Nice på 7 dage: en guidebog til at få mest muligt ud af dit besøg

Opdag de bedste ting at lave i Côte d'Azur's perle. Denne artikel samler de bedste seværdigheder i Nice.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

11 minutters læst

Nice på 7 dage: en guidebog til at få mest muligt ud af dit besøg

Nice | ©Chris Yunker

Nice er en by med en gammel historie. Den blev grundlagt af grækerne i 350 f.Kr. under navnet Nicea, sandsynligvis til ære for gudinden Nika. Den blev hurtigt et vigtigt handelscentrum, og i de følgende århundreder fandt den to forskellige erhvervsområder: industrien og især turismen.

Som du kan forestille dig, er der masser at se og lave i og omkring Nice. En uge i hovedstaden på Côte d'Azur giver dig mulighed for at se alt fra den fantastiske kystlinje til nogle af Frankrigs bedste museer.

Dag 1: den gamle bydel

Vieux Nice| ©Albeto
Vieux Nice| ©Albeto

Den ældre del af Nice er livlig både om dagen og om natten og har bevaret den typiske middelhavs-charme. Smalle gyder, farverige huse og det uundgåelige vaskeri er tre allestedsnærværende elementer i bybilledet.

Udforsk Vieux Nice

Den oprindelige kerne af Nice er det perfekte udgangspunkt for at nyde historien og forstå dens særpræg. For at få mest muligt ud af det, anbefaler jeg, at du lejer en rundvisning i Nice. De lokale guider ved, hvordan de skal håndtere en gruppe og kender de mest interessante anekdoter.

Du kommer til at berøre alle seværdighederne i den gamle bydel - Sainte-Réparate-katedralen, Place Garibaldi, barokkapellet La Miséricorde, Palais Lascaris osv. - mens du nyder de behagelige og slet ikke tunge forklaringer.

Book de bedste ture i Nice

Bestig slotshøjen

Den gamle bydel i Nice er domineret af en bakke med udsigt over ruinerne af en middelalderlig fæstning. I 1828 gav kongen af Sardinien ordre til at anlægge en have med et spektakulært vandfald. Siden da har dette grønne område været en af byens mest berømte attraktioner. Du har tre muligheder for at komme dertil:

  • Gå op (stien har mere end 200 trin)
  • Tag turisttoget, der afgår fra Monument du Centenaire (Promenade des Anglais, nær Albert I-haven). Billetten koster ca. 12 €
  • Tag den gratis lift (1 Rue des Ponchettes).

Museum for moderne og moderne kunst

MAMAC (Musée d'Art moderne et d'Art contemporain) fokuserer på tre hovedtendenser: Pop Art, ny realisme og assemblage. Udstillingsrummene er fordelt på fire niveauer, hvor det første niveau rummer midlertidige udstillinger og de efterfølgende niveauer rummer de permanente samlinger.

Blandt de mest bemærkelsesværdige værker er "Den blå Venus" af Yves Klein, Loch Ness-uhyret af Niki de Saint Phalle og "Dollartegn" af Andy Warhol. Museet er åbent hver dag fra kl. 10 til 18 (undtagen mandage), og prisen er ca. 10 €.

Middag på Le Café de Turin

Det er en institution fra Nice, siden det åbnede sine døre for mere end hundrede år siden. Den er bedst kendt for den anden Roumegous, fisk og skaldyr, der opdrættes i et familieejet fiskeopdræt i Bourcefranc-le-Chapus. Det er også værd at bestille et sortiment, der også omfatter snegle, muslinger, rejer og blæksprutter.

Hvis du er træt og har booket et lejet hus, kan du også bestille take-away. Ellers anbefaler jeg at reservere et bord via den officielle hjemmeside. Le Café de Turin ligger i et af de mest maleriske områder i den gamle bydel: Place Garibaldi.

