express' hovedstationer med tog. For at gøre det foreslår jeg, at du ankommer en dag før turen, da du ikke ønsker at have for lidt tid.

Husk også, at næsten alle tog kører om morgenen mellem kl. 8 og 10, så det er tilrådeligt at sove ved en af terminalerne, enten for at tage af sted eller for at komme tilbage.

Hvis du ikke ønsker at tage hele turen, kan du tage et intercitytog fra Zürich til Chur, og derfra hoppe på Glacier Express i den retning, du ønsker.

  • Fra Zürich til Zermatt: Den mest bekvemme måde er at tage et intercitytog fra Zürich til Visp station, hvor du kan forbinde Visp med Zermatt med regionaltog. Når du er i Zermatt, kan du tage Glacier Express fra perron 4 på stationen.
  • Fra Zürich til St. Moritz: Tag først intercitytoget til Landquart station. Derefter kan du tage regionaltoget til St Moritz. I St Moritz kan du gå ombord på Glacier Exress fra perron 3.

Book en dagstur i Alperne fra Zürich

3. Bernina-ruten (Coira - Tirano)

Bernina-ekspressen| ©Andreas Stutz
Bernina-ekspressen| ©Andreas Stutz

Denne naturskønne togrejse er en af de smukkeste i Europa og er ideel til at forbinde Schweiz med Norditalien. Den afgår fra Coira station og ankommer til den italienske station Tirano.

En af hovedattraktionerne ved denne rute er, at den klatrer op til 2.500 meter over havets overflade på sin beskedne 129 km lange rute. Disse stigninger og nedstigninger giver en spændende tur.

Ikke alene kan du køre gennem 55 tunneler og over 195 broer, men du kan også nyde det smukke landskab i de centrale alper. Ud over at være en af Schweiz' vigtigste turistattraktioner har Bernina Express været på UNESCO's verdensarvsliste siden 2006.

Hvis du vil rejse til og fra Zürich, er du nødt til at rydde alle dine planer for dagen, da rejsen kan tage hele dagen. Generelt vil det tage dig mellem 9 og 10 timer at gennemføre hele turen, fordi udrejsen vil tage dig omkring 4 til 5 timer. Jeg anbefaler, at du udnytter turen til at hvile dig i Tirano og besøge denne smukke italienske by i regionen Lombardiet.

Selvom det kan afhænge af den valgte billetkategori eller -værdi, har toget mange bekvemmeligheder, såsom rummelige sæder, store vinduer til at se på landskabet og audioguider på forskellige sprog.

Det er vigtigt at bemærke, at dette tog ikke har en restaurantvogn. Selvom der er en frigobar om bord, hvor man kan købe snacks, slik og drikkevarer, foreslår jeg, at du overvejer at spise frokost, når du kommer til Tirano.

Hvad du vil se på denne rute

Denne rute giver mulighed for at rejse langs et stykke jernbaneteknik: Brusio-spiralviadukten. Da denne rute blev bygget, forsøgte man at ændre det naturlige miljø så lidt som muligt. Derfor vil du ikke se nogen tunneler omkring Brusio. Denne viadukt blev skabt for at løse en fejlberegning i hældningsprojektionen.

På denne tur kan du også se Bernina-massivet fra Montebellokurven. En anden naturlig attraktion er Morteratsch-gletsjeren. Også de tre søer Lej Pitschen og Lago Bianco.

Sådan kommer du hertil fra Zürich

Denne rute betjenes af to forskellige typer tog: det klassiske regionaltog og Bernina Express scenic train. Sidstnævnte kan ikke tages direkte fra Zürich. For at gøre det skal du tage et intercitytog til Chur station, hvor du kan gå ombord på Brenina Express til Tirano.

Panoramatoget på denne rute er en fremragende mulighed med sine store vinduer, komfortable sæder, minibar og audioguides på forskellige sprog.

Men hvis du ikke har så meget tid eller gerne vil tage et enkelt tog fra Zürich til Tirano, kan du tage regionaltoget direkte. Det har den fordel, at det er hyppigere og kører direkte, så du kommer hurtigere frem. Ulempen er, at det ikke har de brede vinduer som det naturskønne tog, og det har en tendens til at være dyrere, hvis det ikke er booket på forhånd.

4. Golden Pass

Interlaken-søen| ©Tucker Monticelli
Interlaken-søen| ©Tucker Monticelli

En af de bedste muligheder, hvis du kun er i Schweiz i kort tid og gerne vil se det bedste landskab i Alperne. Zürich er en god mulighed for 1-dags ture, hvor man kan se de smukkeste steder i Schweiz. Hvis du bor i eller omkring Zürich, anbefaler jeg, at du tager et tog, der fører dig til Luzern for at starte din tur.

Med Golden Pass tager rejsen Luzern - Montreaux ca. 5,5 timer, så hvis du beslutter dig for at tage turen fra Zürich, kommer du til at bruge ca. 12 timer på forskellige tog. For at komme dertil fra Zürich har du forskellige muligheder: tag et tog til Lucerne station eller en bus fra Zürich busterminal til Lucerne. Jeg anbefaler toget, da det er den mest direkte og hurtigste løsning.

Den naturskønne rute er opdelt i 3 forskellige sektioner.

