10 ting at lave i Berlin om sommeren

Berlin er en af Europas mest charmerende byer, især i sommermånederne. Når det varme vejr kommer, byder den tyske hovedstad på mange udendørs aktiviteter, lige fra sejlads på floden Spree til friluftskoncerter.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

11 minutters læst

10 ting at lave i Berlin om sommeren

Berlins tv-tårn | ©Guille

Selvom Berlins hovedattraktioner ikke ændrer sig i løbet af året, siger berlinerne ofte, at der ikke kun er én by, men to: sommer og vinter. Så når det gode vejr kommer, går alle på gaden for at nyde farverne, energien, skønheden og kultur- og fritidsaktiviteterne.

Hele byen er fuld af festivaler og aktiviteter med gademarkeder, terrasser, koncerter, friluftsbiografer og meget mere i næsten alle kvarterer. Der er så mange tilbud, at det kan være svært at vælge, så for at hjælpe dig har jeg sammensat et lille udvalg af, hvad der sker i Berlin i sommerperioden.

1. Kom og lyt til klassisk musik på Classic Open Air

Klassisk Open Air| ©Günter Steffen
Klassisk Open Air| ©Günter Steffen

Hvis du kan lide klassisk musik og gerne vil lytte til den i unikke omgivelser, er det bedste bud at tage til Berlins pragtfulde Gendarmenmarkt. Hvert år i juli afholdes der Classic Open Air, en række koncerter på en af de mest monumentale pladser i den tyske hovedstad.

Datoerne har ændret sig hvert år, så jeg anbefaler, at du tjekker dem, før du planlægger dit besøg. Forestillingerne starter normalt omkring kl . 19.00, og du kan finde billetter (som du bør købe i forvejen) fra omkring 50 euro.

Selvom festivalens hovedfokus er klassisk musik, kan man ved nogle lejligheder også opleve opera og endda popmusik.

Ud over selve koncerterne kommer meget af festivalens charme fra spillestedet. Gendarmenmarkt (Gendarmenmarkedet) ligger i centrum af Berlin, så du kan nemt nå det til fods.

Efter forestillingen er det bedste at blive i området for at se seværdigheder som Den Franske Kirke, Den Tyske Dom og det nærliggende Charlottenburg Slot, som alle er smukt oplyst.

Book en guidet tur i Berlin

2. Berlins internationale ølfestival

På Berlins ølfestival| ©ben dalton
På Berlins ølfestival| ©ben dalton

Øl og Tyskland er to ord, der ofte hører sammen i vores bevidsthed. Selvom München er mest berømt for sin Oktoberfest, er der intet at misunde den festival, der finder sted i Berlin i august måned. Hvis du kan lide denne drik, må du ikke gå glip af Karl-Marx-Allee og deltage i de aktiviteter, der finder sted i de mere end 2 kilometer lange telte.

De bedste ølforeninger i Tyskland deltager i festivalen, såvel som nogle fra andre dele af verden. I alt er der smagsprøver fra næsten 300 forskellige bryggerier, men jeg råder til mådehold, når det gælder om at smage på de mest interessante.

Ud over øl (begivenhedens ubestridte stjerne) er der også mange musikalske optrædener. Der er 18 scener i området, hvor forskellige nationale og internationale bands vil spille.

Det bedste er, at festivalen er gratis at deltage i, så du skal kun betale for de øl, du drikker.

Book øl-turen til Berlin

3. Spadser gennem byens parker

Tiergarten, Berlin| ©edwin.11
Tiergarten, Berlin| ©edwin.11

Du forbinder måske ikke den tyske hovedstad med parker og grønne områder, men den er faktisk hjemsted for flere store grønne områder. Om sommeren sætter berlinerne pris på solskinnet ved at tage ud i disse parker for at dyrke sport, hygge sig, cykle eller bare slappe af på græsset. En gåtur gennem et af disse områder er en fantastisk måde at lære Berlin at kende på.

