Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Bedste ting at gøre i Zürich

Det er Schweiz' eneste metropol og landets mest dynamiske og kosmopolitiske by. Glem alt om forudfattede meninger, Zürich vil helt sikkert overraske dig.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

10 minutters læst

Bedste ting at gøre i Zürich

Udsigt over Zürich | © Henrique Ferreira

Har du booket en flybillet til Schweiz' finansielle hovedstad? Godt gået! Dette hjørne af det schweiziske forbund er hjemsted for middelalderlige bygninger, store banker, historiske chokoladefabrikker og frodig natur.

Læs videre for at finde ud af, hvad du skal se og gøre i Zürich, Schweiz' mest overraskende by. Du vil ikke fortryde det!

1. Start din tur i Altstadt

Altstadt| © Tomek Baginski
Altstadt| © Tomek Baginski

Byens middelalderlige hjerte kaldes Altstadt og ligger på et privilegeret sted: det følger den sidste del af Limago-floden, indtil den løber ud i Zürich-søen. De mest berømte områder og monumenter er koncentreret i dette område:

Se udstillingerne på Cabaret Voltaire

Vidste du, at dadaismen blev født i Zürich? I 1916, da Første Verdenskrig rasede, søgte intellektuelle og kunstnere tilflugt i den schweiziske by.

Deres mødested var Cabaret Voltaire, som inspirerede til fødslen af denne bevægelse, der afskyede krig og det borgerlige samfund og hyldede kaos, spontanitet og det irrationelle.

I dag er det et udstillingssted med en tilstødende bar. På den officielle hjemmeside kan du finde alle de oplysninger, du har brug for, for at finde ud af, hvad der tilbydes på et givet tidspunkt.

Spadseretur gennem Lindenhof

Den ældste del af byen. Den blev grundlagt som en keltisk bosættelse, husede en fæstning i romertiden og blev senere den officielle residens for Ludwig den Germanske, barnebarnet til den mere berømte Karl den Store. Den ligger højt, og fra gaderne kan man se floden Limago og den gamle bydel.

Her finder man rådhuset, to vigtige kirker - Peterskirche og Fraumünster, der er kendt for Chagalls glasmosaikker - og gågaden Augustinergasse.

Hvis du leder efter overnatning, kan dette område varmt anbefales, og her ligger også en række restauranter, hvor du kan slappe af under din Zürich-tur.

Gå ind i Grossmünster

Over tagene i byens centrum stikker en streng kirke op i himlen. Den kan genkendes på de to parallelle nygotiske tårne, der blev føjet til strukturen i det 18. århundrede. Den spillede en vigtig rolle både i opbygningen af den schweiziske nationale identitet og i den protestantiske reformation.

Hvis du vil besøge den, skal du betale omkring CHF5 (lidt over 5 euro), og du kan gøre det hver dag fra kl. 10 til 18 (undtagen om søndagen, hvor åbningstiden er kl. 12.30 til 18). Hovedattraktionerne er den romanske krypt, de farvede glasvinduer og bronzedørene af Otto Münch.

Book en rundtur i Zürich

2. Tag en afslappet spadseretur langs Bahnhofstrasse

Bahnhofstrasse| ©Daniel Lobo
Bahnhofstrasse| ©Daniel Lobo

Dette er den vigtigste gade i byen, og her ligger de mest prestigefyldte mærkevarebutikker. Den starter foran Hauptbahnhof (hovedbanegården), krydser den smukke Paradeplatz og ender ved søbredden. Jeg anbefaler, at du tager dig tid til at kigge i butiksvinduerne og købe nogle souvenirs fra din ferie.

Hvis du rejser til Zürich med børn (eller du vil købe en gave til dem), anbefaler jeg, at du stopper ved Franz Carl Weber, en af de ældste legetøjsbutikker i verden. Her finder du tinsoldater, træheste, tog og mere moderne legetøj.

3. Klatre op til toppen af Uetliberg

Uetliberg udsigtspunkt| © photosforyou
Uetliberg udsigtspunkt| © photosforyou

På en klar dag kan du beundre den bedste udsigt over Zürich fra toppen af Uetliberg. Bjerget har udsigt over byen fra en højde på 871 meter og er let tilgængeligt med tog.

S10-linjen forbinder hovedbanegården med Uetliberg-stationen. Derfra er der kun et par minutters gang til udsigtspunktet.

