10 seværdigheder og oplevelser i Santorini i januar

Smukke udsigter og maleriske hvide huse med blå tage er en del af Santorinis tiltrækningskraft. I januar er det vinter, men du kan stadig nyde sjove aktiviteter.

Andressa García

Andressa García

9 minutters læst

10 seværdigheder og oplevelser i Santorini i januar

Santorini | Pedro Szekely

Januar er den mest regnfulde og en af de koldeste måneder på Santorini, så det er et upopulært tidspunkt at besøge øen på. Men det betyder også, at hvis du rejser til øen i denne måned, vil du have mulighed for at nyde dens tilstand af ro og fred, som du sandsynligvis ikke finder på andre tidspunkter af året.

Selvom mange restauranter og hoteller lukker på denne tid af året, kan du stadig tilmelde dig nogle af de bedste ting at se og gøre på Santorini. Der er ingen tvivl om, at et besøg på Santorini i januar er en anderledes og interessant oplevelse, som du kan nyde i fulde drag, så længe du tager højde for vejrets særlige karakteristika.

1. Nyd festlighederne i forbindelse med St

Nytårskage| ©M.Peinado
Nytårskage| ©M.Peinado

Den første dag i januar fejrer grækerne Sankt Basils fest, en fest, der ikke er fremmed for øen Santorini. Det er en århundredgammel tradition, hvor den såkaldte nytårskage bliver givet som gave og spist. Denne kage er en slags græsk dessert, der ligner den spanske Roscón de Reyes og indeholder en skjult mønt indeni. Traditionen siger, at den, der finder denne mønt, vil have held og lykke hele året.

Hvad angår fejringen af Sankt Basils dag, vil du ud over den gastronomiske tradition finde en ø fuld af glæde og entusiasme, der smitter af på alle turister. De lokale samles på de vigtigste pladser og gader for at dele denne lækre tradition med familie og venner, hvilket gør det til et godt tidspunkt at dele og lære den lokale kultur at kende.

Derudover kan du nyde forskellige fritidsaktiviteter som spil og levende musik. Jeg anbefaler, at man lærer byen at kende gennem en rundtur på Santorini, før man tager af sted for at nyde den livlige fest i øens gader.

Interessante detaljer

 • Pris: Du behøver ikke at betale noget for at nyde denne deling.
 • Tidspunkt: Foregår som regel hele dagen, selv om det som regel foregår om aftenen.
 • Placering: Denne aktivitet finder normalt sted i forskellige hjørner af øen.

Tilmeld dig en tur til Santorini

2. Nyd begivenheden Blessing of the Waters

Velsignelsen af vandet| ©Eleanna Kounoupa
Velsignelsen af vandet| ©Eleanna Kounoupa

Den sjette januar markerer en anden vigtig helligdag i Grækenland, og det er vandets velsignelse, og på øen Santorini bliver denne tradition også overholdt fuldt ud. Den går ud på at kaste et kors i havet, mens frivillige svømmere også dykker ned i vandet for at redde det. Det er præsterne, der kaster korset i vandet, mens den heldige person, der formår at bringe det i land, ifølge traditionen vil få et år fyldt med held og lykke.

Vandets Velsignelse er en meget ventet begivenhed blandt de lokale på Santorini og er synonym med en atmosfære fuld af spænding, som du vil elske at opleve mindst én gang i dit liv. Du kan se, hvordan borde med mad og drikke bliver sat op langs øens kystlinje, mens familie og venner samles for at dele et måltid og nyde synet af vandets velsignelse sammen.

Når korset er reddet, fejrer de tilstedeværende og klapper af den vindende svømmer, mens alle skåler for et år fyldt med held og lykke. Det er en oplevelse, du ikke må gå glip af, hvis du i det mindste vil dufte til havet om vinteren, hvor der kun er få krydstogtture på Santorini.

Detaljer af interesse

 • Pris: Du skal ikke betale noget for at nyde denne tradition, så du kan se den uden problemer.
 • Tid: Denne aktivitet finder normalt sted om morgenen, selvom det nøjagtige tidspunkt har en tendens til at ændre sig fra år til år afhængigt af vejrforholdene.
 • Placering: Det foregår i kystbyerne på øen.

Book et krydstogt i Santorini

3. Deltag i fejringen af de græske kvinders dag

Fejring af de græske kvinders dag| ©Quan Nguyen
Fejring af de græske kvinders dag| ©Quan Nguyen

Den 8. januar betragtes som en af de vigtigste dage for kvinder i Grækenland, da det er kvindernes dag. På Santorini fejres dagen med manér, og som i resten af Grækenland samles kvinderne forskellige steder i byen, som regel på barer, for at fejre deres vigtige rolle i samfundet, mens mænd og børn bliver hjemme.

Under samværet mellem kvinderne på de lokale barer og tavernaer deler de også mad og drikke, mens de har det sjovt og nyder dagen. Turister finder ofte denne tradition meget interessant, og derfor kan det være en god idé at deltage i fejringen af de græske kvinder.

