Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 ting at gøre i Athen om vinteren

Athen er en destination, der er interessant og underholdende hele året rundt. Vinteren kan være den bedste måde at lære dette hjørne af Grækenland at kende på, hvis du følger de anbefalinger, jeg har forberedt til dig.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

11 minutters læst

10 ting at gøre i Athen om vinteren

Sne i Athen | ©Vasilis Tsikkinis

Der er masser af ting at se og gøre i Athen, fra det øjeblik du lander i lufthavnen til det øjeblik du vender hjem med lysten til at fortsætte med at bo i dette paradis, der har en historie, der strækker sig over 3.000 år.

Jeg har taget mig selv på at undersøge, hvilke aktiviteter du kan nyde fuldt ud, hvis du er i Athen om vinteren, og jeg råder dig til at læse videre for at finde ud af alt om hver og en af dem. Husk, at den bedste måde at opleve et nyt sted på er at gøre det under de traditioner, der kendetegner den årstid, du har valgt til din rejse.

1. Varm dig selv op i en traditionel hammam

Traditionel hammam| ©Vagelis Pikoulas
Traditionel hammam| ©Vagelis Pikoulas

Selv om middelhavsklimaet i det sydlige Grækenland gør, at vintrene er forholdsvis milde, er det sandt, at det kan føles koldt i en blæsende by som Athen. Derfor er min første anbefaling at udnytte sæsonen til at besøge en hammam, som er en typisk osmannisk sauna.

Under den osmanniske invasion af Grækenland og besættelsen af området var disse rum både et sted for socialt samvær og et sted, hvor man sørgede for den offentlige hygiejne. Hvis du tilfældigvis besøger et af dem under dit besøg i Athen, kan du nyde en lang dampsession, som vil blive efterfulgt af en helkropsskrubning.

Massage er også en del af denne rutine, så du kan slappe af og tage af sted forfrisket til at nyde resten af din sightseeing-rejse. Du vil blive tilbudt alle former for te, der er forbundet med det græske køkken, og det er faktisk en oplevelse, der vil være tilgængelig i alle hjørner af byen. For de fleste kvarterer har mindst én Hammam af fremragende kvalitet.

Afhængigt af hvilken type indkvartering du har valgt, er det sandsynligt, at der også er en Spa, der er tilpasset Hammam's traditionelle karakteristika.

2. Nyd vinterretter på autentiske græske tavernaer

Spise Moussaka| ©Ciro Boro
Spise Moussaka| ©Ciro Boro

I alle dele af verden tilpasses maden efter årstiden, både af hensyn til skikke og traditioner og af hensyn til den praktiske levering af produkter og ingredienser. Hvis du er i Athen om vinteren, kan du ikke undgå at nyde de bedste vinterretter på de mest traditionelle restauranter, du kan støde på på din vej.

Det er vigtigt at værdsætte det faktum, at dette græske kulinariske univers har mange tunge ingredienser som marineret kød eller brugen af oliven som basis for tilberedningen. Moussaka er Grækenlands nationalret og er ofte en fast bestanddel af vinterkosten på grund af dens høje proteinindhold. Det hjælper dine energireserver til at klare de lavere temperaturer, og dette proteinindtag vil være meget nyttigt for dig, så du kan gå rundt i byen uden at føle dig så udmattet.

Sandheden er, at de græske tavernaer, hvor du kan se en flok ældre mennesker, der nyder en gyro eller en lækker fakes, er et godt sted at opleve den ægte smag af Athens vintermad.

Det er faktisk også en rigtig god idé at tage på en græsk madtur, hvis du vil se de mest ikoniske og traditionelle restauranter i byens mindre overfyldte kvarterer.

Lær det bedste af det græske køkken at kende

3. Fejr Apokries, hvis du tilfældigvis er i byen på denne dato

Karneval i Athen| ©Dimitra D
Karneval i Athen| ©Dimitra D

Hvis din rejse til Athen om vinteren falder sammen med datoerne for karnevalet, kan du ikke tøve med Apokries-festlighederne. Dette er den græske version af den fest, der markerer begyndelsen af fasten før påsken i den græsk-ortodokse kirke.

