10 ting at gøre i Athen om vinteren

Athen er en destination, der er interessant og underholdende hele året rundt. Vinteren kan være den bedste måde at lære dette hjørne af Grækenland at kende på, hvis du følger de anbefalinger, jeg har forberedt til dig.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

9 minutters læst

10 ting at gøre i Athen om vinteren

Sne i Athen | ©Vasilis Tsikkinis

Der er masser af ting at se og lave i Athen fra det øjeblik, du lander i lufthavnen, til det øjeblik, du vender hjem ivrig efter at fortsætte med at leve i dette paradis, der har en historie, der strækker sig 3000 år tilbage.

Jeg har påtaget mig at undersøge, hvilke aktiviteter du kan nyde fuldt ud, hvis du er i Athen om vinteren, og jeg råder dig til at læse videre for at finde ud af mere om hver eneste af dem. Husk, at den bedste måde at opleve et nyt sted på er at gøre det under de traditioner, der definerer den årstid, du har valgt til din rejse.

1. Nyd vinterretter på autentiske græske tavernaer

Spise Musaca| ©Ciro Boro
Spise Musaca| ©Ciro Boro

Hvis du er i Athen om vinteren, må du ikke gå glip af nogle af de bedste vinterretter. Du bør sætte pris på, at dette græske kulinariske univers har mange tunge ingredienser som marineret kød eller brug af oliven som basis for tilberedningen. Moussaka er Grækenlands nationalret og er ofte en fast bestanddel af vinterkosten på grund af det høje proteinindhold, som hjælper dine energireserver med at klare de faldende temperaturer, og dette proteinindtag vil hjælpe dig med at gå rundt i byen uden at føle dig så udmattet.

Græske tavernaer er et godt sted at opleve den ægte smag af Athens vintermad, og du vil se folk samles for at nyde en gyro eller en lækker fakes.

Det er også en god idé at vælge en græsk madtur, hvis du vil se de mest ikoniske og traditionelle etablissementer i byens mindre overfyldte kvarterer.

Book en madtur i Athen

2. Fejr Apokries, hvis du er i byen på denne dato

Athens karneval| ©Dimitra D
Athens karneval| ©Dimitra D

Hvis din rejse til Athen om vinteren falder sammen med datoerne for karneval, så kan du ikke tøve med at deltage i festlighederne i Apokries. Det er den græske version af den festival, der markerer begyndelsen på fasten før påske i den græsk-ortodokse kirke.

Denne festival er kendetegnet ved alle mulige ekstravagante vogne, der repræsenterer kulturelle elementer fra det antikke Grækenland og mytologien bag dets religiøse skikke. Der er også en masse byzantinsk indflydelse på æstetikken i dette græske karneval, og hvis du tager til denne fest, vil du bemærke, at deltagerne ofte er klædt i farverigt tøj hele weekenden.

Moschato-paraden er en af de vigtigste begivenheder i denne festlige weekend, og den afholdes i Moschato-kvarteret på kysten nær havnen i Piræus. Der er også konfettikampe og alle mulige andre festligheder i barerne og gaderne i de gamle kvarterer nær Akropolis, dvs. distrikt 1 og 2 i Athen. En fremragende undskyldning for at nyde den festlige atmosfære efter dit besøg på Akropolis i Athen.

Book en billet til Akropolis

3. Husk at købe nogle autentiske græske smykker

Monastiraki-kvarteret| ©Barcex
Monastiraki-kvarteret| ©Barcex

Hvis du allerede er i Plaka eller et andet kvarter i 1. og 2. distrikt i Athen, kan du prøve at få de bedste tilbud på autentiske græske smykker, da vinteren er lavsæson for disse handlende, og mange butikker har rabatter og udsalg for at lokke kunderne til.

Mit råd er også at tage til Monastiraki-kvarteret, da det vil give dig mulighed for at få smykker i et mere behageligt og roligt rum. Dette område ligger meget tæt på Athens Agora, et område fyldt med oldgræske monumenter, som du ikke må gå glip af, og som i vintersæsonen vil garantere dig en næsten turistfri tur.

Mange af Athens turistbusser kører gennem dette område af byens distrikter 1, 2 og 3. Tøv ikke med at benytte dig af dem, hvis du bliver træt af at gå og gerne vil hurtigt videre til et andet af byens turistmæssige epicentre.

Køb en billet til Athens sightseeingbus

4. Nyd en tur rundt i Plaka og Anafiotika uden at skulle forholde dig til hundredvis af turister

I Anafiotika| ©Antonio Fajardo
I Anafiotika| ©Antonio Fajardo

Kvarteret Plaka er et af Athens turistmæssige epicentre, både på grund af nærheden til Akropolis og på grund af den arkitektoniske stil, der får det til at ligne en landsby frosset fast i tiden midt i en så kosmopolitisk by som den græske hovedstad.