  • Interlaken
  • Zweisimmen
  • Montreux

Bemærk, at hvis du vil køre hele ruten, skal du stå af toget to gange for at komme på det næste. Hver sektion er fantastisk, så her er de vigtigste attraktioner i hver sektion og deres vigtigste funktioner.

Afsnit 1: Luzern til Interlaken Ost

Dette afsnit kan også findes som "Luzern-Interlaken Express". Afstanden mellem Luzern og Interlaken er omkring 100 kilometer, og ekspressen tilbagelægger den på en time og 50 minutter. Som du måske har bemærket, er dette tog ikke kendt for sin hastighed, da det bruger et perfekt tempo til at kunne beundre det smukke landskab i detaljer.

Det skyldes, at du på denne strækning vil kunne beundre Lucerne-søen, Sarnen og Lungern. Jeg anbefaler, at du vælger pladserne på højre side, når du bestiller plads på denne strækning, da du så har mulighed for at se søerne, og hvordan de reflekterer bjergene.

Når du har passeret søerne, stiger toget til 1059 meter over havets overflade for at krydse Bruning-passet. Efter denne utrolige opstigning begynder det at gå ned gennem dalen, indtil det når Meiringen. Efter at have krydset den smukke Hasli-dal vil du kunne beundre den fantastiske Brienz-sø.

Sektion 2: Interlaken Ost til Zweisimmen

Interlaken betragtes som Golden Pass-porten til Jungfrau-regionen. Hvis du har tid, er denne region ideel at besøge på alle tider af året. Der er flere skiløjper med en længde på 12-14 km, hvoraf 40% kan producere kunstig sne.

Om sommeren kan du nyde mere end 500 km afmærkede vandre- og trekkingruter, enten for at besøge søerne eller for at bestige de mest berømte bjerge som Eiger, Mönch og Jungfrau.

Når du fortsætter din vej til Zweisimmen, kan du beundre skønheden i byen Spiez og panoramaudsigten over den berømte Thun-sø. Hvis du er opmærksom, vil du også kunne beundre Niesen-bjergets særlige form.

Sektion 3: Zweisimmen til Montreux

Denne sidste del af rejsen, som også er den del, hvor du forlader det tysktalende Schweiz og kommer ind i det fransktalende Schweiz, er det højeste punkt på linjen: byen Gstaad.

Når du bestiller dine billetter til denne rejse, kan du vælge mellem Golden Pass Classic og Golden Pass Panoramic. Førstnævnte er et tog med "belle epoque"-vogne. De har al den luksus, man kender fra Orientekspressen, så det er som at rejse tilbage i tiden. Jeg anbefaler, at du booker disse pladser tidligt, da de hurtigt bliver udsolgt

Golden Pass Panoramic i denne sektion er også en unik oplevelse, da disse moderne enheder har store vinduer, masser af plads og alle bekvemmeligheder. Men nogle af disse tog har noget unikt, nemlig muligheden for at investere et par ekstra euro for at reservere "luksus-VIP-sæder" i den første vogn. Her bliver oplevelsen unik, da du vil føle, at du kører togformationen.

Ekstra: Chokoladetoget

Chokoladetoget på stationen| ©Paula Funnell
Chokoladetoget på stationen| ©Paula Funnell

Hvis du vælger at rejse mellem maj og september, kan du opleve denne lækre rejse. Denne strækning giver dig mulighed for at rejse mellem Montreaux og Montbovon, mens du smager på de bedste chokolader og oste i regionen.

Hvis du har en sød tand, tager dette tog dig til Nestlé-fabrikken i Broc. En ekstra attraktion er, at du kan køre med de historiske Belle Epoque-tog, som om du var i en førsteklasses vogn fra 1915.

Hvad er det bedste tidspunkt at tage et naturskønt tog?

Sneklædt togstation i Alperne| ©Tambako the Jaguar
Sneklædt togstation i Alperne| ©Tambako the Jaguar

En af fordelene ved naturskønne tog er, at der ikke er noget tidspunkt på året, der er bedre end et andet, da hver station har sin egen unikke skønhed. De er alle meget moderne og har alle bekvemmeligheder til enhver form for temperatur. Desuden er ruterne designet til at køre i al slags vejr, uanset om det er tåge, sne eller regn.

Om foråret og sommeren er vejret ideelt til at beundre naturens skønhed og pragt. Hvis du vil stå af toget på en af stationerne, tilbyder Schweiz desuden mange trekking-aktiviteter, hvor du kan beundre skønheden ved søer og bjerge. Zürich byder også på mange fremragende muligheder om sommeren for at supplere din rejse.

Om efteråret og sommeren er de naturskønne tog det perfekte sted at beundre, hvordan sneen forstærker regionens skønhed: Du vil ikke kun se de traditionelle schweiziske alpehuse med deres snedækkede tage, men også skovene og de snedækkede bjergskråninger.

De fleste af disse tog ankommer til større skisportssteder, så du har mulighed for at stå på ski eller snowboard ved mere end én lejlighed. Jeg anbefaler, at du ikke går glip af muligheden for at besøge Zürich om vinteren, fordi det er et sted fuld af aktiviteter og muligheder for at nyde din ferie fuldt ud.