Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Bedste panoramatog fra Zürich

Schweiz' smukke bjerge og dale er en af Europas mest eftertragtede turistattraktioner. En af de bedste måder at opleve den på er med tog.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minutters læst

Bedste panoramatog fra Zürich

Damptog i den øvre Rhône-dal | © Erich Westendarp

Zürich er en by fuld af aktiviteter og turistattraktioner. Beliggenheden gør den også til den perfekte destination, hvorfra man kan komme til andre byer takket være den fremragende og moderne schweiziske jernbanetrafik.

Hvis du vil beundre skønheden i denne region, anbefaler jeg, at du overvejer at tage en tur med et scenetog. Takket være disse ruter kan du nyde det smukke bjerglandskab, der omgiver denne schweiziske by.

1. Udflugt med tandhjulsbane gennem landsbyerne i Bern

Eiger Trail i Alperne| ©Julita
Eiger Trail i Alperne| ©Julita

Denne tur giver dig mulighed for nemt at forbinde byen Zürich og Berner Oberland. Det er den mest behagelige måde at opleve et scenetog på, hvis du bor i den schweiziske hovedstad.

Turen starter med en bus, der kører dig fra parkeringspladsen ved busterminalen i Sihlquai. Bussen sætter dig af på Interlarken station, hvor togeventyret gennem de episke schweiziske bjerge begynder.

Et af vidunderene ved denne tur er, at du vil kunne opleve den højde, som disse tog når, og hvordan de kører gennem bjerge og dale, mens du beundrer det smukke landskab, som bjergkæderne Eiger, Monch og Jungfrau byder på.

En fordel ved denne tur er, at du vil få hjælp af en guide, som vil forklare alle de spørgsmål, du måtte have om geografi, togets historie og alt det smukke, du ser under turen.

Nyttige oplysninger

  • Varighed: Turen har en samlet varighed på 11 timer og 30 minutter.
  • Pris: ca. 150 euro

2. Glacier Express

Glacier Express| ©BazzaBoy
Glacier Express| ©BazzaBoy

Glacier Express anses for at være en af de smukkeste togture i verden. Den blev indviet i 1930 og har endestation i to skisportssteder: Sankt Moritz og Zermatt, og dens rute går gennem de schweiziske alpernes centrum og dale og passerer gennem store skisportssteder som Chur, Distentis, Andermatt og Oberwald.

Selv om ruten er 291 km lang, tager hele rejsen med Glacier Express ca. 8 timer. Det er derfor, at det ofte kaldes "det langsomste ekspresstog i verden".

Dette tog er et godt eksempel på, at der er ting i livet, der er bedst at nyde i et langsommere tempo, da hastigheden giver dig mulighed for at hvile dig og beundre landskabet.

Hvis 8 timer på et tog virker som lang tid, kan du vælge at tage en mellemliggende rejse. Hvis du kigger på køreplanerne for de forskellige tog, kan du vælge den korteste mulighed for at rejse med dette tog. På den måde kan du skræddersy turen med dette naturskønne tog, så den passer til din tidsplan.

En af hovedattraktionerne på denne tur er, hvordan toget snor sig gennem alpernes indviklede geografi. Glacier Express kører over næsten 300 broer, hvorfra du kan nyde de schweiziske bjerges og dales skønhed.

Du kan også se tekniske bedrifter som f.eks. de 91 tunneller, der går på kryds og tværs gennem bjergene. Den vigtigste af disse er Furka, som er mere end 15 kilometer lang.

Komfort

Selv om dette kan variere afhængigt af den kategori, du vælger, er der garanti for en behagelig rejse. Toget har store vinduer, komfortable sæder og en omfattende menu, hvor du kan smage det udsøgte schweiziske køkken.

Hvis du ønsker det, kan du desuden lytte til audioguider på mere end 6 sprog, herunder spansk, med hovedtelefoner under hele rejsen. Det vil hjælpe dig med at lære interessante fakta om de steder, du besøger, samt om togets og de enkelte byers historie.