Dag 2: Sejl i Middelhavet

Sainte-Marguerite-øen| ©Viator
Sainte-Marguerite-øen| ©Viator

På feriens anden dag foreslår jeg en bådtur. I dette tilfælde er destinationen øen Sainte-Marguerite, som ligger kun få kilometer fra Cannes og Antibes. Bemærk, at der er andre guidede ture til rådighed, f.eks. udflugter til Cannes fra Nice.

Nå øen Sainte-Marguerite

Øen Sainte Marguerite er et naturparadis og kan kun nås til fods. Fyrre- og eukalyptusskove er gennemskåret af talrige stier, der berører Batéguier-dammen (som er hjemsted for mange trækfuglearter) og konventets spids. Stierne er skiltet, og når du er træt, kan du tage en dukkert på de pragtfulde strande.

Den ligger over for Cannes, og hvis du foretrækker det, kan du vælge at tage en dagstur til Cannes fra Nice og supplere den med et stop på øen Sainte-Marguerite. Du vil se den berømte Croisette og den gamle bydel, inden du når frem til denne del af Côte d'Azur.

Selskabet Trans Côte d'Azur tilbyder forbindelser mellem de to byer. Du kan bestille på forhånd, men bemærk, at billetter købt på hjemmesiden er gyldige i en måned efter købsdatoen.

Book din udflugt til Cannes fra Nice

Gå ind i Fort Royal

Det er den største bygning på øen og blev opført i begyndelsen af det 17. århundrede for at blokere adgangen til Cannes fra søsiden. Senere blev det et fængsel, og den mest berømte fange var manden med jernmasken, som blev fængslet mellem 1687 og 1698.

I dag huser fæstningen Havmuseet (Musée de la Mer), som rummer en samling af terracottafade, pokaler, vægmalerier, vaser, olielamper og andre genstande, der er fundet på Sainte Marguerite. Åbningstiderne afhænger af sæsonen, men som hovedregel åbner den kl. 10:00 og lukker kl. 17:45.

Besøg kirken Notre-Dame du Port

Når du ankommer til Nice, vil jeg anbefale dig at gå ind i templet, der holder øje med havnen. Det blev bygget mellem 1840 og 1853 efter kong Carlo Felices testamente og efter tegninger af arkitekten Joseph Vernier. Den majestætiske neoklassicistiske facade er en senere tilføjelse af Jules Fèbvre. Den er åben hver dag fra kl. 9 til 12 og fra kl. 15 til 18.

Afslut dagen på Gare du Sud

I Libération-kvarteret er den tidligere togstation blevet omdannet til et gastronomisk og kulturelt sted. Bygningen er inspireret af Gustave Eiffels værker og stammer fra verdensudstillingen i 1889. Under hvælvingen finder du restauranter af alle slags. Du kan finde flere oplysninger på den officielle hjemmeside (35 Avenue Malaussena).

Dag 3: Sydvest for Nice

Villa Masséna| ©dalbera
Villa Masséna| ©dalbera

Den tredje dag starter i kort afstand fra centrum, går til udkanten af byen og vender tilbage til byen til en velfortjent middag. Læs videre for at finde ud af, hvad planen er.

Oplev Nicés fortid på Villa Masséna

Villa Massena er en bygning, der blander de arkitektoniske træk fra en italiensk villa med den neoklassisk inspirerede Empire-stil. Indretningen har bevaret glansen og skønheden fra dengang det modtog internationale gæster under Belle Époque. I dag rummer det et museum, der fortæller om Nices historie. En billet koster omkring 10 €.

Tag dine børn med til Phoenix Park

Phoenix Park er et sted, der er specielt designet til børn. Det er hjemsted for lontras, lemurer, påfugle, skildpadder, leguaner og hundredvis af andre arter. Parkens midtpunkt er "Diamant Vert" (den grønne diamant), et glasdrivhus på mere end 7.000 m² med udsigt over de omkringliggende træer.