Når man er i området, er der en sti, der er værd at tage: planeternes sti. Den kan klares på omkring to timer, er velegnet til hele familien, og hver etape er dedikeret til en planet i solsystemet. Hvis du er i Zürich i tre dage, anbefaler jeg, at du bruger en af dem på denne aktivitet.

4. Besøg Landesmuseum

Landesmuseum| © Roland zh
Landesmuseum| © Roland zh

Landesmuseum er Schweiz' nationalmuseum og dokumenterer landets kulturhistorie fra forhistorisk tid til i dag. Det er let genkendeligt, da det ligger i to meget forskellige bygninger: et eventyrligt palads og en futuristisk betonkonstruktion.

Den permanente udstilling på første sal illustrerer Zürichs historie og kan besøges gratis.

For at få adgang til resten af samlingen skal man betale omkring 10 schweizerfranc (ca. 10 euro). Museet er åbent fra kl. 10.00 til 17.00, undtagen om torsdagen, hvor det lukker kl. 19.00.

Hvis du er interesseret, kan du finde alle de nødvendige oplysninger på museets officielle hjemmeside.

5. Nyd søen

Nyd vandet ved Mythenquai| © Julia Hottingen
Nyd vandet ved Mythenquai| © Julia Hottingen

Zürich ville ikke være det samme uden sit spejl af vand. Mens den engang var afgørende for handel med andre schweiziske regioner, er den i dag en populær destination for udendørs aktiviteter, besøg i landsbyerne ved dens bredder eller bare solbadning - der er tusind måder at opleve den på!

Lej en cykel

For mere erfarne cyklister er der en 90 kilometer lang rute, der starter i Zürich og slutter i Rapperswil, en smuk landsby i kantonen St Gallen. Gallen. Den hedder Herzroute og er skiltet med Route 99. Hvis du vil leje en cykel, anbefaler jeg Rent a Bike og Bcyclet.

Lig på strandene

Schweiz ligger inde i landet, men det betyder ikke, at man har opgivet strandene - langt fra! Om sommeren fyldes søen med badegæster, der køler af, mens de kigger på Alperne. I Zürich er det værd at besøge Mythenquai, den eneste søbred med en paddleboard-automat.

Ud over sand og græs finder du trampoliner i forskellige højder, bordtennisborde og en restaurant. Dette område er mest besøgt af familier og kan nås med sporvogn nummer 7 (til stoppestedet Brunaustrasse). Dette er blot en af mere end 20 strande i byen.

Smag på de lokale vine

Selvom mange ikke ved det, er Zürich omgivet af vingårde. Ved søens bredder vokser druerne frodigt, og der produceres fremragende flasker af Riesling, Pinot Noir og Räuschling.

Hvis du vil have en anderledes dag i naturen, anbefaler jeg et besøg på vingårdene Bachmann eller Höcklistein. En anden god mulighed er at tage en tuk tuk-tur, der lærer dig, hvordan man parrer vin med schweizisk chokolade.

Book en chokolade- og vinsmagning i Zürich

Svæv over vandet i en varmluftballon

En unik måde at beundre søen og det omkringliggende landskab på er en tur i luftballon. Flyvningerne afgår ikke fra Zürich, men fra nærliggende, lettilgængelige steder, og turen varer omkring to timer.

Selvom det er fra luften, er det måske den mest underholdende form for udflugt, når man vil opleve Schweiz fra Zürich. For mere information om priser og detaljer kan du tage et kig på Swissraft-bureauets officielle hjemmeside.

6. Smag på den lokale mad

Raclette| © Hans
Raclette| © Hans

Det er bestemt ikke det mest berømte køkken på det gamle kontinent, men det betyder ikke, at det ikke er værd at prøve. Ud over fremragende oste og chokolade har det schweiziske køkken meget at byde på:

 • Birchermüesli, en fyldig, men sund morgenmad. Det er en blanding af havregryn, mælk, yoghurt, mandler og frisk frugt. Den blev opfundet i samme by af ernæringseksperten Max Oskar Bircher-Benner.
 • Tirggel, en typisk honningkiks med ingefær, anis, koriander og rosenvand. De er genkendelige på deres dekorationer, som ofte forestiller elementer af schweizisk kultur eller byen Zürich.
 • Malakoffs, en butterdejsformet ost fra kantonen Vaud. Ifølge legenden blev de først tilberedt til schweiziske lejesoldater, der vendte tilbage fra belejringen af Sevastopol i det 19. århundrede.
 • Röschti, en velsmagende omelet med groft revne kartofler brunet i smør med bacon og løg. Det er den klassiske schweiziske morgenmad, perfekt til at trodse vintertemperaturerne. I Zürich anbefaler jeg, at du prøver den på Johanniter (Niederdorfstrasse 70) og Zeughauskeller (Bahnhofstrasse 28A).
 • Älplermagronen, gratineret makaroni med kartofler, fløde, ost og løg. Serveres som regel med stuvede æbler, bacon og stegte løg som tilbehør.
 • Raclette, smeltet ost serveret med 'Gschwellti' (kogte kartofler), syltede agurker og sennep. De vigtigste oste, der bruges i tilberedningen af denne opskrift, er Appenzeller, Gruyere og Emmentaler.
 • Wiedikerli, de lokale lange pølser. Hvis du bor i et lejet hus, anbefaler jeg, at du køber dem i den historiske slagterbutik Keller (Manessestrasse 88).
 • Zopf, nok det mest berømte schweiziske brød. Det har en typisk fletform og en blød konsistens på grund af blandingen af smør og mælk.
 • Zürcher Geschnetzeltes, gryderet i Zürich-stil. Kalvekød skåret i strimler og drysset med mel koges sammen med svampe, fløde og hvidvin. Resultatet er meget velsmagende. Blandt de bedste restauranter i byen er Kronenhalle (Rämistrasse 4) og Rosaly's (Freieckgasse 7).

7. Udforsk Zürich-West

Zürich Viadukt| © Claudio Schwarz
Zürich Viadukt| © Claudio Schwarz

Landets økonomiske hovedstad gemmer på en trendy, alternativ sjæl. Fra at være et uattraktivt industriområde er Zürich-West blevet en magnet for designerbutikker, vægmalerier, byhaver, originale restauranter og endda et containertårn: Freitag Tower.

Andre interessante steder er Viadukt - en jernbaneviadukt med mange butikker - og Markthalle, et overdækket marked, hvor landmænd og kvægavlere tilbyder deres produkter. Det er nemt at komme dertil fra centrum, bare tag sporvognslinje 4 og stå af ved stoppestedet Schiffbau.

8. Smag den bedste chokolade

Teuscher i Zürich| ©Fred Romero
Teuscher i Zürich| ©Fred Romero

Schweiz og chokolade er en uadskillelig duo. Men hvis landet skylder en del af sin berømmelse til kakaoproduktion, går meget af æren til Zürich. Det berømte mærke Lindt blev født i Zürich i 1899, da iværksætterne Rudolf Sprüngli-Amman og Rodolphe Lindt gik sammen om at skabe firmaet Lindt & Sprüngli.

Lindt Home of Chocolate, et stort museum dedikeret til det schweiziske mærke, ligger et par kilometer uden for byen i landsbyen Kilchberg. Uden at forlade Zürich kan du finde den bedste chokolade hos:

 • Teuscher, berømt for praliner og Champagne Truffes, et hjerte af flødeskum og Dom Pérignon pakket ind i en mørk chokoladeganache (Bahnhofstrasse 46).
 • Vollenweider, kendt for sine traditionelle opskrifter lavet efter en præcis håndværksmæssig metode (Theaterstrasse 1).
 • Confiserie Honold, her kan du ikke bare smage trøfler og chokolader, men også ledsage dem med noget varmt i den tilstødende café. Jeg anbefaler også, at du prøver den mandelsøde Pain de Gênes (Rennweg 53).

Book en gourmet-chokoladetur i Zürich

9. Besøg Pavillon Le Corbusier

Pavillon Le Corbusier| © Museum für Gestaltung
Pavillon Le Corbusier| © Museum für Gestaltung

Det seneste værk af den schweizisk-franske arkitekt ligger ved bredden af Zürich-søen. Denne glas- og stålkonstruktion blev skabt som et ideelt udstillingsrum og ligner lidt en båd. Arbejdet begyndte i 1964 og blev afsluttet i 1967, tre år efter Le Corbusiers død.

Det kan besøges alle ugens dage fra 12:00 til 18:00 (undtagen torsdage, hvor der er åbent fra 12:00 til 20:00). Billetter koster cirka 12 schweizerfranc. For at finde ud af, hvilke udstillinger der er derinde, anbefaler jeg, at du tjekker den officielle hjemmeside.