Festivalen er kendetegnet ved alle slags ekstravagante vogne, der repræsenterer kulturelle elementer fra det antikke Grækenland og mytologien bag de religiøse skikke. Der er også en stor byzantinsk indflydelse på dette græske karnevals æstetik, og hvis du deltager i denne fest, vil du bemærke, at deltagerne ofte er klædt i farverige kostumer i hele weekenden.

Moschato paraden er et af weekendens højdepunkter og afholdes i Moschato kvarteret ved kysten nær Piræus' havn. Der er også konfettikampe og alle mulige former for festligheder i barerne og gaderne i de gamle kvarterer i nærheden af Akropolis. Det vil sige Athens 1. og 2. distrikt.

4. Gå på indkøb for at få de bedste ingredienser fra det græske køkken med hjem

Athens centrale marked| ©Maurice
Athens centrale marked| ©Maurice

Shopping er en vigtig del af enhver rejse, især for dem, der har tid og råd til at shoppe, og som har råd til det. Samtidig er Grækenland en destination, der er kendetegnet ved kvaliteten af sit gastronomiske udbud og den måde, hvorpå disse smagsoplevelser betager folk, der opdager dem for første gang.

Derfor er det en god idé at gå en tur i gaderne omkring det centrale marked under dit vinterbesøg i Athen, hvor du kan finde alle mulige gastronomiske souvenirs, så du kan fortsætte med at nyde Grækenland, når du er hjemme igen.

Denne vintersæson er et særligt godt tidspunkt til at besøge markedet og begynde at købe konserves eller velkonserverede ingredienser på dåse. Det skyldes, at hele tilbuddet er baseret på den type mad, som vi har nævnt som grundlaget for den græske vinterkulinariske verden.

Desuden gør det faldende antal turister det endnu mere tilrådeligt at besøge dette marked om vinteren. Denne idé kunne være en katastrofe om sommeren, når der er kaos på stedet. Altid på grund af de tusindvis af turister, der ankommer og ønsker at opleve en dag med græsk shopping, men som så møder alle de lokale, der skal forsyne sig til årets største salgssæson.

5. Nyd panoramaudsigten over et snefald på Philopapos-bjerget

Filopapos-bjerget| ©Nando C
Filopapos-bjerget| ©Nando C

Philopapos-bjerget er en relativt høj bakke, der ligger tæt på Akropolis og alle de turiststeder, jeg har nævnt i denne række anbefalinger. Der er panoramaudsigt over Athens centrale del, og på en klar dag har du mulighed for at se Piræus' kyster, havnebydelen, som jeg anbefalede som et must-see-stop på din vinterrejse.

For at komme op på toppen skal du følge en kort vandrerute, men denne fysiske aktivitet er bestemt det hele værd, hvis du er garanteret panoramaudsigt over byen på en snedækket dag. Det er meget sandsynligt, at det vil ske, eftersom snevejrsmorgener er blevet mere og mere hyppige i Athens vintre i de seneste årtier.

6. Få mest muligt ud af en vinterferie til landsbyer uden for Athen

Parnassus-bjerget| ©Adam L. Clevenger
Parnassus-bjerget| ©Adam L. Clevenger

Det græske fastland er fyldt med landsbyer, der kan give dig et mere autentisk billede af, hvordan livet på landet fungerer i dette maleriske land. F.eks. er lokalsamfundene nær Tatoi-skoven en god idé, hvis du leder efter landsbyer, der ligger meget tæt på Athens bebyggede område.

Hvis du vil længere væk, kan du tage til Parnassus-bjerget, som er et af Grækenlands højeste bjerge. Her er der masser af vinterunderholdningsmuligheder som f.eks. bjergvandring og endda skiløjper.

Mount Giona er en anden tilgængelig destination, der kan være en del af de bedste ture og udflugter fra Athen, når man tænker på vinterunderholdning. Så det er op til dig at beslutte, om du virkelig er interesseret i den bjergrige del af Grækenland, eller om du vil vælge en tur til de nærliggende øer. Her er der helt sikkert ingen turister, og du kan også nyde et smukt panorama at beundre.