Det er et område med smalle, brostensbelagte gader med caféer og taverner på næsten hvert hjørne. Anafiotika er den del af byen, hvor charmen ved dette samfund er mest tydelig, og vinteren er den bedste tid på året til at besøge dette område af Athen, hvis smalle gader ligner små urbane labyrinter.

Blandt de bedste ting at lave i Plaka-kvarteret i Athen kan jeg fremhæve turen op til Akropolis, som altid vil være i baggrunden i denne del af byens centrum, og uden tvivl er en guidet tur i Athen en fremragende mulighed for at opdage de hemmeligheder, der gemmer sig i dette område af byen.

Book en guidet tur i Athen

5. Varm lidt op i en traditionel Hammam

Traditionel hammam| ©Vagelis Pikoulas
Traditionel hammam| ©Vagelis Pikoulas

Selvom middelhavsklimaet i det sydlige Grækenland gør, at vintrene er ret milde, kan det stadig føles koldt i en blæsende by som Athen. Derfor anbefaler jeg, at du udnytter sæsonen til at besøge en Hammam, som er en typisk osmannisk sauna.

Hvis du besøger en under dit besøg i Athen, kan du nyde en lang dampsession, som vil blive efterfulgt af en skrubning af hele kroppen og en række massager, der vil give dig mulighed for at slappe af og forlade stedet forfrisket til at nyde resten af din sightseeingrute.

Til sidst vil du blive tilbudt alle mulige slags te, der er forbundet med græsk gastronomi, og det er virkelig en oplevelse, der vil være tilgængelig i hvert hjørne af byen, da de fleste kvarterer har mindst en Hammam af fremragende kvalitet.

6. Tag på shopping og få de bedste ingredienser fra det græske køkken med hjem

Athens centrale marked| ©Maurice
Athens centrale marked| ©Maurice

Shopping er en vigtig del af enhver rejse. Samtidig er Grækenland en destination, der er kendetegnet ved kvaliteten af sit gastronomiske udbud og den måde, hvorpå disse smagsoplevelser betager folk, der opdager dem for første gang.

Det anbefales derfor, at man på sit vinterbesøg i Athen tager en tur gennem gaderne omkring det centrale marked, hvor man kan finde alle mulige gastronomiske souvenirs, så man kan fortsætte med at smage på Grækenland, når man er hjemme igen.

Vintersæsonen er et særligt godt tidspunkt at besøge markedet på og købe konserverede eller velbevarede ingredienser uden menneskemængder.

7. Nyd panoramaudsigten over et snefald på Philopapos-bjerget

Philopapos-bjerget| ©Nando C
Philopapos-bjerget| ©Nando C

Philopapos-bjerget er en relativt høj bakke, der ligger tæt på Akropolis og de andre turistattraktioner, der gør Athen til et sted som intet andet. Bjerget byder på panoramaudsigt over den centrale del af Athen, og på en klar dag har man mulighed for at se Piræus' kyster.

For at komme op til toppen skal man følge en kort vandrerute, men denne fysiske aktivitet er bestemt umagen værd, hvis man er garanteret en panoramaudsigt over byen på en snevejrsdag. Og det er der stor sandsynlighed for, eftersom snevejr er blevet mere og mere almindeligt i Athens vintre i de seneste årtier.

8. Få mest muligt ud af en vinterudflugt til landsbyerne uden for Athen

Parnassus-bjerget| ©Adam L. Clevenger
Parnassus-bjerget| ©Adam L. Clevenger

Grækenlands fastland er fuld af landsbyer, der kan give dig et mere autentisk billede af, hvordan livet på landet fungerer i dette maleriske land. For eksempel er landsbyerne i nærheden af Tatoi-skoven en god idé, hvis du leder efter landsbyer, der ligger meget tæt på Athens bebyggelse.

Hvis du vil lidt længere væk, kan du tage til Parnassus-bjerget, et af de højeste bjerge i hele Grækenland, der byder på masser af vinterunderholdning, såsom bjergvandring og endda skiløjper.

Giona-bjerget er en anden tilgængelig destination, der kan være en del af de bedste ture og udflugter fra Athen, når du tænker på en vinterunderholdningsaktivitet. Så det er op til dig at beslutte, om du virkelig er interesseret i at se den bjergrige side af Grækenland, eller om du beslutter dig for at tage en tur til de nærliggende øer, som helt sikkert vil være fri for turister, og som også vil give dig et meget smukt panorama at beundre.

