Billetter til Rigsdagsbygningen i Berlin

Intet besøg i Berlin ville være komplet uden en rundvisning i Rigsdagsbygningen. Her er alt, hvad du behøver at vide for at planlægge dit besøg i dette vigtige ikon i tysk historie.

Katherine Betances

Katherine Betances

8 minutters læst

Billetter til Rigsdagsbygningen i Berlin

Rigsdagen | ©Tomasz Baranowski

Berlins rigsdagsbygning er en gammel historisk bygning med udseende som et nyklassicistisk tempel, der øverst krones af en moderne glaskuppel. I dag fungerer den majestætiske rigsdag som det officielle sæde for det tyske parlament og kan besøges af både turister og lokale. Her er alt, hvad du behøver at vide om at få billetter til Reichstag Berlin.

Sådan booker du en guidet tur til Rigsdagen i Berlin

Det udvendige af Rigsdagen| ©Bernt Rostad
Det udvendige af Rigsdagen| ©Bernt Rostad

Den første og vigtigste ting at vide er, at rundvisningen i Rigsdagen er gratis for både turister og lokale, men der kræves en aftale ved registrering. Årsagen er enkel: Da det er et af de mest besøgte monumenter i Berlin, er det meget nødvendigt at koordinere grupper af besøgende på forhånd. Men med online-bookingen af den guidede tur til Rigsdagen behøver du ikke at tænke dig om.

Det er meget enkelt: Du skal bare vælge dato og tidspunkt (du har to muligheder) for turen, og så møder du din guide ved indgangen på den aftalte dag. I løbet af den to timer lange tur vil du besøge plenarsalen, gå op i kuplen for at få den bedste panoramaudsigt over byen, og du vil også få mulighed for at besøge regeringsdistriktet for at forstå, hvordan det tyske politiske system fungerer. Komplet, ikke?

Sådan får du almindelige adgangsbilletter uden rundvisning

Rigsdagen udefra| ©Holdaway Photo Arts
Rigsdagen udefra| ©Holdaway Photo Arts

Hvis du stadig foretrækker at besøge monumentet på egen hånd, kan du booke dine almindelige adgangsbilletter til Rigsdagsbygningen i Berlin med disse muligheder:

 • Book dine billetter til Rigsdagen online: Via den officielle hjemmeside Deutscher Bundestag kan du booke dit besøg i kuplen på Rigsdagsbygningen i Berlin op til flere uger før din rejse.
 • Booking til besøg i Rigsdagen samme dag: Hvis du er i Berlin og ønsker at besøge kuplen, men ikke har booket på forhånd, er det godt at vide, at du kan ansøge om din rigsdagsbillet direkte i besøgsserviceområdet, der ligger på sydsiden af Scheidemannstrasse, meget tæt på Berlin Pavilion.

Vær opmærksom på, at billetter til Rigsdagen er afhængige af tilgængelighed, og i højsæsonen kan det være svært at få billetter til samme dag. Billetter udstedes mindst to timer før besøget og udløber senest to dage efter udstedelsen.

I begge tilfælde skal du give dine oplysninger og vise et officielt foto-ID, normalt er et pas tilstrækkeligt for udlændinge. Servicecentret er åbent fra kl. 13.00 til 17.30.

Tag en tur rundt i Berlin og Reichstag

Indgangen til Rigsdagen| ©Karen Mardahl
Indgangen til Rigsdagen| ©Karen Mardahl

Rundvisninger er en af de bedste måder at lære en by at kende på og lære om dens monumenter takket være de professionelle guider, der ledsager dig. Hvis byen er så vigtig som Berlin, kan denne mulighed varmt anbefales.

De guidede ture i byen stopper ved hovedattraktionerne i byens centrum, som selvfølgelig inkluderer Rigsdagen. Udefra kan du beundre den imponerende arkitektur, og med guidens forklaringer kan du forstå det tyske parlaments historie og anvendelse. Et besøg i det indre er ikke inkluderet, men det er en fantastisk måde at få et indblik i bygningens historie på.

Book en guidet tur i Berlin og Reichstag

Er der guidede ture i Rigsdagen - er det det værd?

Detaljer om Rigsdagens kuppel| ©Francisco Antunes
Detaljer om Rigsdagens kuppel| ©Francisco Antunes

Guidede ture i Rigsdagskuppelen er tilgængelige, når det tyske parlament ikke er i session.

 • Pris: Guidede ture i Rigsdagen i Berlin kan fås fra €16.