Køb de bedste ture og udflugter fra Athen

7. Prøv at shoppe autentiske græske smykker

Monastiraki-kvarteret| ©Barcex
Monastiraki-kvarteret| ©Barcex

Hvis du allerede befinder dig i Plaka eller et andet kvarter i Athens 1. og 2. distrikt, bør du forsøge at få de bedste tilbud på autentiske græske smykker. Det skyldes, at vinteren er en lav salgssæson for disse forhandlere, og alle tilbud, som de kan sikre sig, vil blive værdsat med alle mulige rabatter og udsalg for at lokke kunderne til at handle.

Det er meget sandsynligt, at du i Plaka vil finde et par butikker, der sælger græske smykker og kunsthåndværk. Mit råd er dog at tage til Monastiraki-kvarteret, da det giver dig mulighed for at købe de smykker, du helst vil have med hjem, i et mere behageligt rum, hvor du kan kigge i ro og mag.

Det ligger også meget tæt på Athens Agora. Det er et område med et så stort udvalg af antikke græske monumenter, at du ikke kan gå glip af det. Især i vintersæsonen, som garanterer dig en tur uden hundreder og atter hundreder af turister.

Mange af Athens turistbusser kører gennem dette område i byens distrikt 1, 2 og 3. Så du kan bruge dem til din fordel, hvis du bliver træt af at gå og hurtigt vil til et andet turistcentrum i byen.

8. Fest dig ud af kulden i byens mest livlige kvarterer.

I Psyri| ©Daniel Canarias
I Psyri| ©Daniel Canarias

Athen er den tredje mest folkerige hovedstad i EU, i hvert fald hvis man tager højde for antallet af indbyggere i hovedstadsområdet. Det er også en af de mest kosmopolitiske byer i verden og er et epicenter for modernitet og frihed på Balkanhalvøen.

Af disse grunde er det logisk, at nattelivet er meget aktivt hele året rundt. Især vinteren er dog en travl tid for festligheder i Athen. Det skyldes, at strandplanerne ændrer sig til aktiviteter, der beskytter mod de lave temperaturer i sæsonen.

Psyri er et af disse områder og skiller sig ud blandt andre alternativer for sin boheme-identitet og for at være et af epicentrene for urban kunst i Europa. Derefter følger Gazi, som har de bedste natklubber i Athen og ligger meget tæt på turistområdet Monastiraki.

Hvis du er på udkig efter en mere rå og autentisk fest, kan du også tage til Exarcheia-kvarteret, da det er et kvarter for de mere anarkistiske tænkere og revolutionære. De modsætter sig stadig den gentrificering, der har fundet sted i de andre samfund, som jeg har nævnt.

En aften med barhopping i nogle af de områder, jeg har nævnt, er en af de bedste ting at se og gøre i Athen om aftenen. Det er tydeligt at vide, at vinterens kulturscene er mere entusiastisk engageret i at være et fest-epicenter på den europæiske Middelhavsakse.

9. Du kan nyde en rundtur i Plaka og Anafiotika uden at skulle forholde dig til hundredvis af turister

I Anafiotika| ©Antonio Fajardo
I Anafiotika| ©Antonio Fajardo

Plaka-kvarteret er et af Athens turistmæssige epicentre, både på grund af dets nærhed til Athens Akropolis og på grund af dets arkitektoniske stil. Som sådan ligner det en landsby, der er frosset i tiden midt i en by, der er så kosmopolitisk som den græske hovedstad.

Det er et område med smalle, brostensbelagte gader med caféer og tavernaer på næsten hvert hjørne. Især i Anafiotika-afsnittet er charmen ved dette samfund tydeligst. Det skyldes den velbevarede karakter af en autentisk græsk landsby fra det 19. århundrede.

Vinteren er den bedste tid på året til at besøge dette område af Athen på grund af de smalle gader, der til tider ligner små bylabyrinter.

Dens nærhed til Athens nationalhave gør det også til en god idé at besøge dette vidunder af græsk byplanlægning og landskabspleje, da vinteren også er det ideelle tidspunkt til at besøge dette hjørne af byen på en behagelig måde.