Indenfor er der genskabt seks tropiske og subtropiske klimaer med hver sin karakteristiske flora og fauna. Billetten koster ca. 5 euro, og åbningstiderne afhænger af sæsonen: fra 9.30 til 19.30 (fra april til september) eller fra 9.30 til 18.00 (fra oktober til marts). For at komme dertil fra Villa Masséna skal du tage sporvognslinje 2 og stå af ved Parc Phoenix.

Tag en sporvogn til Allianz Riviera

OGC Nice's hjemsted blev bygget til EM i fodbold i 2016. Det er et topmoderne stadion, og ud over fodbold kan det også være vært for rugbykampe, tennis på græsbane, koncerter og andre arrangementer. Ved foden af stadion ligger det nationale sportsmuseum, som rummer de vigtigste memorabilia og genstande fra fransk sport.

De arrangerer også guidede ture på Allianz Riviera (når der ikke er kamp). Prisen er overkommelig - omkring 15 € - og du kan komme til Parc Phoenix med sporvogn linje 3 (fra Grand Arenas-stationen til Stade).

Nyd maden og atmosfæren på La Cave du Fromager

Denne restaurant i den gamle bydel er perfekt til en romantisk aften. Du spiser ved stearinlys og under et smukt stenhvælv. Som du kan forestille dig ud fra navnet, er ost en tilbagevendende ingrediens. Åbent hver dag undtagen torsdag fra 19:00 til 22:45. Det anbefales at reservere (29 rue Benoit Bunico).

Dag 4: Saint Tropez

Saint Tropez| ©Kmuffins
Saint Tropez| ©Kmuffins

Som en af de mest berømte byer på Côte d'Azur er dens navn synonymt med luksus og mondænt liv. Den ligger på en landtange, der stikker ud i Middelhavet og ligger kun kort afstand fra Nice. For at komme dertil skal du vælge at leje en bil eller bestille en dagstur til Saint Tropez fra Nice.

Fortab dig i La Ponche og Place aux Herbes

Den gamle bydel, også kendt som La Ponche, grænser op til den gamle havn og er det mest maleriske område i Saint Tropez. Det er et næsten udelukkende gågadeområde med snesevis af caféer og restauranter. Dens vartegn er utvivlsomt barokkirken Notre-Dame de l'Assomption og Palais des Bailli Pierre-André de Suffren, som er residens for en af de vigtigste admiraler i det 18. århundredes franske flåde.

Place aux Herbes er også en spadseretur værd, og her er der et berømt marked med blomster, oste, friske fisk og skaldyr og andre karakteristiske produkter. Hvis du har tid, kan jeg anbefale et besøg på det mærkelige museum, der er dedikeret til sommerfugle: La Maison des Papillons. Det er åbent fra 14:00 til 18:00, og billetten koster kun ca. 2 €.

Bestil din udflugt til Saint Tropez fra Nice

Besøg Musée d'Histoire Maritime

Det, der nu er et sted, som de rige og berømte besøger, var engang en blomstrende havn for både fiskeri og udforskning. Saint Tropez' maritime historie bliver levendegjort på Musée d'Histoire Maritime, en kulturinstitution, der åbnede i 2013.

Museet har til huse i Citadellet, en befæstning på en bakketop langs kysten. Den blev bygget af Henrik IV for at forhindre en spansk invasion og blev brugt indtil 1873. Det er åbent fra 10:00 til 17:30 (18:30 om foråret og sommeren) og koster ca. 4 €.

Spis frokost ved havet

I havnen i Saint Tropez, ikke langt fra La Ponche, ligger en meget anbefalelsesværdig middelhavsrestaurant, især hvis du har lyst til friske fiskeretter: La Sardine. Blandt de mest fremragende kreationer er det værd at nævne pighvarfilet med confiteret fennikel eller grillet blæksprutte med vierge-sauce (26 Quai Frédéric Mistral).

Sentier du littoral (til Plage des Canoubiers)

Efter en god frokost kan du lette dit måltid med en spadseretur langs kysten.