De mest populære steder er Tiergarten og Friedrichshain Volkspark, men hvis du kan lide at udforske mindre kendte kvarterer, er her nogle andre virkelig interessante grønne områder. Jeg råder dig til at tjekke, om du kan komme til nogen af dem med turistbussen:

 • Tempelhofer Fest: På den tidligere Tempelhof-lufthavns område ligger denne store park, som er blevet omdannet til et område, som berlinerne kan nyde. Den har blandt andet en cykelbane og en 6 kilometer lang skøjtebane. Det er også et ideelt sted til en picnic på plænen.
 • Garten der Welt, Verdens Haver: I det tidligere Østberlin, i Marzahn-distriktet, finder du dette store grønne område på omkring 40 hektar. Haven, der er omgivet af gamle bygninger fra kommunisttiden (som du måske har set, hvis du har været på en tur med kommunisttema), blev åbnet i 1987 for at fejre byens 750-års jubilæum. Indenfor er der forskellige typer haver: kinesiske, engelske, italienske, koreanske og andre.
 • Körnerpark: for mange en af de smukkeste haver i byen takket være dens balustrader og et brusende springvand. Parken ligger i et af Berlins livligste områder, Neukölln, og er stadig en lidet kendt hemmelighed i den tyske hovedstad. Her afholdes kunstudstillinger og små koncerter.

Book en sightseeingbus i Berlin

4. Kanaler og flodvandringer: Berlins forhold til vand

Spree om natten| ©Ansgar Koreng
Spree om natten| ©Ansgar Koreng

Der er en række vandrelaterede aktiviteter, der løber gennem Berlin, og som varmt kan anbefales, hvis du er rejst til byen i august. Uanset om det er på floden Spree eller langs kanalerne, har du masser af muligheder for at lære den tyske hovedstad at kende fra et helt andet perspektiv.

Måske er den mest komplette aktivitet at tage et kort krydstogt på floden. Der er forskellige muligheder, afhængigt af hvor lang tid du vil tilbringe på båden, men alle tilbyder dig en fredelig tur, hvor du vil nyde hvert øjeblik.

En anden meget god mulighed er at tage en tur på en pedalbåd eller en tømmerflåde, enten på selve floden, på søer som Müggelsee eller Wannsee eller langs en af kanalerne, der løber gennem byen.

Byens strande

Østersøen ligger langt fra hovedstaden, og nogle af de nærliggende søer, hvor det er tilladt at bade, kræver en tur, som du måske ikke har tid til. Så hvis du vil svømme, må du gøre som berlinerne og tage til en af byens bystrande.

Næsten alle kvarterer i Berlin har en. Den mest fashionable blandt unge er i Badeschiff i Kreuzberg, hvor en stor pram er blevet installeret som swimmingpool på flodbredden.

Hvis du foretrækker noget mere familievenligt, er der i Mitte-området ved Kinderbad Monbijou et område med soppebassiner, græsplæner til at hænge ud på og en fantastisk udsigt over tv-tårnet.

Book et dinner cruise i Berlin

5. Tilbring dine aftener i en Biergarten, ølhaven.

I en ølhave| ©Alper Çuğun
I en ølhave| ©Alper Çuğun

Uanset hvor meget du elsker kunst, kan du opleve, at du er lidt mættet efter at have tilbragt flere timer på Museumsøen. Heldigvis tilbyder Berlin om sommeren en fantastisk måde at slappe af på i fantastiske omgivelser: Biergartens.

Som navnet antyder, der betyder "ølhave", er dette udendørs øl haver, der ligger i grønne områder af byen. De har en lang tradition, hvilket fremgår af det faktum, at en af de mest populære, Prater, åbnede sine døre helt tilbage i 1837.

Der er mange flere ølhaver i den tyske hovedstad, hver med sin egen unikke stil:

 • Café am Neuen See: Denne øl have ligger inde i Tiergarten, meget tæt på Kurfürstendamm, ved siden af en smuk sø og er perfekt til en øl med en bayersk madspecialitet.
 • Biergarten Golgatha: en af de ældste og mest berømte i byen. Dørene åbnes om morgenen til morgenmad, men det er om aftenen, at atmosfæren er mest livlig. Den ligger inde i Viktoriapark, en af haverne i Kreuzberg-distriktet.
 • Zollpackhof: Ved siden af Kansleramtet, på Elisabeth-Abegg-Str. 1, er Zollpackhof det perfekte sted at nyde en øl og en Schnitzel.
 • Prater: Berlins ældste Biergarten, Prater, ligger i Prenzlauer Berg og har bevaret de klassiske langborde med bænke, som gæsterne kan dele. Ud over øl og mad er der ofte live-underholdning.