Interessante detaljer

 • Pris: Indgangen til barer og taverner er som regel gratis, men du bliver nødt til at drikke inde i dem.
 • Tid: Kvindernes sammenkomster finder som regel sted om natten.
 • Placering: Dette sker i alle landsbyer på Santorini, fordi det er en slags helligdag.

4. Tag vejen fra Fira til Oia og udnyt vintervejret

I Fira| ©Daniele Torreggiani
I Fira| ©Daniele Torreggiani

Det er værd at huske, at januar er vinter på øen, så det er en af de koldeste måneder på året, og aktiviteterne er reduceret til det halve. En af de aktiviteter, som du helt sikkert vil elske at gøre for at starte året på den rigtige måde, er at tilmelde dig en gåtur langs vejen fra Fira til Oia. Det er helt sikkert en god oplevelse, for denne sti anses for at være den smukkeste på øen, både på grund af dens naturlige skønhed og den panoramaudsigt, du kan nyde undervejs.

For at gå hele stien skal du bruge mindst tre timer, hvor du vil gå og se hvert af de maleriske huse, som du støder på undervejs. Jeg anbefaler, at du forbereder dig med ordentlige sko og nok vand til at hydrere dig selv undervejs. De billeder, du tager, vil helt sikkert omfatte udsigten over Det Ægæiske Hav og øens klipper samt de forskellige kirker undervejs.

Interessante detaljer

 • Pris: Hvis du tager af sted på egen hånd, koster denne aktivitet ikke noget. Hvis du tager en guidet tur, skal du betale lidt mere end 30 euro pr. person.
 • Tid: Denne tur er bedst at tage tidligt om morgenen.
 • Beliggenhed: Stien er placeret på øens klipper, hvilket gør den til en af de mere eventyrlige ruter.

5. Se solnedgange og solopgange uden menneskemængder

Solnedgang på Santorini| ©Pedro Szekely
Solnedgang på Santorini| ©Pedro Szekely

Santorini er en drømmeferiedestination, og en af de mest fascinerende oplevelser, du får på øen, er at se solnedgangen fra Oia. Solnedgangen vil fortrylle dig, især på grund af dens kombination af orange farver, som er typisk, når solen går ned bag vulkanen. Dette skue tiltrækker tusindvis af turister hvert år, men da du rejser i januar, når det er vinter, har du solnedgangen helt for dig selv.

Det, der gør solnedgangen fra Oia endnu mere speciel, er, at de brostensbelagte gader er dekoreret med farverige huse, der giver stedet en munter atmosfære, når solen går ned. Et syn, man ikke må gå glip af, hvis man rejser til Santorini om vinteren.

Hvis man derimod ikke har noget problem med at stå meget tidligt op, anbefaler jeg at se solopgangen på Santorini om vinteren, primært fordi det er et mindre overfyldt natursceneri. Begge dele er helt sikkert forskellige, men lige fascinerende oplevelser, og du vil kunne nyde dem meget bedre i vinterhalvåret.

Detaljer af interesse

 • Pris: Du skal ikke betale noget for at se solopgangen eller solnedgangen. Der er dog nogle terrasser, der opkræver et gebyr for at se dette skue. Priserne kan variere alt efter sæsonen. Da januar er lavsæson, skal du måske betale mindre.
 • Tidspunkt: Jeg anbefaler at tjekke det specifikke tidspunkt, hvor solen står op eller går ned om vinteren på Santorini.
 • Placering: Fra hvor som helst på øen kan du nyde en god solopgang eller solnedgang. Men det er sandt, at Oia er et af de bedste steder.

6. Besøg det forhistoriske museum i Thera

Det forhistoriske museum i Thera| ©Klearchos Kapoutsis
Det forhistoriske museum i Thera| ©Klearchos Kapoutsis

Et besøg på det forhistoriske museum i Thera er en af de mest berigende oplevelser, du kan få på Santorini. Museet ligger i byen Fira og er åbent i januar, så da det er en vintermåned, er det en god måde at få lidt mere at vide om øen på. Indenfor finder du en række gamle genstande og artefakter, der går tilbage til bronzealderen, og som er udgravet fra forskellige arkæologiske steder på øen.

Blandt de genstande, du vil kunne se, er nogle begravelsesurner, keramik til forskellige formål, herunder boligindretning eller produktidentifikationsmærker. Du kan også se hverdagsredskaber og smykker i originale og farverige former og stilarter. Et besøg på dette museum er et must, især i januar, hvor menneskemængden er betydeligt mindre.

Detaljer af interesse

 • Pris: Billetter til museet kan koste omkring 30 euro pr. person.
 • Åbningstider: Museets åbningstider er normalt mellem kl. 8.30 og 15.30 hver dag, undtagen tirsdage, hvor det er lukket.
 • Beliggenhed: Det ligger i byen Fira.

7. Tilmeld dig en vandretur i Santorini Caldera

Vandring på Santorini| ©Steve Jurvetson
Vandring på Santorini| ©Steve Jurvetson

Hvis du kan lide natur og eventyr, er en af de aktiviteter, du kan lave på din rejse til Santorini i januar, at vandre i Calderaen. Denne vandrerute ligger på kanten af øens vulkankrater og er helt sikkert en spændende udendørs aktivitet på denne tid af året.