Dag 5: En lille pause i byen

Basilika Notre-Dame de l'Assomption| ©Teresa Grau Ros
Basilika Notre-Dame de l'Assomption| ©Teresa Grau Ros

Dag 5 starter ved Notre-Dame de l'Assomption-basilikaen, den yngste kirke i byen. Inden du går ind, kan du få en kaffe og en croissant på Columbus Café & Co (Avenue Jean Médecin, inde i FNAC).

Basilika Notre-Dame de l'Assomption

Det er den største kirke i byen, og dens udseende minder om den mest berømte katedral i Paris. Den er tegnet af Louis Lenormand, den samme arkitekt som har tegnet domkirken i Monaco. Den blev bygget takket være donationer fra hele landet. Fra tid til anden er det også vært for koncerter.

Shopping på Galeries Lafayette

Galeries Lafayette i Paris blev åbnet i 1893 og var det første stormagasin i Europa. Perlen på Côte d'Azur har også sin egen filial i Jean Médecin-kvarteret, få minutters gang fra Notre-Dame de l'Assomption-basilikaen. Det er et dejligt indkøbssted, især hvis du bor her i januar og juli måned, hvor der er udsalg.

Smag vinene fra Provence i Cave Bianchi

Efter lidt shopping kan du efterlade dine tasker på hotellet og tage til Cave Bianchi, en vinkælder i hjertet af den gamle bydel. De tilbyder forskellige pakker, og hvert program omfatter en introduktion til visuel og sensorisk vurdering og smagsteknikker.

Dette er et af de få rejsemål, hvor du kan smage Vin de Bellet, vinen, der produceres i bakkerne nær Promenade des Anglais. Guiderne taler flere sprog, herunder spansk (7 Rue Raoul Bosio).

Se en film

For den næste dag vil jeg foreslå en lidt hektisk rejseplan. Derfor kan denne dag kun slutte med en stille plan. Der er flere biografer i byen, men det er ikke alle biograferne, der tilbyder film på originalsproget. Heldigvis har biografen Pathé Gare du Sud et sådant tilbud. Det ligger på nummer 9, Allée Charles Pasqua.

Dag 6: Gorge du Verdon

Gorge du Verdon| ©Patrick Nouhailler
Gorge du Verdon| ©Patrick Nouhailler

Verdonkløften er en af de vigtigste kløfter i Europa. Det ligger mellem byerne Moustiers-Sainte-Marie og Castellane, lidt over to timers kørsel fra Nice.

Hvis du ikke ønsker at køre i bil, kan du vælge en organiseret udflugt. Under alle omstændigheder anbefaler jeg, at du læser indlægget om, hvordan du besøger Verdon-slugten.

Kør langs de naturskønne veje

I årtusinder har Verdon-floden gennemskåret denne kløft og skabt klippevægge med en højde på mellem 250 og 700 meter. Jeg anbefaler to ruter: Sublime Corniche (på sydsiden) eller Route du Nord (Nord vejen). I begge tilfælde vil du finde forskellige udsigtspunkter med betagende udsigter.

Svøm i turkisblåt vand

Når du har beundret klippevæggene, skovene og floden, der flyder i bunden af kløften, kan du tage dig tid til at tage en dukkert i dette paradisiske hjørne. Det er ikke tilladt at bade overalt - der er mange vandløb i kløften - men det er muligt at bade i regionens søer:

  • Lac d'Esparron, som er blandt de vildeste i Verdon. Du kan tage en elektrisk båd til strandene i Le Quartier eller L'Ile du Barbu
  • Lac de Sainte-Croix, den tredjestørste sø i Frankrig. Det strækker sig over et område på 2200 hektar og er perfekt til svømning, windsurfing, vandcykling og andre sportsgrene
  • Lac de Castillon, et spejl af vand med en alpin atmosfære. Du finder mange fredelige bugter

Svømning er kun forbudt ved Lac de Quinson og Lac de Chaudanne. På disse steder må du begrænse dig til nogle få vandrestier.

