10 ting at gøre i Nice til jul

Oplev de bedste attraktioner i Côte d'Azurs perle. Dejlige overraskelser på alle tider af året.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

10 minutters læst

10 ting at gøre i Nice til jul

Dejligt i julen | ©Markus Geisse

Hvad skal man se og lave i Nice i juledagene? I december er Sydfrankrig en perfekt destination for et par dages ferie (eller endda en længere ferie). Havet om vinteren er fascinerende, og der er masser af arrangementer for at fejre højtiden.

Ud over byens attraktioner kan du benytte lejligheden til at besøge de nærliggende byer eller tage på vinsmagning på de nærliggende vingårde. Læs videre for at opdage de bedste juleplaner.

1. Juleshopping på Place Masséna

Marche Noël| ©Christopher Geloni
Marche Noël| ©Christopher Geloni

Marche Noël er den julelandsby, der skaber liv i Nice hvert år i december. Den åbner faktisk i slutningen af november og slutter i begyndelsen af det nye år. Du finder den i hjertet af byen, mellem Place Masséna og Albert I-haverne, en rute, du også kan besøge ved at leje en bus til en rundtur i byen.

Denne begivenhed samler omkring 60 hytter med gløgg, kunsthåndværk, oste, pålæg ... og har også en karrusel, oppustelige spil og et restaurantområde, der organiserer afterwork med et DJ-sæt. Det hele suppleres af juletræer, julemænd og flotte lysarmaturer.

Book din turistbus i Nice

2. Smag på juleøllen fra La Brasserie Artisanale

La Brasserie Artisanales juleøl| ©Courney
La Brasserie Artisanales juleøl| ©Courney

I Nordeuropa fejrer man juledagene med lækre specialøl. Denne tradition har også bidt sig fast i Nice, og den ansvarlige har et navn og et efternavn: Olivier Cautain. Han er ejer af destilleriet La Brasserie Artisanale, et sted, der med rette rangerer blandt de bedste barer i byen. Du kan også booke en pubcrawl rundt i Nice for at finde ud af mere om alle dens kuriositeter.

Vintervarianten er lavet af kakaobønner og skiller sig ud med sin varme, omsluttende smag. Vent ikke for længe, for de er i begrænset oplag og bliver hurtigt udsolgt. Hvis du er uheldig, kan du også forkæle din hals med en god øl Hopstock (rød ale lavet med Cascade-humle) eller Blùna, en hvid ale brygget med lys malt, bigarade-appelsinskal og koriander.

Den ligger på 14 Avenue Villermont, ikke langt fra Marc Chagall National Museum. Jeg kan forsikre dig om, at det er det værd.

Book din pubcrawl i Nice

3. Tag dine børn med til Théâtre de Verdure

Théâtre de Verdure| ©Mona Zimba
Théâtre de Verdure| ©Mona Zimba

I juletiden arrangerer Théâtre de Ver dure gratis shows, events og koncerter for familiens yngste medlemmer. Det ligger i det fri, lige ved siden af Albert I-haven, og er et must, hvis du rejser til Nice med børn.

Du kan benytte lejligheden til at udforske området ved at booke din sightseeingbus til Nice. Det er altid en god mulighed, når temperaturen er lav, og det er koldt udenfor, især hvis du rejser med børn.

Book din turistbus til Nice

4. Skøjteløb

Skøjteløb på is| ©beyondhue
Skøjteløb på is| ©beyondhue

Hvert år i december er der en skøjtebane i kort afstand fra De Tre Gratiers Fontæne, som er meget populær blandt både turister og lokale. Det koster omkring 5 euro i timen at leje skøjter. Alternativt kan du vælge den indendørs bane i Jean Bouin sportskomplekset (2 rue Jean Allègre).