På ruten kan du gå meget tæt på højderne, mens du nyder den utrolige panoramaudsigt over øen. Du vil også kunne beundre Caldera-landskabet, se de vulkanske stenklipper og nyde øens skønhed om vinteren, når alt er let dækket af sne. Hvis du tager denne guidede tur, vil dine guider desuden fortælle dig interessante fakta om Santorinis geologi og historie.

Interessante detaljer

 • Pris: Du skal ikke betale noget for denne tur, men hvis du tager en guidet tur, skal du betale omkring 20 euro pr. person.
 • Tid: Jeg anbefaler, at du tager denne tur om eftermiddagen.
 • Placering: Vandreaktiviteten finder sted i Caldera-området.

8. Gå til vinsmagning og traditionel mad om vinteren

Vinsmagning| ©George Spanoudakiss
Vinsmagning| ©George Spanoudakiss

En af de mest anbefalede og lækre aktiviteter på Santorini om vinteren, især i årets første måned, er at smage på regionens vine og traditionelle mad. Santorinis vine er verdenskendte for deres smag og kvalitet, mens gastronomien er kendetegnet ved brugen af friske, lokale råvarer, tilberedt med teknikker, der er gået i arv fra generation til generation.

I januar måned kan du finde et gastronomisk tilbud med fokus på sæsonbetonede fødevarer som bælgfrugter, fetaost, artiskokker, frisk fisk og den lækre Santorini-kirsebærtomat, som er kendt for sin sødme. Hvis du opholder dig på øen i denne første måned af året, har du mulighed for at besøge flere vingårde og traditionelle taverner for at smage de lokale vine og typiske retter.

Interessante detaljer

 • Pris: De typiske retter i regionen kan koste fra 20 til 50 euro pr. ret.
 • Tidsplan: Du kan tilmelde dig traditionelle måltider om eftermiddagen eller om aftenen, alt efter din rejseplan.
 • Beliggenhed: Over hele øen kan du finde forskellige restauranter, hvor du kan smage traditionel mad og lokale vine.

9. Tag en tur til Vulkanøen

Vulkanøen| ©Pedro Szekely
Vulkanøen| ©Pedro Szekely

En af de mest utrolige ting, man kan lave på Santorini i januar, er at tage en tur til Vulkanøen. Det er et unikt eventyr, der vil tage dig helt tæt på øens geologiske og vulkanske historie, men du vil også nyde nogle af de mest spektakulære udsigter over Sant orini og dens naturlige landskab.

Vulkanøen blev dannet af vulkansk aktivitet i regionen og er et af de mest ikoniske steder på Santorini. Under turen vil du gå langs vulkanens skråninger, mens du kigger nærmere på de lavahulrum, der er dannet i jorden af den vulkanske aktivitet. Under turen vil din guide desuden fortælle dig interessante og relevante fakta om vulkanudbruddet og Santorinis historie.

Det er en god aktivitet at tage på i januar, fordi temperaturerne er lave, så du behøver ikke bekymre dig om varmen. Både på turen og på øen anbefaler jeg, at man har passende fodtøj på, så man kan gå lange afstande på ujævnt underlag.

Interessante detaljer

 • Pris: For disse vulkanture skal du betale lidt over 100 euro pr. person.
 • Tidsplan: Tidspunkterne varierer, men generelt starter disse oplevelser om morgenen og slutter tidligt på eftermiddagen.
 • Placering: Turen afgår fra Oia eller Fira til vulkanøen.

10. Besøg den gamle by Akrotiri, også kendt som Grækenlands Pompeji

Akrotiri| ©Curtis Gregory Perry
Akrotiri| ©Curtis Gregory Perry

Den gamle by Ak rotiri er et af de mest populære turistmål på Santorini, og det er et godt sted at besøge i januar, når tilstrømningen af besøgende aftager for vintersæsonen. Dette er en forhistorisk bosættelse, som blev begravet under vulkansk aske fra et udbrud for over 3.600 år siden. Fra den blev opdaget og frem til i dag tiltrækker stedet hvert år tusindvis af besøgende, som vil se ruinerne af denne bosættelse.

Da du rejser i januar, som er lavsæson, har du mulighed for at udforske den gamle by Akrotiri med mere plads og komfort. Du skal dog være opmærksom på, at vejret kan være omskifteligt og regnfuldt, men du skal ikke lade det forhindre dit besøg i ruinerne af denne forhistoriske bosættelse. Du kan gå rundt i Akrotiri i dit eget tempo og beundre de ruiner, der engang var bygninger og grave, gader og pladser.

Detaljer af interesse

 • Pris: For at nyde denne tur skal du betale omkring 120 euro pr. person.
 • Tid: Generelt finder disse aktiviteter sted fra morgenstunden, men afhængigt af hvilken tur du vælger, kan aktiviteten starte efter middagstid.
 • Beliggenhed: Ruinerne af Akrotiri ligger på øen Santorini.