Dublin om 5 dage: alt hvad du behøver at vide

På dine fem dage i Dublin krydser du floden Liffey og udforsker både den sydlige og nordlige del af byen.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minutters læst

Dublin om 5 dage: alt hvad du behøver at vide

Howth, Dublin | @Soff Garavano Puw

Ideen med denne femdages rejse er at lære turistdelen, den historiske del og atmosfæren i byen at kende. Kort sagt, at prøve at dække alt, hvad der er at se og gøre i Dublin.

Højdepunkterne omfatter Dublins to katedraler (Christ Church Cathedral og St. Patrick's Cathedral), Trinity College, Kilmainham Jail og det stemningsfulde Temple BAR-kvarter.

Dag 1: Besøg Dublins arkitektoniske perler

Den første dag på vores 5-dages Dublin-rejse fokuserer på området syd for floden Liffey og den vestlige del af byens centrum. I dag vil du lære om den irske hovedstads middelalder- og vikingefortid og få mulighed for at besøge det berømte slot og andre af Dublins vartegn.

Dublin Slot

Dublin Slot| ©Bjørn Christian Tørrissen
Dublin Slot| ©Bjørn Christian Tørrissen

Start dagen med en guidet tur på Dublin Castle. Som besøgende kan du se udgravningsstedet for vikinge- og middelalderdelene af slottet, det gotiske Chapel Royal og statslejlighederne.

Du kan købe en billet til en selvguidet tur på slottet eller en guidet tur. Indehavere af Dublin Pass kan tage en selvguidet tur gratis eller opgradere til en guidet tur for kun 3 euro ekstra. Bemærk venligst, at adgangen til Dublin Castle kan være begrænset på grund af offentlige arrangementer eller aktiviteter.

I Dublin Castle-komplekset finder du også Garda Museum (det irske politimuseum) og Chester Beatty Library Museum. Begge er gratis og et besøg værd, især Chester Library Museum.

Book en guidet tur på Dublin Castle

Christ Church-katedralen

Der er meget at se i Christ Church Cathedral. Først er der det smukke skib og hovedbygningen, som indeholder orglet, et musikområde og nogle grave, bl.a. graven for Strongbow, en normannisk-walisisk jarl og krigsherre fra middelalderen.

Der er også krypten, den største katedralkrypt på de britiske øer. Indenfor kan du se en række interessante ting, bl.a. monumenter, en mumificeret kat og en rotte, der blev fundet fanget i orgelpiben, og en omfattende samling af sølv.

Du kan besøge katedralen som en del af en selvguidet tur eller deltage i en guidet tur (mod et ekstra gebyr). Tjek hjemmesiden for tidspunkter og priser.

Book en guidet tur i Dublin

Dublinia

Ved siden af Christ Church Cathedral ligger Dublinia(mod betaling), et sjovt familiemuseum, der fortæller historien om middelalderens og vikingernes Dublin.

Dublinia og Christ Church Cathedral ligger ved siden af hinanden og er forbundet med Synod Hall og Bridge. Begge attraktioner er gratis inkluderet i Dublin All-Inclusive Pass.

Men hvis du ikke har planer om at købe Dublin Pass, men stadig gerne vil besøge begge attraktioner, kan du købe en kombineret billet med rabat til begge ved Dublinia Welcome Desk.

Book Dublin All-Inclusive Pass

Grafton Street

Dernæst anbefaler jeg, at du slutter din aften på den berømte Grafton Street. Det er en af Dublins mest kendte gader og en af byens vigtigste shoppinggader.

Det er et livligt sted med mange butikker, restauranter, caféer og gadeartister. Det meste af gaden er gågade, hvilket gør den til et venligt sted for vandrere og turister.

Book en guidet tur i Dublin

Dag 2: Vandredag i Dublins centrum

Trinity College| ©Ajay Suresh
Trinity College| ©Ajay Suresh

På dag 2 af den fem dage lange rejseplan anbefaler jeg, at du besøger det berømte Trinity College og dets gamle bibliotek, Dublin Cultural Museum og derefter hviler øjne og lemmer i den smukke St.

Trinity College og det lange værelse

TrinityCollege, officielt Queen Elizabeth's College of the Holy and Undivided Trinity, er det eneste college på University of Dublin.