9. Fest dig ud af kulden i byens livligste kvarterer.

I Psyri| ©Daniel Canarias
I Psyri| ©Daniel Canarias

Athen er den tredje mest folkerige hovedstad i EU, i hvert fald hvis man tager højde for antallet af mennesker, der bor i hovedstadsområdet. Det er også en af de mest kosmopolitiske byer i verden og et epicenter for modernitet og frihed på Balkanhalvøen.

Af disse grunde er det logisk, at nattelivet er meget aktivt hele året rundt, og især vinteren er en travl tid for fester i Athen, når strandplaner muterer til aktiviteter, der tilbyder beskyttelse mod sæsonens lave temperaturer. Nogle af de mest anbefalede muligheder for at opleve den athenske fest er følgende:

  • Psyri: skiller sig ud blandt andre alternativer med sin bohemeidentitet og som et af epicentrene for urban kunst i Europa.
  • Gazi: har de bedste natklubber i Athen og ligger meget tæt på turistområdet Monastiraki.
  • Exarcheia: Dette er bydelen for de mere anarkistiske tænkere og revolutionære, som den dag i dag modsætter sig den gentrificering, der har fundet sted i de andre områder af byen. Hvis du leder efter en mere autentisk form for fest, er dette stedet for dig.

En aften med barhopping i nogle af de områder, jeg har nævnt, er en af de bedste ting at se og gøre i Athen om aftenen ... Lad festen begynde!

10. Besøg Piræus uden de turistmængder, der definerer byen

Nat i Piræus| ©Jorge Castro
Nat i Piræus| ©Jorge Castro

Piræuseller Piraeus er en havneby, der er en del af Athens storbyområde. Dette område forbinder hovedstaden med de fleste af de nærliggende øer, som er tilgængelige med en kort færgetur eller for en længere tur, da større Athen-krydstogtskibe normalt afgår fra havneterminalerne i dette kvarter.

Vinteren er et perfekt tidspunkt at nyde dette område, da turistmængderne falder dramatisk, og hvis du besøger det, får du mulighed for at se, hvordan den græske elite lever, da mange af luksusbådene lægger til i denne havn på grund af dens nærhed til resten af Athen.

Havnene Mikrolimana og Zea Marina er must-see stop i området, ligesom det stille, men smukke Kastella-kvarter.

Temperaturer i Athen om vinteren

Vinter i Athen| ©Sotirios Dimakis
Vinter i Athen| ©Sotirios Dimakis

Temperaturerne i Athen om vinteren kan klassificeres som kolde efter middelhavsstandarder, men de er bestemt varme efter de standarder, der forventes i andre hjørner af EU: minimum ligger normalt mellem 5 og 8 grader Celsius hele sæsonen, mens maksimum kan stige til 15 grader Celsius ved middagstid på en solrig dag.

Du skal dog ikke blive overrasket over et brat fald i temperaturen, der medfører lidt snefald i den græske hovedstad. Det er et mere og mere almindeligt fænomen i den sydlige del af Balkanhalvøen.

Vinterens turistmængder i Athen

Vinterdag| ©Ioannis Demicolas
Vinterdag| ©Ioannis Demicolas

Som jeg nævnte, kunne Athens turisttal om vinteren ikke være mere gunstige. Selvom der tydeligvis stadig er besøgende, da dette er en af de vigtigste destinationer globalt set, er det en minimal procentdel sammenlignet med det antal turister, der strømmer til dette land i sommersæsonen.

Priser i Athen om vinteren

Penge i dollars| ©Karolina Grabowska
Penge i dollars| ©Karolina Grabowska

Vinteren i Athen er god for turisternes pengepung, fordi alle underholdnings- og indkvarteringssteder sænker deres priser for at gøre opmærksom på sig selv som en billig destination i den europæiske turisme.

Fra mad til transport, indkvartering og også kommercielt forbrug, alle disse aktiviteter vil være billigere, end hvad du ville skulle bruge om sommeren for at opholde dig det samme antal dage i den græske hovedstad.

Hvad skal man pakke for at besøge Athen om vinteren?

Bagage| ©Anete Lūsiņa
Bagage| ©Anete Lūsiņa

Athen er en by, hvor man kan gå, og mange af dine planer vil være i miljøer, der kræver fysisk bevægelse. Det er derfor tilrådeligt at have behageligt tøj på, og glem ikke at pakke frakker til at klare kulden, især hvis der forventes snefald under din rejse.

Det er også vigtigt, at du har behagelige sko på og vælger alsidigt tøj, der kan bruges til en sightseeingaktivitet i dagtimerne og en mere raffineret middag på en lukket restaurant.