Hvis du vil stå på skøjter og ikke har noget imod at tage ud af byen, kan jeg anbefale en tur til det nærliggende Monte Carlo. Hvert år opstilles der to skøjtebaner i Port Hercule (den ene for voksne, den anden for børn). Prisen er normalt omkring 7 euro. Hvis du vil besøge bystaten, anbefaler jeg at booke en udflugt til Monaco og Èze fra Nice, som giver dig mulighed for at se det glamourøse Monte Carlo, besøge luksusbutikkerne, se den berømte motorcykelbane og lære alt om byen af en professionel guide.

Book din udflugt til Monaco & Èze fra Nice

5. Smag de bedste østers

Østers fra Bistrot Marin| ©Alexandra Laik
Østers fra Bistrot Marin| ©Alexandra Laik

I Frankrig er østers en rigtig institution. Du kan spise dem på alle tider af året, men vinteren er det ideelle tidspunkt at spise dem på. Hvis du vil vide mere om de typiske retter i byen, kan du booke en gastronomisk tur i Nice.

Hvis du vil prøve nogle gode østers i Nice, kan jeg anbefale følgende restauranter:

 • Bistrot Marin, en elegant restaurant i Jean Médecin-kvarteret. Jeg anbefaler at bestille bord på forhånd (11 bis Rue Grimaldi).
 • Les Pêcheurs, en klassiker i Nice. Den ligger i den gamle havn og tilbyder en rig fiskebaseret menu. Ud over østers anbefaler jeg, at du prøver Bouillabaisse (stenfiskesuppe) og havrude i saltskorpe (18 Quai des Docks).
 • Boccaccio, hvor det franske og italienske køkken mødes. Jeg anbefaler to retter: "Les Huîtres spéciales de la Maison Gillardeau" eller "Le Plateau Royal de Fruits de Mer" (7 Rue Massena).
 • L'Oustaou, et enkelt etablissement i det multikulturelle Gambetta-kvarter. Et af de få steder, hvor man kan smage huîtres uden at betale for meget (43 Boulevard Gambetta).

Book en gastronomisk tur i Nice

6. Flygt til Lucéram

Lucéram| ©Patrick Rouzet
Lucéram| ©Patrick Rouzet

Lucéram er en lille middelalderlandsby i baglandet til Nice. Hvis du planlægger at leje en bil, anbefaler jeg, at du kører hertil. Det er mindre end 30 kilometer fra centrum og tager mindre end en time. Du kan også tage bussen (linje 340 fra Nice Vauban).

Fra slutningen af november til begyndelsen af januar er Lucéram fyldt med hundredvis af krybber. Du kan se dem overalt: i vogne, i vindueskarme, i butiksvinduer... Denne tilbagevendende begivenhed opstod ved et tilfælde, da en dame, der elsker julekrybber, fik den idé at bringe sine kreationer ud på gaden.

7. Kom op i pariserhjulet

Pariserhjul i Nice| ©David
Pariserhjul i Nice| ©David

Ved juletid er der lige bag julebyen opstillet et stort pariserhjul dekoreret med elegante julelys. Det åbner normalt i slutningen af november og tages ned igen i begyndelsen af januar. Det koster ca. 8 € (5 € for børnebilletter) og er alle pengene værd.

Fra toppen af pariserhjulet kan man nyde en meget stemningsfuld udsigt. Hvis du ikke kan finde en plads, kan du vælge andre udsigtspunkter:

 • Skylounge Nice Bar & Rooftop, tagterrassen på Mercure Nice Centre Notre Dame-hotellet. Du finder det på 8. etage (28 Avenue Notre Dame).
 • Parc d'Estienne d'Orves, som ligger på toppen af en bakke og normalt ikke besøges af turister. Bus 64 og 75 stopper i nærheden; bare stå af ved Beau Site-stoppestedet og hop på aflastningen. Om vinteren lukker parken kl. 18.00.
 • Slottet, den bedste udsigt over Nice. På klare dage kan man se Antibes og Saint-Jean Cap Ferrat. Du kan gå op eller tage elevatoren fra Rue des Ponchettes 1. Der er åbent alle ugens dage fra kl. 10.00 til 17.30.