Blandt de bedste ting at lave i Plaka-kvarteret i Athen er et besøg på det græske museum for børnekunst, Grækenlands jødiske museum og selvfølgelig en tur op til Akropolis, som altid vil være i baggrunden i denne del af byens centrum.

10. Besøg Piræus uden de typiske turistmængder, der kendetegner byen

Nat i Piræus| ©Jorge Castro
Nat i Piræus| ©Jorge Castro

Piræus eller Piraeus er en havneby, der er en del af Athen Metropolitan Area. Dette område er det område, der forbinder hovedstaden med de fleste af de nærliggende øer, som man kan komme til med en kort færgetur eller en længere tur.

De større krydstogtskibe fra Athen har også en tendens til at afgå fra havneterminalerne i dette kvarter, selv om der er andre moler lige uden for Athens centrum.

Vinteren er et perfekt tidspunkt at nyde dette område, da turiststrømmene falder drastisk. I højsæsonen er området et transitområde mellem Athen og de omkringliggende øer. Men i virkeligheden er det en turistdestination, der har et stort potentiale i sig selv.

Hvis du besøger stedet, har du mulighed for at se, hvordan den græske elite bor her, da mange af luksusyachterne lægger til her på grund af nærheden til resten af Athen.

Der er masser af luksusbygninger i området, og derfor er det også bedst at besøge det om vinteren. Det skyldes, at du kan nyde den arkitektoniske skønhed i dette samfund uden at skulle forholde dig til de tusindvis af turister, der passerer gennem området som en lufthavnsterminal.

Havnene Mikrolimana og Zea Marina er et must i området, og det samme gælder det rolige, men smukke kvarter Kastella.

Book billetter til de bedste krydstogter i Athen

Temperaturer i Athen om vinteren

Vinter i Athen| ©Sotirios Dimakis
Vinter i Athen| ©Sotirios Dimakis

Temperaturerne i Athen om vinteren kan klassificeres som kolde efter middelhavsstandarder, men er bestemt varme efter standarderne i andre dele af EU.

Lavtemperaturerne ligger normalt på mellem 5 og 8 grader i løbet af sæsonen, mens højden kan stige til 15 grader midt på dagen på en solrig dag.

Du bør dog ikke blive overrasket over et kraftigt temperaturfald, der bringer lidt sne til den græske hovedstad. Dette er et stadig mere almindeligt fænomen i den sydlige del af Balkanhalvøen.

Athens vinterturistmængder

Vinterdag| ©Ioannis Demicolas
Vinterdag| ©Ioannis Demicolas

Som jeg har nævnt på alle punkter i denne publikation, kunne Athens vinterturisme ikke være mere gunstig. Det skyldes, at der er klart mange besøgende, da det er en af de vigtigste destinationer på verdensplan. Men det er helt sikkert en minimal procentdel i forhold til det antal turister, der strømmer til landet i sommersæsonen.

Priser i Athen om vinteren

Penge i dollars| ©Karolina Grabowska
Penge i dollars| ©Karolina Grabowska

Vinterne i Athen er lommefri for turisterne, fordi alle underholdnings- og indkvarteringstilbud er billigere. Dette er et forsøg på at gøre reklame for sig selv som en økonomisk destination i de europæiske turismealternativer.

Fra fødevarer til transport, indkvartering og også kommercielt forbrug. Alle disse aktiviteter vil være billigere end det, du ville skulle bruge om sommeren på at tilbringe det samme antal dage i den græske hovedstad.

Hvad skal man pakke for at besøge Athen om vinteren?

Bagage| ©Anete Lūsiņa
Bagage| ©Anete Lūsiņa

Athen er en by, hvor man kan gå til fods, og mange af dine planer vil foregå i omgivelser, der kræver din fysiske bevægelse. Det er derfor tilrådeligt at tage behageligt tøj på, men glem ikke at pakke varme jakker til at klare kulden. Især hvis det forventes, at der vil falde sne en gang imellem på din rejse.

Det er også vigtigt, at du har behageligt fodtøj på og vælger alsidigt tøj, der kan bruges både til sightseeing om dagen og til en mere raffineret middag på en lukket restaurant.