På grund af rejsens længde er der kun 4 afgange dagligt, hvoraf kun 2 afgår hele rejsen. Derfor anbefaler jeg, at du tager højde for dette, når du bestiller toget. Husk, at dette tog kræver, at du ud over din billet også skal reservere din plads, og det kan du gøre op til 90 dage i forvejen.

Hvad du vil se på denne tur

En af de mest interessante attraktioner er, hvordan det lykkedes de schweiziske jernbanebyggere at lave store tunneler midt i Alperne. Det mest berømte er Furka-passet, der blev bygget i 1982, og som gør det muligt at køre med toget 365 dage om året. Tidligere har sne forhindret denne strækning i at køre om vinteren.

Den mest berømte er Landwasser-viadukten, som spænder over Landwasser-floden. Når du krydser floden, giver viaduktens krumning dig mulighed for at se hele togets længde. Jeg anbefaler, at du finder et sted i nærheden af togets ender for bedre at kunne nyde dette.

Hvis du beslutter dig for at tage hele turen, kan du se Matterhorns skønhed i Zermatt, som du nemt kan genkende, da det har en form, der ligner en hajfinne.

Sådan kommer du dertil fra Zürich

Selvom den nærmeste Glacier Express-mulighed til Zürich er togstationen i Chur, anbefaler jeg, at du tager hele turen mellem Zermatt og St. Moritz for at nyde det unikke landskab. Det er bedst at tage til et af de to endestationer for at begynde rejsen.

Selv om der er ture, der tilbyder denne mulighed, er den mest anbefalede måde at komme til en af Glacier Express-terminalerne på at tage toget. Jeg foreslår, at du ankommer dagen før, du vil rejse, da du ikke ønsker at være presset af en stram tidsplan.

Husk også, at næsten alle tog afgår om morgenen mellem kl. 8 og 10, så det er tilrådeligt at sove på en af terminalerne, enten for at tage af sted eller for at komme tilbage.

Hvis du ikke ønsker at tage hele turen, kan du tage et intercitytog fra Zürich til Chur og derfra hoppe på Glacier Express i den retning, du ønsker at rejse.

  • Fra Zürich til Zermatt: Den mest bekvemme måde er at tage et intercitytog fra Zürich til Visp station, hvor du kan forbinde Visp med Zermatt med et regionalt tog. Når du er i Zermatt, kan du tage Glacier Express fra perron 4 på stationen.
  • Fra Zürich til St. Moritz: Tag først intercitytoget til Landquart station. Derefter kan du tage regionaltoget til St Moritz. I St Moritz kan du stige om bord på Glacier Exress fra perron 3.

Book en dagstur i Alperne fra Zürich

3. Berninastrækningen (Coira - Tirano)

Bernina Express| ©Andreas Stutz
Bernina Express| ©Andreas Stutz

Denne naturskønne togrejse er en af de smukkeste i Europa og er ideel til at forbinde Schweiz med Norditalien. Den afgår fra Coira station og ankommer til den italienske station i Tirano.

En af de største attraktioner ved denne rute er, at den på de beskedne 129 km rute stiger op til 2.500 meter over havets overflade. Disse stigninger og nedkørsler giver en spændende tur.

Du kan ikke kun køre gennem 55 tunneller og over 195 broer, men du kan også nyde det smukke landskab i de centrale alper. Ud over at være en af Schweiz' vigtigste turistattraktioner har Bernina Expressensiden 2006 været på UNESCO's verdensarvsliste.

Hvis du ønsker at komme frem og tilbage fra Zürich, skal du planlægge alle dine planer for dagen, da rejsen kan tage hele dagen. Det vil normalt tage dig mellem 9 og 10 timer at foretage hele turen, da en enkelt tur tager dig ca. 4 til 5 timer. Jeg anbefaler, at du benytter dig af turen til at hvile dig i Tirano og besøge denne smukke italienske by i Lombardiet.