8. Fejr Saint Lucia

Den hellige Lucias dag| ©yann ellesse
Den hellige Lucias dag| ©yann ellesse

Ifølge den kristne tradition var Lucia en pige, der levede i Syrakus mellem 283 og 304 e.Kr. Da hendes mor blev syg, gik hun til Sant'Agatas grav, som viste sig for hende og bad hende om at dedikere sit liv til at hjælpe de svageste og mest forfulgte. Hendes kult overlever i Provence, men også i andre byer, som Bergamo eller Verona i Italien.

I folkloren er Sankt Lucias nat - den 13. december - årets længste nat, og derfor er festen forbundet med lys. De lokale efterlader stearinlys i vindueskarme og bag vinduer for at skabe en magisk atmosfære. Mistelten og kristtjørn begynder at dukke op i hjem og offentlige rum.

9. Lej ski eller snowboard

Isola 2000| ©alulacheery
Isola 2000| ©alulacheery

Nice er en middelhavsby, men Alperne er tæt på. Mindre end 2 timer fra Côte d'Azurs perle finder du internationalt anerkendte vintersportssteder:

 • Isola 2000, en destination mellem to naturparker: Mercantour (Frankrig) og Alpi Marittime (Italien). Det er en fashionabel destination, hvor du også kan nyde aktiviteter som kælkning med hvide ulve eller sneskovandring.
 • Auron, 135 kilometer pister i landsbyen Saint-Etienne de Tinée. Den har fået mærket "Famille +" for sine attraktioner, der er tilpasset de yngste medlemmer af familien.
 • Roubion - Les Buisses, hvor man kan stå på ski hele året rundt. Det er et af de få steder, hvor man kan tage på udflugt med elektriske snescootere.
 • Turini - Camp d'Argent. Hvis det lyder bekendt, er det nok, fordi Col de Turini-vejen er velkendt i rallyverdenen. Men det er også et godt sted at lære at stå på ski. Ud over de traditionelle discipliner kan du her prøve snooc, som er en blanding af skiløb og kælkning.

10. Smag den varme chokolade fra L'Art Gourmand

Varm chokolade| ©Michelh95
Varm chokolade| ©Michelh95

Den behagelige vinter er mild nok, men det regner ret ofte. Når himlen skyer til, kan man bruge det dårlige vejr som undskyldning for at søge tilflugt i et chocolaterie.

I hjertet af det historiske centrum, et stenkast fra Palais de Justice, finder du L'Art Gourmand, som er et must på din rejseplan. Tag plads i loungen på første sal, og bestil en kop varm chokolade. Du vil ikke blive skuffet (21 rue du Marche).

Frankrig er kendt for sin gourmand-sjæl, så dette er ikke det eneste sted, hvor de laver lækre chokolader. For dem med en sød tand er der masser at vælge imellem:

 • JP Paci Chocolatier, kendt for kreationer lavet med 100% rent kakaosmør. De har genopfundet den søde nøgle til en lokal klassiker: Ravioli Niçois (19 avenue Notre Dame).
 • Pâtisserie LAC, nummer tre på listen over "de bedste af de bedste" chocolatiers i Frankrig, kåret af den prestigefyldte Club des Croqueurs de Chocolat (18 Rue Barla).
 • Les Délices de Borriglione, en butik og tesalon få meter fra kirken dedikeret til Jeanne d'Arc. Macarons er også et forsøg værd (30 avenue Borriglione).

Bonusspor: rejse til Cannes og Saint Tropez

I Saint Tropez| ©steve lorillere
I Saint Tropez| ©steve lorillere

Når den er oplyst af julelys, er Côte d'Azurs filmiske destination endnu smukkere. Ud over de smukt dekorerede fyrretræer og belysningen i den gamle bydel er det værd at beundre "La Chevauchée de la Steppe" (en parade med nisser, riddere og musikere i begyndelsen af december) og den canadiske julelandsby på Place du Marché.

Hvis du vil kombinere julestemningen med et besøg i byen, anbefaler jeg, at du booker en dagstur til Cannes fra Nice. En anden destination at udforske er Saint Tropez. Der er færre turister, og det vil være lettere at blande sig med de lokale.