Ned ad floden

Når du nu er på et så imponerende sted, hvorfor så ikke sejle i kano eller kajak ned ad floden? Hvis du aldrig har siddet i en kano eller kajak før, er der ikke noget at bekymre sig om. Der er flere ruter, der er tilpasset alles niveau. Du kan finde flere oplysninger på Raft Sessions websted. Ruterne løber fra marts til oktober.

Forfrisk dig selv på La Rossettisserie

Få minutters gang fra Place Rossetti ligger der en karakteristisk restaurant med en hyggelig atmosfære: La Rossettisserie. På menuen er der fokus på kød, og her kan du prøve braiseret lam, en halv kylling med urter, stegt svinekød, stegt oksekød og dagens retter. Desserterne er også værd at prøve (8 Rue Mascoïnat).

Dag 7: Farvel

Marc Chagall-museet| ©yann ellesse
Marc Chagall-museet| ©yann ellesse

Inden du tager hjem og bestiller din transfer via Nice lufthavn, har du tid til at se et par sidste ting i byen.

Tilbring formiddagen på Marc Chagall-museet

Marc Chagall National Museum er opstået på baggrund af kunstnerens ønske om at samle de 17 lærreder, der udgør det bibelske budskab, på ét sted. Malerier, skulpturer, keramik og glasmosaikvinduer udgør en poetisk rejse ind i hans univers.

Kulturinstitutionen ligger på Cimiez-bakken og er tegnet af arkitekten André Hermant. Den er åben fra 10:00 til 18:00 (10:00 til 17:00 om vinteren), mens prisen er omkring 10:00. Det er et museum, der har en tendens til at appellere selv til dem, der ikke er passionerede for Chagalls værker.

Beundre Église Sainte-Jeanne d'Arc

Enhver fransk by med respekt for sig selv kan ikke undgå at have en kirke eller et monument dedikeret til Jeanne d'Arc. I Nice findes der et særligt sted for tilbedelse i Liberatión-kvarteret, nærmere bestemt i rue Grammont 11. Det er meget nemt at komme dertil, du skal kun gå 10-15 minutter.

Kirken er tegnet af den parisiske arkitekt Jacques Droz og skiller sig især ud ved to elementer: dens futuristiske udseende og dens hvide farve. Grundstenen blev lagt i 1926, men arbejdet blev ikke afsluttet før 1933.

Køb en souvenir på Le Chatelard 1802

Nice og Provence er berømte for mange ting, men først og fremmest for lavendel. Le Chatelard 1802 er en familiedrevet butik, der sælger et utal af lavendelduftende ting: stearinlys, diffusorer, sæber, parfume og meget mere. Det ligger i den gamle bydel, en kort gåtur fra Place Centrale (2 Rue du Pont Vieux).

Bestil din udflugt i Provence fra Nice

Forkæl dig selv hos Keisuke Matsushima

Hvad sker der, når en japansk kok bliver forelsket i det franske køkken? Resultatet er Keisuke Matsushima, en restaurant, der kombinerer Provences råvarer med en typisk japansk sans for det japanske køkken. Det er ikke særlig billigt, men det er værd at tage en tur i tegnebogen (22 ter Rue de France).

Er det en uges ophold værd?

Sommer i Nice| ©Javier Doren
Sommer i Nice| ©Javier Doren

Det afhænger af, hvad du ønsker at gøre. Hvis du ønsker at begrænse dig til sightseeing, er 3 dage i Nice nok. Et længere ophold er på den anden side perfekt til at udforske de nærliggende byer. Inden for rækkevidde af Nice ligger Saint-Jean-Cap-Ferrat (millionærernes halvø), Cannes, Fyrstendømmet Monaco, den pragtfulde landsby Eze og nogle af de smukkeste strande i Frankrig.

Book din transfer fra Nice lufthavn