Det er ikke en ølhave som sådan, men Berlin Ice Bar, der ligger i byens centrum, vil overraske dig. Sommerens mest forfriskende plan venter dig på dette fantastiske sted, hvor alt, hvad du ser, er skulptureret i is. Her kan du få cocktails, der får dig til at glemme de høje temperaturer, der kan forekomme om sommeren i Berlin.

Book billetter til Berlin Ice Bar

6. Find den bedste street food i Berlin på Bite Club

Bite Club| ©ERAKU
Bite Club| ©ERAKU

De varme temperaturer får berlinerne ud på gaden, når de har mulighed for det. Mange steder i byen er der street food-markeder, hvor hundredvis af mennesker samles for at smage på alle mulige retter. Hvis du kan lide den slags atmosfære og selvfølgelig den mad, der serveres, anbefaler jeg, at du tager til Bite Club, et af de mest interessante arrangementer af sin slags.

Dette udendørs street food-marked er kun åbent i årets varmere måneder. Det finder normalt sted på fredage, men hyppigheden kan ændre sig. Tjek deres hjemmeside for de endelige datoer.

Det ligger på bredden af floden i Berlin Arena, og det er bedst at komme til middag. Der er nok ikke noget bedre sted i hele byen at tilbringe en fredag aften med at smage alt fra italienske arancini til bao-burgere og en bred vifte af opskrifter fra hele verden.

Og maden er ikke den eneste attraktion på Berlin Bite. Fra kl. 17 forvandles arrangementet til en rigtig festival med livemusik, der sætter kulør på aftenen.

Andre steder at prøve street food

Hvis du af en eller anden grund foretrækker at gå et andet sted hen for at prøve Berlins street food, har du masser af muligheder at vælge imellem. Der er mange, men her er blot et par stykker, som jeg synes er de mest interessante:

 • Markthalle Neun (Kreuzberg): Det anses for at være det første sted, der startede denne type event. I boderne og lastbilerne kan du finde alt fra luksuriøse østers til fish and chips i britisk stil. Det ligger på Eisenbahnstraße 42-43 og er åbent torsdage fra 17:00 til 22:00.
 • Koreansk street food på Platoon Kunsthalle (Prenzlauer Berg-Mitte): Hvis du er på udkig efter noget mere eksotisk, er Schönerhauser allee et godt sted at prøve koreansk mad. Hver fredag aften er der typiske koreanske retter samt boder, der sælger genbrugsvarer og kunsthåndværk.
 • Neue Heimat (Raw - Friedrichshain): et af de mest populære blandt unge i Berlin. Arrangementet finder sted om fredagen fra kl. 19.00 og om søndagen fra middagstid. I alt er der opstillet omkring 20 madvogne, og der er ofte musikalske optrædener.
 • Thai Park (Wilmersdorf): Dette udendørs marked ligger i Preußenpark og arrangeres af grupper af thaier, der bor i den tyske hovedstad. Der er åbent lørdag og søndag, og det er et godt sted, hvis du vil prøve thaimad.

7. Gå ud og dans på en stor terrasse ved floden.

Terrasse i Monbijoupark| ©abbilder
Terrasse i Monbijoupark| ©abbilder

Først og fremmest er Berlins ry som en by med et fantastisk natteliv velfortjent. Men denne gang vil jeg foreslå en plan, der er lidt mere forsigtig, men perfekt, hvis du gerne vil danse lidt eller bare have en drink i en rolig atmosfære.

For at gøre det skal du bare tage til Monbijoupark, en park, der huser en bar med en stor terrasse på bredden af floden Spree. Her finder du alle slags musikalske stilarter, fra salsa til swing, inklusive en genre, der er så typisk for Centraleuropa som vals.

Hvis du får lyst til at danse, er det bare om at tage sig sammen og huske på, at ingen vil dømme dig for, hvordan du gør det, men hvis du ikke tør (eller hvis dans ikke er din ting), er terrassen perfekt til en drink og en pizza. Alt dette, mens du nyder den fantastiske udsigt over Museumsøen.

8. Vov at deltage i karaoke på Mauerparks loppemarked

Mauerpark| ©Aapo Haapanen
Mauerpark| ©Aapo Haapanen

Den tyske hovedstad har et stort antal gademarkeder i næsten alle kvarterer. Ud over at shoppe, drikke og slentre er der også en række festlige aktiviteter. Hvis du er typen, der tager mikrofonen med til enhver karaokebar, må du ikke gå glip af Mauerpark-loppemarkedet.