De mindre menneskemængder er perfekte til at skøjte på skøjtebanen på Place des Lices (leje koster ca. 2 €) eller beundre Crèche Provençale, en stor julekrybbe i Chapelle de la Miséricorde (Rue Gambetta, åben fra 14:00 til 19:00).

Hvis du rejser med dine børn, vil det glæde dig at vide, at julemanden ankommer til byen med båd hver 24. december. De vil elske dette skue. For mere information anbefaler jeg, at du læser artiklen om dagsture til Saint Tropez fra Nice.

Book en dagstur til Saint Tropez fra Nice

Hvad er temperaturen i Nice i julen?

Nice i julen| ©Danilo
Nice i julen| ©Danilo

I december er vejret tørt, men en smule "stift". Minimumstemperaturen er omkring 6°, men maksimumstemperaturen kommer sjældent over 10°/12°. En god frakke og et halstørklæde løser problemet. Men regn er vinterens fjende nummer ét, og december er den mindst regnfulde måned. Hvis det ikke passer dig, kan du altid besøge Nice om sommeren.

Sådan kommer du rundt i Nice

Sporvognen Ligne d'Azur| ©Roberto Caña
Sporvognen Ligne d'Azur| ©Roberto Caña

Ligne d'Azur-busserne og sporvognene er den billigste form for offentlig transport. En enkeltbillet koster omkring 1,5 euro og kan bruges i 74 minutter. De er åbne fra kl. 4.00 til 21.00.

Hvis temperaturen tillader det, kan du også bruge cykeldelingstjenesten. Den hedder Vélobleu og har flere cykelstativer både i den gamle bydel og i de nærliggende byer. I forbindelse med din ankomst anbefaler jeg, at du læser indlægget om transport fra Nice lufthavn.

Hvad kan jeg gøre i tilfælde af regn?

Lascaris-paladset| ©Andres J
Lascaris-paladset| ©Andres J

På Côte d'Azur er vintrene normalt ikke særlig kolde, men regnen er på spil. December er en forholdsvis tør måned, men man ved aldrig. Hvis stormen ikke giver dig noget pusterum, anbefaler jeg følgende muligheder:

 • Nyd en massage. I centrum af Nice er der førsteklasses kurbade. Jeg anbefaler at booke en session hos L'Instant (23 rue Maréchal Joffre) eller Splendid (50 Boulevard Victor Hugo).
 • Besøg et museum. Det er altid en god mulighed for at flygte fra det dårlige vejr. Efter min mening er det værd at opdage Villa Masséna (65 Rue de France), Palais Lascaris (15 Rue Droite) eller Matisse Museum (164 avenue des Arènes de Cimiez).

-BesøgVilla Ephrussi de Rothschild. En god plan, hvis det regner, er at booke et besøg i The Villa Ephrussi de Rothschild. Søg ly i dette storslåede palæ fra det 20. århundrede, som ligger på den franske riviera og er inspireret af den italienske renæssance. En audioguide vil fortælle dig alle detaljerne om dette sted, og du vil kunne beundre hvert et hjørne.

 • Deltag i et madlavningskursus. Virksomheder som L'Atelier Cuisine Niçoise arrangerer workshops dedikeret til det lokale køkken.
 • Spil i kasinoet. Der er poker, spillemaskiner, blackjack-borde og meget mere. Find flere oplysninger på den officielle hjemmeside (1 Promenade des Anglais).
 • Nyd en god drink. I Nice kan du få en smagsprøve på Château de Bellet (482 Chemin de Saquier) eller i vinkældrene i byens centrum.

Julens turistmængder i Nice

Juledag| ©Yannick Daligault
Juledag| ©Yannick Daligault

I anledning af højtiden tiltrækker Nice et stort antal turister. Alligevel er byen ikke så overfyldt som om sommeren. Selvfølgelig stiger prisen på overnatning en smule. Det er trods alt stadig højsæson. Hvis du vil se færre mennesker (og spare lidt), anbefaler jeg to årstider: september eller marts og april måned.