Selv om det kan afhænge af den valgte billetkategori eller billetværdi, har toget mange bekvemmeligheder, f.eks. rummelige sæder, store vinduer til at betragte landskabet og lydguider på forskellige sprog.

Det er vigtigt at bemærke, at dette tog ikke har en restaurantvogn. Selv om der er en frigobar om bord til snacks, lækkerier og drikkevarer, foreslår jeg, at du overvejer at spise frokost, når du ankommer til Tirano.

Hvad du vil se på denne tur

Denne rute giver mulighed for at køre over et jernbaneteknisk kunstværk: Brusio-spiralviadukten. Da denne rute blev anlagt, forsøgte man at ændre det naturlige miljø så lidt som muligt. Derfor vil du ikke se nogen tunneller omkring Brusio. Denne viadukt blev bygget for at løse en fejlberegning i hældningsprojektionen.

På denne tur kan du også se Berninamassivet fra Montebello-kurven. En anden naturlig attraktion er Morteratsch-gletcheren. Også de tre søer Lej Pitscheny Lago Bianco.

Sådan kommer du dertil fra Zürich

Denne rute betjenes af to forskellige togtyper: det klassiske regionaltog og Bernina Express-toget til naturskønne områder. Sidstnævnte kan ikke tages direkte fra Zürich. For at gøre det skal du tage et intercitytog til Chur station, hvor du kan stige på Brenina Express-toget til Tirano.

Panoramatoget på denne rute er et glimrende valg på grund af de store vinduer, de komfortable sæder, minibaren og audioguider på forskellige sprog.

Men hvis du er i tidsnød eller ønsker at tage et enkelt tog fra Zürich til Tirano, kan du tage regionaltoget direkte. Denne har den fordel, at den er hyppigere og kører direkte, så du kommer hurtigere frem. Ulempen er, at det ikke har de brede vinduer som scenetoget og har tendens til at være dyrere, hvis du ikke bestiller på forhånd.

4. Golden Pass

Interlaken-søen| ©Tucker Monticelli
Interlaken-søen| ©Tucker Monticelli

En af de bedste muligheder, hvis du skal være i Schweiz i kort tid og ønsker at se de bedste landskaber i Alperne. Zürich er en god mulighed for en dagstur for at se de smukkeste steder i Schweiz. Hvis du bor i eller omkring Zürich, anbefaler jeg, at du tager et tog, der fører dig til Luzern.

Med Golden Pass tager turen Luzern - Montreaux ca. 5,5 timer, så hvis du beslutter dig for at tage turen fra Zürich, vil du bruge ca. 12 timer på forskellige tog. Du har forskellige muligheder for at komme dertil fra Zürich: Du kan tage et tog til Luzern station eller en bus fra Zürich busterminal til Luzern. Jeg anbefaler at tage toget, da det er den hurtigste og mest direkte løsning.

Den naturskønne rute er opdelt i 3 forskellige afsnit.

  • Interlaken
  • Zweisimmen
  • Montreux

Bemærk venligst, at hvis du ønsker at tage hele turen, skal du stå af toget to gange for at stige på det næste tog. Hver sektion er fantastisk, så her er de vigtigste attraktioner i hver sektion og deres vigtigste funktioner.

Afsnit 1: Luzern til Interlaken Ost

Denne strækning kan også findes som "Luzern-Interlaken Express". Afstanden mellem Luzern og Interlaken er ca. 100 km, og ekspresbussen tilbagelægger den på 1 time og 50 minutter. Som du måske har bemærket, er dette tog ikke kendt for sin hastighed, da det kører i et perfekt tempo for at kunne beundre det smukke landskab i detaljer.

Det skyldes, at du på denne strækning vil kunne beundre Luzernsøen, Sarnen og Lungern. Jeg anbefaler, at du, når du bestiller pladser på denne strækning, vælger pladserne i højre side, da du vil kunne se søerne, og hvordan de afspejler bjergene.

Når toget har passeret søerne, stiger toget til 1059 meter over havets overflade for at krydse Bruningpasset. Efter denne utrolige opstigning begynder den at køre nedad gennem dalen, indtil den når Meiringen. Når du har krydset den smukke Hasli-dal, kan du beundre den fantastiske Brienz-sø.