En af de mest populære attraktioner på Trinity College er det gamle bibliotek (mod betaling), også kendt som Long Room. Det stammer fra det 18. århundrede og huser over 200.000 bøger, som opbevares på to etager. Biblioteket er over 60 meter langt.

Når du besøger Trinity Library, kan du også se et udsnit af Book of Kells. Denne dekorerede kopi af de fire evangelier fra det 9. århundrede er det mest berømte middelaldermanuskript i verden og betragtes som Irlands største kulturskat. Og hvis du vil supplere dit besøg, så tøv ikke med at booke en guidet tur til Book of Kells.

Book en guidet tur i Book of Kells

Molly Malone-statuen

Intet besøg i Dublin ville være komplet uden et besøg hos en af byens mest berømte indbyggere: Molly Malone, eller i det mindste hendes statue.

Molly Malone er en fiktiv figur, der optræder i en af Irlands mest kendte sange, som fortæller historien om en fiskekone, der driver sit erhverv i Dublin.

Molly Malone-statuen stod historisk set på Grafton Street, men nu skal du lede efter hende på Suffolk Street.

Book sightseeingbussen til Dublin

Det lille museum i Dublin

Hvis du er interesseret i livet i Dublin fra det 20. århundrede og frem til i dag, så bør du overveje at besøge Little Museum of Dublin (mod betaling).

Dette museum vil tage dig med på en rejse gennem livet i det 20. århundrede. Det har over 5.000 genstande udstillet på tre etager, herunder et rum dedikeret til Irlands mest berømte musikalske eksportvare: rockbandet U2.

St Stephen's Park

Efter museet anbefaler jeg en gåtur gennem St Stephen's Park, et af Dublins mest populære grønne områder og et godt sted at tage en kort pause.

Her er træer, en sø, en legeplads, en række afmærkede planter (herunder nogle med blindskrift), springvand, statuer og mindesmærker. Denne park i byens centrum ligger lige over for Little Museum of Dublin.

Du kan også benytte lejligheden til at besøge den nærliggende Iveagh Gardens, en have fra den victorianske tid med en rosenhave, vandfald og takslabyrint. Haven er også gratis at besøge.

Book en guidet tur i Dublin

Dag 3: På opdagelse i Dublins ikoniske vartegn

St Patrick's Katedral| ©Diliff
St Patrick's Katedral| ©Diliff

Dette er måske den mest interessante dag på hele rejseplanen, da du bør besøge mindst et af disse steder, selv om du kun er i Dublin i én dag eller kun har to dage til at se Dublin.

På denne dag, og efter en næsten lige linje, vil du besøge St. Patrick's Cathedral (Dublins anden katedral), Guinness Storehouse og det historiske Kilmainham Prison Museum.

Patrick's Katedral

Dublin er unik ved ikke at have én, men to katedraler, og begge stammer fra middelalderen. Det menes, at St Patrick's Cathedral, der blev grundlagt i 1191, oprindeligt skulle have erstattet Christ Church, men af en eller anden grund skete det ikke, og de to katedraler har måttet lære at eksistere sammen.

Patrick's Cathedral er den nationale katedral for den irske kirke, og dens spir gør den til den højeste kirke i Irland.

Det er en imponerende katedral, og kirken kan besøges på en selvguidet tur, audioguides er tilgængelige mod et ekstra gebyr.

Book sightseeingbussen til Dublin

Guinness lagerbygning

Du må ikke gå glip af Dublins mest populære turistattraktion: Guinness-fabrikken. Det er værd at købe billetter til Guinness Storehouse, selv hvis du ikke er den store ølfan.

Guinness Storehouse ligger i St James's Gate Brewery. Det er her, Irlands legendariske drik, Guinness, er blevet brygget siden 1759. Det er noget af en succeshistorie med en årlig produktion på over 50 millioner tønder Guinness. Lageret blev bygget i 1904 og brugt til gæring indtil 1988, men er ikke længere en del af det aktive bryggeri.

Uanset om du er øl-elsker eller ej, kan det varmt anbefales at bestille billetter til Guinness Storehouse i Dublin. Den selvguidede tur tager dig gennem alle syv etager, og du lærer lidt om alt, inklusive grundlæggeren Albert Guinness' historie. Turen kulminerer i Gravity Bar på syvende etage, hvor du kan smage en pint (inkluderet i billetprisen) og beundre den spektakulære udsigt over byen.