Om hvorvidt en guidet tur er det værd eller ej... helt klart! Det er helt sikkert en af de bedste måder at lære den ikoniske bygning at kende på og lære nogle virkelig interessante detaljer. Der er mange fordele ved at vælge en guidet tur, og jeg vil dele dem med dig nedenfor.

Lær om byens historie

Berlin er en europæisk by, der har været centrum for vigtige historiske begivenheder, især i det sidste århundrede, herunder begivenheder i forbindelse med Anden Verdenskrig og den efterfølgende kolde krig. Det er virkelig berigende at have en indfødt ekspertguide til at føre dig gennem de vigtigste vartegn.

Spring køen over ved indgangen

Ventetiden for at komme ind i kuplen og mange andre attraktioner i Berlin kan være meget lang, især i de travle turistmåneder. Men med guidede ture undgår man den slags besvær, og det er især nyttigt, hvis man kun er i byen en dag eller to.

Mange forskellige muligheder

Guidede ture i Rigsdagen kan kombineres med andre oplevelser som f.eks. frokost i Rigsdagsrestauranten eller en tur til andre vigtige historiske bygninger eller museer i Berlin.

Er billetter til Rigsdagen inkluderet i et city sightseeing pass?

Guide til Berlin Pass| ©Matthew Dillon
Guide til Berlin Pass| ©Matthew Dillon

I Berlin finder du et turistkort kendt som Berlin Pass, som giver gratis adgang til over 60 attraktioner og museer i hele byen; Rigsdagen er dog ikke inkluderet i denne liste over attraktioner, da det allerede er en gratis attraktion og gratis selv for turister.

Jeg anbefaler dog, at du booker Berlin Pass-tjenesten for at se de andre attraktioner i byen, herunder Museumsøen, Berliner Dom, og du kan endda få en billet til et krydstogt på Spree-floden.

Sådan kommer du til Reichstag (fra centrale områder, med bus, metro osv.)

Berlins undergrundsbane| ©SnippyHolloW
Berlins undergrundsbane| ©SnippyHolloW

Rigsdagsbygningen ligger på Platz der Republik; den ligger i centrum af Berlin, nærmere bestemt i den vestlige ende. Den smukke bygning er omgivet af flere seværdigheder, som du kan besøge før eller efter dit besøg: mod syd finder du Hauptbahnhof, og mod nord finder du Tiergarten og den berømte Brandenburger Tor.

På grund af den centrale beliggenhed kan du nemt komme hertil med et af følgende transportmidler.

 • Bus: Du finder flere busstoppesteder i nærheden, Reichstag/Bundestag 3 minutters gang; S+U Brandenburger Tor 9 minutters gang; Behrenstr./Wilhelmstr. 12 minutters gang og Schumannstra 12 minutters gang. Berlin Sightseeing Bus stopper ved Reichstag.
 • Metro: Den nærmeste metrostation er Bundestag 6 minutters gang væk, du kan komme hertil ved at tage Berlins metrolinjer U2 og U5.
 • S-Bahn: Du finder to nærliggende stationer S+U Brandenburger Tor 11 minutters gang væk og S+U Friedrichstr. BHF 13 minutters gang væk.
 • Privatbil: Parkeringsmulighederne i komplekset er begrænsede og ofte svære at finde, men der er parkeringsmuligheder rundt omkring.

Er det tilrådeligt at tage til Reichstag med børn?

Toppen af Rigsdagen| ©Reinhard Link
Toppen af Rigsdagen| ©Reinhard Link

Et besøg i Reichstag-kuplen er bestemt en opløftende oplevelse for både børn og voksne, især hvis du hyrer en ekspertguide, der kan tage familien gennem udstillingens højdepunkter.

Hvis du beslutter dig for at tage turen på egen hånd, skal du være opmærksom på, at den forudbestilte Reichstag-tur kommer med en audioguide, som du modtager straks, når du kommer ind i kuplen og udstillingsområdet. Audioguiderne er nemme at bruge og findes på flere sprog, herunder spansk, fransk, italiensk, portugisisk og russisk. Hvis du besøger Berlin med børn, kan du anmode om en særlig audioguide til børn.

Hvad du ikke må gå glip af i Reichstag

Spejlkrone i Rigsdagen| ©ERAKU
Spejlkrone i Rigsdagen| ©ERAKU

Der er meget at se inde i Rigsdagen, og enhver rejsende vil sandsynligvis finde sin egen liste over yndlingselementer; personligt synes jeg, at ethvert besøg i parlamentskomplekset fortjener en pause for at beundre følgende højdepunkter.