Strækning 2: Interlaken Ost til Zweisimmen

Interlarken anses for at være Golden Pass-porten til Jungfrau-regionen. Hvis du har tid, er denne region ideel at besøge på alle tider af året. Der er flere pister med en længde på mellem 12 og 14 km, hvoraf 40 % kan producere kunstig sne.

Om sommeren kan du nyde mere end 500 km afmærkede vandre- og trekkingruter, enten for at besøge søerne eller for at bestige de mest berømte bjerge som Eiger, Mönch og Jungfrau.

På din videre færd mod Zweisimmen vil du se den smukke by Spiez og panoramaudsigten over den berømte Thun-sø. Hvis du er opmærksom, kan du også beundre den særlige form af Niesen-bjerget.

Afsnit 3: Zweisimmen til Montreux

På denne sidste del af ruten, hvor du forlader det tyske Schweiz for at komme ind i det franske Schweiz, finder du det højeste punkt på denne rute: byen Gstaad.

Når du bestiller billetter til denne rejse, kan du vælge mellem Golden Pass Classic og Golden Pass Panoramic. Førstnævnte er et tog med belle epoque-vogne. De har al den luksus, der findes i Orient Express-vognene, så det er som at rejse tilbage i tiden. Jeg anbefaler, at du bestiller disse pladser i god tid, da de har tendens til at blive hurtigt udsolgt.

Golden Pass Panoramic i denne sektion er også en unik oplevelse, da disse moderne enheder har store vinduer, masser af plads og alle bekvemmeligheder. Men nogle af disse tog har noget unikt, nemlig muligheden for at investere et par ekstra euro for at reservere "luksus VIP-pladser" i den første vogn. Her bliver oplevelsen unik, da du vil føle, at du kører togformationen.

Ekstra: Chokoladetoget

Chokoladetog på stationen| ©Paula Funnell
Chokoladetog på stationen| ©Paula Funnell

Hvis du vælger at rejse mellem maj og september, kan du opleve denne lækre rejse. Denne strækning giver dig mulighed for at rejse mellem Montreaux og Montbovon, mens du smager på de bedste chokolader og oste i regionen.

Hvis du har en sød tand, kan du med dette tog komme til Nestlé-fabrikken i Broc. En ekstra attraktion er, at du kan rejse i de historiske Belle Epoque-tog, som om du sad i en første klasses vogn fra 1915.

Hvornår er det bedste tidspunkt at tage et scenetog?

Snedækket togstation i Alperne| ©Tambako the Jaguar
Snedækket togstation i Alperne| ©Tambako the Jaguar

En af fordelene ved scenic toge er, at der ikke er noget tidspunkt på året, der er bedre end et andet, da hver station har sin egen unikke skønhed. De er alle meget moderne og har alle bekvemmeligheder til alle temperaturer. Og ruterne er designet til at kunne løbes i al slags vejr, uanset om det er tåge, sne eller regn.

Om foråret og sommeren er vejret ideelt til at beundre naturens skønhed og pragt. Hvis du ønsker at stå af toget på en af stationerne, tilbyder Schweiz desuden mange vandreaktiviteter, hvor du kan beundre skønheden ved søer og bjerge. Zürich har også mange gode sommermuligheder, der kan supplere din rejse.

Om efteråret og sommeren er scenetogene det perfekte sted at beundre, hvordan sneen fremhæver regionens skønhed: Du kan ikke kun se de traditionelle schweiziske alpehuse med deres snedækkede tage, men også skovene og de sneklædte bjergsider.

De fleste af disse tog kører også til større skisportssteder, så du har mulighed for at stå på ski eller snowboard ved mere end én lejlighed.
Jeg anbefaler, at du ikke går glip af muligheden for at besøge Zürich om vinteren, for det er et sted fuld af aktiviteter og muligheder for at få mest muligt ud af din ferie.