Book billetter til Guinness Storehouse

Kilmainham-fængslet (museum)

Den næste attraktion ligger lidt længere væk, så det er lidt af en gåtur, men den er det hele værd, hvis du har tid. Kilmainham Gaol (mod betaling) er et tidligere fængsel fra det 18. århundrede og drives nu som museum af Irish Office of Public Works.

Kilmainham Gaol kan kun besøges som en del af en guidet tur, hvor der sælges billetter på bestemte tidspunkter af dagen. Billetter kan normalt købes i billetkontoret, men det er en meget populær attraktion, så jeg anbefaler, at du køber din billet i forvejen for at undgå skuffelser.

Book en guidet tur i Dublin

Dag 4: Oplev Dublins nordlige centrale område og historie

Jeanie Johnstons sejlskib| ©Martin
Jeanie Johnstons sejlskib| ©Martin

På denne fjerde og afslappede dag anbefaler jeg, at du krydser floden for at udforske området i Dublins centrum nord for floden Liffey.

Denne dag anbefaler jeg, at du lærer lidt om Dublins historie ved at besøge nogle af de anbefalede museer for at lære om udvandringen fra Irland, påskeoprøret i 1916 og Dublins rige litteraturhistorie i forskellige formater.

Jeanie Johnstons sejlbåd

Jeanie John ston (gratis) er et tremastet sejlskib, der oprindeligt blev bygget i Quebec, Canada, i 1847. Det var et såkaldt "hungersnødskib", der blev brugt til at transportere emigranter mellem Irland og Nordamerika.

I dag kan du tage på en guidet tur på denne kopi af skibet, der blev bygget i 1980'erne, og lære om livet om bord for både emigranter og besætning. Jeanie Johnston foretog 16 rejser med emigranter over Atlanten til Nordamerika og var meget berømt, fordi det ikke mistede en eneste passager eller besætningsmedlem på nogen af sine rejser.

Rundvisningerne foregår som en del af en guidet tur, der varer ca. 50 minutter. Sørg for at tjekke turtiderne, før du besøger stedet.

Book sightseeingbussen til Dublin

EPIC - det irske museum for udvandring

Irland har oplevet en række perioder med masseudvandring, ikke kun under den store hungersnød. Hvis du vil vide mere om den irske udvandring, kan du booke en billet til EPIC, Irish Emigration Museum i Dublin, et museum, der fortæller historien om irsk udvandring over hele verden. Vi taler om 9-10 millioner mennesker, der har emigreret siden 1700-tallet.

Gennem en selvguidet interaktiv oplevelse guider museet dig gennem de personlige historier om de mange mennesker, der har emigreret, og deres rejser. Du vil lære, hvad der fik dem til at emigrere, hvordan processen var, og hvordan deres nye liv var i deres nye hjemland.

Museet ligger i CHQ-bygningen, som også huser flere restauranter og caféer, hvis du er på udkig efter kaffe, mad eller forfriskninger efter dit besøg.

Book din billet til EPIC

GPO Witness historisk udstilling

Irlands førende historiske udstilling afholdes i General Post Office Dublin(GPO) i O'Connell Street, en smuk georgiansk bygning fra 1814 og en af Irlands mest berømte bygninger.

I den selvguidede udstilling lærer du alt om begivenhederne under påskeopstanden i 1916, samt begivenhederne op til opstanden og eftervirkningerne.

Udstillingen bruger direkte øjenvidneberetninger, dokumenter og interaktive udstillinger til at fortælle historien. Der er også et mindesmærke for dem, der døde i oprøret, herunder en udendørs skulptur for de myrdede børn. Der er også en café i stueetagen, hvor man kan nyde nogle irske lækkerier.

Temple Bar-distriktet

Hvis du ikke er alt for træt og gerne vil opleve Dublins natteliv, anbefaler jeg, at du udforsker det populære Temple Bar District. Det er Dublins festhovedstad, så hvis du er på udkig efter pints med Guinness, levende musik og masser af glæde, er det helt sikkert stedet. For mere information er her et indlæg om Dublins pubber.