 • Kuplens arkitektur: Rigsdagskuplen, der er redesignet af den berømte arkitekt Norman Foster, forsøger at etablere en konceptuel og symbolsk forbindelse mellem det moderne Tyskland og dets historiske fortid; en hyldest til et forenet og stærkere Tyskland efter Østtysklands fald og afslutningen på den kolde krig.

Den imponerende struktur er udelukkende lavet af stål og glas, og valget af materiale kombineret med dens privilegerede position giver en fantastisk 360 graders udsigt over Berlins centrum.

 • En kegle af spejle

Reichstag Dome er placeret direkte over parlamentets plenarsal, og ud over at give panoramaudsigt over Berlin, har den et andet iøjnefaldende element i midten: en omvendt kegle lavet af spejle. Denne geniale anordning giver naturligt lys til parlamentets kamre lige nedenunder. Inde fra kuplen er det muligt at se salene nedenunder.

 • Fotografisk udstilling

Inde i parlamentsbygningen finder du hundredvis af gamle fotografier, som beskriver bygningens historie og de vigtigste historiske øjeblikke i byen.

 • Bundestag Restaurant

På taget af parlamentsbygningen finder du en restaurant med en fantastisk udsigt over Berlins centrum; ud over den gode mad er den et besøg værd alene på grund af den vidunderlige panoramaudsigt. Hvis du beslutter dig for at spise frokost eller middag her, skal du være opmærksom på, at det er absolut nødvendigt at booke på forhånd (mindst to dage før). Et andet populært alternativ er at booke en Reichstag-tur, der inkluderer frokost på restauranten.

Hvor lang tid skal du bruge på at besøge Rigsdagen?

Solnedgang ved Rigsdagsbygningen| ©Scott
Solnedgang ved Rigsdagsbygningen| ©Scott

Som du vil opdage, når du træder ind i Rigsdagen, er der meget at se inde i bygningen; hvis du bare vil gå rundt og se højdepunkterne, kan du tage en hurtig 40-minutters tur.

Men hvis du virkelig vil nyde den vidunderlige udsigt over byen fra den gigantiske glaskuppel, hvis du vil sætte pris på parlamentets arkitektur, og hvis du vil absorbere alle de historiske oplysninger inde i bygningen, skal du afsætte 2-3 timer af din rejseplan. Det er den tid, de fleste guidede ture i Rigsdagen normalt tager for at give turisterne en fuld rundvisning i Rigsdagen.

Rigsdagens åbningstider

Rigsdagsbygningen om natten| ©Francisco Antunes
Rigsdagsbygningen om natten| ©Francisco Antunes

Der er offentlig adgang til Rigsdagskuppelen fra kl. 8 til midnat; sidste indgang for rundvisninger er kl. 21.45, hvilket gør et besøg i Rigsdagen til en af de bedste ting at lave i Berlin om aftenen. Hvis du planlægger en tur til Berlin, er det vigtigt at være opmærksom på Rigsdagens begrænsede åbnings- og lukketider.

 • 24. december: Rigsdagen vil være lukket hele dagen.
 • 31. december: Begrænsede åbningstider, hvor Rigsdagen er lukket fra kl. 16.
 • Resten af året: Adgangen til Rigsdagskuppelen vil være lukket flere dage om året på grund af rengørings- og vedligeholdelsesarbejde; det er vigtigt at konsultere den officielle hjemmeside, før man besøger den.

Bedste tidspunkt at besøge Rigsdagen

Rigsdagens korridorer| ©Carsten Ullrich
Rigsdagens korridorer| ©Carsten Ullrich

Det bedste tidspunkt at besøge Reichstag kan variere afhængigt af dine mål, og hvad du ønsker at få ud af dit besøg.

 • For at undgå køer er det bedst at booke en guidet tur i forvejen, da der på grund af monumentets popularitet er køer næsten hele året rundt.
 • Det er bedst at besøge Rigsdagen om dagen for at få godefotomuligheder og en fantastisk udsigt over byen. Benyt lejligheden til at inkludere andre interessante besøg eller aktiviteter i centrum af Berlin.
 • For en dramatisk og usædvanligoplevelse anbefaler jeg at besøge Rigsdagen på en aftentur og kombinere det med et show eller en middag.