Ud over at være det måske mest berømte loppemarked i hovedstaden, er Mauerpark også vært for en begivenhed, der ofte besøges af store menneskemængder hver søndag om sommeren. I det udendørs amfiteater ved siden af boderne er der en stor karaokefest, hvor alle deltager, uanset alder eller sangevner.

Ideen er at have det sjovt og få mest muligt ud af sommertemperaturerne. Men hvis man ikke har lyst til at synge, er det bare at sætte sig på tribunen med en øl og nyde den unikke stemning.

9. Prøv de mange forskellige slags is, der tilbydes i Berlin

Indgang til Fräulein Frost| ©Robyn Lee
Indgang til Fräulein Frost| ©Robyn Lee

Uden den italienske is' berømmelse kan tysk is konkurrere med italiensk is, når det gælder kvalitet. Det er ikke for ingenting, at det er et af de mest populære isspisende lande i verden. Man kan ikke forlade byen uden at besøge et af de bedste ishuse og smage på de vidunderlige produkter.

Noter dig disse navne, hvis du tilfældigvis er i området, eller hvis du er på besøg i nærheden og tilfældigvis kommer forbi:

 • Fräulein Frost: Deres hjemmelavede is er virkelig gode, især hvis du bestiller nogle af deres frugtspecialiteter. Den ligger i nærheden af Maybachufer-loppemarkedet og Neukölln-gaden.
 • Rosa Canina: Denne lille kæde har tre steder i forskellige dele af byen. Årsagen til Rosa Caninas succes er kreativiteten i smagene på deres is, såsom mango med passionsfrugt, karamel med fleur de sel eller sort sesam. Du kan finde dem i Kreuzberg-distriktet eller i nærheden af Friedrichshain Volkspark.
 • Eismanufaktur: for mange en af de bedste i byen. Den har flere forskellige steder, men hvis du er i det jødiske kvarter i Berlin, bør du gå til den, der ligger på Auguststraße 63, i hjertet af det jødiske kvarter.

Book en guidet tur i Berlins jødiske kvarter

10. Se solnedgangen fra Admiralbrücke

Solnedgang på Admiralbrücke| ©TijsB
Solnedgang på Admiralbrücke| ©TijsB

Selvom det er noget, man kan gøre hele året rundt, er det bedste tidspunkt at tage til Admiralbrücke for at se en fantastisk solnedgang om sommeren. For at bevise det, behøver du bare at se antallet af berlinere, der kommer til dette område på denne tid af året.

For at få mest muligt ud af denne oplevelse anbefaler jeg, at du går langs bredden af Landwehrkanal, indtil du når broen. På vejen kan du købe en øl, og når du når frem, kan du efterligne berlinerne og sætte dig på jorden og se solen gå ned over vandet.

Der er som regel en gademusikant til stede for at sætte gang i stemningen, og den varer til længe efter, at solen er gået ned.

Reichstag Dome: endnu et fantastisk udsigtspunkt

Et af de steder, man ikke må gå glip af i Berlin, er at bestige Reichstag-kuplen. Da det er en åben plads, er sommeren det bedste tidspunkt at nyde oplevelsen, og hvis du ønsker det, kan du se solnedgangen derfra.

Denne kuppel er designet af Norman Foster, en af de mest berømte arkitekter i de sidste årtier. Fra toppen har man en fabelagtig udsigt over bygningerne i regeringskvarteret og parken Tiergarten.

Sådan er vejret i Berlin om sommeren

Sommer i Berlin| ©abbilder
Sommer i Berlin| ©abbilder

Sommermånederne er de varmeste måneder på året, men det betyder ikke, at det er kvælende varmt. De højeste temperaturer er i gennemsnit 24°C, men nogle dage er de over 30°C.

De laveste temperaturer er i gennemsnit 13°C, men du kan få brug for en tynd, varm frakke en enkelt nat.

Det regner som regel et par dage i denne sæson, så tjek vejrudsigten, før du rejser.

Hvad skal man have på i Berlin om sommeren?

Pakning| ©Ketut Subiyanto
Pakning| ©Ketut Subiyanto

Generelt har du brug for køligt tøj, men husk, at du måske vil pakke noget, der kan holde dig varm om aftenen. Glem ikke at pakke en badedragt, hvis du beslutter dig for at tage til en af byens strande eller søer.

Det kan også være en god idé at pakke en paraply, da regn kan overraske dig når som helst.