Den mest besøgte pub er Temple Bar, men der er masser af pubber i dette område, hvor man kan få en pint og nyde noget irsk mad. Nogle andre, man kan overveje, er The Palace Bar, en traditionel pub fra den victorianske æra; The Brazen Head, som menes at være den ældste pub i Irland fra 1198; og Buskers, som tilbyder en mere moderne pubatmosfære.

Og hvis du virkelig vil fordybe dig, kan du booke en Dublin pub crawl eller booke en madtur i Dublin.

Book en pubcrawl i Dublin

Dag 5: Dagstur til det sydøstlige Dublin, Dalkey

Dillon's Park| ©Carlos Gon
Dillon's Park| ©Carlos Gon

På denne sidste dag, efter at have lært alle de ting at se og gøre i Dublin at kende, anbefaler jeg en dagstur til Dalkey, som ligger ca. 15 km sydøst for Dublin. Denne by har smukke klipper, en fantastisk kystlinje og interessante seværdigheder at besøge såsom det ikoniske Dalkey Castle.

Du kan komme til Dalkey med tog fra byens centrum, rejsen tager ca. 24 minutter og koster omkring €6 - €8. En anden billigere mulighed er at tage en bus fra Kildare Street, rejsen tager omkring 38 minutter og koster ca. 3 euro.

Hvis du har en passion for denne type natur, kan du også booke en tur til Cliffs of Moher.

Book en tur til Cliffs of Moher

Nyd en solrig morgen ved Vico Baths

Cirka 10 minutters gang fra centrum af Dalkey finder du Vico Baths, en af Dublins skjulte perler. Her kan du nyde en spektakulær udsigt takket være områdets beskedne højde. Der er også en række lavvandede naturlige bassiner (bade), som giver området en helt særlig stemning. Der er trapper op til vandområdet.

Bortset fra på dårlige dage er vandet krystalklart og rent. Hvis du besøger Dublin om sommeren, vil du se mange turister og lokale i Vico-badene.

Under alle omstændigheder anbefaler jeg, at du sætter dig på en af bænkene i området og nyder et unikt landskab i verden.

Slentretur gennem Dillon's Park

Dernæst anbefaler jeg, at du tager til Dillon's Park, en af de smukkeste parker i Irland, meget grøn og meget tæt på Dalkey Island. Denne park støder op til en anden park, der er kendt for sin udsigt, Sorrento Park.

I Dillon's Park er der flere bænke at vælge imellem for at nyde udsigten, hvor grønt møder blåt, et paradis på jord.

Et andet bemærkelsesværdigt træk ved denne park er, at den er hjemsted for en gammel hellig brønd, der engang var en vigtig del af tidlige keltiske kristne ritualer. Denne brønd ligger i den nordlige del af parken, og jeg anbefaler, at du besøger og fotograferer den, da det er en af de få perfekt bevarede historiske keltiske brønde.

Tilbring eftermiddagen på Dalkey Castle

Dette slot var en meget vigtig bygning, da Dalkey var Dublins vigtigste havn. Her har du chancen for at nyde dramatiserede ture, hvor du kan lære om dets historie gennem figurerne (skuespillerne) fra middelalderen (jarlen, bueskytten, dronningen ...) og takket være de interaktive gruppeture. Du kan selvfølgelig også besøge slottet indvendigt og klatre op i tårnet.

Du kan også se den gamle kirke St Begnet (en del af slottet) og en lille kirkegård. Slottet er åbent for offentligheden hver dag (undtagen tirsdag) fra kl. 10 til 17. Entréen er 7 euro.

Nat på Castle Street

Darkeys travleste og mest berømte gade er kendt som Castle Street, opkaldt efter Darkey Castle, som ligger på samme gade. Her er der flere pubber og restauranter, hvor man kan afslutte dagen.

Til middag anbefaler jeg DeVille's, en af Dalkeys mest berømte restauranter. Denne bistrorestaurant serverer traditionel fransk og irsk mad.

Forretterne omfatter en fransk løgsuppe og en række lokalt fangede østers, mens hovedretterne omfatter oksekød i rødvin, pandestegt rødtunge og et bredt udvalg af bøffer. Restauranten er åben fra kl. 12.00 til 23.00 tirsdag til søndag.