10. Beundre Alperne fra toget

Wengernalp-toget| © Andrew Bossi
Wengernalp-toget| © Andrew Bossi

Ud over en smuk sø er Schweiz' økonomiske hovedstad også omgivet af bjerge. En organiseret udflugt til Alperne fra Zürich er den bedste måde at nyde det alpine landskab på uden at give afkald på komforten ved en togrejse.

Fra Zürich tager de mest populære ture dig til disse destinationer:

 • Jungfraujoch, et bjergpas, hvor Europas højeste jernbanestation ligger (3.454 meter over havets overflade). Der er også en udsigtsterrasse med udsigt over den nærliggende bjergkæde og Aletsch-gletsjeren.
 • Bernerlandsbyer, postkortlandskaber med grønne enge, græssende køer og sten- og træhytter i skyggen af høje tinder. Du tager den berømte Wengernalp-togbane.

De fleste af disse ruter inkluderer også en bustur. For mere information, læs vores indlæg om de bedste naturskønne tog fra Zürich.

Book din rejse til de schweiziske alper fra Zürich

11. Tag en tur til Rhinens vandfald

Ud over de berømte alper er et andet fantastisk sted, du også bør besøge på din rejse til Zürich, Rhinfaldene, de største vandfald i Europa. Med en højde på over 23 meter og en bredde på 150 meter er denne naturskat et sandt skue for sanserne, og det ligger kun 50 kilometer fra den schweiziske hovedstad.

Det bedste er at tage på en organiseret tur, hvoraf nogle kombinerer ruten med et besøg i Schwarzwald eller middelalderbyen Schaffhausen. Under alle omstændigheder, hvis du er interesseret i at finde ud af mere om en tur til dette sted, er her vores indlæg om, hvordan man besøger Rhine Falls fra Zürich.

Book din rejse til Rhin faldene

Hvornår er det bedst at besøge Zürich?

Julemarked| © martin_vmorris
Julemarked| © martin_vmorris

Zürichs klima er kontinentalt-alpint: Det er præget af kolde vintre og milde somre, mens årstiderne derimellem har tendens til at være ret ustabile. Hvis du er på udkig efter godt vejr og er interesseret i udendørs aktiviteter, anbefaler jeg, at du besøger Zürich om sommeren.

Ikke alene kan du nyde strandene og udforske byen mere frit, men du kan også deltage i store begivenheder. I juni er der Blues 'n Jazz-festivalen, og i august er der Street Parade, verdens største techno-fest.

Er det værd at tage til Zürich om vinteren?

Det afhænger af din smag og dine hobbyer, men én ting er sikkert: I juletiden er vejret uovertruffent. Sneen dækker byen med et tyndt lag hvidt, og de lokale strømmer til caféerne for at få en kop varm chokolade (heisse schoggi på schweizertysk).

De klassiske julemarkeder med gløgg, kunsthåndværk og regional mad må du heller ikke gå glip af. Du finder dem ved hovedbanegården (Christkindlimarkt), på Sechseläutenplatz lige foran operahuset (Wienachtsdorf) og i den gamle bydel (Münsterhof, Dörfli og Werdmühleplatz).

Er du vintersportsentusiast? Så er Zürich den ideelle destination for dig. Følgende skisportssteder ligger mindre end to timer væk med offentlig transport:

 • Flumserberg, 65 kilometer pister med ekstraordinær panoramaudsigt over bjergkæderne Churfirsten og Spitzmeilen. Fra Zürich skal du blot tage S2-toget og stå af ved Unterterzen. Derfra er det bare at tage svævebanen til
 • Mythen, destinationen for enhver smag. Ud over alpint skiløb og langrend kan du leje en kælk, gå på snesko eller bare solbade på en liggestol. For at komme dertil skal du tage IR46 til Schwyz og derefter tage bus 503 fra Schwyz Bahnhof (to minutters gang fra stationen) til Rickenbachstrasse 163, hvor du finder kabelbanen
 • Sattel-Hochstuckli, skisportsstedet for hele familien. I dette tilfælde er det bedst at leje en bil. Turen tager cirka 45 minutter.

Hvis du vil have flere ideer, anbefaler jeg, at du læser indlægget med de 10 bedste ting at lave i Zürich om vinteren.